Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arabische wereld

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ouw-en-censuur

    Erdogan's machtsspel dompelt Turkije in nationale rouw en censuur


    De Turkse president Erdogan heeft Turkije in rouw gedompeld na de liquidatie van Ismail Haniyeh, de soennitische Hamas-leider. De Turkse overheid heeft Instagram geblokkeerd. Al dagen smeken mensen op X (voorheen Twitter) om de vrijheid van expressie en die van handel drijven te herstellen. De reactie van de Turkse regering en de impact op de samenleving tonen hoe diep de politieke en economische crises in Turkije zijn geworteld.

    Erdogan kondigde een dag van nationale rouw af na de dood van Haniyeh, waarbij Turkse vlaggen halfstok hingen bij diplomatieke posten in Tel Aviv en Jeruzalem. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan, uitte zijn bewondering voor Haniyeh en veroordeelde de moord fel: “Ismail Haniyeh was een persoon die je aan Allah deed denken als je naar hem keek. (...) De superieure inlichtingendienst die wil dat oorlog wijdverspreid wordt, is in het spel."

    Haniyeh, het diplomatieke gezicht en de fondsenwerver van Hamas, werd gedood door een raketaanval in Teheran. Israël onthoudt zich van commentaar en waarschuwt Joden in het buitenland voor wraakacties. Duizenden Marokkanen gingen de straat op in Rabat na een oproep van Hamas tot een 'dag van woede', maar in Turkije bleven de mensen thuis.

    ‘Dit is censuur, puur en simpel’
    Turkije is er niet van gediend dat Instagram berichten over de Hamas-leider weert. Uit de mond van Fidan: “Ik veroordeel ook ten stelligste het sociale mediaplatform Instagram, dat actief tegengata dat mensen condoleances kunnen plaatsen voor het overlijden van Hamas-leider Haniyeh, zonder daarbij enige beleidsschendingen te noemen. Dit is censuur, puur en simpel.” Om Instagram te straffen, legde Turkije een toegangsverbod op aan zijn inwoners. Erdogan draait vaker de duimschroeven aan via sociale media platforms zoals YouTube, TikTok en Twitter. Wikipedia was bijna drie jaar niet bereikbaar omdat artikelen met kritiek op de regering er niet werden verwijderd.

    De steun van de Turkse regering stuit de oppositie tegen de borst. Terwijl de grootste oppositiepartij CHP zich onthield van commentaar, haalde de leider van Zafer Partisi hard uit: “Deze rouw is niet de rouw van de Turkse natie, maar van de fanatieke AKP-leiders. Het beleid van de Moslimbroederschap tegen Israël heeft geleid tot de genocide van het Palestijnse volk."

    Israël beschouwt Hamas als een terroristische organisatie, evenals de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan, Australië en Canada. Fidan, voormalig hoofd van de inlichtingendienst MIT, voelde de moord op Haniyeh haast aankomen: “Gisteren vormde zich een gedachte, in feite de wijsheid van Allah, in mij: Het martelaarschap zou hem passen. Eerlijk gezegd is het verheugend om te zien dat iemand die zich aan een zaak heeft gewijd en weet dat martelaarschap de hoogste orde is, zijn doel heeft bereikt. Het is een trieste situatie voor de rest van ons, natuurlijk, met gemengde gevoelens.”

    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, is ontstemd over de partijlijn van de AKP van president Erdogan: “Tegen het standpunt van de hele vrije wereld in, verandert het Turkije in een dictatuur, alleen maar omwille van zijn steun aan de moordenaars en verkrachters van Hamas.” Zijn Turkse ambtgenoot Fidan reageerde fel op X: “Deze persoon, die geobsedeerd is door laster en het spuwen van leugens, is een monument van onverzettelijkheid en onbeschaamdheid van de genocidale regering-Netanyahu.”

    Onder het bericht van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken deelt een aanhanger een reactie in hoofdletters: ER ZIJN STRENGERE SANCTIES TEGEN ISRAËL NODIG. Onder zijn reactie staat de afbeelding van een gescheurde Israëlische vlag waar een nazisymbool onder tevoorschijn komt. In het land waar mensen voor een kleine overtreding uit hun bed worden gehaald, is het opmerkelijk dat dit onbetwistbare antisemitisme hoogtij viert onder het bericht van de minister van Buitenlandse Zaken; dit kan haast geen toeval zijn.

    ‘Waarom moet ik voor deze man bidden?’
    Het verbod op Instagram treft de Turkse economie hard. Instagram is het populairste sociale medium in Turkije met 58 miljoen gebruikers en wordt veel gebruikt door bedrijven en webshops. Bugra Gokce, voorzitter van het planningsbureau van Istanbul, waarschuwde: “De dagelijkse kosten van de sluiting van Instagram voor de Turkse economie bedragen 53,2 miljoen euro. Ter vergelijking: de totale omvang van het "publieke spaarpakket" bedroeg 2,8 miljard euro. Als Instagram slechts 52 dagen gesloten is, verliest Turkije evenveel als het spaarpakket.” Het verbod zal de economieën van Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa en Antalya het meest treffen.

    De burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu (CHP), bekritiseerde het verbod: “Communicatieverboden komen geen enkele samenleving ten goede. Stop alsjeblieft met deze fout!” Op het strand van Alanya aan de Zuidkust, waar de temperaturen boven de 30 graden zijn, zijn de mensen niet rouwig om Haniyeh. “Ik zal niet rouwen om deze Arabische terrorist,” zegt een strandganger. Een ander voegt toe: “Waarom zou ik voor deze man bidden? Ik ben vandaag niet naar de moskee geweest.” Een derde stelt: “Deze man heeft sinds 2004 geen voet meer op Palestijns grondgebied gezet.”

    De nationale rouw om Haniyeh en het verbod op Instagram zijn de laatste tekenen hoe Erdogan zowel zijn binnenlandse aanhang probeert te versterken als zijn positie in het Midden-Oosten tracht te verstevigen. De economische malaise en de beperkingen op sociale media spelen Erdogan echter parten, wat de politieke toekomst van de president onzeker maakt. Er is hem alles aan gelegen om aan de macht te blijven tot de verkiezingen, die uiterlijk in mei 2028 gehouden worden.

    Comment


    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-van-netanyahu



      De bom ontplofte in Teheran. De New York Times en Israëlische media melden, dat Hamas leider Ismail Hanyeh door middel van een bom is geliquideerd. De bom zou enkele maanden geleden in het gastenverblijf van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn geplaatst. Als dit bericht klopt, dan wijst dit op een lange voorbereiding van deze vooralsnog laatste in een reeks moorden. De installatie van de nieuwe Iraanse president Mazoud Pezeskian was de ideale gelegenheid om Ismaïl Hanyeh te vermoorden. Vernederender kun je Iran niet treffen.

      Het gelijk van Netanyahu
      Israël heeft de moord op Hanyeh niet officieel toegegeven. Commentatoren in Israël en elders gaan er met goede redenen van uit, dat Israël de dader is. Wat wilde Israël bereiken met deze moord op het meest beladen moment van de inauguratie van de president Mazoud Pezeskian? Waarom een moord op Hanyeh als een hoge gast in het officiële gastenverblijf van de Iraanse Revolutionaire Garde? Wat zijn de beweegredenen van deze Israëlische leider die Israël tot een internationale paria maakte? Een paria met internationale rechtszaken over genocide, oorlogsmisdaden, bezetting, arrestatiebevelen en al.

      Wat wil een Israëlische leider waartegen honderdduizenden mensen in het eigen land wekelijks volkomen terecht en met alle gelijk demonstreren? Een leider die Israël op een manier doet splijten als Trump in de VS doet. Een splitsing die Israël verzwakte en Hamas deed besluiten dat 7 oktober 2023 het juiste moment was om vernietigend aan te vallen. “Een dergelijke man KAN toch geen gelijk hebben.” Zo denken velen. Zij kunnen zich niet voorstellen, dat hij dit maal groot gelijk heeft.

      De vernederende kroon op een reeks moorden
      Ik meen met alle kritiek die ik op Benjamin Netanyahu heb als corrupte, onbetrouwbare, manipulatieve staatsman met zeer foute fascistoïde en religieus gevaarlijk extremistische vrienden in zijn kabinet, dat Netanyahu wel degelijk gegronde en zeer begrijpelijke redenen heeft om de bom in Iran te laten ontploffen. Deze vernederende moord op Ismaïl Hanyeh is de vernederende 'kroon' op een reeks recente moorden op Iraanse bondgenoten en medestrijders tegen Israël: Mohammed Deif, de militaire tweede man van Hamas in Gaza. Verder stierf Fuad Shukr in een precisiebombardement in Dahyah in Libanon. Hij was de tweede man van Hezbollah.

      Iran is hoofddoel
      Netanyahu buit alles wat hij doet voor binnenlands gewin uit. Dat zal ook hier zo zijn. Maar zijn hoofddoel is Iran. Hij bevecht een langzaam maar zeker sterker wordende en uiteindelijk dodelijke wurggreep van Iran. Iran bedreigt Israël door de oorlogen in het noorden en zuiden. En tevens door het aanvallen van de aanvoerlijn door de Rode Zee. Iran verzwakt Israël militair, politiek, economisch, sociaal. Militaire middelen zijn nodig om die verwurging los te wrikken.

      Kortom: vandaag ben ik het eens met de moord in Iran. De vernedering van Iran zal het conflict doen escaleren met alle gewenste en ongewenste gevolgen van dien.

      Sinds het stichten van de Islamitische Republiek zijn de Verenigde Staten en Israël in de ogen van het het Iraanse regime respectievelijk “de grote en de kleine satan”. Iran accepteert Israël niet als Joodse staat in het hart van het islamitische Midden Oosten. En zeker niet op het grondgebied van het vroegere Palestina met Jeruzalem bovendien als belangrijke heilige plaats. Iran solidariseerde in woord en daad met de Palestijnse militaire en politieke verzetsbewegingen.

      Iran bouwde systematisch aan het omsingelen van Israël met fanatieke vijanden: Hamas, Hezbollah, Syrië en de Jemenitische, sjiitische Houthi’s. Door een lange reeks van kleinere en grotere conflicten met Hamas en Hezbollah ontwikkelde Iran een heuse uitputtingsoorlog met Israël. De Houthi’s saboteerden zelfs de Israëlische en westerse aanvoerlijnen via de Rode Zee.

      Israël trekt het initiatief naar zich toe
      De moord op Ismaïl Hanyeh heeft naar het zich laat aanzien redenen die Hanyeh’s politieke leiderschap van Hamas overstijgen. Israël heeft met de moord in Teheran de Iraanse leiders, de Revolutionaire Garde en de veiligheidsdiensten voor het oog van de bevolking en de rest van de wereld diep vernederd. Iran zal zich gaan wreken om die schandvlek weg te werken. Zoals Hamas op 7 oktober 2023 Israël tot een aanval provoceerde, zo lokt Israël nu een reactie van Iran uit.

      Israël trekt het initiatief naar zich toe. Met alle ernstige, ook onvoorspelbare gevolgen van dien. Een levensgevaarlijke, maar begrijpelijke keus. Israël werd de speelbal van Iran. Dat moest stoppen. Het vernederen van Iran geeft Israël de mogelijkheid om na de heftige Iraanse wraak zelf te reageren en op die manier een nieuwe fase in de uitputtingsoorlog in te luiden. Met de toegezegde Amerikaanse steun bij een oorlog op zak. Die toezegging van militaire steun heeft Nethanyahu vorige week verkregen tijdens zijn bezoek aan president Biden. Gisteren bevestigde Biden deze steun.

      De Israëlische bevolking moet zich voorbereiden op zware tijden
      Benjamin Netanyahu benadrukte enkele dagen geleden in zijn tv-rede tijdens het 20 uur journaal op alle Israëlische nieuwszenders, dat de Israëlische bevolking zich moet voorbereiden op zware tijden. De invloedrijke militaire woordvoerder Daniël Hagari herhaalde deze boodschap gisterenavond.
      Netanyahu benadrukte in zijn rede, dat de oorlog met Hamas niet definitief zal worden beëindigd voordat Hamas militair is verslagen en de gegijzelden zijn bevrijd. Wat men internationaal ook voor druk op Israël uitoefent.

      De vijandschap van Iran bepaalt de politiek van Israël vis a vis Hamas, Hezbollah en de Houthi’s.
      Het noorden en zuiden van Israël is door de oorlogen met Hamas en Hezbollah deels ontruimd. Steden zijn leeg. De economie holt achteruit. Honderdduizenden mensen verarmen. De verhalen hierover zijn schrijnend. Dit moet stoppen. Ondanks alle verdeeldheid in Israël over Netanyahu en de door hem gevoerde politiek lijkt men dit standpunt van Netanyahu over het noodzakelijk confronteren van Iran - met alle daarbij behorende angst en onzekerheid - te onderschrijven. Israël is de macht over een deel van haar grondgebied, de economie, de internationale positie kwijt. Wat een klap en blamage voor Israël en het zionisme.

      Over de rode lijnen heen
      Israël is bewust en met voor mij alleszins begrijpelijke, verdedigbare redenen over alle rode lijnen van Hezbollah. Hamas en Iran heen gegaan. Israël is bereid harde klappen te incasseren om aan deze Iraanse uitputtingsoorlog een einde te maken. Het conflict met Iran gaat onontkoombaar een nieuwe fase in.

      De kaarten zijn gedeeld. Nu is het aan de spelers in de regio en de internationale politiek.
      Velen begonnen een oorlog met verwachtingen over een voor hen gunstige uitslag van de strijd. Niets is echter zeker, behalve dat aan alle zijden velen slachtoffer zullen worden.

      Comment


      • https://www.ad.nl/buitenland/hezboll...tuur~a392cd34/


        PREMIUMVrouwen zwaaien met Hezbollah-vlaggen in Beiroet. © AFP

        Hezbollah lijkt inmiddels op een professioneel leger met een strakke organisatiestructuur


        PROFIELHezbollah vormt samen met Iran de grootste militaire bedreiging voor Israël. Hoe hard slaat de militante beweging uit Libanon terug na de liquidatie van haar tweede man Fuad Shukr? Een profiel van een van de zwaarst bewapende milities ter wereld.

        Hoe is Hezbollah ontstaan?
        Hezbollah (Partij van Allah) is zowel een groep militante sjiitische moslims als een politieke organisatie in Libanon. De beweging werd officieel opgericht in 1982, tijdens de Libanese burgeroorlog. Dat jaar veroverde Israël een gedeelte van Zuid-Libanon dat daarvoor door de Palestijnse Bevrijdingsbeweging (PLO) was bezet. Iran, waar in 1979 sjiitische islamisten aan de macht waren gekomen, besloot de Israëlische controle over Zuid-Libanon te bemoeilijken.

        De Iraanse Revolutionaire Garde bracht sjiitisch-religieuze ideologen en militanten samen en spijkerde de groepering bij op het gebied van terrorisme en guerrillaoorlogvoering. Hezbollah sloeg met name in de jaren 80 toe met guerrilla-aanvallen en zelfmoordaanslagen op onder meer westerse ambassades. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. Op die manier probeerden ze de Israëliërs te demotiveren en te verjagen. Het oorspronkelijke doel van de beweging was tweeledig: vestiging van een islamitische staat in Libanon en Israël verjagen uit Zuid-Libanon en Jeruzalem. Grootste steunpilaren van Hezbollah zijn nog steeds Iran en Syrië.

        Wat is het huidige doel van Hezbollah?
        De groep wordt nog steeds gedreven door de haat tegen Israël en verzet zich tegen de westerse invloed in het Midden-Oosten. Hezbollah steunt daarnaast het Palestijnse Hamas in Gaza en de Houthi’s in Jemen. Gesteund door Iran vormen deze groepen de ‘As van verzet’. Tegenwoordig heeft de beweging in bepaalde delen van Libanon praktisch de macht in handen, ondanks dat op papier de Libanese regering het voor het zeggen heeft. Het gaat dan vooral om het zuiden en sommige wijken in hoofdstad Beiroet. In deze gebieden wapperen op grote schaal de geelgroene Hezbollah-vlaggen.


        De groep is sinds 2006 ook politiek actief en heeft meerdere zetels in het Libanese parlement. Onder een deel van de bevolking is Hezbollah populair, onder meer omdat de politieke tak zorgt voor goede dienstverlening in het land op het gebied van zorg en onderwijs. ,,Maar die steun is vooral te vinden onder de sjiitische bevolking. Onder soennitische moslims, christenen en druzen in Libanon is het een ander verhaal, aangezien Hezbollah zich vooral richt op een betere positie van sjiieten. Toch blijkt uit een recente peiling, gepubliceerd in tijdschrift Foreign Affairs, dat de steun voor Hezbollah onder de andere drie gemeenschappen dit jaar is toegenomen. Die stijgende populariteit zou vooral door de situatie in Gaza komen’’, zegt Midden-Oostendeskundige Erwin van Veen.

        Sinds 1992 is Hassan Nasrallah de leider van de beweging. Zijn rechterhand, commandant Fuad Shukr, werd vorige week in Beiroet door de Israëliërs vermoord. De militanten zweerden wraak voor dit gevoelige verlies van de man die al sinds het begin bij Hezbollah was betrokken. Aanleiding voor Jeruzalem om Shukr uit de weg te ruimen was een raketinslag van Hezbollah op de Golanhoogten. Hierbij kwamen twaalf kinderen om het leven.
        Hezbollah-strijders uiten hun woede na de dood van hun commandant Fouad Shukr. Hij werd vorige week door Israël gedood in Beiroet. © AP
        Wat is de militaire slagkracht?

        De guerrillastrijd van de jaren 80 en 90 behoort tot het verleden. Hezbollah - de gewapende tak is door de VS en de EU op de terreurlijst geplaatst - lijkt inmiddels meer op een professioneel leger met een strakke organisatiestructuur. Hezbollah bezit volgens militair deskundigen meer dan 100.000 raketten en drones, vaak van Russische en Iraanse makelij. Honderden van deze raketten hebben een bereik van meer dan 250 kilometer, genoeg om het grootste deel van Israël te bedreigen. Schattingen over het aantal soldaten lopen uiteen, maar het zou om tienduizenden tot honderdduizend strijders gaan, inclusief reservisten. Daarnaast heeft Hezbollah een elite-eenheid die bestaat uit ongeveer 2500 strijders. Hezbollah wordt dan ook gerekend tot een van de zwaarst bewapende milities ter wereld.

        Hoe hard kan Hezbollah Israël raken?

        Van Veen: ,,Ze hebben geen gevechtsvliegtuigen of tanks waarmee ze zich kunnen verplaatsen, maar ze beschikken wel over precisieraketten. Ze moeten in staat zijn om een enorm arsenaal aan raketten en drones kort achter elkaar te lanceren. Hierdoor kan de luchtverdediging van Israël verzadigd raken. Als dat gebeurt kunnen de raketten voor veel ellende zorgen. Tot nu toe hebben we vooral schermutselingen in het grensgebied van Noord-Israël en Zuid-Libanon gezien, maar algemeen wordt aangenomen dat Hezbollah de zuiderburen veel harder kan raken.’’

        Als Israël besluit een tweede oorlogsfront te openen en Zuid-Libanon binnen te vallen, brengt dat volgens de aan Clingendael verbonden Van Veen veel risico's met zich mee voor de Israëlische troepen. ,,Hezbollah heeft duizenden strijders ingezet tijdens de burgeroorlog in Syrië, ze hebben de ervaring om een grondoorlog te voeren. Dat weten ze in Israël ook als geen ander. Dat land viel in de zomer van 2006 Libanon binnen, maar het lukte niet om Hezbollah uit te schakelen. Na een maand was de bezetting al voorbij. Bijna elke man in Zuid-Libanon is minimaal één keer in zijn leven getraind door Hezbollah. Nogmaals, niemand weet exact hoe hard ze Israël echt kunnen raken. Voor de stabiliteit van de regio is het te hopen dat die vraag onbeantwoord blijft.’’

        Comment


        • ja die moslim terror staten moet je bestrijden, en zeker Iran voor ze een kernwapen hebben. Zij zullen geen genade kennen naar het westen of Israel en zijn uit op vernietiging van Israel en onze westerse waarden.

          Comment


          • Ze bestrijden zal niet gaan lukken..er mee leren samen te leven misschien wel..maar dan moet in die regio eerst Netanyahu uit de weg worden geruimd.. Israel denkt al twintig eeuwen dat ze in die regio als minderheid alles kunnen inpikken wat ze goeddunkt.. Dat geboefte krijgt beter definitief en snel een flinke allesvernietigende raket op zijn huizen/regeringsgebouwen gegooid... Opzouten daar tussen al die andere geloven, ze hebben daar niks te zoeken.

            Comment


            • met moslim terroristen die je willen vernietigen en hun eigen religie als heilig zien en ook hun eigen bevolking onderdrukken kan je niet mee samen leven

              zelfde dat je Joden vraagt om met Hitler samen te gaan leven en die had de religie er nog niet eens bij

              Comment


              • Originally posted by vuurwants View Post
                Ze bestrijden zal niet gaan lukken..er mee leren samen te leven misschien wel..maar dan moet in die regio eerst Netanyahu uit de weg worden geruimd.. Israel denkt al twintig eeuwen dat ze in die regio als minderheid alles kunnen inpikken wat ze goeddunkt.. Dat geboefte krijgt beter definitief en snel een flinke allesvernietigende raket op zijn huizen/regeringsgebouwen gegooid... Opzouten daar tussen al die andere geloven, ze hebben daar niks te zoeken.
                ze waren en zijn daar het kleinste land wat aan alle kanten wordt aangevallen door landen en met name terroristen die hun willen vernietigen, na de 2e wereldoorlog hebben ze hun staat daar weer gekregen omdat ze elders in Europa werden uitgeroeid door de nazi's.

                en een alles vernietigende bom heeft Israel als enige daarzelf, en anders hun bondgenoten de Amerikanen, Fransen, Engelsen etc.

                het geboefte en dat is nog een zacht woord zijn de terroristen en de landen die dat financieren en ook in hun eigen land de mensen vermoorden en martelen zoals Iran, Syrie en organisaties als Hezbollah en Hamas.

                Ook landen die anders denkende of homosexuelen martelen en vermoorden en vrouwen onderdrukken. Ik begrijp dat jij een voorstander van dat soort terroristen en regimes bent en daarom ook het prima vindt dat linkse partijen in Nederland anti Israel zijn en ook de grenzen open zetten voor assielzoekers etc die hier ook ons hun religie en wetten vroeg of laat willen opleggen? Ik zie de link....

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2815...ver-to-the-sea

                  Vrouw veroordeeld voor roepen omstreden leus ’from the river to the sea’

                  BERLIJN - Een rechtbank in Berlijn heeft dinsdag een boete van 600 euro opgelegd aan een vrouw die een omstreden leus over Palestina gebruikte tijdens een protest op 11 oktober vorig jaar. Het gaat om de slogan „From the river to the sea, Palestine will be free”, wat betekent „Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn.”

                  © ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

                  Beeld ter illustratie. Pro-Palestijnse betoging in Berlijn.




                  De 22-jarige Ava M. heeft de slogan geuit op een verboden bijeenkomst in de Berlijnse wijk Neukölln, aldus de rechtbank. De rechtbank concludeerde dat het gebruik van de zin zo kort na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober betekende dat het „alleen kon worden opgevat als een ontkenning van het bestaansrecht van Israël en een goedkeuring van de aanval.” De advocaat van M. bekritiseert de uitspraak als een „donkere dag voor de vrijheid van meningsuiting.”

                  Verbod




                  „From the river to the sea, Palestine will be free” wordt vaak gezien als een oproep tot de vernietiging van Israël, terwijl anderen zeggen dat het simpelweg een beroep doet op gelijkheid voor Palestijnen en Israëliërs. De slogan heeft al een lange geschiedenis, maar is ook gebruikt door Hamas.



                  De antisemitische leus moet volgens een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer worden beschouwd als oproep tot geweld en dus strafbaar worden.



                  De leus komt volgens PVV-Kamerlid Maikel Boon ’rechtstreeks uit het handvest van Hamas’ en is daarom ’een oproep tot geweld tegen alle Joden wereldwijd’, zo stelde de PVV, die het voorstel indiende om de leus te beschouwen als oproep tot geweld . Bij een hoofdelijke stemming stemden uiteindelijk 74 Kamerleden voor het als oproep tot geweld beschouwen van de leus, 73 stemden daartegen.

                  Hamas




                  De slogan werd in november verboden door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, als onderdeel van een verbod op de activiteiten van de Palestijnse groep Hamas in Duitsland. Het verbod is echter juridisch controversieel en rechtbanken in verschillende delen van Duitsland hebben verschillende uitspraken gedaan over zaken waarin de uitdrukking voorkwam.

                  Comment


                  • Sjakie Bral ; ik ben sowieso tegen iedere vorm van geloof..of dat nu christelijk, islamitisch, joods of wat dan ook is..dat heeft tot nu toe alleen maar tot ellende geleid. Al die mafketels moeten eens ophouden met roepen dat ze het gelijk aan hun zijde hebben in de naam van 'een fictieve entiteit'.

                    Comment


                    • dus? alle gelovigen maar vernietigen?

                      Comment


                      • Stel Nederland wordt aangevallen vanuit Duitsland en Belgie door moslimterroristen die gefinacieerd worden door Frankrijk en Spanje met doel Nederland te vernietigen, en ze komen ook het land in om Nederlanders te ontvoeren en te verkrachten en te vermoorden.

                        Wat wil jij dat de Nederlands overheid dan doet, gewoon niets en maar laten gebeuren? Ook als het jouw vrouw en kinderen betreft?

                        Comment


                        • Vuurwants is voor regimes die vrouwen onderdrukken en sluieren en anders martelen of de doodstraf geven, en niet hetero sexuelen martelen en vermoorden, en ook als je ander geloof dan de Islam aanhangt je gevangen gezet wordt of vermoord. Dat kan, het is een vrije mening. Gelukkig willen de meeste mensen dat in Nederland niet, en dat zie je ook terug in de verkiezingen.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1474...noten-van-iran

                            Vrienden van een paria: dit zijn de bondgenoten van Iran

                            AMSTERDAM - Sinds de islamitische revolutie in 1979 is Iran een paria op het internationale toneel. Zelfs in de eigen regio staat het land grotendeels aan de geopolitieke zijlijn. De spaarzame bondgenoten die het theocratische regime in Teheran heeft, hebben over het algemeen een antiwesterse signatuur. Dit zijn de belangrijkste drie internationale vrienden van Iran.

                            © ANP / ASSOCIATED PRESS

                            De Russische president Vladimir Poetin ontvangt de toenmalige Iraanse president Ebrahim Raisi in Moskou (december 2023).

                            Rusland



                            De belangrijkste bondgenoot van Iran is zonder twijfel Rusland. Ten tijde van de Sovjet-Unie hadden Moskou en Teheran nog een allesbehalve vriendelijke relatie. Na de revolutie werd de nieuwe Islamitische Republiek weliswaar als eerste erkend door de Sovjets, maar de militaire steun van Moskou voor buurland Irak, waarmee Iran tijdens de jaren ’80 in een bloederige oorlog verwikkeld raakte, stond in de weg van verdere toenadering.

                            Dat de banden na de val van het communisme werden aangehaald is voor een belangrijk deel te danken aan president Vladimir Poetin. Die zag in dat Iran, volgens de Amerikaanse president George W. Bush onderdeel van de zogenoemde As van het Kwaad, wel eens een goede bondgenoot zou kunnen zijn onder het motto ’de vijand van mijn vijand is mijn vriend’. Het aanhalen van de banden ging niet helemaal van harte. De twee landen hadden gedurende zo’n beetje de hele 20e eeuw een contentieuze relatie en ressentiment daarover bleef lang hangen.



                            Lees verder onder de foto.

                            © ANP / AFP

                            De Russische minister van Buitenlandse Zaken schudt de hand van de toenmalige president van Iran, Ebrahim Raisi (oktober 2023).



                            Toch groeiden de landen in de afgelopen 25 jaar sterk naar elkaar toe, dankzij de gezamenlijke geopolitieke tegenstanders. Rusland begon wapens te leveren die het internationaal geïsoleerde Iran goed kon gebruiken. Er waren ook hobbels op de weg richting vriendschap. Zo steunde Rusland Iran niet in zijn pogingen een kernprogramma op te zetten. Toch bleken beide landen over het algemeen op dezelfde geopolitieke lijn te zitten. Inmiddels levert Iran zelfs wapens aan Rusland, in de vorm van Shahed-kamikazedrones die in Oekraïne dood en verderf te zaaien.Syrië



                            Een gezamenlijke vriend van Iran en Rusland is Syrië. De onderlinge relatie is al goed sinds de revolutie van 1979, toen de vader van de huidige dictator Bashar al-Assad, Hafez, nog de scepter zwaaide. Syrië was het derde land ter wereld dat de Islamitische Republiek erkende, na de Sovjet-Unie en Pakistan. Op religieus vlak zijn de verschillen tussen beide landen groot. De Assads en een groot deel van hun kliek zijn Alawieten, een van de sjiieten afgesplitste islamitische sekte die door veel moslims als afvallig wordt beschouwd. Ayatollah Khomeini wilde Assad senior zelfs nooit ontmoeten, omdat die geen echte moslim zou zijn.

                            Maar op het geopolitieke vlak klikte het een stuk beter. Via Syrië kon Teheran contact leggen met de sjiieten in Libanon. Iran kreeg uiteindelijk een dikke vinger in de Libanese pap door het bondgenootschap met Hezbollah. Doordat Syrië zich steeds meer verwijderde van het soennitische deel van het Midden-Oosten intensiveerden de banden tussen Teheran en Damascus, waar Bashar inmiddels zijn overleden vader had opgevolgd.

                            Lees verder onder de foto.

                            © ANP / EPA

                            Ayatollah Khomeini wilde zijn vader Hafez niet ontmoeten, maar Bashar al-Assad mocht wel op de thee bij ayatollah Khamenei (mei 2024).



                            De burgeroorlog in Syrië versterkte de banden verder. Samen met Rusland is Iran van levensbelang geweest voor Assad, die zonder de steun uit Moskou en Teheran vermoedelijk uit het zadel zou zijn gewipt. Iran leverde militaire steun, in de vorm van materieel en manschappen, en olie. Ook zorgde Teheran ervoor dat strijders van het Libanese Hezbollah aan de zijde van het regeringsleger vochten. Anno 2024 is het geen hyperbool om te stellen dat Syrië Irans trouwste bondgenoot is.Irak



                            Als Rusland de belangrijkste bondgenoot van Iran is en Syrië de trouwste, dan is Irak de meest onwaarschijnlijke. Kort na de revolutie viel Saddam Hoessein zijn buurland binnen, wat het begin was van een oorlog die zo’n acht jaar duurde en aan beide zijden honderdduizenden levens eiste. Na het beëindigen van de vijandelijkheden werden de onderlinge banden enigszins hersteld, maar van een vriendschap was geenszins sprake. Het lijkt wel een vastgelopen grammofoonplaat, maar het was wederom dankzij een gezamenlijke vijand dat Teheran en Bagdad nader tot elkaar kwamen.



                            Lees verder onder de foto.

                            © ANP / AFP

                            Premier Mohammed Shia al-Sudani van Irak op audiëntie bij ayatollah Khamenei (mei 2024).



                            Iran verzette zich hevig tegen de invasie van Irak door de Verenigde Staten in 2003. Na de val van Saddams regime gebruikte Teheran zijn banden met Iraakse sjiieten, die grofweg een derde van de bevolking vormen, om invloed te krijgen in de politiek van Irak. Dat leidde tot een bloei van de onderlinge relatie. Iran kon zijn invloed nog verder uitbreiden naarmate de VS zich langzaamaan terugtrok uit Irak. Door Teheran gesteunde milities speelden bijvoorbeeld een sleutelrol in de strijd tegen Islamitische Staat.

                            Niet alle Irakezen zijn overigens even enthousiast over de banden met het buurland. Teheran heeft menig politicus in Irak omgekocht en dus richtte wijdverspreide woede over corruptie binnen de overheid in 2019 zich vooral tegen Iran. Tijdens gewelddadige anti-regeringsprotesten ging onder meer een Iraans consulaat in vlammen op. Het bleek slechts een kleine oprisping in de verder goede relatie die de twee landen inmiddels onderhouden.

                            Comment


                            • Israël en Hezbollah proberen elkaar voorzichtig te vernietigen

                              Comment


                              • Leuke variant op Noord-Koreaanse ballonnen....

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5110...-midden-oosten

                                  OORLOG ISRAËL



                                  Dag 306 van de oorlog tussen Israël en Hamas

                                  LIVE | Blinken waarschuwt voor escalatie in Midden-Oosten

                                  Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning en de kritiek op de oorlog tussen Israël en Hamas zwelt aan. Na de Iraanse aanval op de Joodse staat, de uitbraak van de oorlog in Gaza en de bloedige Hamas-terreur op 7 oktober 2023 staat de situatie op scherp. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                  © ANP / AFP

                                  Antony Blinken.

                                  Blinken waarschuwt voor escalatie in Midden-Oosten


                                  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dringend gewaarschuwd voor een escalatie van het conflict tussen Iran en Israël.

                                  Iedereen in de regio moet begrijpen "dat verdere aanvallen het risico op gevaarlijke gevolgen die niemand kan voorspellen en niemand volledig kan beheersen, alleen maar zullen vergroten", zei Blinken tijdens een personferentie. "Ik denk niet dat iemand eigenlijk een escalatie wil, maar het is heel duidelijk dat het zou kunnen gebeuren, zelfs als het onbedoeld is."

                                  Tegelijkertijd herhaalde hij zijn "ijzersterke" steun voor het recht op zelfverdediging van Israël. Volgens Blinken ligt een akkoord over een wapenstilstand in Gaza in handen van de nieuwe politieke leider van Hamas, Yahya Sinwar. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz zei echter dat Sinwar "snel geëlimineerd" moest worden.

                                  Het Amerikaanse leger blijft ook stappen ondernemen om een escalatie door Iran en zijn bondgenoten af te wenden, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, verwijzend naar de recente aanval op een militaire basis in Irak waarbij Amerikaanse soldaten gewond raakten.

                                  Laatste vermiste van aanslagen 7 oktober geïdentificeerd


                                  De laatste persoon die officieel als vermist was opgegeven na de aanslagen op 7 oktober in Israël is formeel overleden verklaard. Het gaat om Belha Yanon, een vrouw van 76. Haar familie ging er al vanuit dat ze was gedood.

                                  Yanon woonde met haar man in Netiv HaAsara, een nederzetting aan de noordelijke grens met Gaza. Haar familie vertelde in Israëlische media dat hun huis onder vuur werd genomen door paragliders van Hamas, en vervolgens in brand vloog. De brandweer zei dat het vuur zo verwoestend was dat het vermoedelijk niet zou lukken om nog resten te vinden die te identificeren zouden zijn, aldus een van haar dochters.

                                  De Israëlische krijgsmachtwoordvoerder Daniel Hagari meldt op X dat rond de woning alsnog materiaal ontdekt is waarmee vastgesteld kon worden dat Yanon is omgekomen. De familie is daarvan op de hoogte gesteld, aldus Hagari. De resten van Belha's echtgenoot Yaakov Yanon waren eerder al geïdentificeerd.

                                  Israëlische minister roept op nieuwe Hamasleider snel te doden


                                  De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz noemt de nieuwe Hamasleider Yahya Sinwar op X een "aartsterrorist" die zo snel mogelijk gedood zou moeten worden. Volgens Katz is zijn benoeming "opnieuw een dwingende reden om hem snel uit te schakelen en die verachtelijke organisatie van de aardbodem te vegen".

                                  Sinwar is de opvolger van Ismail Haniyeh. Die werd vorige week gedood in Teheran. Israël heeft daar niet de verantwoordelijkheid voor opgeëist, maar Iran en Hamas zeggen dat Israël erachter zit.

                                  Sinwar was al de militaire leider van Hamas in Gaza en waarnemers denken dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren niet makkelijker worden nu hij de politiek leider is geworden. Hij is een hardliner die door Israël wordt gezien als het brein achter de aanval op 7 oktober.

                                  Comment


                                  • https://nos.nl/collectie/13959/artik...ider-van-hamas

                                    Brein achter 7 oktober Yahya Sinwar wordt hoogste leider van Hamas

                                    Hamas heeft Yahya Sinwar aangesteld als nieuwe leider van de Palestijnse militante beweging. Sinwar was tot voor kort alleen de hoogste bevelhebber in de Gazastrook. Hij volgt Ismail Haniyeh op, die vorige week werd gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran.

                                    Sinwar wordt beschouwd als het brein achter de terreuraanslagen van 7 oktober. Bij die aanval werden in Israël ruim 1100 burgers en militairen door terroristen gedood, zo'n 250 mensen werden ontvoerd. Sinds die aanslagen is Sinwar niet meer in het openbaar gezien.



                                    Gezien in Gaza


                                    De 61-jarige Palestijnse leider zou zich schuilhouden in het omvangrijke tunnelnetwerk onder Gaza. Het Israëlische leger heeft in februari beelden vrijgegeven waarop ondergronds Sinwars silhouet te zien zou zijn. Een vrijgelaten gijzelaar heeft gezegd dat ze het kopstuk van de terreurorganisatie heeft gezien tijdens haar gevangenschap in Gaza. Verder ontbreekt elk spoor van de meestgezochte man in de Palestijnse enclave.

                                    In deze afbeelding zie je dat Sinwar al de hoogst overgebleven leider van Hamas was. Mohammed Deif, de militaire leider van de militante tak, is volgens Israël recent gedood bij een luchtaanval. Zijn dood is nog niet door Hamas bevestigd:
                                    NOS
                                    Analisten benadrukken dat Israël in het verleden al diverse Hamas-leiders heeft uitgeschakeld, maar dat de organisatie vrijwel onmogelijk volledig te verslaan is. Daarvoor leunt de beweging, die oproept tot gewapende strijd tegen de Israëlische bezetting, te sterk op guerrillatactieken.

                                    De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft verzocht tot een arrestatiebevel voor Sinwar. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op honderden Israëlische burgers. De ICC-aanklager wil overigens dat niet alleen leden van de top van Hamas worden aangehouden. Dat geldt ook voor Israëlische leiders, zoals premier Netanyahu. Zij worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden bij de oorlog in Gaza.

                                    De grote vraag is welke invloed Sinwars benoeming op het verloop van de onderhandelingen zal hebben. Zijn voorganger Haniyeh, die leefde in het buitenland, was als politiek leider direct betrokken bij gesprekken over een wapenstilstand in ruil voor vrijlating van de gijzelaars. Dat is onmogelijk voor Sinwar: vanwege zijn status als meestgezochte Palestijn kan hij zich niet in het openbaar vertonen.

                                    Israël zat zeer waarschijnlijk ook achter de moord op Haniyeh in Teheran. Rond diezelfde tijd doodde het leger ook de hoogste militaire commandant van Hezbollah in Libanon. Zowel Iran als Hezbollah heeft wraak gezworen, maar het is nog onduidelijk hoe of wanneer ze gaan toeslaan. Daarmee zijn de spanningen in de regio in een week tijd fors opgelopen.

                                    Wie is Sinwar?


                                    Sinwar werd in 1962 geboren in het Khan Younis-vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Zijn ouders kwamen uit de nu Israëlische stad Ashkelon, waar ze in 1948 vandaan verdreven werden tijdens de Nakba. Hij wordt gezien als politiek zwaargewicht binnen de in 1987 opgerichte terreurbeweging Hamas.

                                    De Palestijn bracht zo'n 23 jaar door in de gevangenis in Israël. In 2011 werd hij vrijgelaten bij een gevangenenruil. Zo'n zes jaar later werd Sinwar aangesteld als leider van Hamas in de Gazastrook.

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/20...den-uitgeroeid

                                      Hoofdredactioneel commentaar
                                      Hamas toont opnieuw het ware gezicht, Sinwar en zijn club moeten worden uitgeroeid

                                      Met een brute aanval op Israël toonde terreurorganisatie Hamas vorig jaar 7 oktober haar ware gezicht: moordpartijen op onschuldige burgers, verkrachtingen van weerloze vrouwen en honderden gegijzelden waaronder baby’s. De top van de beweging krijgt nu harde klappen. Militair leider Deif werd in juli uitgeschakeld en vorige week werd politiek leider van de terreurbeweging Haniyeh gedood in Teheran.




                                      Het was weinig verrassend dat niet overal in de wereld de vlag uitging. De Turken lieten uit eerbetoon aan Haniyeh de vlag zelfs halfstok hangen. Ook in andere islamitische landen werd gerouwd om de dood van de terroristenleider.

                                      Opmerkelijk genoeg werd in progressieve westerse kringen ook gesproken over de dood van een ’gematigde’ en ’pragmatische’ man die bereid was te onderhandelen. In bepaalde Nederlandse media voerde dit zelfs de boventoon. Het is waanzinnig om de leider van verkrachtende moordenaars en de medeverantwoordelijke voor het gijzelen van kinderen zo te betitelen.



                                      Haniyeh was overigens niet het brein achter 7 oktober, dat is wel zijn opvolger Sinwar. Zijn benoeming moet als een nieuwe oorlogsverklaring worden gezien. De onderhandelingen zijn kennelijk slechts voor de bühne. Hamas toont opnieuw het ware gezicht. De terreurbeweging is een gevaar voor Israël en houdt de Gazanen gegijzeld. Sinwar en zijn club moeten worden uitgeroeid.

                                      Comment


                                      • Wie of wat liquideert die mafketel...liever vandaag dan morgen.. https://nos.nl/artikel/2532839-netan...dere-escalatie

                                        Comment


                                        • dus jij bent voor moordende, martelende, verkrachtende moslimterroristen die Israel willen vernietigen en dat moet Israel maar ongestraft iedere keer over zich heen laten gaan?

                                          Biden (Democraat) heeft ook al miljarden aan wapens voor Israel gestuurd om te helpen.

                                          Comment


                                          • Ik ben tegen Hamas, maar ook zeker tegen Israël, ten overvloedde voor de doven .. Vraagje ; hoeveel gijzelaars houdt Israël al martelend vast? Ik gok vele malen meer dan die andere mafketels..

                                            Comment


                                            • wen er maar vast aan, Israel zal zich altijd blijven verdedigen tegen terroristen en moslimlanden die hun willen vernietigen en wij in het westen de USA zullen Israel altijd helpen.

                                              Comment


                                              • terroristen die alleen uit zijn op vernietigen en onderdrukken van mensen moeten met wortel en tak worden uitgeroeid, dat heeft Israel en de VS goed door, het is een bedreiging voor de vrije wereld en onze vrije manier van leven.

                                                Comment


                                                • https://www.reuters.com/business/aer...ts-2024-08-09/

                                                  US releases $3.5 billion to Israel to spend on US weapons, military equipment


                                                  An Israeli soldier takes position during the ongoing ground operation of the Israeli army against Palestinian Islamist group Hamas, at a location given as Gaza, in this picture released on November 17, 2023. Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS/File Photo Purchase Licensing Rights, opens new tab
                                                  WASHINGTON, Aug 9 (Reuters) - Washington will provide Israel $3.5 billion to spend on U.S. weapons and military equipment, the State Department said on Friday, with the release of the money coming months after the U.S. Congress appropriated it during Israel's war in Gaza.
                                                  A State Department spokesperson said on Friday that the department notified Congress on Thursday that the government intended to release the billions of dollars worth of foreign military financing to Israel.

                                                  CNN reported earlier on the release of this amount which comes from a $14 billion supplemental funding bill for Israel passed by the Congress in April.
                                                  Tensions in the Middle East have been mounting and many fear a widening of Israel's war in Gaza that has already killed tens of thousands and caused a humanitarian crisis.
                                                  There has been an increased risk of escalation into a broader Middle East war after recent killings of Palestinian Islamist group Hamas' leader Ismail Haniyeh in Iran and of Hezbollah military commander Fuad Shukr in Beirut drew threats of retaliation against Israel.


                                                  The latest bloodshed in the decades-old Israeli-Palestinian conflict was triggered on Oct. 7 when Hamas attacked Israel, killing 1,200 and taking about 250 hostages, according to Israeli tallies.
                                                  The Gaza health ministry says that since then Israel's military assault on the Hamas-governed enclave has killed nearly 40,000 Palestinians while also displacing nearly the entire population of 2.3 million, causing a hunger crisis and leading to genocide accusations that Israel denies.

                                                  Comment


                                                  • Er moet met alle inspanningen voorkomen worden dat Iran een kernwapen weet te maken. En ook de inmenging van Rusland die dictoriale moslimstaten als Iran en Syrie steunen is een gevaarlijke ontwikkeling. Sterker nog, Rusland heeft Hamas geholpen met de moordpartijen en ontvoeringen in en op Israel.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X