Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arabische wereld

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #26
    https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...israel-betreft

    Nederland staat altijd vooraan om mensenrechtenschendingen te veroordelen, maar zwijgt nu het Israël betreft


    Donderdag 23 november debatteert de Tweede Kamer over de oorlog in Gaza, ruim drie weken nadat de SP erom had gevraagd. Inmiddels zijn er ruim elfduizend doden gevallen, waaronder duizenden kinderen. Toch weigert de Nederlandse regering nog altijd om tot een staakt-het-vuren op te roepen. Door de wapenleveringen maakt ons land zich bovendien medeplichtig aan het buitensporige geweld in Gaza.

    De opstelling van de Nederlandse regering is ronduit verbijsterend. We zijn als Nederland altijd de eerste om mensenrechtenschendingen te veroordelen, waar ook ter wereld. Dat is terecht, want we zijn grondwettelijk verplicht om het internationaal recht te verdedigen. Bovendien huist in ons land het Internationaal Gerechtshof. Maar nu het Israël betreft, zwijgt de regering in alle talen. Vanwaar deze dubbele standaard?

    De hypocriete opstelling van de regering verbaast des te meer wanneer je kijkt naar de internationale gemeenschap. VN-baas Guterres roept al wekenlang op tot een staakt-het-vuren, net als bijvoorbeeld België, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en zelfs Zwitserland. Maar als er een VN-resolutie voorligt met die strekking, kijkt Nederland weg – een ongelooflijke gemiste kans.

    Dat Israël het humanitair oorlogsrecht schendt, bleek vorige week onder andere uit de hoorzitting die de Tweede Kamer hield met deskundigen. Het gebruik van ‘honger als wapen’ (zoals gebeurt met de blokkade van Gaza) is evident in strijd met het internationaal recht. Hoogleraar internationaal publiekrecht Nollkaemper stelde onomwonden dat het militaire geweld van Israël ‘niet proportioneel’ is en pleitte voor een staakt-het-vuren.

    Het aanpakken van Hamas valt op zich binnen het recht op zelfverdediging, maar proportionaliteit is dan wel een harde voorwaarde. Zoals de Belgische premier De Croo in NRC stelt: “Een volledig vluchtelingenkamp platbombarderen met de bedoeling om één leider van Hamas uit te schakelen, is volstrekt disproportioneel en onaanvaardbaar”.

    Op 13 november onthulde NRC een memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. Israël gebruikt “onevenredig geweld” en voert doelbewust aanvallen uit op de “civiele infrastructuur” zoals bruggen, wegen en wooncomplexen. NRC schrijft ondubbelzinnig: “Uit het memo blijkt dat Nederland weet dat Israël bewust kiest voor een nietsontziende militaire aanpak die leidt tot grote aanvallen burgerslachtoffers.” En toch bleef onze regering muisstil.

    En het wordt nog erger, want recente onthullingen maken de Nederlandse regering feitelijk medeplichtig aan het oorlogsgeweld in Gaza. Ondanks waarschuwingen uit de eigen geledingen, kiest de regering ervoor om onderdelen voor de F35-straaljager aan Israël te blijven leveren, de jachtvliegtuigen waarmee Israël Gaza bombardeert. Nederland had de keuze om de levering te blokkeren – dat zou ook in lijn zijn met de criteria voor wapenexport – maar koos daar niet voor. “Het blokkeren van de levering zou volgens ingewijden grote schade kunnen toebrengen aan de relatie met zowel Israël als de Verenigde Staten.”

    Deze opstelling is ronduit beschamend en moet stoppen. De SP doet de volgende voorstellen in het debat aanstaande donderdag:

    1 De regering moet oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, zodat humanitaire hulpverlening ongehinderd doorgang kan vinden. De blokkade van voedsel, water en energie wordt opgeheven.

    2 Nederland stopt met wapenleveringen, zodat ons land niet langer medeplichtig is aan het oorlogsgeweld in Gaza.

    3 Erkenning van Palestina als staat, zodat beide partijen gelijkwaardig kunnen spreken over oplossingen voor de vele kwesties die spelen, waaronder de voortdurende bezetting van de Westbank.

    De regering moet niet langer zwijgen, maar zich uitspreken. En daar komt nog iets bij. Want zolang Israël doorgaat met het disproportionele geweld en verbale veroordelingen onvoldoende effect sorteren, moeten we ook maatregelen durven nemen. Dat betekent geen handel meer met bedrijven die actief zijn in de nederzettingen, opschorting van het associatieverdrag en het van tafel halen van het militaire samenwerkingsverdrag tussen Nederland en Israël. Daarmee sluiten we ons aan bij de wijze woorden van internationaal strafrechtdocent Marieke de Hoon: “Het recht vertelt ons wat wel en niet mag in een oorlog. Maar het recht heeft politieke wil en actie nodig om partijen ertoe te bewegen zich daaraan te houden.”

    Comment


    • #27
      Originally posted by Trevor Horny View Post
      Ze hopen op tijdelijk staakt het vuren
      Komt er nu aan met vermoedelijke gevangenenruil, maar ja Israel kan dat min of meer afdwingen met hun macht en doden van ca 13.000 mensen als wraak antwoord op de verschrikkelijke Hamas aanval die daarmee hun wigen ondeedrukte volk door zowel Hamas en Israel als kanonnenvlees opserveerde en kansloos blootstelden , zeer tragisch allemaal.

      Comment


      • #28
        Staakt het vuren Gaza nu ingegaan om gevangenenruil te kunnen uitvoeren

        Comment


        • #29
          https://www.telegraaf.nl/nieuws/9659...log-met-israel

          OORLOG ISRAËL



          Dag 47 van oorlog Israël en HamasLIVE | Families ingelicht van gijzelaars die Hamas vrijdag vrijlaat

          Anderhalve maand geleden werd Israël opgeschrikt door de zwaarste terreuraanvallen sinds de oprichting van de Joodse staat. Sindsdien is er een bloedige oorlog met Hamas ontketend in de Gazastrook. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

          © ANP / AFP

          Families ingelicht van gijzelaars die Hamas vrijdag vrijlaat

          Israël heeft de families ingelicht van de eerste groep gijzelaars die in een deal met Hamas zullen worden vrijgelaten. Deze dertien vrouwen en kinderen komen volgens bemiddelaar Qatar vrijdag om 16.00 uur lokale tijd op vrije voeten.
          Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu roept het publiek op geen geruchten of onbevestigde informatie te verspreiden. Daarnaast wordt de media verzocht geen namenlijst te publiceren tot de gijzelaars terug zijn in Israël.
          De deal heeft betrekking op vijftig vrouwen en kinderen die Hamas op 7 oktober naar de Gazastrook ontvoerde. Volgens Israël werden aan het begin van de oorlog in totaal zo'n 240 mensen gegijzeld. Vier van hen werden eerder al vrijgelaten. Een onbekend aantal is om het leven gekomen.
          Israël laat in ruil 150 gevangen Palestijnse vrouwen en tieners vrij. Ook begint vrijdag om 07.00 uur een staakt-het-vuren van vier dagen. De "humanitaire pauze" wordt volgens Israël met één dag verlengd voor elke extra tien gijzelaars die worden vrijgelaten. Gaza wordt sinds 7 oktober massaal gebombardeerd door het Israëlische leger, dat in het kustgebied ook grondoperaties uitvoert.

          Gisteren23:56Leger Israël: blijven nog minstens twee maanden vechten in Gaza


          Na de gevechtspauze tussen Hamas en Israël in de Gazastrook is het Israëlische leger van plan om er nog minstens twee maanden "intens" strijd te leveren. Dat zegt volgens Israëlische media minister van Defensie Yoav Gallant.


          Woensdag had Gallant al verkondigd dat de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "met volle kracht doorgaan" na het aflopen van het staakt-het-vuren. Maar in sommige hoofdsteden werd toch gehoopt dat het bestand een positief vervolg krijgt.
          Volgens onder meer The Times of Israel zei Gallant donderdag tegen troepen dat ze zich moeten organiseren, wapens moeten herbevoorraden en zich klaarmaken om de gevechten verder te zetten. Gallant wil naar eigen zeggen druk blijven uitoefenen zodat meer gijzelaars, die door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden, naar Israël terug kunnen.


          Hamas heeft in een deal met Israël toegezegd om vijftig vrouwen en kinderen vrij te laten die de militante groepering op 7 oktober naar de Gazastrook ontvoerde. Israël laat in ruil 150 gevangen Palestijnse vrouwen en tieners vrij. Ook begint vrijdag om 07.00 uur een staakt-het-vuren van vier dagen.

          Comment


          • #30
            https://nos.nl/liveblog/2499286-hama...gevangenen-uit

            Hamas en Israël ruilen weer gijzelaars en gevangenen uit


            In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
            • Hamas laat opnieuw een groep gijzelaars uit Gaza vrij
            • Netanyahu bezoekt Israëlische militairen in Gazastrook
            • VN: hulpgoederen zijn druppel op gloeiende plaat

            Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

            Israël: 39 Palestijnen vrijgelaten


            Volgens de Israëlische gevangenisdienst zijn vanavond 39 Palestijnse gevangenen vrijgelaten, als onderdeel van de ruil met Hamas. Persbureau Reuters meldde eerder vanavond dat te zien was dat een konvooi de Israëlische Ofer-gevangenis op de Westelijke Jordaanoever verliet. De Palestijnse autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

            De ruil is onderdeel van een vierdaagse gevechtspauze waarbij Hamas gijzelaars vrijlaat en Israël Palestijnse gevangenen. Eerder vanavond werden 17 mensen, onder wie 14 Israëliërs, door Hamas overgedragen aan het Internationale Rode Kruis.

            Volgens de BBC zijn in totaal nu 54 gijzelaars door Hamas vrijgelaten, omgekeerd heeft Israël 117 Palestijnse gevangenen laten gaan. Morgen zou er nog eenmaal een ruil moeten plaatsvinden.

            Comment


            • #31
              En volgende gevangenenruil staat ook weer te gebeuren. Quatar speelt daar een grote rol in als bemiddelaar.

              Comment


              • #32
                Volgens de VN is 80% van de Palestijnse bevolking in Gaza ontheemd door de Israelische aanvallen.

                Comment


                • #33
                  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1862...e-in-jeruzalem

                  Gebed zonder end

                  Comment


                  • #34
                    Het is al prima, lijkt me, dat het gaies aan beide kanten ff stopt met die zinloze moordpartijen.

                    Comment


                    • #35
                      ja maar dat gaat niet, ze eisen de zelfde stukken land en heilige plekken, dit is al 70 jaar aan de gang

                      Comment


                      • #36
                        https://www.telegraaf.nl/nieuws/7146...uren-ten-einde

                        En de strijd, lees oorlig tegen Hamas is door Israel weer hervat....

                        Comment


                        • #37
                          https://www.telegraaf.nl/nieuws/1849...-in-gazastrook

                          800! Dat zijn er nog al wat

                          Comment


                          • #38
                            https://www.telegraaf.nl/nieuws/1849...en-in-rode-zee

                            LIVE | Pentagon: 'Amerikaans oorlogsschip aangevallen in Rode Zee'

                            Bijna twee maanden geleden werd Israël opgeschrikt door de zwaarste terreuraanvallen sinds de oprichting van de Joodse staat. Sindsdien is er een bloedige oorlog met Hamas ontketend in de Gazastrook. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                            © ANP / ASSOCIATED PRESS

                            Pentagon: 'Amerikaans oorlogsschip aangevallen in Rode Zee'

                            Een Amerikaans oorlogsschip en verschillende commerciële schepen zijn zondag aangevallen in de Rode Zee, melden Amerikaanse media. Het Pentagon bevestigt dat het gaat om torpedobootjager USS Carney. Het bericht volgt op eerdere meldingen over aanvallen met drones in de Rode Zee.
                            “We zijn op de hoogte van berichten over aanvallen op de USS Carney en commerciële schepen in de Rode Zee en zullen informatie verstrekken zodra deze beschikbaar komt”, aldus het Pentagon.
                            De Houthi’s, een rebellengroep uit Jemen gelinkt aan Iran, beweerden zondag twee Israëlische schepen in de Rode Zee aangevallen te hebben. Volgens een woordvoerder werd een raket afgevuurd op een van de schepen, terwijl het andere vaartuig werd aangevallen met een drone. De doelwitten werden geïdentificeerd als "Unity Explorer" en "Number Nine". Volgens een Britse expert lijken de Houthi’s ook verantwoordelijk te zijn voor de eerder gemelde aanval op de Amerikaanse torpedobootjager USS Carney.
                            Vorige maand hadden Houthi’s nog beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe gewapende mannen vanuit een helikopter een vrachtschip op de Rode Zee binnenvallen en in beslag nemen. Ze hebben ook Israël bestookt met raketten en drones en kondigden aan dat ze meer Israëlische schepen zouden aanvallen.
                            Ook een Brits vrachtschip zou in de Rode Zee geraakt zijn door een raket. Dat zegt het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey. Het Britse veiligheidsagentschap UKMTO zegt op zijn beurt dat het een rapport heeft ontvangen over drone-activiteit in de zeestraat Bab el Mandeb, afkomstig uit Jemen. Er zou mogelijk ook een explosie zijn geweest, aldus UKMTO. Enkele uren later eisten de Houthi-rebellen de aanval op. Ze hadden het in een verklaring over een "operatie tegen twee Israëlische schepen".
                            Het schip, dat vaart onder de vlag van de Bahama's, zou zijn geraakt door een raket en de bemanning zou zich hebben teruggetrokken in de citadel, een ondoordringbare ruimte van het schip.
                            De laatste weken zijn er herhaaldelijk berichten over schepen die gelinkt worden aan Israël en in de Rode Zee het doelwit vormen van de Houthi-rebellen. De rebellen zouden wraak willen nemen voor de oorlog in de Gazastrook. Op 19 november werd nog een vrachtschip gekaapt, dat uitgebaat werd door een Japans bedrijf maar eigendom zou zijn van een Brits bedrijf in handen van een Israëlisch zakenman.

                            Comment


                            • #39
                              https://www.ad.nl/buitenland/israel-...heen~ad3ec9a5/


                              Palestijnen vluchten van het oosten van de stad Khan Younis naar het westen. © AP

                              Israël bestookt nu het zuiden van de Gazastrook: mensen wéér op de vlucht, maar waarheen?


                              Israël heeft zijn offensief uitgebreid naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de honderdduizenden ontheemden uit het noorden die daar bivakkeren opnieuw een ander heenkomen moeten zoeken. De vraag is waar.

                              De Israëlische aanvallen op het zuiden van de Gazastrook begonnen vlak voor het weekend, meteen na het einde van de wapenstilstand. Die heeft een week geduurd, en is vooral gebruikt voor het uitruilen van Palestijnse gevangenen tegen Israëlische gegijzelden.

                              De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe had al aangekondigd dat het offensief in volle hevigheid hervat zou worden. Boven steden en dorpen in het zuidoosten van de Gazastrook, tussen de grens met Israël en de stad Khan Younis, werden door vliegtuigen pamfletten uitgeworpen die de bevolking maanden te vertrekken. Via een QR-code konden de mensen een kaart downloaden die is onderverdeeld in genummerde blokken (als ze internet hebben, wat lang niet altijd het geval is). De boodschap van het Israëlische leger: hou de nummers in de gaten, en als je een waarschuwing krijgt dan moet je het betreffende gebied verlaten.

                              Waarheen moeten de mensen vluchten?


                              Wat Israël betreft gaan de mensen verder naar het zuiden, richting Rafah, de grensplaats met Egypte. De grens mogen ze echter niet over, die zit potdicht. Of ze moeten naar het westen, naar Khan Younis en daar voorbij, richting de Middellandse Zee. Dit gebied zit echter al vol met ontheemden. Hulporganisatie Save the Children ziet een ‘nieuwe volksverhuizing’ opkomen en vraagt zich wanhopig af hoe dit mogelijk gaat zijn.

                              In de stad Khan Younis woonden voor de oorlog al net iets meer dan 200.000 mensen, en daar zijn er nu enkele honderdduizenden vluchtelingen uit het noorden bij gekomen. Er zijn al mensen terug gevlucht naar Gaza-Stad, maar ook daar wordt nog altijd gevochten. Dit weekeinde bestookte Israël opnieuw de stad Jabalia, ten noorden van Gaza-Stad. Daarbij zouden volgens Palestijnse media zeker honderd doden zijn gevallen.

                              Unicef waarschuwt: kwestie van leven of dood


                              Ook andere hulpverleners zien dat het zuiden van de Gazastrook overvol is en totaal niet berekend op zo veel vluchtelingen. Er is volgens hen niet voldoende water en eten, het handjevol ziekenhuizen kan de gewonden niet meer opvangen en het vuilnis wordt al tijden niet opgehaald.

                              Door dat laatste steken er ook nog eens allerlei ziektes de kop op. De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Ghebreyesus, sloeg daarom dit weekeinde nogmaals alarm. Volgens hem hebben 100.000 mensen de afgelopen week een luchtweginfectie opgelopen en kwamen er ook 80.000 gevallen van diarree bij (de helft daarvan bij kinderen onder de 5 jaar). Verder zijn er gevallen van schurft opgedoken (12.000), luizen (11.000), huiduitslag (24.000), krentenbaard (2500), waterpokken (2500) en geelzucht (1100). ‘Er moet nú een langdurig staakt-het-vuren komen’, schreef Ghebreyesus op berichtendienst X. ‘Het is een kwestie van leven of dood.’

                              Palestijnen vluchten van het oosten van de stad Khan Younis naar het westen. © AP
                              Het Israëlische leger heeft de laatste dagen zo’n vijftig doelen in en om Khan Younis bestookt, omdat zich daar commandanten van Hamas zouden schuilhouden. Het zou gaan om de zwaarste bombardementen sinds het begin van de oorlog. Volgens Hamas zijn daarbij in 24 uur tijd zeker zevenhonderd doden gevallen. Hulporganisaties melden dat ziekenhuizen overvol zijn. Een woordvoerder van Unicef beschreef de situatie in het al-Nasser-ziekenhuis in Khan Younis als volgt: ,,Overal waar je kijkt, liggen kinderen met derdegraads brandwonden, verwondingen door granaatscherven, hersenletsel en botbreuken.”

                              Kritiek van Amerika


                              Analisten denken dat Israël met de laatste aanvallen en oproepen tot evacuatie de weg wil vrijmaken voor een grondoffensief, deze keer vanuit het zuiden naar het noorden. Ook inwoners van Palestijnse grensdorpen zijn gemaand zich uit de voeten te maken. De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, hebben benadrukt dat het leger meer moet doen om Palestijnse burgers te beschermen. ,,Israël heeft het recht zich te verdedigen”, zei vicepresident Kamala Harris dit weekeinde. ,,Maar er zijn te veel Palestijnen om het leven gekomen.” En volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is het beschermen van burgers een ‘morele verantwoordelijkheid’.

                              Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zijn er tot nu ongeveer 1200 Israëli’s omgekomen, zeker 15.207 Palestijnen in Gaza (onder wie 6150 kinderen) en zeker 254 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Ze baseert zich hierbij zowel op Palestijnse als Israëlische cijfers. Ook zijn er naar verluidt zeker 5600 Israëli’s gewond geraakt, 40.652 Palestijnen in Gaza en 254 Palestijnen op de Wetoever.

                              Israëlische tanks zondag in de buurt van de Gaza-strook. © AFP

                              Comment


                              • #40
                                VN-baas roept Veiligheidsraad bijeen om Gaza, Israël reageert woest
                                https://f7td5.app.goo.gl/WytKnH

                                Werd tijd zou je zeggen, waarom ligt oorlog met Israel zo veel gevoeliger dan andere oorlogen, alleen vanwege WO2 verleden?

                                Comment


                                • #41
                                  Geschiedkundig en emotioneel ligt de holocaust daar ten grondslag.

                                  Comment


                                  • #42
                                    En we leren steeds weinig van onze geschiedenis

                                    Comment


                                    • #43
                                      Genocide in Gaza gaat dagelijks door, nu al meer dan 25.000 doden aan Palestijnse kant waarvan ca. 10.000 kinderen.

                                      Comment


                                      • #44
                                        Nu ruim 30.000 en men schat 20.000 vrouwen en kinderen en einde denk ik nog niet in zich. De joden voeren nu zelf een mini holocaust uit. Beide kanten tragisch en verliezers.

                                        Comment


                                        • #45
                                          Israel heeft het voor elkaar, nu hun belangrijke bondgenoot de VS tegen zich gekregen

                                          Comment


                                          • #46
                                            Onoplosbaar conflict

                                            Comment


                                            • #47
                                              En Iran heeft geen power is gebleken

                                              Comment


                                              • #48
                                                https://www.telegraaf.nl/nieuws/1093...bolisch-moment

                                                Aanval van Israël op Iraanse ’nucleaire stad’ komt op symbolisch moment

                                                TEL AVIV - Israël heeft een aanval uitgevoerd op Iran. Daarbij is een luchtmachtbasis in de centrale stad Isfahan geraakt, aldus Iraanse functionarissen tegenover de New York Times. Officiële staatsmedia ontkennen dit en claimen dat luchtafweergeschut slechts drie kleine drones uit de lucht hebben geschoten. Een duidelijke poging om de boel niet verder te laten escaleren.




                                                Dat lijkt ook het doel te zijn geweest van Israël, dat slechts een beperkte militaire operatie uitvoerde in reactie op de Iraanse aanval waarbij afgelopen weekeinde meer dan 300 raketten en drones op Israël werden afgeschoten. Het land stond onder druk van westerse bondgenoten om niet met een harde ingreep te komen, uit angst dat die een regionale oorlog zou kunnen ontketenen.

                                                Het huidige scenario - een beperkte Israëlische actie met een Iraanse ontkenning - is de gunstigste uitkomst van een week vol hoogspanning in het Midden-Oosten. Iran dreigde dagenlang dat elke aanval op zijn grondgebied ’binnen seconden’ zou worden beantwoord met een stevige militaire actie. In plaats daarvan zonden staatsmedia op vrijdagochtend, nota bene de verjaardag van ayatollah Khamenei, beelden uit van een verkeersplein in Isfahan. De boodschap: er is helemaal niets aan de hand.

                                                Legertop




                                                De staatsmedia ontkenden ook berichten dat de nationale veiligheidsraad in allerijl bijeen was geroepen. In Israël verzamelde de legertop zich wel op het ministerie van Defensie. Zowel het leger als de regering weigert officieel te reageren op ’berichten in buitenlandse media’. Israëlische functionarissen verklaarden later anoniem dat het land inderdaad verantwoordelijk was voor de aanval.



                                                De aanval werd als eerste gemeld door het Amerikaanse ABC News, dat een Amerikaanse functionaris aanhaalde die sprak van een raketaanval. Aanvankelijk leek er sprake van meerdere doelwitten, ook in Irak en Syrië, maar het lijkt zich nu te concentreren op Isfahan. Teheran besloot het luchtruim van het land deels te sluiten.
                                                Isfahan



                                                Isfahan is een belangrijke religieuze stad waar ook nucleaire faciliteiten zijn gevestigd. Die zijn ongeschonden, aldus Iraanse functionarissen. Het is aannemelijk dat Israël een luchtmachtbasis als doelwit koos. Iran richtte afgelopen weekeinde de meeste raketten en drones op een luchtmachtbasis in het zuiden van Israël, waar F-35’s zijn gestationeerd.



                                                Lees verder onder de foto

                                                © ANP / HH

                                                Iraanse nieuwszender laat stad Isfahan zien op 19 april na meldingen van explosies.



                                                Israël stond afgelopen week twee keer eerder op het punt een aanval uit te voeren, maar deze werd steeds op het laatste moment afgeblazen. Het land stond onder zware druk om niets te doen, maar westerse regeringsleiders lieten al doorschemeren dat er een aanval zou komen, in de hoop dat die beperkt zou blijven. Dat lijkt nu het geval. De Verenigde Staten waren vooraf van de operatie op de hoogte gebracht.Pesach



                                                Desondanks is met name de timing verrassend. Israëlische functionarissen lieten eerder doorschemeren dat er niets zou worden ondernomen voor het einde van Pesach. Het Joodse feest begint op maandag en is pas op 30 april afgelopen.



                                                Slechts luttele uren voor de Israëlische aanval waarschuwde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nog dat zijn land ’direct en op een maximum niveau’ zou reageren op een aanval op zijn grondgebied. Teheran vuurde afgelopen weekeinde honderden raketten en drones af op Israël als reactie op een eerdere aanval waarbij zeven leden van de Revolutionaire Garde waren omgekomen in Damascus.

                                                Door direct op Israël te schieten herschreef Teheran de ’spelregels’ die jarenlang golden in de schaduwoorlog tussen beide landen. Daarom moest Israël wel met een reactie komen. Het heeft nu duidelijk gemaakt dat het ook Iran direct kan raken.

                                                Comment


                                                • #49
                                                  ze maken elkaar maar lekker af, hebben we minder CO2 uitstoot en weer een hoop van die religieuze gekkies minder.

                                                  Comment


                                                  • #50
                                                    Dat is ook een manier van denken... omg

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X