Het is gelukkig alleen dit weekend paar graadjes vorst, daarna alles tussen de 1 en 5 graden en weinig of geen neerslag dus ook weinig gladheid op de weg gelukkig.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hoe komen jullie de hitte door?
Collapse
X
-
https://www.ad.nl/binnenland/knmi-wa...iles~a915305c/
Files zijn weer gekmakend en men verwacht in de toekomst los van het weer nog meer filedruk
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/zware-w...eden~a9810f9d/
Een fietser rijdt op de Erasmusbrug. Het is stormachtig weer in grote delen van het land. © ANP / ANP
Zware windstoten op komst in de nacht: KNMI waarschuwt met code geel voor kustgebieden
In de nacht van zaterdag op zondag en aan het begin van zondagochtend geldt code geel in een deel van Nederland, vanwege zware windstoten door storm Elin.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3335...-onder-normaal
Helaas er komt nog koud winterweer en vorst aan
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/storm-h...ven~a417b8e0d/
Meerdere auto's beschadigd in De Gaarde door storm Henk. © District8
Storm Henk raast over land: minder treinen, omgewaaide bomen en advies binnen te blijven
UPDATEHet KNMI heeft de waarschuwingen in verband met de eerste storm van 2024, storm Henk, verhoogd. Voor de provincies Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeergebied geldt code oranje, voor de rest van het land code geel, vanwege harde windstoten vanaf 22.00 uur. Verschillende waterschappen in het land zetten dinsdag de noodpompen en gemalen weer aan om wateroverlast te voorkomen.
In de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard en kunnen zware windstoten voorkomen van 75 tot 90 kilometer per uur. Later in de avond en in de eerste helft van de nacht kan het in het noordwestelijke kustgebied en op de Wadden een tijd stormen en kunnen zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 115 kilometer per uur, meldt Weeronline. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de zware wind.
Inmiddels waait het hard aan de kust. In Den Haag moest de brandweer al meerdere keren uitrukken vanwege omgewaaide bomen. De brandweer van Amsterdam-Amstelland adviseert inwoners via een bericht op X om binnen te blijven. ‘Mocht je toch naar buiten moeten kijk dan goed uit voor vallende zaken zoals dakpannen of puin & omgevallen bomen’.
NS pas dienstregeling aan
De NS paste eerder de dienstregeling tussen Heerhugowaard en Den Helder al aan vanwege de verwachte weersomstandigheden. Tussen dinsdag 21.00 uur en woensdag 06.00 uur is er hinder in de treindienst op dit traject, meldde een vervoerder.
Waar de trein vanuit Nijmegen normaal gesproken helemaal doorrijdt naar Den Helder, moeten reizigers nu overstappen op Heerhugowaard, legt een woordvoerder uit. De trein waarmee zij vervolgens naar Den Helder worden gebracht, rijdt langzamer dan normaal. De extra reistijd bedraagt zo’n vijftien minuten.
Op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda rijden minder treinen vanwege de harde wind. Op het spoor tussen Utrecht en Tiel ligt een omgewaaide boom. Er rijden nu geen treinen tussen Geldermalsen en Tiel.
Wateroverlast
De afgelopen weken hebben veel plekken in het land te kampen gehad met hoogwater door de vele neerslag. Is de nieuwe regen die met Henk gepaard gaat nog van invloed op de waterstanden? ,,Ik vrees van wel", zegt Willemsen. ,,Er valt in Noord-Frankrijk, en zeker in België, maar ook in delen van Duitsland, eveneens veel regen vandaag. Een deel daarvan gaat ook naar Nederland. De hoogwaterproblemen zijn dus niet zomaar opgelost.” Wel lijkt er richting het weekend een drogere periode aan te breken.
Diverse waterschappen zetten dinsdag de noodpompen en gemalen weer aan vanwege de harde regen, terwijl de bodem kletsnat is en geen water meer kan opnemen. De Maas in Limburg krijgt daarnaast ook een flinke hoeveelheid regenwater uit Frankrijk en de Ardennen te verwerken, aldus waterschap Limburg. In de provincie zijn op enkele plekken noodpompen geplaatst.
Schade in Engeland na storm Gerrit. © Getty ImagesHoogste stand
De Maas bereikt naar verwachting donderdag de hoogste stand bij Maastricht. Dat water doet er drie dagen over om Noord-Limburg te bereiken. Maasgouw in Midden-Limburg heeft in diverse dorpen wegen afgesloten die waarschijnlijk onder water komen te staan. De gemeente waarschuwt dat het heel gevaarlijk is om verbodsborden in de uiterwaarden te negeren.
Het waterpeil van de Rijn bij Lobith zakt volgens Rijkswaterstaat tot woensdag. Daarna gaat de waterstand vooral door regen in het hele stroomgebied van de rivier weer omhoog, om rond volgende week maandag de piek bij Lobith te bereiken. Het water staat dan naar verwachting ongeveer net zo hoog als tijdens het hoogwater rond de kerstdagen. Het komt maar heel af en toe voor dat er vier hoogwaterpieken achter elkaar op de grote rivieren zijn.
Waarom is het zo nat en stormachtig?
Het regent al tijden flink, met als gevolg onder meer hoogwater op veel plekken in het land. Het afgelopen jaar was zelfs het natste jaar in Nederland sinds de neerslagmetingen begonnen in 1906, ruim een eeuw geleden. In een ‘normaal’ jaar valt er in Nederland 853 mm regen, in 2023 was dat 1160 mm. Maar waarom is het zo nat?
Dat heeft verschillende oorzaken, stelt Floris Lafeber van Weeronline. Zo kende 2023 een El Niño. Dat is een meteorologisch verschijnsel dat eens in de paar jaar voorkomt en waardoor het zeewater in de Stille Oceaan sterk opwarmt. De tegenhanger, een afkoeling, wordt La Niña genoemd. Door El Niño verlopen regenseizoenen wereldwijd anders. ,,Ook lag er dit jaar vaak een straalstroom (een sterke wind op zo’n 10 kilometer hoogte) boven Nederland, waardoor we veel lage drukgebieden en dus regen hadden”, zegt Lafeber.
En dan zijn er uiteraard nog de gevolgen van klimaatverandering. ,,De atmosfeer wordt warmer en houdt daardoor meer vocht vast, als het dan regent, dan regent het hard. Nederland schommelt daarin een beetje tussen Noord- en Zuid-Europa. Je ziet dat het in Scandinavië steeds meer gaat regenen, terwijl er in Spanje juist vaker lange droge periodes zijn. Als bij ons dan de wind uit het zuiden komt, kan het hier ook lang droog zijn.”
Storm Henk raakt ook Duitsland en Denemarken
Op veel plaatsen begon de dinsdag ook droog, maar vanuit het zuidwesten gaat het opnieuw regenen. ‘s Middags valt er in heel het land neerslag, meldt Weerplaza. En daarbij kan het soms flink doorplenzen. Ook de wind neemt gedurende de dag toe van matig tot krachtig aan zee, naar krachtig tot stormachtig in de avond en de nacht. In het noordelijke kustgebied kan het tot storm komen.
Het gaat om de tweede winterstorm dit seizoen, na storm Pia, die eind december voor veel wateroverlast zorgde. Verzekeraars ontvingen bijna tweeduizend schademeldingen als gevolg van Pia. De huidige storm is Henk genoemd. Henk was een van de namen die het publiek bij het KNMI had voorgesteld tijdens een open dag in 2022.
Het KNMI heeft de stormnamen voor de periode 2023-2024 afgesproken met de Britse tegenhanger Met Office en de Ierse Met Éireann. ,,In het zuiden van Engeland verwachten ze windstoten van zelfs iets over de 120 kilometer per uur", zegt Willemsen. ,,Die hebben dus code oranje. Met een groep landen, waar Engeland en Nederland ook inzitten, hebben we afgesproken: als we code oranje voor wind geven, dan geven we de storm een naam. Dus de Engelsen hebben hem deze naam gegeven. Maar de naam komt natuurlijk wel van ons af.”
De vorige storm, Gerrit, was genoemd naar weerman Gerrit Hiemstra. Deze storm trof vooral het Verenigd Koninkrijk. Henk is niet naar iemand in het bijzonder vernoemd. De storm treft niet alleen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar trekt verder door richting het oosten. ,,Het noorden van Duitsland en zeker ook Denemarken krijgen er ook mee te maken. In Denemarken gaat het zelfs ook sneeuwen door storm Henk. In de noordkant zit koude lucht, wij zitten duidelijk in het zachte deel.”
In Nederland neemt later in de nacht de wind wat in kracht af. Het noorden heeft dan nog te maken met zware windstoten van zo’n 90 kilometer per uur, maar de storm en zeer zware windstoten zijn verdwenen. Het wordt niet kouder dan 8 tot 11 graden.
Einde van de regen in zicht?
De komende dagen blijft het wisselvallig en regenachtig. Woensdag is het bewolkt met stevige buien. Aan het begin van de ochtend komen aan de noordkust nog zware windstoten voor en staat op de Wadden een harde westenwind. In het midden en vooral het zuiden kunnen sommige buien wat feller zijn met kortstondig veel regen en dan is er kans op zware windstoten van 75 kilometer per uur. Daarbij kan een klap onweer voorkomen. In de avond neemt de wind in kracht af.
Ook donderdag trekken er buien over het land, al kan het regionaal een tijd droog blijven. Mogelijk breekt plaatselijk de zon nog even door. Bij een aan de kust vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen wordt het 7 tot 10 graden. In de avond en in de nacht naar vrijdag zijn er perioden met regen. Later in de week neemt de neerslag af en wordt het kouder.
Vrijdag is nog grijs en regenachtig, maar de dagen daarna hebben we te maken met een matige noordoostenwind die koudere lucht aanvoert. De middagtemperatuur daalt van 4 tot 6 graden op zaterdag naar 2 tot 4 graden op zondag. Met het koudere weer neemt ook de kans op neerslag af en een groot deel van de tijd is het droog. Wel zijn er vrij veel wolkenvelden. Ook de nachten worden kouder en als het opklaart gaat het licht vriezen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/6172...ook-sneeuwpret
Nederland getroffen door sneeuw: ellende op de weg en geannuleerde vluchten, maar ook sneeuwpret
Nederland werd dinsdagochtend wakker in een winterwonderland. Waar de sneeuw tijdens de ochtendspits op de wegen en op het spoor nog zorgde voor flinke drukte, lijkt de rust voorlopig wedergekeerd in ons land. Het KNMI verwacht dinsdag wel nog meer (natte) sneeuw en hagel, afgewisseld door zonnige periodes.
© ANP / VENEMA MEDIA
De wisselstoringen die op het spoor werden veroorzaakt door het winterse weer zijn inmiddels voorbij, meldt spoorwegbeheerder ProRail. Zo zijn de treinproblemen bij onder meer Schiphol, Hilversum, Roosendaal en Amersfoort verholpen.
Een woordvoerder van de spoorwegbeheerder legt uit dat de onverwachte hevige sneeuwval pal voor en tijdens de spits, in combinatie met ijzel, de boosdoener was van de storingen. Als er sneeuw tussen de spoorwissels komt kan dit tot een wisselstoring leiden. Een wisselverwarming moet dit voorkomen, maar volgens de zegsman werken die niet overal naar behoren.
Flinke vertragingen & ongelukken
De sneeuw en gladheid zorgden dinsdagochtend ook op de weg op meerdere plaatsen in het land tot flinke vertragingen. Volgens de ANWB was de ochtendspits langer dan gebruikelijk, op het hoogtepunt rond 08.00 uur stond er ruim 1000 kilometer.
Onder meer op de A4 van Den Haag naar Amsterdam was dinsdagochtend sprake van flinke vertraging op de weg. Het verkeer reed onder andere langzaam tussen Leidschendam en Schiphol. „Het gaat om een hele lange afstand waar langzamer wordt gereden. Niet dat er iets is gebeurd, het is puur om de gladheid”, zei een medewerker van de ANWB, die benadrukte dat het goed is dat mensen hun rijstijl aanpassen.
De Limburgse politie meldde dat in die provincie meerdere ongelukken zijn gebeurd door de gladheid. In totaal is sinds maandagavond 19.00 uur al meer dan 9,2 miljoen kilo zout gestrooid op Nederlandse snelwegen en N-wegen die worden beheerd door Rijkswaterstaat. Ook in veel gemeenten is gestrooid.
Vanuit het hele land kwamen er dinsdag berichten binnen van automobilisten die ondanks het strooien door de gladheid de macht over het stuur verloren. Veel auto’s raakten van de weg.
© ANP / MICHEL VAN BERGEN
Vluchten geannuleerd op Schiphol
Op Schiphol zijn dinsdag ruim honderd vluchten vertraagd en tientallen vluchten geannuleerd door het winterweer. Dat meldde een woordvoerder van de luchthaven. „We verwachten de rest van de dag een verstoord vliegschema door de weersomstandigheden”, voegde hij daaraan toe.
Het is niet duidelijk hoeveel vluchten er per vliegmaatschappij zijn vertraagd of geannuleerd.
Door het hele land winterpret
De sneeuwval zorgde voor de nodige ellende, maar gelukkig heeft men er dinsdag ook genoeg plezier van. Op meerdere plaatsen in Nederland doken gedurende de dag beelden op van heuse winterpret.
Woensdag meer sneeuw
Na een nacht met in nagenoeg het hele land vorst is het woensdagochtend aanvankelijk overal droog. De middagtemperatuur ligt rond het vriespunt. Eind van de ochtend kan in Zuid-Limburg wat sneeuw vallen, woensdagmiddag breidt de sneeuwval in Limburg uit over een groot deel van de provincie en mogelijk valt ook in het zuidoosten van Brabant een beetje sneeuw. In het noorden en noordwesten is kans op enkele winterse buien, maar dit levert hooguit een zeer tijdelijk dun sneeuwdek op. Elders in het land is een vlokje motsneeuw mogelijk, maar dit stelt niet veel voor.
De dagen daarna zien we de zon geregeld, maar komt het ook nog tot enkele sneeuwbuien en in de nachten kan het flink vriezen. Ook vrijdag is er een mix van zon, wolken en vooral in het noorden van het land mogelijk enkele winterse buien. Het wordt 1 graad in Limburg tot 5 graden in het noordwesten.
Comment
Comment