Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arabische wereld

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/84...voordeel-hamas

    In zieke redenatie van massamoordenaar Sinwar is groot aantal burgerdoden in voordeel Hamas

    Het gezicht van de terreurbeweging Hamas, waarvoor duizenden demonstranten in westerse steden de straat opgaan, probeert het vege lijf te redden. Yahya Sinwar – het brein achter 7 oktober – wil naar verluidt de toezegging dat zijn leven gespaard zal worden.




    Met deze eis zou de terreurleider op de proppen zijn gekomen tijdens de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Sinwar wil kennelijk niet hetzelfde lot ondergaan als andere kopstukken van Hamas die onlangs zijn gedood, zoals militair commandant Deif en politiek leider Haniyeh.

    Eerder dit jaar bleek uit onderschept berichtenverkeer dat Sinwar bereid is vele duizenden Palestijnse burgers, onder wie vrouwen en kinderen, op te offeren voor het ultieme doel van Hamas: de vernietiging van Israël.



    Sinwar sprak van ’noodzakelijke opofferingen’ en wilde niets weten van een bestand omdat er meer te winnen zou zijn wanneer het geweld van Israël zou doorgaan. In de zieke redenatie van deze massamoordenaar is een groot aantal burgerdoden in het voordeel van Hamas. Daarom verschuilen zijn terroristen zich in scholen en ziekenhuizen.



    Ondertussen verbergt Sinwar zich in het tunnelnetwerk van Hamas waar gewone burgers niet worden toegelaten en frustreert hij nog steeds een deal die een eind kan maken aan de door hemzelf gecreëerde lijdensweg van de Gazanen.

    Comment


    • https://www.ad.nl/buitenland/live-mi...-uit~a90354d4/

      Deze foto, genomen vanaf een positie in Noord-Israël, toont een drone van Hezbollah die op 25 augustus 2024 werd onderschept door de Israëlische luchtmacht boven Noord-Israël. © AFPLIVE Midden-Oosten | Hezbollah vuurt ‘meer dan 300 raketten’ af bij vergeldingsactie,

      Israël roept noodtoestand uit



      Midden-OostenHezbollah zegt meer dan driehonderd raketten te hebben afgevuurd op Israël. Zeker elf militaire installaties zouden zijn geraakt. De luchtaanvallen zijn een vergelding voor de dood van een topcommandant van de militante groepering, vorige maand in Beiroet. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft zondagochtend de noodtoestand uitgeroepen. De noodtoestand geldt sinds 6.00 uur lokale tijd en blijft 48 uur van kracht. Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in ons liveblog.

      10:21


      De Israëlische aanvallen op Libanon hebben volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid aan drie mensen het leven gekost. Een van hen is een lid van Amal, meldt de aan Hezbollah gelieerde organisatie zelf.

      Volgens het ministerie kwam een persoon om door een droneaanval op een auto in Khiam. Amal zei dat de gesneuvelde strijder uit datzelfde dorp kwam. De twee andere doden vielen in het dorp Tiri, niet ver van de grens met Israël. Het ministerie heeft niet gezegd of dat burgers waren.

      Israël zegt dat de aanvallen op doelen in Libanon preventief waren, bedoeld om te voorkomen dat Hezbollah slachtoffers kon maken in het noorden en midden van Israël. Hezbollah heeft dat tegengesproken, ook al vuurde de organisatie niet veel later honderden raketten af op het land in een wraakoperatie.

      Hezbollah heeft voor zondagmiddag aangekondigd dat leider Hassan Nasrallah een televisietoespraak houdt over 'de laatste ontwikkelingen'.

      08:33


      Hezbollah zegt dat de aanvallen op Israël zijn afgerond. ,,Onze militaire operatie vandaag is afgerond en volbracht." De door Iran gesteunde organisatie spreekt verder tegen dat Israël preventieve luchtaanvallen heeft uitgevoerd en ook dat die aanvallen effectief zijn geweest.

      08:21


      Israël zal zichzelf hoe dan ook verdedigen, heeft de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu gezegd na een overleg van het veiligheidskabinet. Hij verwijst daarmee naar de aanvallen die de krijgsmacht (IDF) heeft uitgevoerd op raketinstallaties in Libanon.

      ,,We zijn vastberaden om alles te doen wat we kunnen om ons land te verdedigen, de burgers in het noorden veilig naar huis te laten terugkeren en een eenvoudige regel na te leven: wie ons schaadt, schaden wij", aldus de premier in een verklaring.

      07:59


      Hezbollah noemde de lancering van de 320 Katjoesjaraketten een vergelding voor de dood van topcommandant Fuad Shukr. De volledige wraakexercitie zal 'enige tijd' duren, aldus de organisatie. Shukr werd door Israël gedood in Beiroet als vergelding voor een aanval op een voetbalveld in de door Israël bezette Golanhoogten.

      Er wordt al enige tijd gevreesd voor een grootschalige escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Kort nadat Shukr werd gedood, werd in Teheran de politiek leider van Hamas Ismail Haniyeh uitgeschakeld. Iran kondigde daarop wraak aan en zei daarin met bondgenoten samen te werken. Onder meer de VS en de Europese Unie proberen sindsdien te voorkomen dat dat uitmondt in een grootschaligere oorlog. Het Witte Huis zegt de situatie in de gaten te houden.

      De Israëlische luchtaanvallen op doelen van Hezbollah met zo'n honderd straaljagers waren alleen uit zelfverdediging, stelt de Israëlische krijgsmacht. Daarbij zouden systemen zijn uitgeschakeld die op het punt stonden Israël aan te vallen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft gezegd dat het land niet uit is op oorlog.

      07:51


      De luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv werd tijdens de aanvallen ongeveer anderhalf uur gesloten. Rond 07.00 uur (08.00 uur Nederlandse tijd) werd het vliegverkeer hervat, meldde de luchthaven.

      06:34


      Hezbollah zegt meer dan driehonderd raketten te hebben afgevuurd op Israël. Zeker elf militaire installaties zouden zijn geraakt. De luchtaanvallen zijn een vergelding voor de dood van een topcommandant van de militante groepering, vorige maand in Beiroet.

      Kort voor de aanval viel Israël doelen aan in het zuiden van Libanon, omdat het vermoedde dat een grootscheepse aanval van Hezbollah op handen was. De lokale bevolking werd in het Arabisch gewaarschuwd zo snel mogelijk te vertrekken als ze in de buurt van Hezbollah-installaties wonen.

      Volgens Hezbollah is de eerste fase van de vergeldingsaanvallen afgerond. De luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv werd tijdens de aanvallen gesloten. De Israëlische luchtvaartautoriteit laat weten binnen korte tijd de activiteiten weer te kunnen hervatten.

      06:24


      Het Israëlische ministerie van Defensie riep zondagochtend de noodtoestand uit. De noodtoestand geldt sinds 6.00 uur lokale tijd en blijft 48 uur van kracht, zo heeft minister van Defensie Joav Galant meegedeeld. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn veiligheidskabinet bijeen geroepen.

      Aan de inwoners van Zuid-Libanon stuurde het Israëlische leger een Arabischtalige boodschap. ,,U verkeert in gevaar. Wij vallen Hezbollah-dreigingen aan en elimineren deze." Alle inwoners van Libanon die in de buurt wonen van gebieden waar Hezbollah actief is, worden opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.

      Israëlische media melden dat vanwege de veiligheidssituatie in het land alle vluchten van en naar het vliegveld van Tel Aviv zijn opgeschort.


      06:19


      Israël is niet uit op een 'volledige oorlog' maar zal handelen op basis van de ontwikkelingen die 'op de grond' plaatsvinden. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken gezegd.

      05:23


      De Israëlische luchtmacht voert in de nacht van zaterdag op zondag bombardementen uit in het zuiden van Libanon. Het zou gaan om preventieve aanvallen omdat Hezbollah een grootschalige aanval zou voorbereiden, aldus de Israëlische krijgsmacht (IDF). Israëliërs worden gewaarschuwd binnenkomende raketten en drones te verwachten van de militante groepering die door Iran wordt gesteund.

      Sinds de dood van een militaire leider van Hezbollah eind juli wordt gevreesd dat het geweld ontaardt in een totale oorlog. Hezbollah vuurde vanochtend vroeg 'een groot aantal drones' af. Het Israëlische leger spreekt van 'meer dan 150 projectielen' die vanuit Libanon werden afgevuurd. Hezbollah bevestigde dit zondag en zei dat het de 'eerste fase' van zijn reactie op de moord door Israël op de hoogste commandant van de groep had voltooid.

      Over mogelijke schade of slachtoffers aan beide kanten is nog niks bekend.

      00:25


      Drie hoge Israëlische reserveofficieren zijn vrijdag omgekomen bij gevechten in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Het gaat om twee generaal-majoors en een luitenant-kolonel. Het leger gaf zaterdag geen verdere informatie, behalve dat de drie sneuvelden in 'het midden van Gaza'.

      In de afgelopen weken zijn de gevechten tussen het leger en Hamas in het midden van de Gazastrook opgelaaid. Met name rond de stad Deir el Balah wordt zwaar gevochten.

      Comment


      • Aanslag op synagoge in Frankrijk werk van een Islamitische Algerijn...

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/20...voor-hezbollah

          Gevoelige slag voor Hezbollah

          Israël heeft het door Iran gesponsorde terreurleger van Hezbollah een gevoelige slag toegebracht met een preventieve aanval op raketinstallaties. De door Hamas-leider Sinwar gehoopte regionale oorlog is daarmee – vooralsnog – uitgebleven.




          De gevolgen van een massale raketaanval op onder andere Tel Aviv waren niet te overzien geweest als Israël niet tijdig had ingegrepen. Dankzij goed inlichtingenwerk bleef de door Hezbollah beloofde vergelding voor de eliminatie van kopstuk Fuad Shukr beperkt.

          Israël wordt al sinds de door Hamas aangerichte massaslachting onophoudelijk door Hezbollah bestookt. De afgelopen tien maanden vuurden de handlangers van Teheran ruim 6000 raketten af op de Joodse staat. Bijna 100.000 inwoners van Noord-Israël moesten hun huis verlaten en zijn vluchtelingen in eigen land. Het mag een wonder van terughoudendheid heten dat Israël niet veel harder terugslaat.



          Na de verijdelde Hezbollah-aanval stuurde Israël wel weer een delegatie naar Caïro voor onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dit terwijl de laffe, zich in tunnels verschuilende massamoordenaar Sinwar een deal bleef frustreren.



          Hamas en Hezbollah geven geen zier om de lijdende bevolking in Gaza, net zomin als IS, dat de aanslag in Solingen opeiste ’namens de Palestijnen’. Het enige dat telt voor deze terroristen is het vernietigen van Israël en het ontwrichten van Europa.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9369...tunnel-in-gaza

            Helden! Nu de rest nog, wat er nog van leeft.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/video/94620...ctie-gijzelaar

              Israël deelt beelden van bevrijdingsactie gijzelaar

              09:46Video



              Het Israëlische leger heeft beelden naar buiten gebracht van de reddingsactie van gijzelaar Qaid Farhan Alkadi. Hij werd sinds de aanval op 7 oktober vastgehouden door terreurgroep Hamas. Bij de operatie zouden 13 marinecommando’s betrokken zijn, volgens Israël houden de Palestijnse strijders nog 104 gijzelaars vast.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/72...van-kernwapens

                Column Afshin Ellian
                Iran fantaseert over de slag om Jeruzalem met mogelijke inzet van kernwapens

                Het Midden-Oosten staat aan de vooravond van een mogelijk grote militaire confrontatie. De hybride oorlogsvoering tussen Israël en de as van terreur gaat onverminderd door. In Teheran fantaseert men over de slag om Jeruzalem. Via Karbala naar Quds, oftewel via de Iraakse stad Karbala waar imam Houssein begraven ligt, willen ze naar Jeruzalem gaan. Deze strategie werd door de oprichter van de islamitische staat van Iran, Ruhollah Khomeini (1902-1989) bedacht.




                In Teheran stond afgelopen vrijdag een grote billboard met de afbeeldingen van Soleimani (de Iraanse generaal gedood door Amerika in 2020) en Haniyeh (de leider van Hamas, vermoedelijk gedood door Israël): ‘Via Karbala naar Quds’. Het doet me denken aan de speelfilm World War Z waarin duizenden zombies de muren beklimmen om Jeruzalem te bestormen.

                Grootste terreurkamp




                De terreurbeweging Hezbollah, de enorme proxymacht van het Iraanse regiem, werd in de voorbije decennia tot de tanden bewapend met drones, radarsystemen, ballistische raketten. Zuid-Libanon is het grootste terreurkamp in de wereld. Hezbollah werkt ook nog samen met drugskartels in Zuid-Amerika. In Syrië heeft Hezbollah fabrieken voor de productie van synthetische drugs. Jordanië heeft hen al een aantal keren gebombardeerd. Ook voert Hezbollah terreuraanslagen uit in Europa en elders voor het regiem van Khamenei.



                Zondagochtend, terwijl in Iran en Irak Arbain (de veertigste herdenkingsdag van imam Houssein, 626-680) werd herdacht, wilde Hezbollah een grootschalige aanval op Israël starten. De doelen werden in Teheran bepaald. Naar verluidt ging het om het hoofdkwartier van de Mossad, kazernes en ambtswoningen. Maar het hoofdkantoor van de Mossad is het allerbelangrijkste doel van het terreurkamp van Teheran. Eén uur voordat Hezbollah tot de grootschalige aanval kon overgaan, vielen Israëlische bommenwerpers Hezbollah aan. Desalniettemin wist Hezbollah een paar honderd katjoesja-raketten af te vuren op het noorden van Israël. Zijn alle ballistische raketten van Hezbollah vernietigd?Terughoudendheid geëist



                Hezbollah schond op 8 oktober 2023, een dag na de gruwelijke aanslag van Hamas op Israëlische burgers de resolutie van de VN waarin een wapenstilstand tussen Hezbollah en Israël is afgesproken onder toezicht van de VN-waarnemers in Libanon. Op 8 oktober 2023 sloot Hezbollah zich (in opdracht van Teheran) aan bij de operatie van Hamas (Al-Aqsa-storm) die een dag eerder begon. Op aandringen van Amerika en de Europese Unie moest Israël zich richting Hezbollah en Iran terughoudend opstellen. De prijs van die terughoudendheid was en is heel hoog voor Israël: ruim 80.000 Israëliërs werden vanuit het noorden geëvacueerd. Zij zijn nu vluchteling geworden in hun eigen land. Israël veranderde van strategie door wapendepots en hooggeplaatste Hezbollah-commandanten aan te vallen. Met de liquidatie van Fuad Shukr de militaire leider van Hezbollah plaatste Tel Aviv het ayatollah-regiem voor een ingewikkelde keuze: het beëindigen van de oorlog of doorgaan tot het bittere einde.

                Nu zegt Hezbollah dat hun aanval succesvol is verlopen. Een fantasieoverwinning is de Midden-Oosterse terreurgroepen niet vreemd. Dat biedt soms een mogelijkheid om de confrontatie te beëindigen. Gisteren gebeurde meer. De Iraanse leider Khamenei zei in een toespraak dat de oorlog tussen de islam en de vijanden tot het einde der tijden zou voortduren. Over de aard van wapens en de oorlog opperde Khamenei iets nieuws, iets angstaanjagends: ‘Oorlog heeft verschillende vormen, in het tijdperk van zwaard en speer werd daarmee gevochten en in het tijdperk van atoom en kunstmatige intelligentie wordt daarmee gevochten’. Khamenei ziet kennelijk kernwapens als toegestane vormen van oorlogsvoering. Al eerder zei een aantal belangrijke mannen van het regiem dat hun nucleaire doctrine zou kunnen veranderen. Daarom vragen sommigen af of Teheran van plan is om nucleaire wapens te ontwikkelen. Afgelopen juli zei Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat ‘het waarschijnlijk nog maar enkele weken duurt voordat Iran een kernwapen’ heeft.
                Gevaarlijke confrontatie



                In het Midden-Oosten wordt gespeculeerd dat het Iraanse regiem Israël ooit met ballistische raketten aanvalt, en onmiddellijk daarna het bezit van kernwapens openbaar maakt om Israël en Amerika te weerhouden van een vergeldingsaanval. Natuurlijk hopen velen dat deze zinloze en gevaarlijke confrontatie nooit plaatsvindt. Khamenei heeft zichzelf in een moeilijke positie gebracht. Hij verdedigde de aanslag op 7 oktober op Israël en schaarde zich onvoorwaardelijk achter Hamas. Daarna orkestreerde hij via de Jemenitische Houthi’s aanvallen op schepen in de Rode Zee en ook op Israël. Hij zei kortgeleden dat de islam een tactische terugtrekking toestaat, maar een strategische terugtrekking is verboden. Er komt dus geen einde aan.



                Gaat Khamenei kernwapens produceren?

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/51...te-vernietigen

                  Het Iraanse regime kan niet bestaan zonder de ambitie om Israël te vernietigen

                  De ’ring van vuur’ rondom Israël is aangelegd door Iran. Al in de jaren 60 schreef de stichter van de islamitische republiek Iran, ayatollah Khomeini, over de wereldrevolutie die hij wilde ontketenen, en daarvoor moesten eerst de Joden op hun plaats worden gezet.




                  Dat is de plaats van de dhimmi, zoals dat in de islamitische literatuur heet: ondergeschikt aan de plaats van de moslim, met duidelijke regels over de status bij onder meer rechtszaken, woningbouw, het recht op wapens. De Jood die door Khomeini werd gehaat, de Israëlische anti-dhimmi, ontkende de orde en de suprematie van de islam.

                  Verwerpelijk




                  Vanaf de 19e eeuw brachten Joden de moderne wereld naar Palestina, wat voor veel Arabieren verwerpelijk was. Na de ineenstorting van het Ottomaanse bestuur over het gebied wisten de Britse heersers zich geen raad met hun mandaat, en deden zij aan alle groepen beloftes die zij niet konden waarmaken. Uiteindelijk mondde de chaos uit in een oplossing die de Verenigde Naties in november 1947 uitvaardigden: er zouden twee staten komen. Het grootste deel van het Britse mandaatgebied was al in een Arabische staat georganiseerd: Jordanië. En in het mandaatgebied ten westen van de Jordaan zou naast een tweede Arabische staat een staat voor de Joden komen op grond waar zij al de meerderheid vormden.



                  Maar alle Arabische buurlanden wilden deze twee-staten-oplossing voorkomen, en vielen aan. De ramp waar Palestijnen over spreken, de ’naqba’, is de mislukking van de vernietigingsaanval op de twee-staten-oplossing.

                  Koloniaal project



                  Nadat de Sovjet-Unie de stichting van de Joodse staat had gesteund – veel ’Palestijnse’ Joden waren immers socialist en hadden het concept van de collectieve kibboets ontwikkeld – werd Israël, dat weigerde een Sovjet-satelliet te worden, in de Sovjet-propaganda gediskwalificeerd als een koloniaal project, wat bizar is: de Joden hadden zich juist tegen de Britse koloniale heersers gekeerd. Ten tijde van de Britse overheersing hadden de Joden zich ’Palestijn’ genoemd, en na 1948 noemden zij zich Israëliër. De Sovjets plakten vervolgens dat Palestina-etiket op de Arabieren. Dat was een succes: een nieuwe etnische categorie was geboren.

                  Na de de kolonisatie werd geweld in het hele Midden-Oosten endemisch. De ordenende repressie van het Ottomaanse en daarna Britse Rijk was weggevallen, en in die nieuwe staten vochten talloze etnische, religieuze en militaire groepen om de heerschappij. Alleen in Israël ontstond een moderne democratie. En die werd om zijn vrijheden en culturele en economische succes gehaat: juist door de glans van Israël werden de armoedige achterlijkheden van de Arabische landen beschamend duidelijk. De Joden toonden de wereld dat het mogelijk was om de woestijn tot bloei te brengen, terwijl bijna alle Arabieren in de woestijn verkommerden. De schandvlek van Israël moest worden weggevaagd.
                  Terreurstaatjes



                  Ayatollah Khomeini verhevigde de haat. Zijn afkeer van de soennitische traditie in de islam viel samen met zijn afkeer van het Joodse Israël. Zijn regiem ontwikkelde terreurstaatjes in Libanon en later in Gaza en Jemen, en beheerst inmiddels gebieden in Syrië en Irak. De val van Israël is cruciaal in het plan om de wereld te overweldigen: eerst Israël, dan Saoedi-Arabië en de Golfstaten, daarna het Westen.



                  Israël heeft geen enkel belang bij een conflict met het grote Iran. De Joodse staat wil met rust gelaten worden, maar dat is onmogelijk: keer op keer wordt zij bestookt door het Libanese hulpleger van Iran, Hezbollah, en door de Palestijnse afdeling, Hamas. Het Iraanse regiem kan niet bestaan zonder de ambitie om Israël te vernietigen. De ’ring van vuur’ betreft het plan om Israël uit te putten en de Joodse bevolking tot emigratie te bewegen, desnoods met een atoombom.



                  Nu even de journalist Thomas Erdbrink.



                  Hij is correspondent geweest in Iran. Daar maakte hij onderhoudende tv-reportages, die echter verwaterd werden door zijn begrijpelijke angst dat het regiem zijn Iraanse schoonfamilie zou straffen als hij te kritisch was. Hoe voorzichtig hij in zijn werk ook was, kennelijk ergerde het regiem zich toch aan hem, en hij verliet Iran.Ridicule propagandist



                  Afgelopen maandag was Erdbrink te gast bij het nieuwe praatprogramma Bar Laat van BNNVara. Daarin noemde hij Israël de agressor tegenover Hezbollah. Dat is de totale ontkenning van wat Hezbollah is: een organisatie die Israël wil vernietigen, gefinancierd en bewapend door de tirannen in Teheran. Het is ook de totale ontkenning van wat Hezbollah heeft gedaan en doet: een dag na de massaslachtingen door Hamas op 7 oktober 2023 begon Hezbollah met het vuren van raketten op het noorden van Israël. 6000 tot nu toe. Er is één agressor: Hezbollah.



                  Erdbrink zette hij bij Bar Laat de boel op z’n kop. Hij lachte het gevaar van Katyusha-raketten weg, ontpopte zich als een ridicule propagandist van Hezbollah, een groep moordzuchtige religieuze fanaten, en legde de schuld van het geweld rond de grens met Libanon bij Israël. Hij is de zoveelste nuttige idioot in het plan van ayatollah Khomeini om wereldwijd de Joden, en ongelovigen als Erdbrink zelf, tot dhimmi-status te veroordelen.

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5519...-herinneringen

                    Bedoeïen herenigd met zijn twee vrouwen en elf kinderen
                    Gijzelaar zat bijna jaar dik twintig meter onder de grond in Gaza: ’Hij heeft veel gruwelijke herinneringen’

                    TEL AVIV - Dik twintig meter onder de grond met alleen brood te eten. Farhan Al-Qadi ging door een hel in Gaza, waar hij liefst 326 dagen vastzat. De Arabische bedoeïen is sterk vermagerd, zijn ogen moeten nog wennen aan het daglicht, maar hij is eindelijk weer een vrij man.

                    © ANP / AP

                    De Arabische bedoeïen Farhan Al-Qadi werd bevrijd door Israëlische elite-soldaten, nadat hij meer dan 300 dagen in een diepe ondergrondse tunnel in Gaza had vastgezeten. Hij is sterk vermagerd en zijn ogen moeten nog wennen aan het daglicht.




                    De doktoren verwachten dat hij donderdag naar huis mag, waar twee vrouwen en elf kinderen op hem wachten. De jongste werd kort voor 7 oktober geboren. De 52-jarige Al-Qadi werkte als beveiliger bij een fabriek toen Hamas-terroristen op die zwarte sabbat de grensdorpjes bij Gaza overliepen.

                    Tekst gaat verder onder de foto.

                    © ANP / Xinhua News Agency

                    Farhan Al-Qadi, hier met zonnebril op om zijn ogen te beschermen tegen het daglicht, wordt in veiligheid gebracht door Israëlische troepen.



                    Er is nog steeds een aantal raadsels rond de bevrijding van Al-Qadi, die alleen in een tunnel in het zuiden van Gaza werd aangetroffen door elite-soldaten, waaronder leden van de Israëlische versie van de Navy Seals. Onduidelijk is of zijn gijzelnemers hem daar hadden achtergelaten of dat hij had weten te ontsnappen. Er zou geen sprake zijn geweest van een operatie om specifiek Al-Qadi te bevrijden, al suggereert de inzet van de commando’s wel dat men in het gebied op zoek was naar gijzelaars.Andere gijzelaars



                    De bedoeïen werd alleen vastgehouden, maar bracht het afgelopen jaar ook tijd door met andere gijzelaars, onder wie een Joodse man die naast hem overleed. De identiteit van deze man is niet naar buiten gebracht.

                    Al-Qadi vertelde het verhaal over de tragische dood van de Joodse man aan een oud-burgemeester van Rahat, een bedoeïenenstad in het zuiden van Israël. „Dat verhaal breekt mijn hart”, aldus de oud-burgemeester Ata Abu Madighem. „Hij heeft veel gruwelijke herinneringen.” Volgens hem kreeg Al-Qadi geen voorkeursbehandeling omdat hij een moslim is. „Ze behandelden hem in alle opzichten als een Israëli”, aldus Madighem, die verder vertelde dat Al-Qadi de meeste tijd van zijn gevangenschap geen daglicht zag.
                    Relatief goede gezondheid



                    Doktoren in het ziekenhuis van Beer Sheva stellen dat hij desondanks in een relatief goede gezondheid verkeert. „Hij is super-enthousiast en sliep afgelopen nacht nauwelijks”, aldus een van de artsen. Al-Qadi wilde zo veel mogelijk tijd met zijn familie doorbrengen.



                    Tekst gaat verder onder de foto.

                    © ANP / Abaca Press

                    De bevrijde gijzelaar in de legerhelikopter, die hem terugbracht naar Israël.



                    Hij is de achtste gijzelaar die door Israëlische troepen werd gered, maar de eerste die onder de grond verbleef. Daarnaast wisten soldaten de afgelopen tien maanden dertig lichamen van Israëli’s terug te brengen. Er zijn nog altijd ruim honderd gijzelaars in Gaza, van wie zeker een derde niet meer in leven is.Familieleden dolblij



                    De familieleden van Al-Qadi zijn dolblij. Het is in het ziekenhuis een komen en gaan van bezoekers. Al-Qadi heeft een grote familie, mede dankzij zijn twee echtgenotes. Polygamie is nog steeds wijdverbreid in de bedoeïenengemeenschap. Alle familieleden, die woensdagavond met brede glimlachen de journaals vulden, zeggen dat hij veel gewicht heeft verloren. Hij zou niet elke dag eten hebben gekregen.



                    Al-Qadi was ook niet in staat om zelf de tunnel uit te klimmen. Hij moest daarbij worden geholpen door de soldaten, die aanvankelijk dachten dat ze op een Hamas-terrorist waren gestuit. Maar al snel kwamen zij erachter dat het een van de gijzelaars was.


                    © ANP / SIPA Press France

                    Al-Qadi is sterk vermagerd, maar verkeert naar omstandigheden nog in goede gezondheid.



                    Al-Qadi zelf was enorm blij toen hij plots iemand Hebreeuws hoorde praten. De commando’s riepen hem om te komen, maar Al-Qadi was, aldus diens familieleden, bang dat hij op een boobytrap zou trappen. Eenmaal gered zei hij, aldus Israëlische media, verschillende keren tegen de soldaten: „Jullie hebben geen idee, er is een bovengronds Gaza en een ondergronds Gaza.”



                    Ondanks de bevrijding heerst er in Israël bij de meeste mensen het besef dat alleen met een deal met Hamas een grote groep gijzelaars vrij kan komen. De onderhandelingen daarover worden deze week hervat in Qatar, al is er weinig hoop dat er op korte termijn een akkoord zal uitrollen.

                    Comment


                    • https://www.parool.nl/columns-opinie...isme~be2ee4e9/

                      Theodor Holman
                      Men zegt dat Israël genocide bedrijft en die beschuldiging vind ik een vorm van antisemitisme

                      Op een gegeven moment houdt een discussie op.

                      “Ik vind het buitengewoon onsmakelijk hoe jij de daden van Israël vergoelijkt.”


                      “Het is oorlog. Op 7 oktober werd Israël aangevallen… en…”

                      Ik draai mijn riedeltje weer af, maar het is zinloos. Toch meen ik dat ik het moet doen. Maar dan hoor ik opeens: “Het is genocide. Israël doet wat de Duitsers met de Joden deden. En het is smerig van jou dat jij dit welbewust niet wil zien.”

                      Hier stopt het, dacht ik toen. De vriendschap was al afgelopen, voor zover je op mijn leeftijd nog vriendschappen hebt, maar ik verliet ook de plek waar we discussieerden. Ik kan uitleggen waarom het geen genocide is, en dat er veel Palestijnen sterven is weerzinwekkend, maar heeft niets van doen met bijvoorbeeld industriële vernietiging van een heel volk. Israël bombardeert niet expres op plekken waar veel mensen zich schuilhouden.


                      Maar men blijft volhouden dat Israël genocide bedrijft en eigenlijk vind ik die beschuldiging een vorm van antisemitisme.


                      Waarom? Je weet dat je door zoiets te stellen veel Joden kwetst. Zeker als die net zijn geconfronteerd door een aanval van Hamas, de ergste aanval na de Holocaust. Om vervolgens te stellen dat Israël een holocaustje pleegt op Gaza is weerzinwekkend, want welbewust pesterig. Nu vind ik zelf dat je best mag kwetsen, pesten en onbeschoft zijn. Maar dan is het aan mij om dat aan te kaarten of er niets mee te maken willen hebben.


                      Stelling: men wil helemaal geen dialoog. Ik ook niet meer. Men wil geen andere standpunten leren kennen. Ik ook niet meer. Daar komt bij dat je, na zulke beschuldigingen als ‘genocide’ en ‘Israël doet wat de Duitsers met de Joden deden’ niet opeens kunt zeggen: “O, sorry, ja je hebt gelijk, het is geen genocide, en die vergelijking van mij klopt ook niet.”


                      Van de weeromstuit heb ik onmiddellijk de neiging mijn grofheid naar de overdrive te schakelen. Maar ja, dat is kinderachtig en ik meen het niet. Toch merk je op zo’n moment aan den lijve hoe fanatisme ontspringt. Je boosheid vreet aan je moraal, aan je beschaving. Doe jij zo? Mooi, dan doe ik zo en doe ik er nog iets bovenop!


                      Zeikerds zeuren dan over die ‘dialoog.’ Maar de dialoog is juist de oorzaak van verwijdering en moreel verval.


                      De oplossing is dat in een oorlog de goede partij wint. Israël en Oekraïne.

                      Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                      Reageren? t.holman@parool.nl.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1500...el-onder-rafah

                        OORLOG ISRAËL



                        Dag 331 van de oorlog tussen Israël en HamasLIVE | Israëlisch leger vindt lichamen zes gijzelaars in tunnel onder Rafah

                        Het Midden-Oosten staat al bijna een jaar onder hoogspanning na de bloedige terreuraanval van Hamas in Israël. Hezbollah en andere door Iran gesteunde groepen bestoken dagelijks de Joodse staat en nog altijd zitten tal van gijzelaars vast in Gaza. Ook de onrust in eigen land over de te varen koers neemt toe. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                        © Screengrab X

                        Hersh Goldberg-Polin, 23, Eden Yerushalmi, 24, Ori Danino, 25, Alex Lubnov, 32, Carmel Gat, 39, en Almog Sarusi, 25.

                        Israëlisch leger vindt lichamen zes gijzelaars in tunnel onder Rafah


                        Het Israëlische leger heeft in een tunnel onder de stad Rafah in het zuiden van Gaza de lichamen gevonden van zes gijzelaars. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt. Het nieuws is bevestigd door de woordvoerder van het Israëlische leger en de families van de gijzelaars.

                        De gevonden gijzelaars zijn Hersh Goldberg-Polin (23), Eden Yerushalmi (24), Ori Danino (25), Alex Lubnov (32), Carmel Gat (39), en Almog Sarusi (25). Volgens de legerwoordvoerder zijn de zes recentelijk door Hamas vermoord, mogelijk ongeveer een dag of twee, voordat de troepen hen vonden. Eind april verscheen Goldberg-Polin nog in een propaganda-video van Hamas.

                        Goldberg-Polin, Yerushalmi, Danino, Lubnov en Sarusi werden op 7 oktober ontvoerd van het Nova-muziekfestival in de buurt van Kibboets Re'im door Hamas terroristen, terwijl Gat werd gekidnapt uit Kibboets Be'eri. Er zouden nu nog 97 gijzelaars in Gaza zijn, waarvan er 33 zijn overleden.

                        Netanyahu over Hamas: 'Wie gijzelaars vermoordt, wil geen deal'


                        De Palestijnse politieke en militante organisatie Hamas torpedeert systematisch elke poging om tot een staakt-het-vuren te komen. Dat stelt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na de ontdekking van de lichamen van zes Israëlische gijzelaars in de Gazastrook. "Wie gijzelaars vermoordt, wil geen deal", zei hij in een videoboodschap. "De rekening zal worden vereffend met de moordenaars van Hamas."

                        "Sinds december weigert Hamas om echte onderhandelingen aan te gaan." Hij beschuldigde de organisatie ervan verschillende voorstellen van de VS te hebben verworpen, terwijl Israël ermee had ingestemd. De Israëlische regering zou niettemin alles in het werk blijven stellen om een akkoord te bereiken, "dat al onze gijzelaars terugbrengt en onze veiligheid en ons bestaan garandeert.

                        Netanyahu zegt dat het "een moeilijke dag" is, "die het hart van het hele volk verscheurt". "Het feit dat Hamas wreedheden blijft begaan, zoals op 7 oktober, verplicht ons om alles te doen wat we kunnen om te voorkomen dat ze deze wreedheden opnieuw begaan", aldus Netanyahu nog.

                        Israëlische veiligheidsagenten gedood op Westelijke Jordaanoever


                        Op de Westelijke Jordaanoever zijn drie Israëlische veiligheidsagenten gedood, meldt nieuwssite The Times of Israel. De Israëlische krijgsmacht zegt met veel troepen te zijn uitgerukt om de verantwoordelijke "terroristen" te pakken.
                        De drie zaten in een politieauto bij de controlepost in de buurt van Tarqumiyah toen ze werden beschoten. Twee slachtoffers van in de 30 overleden ter plekke, een derde van in de 50 stierf in het ziekenhuis.


                        Israël begon woensdag met een grote militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever. Zeker 22 Palestijnen zijn sindsdien gedood, van wie minstens veertien waren aangesloten bij Hamas of Islamitische Jihad. Israël meldde zaterdag de dood van een militair.


                        Vooral rond de stad Jenin en het bijbehorende vluchtelingenkamp wordt flink gevochten. Een lokale Palestijnse bestuurder vertelde dat Israël met een bulldozer de straten heeft opengebroken om de watervoorzieningen, de riolering en elektriciteitskabels te vernielen. Daardoor zou de stroom zijn uitgevallen in een ziekenhuis, dat is overgestapt op noodaggregaten.

                        Biden: 'Kapot, woedend en diepbedroefd over de dood van Hersh'


                        De Amerikaanse president Biden zei zondagochtend in een verklaring dat hij “bedroefd en woedend” was toen hij hoorde over de vondst van zes dode gijzelaars in Gaza.

                        “Één van de gijzelaars die gedood werd door Hamas was een Amerikaanse burger, Hersh Goldberg-Polin. Hersh was één van de onschuldigen die werd gekidnapt toen hij op 7 oktober op een muziekfestival was. Hij verloor zijn arm toen hij vrienden en vreemden hielp tijdens het bloedbad. Hij was net 23 geworden. Hij was van plan de wereld rond te reizen. De leiders van Hamas zullen boeten voor deze misdaad,” aldus de president.

                        Harris: 'Hamas heeft Amerikaans bloed aan de handen'

                        In een losse verklaring zei vicepresident Harris dat de gebeden van haar en haar man bij de ouders van Hersh waren. “Toen ik Jon en Rachel eerder dit jaar ontmoette, zei ik tegen hen: Jullie zijn niet alleen. Dat blijft zo, zeker nu ze rouwen om dit vreselijke verlies,” aldus Harris. “Zoals in de joodse traditie wordt gezegd, moge zijn nagedachtenis een zegen zijn.”

                        Volgens Harris is het helder: Hamas is “een kwaadaardige terroristische organisatie is” met “Amerikaans bloed aan de handen”.

                        Harris veroordeelde “de voortdurende wreedheid van Hamas” sen moedigde de rest van de wereld aan hetzelfde te doen. Daarbij stelt Harris tevens dat de terreurorganisatie niet alleen een bedreiging vormt voor Israël, maar ook voor het Palestijnse volk.

                        Comment


                        • En hoeveel gijzelaars heeft Netanyahu en consorten inmiddels gemarteld en gedood? Oh wacht..dat noem je (krijgs)gevangenen..

                          Comment


                          • ze hebben niemand ontvoerd, verkracht, ze doden terroristen die Israel willen vernietigen en zelfs daar hun eigen mensen voor doden en ondedrukken en die de gijzelaars niet willen teruggeven en de rest doden

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1711...ord-door-hamas

                              Felle reacties na vondst: ’Hart van natie gebroken’
                              Israëlische gijzelaars smeekten om hulp, maar werden ’vlak voor leger ze vond’ vermoord door Hamas

                              President Biden reageerde zondag geschokt op de vondst van de zes lichamen van Israelische gijzelaars, onder wie een die ook de Amerikaanse nationaliteit had. „Ik ben kapot, verontwaardigd en verdrietig, ook over de dood van gijzelaar Hersh. Vergis u niet, Hamas zal voor deze misdaden gestraft worden.” Ook Democratisch presidentskandidaat Kamala Harris reageerde snel. Maar wie waren de gijzelaars, die vermoedelijk enkele dagen geleden zijn doodgeschoten?

                              Eden Yerushaimi (r)

                              De Amerikaanse president Biden kwam als eerste met het nieuws dat zes gijzelaars dood in een tunnel onder Rafah zijn gevonden en dat hun lichamen naar Israël zijn teruggebracht. Later werd dat bevestigd door het Israëlische leger. „Hersh Goldberg-Polin was een van de onschuldige mensen die bruut werden aangevallen tijdens een muziekfestival voor vrede in Israël op 7 oktober. Hij verloor zijn arm toen hij vrienden en vreemden hielp tijdens het barbaarse bloedbad van Hamas. Hij was net 23 geworden. Hij was van plan om de wereld rond te reizen”, aldus de president.

                              Biden voegde eraan toe dat hij de ouders van Hersh goed kent. Hij noemde hen ’moedig’ en zei dat ze het ’onvoorstelbare’ hebben doorstaan. „Ik bewonder hen en leef met hen mee, dieper dan woorden kunnen uitdrukken.” Namens de Amerikanen zei Biden dat hij voor de ouders bad. Bovendien bevestigde hij dat er nog steeds gewerkt wordt aan vrede. „Hamas is daarbij nu een struikelblok.”

                              Kwaadaardig

                              Vicepresident Kamala Harris zei in een aparte verklaring dat zij en haar man voor de ouders van Hersh baden. „Toen ik Jon en Rachel eerder dit jaar ontmoette, zei ik tegen ze: Jullie zijn niet alleen. Dat blijft zo. We steunen hen, terwijl ze rouwen om dit vreselijke verlies”, voegde Harris toe. „Zoals in de joodse traditie wordt gezegd, moge de herinnering aan Hersh een zegen zijn

                              Ze vervolgde met te zeggen dat Hamas „een kwaadaardige terroristische organisatie” is met „Amerikaans bloed aan hun handen.” Ze voegde daaraan toe dat Hamas niet alleen een bedreiging vormt voor Israël, maar ook voor het Palestijnse volk. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde Hersh Goldberg-Polin „een Amerikaanse held die herinnerd zal worden om zijn vriendelijkheid en onbaatzuchtigheid.”

                              „Het vermoorden van deze gijzelaars zegt wat over de verdorvenheid van Hamas. We zullen blijven samenwerken met onze partners in de regio om zonder vertraging een overeenkomst te sluiten die de resterende gijzelaars vrijlaat.” De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Jack Lew, zei dat hij „aangeslagen en woedend” is en onderstreepte de uitspraken van president Biden en minister Blinken dat de VS „niet zal rusten totdat alle gijzelaars thuis zijn. Wij bidden dat alle families troost vinden


                              Affiche voor de gegijzelde Eden Yerushalmi op het Dizengoff-plein, in het centrum van Tel Aviv.

                              Ook de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vroeg om meer aandacht voor de ontvoerden die nog wel leven: „Het kabinet moet onmiddelijk bijeenkomen.” Gallant en premier Netanyahu liggen al enige tijd overhoop over de koers van de oorlog. Gallant verwijt de premier onder meer dat er te weinig aandacht is voor het lot van de gijzelaars. De Israëlische president Herzog zegt in een verklaring dat het „hart van de hele natie is gebroken.” „In de naam van de Staat Israël denk ik aan de families en vraag ik om vergeving. Vergeving voor het feit dat we niet in staat waren om jullie geliefden veilig thuis te brengen”, zegt hij

                              Wie zijn de vermoorde gijzelaars?

                              De gevonden gijzelaars zijn Hersh Goldberg-Polin (23), Alex Lubnov (32), Carmel Gat (39), Almog Sarusi (25), Eden Yerushalmi (24) en Ori Danino (25). Volgens de legerwoordvoerder zijn de zes recentelijk door Hamas vermoord, mogelijk pas ongeveer een dag of twee voordat de Israëlische soldaten hen vonden.

                              Het in Tel Aviv gevestigde Forum van de families van vermiste personen en gijzelaars is diep in rouw, zo laten zij weten. „Deze zes gijzelaars, die op 7 oktober levend werden ontvoerd, werden later in gevangenschap vermoord. Ze hadden herenigd kunnen worden met hun families als er eerder een deal was bereikt. Netanyahu laat de gijzelaars in de steek liet: dit is nu een feit. Wij komen in actie.”

                              Legerbronnen meldden dat de gijzelaars niet zijn gedood door een recent gevecht met Hamas in het gebied, aangezien het leger in de buurt geen geweld heeft gebruikt. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari zijn de gijzelaars „bruut geëxecuteerd” door Hamas.
                              Hersh Goldberg-Polin (23)

                              © Hostages and Missing Persons Families Forum

                              Hersh Goldberg-Polin

                              Hersh was de zoon van Jon Polin en Rachel Goldberg, en de oudere broer van twee zussen. Alhoewel hij ter wereld kwam in de Verenigde Staten, emigreerde hij op 7-jarige leeftijd met zijn familie naar Israël. Op 7 oktober was Hersh aanwezig op het Nova-muziekfestival. Toen de aanval van Hamas begon, vluchtte hij naar de schuilkelder. Tijdens de aanval raakte hij zwaargewond aan zijn arm. Op 24 april bracht Hamas een propaganda-video uit waarin Hersh mét geamputeerde arm te zien was. Hersh was een fervent fan van het basketbalteam Hapoel Jeruzalem en van elektronische muziek. Hij werd beschreven als grappig met vooral droge, donkere humor. Hij heeft naast de Israëlische ook de Amerikaanse nationaliteit.

                              Goldberg-Polins jeugdvriend in Chicago, Jeremiah Smith, beschreef hem als „het kleine broertje dat ik nooit heb gehad.” De twee ontmoetten elkaar toen Hersh nog maar twee jaar oud was. Smith was een leerling van Hersh’s grootmoeder, Marcy Goldberg, op een schoolin het noorden van Chicago. Nu heeft hij een vrachtwagen met digitale schermen waarop Hersh’s gezicht te zien is. „Ik zou niet willen dat iemand anders de truck bestuurt”, zei Smith tegen de Jerusalem Post, terwijl terwijl hij de Davidster om zijn nek tussen zijn vingers klemde. „Ik wil gewoon dat die gast thuiskomt.”

                              Vooral de moeder van Hersh Goldberg-Polin was zeer actief in haar poging om alle gijzelaars vrij te krijgen. Zij werd zelfs genoemd in de jaarlijkse TIME100-lijst van meest invloedrijke mensen ter wereld. Zijn ouders spraken onlangs op de Democratische Nationale Conventie in Chicago om te pleiten voor zijn vrijlating, samen met de resterende gijzelaars in gevangenschap. De ouders van Hersh reisden deze week naar de grens met Gaza, waar zij en andere families van de gijzelaars met behulp van gigantische luidsprekers naar hun gevangen familieleden riepen.Aleksandr Lobnov (32)

                              © Hostages and Missing Persons Families Forum

                              Alex Lubnov

                              Alex komt uit Ashkelon en is de zoon van Oksana en Gregory. Hij is getrouwd met echtgenote Michal. Ze hebben een kind van twee jaar en een baby van vijf maanden die is geboren terwijl Alexander door Hamas werd gegijzeld.

                              Op 7 oktober werd Alex ontvoerd van het Nova-festival, waar hij werkte als barman. Uit getuigenissen blijkt dat Alex hielp bij het evacueren van festivalgangers. Met vijf anderen rende hij uiteindelijk naar het naastgelegen bos. Terwijl ze zo probeerden te ontsnappen, werd hij gevangengenomen. Zijn vrouw Michal heeft gereageerd in een intens verdrietig bericht op X. „Alex zal zijn zoon nooit zien.”Carmel Gat (40)

                              © Hostages and Missing Persons Families Forum

                              Carmel Gat

                              Zij is de dochter van Eshel en Kinneret (die werd vermoord bij de Hamas-aanval op 7 oktober), en de zus van Or en Alon. Carmel komt uit Tel Aviv en werkte als ergotherapeut. Ze wordt omschreven als iemand die vol mededogen en liefde is, altijd op zoek naar manieren om anderen te ondersteunen en te helpen. Ze hield van solo reizen, nieuwe mensen ontmoeten, concerten en was vooral dol op Radiohead.

                              Op 7 oktober, terwijl ze in het huis van haar ouders in kibboets Be’eri verbleef, braken terroristen in en ontvoerden haar rond 10 uur ’s ochtends. Na 50 dagen zonder een teken van leven, ontving de familie verhalen van vrijgelaten gijzelaars, die haar beschreven als hun beschermengel. Om de gevangenschap te overleven, leerde ze hen meditatie- en yogaoefeningen.Almog Sarusi (27)

                              Comment



                              • ​​
                                © Hostages and Missing Persons Families Forum

                                Almog Sarusi

                                Sarusi komt uit Ra’anana, als zoon van Yigal en Nira en de broer van Amit. Hij was een levendig, positief persoon die graag door Israël reisde in zijn witte jeep met zijn gitaar. Almog werd ontvoerd van het Nova-festival, waar hij samen was met zijn vriendin, Shahar. Shahar raakte gewond en Almog bleef bij haar en probeerde te helpen toen ze gewond raakte. Hijzelf werd vervolgens gekidnapt door Hamas.Eden Yerushalmi (24

                                ​​
                                © Hostages and Missing Persons Families Forum

                                Eden Yerushalmi

                                Eden is de dochter van Shirit en Maor, en de zus van May en Shani. Eden was een levendige jonge vrouw met veel vrienden en hobby’s, bracht graag zomerdagen door op het strand met paddleball. Ze hield van feestjes en studeerde om Pilates-instructeur te worden. Ze kwam uit Tel Aviv.

                                Op 7 oktober werkte ze als bartender op het Nova- festival. Toen de sirenes klonken, stuurde ze een video van raketvuur naar de groepschat van haar familie en zei dat ze het feest verliet. Tijdens de Hamas-aanval belde Eden de politie, beschreef de situatie terwijl de terroristen dichterbij kwamen en smeekte: „Vind me, oké?” Vier uur lang sprak ze met haar zussen May en Shani, die alles hoorden wat ze doormaakte toen ze probeerde te ontsnappen.

                                Haar laatste woorden waren: „Shani, ze hebben me te pakken.” De familie van Eden Yerushalmi laat in een verklaring weten: „Wij laten weten met groot verdriet dat onze geliefde Eden in gevangenschap is vermoord.”Ori Danino (25)
                                ​​
                                © Hostages and Missing Persons Families Forum

                                Ori Danino

                                Ori komt uit Jeruzalem, en was de zoon van Einav en Elchanan, de oudste van vijf broers en zussen, en tevens de partner van Liel. Hij was van plan om aan een studie elektrotechniek te beginnen. Op 7 oktober werd Ori ontvoerd van het Nova-festival terwijl hij terugreed om anderen te helpen ontsnappen.

                                Ori stond bekend om zijn ambitie, liefde voor mensen en was bij iedereen geliefd. Hij hield van de natuur en was erg handig.De familie van Ori Danino deelde een bericht van zijn broer met een boodschap erbij met de woorden „Baruch Dayan Ha’emet”, wat gelijkstaat aan „moge hij rusten in vrede” in de joodse traditie.

                                Hamas voerde op 7 oktober 2023 een enorme aanval uit op Israel, waarbij duizenden terroristen via de grens met Gaza binnendrongen en zo’n 250 gijzelaars naar Gaza meenamen. Meer dan 1200 Israëliërs en buitenlanders werden vermoord, waaronder meer dan 350 op het muziekfestival van Re’im. Er zijn nog circa 100 gijzelaars in Gaza. Volgens het Israelische leger zijn in totaal meer dan 40 gijzelaars in gevangenschap gedood.

                                Comment


                                • Originally posted by Buffalo Bill View Post
                                  ze hebben niemand ontvoerd, verkracht, ze doden terroristen die Israel willen vernietigen en zelfs daar hun eigen mensen voor doden en ondedrukken en die de gijzelaars niet willen teruggeven en de rest doden
                                  Even voor de duidelijkheid: Hamas vind ik een verwerpelijke terroristische organisatie..evenals Hezbollah. of Taliban en IS zo je wilt.. IDF doodt ook bewust burgers in scholen, kinderziekenhuizen en zelfs vluchtelingenkampen en notabene VN-hulpverleners.. En ze hebben wel degelijk palestijnen ontvoerd en verkracht, alleen noem jij dat 'gevangen' genomen) Dat maakt IDF even verwerpelijk als degenen waartegen ze vechten. Om nog maar te zwijgen van het landjepik van de kolonisten op de Westelijke Jordaan oever, Gaza en Libanon. Israelische regering: dikke vette bommen erop!! Regering en IDF dus, ten overvloedden..

                                  Comment


                                  • Israel is aangevallen en verdedigt zich, en spoort de gijzelaars en de gijzelnemers etc op, dat is wat een volk van je verwacht.

                                    Bommen erop? Ja laten we overal bommen op gooien, en wie moet dat dan doen? Dus je wil Israel ook vernietigen dan ben je geen haar beter dan die terroristen

                                    Comment


                                    • die moslims helpen elkaar ook niet, Egypte houdt de grens dicht, wil geen Palestijnen hebben en wil het conflict ook in stand houden tussen de Palestijnen en Israel, Syrie vermoordt zijn eigen volk, Hamas onderdrukt zijn eigen volg in Gaza en moordt er ook intern rustig op los. Hezbollah houdt al tig jaar Libanon in de greep wat ooit in de jaren 60 en 70 een prachtig land was

                                      Israel is 1 van de weinige democratieen in die regio en is omringd met vijanden die allemaal Israel weg willen hebben, wat we ook in 34-45 hebben gezien met ene Hitler. Iran financiert al die terroristen en of schurkenstaten om Israel heen en schuwt zelf ook niet om aan te vallen, en onderdrukt en vermoordt ook hun eigen volk.

                                      Homo's, ander denkenden, vrouwen worden daar allemaal onderdrukt, vermoord etc. Maar niet in Israel.

                                      Het is bizar dat studenten in o.a. ons land het opnemen voor dat soort regimes en ook anti Joods zijn, het huidige links zijn dus de Nazi's van vroeger geworden,

                                      Comment


                                      • Originally posted by JanDeWandelMan View Post
                                        Israel is aangevallen en verdedigt zich, en spoort de gijzelaars en de gijzelnemers etc op, dat is wat een volk van je verwacht.

                                        Bommen erop? Ja laten we overal bommen op gooien, en wie moet dat dan doen? Dus je wil Israel ook vernietigen dan ben je geen haar beter dan die terroristen
                                        Israel valt al tientallen jaren gebieden aan in Libanon, Gaza en Jordaan-over.. met e.o.a. geloofs-geschrift in de hand en dat zij recht hebben op die gekoloniseerde gebieden.. logisch dat die landen daar zich tegen verdedigen..(tegen regering Israel dus)

                                        N.b.Ik wil al dat gaies in die regio het zwijgen opleggen.. Hamas en aanverwanten en dus ook IDF

                                        Comment


                                        • Israel valt Hamas en Hezbollah aan vanwege hun aanvallen op Israel en de ontvoeringen.

                                          Onoplosbaar probleem, want men wil Israel van de kaart vegen en dat laat Israel en het westen niet toe.

                                          We kunnen nog decennia daar doorgaan, gelukkig ver van onze bed, ze zoeken het daar maar uit. Maar ga dat gezeik niet hierheen halen. We hebben onze eigen problemen die gelukkig veel minder ernstig zijn.

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/binnenland/iederee...enst~a05cecb6/


                                            PREMIUMColumnist Kitty Herweijer. © Annabel Oosteweeghel

                                            Iedereen die in een radicaliseringsval trapt, bewijst extremisten een dienst


                                            columnKitty Herweijer schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

                                            In het Israëlisch-Palestijns conflict is het vergelijken van pijn door de decennia heen een wedstrijd geworden. Wanneer pijn competitie wordt, zijn er geen winnaars. Ik parafraseer hier de vader van de 23-jarige Hersh Goldberg-Polin, die onlangs op de conventie van de Amerikaanse Democraten samen met zijn vrouw het publiek toesprak.

                                            Hersh verloor een arm toen hij in de vroege ochtend van 7 oktober 2023 werd gegijzeld door Hamas, maar bleef toch nog meer dan driehonderd dagen in leven. Samen met vijf andere gijzelaars werd hij zondagochtend dood gevonden in een tunnel in de Gazastrook. Doodgeschoten door Hamas, om hun bevrijding te voorkomen.

                                            Nog meer dan honderd gegijzelden – van een baby tot bejaarden - wacht vooralsnog hetzelfde lot. De Amerikaanse Black Lives Matter beweging tweette na dit gruwelijke nieuws dat Hamas de gijzelaars moet vrijlaten. Terecht uiteraard, maar opmerkelijk, aangezien een andere tak van de BLM-beweging na 7 oktober sympathie voor de Hamasparachutisten uitte die een slachtpartij op het Nova-muziekfestival aanrichtte.

                                            De reacties en scheldpartijen onder deze oproep logen er dan ook niet om. In bepaalde activistische kringen is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld om onder het mom van solidariteit met Palestijnen het bestaansrecht van Israël te ontkennen en terreur toe te juichen. Uiteraard vanuit comfortabele plekken waar mensen er zelf hoog en droog bij zitten.

                                            Iedereen die in deze radicaliseringsval trapt, bewijst de extremisten in dit conflict een grote dienst. Zowel Hamas als de extreemrechtse regering van de Israëlische premier Netanyahu hebben namelijk geen enkele interesse om een deal te sluiten en het bloedvergieten te stoppen.

                                            De vermoorde gijzelaars hadden gered kunnen worden, zegt de Israëlische oppositie. Er had een deal gesloten kunnen worden waar velen al maanden op hopen, een deal die enorm veel Palestijnse levens in de Gazastrook gespaard had.

                                            Maar voor radicalen – van Hamas tot de ultrarechtse flank van de Israëlische samenleving tot westerse activisten die terreur toejuichen – blijft de brandstof haat, wrok, ontmenselijking en eindeloze leedcompetitie. De ouders van Hersh Goldberg-Polin, die het konden opbrengen dit cynische spel te doorzien en zich ondanks hun eigen pijn ertegen uitspraken, zijn daarom een van de weinige helden in dit trieste verhaal.

                                            Meer zien van Kitty Herweijer? Volg haar ook op X, voorheen Twitter.

                                            Comment


                                            • https://www.parool.nl/columns-opinie...land~b3bd2526/

                                              Opinie van initiatiefnemers Pride Amsterdam: ‘Palestijnse vlaggen hebben niets te maken met lhbtq-emancipatie in Nederland’


                                              Begin augustus eindigde de tweede Queer & Pride Amsterdam in de nieuwe vorm, met twee organisaties aan het roer. De initiatiefnemers van de oudste organisatie ervan, Pride Amsterdam, schrijven in dit opiniestuk dat ‘de activisten’ volgens hen nauwelijks iets nieuws toevoegen aan het programma.

                                              Pride Walk.Beeld Sabine Joosten/ANP
                                              Pride Amsterdam is ooit opgezet om de emancipatie van de lhbtq-gemeenschap zichtbaar te maken. Emanciperen doe je samen. De regenboogcommunity samen met de heterogemeenschap. Daartoe is in 1996 de Amsterdamse Pride met de wereldberoemde botenparade ontworpen. Zonder zichtbaarheid is de emancipatie mislukt.

                                              Inmiddels lijkt de Amsterdam Pride gekaapt door activisten die vooral willen protesteren over de gebeurtenissen in Palestina. Zonder enige kritiek over de belabberde situatie van lhbtq-personen in Palestina. De emancipatie lijkt zelfs ten onrechte een bijzaak te zijn geworden. Ook burgemeester Halsema en wethouder Meliani schijnen deze ontwikkeling inmiddels te betreuren.

                                              Twee Pride Walks


                                              Het publiek begrijpt niets van Palestijnse demonstranten bij de botenparade of van twee Pride Walks, eentje met Palestijnse vlaggen en eentje zonder. We moeten daarom te activistische politiek scheiden van de regenboogemancipatie. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol.

                                              Het is de gemeente die de afgelopen twee jaar een miljoen euro subsidie heeft gestoken in vooral kleinere activistische groepen van queers. Vorig jaar zijn bij Pride Walk door quasi-inclusieve queerorganisaties een aantal bedrijven en politieke partijen als VVD, CDA en D66 ongewenst verklaard. Dit jaar was Israël aan de beurt. Het Zero Flags Project (met als doel het aantal landen waar homoseksualiteit strafbaar is naar nul te krijgen, red.) moest ‘vanwege de hitte in de stad’ worden afgeblazen. Een slechte zaak.

                                              Hierbij dient opgemerkt dat er serieuze risico’s bestaan dat het bedrijfsleven als sponsor en partner van de Pride afhaakt omdat ze niet geconfronteerd willen worden met dergelijke controverses. Juist het bedrijfsleven ondersteunt de regenbooggemeenschap en dat doen ze fantastisch en met veel geld. Het bedrijfsleven ontwikkelt diversiteitsprogramma’s, opleidingen en voorlichting voor het eigen personeel. Ze behoeven daarbij niet steeds ten onrechte worden beschuldigd van pinkwashing en ze willen ook niet meegetrokken worden in sektarische acties tegen zionisme of kapitalisme.

                                              Black Pride wordt nauwelijks bezocht


                                              De activisten hebben in de afgelopen twee jaar echter nauwelijks iets toegevoegd aan wat er al was aan succesvolle Pride activiteiten. De Pride Walk bestaat immers al sinds 2012 en ook de trans personen en sport hebben al jaren een vertrouwde plek bij de hoofdorganisator van Pride Amsterdam. De Black Pride lijkt bijvoorbeeld nauwelijks te worden bezocht en kan indien gewenst gemakkelijk worden ondergebracht bij de hoofdorganisator of Kwakoe. Een miljoen euro subsidie voor de op zijn hoogst ongeveer vijfduizend extra bereikte queer bezoekers, is omgerekend 200 euro per persoon. Dat is veel geld.

                                              Ontkoppel emancipatie van de activistische politiek. Palestijnse vlaggen hebben niks te maken met de lhbtq-emancipatie in Nederland. Juni is internationaal gezien een maand van protesten. Geef de politiek gemotiveerde activisten een eigen week in de maand juni. Zorg dat de hoofdorganisator van Pride Amsterdam haar eigen evenement eind juli en begin augustus goed kan blijven organiseren. Inclusief de extravagante botenparade en alle goed georganiseerde en bijbehorende culturele evenementen, religie, sporten, films en theater.

                                              De gemeente Amsterdam kan door het splitsen zorgen dat dat deze belangrijke evenementen niet worden verpolitiekt en verstoord door Palestijnse lawaaidemonstraties. De regenbooggemeenschap is geen bijzaak, zeker niet nu er verontrustende signalen zijn van schrikbarende vormen van toenemende homo- en transhaat.

                                              Comment


                                              • https://www.parool.nl/columns-opinie...g-ze~bedf8eb1/


                                                Theodor Holman

                                                Brengt de hoeveelheid doden die Israël maakt je niet aan het twijfelen,’ vroeg ze


                                                Vragen van Anne, een studerende dochter van een vriend van ons.

                                                “Na hoeveel doden verander je je mening?”

                                                “Het aantal verandert mijn mening niet. Hoewel, soms verandert één dode je mening. Maar in een oorlog weet je al wat de standpunten zijn. Ik heb in mijn jeugd wel gehoord over mensen in de straat die voor 1943 tegen de Duitsers waren en daarna opeens vóór. Wat hun reden was? Kan van alles zijn.”

                                                “Nazisme is een aantrekkelijk begrijpelijk ideaal. Dat geldt ook voor het communisme. Je kunt opeens ‘het licht’ zien en ervoor vallen. Dat is mij ook overkomen, maar niet in een oorlog. Ik was communist omdat ik verliefd was, ik werd socialist omdat het uit ging, en ik werd liberaal toen ik zelf eens ging nadenken.”

                                                “Dat nadenken stelde trouwens ook niet veel voor. Ik dacht steeds: dit wil ik eigenlijk niet, ik wil dàt, dit wil ik zeker niet, ik wil dàt en ik wil het zo en niet zo, maar zó… En toen kwam ik uit bij iets onaardigs met een lief randje, of bij iets liefs met een onaardig randje. Ik stem niet omdat ik weet dat ik een radicaal karakter heb gekregen. Ik heb geen gedachten die de mensen verheffen.”

                                                Anne: “Maar brengt de hoeveelheid doden die Israël maakt je niet aan het twijfelen?”

                                                “Nee, helemaal niet. Ik heb al duizend keer uitgelegd waarom niet. Waar ik echter van schrik en wat me zelfs ongelukkig maakt, is dat de Holocaust voor veel mensen, voor jullie jongeren vooral, geen morele maatstaf meer is. Voor mij is het dat wel.”

                                                “Een veilige staat voor de Joden was na de Tweede Wereldoorlog absoluut noodzakelijk en rechtvaardig. Waar werden Joden niet bedreigd? En ja, als je een Joodse staat hebt, dan gaan daar veel Joden wonen. Dat was en is ook de bedoeling. Dan moet zo’n staat worden beschermd. Vooral als de buren geen Joden zijn. Dan heb je wapens en een leger nodig. En dan komt er oorlog.”

                                                “Alle oorlogen zijn even onmenselijk, want humane oorlogen bestaan niet. Ik vermoed dat in een oorlog pas alle mensen gelijk zijn. Geen soldaat die strijdt op leven of dood kan er een hoge moraal op nahouden.”

                                                “Ik besef ook dat in Israël verregaand nationalisme op de loer ligt, wat je kan ondervangen met bescherming van de rechtstaat. Met een goede democratie. Dat heeft Israël. Maar als daar aan wordt geknaagd, gaat het mis. Daar ben ik bang voor.”

                                                Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                                                Reageren? t.holman@parool.nl.

                                                Comment


                                                • Hamas wil geen vrede
                                                  Hezbollah wil geen vrede
                                                  Iran wil geen vrede
                                                  Etc etc

                                                  Ze willen Israel van de kaart vegen

                                                  Comment


                                                  • Wij lossen hier dat niet op, en we overtuigen elkaar ook niet van elkaars standpunten. De zon schijnt, lekker wandelweer heren😃

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X