Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe komen jullie de hitte door?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Er komt gelukkig nu nog ruim een week nazomer weer met droog zonnig weer met tussen de 20 en 24 graden😃

    Comment


    • Tot mijn grote ontsteltenis zijn mijn trappistjes op en bovendien de barbecue-lekkernijen... toch maar ff naar de Gall&Gall en de ambachtelijke slager voor de laatste keer BBC dit jaar.

      Comment


      • allemaal slechte dingen voor het klimaat beste groene vriend, je moet wel bij jezelf beginnen he, voordat je anderen de maat neemt

        Comment


        • Dan zoek maar eens een bericht waarin ik iemand de maat neem omdat hij een biertje drinkt of graag de BBC aansteekt; die zul je niet vinden, vriend.

          Comment


          • je neemt de maat mbt klimaat slimpie

            Comment


            • Originally posted by vuurwants View Post
              Tot mijn grote ontsteltenis zijn mijn trappistjes op en bovendien de barbecue-lekkernijen... toch maar ff naar de Gall&Gall en de ambachtelijke slager voor de laatste keer BBC dit jaar.
              BBC? Hahaha

              Comment


              • Hij waa weer dronken, lult ook al vaak zo stom 😉

                Comment


                • Nu lekker in de tuin in het zonnetje

                  Comment


                  • Ben alweer aan het stoken thuis

                    Comment


                    • Er komt storm en regen aan

                      Comment


                      • De vraag is altijd, waar precies? Het kan ergens met bakken er uit komen en 15 kilometer verderop kompleet droog blijven.. we kunnen blij zijn, denk ik, dat Nederland niet in een ferme orkaanregio ligt met F4 of F5 orkanen.. (hoewel Valkenburg daar niet mee geholpen is...)

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/binnenland/prachti...ruim~adeb1b1b/


                          Strandgangers op het terras van een strandtent in Zandvoort. © ANP

                          Prachtig nazomerweer op komst: woensdag en donderdag boven de 20 graden, misschien wel ruim


                          De zomer leek voorgoed uit zicht dit jaar, maar daar komt deze week verandering in. Vanaf woensdag spuit het kwik omhoog en wacht Nederland een heuse ‘Indian Summer’. Met wat geluk halen we zelfs de 24 graden, belooft weerman Johnny Willemse van Weerplaza.

                          Na het koele en regenachtige weekend zien de weerkaarten er ineens stukken beter uit. Maandag is het met 10 tot 12 graden nog koel voor de tijd van het jaar. Dankzij een hoge drukgebied boven Centraal-Europa gaat dat veranderen, zegt Willemse. ,,Er komt een zuidelijke stroming op gang waardoor warme lucht van de Middellandse Zee rechtstreeks via Frankrijk naar ons wordt getransporteerd.”

                          Met name woensdag en donderdag wordt het bijzonder warm. ,,In het binnenland kunnen de temperaturen boven de 20 graden uitkomen.” Het oosten van Brabant, Limburg en de Achterhoek maken de grootste kans op zomerse waarden. ,,Als alles meezit kan de 24 graden worden gehaald”, denkt de weerman.

                          Hoewel de lucht donderdag waarschijnlijk warmer is, wordt woensdag zoals het er nu naar uitziet het best. ,,Dan is het namelijk zonnig en helder. Donderdag is er meer kans op buien. Als de zon er echter toch een paar uur doorheen komt, wordt het ook dan boven de 20 graden.”

                          Extremen groot in oktober


                          Na donderdag daalt het kwik weer iets, maar blijft het zacht voor de tijd van het jaar. ,,De temperaturen liggen tot en met volgend weekend tussen de 15 en 20 graden”, aldus Willemse van Weerplaza. ,,Dat voelt echt anders aan dan dit weekend.”

                          Al met al hebben we later deze week een heuse nazomer te pakken, of zoals ze in Noord-Amerika zeggen: ‘een Indian Summer’. Hoe bijzonder zijn temperaturen boven de 20 graden half oktober? ,,Ze zijn zeker bijzonder, maar tegelijk niet super zeldzaam in ons opwarmende klimaat”, doceert Willemse. ,,Het weer kan rond dit tijdstip namelijk extreem grillig zijn.”

                          Een duik in de weergeschiedenis laat zien dat het op 13 oktober 2018 in De Bilt ruim 26 graden werd, Limburg tikte op die dag zelfs de 28 graden aan. Daar lijnrecht tegenover staat 13 oktober 1975, toen een groot deel van Nederland ondersneeuwde. In het midden van het land viel zo'n 5 centimeter sneeuw. Het is nog steeds de vroegste dag waarop een een flink deel van het land met sneeuw bedekt lag werd.

                          Ook na volgend weekend lijkt het zachter dan normaal te blijven, met temperaturen tussen 16 en 19 graden. De gebruikelijke maxima voor deze tijd van het jaar liggen enkele graden lager en liggen rond de 14 Ă  15 graden.

                          Comment


                          • Nog steeds prima temperatuurtje🙃

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/video/11714...cord-opleveren

                              Heerlijk zonnige nazomer: 'Dit kan record opleveren'

                              14:24Video



                              De een vindt het een prachtige tijd van het jaar, de ander moet er niets van hebben. Het is herfst! Dat de herfst ook mooi kan zijn bewijst het weer van de komende dagen. Donny de Koning, meteoroloog bij Weerplaza, vertelt wat we kunnen verwachten.

                              Comment


                              • Dit weekend gaat helaas de wintertijd weer in, dus klok verzetten.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4645...jes-in-je-tuin

                                  Stralend herfstweer met temperaturen tot 20 graden: ideaal voor je zonnepanelen, maar pas op met de plantjes in je tuin

                                  Een aantal zonnige en zachte najaarsdagen staan voor de deur. Vrijdag kan de temperatuur in het zuidoosten zelfs oplopen tot 20 graden, wat uitzonderlijk warm is voor deze tijd van het jaar, waarin gemiddeld 14 graden normaal is. Een stralend zonnige en koude dag is ideaal voor de opbrengst van zonnepanelen. Maar of dit ook het perfecte moment is om aan de slag te gaan in de tuin, is nog maar de vraag.

                                  Geluk voor vakantiegangers in regio Zuid, die hebben juist nu herfstvakantie toch?



                                  De herfstvakantie begon voor regio Zuid wat somber met regen, maar de rest van de week werd steeds zonniger. Donderdag is de eerste echt zonnige dag met temperaturen van 15 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden.

                                  Vrijdag wordt het zelfs nog warmer, en kan het in het zuidoosten oplopen tot 20 graden. Ook de vakantiegangers in regio Noord en Midden, die vanaf dan vrij hebben, kunnen rekenen op gunstig weer. Hoewel de temperatuur geleidelijk iets af zal nemen, is het vanaf maandag met 13 Ă  14 graden en een enkele bui heel normaal weer voor de tijd van het jaar.



                                  Van tijd tot tijd zal de zon ook schijnen en in het zuiden kan het een keer 15 graden worden. Ook met een licht wisselvallig vooruitzicht zal de herfstvakantie dit jaar veel droger verlopen dan vorig jaar.

                                  Moet je nog zonnebrand smeren?




                                  Bescherming tegen de zon is altijd aan te raden, maar zeker bij een UV-index van 3 of hoger. In Nederland is de UV-index van april tot september vaak 3 of meer, maar in de herfstvakantie zal dit niveau niet meer gehaald worden.Wat is de invloed op zonnepanelen van dit stralende herfstweer?



                                  Een stralend zonnige en koude dag is ideaal voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnecellen geleiden elektriciteit namelijk beter bij koud weer. WeerOnline stelt dat als vuistregel geldt dat de efficiëntie van een zonnepaneel per 2 graden ongeveer 1% afneemt.



                                  Op een dag met temperaturen van 10 graden wek je dus zo’n 10% meer stroom op dan op een dag met evenveel zon, maar temperaturen van 30 graden. Toch zijn lange tropische zomerdagen nog steeds gunstiger dan korte winterdagen, maar een paar zonnige oktoberdagen kunnen zeker helpen bij de stroomopwekking.Wat doet het met je humeur?



                                  Meer zon betekent een beter humeur. De stoffen melatonine, serotonine en vitamide D spelen daarbij een belangrijke rol. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt bij weinig licht, terwijl serotonine je actiever en positiever maakt op zonnige dagen.



                                  Vitamine D, dat je aanmaakt door blootstelling aan zonlicht, speelt ook een rol. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot spierklachten en verminderde weerstand. Vitamine D doe je alleen op bij een zonkracht van 3 of hoger.Wat betekent dit weer voor mijn tuin, moet ik juist wel of niet planten?



                                  Oktober en november zijn normaal gesproken de ideale maanden om bloembollen te planten, zodat er in het voorjaar bloemen in de tuin staan. Was je van plan in de herfstvakantie aan je tuin te werken, pas dan wel even op. Wanneer precies het beste moment is om te planten hangt volgens WeerOnline af van twee factoren: de bodemtemperatuur en de vochtigheid van de bodem.

                                  Als de herfst zacht verloopt dan blijft de bodemtemperatuur vaak te hoog. Als je gaat planten in een te warme bodem dan is de kans op schimmels groot. Daarom is het beter om te wachten totdat de bodemtemperatuur 12 graden of lager is.



                                  Hetzelfde geldt voor regen: plant voorjaarsbloeiende bollen het liefst in een wat drogere periode. Bij heel veel regen vlak voor of nadat je de bollen gepoot hebt is er kans dat een deel zal verrotten. Wel is het belangrijk dat je ze plant vóór er grondvorst plaatsvindt.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1680...-wel-20-graden

                                    Weerbericht
                                    Bijzonder zacht weer voor eind oktober: vandaag temperaturen tot wel 20 graden

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/video/10514...-sneeuw-en-kou

                                      Weersomslag opkomst: (natte) sneeuw en kou

                                      16:18Video



                                      Dinsdag zal het flink gaan stortregenen in ons kikkerlandje, verder is er een grote kans op (natte) sneeuw, voorspelt weerbureau weerbureau Weeronline.

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/binnenland/van-kou...aden~a69d73ca/


                                        Vannacht viel er al sneeuw in Heerenveen, Friesland. © Albert Thibaudier
                                        Van koud naar warm: deze week kan het vriezen, maar wordt het ook 15 graden


                                        Als het de komende week gaat sneeuwen - en die kans is groot - kan het Nederlandse landschap plaatselijk wit kleuren. Omdat we te maken hebben met twee verschillende luchtstromen (koud en warm), stijgt de temperatuur deze week van -1 graden doordeweeks tot 15 graden op zondag.

                                        Er viel sinds gisteravond al hier en daar een vlokje natte sneeuw in Friesland, Drenthe en Groningen, maar de kans dat het blijft liggen is niet zo groot. Volgens Weerplaza zullen de eerste sneeuwvlokjes van dit seizoen voor 11 uur vanochtend weg zijn. ,,De wegen zijn nog te warm”, vertelt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. De rest van de dag wordt het bewolkt en regenachtig.


                                        Het verschil in temperatuur in ons land is deze week vrij groot. Vandaag wordt het bijvoorbeeld 4 graden in het oosten van het land en 12 graden in het zuiden. Dat komt door een zogenaamde luchtmassagrens. ,,Dat is een scherpe grens tussen twee luchtsoorten”, vertelt Van Bernebeek. Een grens tussen koude en warme lucht. Die twee luchtsoorten botsen op dit moment tegen elkaar boven het Nederlandse rivierengebied. Volgens de meteoroloog is zo’n luchtmassagrens niet per se een bijzonder weerfenomeen. ,,Het gebeurt vrij vaak in de winter. Ook in de zomer trouwens, maar dan valt het wat minder op.”

                                        Sneeuw


                                        De komende dagen wordt het weer volgens Van Bernebeek interessanter. ,,Dan komt het hele land in koude lucht terecht.” Woensdag, donderdag en vrijdag is er kans op winterse buien zoals hagel, natte sneeuw maar ook onweer. ,,Zolang die buien overdag vallen zal de sneeuw niet zo snel blijven liggen. Als er ‘s nachts sneeuw valt dan kan het wel wat uren blijven liggen vanwege de lagere temperatuur. Wanneer de zon opkomt zal de sneeuw wel weer snel verdwijnen.”

                                        De komende nachten kan de temperatuur plaatselijk zakken naar een paar graden onder nul. De kans op nachtelijke sneeuwval is volgens Van Bernebeek het grootst op donderdag- en vrijdagnacht. ,,Waar de sneeuw dan zal vallen is nog onzeker, maar dat zal waarschijnlijk wat dieper in het binnenland zijn.”

                                        Zacht


                                        Vanaf zaterdag draait de wind naar het zuidwesten en gaat het regenen. ,,Het wordt dan heel zacht en zondag kan het zelfs 15 graden worden.” Ook dat grote verschil tussen koud en warm heeft te maken met de luchtmassagrens. ,,Het voelt als een hele grote omslag, maar het is niet uitzonderlijk.”

                                        Comment


                                        • Nu nog verraderlijk weer met hagel en sneeuwbuien kans op gladheid, kustgebieden windstoten, maar weekend regen en hogere temperatuur, zondag zelfs 13-17 graden

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1888...-zachte-winter

                                            Zondag temperaturen tot 16 graden, Weeronline voorspelt zachte winter

                                            Amsterdam - Zondag lopen de temperaturen op tot 16 graden. Het wordt een uitzonderlijk zachte dag voor de tijd van het jaar, aldus Weeronline. Het weerbureau verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen.

                                            © ANP / Erald van der Aa

                                            Beeld ter illustratie.




                                            In het noorden van het land kan er zondagochtend nog wat regen vallen. In de loop van de dag wordt het overal droog. Er is vrij veel hoge bewolking, maar af en toe breekt vanuit het zuidwesten van het land de zon door. De temperaturen blijven de hele dag zacht, met ook ’s avonds nog tot 15 graden.

                                            De zuiden- tot zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig boven land en hard aan zee. In het Waddengebied is het stormachtig, met een windkracht van 8. In het noordwestelijk kustgebied en op de westelijke Wadden komen zware windstoten voor tot ongeveer 85 km per uur.

                                            Maandag



                                            Ook maandag krijgen we zachte temperaturen tot 14 graden. Wel is het bewolkt en gaat het regenen. De regen trekt vanuit het westen oostwaarts over het land. In de loop van de dag breekt vanuit het westen dan af en toe de zon door. In het oosten en zuidoosten blijft het de hele middag bewolkt en regenachtig.

                                            ’s Avonds wordt het overal droog en klaart het breed op. De temperaturen dalen naar 11 tot 13 graden.
                                            Dinsdag en woensdag



                                            Dinsdag krijgen we een mix van wolken en zon. De temperaturen lopen op tot 10 graden.



                                            Woensdag wordt volgens Weeronline een ’echte herfstdag’. De temperatuur daalt verder naar 9 graden. Dit is normaal voor de tijd van het jaar. Er is kans op een krachtige zuiden- tot zuidoosten wind boven land. Aan zee waait de wind krachtig tot hard. Mogelijk wordt het daar zelfs stormachtig, met een windkracht van 8 en zware windstoten tussen 75 en 100 km per uur.Zachte winter



                                            Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen.



                                            „Het ziet ernaar uit dat we december beginnen met rustig en vaak droog weer, waarbij het iets zachter is dan normaal”, meldt het weerbureau. In de tweede helft van december worden normale hoeveelheden regen en vrij gebruikelijke temperaturen verwacht.

                                            Ook januari en februari verlopen volgens de seizoensmodellen over het algemeen duidelijk zachter dan normaal, bij waarschijnlijk een normale hoeveelheid neerslag. Wel zijn er scenario’s waarbij het door koudere oostenwinden in januari kouder kan worden.

                                            Voorbode



                                            De gemiddelde maximumtemperatuur in een normale winter is volgens het weerbureau tegenwoordig 7 graden. De minimumtemperatuur komt in een normale winter uit op 1 graad boven nul. De gemiddelde hoeveelheid regen die per wintermaand valt, ligt in een normale winter tussen de 60 en 80 millimeter.



                                            Een andere voorbode voor een zachte winter is de herfst, die dit jaar ook zacht verliep. „Na de tien zachtste herfstseizoenen ooit volgde maar liefst acht keer ook een zachte winter.” Ook is de Noordzee met 12 graden momenteel nog behoorlijk warm. Waait de wind over het warme Noordzeewater onze kant op, dan blijft echte winterkou uit.

                                            Comment


                                            • Een zachte winter zou heerlijk zijn,en hopelijk weinig regen of ijzsl

                                              Comment


                                              • Ook beter voor klimaat

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/binnenland/code-or...acht~a93be2d2/


                                                  Harde wind op het strand van Scheveningen in 2022, toen storm Eunice over Nederland trok. © ANP

                                                  Code oranje om storm Conall: windstoten tot 120 kilometer per uur, ‘zeer zware avondspits’ verwacht


                                                  Woensdagochtend en -avond trekt storm Conall over ons land. In de loop van de middag veroorzaakt de storm langs de kust zware windstoten tot 120 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden staat windkracht 10, wat door het KNMI een ‘zware storm’ wordt genoemd. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het noorden van het land en de ANWB waarschuwt voor een zeer zware avondspits. KLM heeft uit voorzorg tientallen vluchten geschrapt.


                                                  Het weerinstituut verwacht dat storm Conall veel overlast gaat veroorzaken. Langs de westkust worden volgens Weerplaza windstoten verwacht van 75 tot 100 kilometer per uur. De kust van Noord-Holland, de Waddeneilanden en Friesland krijgen in de namiddag en avond te maken met windstoten van 90 tot 120 kilometer per uur.

                                                  Daarnaast wordt aan de noordkust windkracht 9 en op de Waddeneilanden windkracht 10 verwacht, oftewel een zware storm. Bij een zware storm waait het volgens het KNMI zo hard dat zelfs volwassenen kunnen omwaaien en er grote schade aan gebouwen kan worden aangericht.



                                                  Ook Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen krijgen te maken met windstoten van 80 tot 110 kilometer per uur. ‘In Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zal Conall slechts korte tijd in de namiddag en vroege avond fors zijn met windstoten daar tot rond 80 kilometer per uur’, aldus Weerplaza. De storm trekt woensdagnacht weg naar Duitsland. Daarna neemt de wind in Nederland weer snel af.

                                                  De code oranje geldt vanaf 18.00 uur voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen, en duurt daar vooralsnog tot 22.00 uur. Voor Flevoland en het IJsselmeergebied is de code oranje van 19.00 tot 23.00 uur van kracht, en voor Friesland, Overijssel en Drenthe van 20.00 tot middernacht. Voor Groningen geldt de waarschuwing van 21.00 tot 01.00 uur.


                                                  In de gebieden waarvoor code oranje geldt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, aldus het weerinstituut. ,,Het verkeer zal hinder ondervinden, vooral fietsers en bestuurders van vrachtwagens en auto’s met aanhanger moeten alert zijn. Bomen kunnen omwaaien en er is kans op schade aan huizen en gebouwen zoals aan daken.”

                                                  Zware avondspits


                                                  Volgens de ANWB moeten weggebruikers woensdagavond rekening houden met een zeer zware avondspits waarbij tot zo'n 600 kilometer file wordt verwacht. Weerplaza meldt eveneens dat automobilisten rond de avondspits overlast op de weg kunnen verwachten door de forse wind. Dat speelt met name in het noordwesten en noorden van het land.

                                                  KLM heeft 72 vluchten geschrapt van en naar Schiphol vanwege Conall, bevestigt een woordvoerster woensdagochtend na berichtgeving van regionale media. ,,Uiteindelijk staat veiligheid voorop en daarom hebben we uit voorzorg vluchten voor vanmiddag geannuleerd.” De geschrapte vluchten zouden naar verschillende bestemmingen in Europa gaan. De woordvoerster spreekt van 36 retourvluchten.

                                                  Gedupeerde passagiers worden volgens haar geĂŻnformeerd en de luchtvaartmaatschappij probeert ze om te boeken op een andere vlucht. Storm Conall is de derde storm die een naam krijgt uit de lijst met stormnamen van dit seizoen. Eerder kwam storm Bert langs, die ervoor zorgde dat het water in Friesland uitzonderlijk hoog kwam te staan.

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X