Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arabische wereld

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4785...derhandelingen

    Dag 310 van de oorlog tussen Israël en Hamas
    LIVE | ’Hamas weigert deel te nemen aan staakt-het-vuren onderhandelingen’

    Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning na de dood van enkele kopstukken van Hamas en Hezbollah. Iran dreigt met een vergeldingsaanval te komen, maar de vraag is: wanneer komt die? Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

    © GETTY IMAGES

    Verwoestingen in de Gazastrook.

    'Hamas weigert deel te nemen aan staakt-het-vuren onderhandelingen'


    Hamas willen niet deelnemen aan staakt-het-vuren onderhandelingen in de Gazastrook. Dat meldt Jerusalem Post op basis van een verklaring van Hamas. In plaats daarvan heeft de terreurgroep mediators hebben gevraagd om een plan te presenteren dat is gebaseerd op eerdere onderhandelingen.

    De bemiddelende landen Egypte, Qatar en de Verenigde Staten riepen Hamas en Israël vorige week op om weer te onderhandelen over een deal om de wapens neer te leggen en alle gijzelaars vrij te laten. Israël heeft aangegeven onderhandelaars te sturen op 15 augustus.

    Hamas lijkt dat voorstel voor nieuwe gesprekken nu af te wijzen. De organisatie wil vasthouden aan het plan dat Biden eind mei presenteerde en ook is goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Het plan bestaat uit meerdere fases waarin Israëlische troepen zich terugtrekken uit de Gazastrook en Hamas de gijzelaars vrijlaat.

    "De bemiddelaars zouden ervoor moeten zorgen dat de bezetter zich houdt aan dat plan, in plaats van nieuwe gesprekken te willen aangaan", laat Hamas weten in een verklaring.

    Hamas claimt dat zij "erop gebrand zijn om de bemiddelingspogingen van Egypte en Qatar om tot een staakt-het-vuren-overeenkomst te komen, succesvol te laten verlopen."

    Comment


    • Biden/Harris hebben extra vloot naar Israel gestuurd om ze te beschermen tegen verwachte aanval van Iran.

      Comment


      • Als boontje maar om zijn loontje komt uiteindelijk .. oorlogsmisdadigers moeten nu eenmaal geëlimineerd worden... zoals Hitler, Hoessein, Pol Pot, Putin, Amin, Kadaffi e.d. Netanyahu past prima in dat rijtje..en wellicht in de overtreffende trap...Wat hij doet is de laatste 2000 jaar in die regio nog niet gepresteerd... Dat ultra-rechtse gaies: tig bommen op de Israelische regering...

        Comment


        • Jij spoort niet. Hoeveel doden had een Stalin, Hitler, Pol Pot etc op hun geweten? Trouwens Israel wordt aangevallen en men wik het vernietigen... ff wel anders he? En Hamas wil geen vrede en zij zijn oa de agressor

          Comment


          • Originally posted by Domstad View Post
            Biden/Harris hebben extra vloot naar Israel gestuurd om ze te beschermen tegen verwachte aanval van Iran.
            Dan zijn Biden en Harris volgens Vuurwants ook oorlogsmisdadigers die ge-elimineerd moeten worden🤣

            Comment


            • Originally posted by vuurwants View Post
              Als boontje maar om zijn loontje komt uiteindelijk .. oorlogsmisdadigers moeten nu eenmaal geëlimineerd worden... zoals Hitler, Hoessein, Pol Pot, Putin, Amin, Kadaffi e.d. Netanyahu past prima in dat rijtje..en wellicht in de overtreffende trap...Wat hij doet is de laatste 2000 jaar in die regio nog niet gepresteerd... Dat ultra-rechtse gaies: tig bommen op de Israelische regering...
              overtreffende trap van Hilter etc? zit je aan de coke?

              ff de feiten qua doden:

              Mao van China - 78 miljoen doden op zijn geweten
              Stalin van Rusland - 23 miljoen doden
              Hitler van Duitsland - 17 miljoen doden
              Leopold van Belgie - 15 miljoen doden
              Tojo van Japan - 5 miljoen doden
              Enver Pasha van Turkije - 2.5 miljoen doden
              Kim II Song van Noord-Korea - 1,6 miljoen doden
              Haile Mariam van Ethiopie - 1.5 miljoen doden
              Gowon van Nigeria - 1,1 miljoen doden

              en dan komen er nog vele tientallen of zelfs honderden leiders of regeringen dit 50.000 tot 1 miljoen doden op hun geweten hebben

              Netanyahu, enkee tienduizenden nadat Israel was aangevallen door terroristen wat al ruim 60 jaar plaats vindt tegen Israel. Bij de aanval van Hamas op Israel met ontvoeren, martelingen en verkrachtingen vielen ca. 1500 doden onder Israelische burgers en kinderen. waarna Israel tot op heden terug slaat met ca. 30 a 40.000 doden om Hamas proberen uit te schakelen, die al decennia lang moorden en aanslagen plegen en hun volk in Gaza onderdrukken.

              Comment


              • Hamas is ontstaan in 1987, tijdens de Eerste Intifada. In tegenstelling tot de PLO, de seculiere Palestijnse verzetsbeweging die na de Oslo-akkoorden vervelt tot de Palestijnse Autoriteit, is Hamas radicaal-islamitisch. Hamas erkent Israël niet - wat een tweestatenoplossing onmogelijk maakt - en roept op tot een heilige oorlog.

                Hamas neemt het voortouw met een reeks dodelijke terreuraanslagen in Israël, waaronder veel zelfmoordaanslagen, gevolgd door harde militaire represailles. Tussen 2000 en 2005 vallen meer dan 1.000 Israëlische en meer dan 4.000 Palestijnse dodelijke slachtoffers.

                In 2005 trekt Israël zich terug uit Gaza, al houdt het de controle over de (lucht)havens en grensovergangen. Een jaar later komt Hamas er aan de macht na parlementsverkiezingen. Nog eens anderhalf jaar later verdrijft Hamas na een interne machtsstrijd aanhangers van de Palestijnse Autoriteit. Sindsdien staat Gaza onder de volledige controle van de extremistische organisatie. Israël reageert op die machtsovername met een zo goed als volledige blokkade van Gaza.

                Comment


                • 2 jaar in Gaza ca evenveel doden als in 2 jaar politionele acties Nederlands leger in Indonesie.

                  Comment


                  • Zolang Hamas de gegijzelden niet terug geeft en ook geen vrede wil, kan Israel geen vredesonderhandelingen voeren.

                    Comment


                    • Probleem is niet op te lossen omdat men Israel wil uitroeien.

                      Comment


                      • en dat zal Israel en de USA altijd voorkomen en dat zijn 2 kernmachten.

                        Je hebt ook niets aan extreme moslim regimes die hun eigen volk onderdrukken, vermoorden, vrouwen aan de ketting leggen en homo's en anders denkende martelen en vermoorden, en hun religie willen opleggen. Het is bijzonder dat met name in linkse kringen zo wordt opgenomen voor dit soort regimes.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1122...rupt-interview

                          Israel oorlog



                          Dag 317 van de oorlog tussen Israël en HamasLIVE | Hamas-vertegenwoordiger weigert verantwoordelijkheid voor Palestijnse doden, beëindigt abrupt interview

                          Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning na de dood van enkele kopstukken van Hamas en Hezbollah. Iran dreigt met een vergeldingsaanval te komen, maar de vraag is: wanneer komt die? Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                          © ANP / Associated Press

                          Hamas-vertegenwoordiger Osama Hamdan.

                          Hamas-vertegenwoordiger weigert verantwoordelijkheid voor Palestijnse doden, beëindigt abrupt interview


                          Hamas-vertegenwoordiger Osama Hamdan weigerde namens de terreurorganisatie om verantwoordelijkheid te nemen voor de dood van Palestijnen in Gaza. In een interview met CNN-presentator Jim Sciutto beschuldigt Hamdan de journalist er herhaaldelijk van partijdig te zijn en de kant van Israël te kiezen.

                          Sciutto probeert Hamdan te vragen of Hamas verantwoordelijkheid neemt voor de dood van Palestijnen in Gaza, omdat de terreurgroep de civiele infrastructuur voor militaire doeleinden gebruikt en burgers als menselijk schild gebruikt. Hamdan weigert echter om deze vraag te beantwoorden en beschuldigt Sciutto ervan alleen naar Israël te luisteren.

                          Zo zegt Hamdan bijvoorbeeld: "Nou, het lijkt mij dat u de Israëliërs het recht geeft om Palestijnen te doden, als u vraagt ​​of we spijt hebben van wat Israël heeft gedaan. U moet begrijpen dat Israël de Palestijnen al 76 jaar doodt. Je wilt alleen maar naar jezelf en de Israëli's luisteren."

                          Ondanks Hamdans bewering dat Hamas niet actief is op de Westelijke Jordaanoever, is bekend dat de terreurgroep daar regelmatig aanslagen pleegt op Israëliërs en haar vlaggen verschijnen vaak bij bijeenkomsten in het gebied. Uiteindelijk beëindigt Hamdan abrupt het interview, zonder ook maar één van Sciutto's vragen te beantwoorden.

                          'Egypte roept Hezbollah op tot terughoudendheid gedurende onderhandelingen Gaza'


                          De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Badr Abdelatty, heeft Hezbollah opgeroepen voorzichtig te zijn met aanvallen op Israël, terwijl er nog steeds wordt onderhandeld over een akkoord over de vrijlating van gijzelaars en een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt het Qatarese bedrijf Al-Araby Al-Jadeed.

                          Tijdens een bezoek aan Beiroet sprak Abdelatty met Libanese functionarissen en bracht hij een boodschap over aan de leiders van Hezbollah. Doel was om een ​​regionale escalatie te voorkomen, aangezien de terreurgroep nadenkt over hoe te reageren op de moord op haar militaire commandant eind juli.

                          Als Hezbollah terughoudend is, beloofde Abdelatty een toename van de humanitaire hulp aan Gaza, wat de "druk" op Hamas zou verlichten. Ook zouden er "faciliteringen" komen van de Verenigde Staten in andere kwesties met betrekking tot Hezbollah in Libanon.

                          De Libanese functionarissen zouden positief hebben gereageerd op de Egyptische eisen, op voorwaarde dat de lopende staakt-het-vuren-onderhandelingen in Gaza tot een gunstige uitkomst zouden leiden.

                          Israëlische vredesonderhandelaars 'voorzichtig optimistisch', Hamas spreekt van 'illusie'



                          De Israëlische onderhandelaars hebben na hun terugkeer uit Doha, waar de vredesonderhandelingen over Gaza plaatsvinden, "hun voorzichtig optimisme uitgedrukt". Dat meldt het kabinet van premier Benjamin Netanyahu.
                          "Er is hoop dat de belangrijke druk van de Verenigde Staten en de onderhandelaars op Hamas ervoor zal zorgen dat Hamas zijn verzet tegen het Amerikaanse voorstel staakt", aldus het persbericht. In dat voorstel staan "aanvaardbare elementen voor Israël", klinkt het ook.
                          Het gaat om een nieuw voorstel dat de VS vrijdag voorlegden tijdens onderhandelingen in Doha, dat volgens de VS de steun krijgt van bemiddelaars Egypte en Qatar. President Joe Biden liet weten dat de partijen nog nooit zo dicht bij een akkoord hebben gestaan, maar dat er nog wel werk voor de boeg is.

                          Hamas, dat niet aanwezig was bij de gesprekken, had vrijdag de "nieuwe voorwaarden" in het voorstel al verworpen. Zaterdag zegt de terreurgreop dat het "een illusie" is dat men dicht bij een akkoord staat. "We zijn niet in een proces waarbij we een akkoord maken of echte onderhandelingen voeren. Integendeel, het dictaat van de VS wordt ons opgelegd", aldus Sami Abu Zuhri, deel van de politieke arm van Hamas.

                          Een anonieme hooggeplaatste Hamas-verantwoordelijke zei op zijn beurt aan de Britse zender BBC "erg teleurgesteld te zijn over het voorstel van de bemiddelaars (...) Er is geen vooruitgang".
                          De onderhandelingen worden volgende week voortgezet. Dit weekend reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Israël in de hoop om een akkoord over een staakt-het-vuren te bevorderen.

                          Comment


                          • antisemitisme leeft bij veel mensen helaas

                            Comment


                            • https://www.parool.nl/columns-opinie...oren~bb6ae5cb/


                              Theodor Holman

                              Een halve eeuw na de Zesdaagse Oorlog haat men Israël meer dan ooit tevoren

                              “Iran wil de regionale spanningen niet opdrijven, maar gaat Israël wel degelijk straffen na de moord op Hamasleider Ismail Haniyeh vorige week in Teheran.”

                              Aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die een wraakactie ‘onvermijdelijk’ noemde.

                              Straffen; aanleiding voor wereldoorlogen.

                              U hebt mijn land gepikt, daar gaan we u voor straffen. Nee, we straffen u omdat u ons land heeft gejat. Wij hebben uw land niet gejat, het was ons land! Nietes, het was ons land!

                              Kinderachtigheid is wereldpolitiek voor peuters van zestig tot negentig.

                              De Iraanse straf is als wachten op noodweer, maar de weergoden zijn fanatieke dracula’s van vlees en bloed die leven van vlees en bloed.

                              Hoe wil je de dood van Haniyeh en zijn beveiliger bestraffen, vroeg ik me af.

                              Wil je een bom op Netanyahu en zijn beveiliger laten vallen? Met andere woorden: is de symboliek van de functie ook belangrijk of vindt Iran het ook goed als er twee schaapherders worden vermoord?

                              Ik denk het niet.

                              Wraak neemt men hoofdzakelijk voor het volk, zeggen de machthebbers. Maar is dat zo? Vinden Iraniërs het echt prettig als er een paar Israëliërs een kop kleiner worden gemaakt terwijl ze vervolgens de kans lopen op een neerstortend bommentapijt waardoor en hun leven nog ingewikkelder zal worden, en de kans op een wereldoorlog groter wordt?

                              Aan de andere kant heb ik al mijn hele leven meegekregen dat bijna het hele Midden-Oosten Israël haat.

                              Ons werd in 1967 tijden de Zesdaagse Oorlog al op school uitgelegd dat dit iets tijdelijks zou zijn, want wij hadden ook de Duitsers gehaat, en de Duitsers ons, en hadden wij ook geen oorlog gevoerd met de Fransen, en had Noord-Amerika niet een hekel gehad aan Zuid-Amerika en hadden wij niet een oorlog gevoerd met België en hoe goed gingen we daar nu niet mee om? Dus met Israël en zijn buurlanden zou het wel goedkomen.

                              Maar nu, een halve eeuw later, haat men Israël meer dan toen.

                              Er moet straf komen omdat Israël een massamoordenaar doodde die het voorzien had op Israëliërs van nul tot tachtig. En ja, ik weet het, er zijn daarna zo’n veertigduizend Palestijnen gedood. Dat zijn veertigduizend doden die Haniyeh had kunnen voorkomen.

                              Wraak heeft altijd een lijkenlucht.

                              Sinds de oerknal voelt de ene kant van de wereld zich vernederd door de andere en zint op straf. Daarna draaien de rollen om, omdat de aarde draait.

                              Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                              Reageren? t.holman@parool.nl.

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ijnen-nog-niet

                                Israeli demonstreren wel voor een staakt het vuren, Palestijnen (nog) niet


                                Voor een wapenstilstand zijn twéé partijen nodig.

                                In Israël is zaterdagavond de eerste van een nieuwe reeks massademonstraties gehouden tegen de hardnekkige houding van Netanyahu. De betogers eisen een einde aan de vijandelijkheden en vrijlating van alle gijzelaars. De protesten gaan de hele komende week door

                                Aan de onderhandelingstafel in Doha doen de vertegenwoordigers van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten moeite om Israël tot rede te brengen. Netanyahu lijkt zijn mensen de opdracht te hebben gegeven zoveel mogelijk tegen te stribbelen. De meest positieve uitspraak die ze deden was dat er misschien reden was voor voorzichtig optimisme. Daarom is het van groot belang dat de binnenlandse druk op Netanyahu en zijn kabinet zoveel mogelijk wordt opgevoerd. De demonstraties tonen de wereld bovendien dat de agressieve politiek van Israël ook in eigen land steeds meer omstreden raakt.

                                Hamas mijdt de onderhandelingen. De organisatie is hoogstens bereid over de voortgang te worden geïnformeerd. Tegen Reuters zei topfiguur Sami Abu Zuhri: "Door onderhandelingen aan te gaan stellen wij de bezetting in staat nieuwe voorwaarden te stellen en het doolhof van de onderhandelingen te gebruiken om meer massamoorden te plegen". Later verklaarde hij tegenover het Franse persbureau AFP: "Het is een illusie dat we in de buurt van een deal komen. Wij zien geen deal of echte onderhandelingen maar een Amerikaans dictaat". Nu komt Antony Blinken zelf maar weer naar het Midden-Oosten in een ultieme poging de boel vlot te trekken.

                                Van massabetogingen waarin van Hamas wordt geëist dat het instemt met een staakt het vuren is geen sprake. Niet in Gaza, niet in de West Bank en niet op andere plekken waar zich grote concentraties Palestijnen bevinden zoals in Libanon. Uit de internationale Palestina-beweging, die straten en pleinen over het algemeen toch goed weet te vinden, komt evenmin een initiatief.

                                Natuurlijk is het moeilijk de werkelijke stemming onder Palestijnen te peilen omdat van een vrij debat nergens sprake is. Dan brengt demonstreren risico's met zich mee. Toch verklaart de Franse onderzoekster Marie Kortam in NRC dat de meeste Palestijnen verzet steunen maar vinden dat Hamas de inwoners van Gaza een te hoge prijs laat betalen.

                                Het is jammer dat de leiding van Hamas niet vanuit het publiek dezelfde druk ondervindt die Netanyahu de komende week op dagelijkse basis zal ervaren. Dat zou een staakt het vuren veel dichterbij brengen. Daar zijn immers twee partijen voor nodig.

                                Aanvulling: Velen denken dat het vanwege de oorlogssituatie voor Palestijnen nergens mogelijk is te demonstreren. Dit is niet het geval. Op de West Bank vonden op 31 juli nog demonstraties plaats tegen de luchtaanval op de school. Deze hadden een ongestoord verloop, blijkt uit de berichtgeving hierover. Ook Al Jazeera berichtte hierover. Wat Beirut betreft, daar is op 19 mei nog uitgebreid gedemonstreerd: bezitters van motorfietsen betoogden tegen het in beslag nemen van voertuigen zonder nummerbord terwijl het een hels karwei is er een te verkrijgen. Ook klaagden zij over de vele diefstallen van tweewielers. De acties vonden plaats onder de aegis van Hezbollah en de Sjiïetische beweging Amal.

                                Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin ook al is de laatste put nu dicht. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.

                                Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: hoe oorlogen beginnen

                                Comment


                                • https://nos.nl/collectie/13959/liveb...en-in-tel-aviv

                                  Hamas wijst nieuwste voorstel staakt-het-vuren af • Blinken in Tel Aviv

                                  Hamas wijst nieuwste voorstel staakt-het-vuren af


                                  Hamas heeft het nieuwste voorstel voor een staakt-het-vuren afgewezen. Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar kwamen deze week in Doha met een plan dat bedoeld was om de pijnpunten bij zowel Israël als Hamas weg te nemen. Maar de terroristische organisatie zegt nu dat het plan te veel tegemoetkomt aan de Israëlische premier Netanyahu.

                                  De Palestijnse groepering beschuldigt Netanyahu ervan "nieuwe voorwaarden en eisen te stellen" waardoor de onderhandelingen bewust getorpedeerd worden. Zo worden er volgens Hamas opeens nieuwe voorwaarden gesteld aan de ruil van gijzelaars tegen Palestijnen die vastzitten in Israël.

                                  Verder is Hamas het oneens met de wens van Israël om na het einde van de oorlog militairen aanwezig te houden op strategische plekken in de Gazastrook, zoals de grenspost bij Rafah.

                                  Het is de bedoeling dat de gesprekken over een staakt-het-vuren dinsdag in Caïro verdergaan. Het is onduidelijk of deze afwijzing daar verandering in zal brengen.

                                  Blinken geland in Tel Aviv voor onderhandelingen


                                  De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken is geland in Tel Aviv, in aanloop naar het hervatten van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Het is zijn tiende bezoek aan de regio sinds het uitbreken van de oorlog in oktober.

                                  Blinken heeft morgen een ontmoeting met premier Netanyahu en andere Israëlische kabinetsleden. Daarna reist hij af naar Egypte. In Caïro worden komende week de onderhandelingen hervat die deze week in Doha weer waren opgestart.

                                  Het is nog te vroeg om te zeggen of deze nieuwe onderhandelingsronde daadwerkelijk een resultaat zal opleveren. De afgelopen maanden kregen de onderhandelingen meerdere keren een impuls en waren er ook af en toe hoopvolle geluiden te horen, maar een akkoord werd nooit bereikt.

                                  Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar legden deze week een plan op tafel dat de pijnpunten moet wegnemen. De Amerikaanse president Biden toonde zich vrijdagavond optimistisch over een akkoord, al zei een Hamas-woordvoerder gisteren daarover dat enig optimisme over een deal een illusie is.
                                  AFPDe Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken

                                  'Gedode Hezbollah-leider Shukr werd naar bovenste etage gelokt'


                                  Hezbollah-leider Fuad Shukr werd voordat hij in juli door Israël werd omgebracht naar zijn woning op de bovenste verdieping van een gebouw in Beiroet gelokt. Daar was de kans groter dat hij de Israëlische luchtaanval niet zou overleven. Dat schrijft The Wall Street Journal in een reconstructie van de aanslag.

                                  Shukr bevond zich op 30 juli in het kantoor op de eerste verdieping van hetzelfde gebouw. Volgens een bron bij Hezbollah werd hij daar door een onbekende gebeld. Die zei dat hij naar zijn woning op de zesde verdieping moest gaan. Om ongeveer 19.00 uur sloeg een raket in of vielen er bommen, waardoor de bovenste vier verdiepingen werden weggeslagen. Ook Shukrs vrouw, twee andere vrouwen en twee kinderen kwamen om. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.

                                  Volgens de bron is Shukr waarschijnlijk gebeld door iemand die Hezbollahs interne communicatienetwerk heeft gehackt.
                                  AFPFuad Shukr

                                  'Amerikaans compromis voor bestand gaat voorbij aan twee Israëlische eisen'


                                  Het Amerikaanse compromisvoorstel voor een bestand in de oorlog in Gaza gaat voorbij aan twee eisen die Israël op tafel heeft gelegd: een blijvende Israëlische aanwezigheid aan de grens tussen Gaza en Egypte en controle door Israël op de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen van het zuiden naar het noorden van Gaza. Dat schrijven Israëlische media op basis van anonieme bronnen.

                                  Beide eisen zijn voor Israël belangrijk omdat het wil voorkomen dat Hamas of andere strijdgroepen zich herbewapenen. Hamas houdt vast aan de eis dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt.

                                  Volgens Channel 12 heeft premier Netanyahu vandaag nog overleg met zijn onderhandelaars, voordat die weer naar Cairo vertrekken. Daar worden de onderhandelingen voortgezet die afgelopen week in Doha werden hervat. Netanyahu ontvangt vandaag of morgen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken, die naar verwachting Netanyahu met klem zal vragen het voorstel dat nu op tafel ligt te accepteren.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...-de-trump-deal

                                    Column Afshin Ellian
                                    Al-Qaeda, Taliban en IS genieten in de Afghaanse bergen van de Trump-deal

                                    Tevergeefs streed het Westen twintig jaar in Afghanistan. Het Westen bestreed fysiek islamisten, maar niet ideologisch. In Afghanistan won islamitisch terrorisme de oorlog van het Westen. Afghanistan is weer een veilige haven voor jihadisten. President Trump voerde onderhandelingen met de terreurbeweging Taliban. Dat deed hij echt. Hij is de man van de deal met de Taliban.




                                    Op 29 februari 2020 werd in Doha (Qatar) het akkoord tussen de VS en Taliban ondertekend met deze hilarische titel: ’Agreement for Bringing Peace to Afghanistan between the Islamic Emirate of Afghanistan which is not recognized by the United States as a state and is known as the Taliban and the United States of America’. Trump was buitengewoon blij met dat akkoord: ’We gaan onze langstlopende oorlog beëindigen en onze troepen terug naar huis brengen.’ De oorlog is niet voorbij. Zie Gaza, Libanon, Syrië, Irak, Jemen, Iran en een aantal Afrikaanse landen.

                                    Noodgedwongen hebben de NAVO-landen zich aangesloten bij de Amerikaanse blijdschap. De toenmalige minister van buitenlandse zaken, Stef Blok vond dat het akkoord ’een eerste stap naar vrede is’. Volgens hem is er nog veel werk aan de winkel voor het bereiken van nationale eenheid in Afghanistan en zullen er binnenlandse vredesonderhandelingen moeten volgen. Wat een zelfbedrog. Onzin van hetzelfde formaat hoorde ik toen Obama de nucleaire deal sloot met het Iraanse regiem, de sjiitische Taliban.

                                    Chaos

                                    De oorlog tegen de Taliban en andere jihadisten in Afghanistan is de langste Amerikaanse oorlog ooit. Daarbij kwamen 2455 Amerikaanse militairen en 25 Nederlandse militairen om het leven. Daar kwamen ook militairen uit andere landen zoals Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk of Noorwegen om het leven. President Biden voerde alle onderdelen van het Trump-Taliban-akkoord uit. Amerikanen hebben zich binnen de vastgestelde deadline uit Afghanistan teruggetrokken. De meest chaotische terugtrekking ooit leverde schandalige beelden op en het beschadigde aanzien van westerse militaire macht. In de door Bidens regering gecreëerde chaos lieten Amerikanen 300.000 wapens gerelateerde spullen achter: handwapens, zware wapens, pantservoertuigen, communicatiemiddelen, nachtcamera’s, bewakingsapparatuur, helikopters, munitie enzovoort.



                                    De Taliban kwam slechts een onderdeel van het akkoord na: gedurende de terugtrekking schoten ze niet op Amerikanen. Maar hun geestverwant de Islamitische Staat (de IS) pleegde tijdens de chaotische terugtrekking op het vliegveld van Kabul (26 augustus 2021) een dodelijke zelfmoordaanslag. 170 Afghanen en 13 Amerikaanse militairen kwamen daarbij om het leven. Het Taliban-regiem vestigde meteen een eigen heerschappij en jaagde anderen weg. Ook komt de Taliban het belangrijkste onderdeel van het akkoord, namelijk het niet toelaten van Al-Qaeda, niet na. We zagen hoe Al-Qaeda-leden met toeterende auto’s vanuit Pakistan naar Afghanistan reden. In 2022 doodde Amerika Al-Zawahiri de leider van Al-Qaeda in Kabul.

                                    Recentelijk waarschuwde Vladimir Voronkov voor het grote gevaar van het Afghaanse filiaal van de IS (Islamitische Staat Khorasan, IS-K) voor de veiligheid van Europa. Voronkov is namens de secretaris-generaal van de VN verantwoordelijk voor het contraterrorisme. Ook onze eigen diensten waarschuwen voor de toenemende reële dreiging van de IS-K. De Oostenrijkse politie verijdelde een aanslag op een concert van Taylor Swift in Wenen. Als het niet verijdeld was, zou deze aanslag volgens de Oostenrijkse regering een catastrofe hebben veroorzaakt.
                                    Migreren



                                    Afgelopen juni riep de leider van Al-Qaeda Saif al-Adl moslims op om naar Afghanistan te migreren. Al-Qaeda ziet Afghanistan als een land dat nu aan islamitische voorwaarden voldoet om daarin te wonen: „De loyale mensen van de Ummah (wereldwijde islamitische gemeenschap) die geïnteresseerd zijn in verandering moeten naar Afghanistan gaan, leren van de omstandigheden daar en profiteren van hun (de Taliban) ervaring.” Deze oproep is niet nieuw. Ook in Syrië, in 2013 tijdens de burgeroorlog riep Al-Qaeda moslims op om naar Syrië te verhuizen. Daarna nam IS het initiatief over. Eigenlijk vraagt Al-Qaeda de sympathisanten om naar Afghanistan te gaan voor terroristische trainingen. Afghanistan is dus terug naar de moederschoot van het islamitische terrorisme, Al-Qaeda. Pax Islamica, de vrede van islam heerst over de Afghaanse bergen waar Al-Qaeda, Afghaanse en Pakistaanse Taliban en de IS genieten van Trump-deal.



                                    Eén jaar na de terugtrekking uit Afghanistan beklemtoonde het Witte House dat: „Er waren geen signalen dat meer tijd, meer geld of meer Amerikanen in Afghanistan een fundamenteel ander traject hadden opgeleverd.” Dat is niet onjuist, maar de vraag is nu hoe Amerika de terreurgroepen in Afghanistan gaat bestrijden. Eigenlijk willen islamisten in Gaza, in Afrika en ook in onze steden een Trump-deal, de terugtrekking van de westerse waarden.



                                    Afghanistan een onherbergzaam terroristenland.

                                    Comment


                                    • https://www.buttkicken.nl/briefje-va...anne-kroger-2/

                                      Briefje van Jan – aan Suzanne Kröger


                                      Beste Suzanne,

                                      Jullie doen het erom, hè?

                                      Provoceren.

                                      Voorspelbare reacties uitlokken.

                                      En vervolgens de mensen die reageren midden in hun smoel uitlachen.

                                      Het plebs.

                                      Anders kan ik niet verklaren waarom een Tweede Kamerlid van GroenLinks/PvdA zo’n vakantiefoto vanuit een Midden-Europees gebergte op social media deelt.

                                      Deze foto:

                                      Zo’n foto waarop we zien hoe de natuur er uitziet op plekken waar de rode loper nog niet is uitgelegd voor de klimaatmaffia, de criminele kongsi tussen jouw club, de klimaatkerk, en de klimaathandel.

                                      Zo’n foto waarvoor je duizend kilometer moet reizen, met alle gevolgen voor het klimaat van dien. Want dat heb je met je drie kinderen vast niet gedaan op twee bakfietsen plus aanhanger.

                                      Dus ja, dan krijg je de reacties over spuuglelijke windmolens, industriële zonne’parken’ en milieuverontreinigende vervoermiddelen naar je hoofd geslingerd.

                                      Leuke anekdotes over die sloebers voor als je na je negen weken zomervakantie de collegaatjes van GroenLinks en PvdA op 2 september weer treft in Den Haag.

                                      Lachen, joh!

                                      Wat ik er van vind?

                                      Van die ‘humor’ over de rug van de mensen op wier zakken jij (vandaag over een week) al 2500 dagen teert?

                                      Niks.

                                      Nou ja, goedkoop.

                                      Sneu.

                                      Sadistisch.

                                      Maar liever dit dan dat jullie weer bomaanslagen gaan plegen op de Makro en Shell-stations.

                                      Of het huis van een staatssecretaris in de fik steken.

                                      Of een nieuwe Volkert de wei in sturen.

                                      Ja toch?

                                      Groet,

                                      JanD

                                      PS. Cadeautje! Alvast voor het volgende ‘reces’.

                                      RECTIFICATIE Excuses aan Suzanne Kröger. Ze hoefde geen 1000 kilometer te reizen voor die wandeling. Het waren er 2000. En Montenegro ligt niet in Midden-Europa, maar in Zuid-Europa. Zie foto:
                                      Screenshot

                                      Comment


                                      • Heerlijk die Jan Dijkgraaf, ff nuchter op iemand reageren

                                        Comment


                                        • Originally posted by vuurwants View Post
                                          Als boontje maar om zijn loontje komt uiteindelijk .. oorlogsmisdadigers moeten nu eenmaal geëlimineerd worden... zoals Hitler, Hoessein, Pol Pot, Putin, Amin, Kadaffi e.d. Netanyahu past prima in dat rijtje..en wellicht in de overtreffende trap...Wat hij doet is de laatste 2000 jaar in die regio nog niet gepresteerd... Dat ultra-rechtse gaies: tig bommen op de Israelische regering...
                                          Eerst ff terroristen die ook oorlogsmidadigers zijn elimineren, en dat gaat goed nu😉

                                          Comment


                                          • Ja maar die worden gewoon vervangen en die gaan gewoon door met aanslagen, aanvallen etc op Israel wat volgens hun vernietigd moet worden. Overigens moorden ze ook onder hun eigen bevolking in Gaza.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1211...t-op-instorten

                                              OORLOG ISRAËL



                                              Dag 320 van de oorlog tussen Israël en HamasLIVE | ’Deal over staakt-het-vuren Gaza en vrijlating gijzelaars staat op instorten’

                                              Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning na de dood van enkele kopstukken van Hamas en Hezbollah. Iran dreigt met een vergeldingsaanval te komen, maar de vraag is: wanneer komt die? Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                              © ANP / REX by Shutterstock

                                              'Deal over staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars staat mogelijk op instorten'


                                              De mogelijke deal over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van de gijzelaars staat mogelijk op het punt te mislukken dat meldt Politico. Er zou tevens geen vervangend voorstel klaarliggen. Zij voeren twee Amerikaanse en twee Israëlische bronnen op die die daarvoor waarschuwen.

                                              Volgens de bronnen bevat de huidige deal clausules die voldoen aan de eisen van zowel Israël als Hamas. Zij noemen het dan ook een 'sterk voorstel'.

                                              Ondanks de claims van Hamas dat het een deal niet zal aanvaarden, stelt één van de bronnen volgens Politico echter: “We weten niet of Sinwar deze deal wil."

                                              De insider wees naar verluidt ook op de mogelijke gevolgen van het uitblijven van een deal en zei: “Als we de deal niet rond krijgen, is er een kans dat Iran alsnog Israël aanvalt en dit escaleert in een regionale oorlog.”

                                              'Hamas intimideert familieleden van gijzelaars met dreigtelefoontjes'


                                              De Palestijnse terreurorganisatie Hamas zou via dreigtelefoontjes de familieleden van de Israëlische gijzelaars in Gaza intimideren en bedreigen. Dat meldt de Jerusalem Post.

                                              De familieleden kregen anonieme telefoontjes en berichten waarin losgeld werd geëist en waarin werd gedreigd dat ze hun geliefden misschien nooit meer zouden zien als er geen actie werd ondernomen. Daarbij werd tevens gesteld door Hamas: “Als je niet tegen de regering [van Netanyahu] vecht, zul je je geliefden niet zien terugkeren.”

                                              De families hebben de telefoonnummers doorgegeven aan de Israëlische veiligheidsdiensten.

                                              Comment


                                              • Hamas moet gewoon de nog levende gegijzelden terug geven en de lichamen van de overleden. Daar is deze ellende mee begonnen.

                                                Comment


                                                • Zijn terroristen die niers om het Palestijnse volk geven en de Israeli s willen uitmoorden, hoe moet je daar vrede mee sluiten?

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/buitenland/live-mi...nden~a90354d4/

                                                    LIVE Midden-Oosten | Leger Israël: ‘Geborgen lichamen van zes gijzelaars vertonen allemaal schotwonden’


                                                    Midden-OostenDe lichamen van de zes gijzelaars die dinsdag door het Israëlische leger (IDF) werden geborgen in de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza, hebben allemaal schotwonden. Dat blijkt volgens de IDF uit de eerste resultaten van de autopsie. De exacte doodsoorzaken zijn nog niet vastgesteld. Vier lichamen die in de buurt van de gijzelaars lagen, vermoedelijk terroristen, vertonen volgens de eerste gegevens geen tekenen van schoten.

                                                    Een deal over een staakt-het-vuren in Gaza en vrijlating van Israëlische gijzelaars 'is nu in zicht', zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties donderdag in de Veiligheidsraad. Daarbij spoorde Linda Thomas-Greenfield de leden aan om Hamas onder druk te zetten een ​​overbruggingsvoorstel te accepteren waarmee Israël al heeft ingestemd.

                                                    Maandenlange gesprekken gingen over dezelfde kwesties, maar Israël en Hamas bleven bij hun eisen. Het overbruggingsvoorstel dat vorige week door de VS, Qatar en Egypte werd ingediend, komt volgens Thomas-Greenfield overeen met het plan dat in mei door president Joe Biden werd geschetst en in juni door de Veiligheidsraad werd onderschreven.

                                                    ,,Israël heeft het overbruggingsvoorstel geaccepteerd. Nu moet Hamas hetzelfde doen", vertelde ze de Raad. ,,Als leden van deze raad moeten we met één stem spreken en we moeten onze invloed gebruiken om Hamas onder druk te zetten om het overbruggingsvoorstel te accepteren."

                                                    Meningsverschillen over de toekomstige militaire aanwezigheid van Israël in Gaza en over de vrijlating van Palestijnse gevangenen belemmeren een deal, vertelden bronnen die bekend zijn met de gesprekken aan persbureau Reuters, als gevolg van eisen die Israël heeft gesteld sinds Hamas Bidens voorstel accepteerde.

                                                    ,,Het is een beslissend moment voor staakt-het-vuren-gesprekken en voor de regio, en dus moet elk lid van deze raad sterke boodschappen blijven sturen naar andere actoren in de regio om acties te voorkomen die ons ervan zouden weerhouden deze deal te finaliseren," zei Thomas-Greenfield.

                                                    De lichamen van de zes gijzelaars die dinsdag door het Israëlische leger (IDF) werden geborgen in de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza, vertonen allemaal schotwonden. Dat blijkt volgens de IDF uit de eerste resultaten van de autopsie.

                                                    Vertegenwoordigers van het leger deelden de bevindingen van het Abu Kabir Foresisch Instituut eerder vandaag met de nabestaanden van Alex Dancyg, Yagev Buchshtav, Chaim Peri, Yoram Metzger, Nadav Popplewell en Avraham Munder. De bevindingen zijn voorlopig en de IDF en gezondheidsfunctionarissen hebben de exacte doodsoorzaken nog niet vastgesteld.

                                                    Het instituut werkt ook aan het identificeren van nog eens vier lichamen die in de buurt van de gijzelaars zijn gevonden, waarvan de IDF denkt dat het terroristen zijn. Op de lichamen waren volgens de eerste bevindingen geen tekenen te zien van schoten.

                                                    De campagnegroep Hostage Families Forum bevestigde te zijn geïnformeerd over de eerste autopsieresultaten zonder in te gaan op de herkomst van de schotwonden. Het bergen van zes gijzelaarslichamen is volgens de groep geen prestatie maar eerder een bewijs van falen van de regering om op tijd een deal te sluiten en de gijzelaars levend terug te brengen.

                                                    'Elke minuut dat de deal (over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars, red.) niet rond is, kan een andere gijzelaar het leven verliezen. Het is voor iedereen duidelijk dat de terugkeer van de gijzelaars alleen mogelijk is via een deal', luidde het in een reactie.

                                                    Er zouden in totaal nog 109 Israëlische gijzelaars in Gaza zijn. Ongeveer een derde van hen zou dood zijn, het lot van de anderen is onbekend.


                                                    De ouders van Hersh Goldberg-Polin, een 23-jarige Israëlisch-Amerikaanse die gegijzeld wordt in Gaza, hebben op de derde dag van de Democratische conventie in Chicago de zaal toegesproken.

                                                    ,,Breng ze thuis", scandeerden de afgevaardigden in het publiek toen de ouders begonnen te spreken. De moeder van de gijzelaar opende haar toespraak met de opmerking dat er nog steeds 109 gijzelaars worden vastgehouden door Hamas, waaronder acht Amerikanen. ,,Hij is een staatsburger", zei ze, terwijl foto's van haar zoon werden getoond op het scherm achter haar op het podium.

                                                    De vader prees het Congres voor zijn steun voor de terugkeer van de gijzelaars, en merkte op dat de familie Goldberg-Polin 'meerdere' keren met president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris heeft gesproken. Terwijl de familie Goldberg-Polin op het podium in de DNC-arena sprak, marcheerden demonstranten voor de vierde dag op rij door de straten van Chicago, uit protest tegen de Amerikaanse steun aan Israël in de oorlog in Gaza.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X