Is dit je eerste bezoek? Van harte welkom op ons forum! Lezen van het forum kan altijd door hieronder te klikken op het onderwerp dat je interessant vind. Nog leuker is het als je ook schrijft! Registreer je om zelf ook te schrijven, Registeren is binnen een minuut geregeld!
Een medewerker van ANWB Verkeersinformatie laat kort voor middernacht weten dat er in het zuiden van Limburg flink wat sneeuw is gevallen, maar dat het aantal incidenten op de weg nog meevalt. „Het verkeer rijdt daar met gepaste snelheid”, zegt hij. Ook heeft de sneeuw er nog niet toe geleid dat de Wegenwacht moeite heeft om pechgevallen te bereiken. Rijkswaterstaat riep mensen eerder woensdagavond op om reizen van en naar Limburg waar mogelijk uit te stellen in verband met de sneeuwval.
Woensdagavond kan er in het zuiden van Limburg 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen, in het hogere Limburgse heuvellandschap kan de hoeveelheid oplopen tot 5 centimeter. Voor Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur opnieuw code geel vanwege gladheid door de sneeuw. Het weerinstituut waarschuwt voor vertragingen op de weg en op het spoor.
Sneeuwdek
De sneeuw breidt zich in de nacht van woensdag op donderdag uit naar een groter gebied in het zuidoosten van Nederland. In de Limburgse heuvels kan er donderdagochtend ’in totaal tot 10 centimeter sneeuw komen te liggen’, volgens Weeronline. Het KNMI verwacht eveneens veel sneeuwval in Limburg en spreekt over een sneeuwdek van 3 tot 8 centimeter, vooral in het zuiden van onze provincie.
De code geel geldt voor Limburg tot donderdag 12.00 uur. Ook in Noord-Brabant en Gelderland is de waarschuwing vanwege sneeuw en gladheid van kracht. In delen van deze provincies valt de neerslag in de vorm van regen of natte sneeuw.Gestrooid
Woensdagochtend was er ook al tot 10.00 uur vanwege lokale gladheid code geel van kracht voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen.
Regionale omroepen maakten melding van glijpartijen en ongelukken. In Groningen raakten auto’s van de weg, onder andere bij Mussel. Een 57-jarige bestuurder van een personenwagen kwam hierbij om het leven.
In de stad gingen fietsers onderuit, meldt RTV Noord. Volgens Omroep Brabant waren in de provincie fietspaden in onder meer Tilburg en Breda veranderd in ijsbanen, met tientallen valpartijen tot gevolg.
De ANWB sprak rond 08.30 uur van een rustige spits, met zo’n 88 kilometer file.
Ruim 30 miljoen kilo
Dit seizoen (vanaf 1 oktober) is er tot nu toe in totaal ruim 30 miljoen kilo zout gestrooid over 415.000 kilometer weg. Rijkswaterstaat heeft ruim 250 miljoen kilo strooizout op voorraad en beschikt over 577 strooiwagens. Verder staan er 630 sneeuwschuivers paraat. Met het materieel kunnen de strooiwagens binnen twee uur 10.000 kilometer afleggen, staat op de site van Rijkswaterstaat. Zo’n 1500 mensen werken aan de gladheidsbestrijding.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de snelwegen. Gemeenten en provincies voorzien onder meer de doorgaande wegen van een laagje zout.
Deprimerendste dag van het jaar’ deze keer ook echt grijs, maar er komt verandering
Ook de komende dagen blijft het somber weer in Nederland. Volgens Weeronline blijft de temperatuur op enkele graden boven 0 steken en is er overwegend kans op motregen, met hier en daar zelfs kans op een vlok sneeuw.
Zo is er ook zondag weer kans op mist en nevel, wat voor problemen kan zorgen voor het verkeer. Alleen in het noordoosten laat de zon zich zien. In de rest van het land is het vooral grijs en koud.
Zaterdag was het op veel plekken mistig en werd het niet warmer dan 3 graden. Dat is koud voor de tijd van het jaar, weet Weeronline, dat maxima rond de 6 graden gebruikelijker noemt voor januari. Het weerbeeld wordt net als de voorbije periode veroorzaakt door laaghangende bewolking, waardoor de zon nauwelijks de kans krijgt door te breken.
Vooralsnog zijn we niet af van de mist. Dat komt door de de lage temperatuur, hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan wind. ,,Meer landen in West-Europa hebben er last van”, vertelde meteoroloog Mees Weststrate aan deze site. Zo hangen er mistbanken boven de Noordzee, delen van Engeland, België en Duitsland. Al is volgens Weststrate ‘het einde van de kleine wereld’ in zicht. ,,We krijgen meer wind en zonnige momenten.”
Komende maandag is het Blue Monday, zogenaamd de deprimerendste dag van het jaar En een deprimerende dag lijkt het ook te worden met grijze wolken, motregen en mogelijk wat natte sneeuw. In Zuid-Limburg is er de meeste kans op zon. Na maandag wordt het naar verwachting zachter.
Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking in de loop van zondag toe, maar op veel plaatsen schijnt de zon daar nog doorheen. ’s Avonds is er in het zuidwesten kans op regen. Die regenzone trekt in de loop van de avond richting het noordoosten over ons land.
’Opvallend zacht’
In de nacht van zondag op maandag worden fikse buien verwacht in het hele land. Maandagochtend krijgen we droge perioden. De temperaturen lopen op tot 12 graden. Dat is opvallend zacht voor de tijd van het jaar, aldus Weeronline.
Maandag en dinsdag wordt het weer in ons land beïnvloed door een lagedrukgebied dat boven de Britse Eilanden ligt. Hierdoor staat er maandag een krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de kust waait het hard. In het noordwestelijk kustgebied komen windstoten voor tot 85 kilometer per uur. De wind is daar soms stormachtig.
Het aantal buien neemt in de loop van maandag af. De zon komt af en toe tevoorschijn.Wisselvallig winterweer
Tot en met donderdag krijgen we zacht en wisselvallig winterweer. Dinsdag wordt het zo’n 10 graden, met wolkenvelden, buien en droge perioden. Er is slechts af en toe wat ruimte voor zon. Het blijft ook stevig waaien uit een zuidelijke richting. Na dinsdag neemt de wind geleidelijk steeds iets verder af in kracht.
Richting het weekend nemen ook de buien verder af. Het blijft vaker droog en er staat minder wind. Wel gaan de temperaturen enkele graden omlaag, naar een graad of 7. Er is meer kans op zon en tijdens nachtelijke opklaringen kan het regionaal licht vriezen.
Het is maandagochtend regenachtig, maar in de middag breekt de zon door. Het wordt 10 tot 12 graden.
In de vroege maandagochtend is het 8 tot 11 graden graden en waait het hard. „Het is onstuimig met een vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de kust waait het hard en in het noordwestelijk kustgebied komen zware windstoten voor tot 85 km per uur en is de wind soms stormachtig. De buiigheid neemt af en tegelijk breekt wat vaker de zon door”, schrijft Weeronline.
Maandagmiddag blijft het waaien, maar de regen maakt op veel plekken in ons land plaats voor een prachtig zonnetje. Er wordt een maximumtemperatuur van 12 graden voorspeld. ’s Avonds neemt de wind af in kracht en verdwijnen de zware windstoten. De temperatuur daalt naar ongeveer 6 à 7 graden.
Zacht en wisselvallig weer
Volgens Weeronline krijgen we de dagen daarna te maken met zacht en wisselvallig winterweer. „Er zijn wolkenvelden, buien en droge perioden waarin de zon soms doorbreekt. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is matig, en af en toe vrij krachtig.”
In het weekend kun je waarschijnlijk je regenbroek thuislaten. De neerslag neemt af en het blijft steeds vaker droog. De tempertuur zal iets dalen en er staat niet veel wind. Mogelijk kan het gaan vriezen.
Weersomslag op komst: temperatuur kan oplopen tot wel 17 graden
Aan de gladheid, lichte sneeuw en kou komt waarschijnlijk volgende week een einde. Een vroege lentezon lijkt het winterweer te gaan verdringen. Vrijdag kan de temperatuur oplopen tot wel 17 graden.
De laatste weken van de meteorologische winter zijn aangebroken. Dat betekent scherpe overgangen, waarbij heel verschillende weertypes de overhand kunnen hebben, zo meldt Weeronline.
Het is nog steeds wat koud voor de tijd van het jaar, normaal is het nu 5 tot 7 graden. De komende dagen wordt het gemiddeld niet veel warmer dan 3 graden overdag. Maar er lijkt verandering op komst.
De wind draait komende week geleidelijk naar het zuidwesten en daarbij wordt opvallend zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur flink oploopt, meldt Weeronline. Van nachtvorst is geen sprake meer en overdag kunnen we volgens de voorspelling rekenen op maxima die uitkomen tot ruim in de dubbele cijfers.
Waar het woensdag nog maximaal 12 graden wordt, is dat donderdag al 15 graden. Op vrijdag kan kwik omhoogschieten naar maar liefst 17 graden, zo laten de meteorologen van het KNMI weten.
gelukkig geen schaatsellende dat betekent dat het niet dagen achter elkaar diep vriest, komt weer lekker weer aan, vannacht was wel koud, morgen ook nog ff en daarna schiet het omhoog, verwarming weer wat lager, minder kosten en minder uitstoot, beter
Comment