Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arabische wereld

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ja dat tuig gaat alle grenzen voorbij , eerst universiteiten slopen en de ME aanvallen, nu dit. Arresteren, veroordelen, strafblad en opsluiten.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/10...-demonstraties

      Hoofdredactioneel commentaar
      Veiligheidsdiensten dienen te onderzoeken of Iran ook hier de kwade genius is achter anti-Israël demonstraties

      Iraanse acteurs die zich online voordoen als activisten moedigen de pro-Palestijnse demonstraties in de VS aan en voorzien betogers zelfs van financiële steun.




      Daarvoor waarschuwt Avril Haines, overkoepelend baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens Haines treedt Iran steeds agressiever op bij operaties ter beïnvloeding van het Westen.

      Amerikanen die het doelwit zijn van de campagnes hebben vermoedelijk niet in de gaten dat zij zich op sleeptouw laten nemen en zelfs gesteund worden door een buitenlandse mogendheid, aldus Haines.



      Aangezien campus-demonstraties in ons land volgens hetzelfde draaiboek lijken te verlopen als in de VS, rijst de vraag in hoeverre hier ook sprake is van heimelijke Iraanse beïnvloeding. Bekend is dat de lange arm van het terreurbewind in Teheran ook tot in Nederland reikt. Na eerdere moordaanslagen op tegenstanders van het regime, in Den Haag en Almere, is onlangs een Iraanse dissident in Haarlem mogelijk aan een liquidatie ontsnapt.



      Inlichtingendiensten AIVD en MIVD wijzen er op dat Iran behoort tot een reeks landen met een offensief cyberprogramma. In het licht van de Amerikaanse waarschuwing over de digitale beïnvloedingsoperatie dienen de Nederlandse veiligheidsdiensten te onderzoeken of Iran ook in ons land de kwade genius is achter anti-Israëlische demonstraties.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...op-dan-afschuw

        Moordpartij van 7 oktober roept bij Palestijnen meer bewondering op dan afschuw

        „O Allah, vernietig Uw vijanden, de vijanden van de Islam, want zij zijn geen partij voor U. O Allah, vernietig de uitdagende Joden, hun bondgenoten, evenals degenen die hen steunen met hun politieke standpunt, wapens en geld. Allah, tel ze, dood ze één voor één en spaar geen enkele van hen.”




        Dat zijn woorden uit een preek van een invloedrijke Palestijnse religieuze leider in een moskee in Ramallah, op 5 juli jl. uitgezonden door een tv-station van de Palestijnse Autoriteit. Is deze preker een uitzondering in de Palestijnse gebieden? Volgens recent onderzoek roepen de moordpartijen van 7 oktober, die de ellendige oorlog in Gaza uitlokten, bij Palestijnen meer bewondering op dan afschuw.

        Een onderzoek van 2010 door Pew Research naar de populariteit van joden onder moslims toont schokkende cijfers: in niet één islamitisch land zijn moslims in meerderheid neutraal of positief over joden. Integendeel: de afkeer varieert van zestig procent in Nigeria tot bijna honderd procent in Egypte, Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden. Het ging in de vraagstelling door Pew om afkeer van joden, niet van Israëliërs. In Noord-Afrika, inclusief Marokko, is het niet anders. Verder weg, zoals in Pakistan en Indonesië, zien we hetzelfde. De afschuwelijke conclusie luidt: de cultureel-religieuze cultuur in de islamitische wereld is doortrokken van jodenhaat.



        Twee maanden geleden zei Mona Keijzer in het tv-programma Sophie & Jeroen: „Wat je ziet is dat veel asielmigranten komen uit landen met een islamitisch geloof. We weten dat daar Jodenhaat, ja, onderdeel is bijna van de cultuur (...).

        ”’Groepsbelediging’



        Ze maakte nog enkele andere opmerkingen, maar bovenstaande woorden waren de kern van de rel die meteen aan de talkshowtafel uitbrak. Er werd aangifte tegen haar gedaan wegens discriminatie. De aangifte suggereert dat Keijzer onwaarheden sprak en dus ten onrechte asielmigranten uit moslimlanden beledigde.



        Vorige week heeft het OM de zaak geseponeerd, maar om de verkeerde reden: vrijheid van meningsuiting. In een lange sepotbrief schrijft het OM: „Ondanks dat Keijzer in het fragment duidelijk probeert te maken dat het niet om alle asielmigranten uit islamitische landen en moslims gaat, is de beschuldiging ernstig genoeg om het beeld over in ieder geval een deel van deze groepen aan te tasten. Daarmee zijn de uitingen van Keijzer in de uitzending van Sophie & Jeroen op zichzelf beledigend over een groep wegens ras en godsdienst.”

        Maar, beste OM’ers: kan iets beledigend zijn wanneer de aangeklaagde uitspraak niets anders dan de waarheid bevat? Jodenhaat loopt als een rode draad door de heilige boeken van de islam, en jodenhaat wordt breed en agressief beleden in landen waar moslims de meerderheid vormen. Er zijn gelukkig moslims die van de anti-joodse islamitische teksten afstand nemen, maar daarvan zijn er niet zoveel in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De cijfers over jodenhaat zijn zo schokkend dat het voorbehoud dat Mona Keijzer maakte (dat woordje ’bijna’ in: „onderdeel is ’bijna’ van de cultuur”), eigenlijk veel te vriendelijk is.



        In de sepotbrief krijgt Keijzer een veeg uit de pan: „Als politicus zou Keijzer in staat moeten zijn om haar woorden zorgvuldig te kiezen en haar stellingen te onderbouwen, ook tijdens een talkshow op live televisie. Dat geldt bij uitstek voor uitingen over minderheidsgroepen. (…) Keijzer is hierin onvoldoende zorgvuldig geweest. Zij deed herhaaldelijk stigmatiserende uitingen over groepen mensen wegens hun afkomst en godsdienst, zonder deze van voldoende nuances te voorzien. Bovendien presenteerde ze de beweringen als feiten, zonder ze op dat moment van een gedegen onderbouwing te voorzien. Daarmee concludeert het OM dat Keijzer zich in beginsel schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging (…).”



        Een OM-stagiaire had met wat gegoogle kunnen vaststellen dat Keijzers ’stigmatiserende uitingen’ wel degelijk op feiten waren gestoeld. Ofwel: in weerwil van wat het OM stelt, heeft Keijzer zich niet schuldig gemaakt aan groepsbelediging. Wat is de bedoeling van de badinerende sepotbrief? Het OM lijkt mogelijke onrust bij de betrokken ’minderheidsgroepen’ te willen voorkomen. Dat is een vorm van politieke correctheid die niet bij het OM past.



        Zes jaar geleden maakte Alexander Pechtold de opmerking: „Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.” Ook hij werd aangeklaagd, en het OM seponeerde eveneens. Maar anders dan bij Keijzer wijdde het OM er een kort sepotbriefje aan: „Volgens het OM is de uitlating in strafrechtelijke zin op zichzelf bezien niet beledigend.” Vorige week had het OM ook bij Mona Keijzer met een korte mededeling de zaak moeten wegstrepen.



        Voor een ontvangend migratieland als Nederland is voorzichtigheid ten opzichte van de ideeën van moslimmigranten niet een vorm van racisme (dit laatste is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad waarin ’asielzoekers’ als ’ras’ worden beschouwd, wat absurd is). Het is onbekend of Russen nooit hun fouten rechtzetten, maar het is wel bekend dat bijna elke moslim uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten die als migrant ons land betreedt een jodenhater is.



        Dit is een ontnuchterende vaststelling, maar het is suïcidaal om dit te ontkennen.

        Comment


        • Het ICJ heeft aldus geoordeeld over Israël..goede zaak denk ik: https://www.nu.nl/midden-oostenconfl...gaal-zijn.html

          Comment


          • Zal niets veranderen

            Comment


            • De Israelische regering is arrogant genoeg inderdaad..gaies. De regering dus (plus mossad), voordat ik voor antisemiet uitgemaakt ga worden..

              Comment


              • zoals vele regimes als Rusland, China, VS, aantal in Zuid en Midden Amerika, vele moslim regimes, en nog vele regimes in afrika en Azie

                nooit anders geweest in de wereld

                Comment


                • https://www.parool.nl/columns-opinie...ppen~b4a85927/


                  Theodor Holman

                  Wellicht ben ik welbewust naïef, maar ik heb Oekraïne noch Israël op nepnieuws kunnen betrappen

                  “De Russen hebben een ziekenhuis gebombardeerd.”

                  “Is niet waar, het was een Oekraïense afzwaaier.”

                  “De Israëliërs hebben een school gebombardeerd.”

                  “Onzin. Het was een schuilplaats van Hamas.”

                  “De Israëliërs zijn de bewoners van Gaza aan het uithongeren.”

                  “Dat valt wel mee. Er is genoeg voedsel.”

                  “De Russen verliezen meer dan 1000 manschappen per dag.”

                  “Dat is Oekraïense propaganda.”

                  Ik kan zo lang doorgaan. Elke mededeling wordt ontkend, elk bewijs is – beweert men – vervalst. Wantrouwen is aan de macht. De verwarder verwart en gelooft zijn eigen leugens. Het achterhalen van de waarheid is een vorm van toeval geworden.

                  Wanneer het nieuws een psychose heeft, komt het aan op gezag. Wie geloof je en wie niet? En waarom geloof je ze?

                  Ik sta achter Oekraïne en achter Israël en het zal best dat beide, net als Rusland en Hamas, nepnieuws verspreiden.

                  Maar verandert mijn oordeel als ik ze niet geloof? Nee, eigenlijk niet. Oekraïne is onrechtmatig binnengevallen door Rusland. Ik blijf bij die onrechtmatigheid. En Israël mag absoluut niet in zijn bestaan worden bedreigd. Wanneer dat wel gebeurt, ben ik bereid hun nepnieuws snel te vergeten en te vergeven. Nepnieuws is namelijk een wapen. Ik heb trouwens Oekraïne noch Israël op nepnieuws kunnen betrappen. Ik ben wellicht welbewust naïef.

                  Wanneer kantelt mijn mening? Als ik gruwelijke daden van Oekraïne zou zien. Maar ik zie die daden van Rusland.

                  “Maar je ziet toch gruwelijke daden van Israël?”

                  “Ja, maar die zijn ook in oorlog en Hamas is op 7 oktober vorig jaar begonnen, al beweren honderden studenten dat Israël al vanaf 1948 schuldig is. Hun moraal is niet gevormd door de Holocaust, de mijne wel. En in mijn ogen is het Hamas die de vrede tegenhoudt. Het had vrede kunnen zijn als ze de gijzelaars hadden overhandigd. Als Hamas wil strijden tot de dood, dan krijgen ze de dood.”

                  “Maar Israël heeft de sympathie van de wereld verspeeld.”

                  “Hadden ze die dan?”

                  Toevallig komt mijn kleinzoon binnen en laat hij mij een mop lezen die eigenlijk deze column samenvat.

                  Een kardinaal en een bisschop zitten in een café tegenover een bordeel. Een rabbijn stapt het bordeel binnen.

                  “Hoe kan iemand zijn geloof zo verraden!” zegt de kardinaal.

                  Even later sluipt een imam het bordeel binnen.

                  “Helaas,” zegt de kardinaal, “ook onze moslimbroeders vallen voor de vleselijke bekoring.”

                  Vervolgens stapt een collega-bisschop het bordeel binnen.

                  “Ah, hoe spijtig,” zegt de kardinaal, “een van de meisjes zal op sterven liggen.”

                  Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                  Reageren? t.holman@parool.nl.

                  Comment


                  • Vandaag prideweken begonnen met de pridemars in Amsterdam. Queer Amsterdam wilde geen Israelische vlaggen toestaan, wel Palestijnse, lekker inclusief🤣 terwijl als ze als queer in Gaza komen ze opgesloten of onthoofd kunnen wordeb. Wat een farce, ze hebben zich teruggetrokken uit pride Amsterdam na oa kritiek van Halsema en andere instanties oo het verbkd van de Israelische vlag. Overigens in Israel zijn gays, queers etc wel welkom.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9815...rt-raketten-af

                      OORLOG ISRAËL



                      Dag 288 van de oorlog tussen Israël en Hamas

                      LIVE | Israëlische leger slaat terug in Jemen na drone-aanval, Hezbollah vuurt raketten af

                      Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning en de kritiek op de oorlog tussen Israël en Hamas zwelt aan. Na de Iraanse aanval op de Joodse staat, de uitbraak van de oorlog in Gaza en de bloedige Hamas-terreur op 7 oktober 2023 staat de situatie op scherp. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                      © ANP / AFP

                      Beelden vanuit de havenstad Hodeida in Jemen na een Israëlische vergeldingsaanval.

                      IDF valt haven Jemen aan na aanval op Tel Aviv, onrust langs noordgrens Israël


                      Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zee-haven Hodeidah in Jemen. Het Israëlische leger (IDF) spreekt over aanvallen op militaire doelen van het "terroristische" Houthi-regime als reactie op de "honderden aanvallen" op Israël de afgelopen maanden. Op beelden is te zien dat grote explosies volgden in de westelijke havenstad in het door een burgeroorlog verscheurde land. Het is de eerste keer dat Israël een dergelijke aanval op Jemen uitvoert.

                      “Het vuur dat momenteel in Hodeidah brandt, is overal in het Midden-Oosten te zien en de betekenis is duidelijk”, stelt defensieminister Yoav Gallant in een verklaring. “De Houthi’s hebben ons meer dan tweehonderd keer aangevallen." Hij bezweert Israëlische burgers veilig te willen houden en daarvoor 'op elke plek waar dat nodig is een klap uit te delen'.

                      Een functionaris van de Houthi's heeft op X bevestigd dat de aanval heeft plaatsgevonden en zweert wraak. Ook zeggen de Houthi's door te gaan met hun eigen aanvallen. Mohammed Abdulsalam, de hoofdonderhandelaar van de Houthi-beweging, stelt dat de "wrede Israëlische agressie" ervoor zorgt dat de "vastberadenheid, standvastigheid en continuïteit" van de Houthi's in hun steun aan Gaza juist groter worden.
                      Een dag eerder claimden Houthi's een aanval met een Iraanse drone op de populaire Israëlische kuststad Tel Aviv, waar ook de nationale luchthaven ligt. Daarbij kwam een burger om het leven en raakten meerdere personen gewond. De aanval werd groots gevierd in onder meer de hoofdstad Sanaa.
                      De Israëlische aanvallen door gevechtsvliegtuigen waren op olie-installaties in de haven en veroorzaakten dodelijke slachtoffers, meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de radicaal-islamitische Houthi-beweging. De door Iran gesteunde Houthi's voeren regelmatig aanvallen uit op Israël en bestoken ook westerse schepen, naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen. Het land zelf kampt door de interne strijd al jaren met enorme humanitaire problemen en hongersnood in bepaalde gebieden.

                      Aan de noordgrens in Israël is het zaterdag onrustig door verschillende raketbarrages en mogelijke drones vanuit Libanon, afgevuurd door Hezbollah. Het zou gaan om tientallen projectielen. Twee IDF-soldaten raakten gewond door een inslag. Het Israëlische leger zou zaterdag ook aanvallen hebben uitgevoerd in Libanon.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1405...nse-activisten

                        Paleis op de Dam beklad met verf door pro-Palestijnse activisten

                        AMSTERDAM - Het Paleis op de Dam in Amsterdam is in de nacht van zondag op maandag beklad met rode verf door een groep pro-Palestijnse activisten. Aan de Damkant van het gebouw zitten grote rode vlekken en met gele verf is het woord ’intifada’ geschreven.

                        © ANP / ANP




                        De beheerder van het paleis, het Rijksvastgoedbedrijf, laat weten dat het gebouw wordt schoongemaakt en dat er aangifte wordt gedaan. „Dit is vernieling, en dat is een strafbaar feit, dus wij doen aangifte”, aldus een woordvoerder.

                        De actievoerders hebben beelden van de bekladding gedeeld op sociale media. De actiegroep, Palestine Action Amsterdam, meldt daarbij dat de actie uit solidariteit is met het Palestijnse volk en dat deze gericht is aan de Nederlandse regering. Ze maakten het paleis „bloedrood om het bloed van de Palestijnen te symboliseren dat op dit moment door de straten van Gaza stroomt.”



                        Tekst gaat verder onder de foto.

                        © ANP / ANP



                        „Dit overbodige gebouw symboliseert het koloniale systeem van onze natiestaat”, klinkt het verder. „Nederland ondersteunt actief de genocide, het nederzettingskolonialisme en de bezetting van Palestina.”



                        Een woordvoerder van de politie kan nog niet veel kwijt over de bekladding. „Als er aangifte wordt gedaan, dan gaan wij onderzoek doen.”

                        © ANP / ANP


                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5748...ger-ter-wereld

                          Hoe bang moeten we zijn voor Hezbollah? Israëls aartsvijand heeft grootste ’privéleger’ ter wereld

                          BEIROET - Het conflict tussen Hezbollah en Israël is weer een nieuwe ronde ingegaan na de raketaanval op een stadje in de Golanhoogten. De Libanese ’Partij van God’ bestaat zelfs omwille van dit conflict: hij werd kort na de Israëlische invasie in 1982 opgericht. Sindsdien staat Hezbollah hoog in de lijstjes van terreurorganisaties die Israël op de korrel hebben.

                          De beste manier om Hezbollah te omschrijven is als een satellietstaat-in-een-staat van Iran. Teheran is de beschermheer van de terreurorganisatie. Die onderlinge band is voortgekomen uit het feit dat zowel de Islamitische Republiek als de Partij van God sjiitisch zijn, gecombineerd met een gezamenlijke haat voor Israël en het Westen.

                          Net zoals een ayatollah de opperste leider van Iran is, wordt Hezbollah geleid door een geestelijke. De 63-jarige sjeik Hassan Nasrallah is al sinds 1992 de secretaris-generaal van de partij. Want alhoewel de organisatie alles weg heeft van een traditionele terreurorganisatie, is het toch echt een politieke partij die al meer dan drie decennia een centrale rol speelt in het landsbestuur van Libanon.

                          Banden met Iran

                          Hezbollah - en dan vooral de militaire tak van de partij - dankt zijn bestaan grotendeels aan Iran. De Islamitische Republiek zocht na de revolutie in 1979 naar bondgenoten in de regio en de sjiieten in Libanon vormden een voor de hand liggende partner. Zij waren in toenemende mate gemarginaliseerd geraakt door de burgeroorlog die in 1975 was uitgebroken tussen de verschillende etnische en religieuze groepen in het land.

                          © ANP / AFP
                          Hassan Nasrallah vertoont zich amper in het openbaar en spreekt zijn aanhangers doorgaans toe via videoboodschappen.

                          De Palestijnse kwestie was daar deels debet aan. Sinds het ontstaan van Israël vluchtten veel Palestijnen, die over het algemeen soennitisch zijn, naar Libanon. Daardoor zagen de sjiieten hun machtsbasis langzaam maar zeker krimpen. De situatie in het land werd nog eens verder gecompliceerd door twee conflicten met Israël. De Joodse staat viel Libanon twee keer binnen, in 1978 en 1982, om Palestijnse terreurgroepen aan te vallen, die vanuit het buurland Israël aanvielen.Oneindige terreurcampagne

                          Vanaf het prille begin liet Hezbollah zich gelden als een terreurorganisatie. Het wapenfeit waarmee de Partij van God zich op de internationale kaart zette, was de aanslag in 1983 op de barakken van Amerikaanse mariniers in Beiroet. Een oneindige terreurcampagne volgde, die tot de dag van vandaag voortduurt. Van Libanon zelf tot Argentinië, waar Hezbollah onder meer in 1992 een aanslag pleegde op de Israëlische ambassade, is de organisatie actief.

                          © ANP / AFP
                          Een monument voor de slachtoffers van een Hezbollah-aanslag op een joods cultureel centrum in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in 1994.

                          Het waren ook twee terreuracties die de dominante positie van Hezbollah in Libanon onder druk hebben gezet. In 2005 kwam de Libanese premier Rafiq Hariri om bij een aanslag, waarbij de terreurorganisatie volgens een tribunaal van de Verenigde Naties een centrale rol speelde. Een jaar later ontvoerde de Partij van God twee Israëlische militairen, wat leidde tot een nieuwe invasie. Dat zette veel kwaad bloed bij de Libanezen.

                          Arabische Lente

                          Hezbollah, dat als enige politieke partij nog een militie had, werd al in 2004 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verordonneerd om die te ontbinden. Dat weigerde de organisatie, maar ze begon zich tegelijkertijd wel inschikkelijker te gedragen. In een nieuw manifest dat in 2009 werd aangenomen, verklaarde de Partij van God zelfs dat het democratische proces leidend zou worden. Een verklaring die grotendeels voor de bühne is gebleken.

                          Want wie denkt dat Hezbollah de Arabische Lente die in 2011 begon, zou omarmen om meer democratie in de regio te bewerkstelligen, heeft het mis. De milities van de terreurorganisatie gebruikten de burgeroorlog in Syrië om gevechtservaring op te doen, in dienst van dictator Bashar al-Assad die eveneens goede banden met Iran heeft. De militaire tak van de Partij van God groeide in het vorige decennium verder tot circa 20.000 actieve strijders en een reserve die naar schatting net zo groot is.

                          © ANP / AFP
                          Een van de vele raketten waarover Hezbollah beschikt.

                          De stok en de wortel


                          De Partij van God dwong zijn machtspositie in Libanon niet alleen gewapenderhand af. Naast de stok werd ook de wortel gehanteerd: met sociale programma’s probeerde de organisatie zijn sjiitische achterban tevreden te houden. Dat ging lange tijd goed, maar in 2019 keerde het sentiment in Libanon zich tegen het politieke establishment en daarmee ook tegen Hezbollah.

                          Het land was in een diepe financiële crisis terechtgekomen, niet in de laatste plaats door de Syrische burgeroorlog waardoor Libanon te maken kreeg met een grote vluchtelingenstroom vanuit het buurland. Bovendien was Hezbollah mede-schuldig aan de gigantische corruptie in de Libanese politiek, die onder meer leidde tot de grote explosie in de haven van Beiroet in 2020. De situatie werd zo precair voor de Partij van God, dat zelfs sjiitische Libanezen zich tijdens massale demonstraties actief tegen Hezbollah gingen uitspreken.

                          © ANP / AFP

                          Hezbollah-strijders in Syrië, waar ze vechten voor dictator Assad.

                          Grootste militie ter wereld

                          Dat zorgde weliswaar voor een erosie van de politieke macht, maar de Partij van God dankt zijn dominante positie in Libanon toch vooral aan zijn militie. Of liever: zijn leger, want de tienduizenden, door de Syrische burgeroorlog in de strijd geharde soldaten van Hezbollah beschikken over materieel waar menig land jaloers op zou zijn. Zo heeft Hezbollah een rakettenarsenaal dat het aantal projectielen van Hamas doet verbleken. Volgens militaire experts is het inmiddels de grootste strijdmacht ter wereld, die niet door een natiestaat wordt gerund.

                          © ANP / ASSOCIATED PRESS

                          Hezbollah heeft het grootste leger ter wereld, dat niet tot een natiestaat toebehoort.



                          Het is dus niet zo gek dat Israël zich bedreigd voelt door Hezbollah. De Partij van God verklaarde zich solidair met Hamas na de aanslagen van 7 oktober vorig jaar en de Israëlische inval in de Gazastrook die daarop volgde. Er gingen zelfs geruchten dat de twee terreurorganisaties, samen met andere strijdgroepen, een soort monsterverbond hadden gevormd.



                          Van dat laatste is in de praktijk vooralsnog niets gebleken. Desondanks vormt Hezbollah op zichzelf al een groot genoeg gevaar voor Israël, niet in de laatste plaats vanwege zijn raketten die vrijwel elke plek in Israël kunnen raken. Al sinds Zwarte Sabbat bestaat de vrees dat de gespannen situatie escaleert tot een echte oorlog. De raket die zaterdag op de Golan neerkwam, heeft de kans daarop alleen maar groter gemaakt.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1805...iedenis-wissen

                            Ruzie tussen Turkije en Israël escaleert na oorlogstaal Erdogan: ’We zullen jullie uit de geschiedenis wissen’

                            ISTANBUL - De ruzie tussen Turkije en Israël escaleert steeds verder nadat de Turkse president Erdogan zondag Israël had gewaarschuwd voor een mogelijke invasie van Turkse troepen in het land. Erdogan is woedend op de aanval van het Israëlische leger in Gaza en is goed bevriend met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

                            © ANP/HH


                            De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz vergeleek als reactie in een bericht op X de Turkse president met de voormalige Irakese president Saddam Hoessein. „Erdogan treedt in de voetsporen van Saddam Hoessein en dreigt Israël aan te vallen. Laat hij zich herinneren wat er toen gebeurde en hoe dat afliep”, aldus de Israëlische bewindsman die daarbij naast de foto van Erdogan de foto plaatste van Saddam Hussein vlak voordat hij werd opgehangen.

                            Woedende reacties


                            Onder de tweet van Katz waren veel woedende reacties van Turken. Ook waren er talloze dreigementen aan het adres van Israël. Een Turks parlementslid en partijgenoot van Erdogan, Ercan Öztürk, maakte er in zijn reactie geen geheim van dat hij hoopt en verwacht dat „op bevel” van president Erdogan de staat Israël wordt vernietigd. Hij schreef: „Er zal een dag komen dat je Israël niet meer op de kaart kunt vinden. Net zoals je de geschiedenis niet kent, ken je ook je plaats niet! De dagen zijn nabij dat we jullie allemaal uit de geschiedenis zullen wissen op bevel van onze president Recep Tayyip Erdogan. Wat het lot van Hitlers genocide ook is, het lot van Netanyahu zal hetzelfde zijn!”

                            Er zijn verder trucagefoto’s waarin Erdogan als legerleider een Turks leger aanvoert. Er is ook een Turk die als reactie op Katz „ambitieuze woorden van rioolratten” schrijft en daarbij een filmpje plaatst van een orthodoxe Jood die uit een riool klautert. Hij kreeg ruim duizend ’likes’ en het filmpje werd meer dan honderd keer gedeeld.Hitler


                            Ook Turkse ministers reageerden via X kwaad op de vergelijking die Katz had gemaakt tussen Erdogan en Sadam Hoessein. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vergeleek de Israëlische premier eveneens met Hitler. „Net zoals de genocidale Hitler tot een eind kwam, zal de genocidale Netanyahu dat doen. Net zoals de genocidale nazi’s ter verantwoording werden geroepen, zullen ook diegenen die de Palestijnen willen vernietigen dat doen. De mensheid zal achter de Palestijnen staan. Jullie zullen niet in staat zijn om de Palestijnen te vernietigen.”

                            De minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan schreef op X dat president Erdogan „de stem van het geweten van de mensheid” is. Ook veel andere Turkse ministers veroordeelden Israël op alle mogelijke manieren.

                            Sterk

                            Erdogan heeft overigens niet concreet gezegd hoe of wanneer hij Israël zou willen binnenvallen. „Net zoals we (Nagorno) Karabach binnentrokken en we naar Libië gingen, zo zouden we het op dezelfde manier bij hen kunnen doen”, zei hij. „Er is niets wat we niet kunnen doen. We moeten alleen heel sterk zijn.” Erdogan zei dit afgelopen zondag tijdens een partijcongres van zijn islamitische AKP in de noordoostelijke Turkse stad Rize, een bolwerk van de AKP waar de ouders van Erdogan vandaan kwamen.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1877...r-dood-tieners

                              Dag 298 van de oorlog tussen Israël en Hamas
                              LIVE | 'Israël voert aanval uit in Beiroet, gericht op Hezbollah-commandant die verantwoordelijk is voor dood tieners'


                              Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning en de kritiek op de oorlog tussen Israël en Hamas zwelt aan. Na de Iraanse aanval op de Joodse staat, de uitbraak van de oorlog in Gaza en de bloedige Hamas-terreur op 7 oktober 2023 staat de situatie op scherp. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                              © ANP / ANADOLU

                              De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant op het voetbalveld in Majdal Shams, op de door Israël geannexeerde Golanhoogten.

                              'Israël voert aanval uit in Beiroet, gericht op Hezbollah-commandant'


                              De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft naar eigen zeggen een Hezbollahcommandant aangevallen in de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens Israël was de man verantwoordelijk voor de aanval op een voetbalveld in Majdal Shams, op de door Israël geannexeerde Golanhoogten. Daarbij kwamen dit weekend twaalf tieners om.

                              De Israëlische krijgsmacht noemt in de eerste berichten geen naam en vermeldt ook niet of de commandant daadwerkelijk is geraakt. Het zou gaan om een "gerichte aanval" op de man die verantwoordelijk is "voor de moord op de kinderen in Majdal Shams en het doden van vele andere Israëlische burgers". Details volgen, zo is te lezen op X.

                              Ook de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant plaatste kort na het eerste statement van de IDF een bericht op X. "Hezbollah heeft een rode lijn overschreden."

                              Bronnen melden dat Fuad Shukr het doelwit van de aanval was. Hij zou een belangrijke rol spelen in de militaire activiteiten van Hezbollah. Bronnen rond Hezbollah melden aan persbureaus AFP en Reuters dat Shukr gewond is geraakt, maar de Israëlische aanval wel heeft overleefd.

                              Shukr wordt ook gezocht door de VS, onder meer voor een bomaanslag op Amerikaanse mariniers in Beiroet in 1983. Daarbij kwamen 241 defensiemedewerkers om. De VS hebben een beloning uitgeloofd tot 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) voor tips. Hij is ook bekend onder zijn strijdnamen Muhsin Shukr of al-Hajj Mohsin.

                              Dode in Israël door raketaanval vanuit Libanon


                              Een Israëlische burger is om het leven gekomen door een raketaanval vanuit Libanon. Er waren vanuit het buurland zo'n tien raketten afgevuurd, berichten Israëlische media. De meeste van die projectielen konden onderschept worden door de Israëlische luchtafweer.

                              Het slachtoffer is naar verluidt een dertiger uit de kibboets HaGoshrim. De Israëlische strijdkrachten maakten bekend terug te schieten met artillerie.

                              Israël en de Libanese Hezbollahbeweging hebben elkaar veelvuldig onder vuur genomen sinds het begin van de Gazaoorlog. Het door Iran gesteunde Hezbollah heeft zich solidair verklaard met de Palestijnen in de Gazastrook. Er vielen afgelopen weekend ook al twaalf doden door een raketaanval op een plaats op de door Israël bezette Golanhoogten. De slachtoffers waren jongeren tussen de 10 en 16 jaar.

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/5837...gedood-in-iran

                                OORLOG ISRAËL



                                Dag 299 van de oorlog tussen Israël en HamasLIVE | Hamas-leider Ismail Haniyeh gedood in Iran

                                Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning en de kritiek op de oorlog tussen Israël en Hamas zwelt aan. Na de Iraanse aanval op de Joodse staat, de uitbraak van de oorlog in Gaza en de bloedige Hamas-terreur op 7 oktober 2023 staat de situatie op scherp. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                © GETTY IMAGES

                                Ismail Haniyeh.

                                Hamas-leider Ismail Haniyeh gedood in Iran


                                Hamas-leider Ismail Haniyeh is gedood in Iran, meldt de Iraanse Revolutionaire Garde in een verklaring. Haniyeh en een van zijn lijfwachten werden in Haniyehs woning aangevallen, aldus de verklaring. Ook de lijfwacht overleefde de aanslag niet. Haniyeh had dinsdag nog de inauguratie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian bijgewoond.

                                De 62-jarige Haniyeh is een Palestijnse politicus die algemeen wordt beschouwd als de belangrijkste politieke leider van Hamas, dat sinds 2007 de Gazastrook bestuurt.


                                Hamas zegt in een verklaring te rouwen om de dood van Haniyeh, die volgens de groep werd gedood bij "een verraderlijke zionistische aanval op zijn woning in Teheran". Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri omschreef de moord van Haniyeh als een "ernstige escalatie die haar doelen niet zal bereiken". Ook zei hij dat Hamas "open oorlog zal voeren om Jeruzalem te bevrijden" en dat de groep daarvoor "bereid is een zware prijs te betalen".


                                In een standaardreactie zei het Israëlische leger dat het geen commentaar kan geven op berichten in buitenlandse media. De Israëlische regering moet nog een officiële verklaring over de aanval uitbrengen. Wel liet de Israëlische minister van Erfgoed, Amichay Eliyahu, al van zich horen. Hij schreef op X dat de dood van Haniyeh "de wereld een beetje beter maakt".

                                Iran belooft wraak na dood Haniyeh in Teheran


                                De nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian belooft wraak te zullen nemen na de dodelijke luchtaanval op de politieke leider van Hamas in Teheran. De 62-jarige Ismail Haniyeh was dinsdag in de Iraanse hoofdstad voor de ceremoniële beëdiging van Pezeshkian.

                                Iran zal "zijn territoriale integriteit, waardigheid, eer en trots verdedigen, en zal de terroristische indringers hun laffe daad van het vermoorden van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran laten betreuren", zei Pezeshkian in een verklaring. Hij omschreef Haniyeh als een "moedige leider". Volgens Hamas zit Israël achter de aanval. Dat land heeft nog niet gereageerd op het overlijden van Haniyeh.

                                De relatief gematigde Pezeshkian won begin deze maand de presidentsverkiezingen in Iran. Die werden gehouden omdat de vorige president Ebrahim Raisi in mei stierf bij een helikopterongeluk. De president heeft veel invloed, maar de ayatollah, Ali Khamenei, is de hoogste leider van het land.

                                Comment


                                • https://nos.nl/l/2531300 en de bedenker van de aanslag van Hamas en ontvoeringen, verkrachtingen in Israel etc hebben ze ook kunnen elimineren. Knap hoor. Nu nog o.a. de leider van Hamas in Gaza zuen te pakken, maar goed de terroristen leiden alweer nieuwe leiders op.

                                  Comment


                                  • Ik las dat ze al 2 mnd geleden een bom in zijn kantoor hadden geplaatst, bizar knap

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1734...dag-tisja-beav

                                      OORLOG ISRAËL



                                      Dag 301 van de oorlog tussen Israël en HamasLIVE | ’Iran is van plan Israël aan te vallen op joodse rouwdag Tisja Beav’

                                      Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning en de kritiek op de oorlog tussen Israël en Hamas zwelt aan. Na de Iraanse aanval op de Joodse staat, de uitbraak van de oorlog in Gaza en de bloedige Hamas-terreur op 7 oktober 2023 staat de situatie op scherp. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                      © ANP

                                      Aanhangers van het Iraanse regime demonstreren voor de ayatollah en tegen het bestaan van Israël, daags na de moordaanslag op Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran.

                                      'Iran is van plan Israël aan te vallen op joodse rouwdag Tisja Beav'


                                      Iran is naar verluidt van plan Israël aan te vallen op de dag van Tisja Beav, waarop Joden rouwen om het verlies van de eerste en tweede Tempel. Dat meldt de Jerusalem Post.

                                      Westerse inlichtingenbronnen lieten aan Sky News Arabia weten dat ze bewijs hadden dat Iran van plan is om Israël aan te vallen op Tisja Beav als reactie op de moord op Hamasleider Ismail Haniyeh. Tisja Beav begint dit jaar op 12 augustus 's avonds en eindigt op 13 augustus

                                      De aanval van Iran zal naar verluidt worden gecoördineerd met Hezbollah, een door Iran gesteunde terreurgroep die in Libanon is gevestigd.

                                      Op Tisja Beav betreuren Joden de vernietiging van de eerste en tweede Tempel. Tijdens de jaarlijkse gebeurtenis wordt er ondermeer gevast, gerouwd en gebeden. De Palestijnse terreurgroep Hamas viel op 7 oktober 2023 ook aan op een joodse feestdag: Simchat Thora.

                                      Israëlische leger doodt twee Hamas-leiders en drie commandanten in een tunnel onder Gaza-stad


                                      Bronnen binnen Hamas melden dat Israël onlangs twee leiders van Hamas en drie militaire commandanten heeft gedood in een tunnel onder Gaza-Stad. De slachtoffers zouden Rawhi Mushtaha en Sameh al-Siraj zijn, die belangrijke posities binnen Hamas bekleedden, evenals drie commandanten van de militaire vleugel. Dat meldt The Times of Israel.

                                      Mushtaha was een belangrijke figuur binnen Hamas, die tot voor kort fungeerde als premier van de Gazastrook en verantwoordelijk was voor financiële zaken. Hij zou nauw hebben samengewerkt met Hamas-leider Yahya Sinwar, en werd gezien als een van de meest radicale leden van de terreurgroep.

                                      Siraj was sinds 2021 lid van Hamas en verantwoordelijk voor de interne veiligheid in de Gazastrook. Ook zou hij onderdeel zijn geweest van een geheime inlichtingeneenheid die vanuit Turkije opereerde.

                                      Halevi: 'Israël bereid om ver te gaan in de strijd'


                                      Herzi Halevi, de hoogste militair in de Israëlische strijdkrachten heeft laten weten dat Israël bereid is om alles te doen om personen, groepen of staten die het land aanvallen te bestraffen.

                                      "Degenen die onze burgers aanvallen, degenen die de staat Israël aanvallen, wij zijn bereid om alles te doen wat nodig is. We weten hoe we die grote stappen moeten zetten om zeer nauwkeurige inlichtingen te hebben, om aan te vallen, te doden en ook risico's te nemen," zegt Halevi tegen soldaten tijdens een bezoek aan de Gazastrook gisteravond.

                                      "We deden dat in Beiroet en we doen dat in Gaza, en we zullen heel sterk zijn in de verdediging, en dan zullen we ook heel sterk aanvallen," voegt hij eraan toe.

                                      Israël boos op Turkse ambassade om eerbetoon aan Hamas-leider


                                      Israël is boos op de Turkse ambassade in Tel Aviv om een eerbetoon aan de overleden politieke leider van Hamas. De vlag bij de ambassade hangt halfstok en daarom heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de plaatsvervangend ambassadeur van Turkije ontboden.


                                      "De staat Israël tolereert geen uitingen van rouw voor een moordenaar zoals Ismail Haniyeh", aldus de Israëlische buitenlandminister Israel Katz, die van een "zware berisping" spreekt. Hij stelt dat ambassademedewerkers die willen rouwen, moeten terugkeren naar Turkije. De minister zegt ook dat Haniyeh de aanval op Israël van oktober vorig jaar leidde, waarbij zo'n 1200 doden vielen en meer dan 250 mensen in gijzeling werden genomen.


                                      De vlag hangt halfstok omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan 2 augustus heeft uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Erdogan steunt Hamas en haalt geregeld uit naar Israël om hun acties in de Gazastrook. De vijandigheid tussen Israël en Turkije neemt toe naarmate de oorlog in het Palestijnse gebied langer duurt.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2001...e-jordaanoever

                                        OORLOG ISRAËL



                                        Dag 302 van de oorlog tussen Israël en Hamas

                                        LIVE | Israël doodt Hamas-commandant op Westelijke Jordaanoever

                                        Het Midden-Oosten staat onder hoogspanning en de kritiek op de oorlog tussen Israël en Hamas zwelt aan. Na de Iraanse aanval op de Joodse staat, de uitbraak van de oorlog in Gaza en de bloedige Hamas-terreur op 7 oktober 2023 staat de situatie op scherp. Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

                                        © ANP / ABACA PRESS

                                        Een verwoest huis bij Tulkarm, bij de westgrens van de Westelijke Jordaanoever.

                                        Israël doodt Hamas-commandant op Westelijke Jordaanoever


                                        Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op een voertuig in de Westelijke Jordaanoever en daarbij is een commandant van Hamas gedood, melden Palestijnse media. Bij de aanval zouden ook vier andere mannen zijn omgekomen.

                                        Israël bevestigt dat het een luchtaanval heeft uitgevoerd tegen een militaire cel nabij de plaats Tulkarm, bij de westgrens van de Westelijke Jordaanoever, en dat het daarbij een voertuig met strijders heeft geraakt. De identiteit van de omgekomen Hamas-leider en de andere slachtoffers is niet bekend.

                                        De afgelopen dagen nam de spanning verder toe na de dood van de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, bij een bomexplosie in Teheran. Israël bevestigt noch ontkent verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in de nacht van dinsdag op woensdag, maar Hamas gaat er net als bondgenoot Iran wel vanuit.

                                        Een dag eerder doodde Israël ook een hoge militaire commandant van Hezbollah in Beiroet. Er is de angst dat Hamas, Iran of Hezbollah met vergeldingsaanvallen zullen komen.

                                        NYT: tientallen arrestaties in Iran na moord op Hamas-leider


                                        De Iraanse autoriteiten zijn gestart met een diepgaand onderzoek naar de moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh en hebben daarbij al meer dan twintig mensen gearresteerd, meldt The New York Times.

                                        Onder de gearresteerden zijn volgens de Amerikaanse krant hoge inlichtingenofficieren, militaire functionarissen en stafmedewerkers van het militaire pension in Teheran waar Haniyeh verbleef op het moment van zijn dood.

                                        De Hamas-leider kwam om in de nacht van dinsdag op woensdag in de Iraanse hoofdstad Teheran, waar hij was voor de inauguratieceremonie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian.

                                        Volgens The New York Times werd al twee maanden voor zijn bezoek een bom geplaatst in het verblijf van Haniyeh. De inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran, heeft het onderzoek naar de dood van Haniyeh op zich genomen.

                                        Volgens Iran en Hamas is Israël verantwoordelijk voor de aanslag op de Hamas-leider. Israël zelf heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist.

                                        Haniyeh werd gisteren begraven in Qatar, de plek waar hij de voorbije jaren woonde, na een grote ceremonie in de nationale moskee in Doha.

                                        VS sturen meer oorlogsschepen en straaljagers naar Midden-Oosten


                                        Het Amerikaanse leger gaat extra straaljagers en oorlogsschepen naar het Midden-Oosten en Europa sturen om de verdediging te versterken, na bedreigingen van Iran en bondgenoten Hamas en Hezbollah. Dit heeft het Pentagon vrijdag gezegd. Iran heeft beloofd wraak op Israël te zullen nemen na de dodelijke aanslag op de politieke leider van Hamas in Teheran.

                                        De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft ingestemd met het sturen van extra kruisers en torpedobootjagers die ballistische raketten kunnen neerschieten. De VS sturen ook een extra squadron straaljagers naar het Midden-Oosten.

                                        Het is de bedoeling om "de steun voor de verdediging van Israël te vergroten en ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten paraat staan om te reageren op verschillende onvoorziene gebeurtenissen", aldus het Pentagon in een verklaring.

                                        Het Pentagon voegde eraan toe dat het ook bereid was om meer verdedigingssystemen tegen ballistische raketten aan land te plaatsen.

                                        Comment


                                        • Hoe krijgen ze dat toch steeds voor elkaar. Kunnen ze dat ook met Putin doen? Zeer wenselijk voor de wereld😇

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9135...ijke-jodenhaat

                                            Beeld Anne Frank in Amsterdam opnieuw beklad met rode verf: ’Openlijke Jodenhaat’

                                            AMSTERDAM - Een beeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid is opnieuw beklad. Dat bevestigt de politie. Op foto’s is te zien dat er met rode verf Free Gaza op de sokkel van het beeld is geschreven. Ook de handen van de beeltenis van Anne Frank zijn rood gemaakt. Op 9 juli werd het beeld ook al eens beklad.

                                            © ROBBY HIEL

                                            Het standbeeld van Anne Frank is de afgelopen maanden al twee keer beklad.




                                            Een voorbijganger zou de bekladding zondagochtend hebben ontdekt. De politie heeft de zaak in onderzoek, meldt een woordvoerder. De calamiteitendienst van de gemeente zal het beeld schoonmaken, bevestigt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. Ze noemt de bekladding "respectloos" en laat weten dat de gemeente aangifte gaat doen.

                                            Wat deze daad nog meedogenlozer maakt: Anne Frank werd vandaag op 4 augustus in 1944 opgepakt door de nazi’s. Of de bekladding hiermee verband houdt, is nog onbekend, maar de politie neemt dit wel mee in het onderzoek, aldus de woordvoerder.

                                            ’Tijd van wegkijken is voorbij’



                                            PVV-kamerlid spreekt van „openlijke Jodenhaat.” „Zien we steeds meer”, geeft hij aan op X. „Zelfs het standbeeld van Anne Frank wordt keer op keer onteerd. We moeten hard ingrijpen bij antisemitisme, de tijd van wegkijken is voorbij.” Ook kunsthistoricus Walther Schoonenberg walgt van de daad. „Ze moeten met hun poten van onze Anne Frank afblijven.”
                                            --------------------

                                            daar onze keurige linkse actievoerders weer, tuig van de riggel

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/52...-het-jihadisme

                                              Column Afshin Ellian
                                              Iraanse leider Khamenei is de Darth Vader van het jihadisme

                                              Islamitisch terrorisme leeft bij de gratie van oorlog. Precies tien jaar na het ontstaan van de Islamitische Staat wil nu een andere islamitische staat, namelijk het Iraanse ayatollahs-regime een regionale oorlog ontketenen voor de onmenselijke jihadistische idealen. De Iraanse leider Khamenei verkeert in hemelse sferen. De meeste westerlingen begrijpen dit niet. Godsdienstwaanzin is al een aantal eeuwen veilig opgeborgen in de westerse musea.




                                              Op 31 december 2023 vertelde Khamenei een merkwaardige anekdote. In zijn toespraak zei Khamenei dat hij een paar weken eerder, na het ochtendgebed, zat te praten met een aantal commandanten van de Revolutionaire Garde (IRGC). Hij was onder de indruk van zijn eigen warme en wijze woorden, maar die indrukwekkende woorden werden door iemand anders op zijn tong gelegd.

                                              De tong van Allah




                                              Wie had de regie over de indrukwekkende woorden van Khamenei? De uitleg van Khamenei is beangstigend: ’De Almachtige God sprak! In feite was het mijn tong, maar het waren Gods woorden.’ Khamenei gelooft dat hij de tong van Allah is. Hij claimt een profeet te zijn en acht zich de hedendaagse profeet met wie Allah gesprekken voert.



                                              Tijdens de uitvaart van Ismail Haniyeh, de leider van Hamas (de Palestijnse terroristische organisatie) keek Khamenei eerst naar boven, daarna naar links en rechts. Velen dachten dat hij een Israëlische droneaanval vreesde. De Iraanse regering zei later dat hij naar de verbouwing keek. De plek waar Khamenei het dodengebed voor Haniyeh verrichtte, is geen openluchtruimte. Khamenei is ook geen bange man. Inderdaad wordt hij zwaar beveiligd, maar dat heeft te maken met zijn onvervangbare rol in het regime. Hij heeft al minstens twee aanslagen overleefd. Zijn lichaam is door een van die aanslagen verminkt geraakt. De opperste leider is een gelovige man en is niet bang voor de dood. Oprecht hoopt hij om als martelaar heen te gaan. Khamenei verkeert in hemelse sferen.Vreeswekkende persoonlijkheid



                                              Hij zag wellicht engelen die met z’n drieën boven, rechts en links van de kist van martelaar Haniyeh stonden. Waarom zou hij anders op zo’n gekke wijze naar boven en naar de omgeving kijken? Wijlen Osama Bin Laden, de leider en oprichter van Al-Qaeda was geen geestelijk leider. Hij beweerde nooit Allah gesproken te hebben. Toch vreesden wij hem. Waarom weigert het Westen de vreeswekkende persoonlijkheid van Khamenei, de geestelijke, politieke en militaire leider van Iran in te zien?

                                              Jullie zullen terecht denken dat iedereen recht heeft op zijn eigen gekte. De een meent de woordvoerder van Allah te zijn en weer iemand anders denkt de woordvoerder van de natuur of de mensheid te zijn. Allemaal prima, zolang men niet over wapengeweld beschikt en geen politiek en militair leider van een land is. Want de generaals van de IRGC denken nu dat de bevelen van Khamenei de bevelen van Allah zijn.
                                              Gewelddadige opdrachten



                                              Ook Khamenei zelf zou in de hemelse sferen waarin hij verkeert gewelddadige opdrachten krijgen. Omdat hij meent de woorden van Allah te ontvangen en door te moeten geven. Is er iemand die hem kan tegenspreken? Nee, ze geloven in hem of ze zijn bang voor hem, en ze zijn bang om opgepakt te worden. Dat zijn drie goede redenen om hem niet tegen te spreken.



                                              Al 45 jaar roept het Iraanse regime dat Israël van de kaart moet worden geveegd. En al drie decennia is het regime onder leiding van Khamenei bezig om terreurgroepen op te richten of de bestaande groepen te bewapenen en te financieren. In recente videobeelden die het X-account van Khamenei heeft verspreid zien we de top van Hamas op bezoek bij Khamenei. Dat waren beelden van een paar jaar geelden. We zien niet alleen Haniyeh, maar ook Yahya Sinwar, de Hamasleider in de Gazastrook die de 7-oktober-aanslag heeft georganiseerd. Hamas en andere terroristen hebben hun hoop op Khamenei gevestigd. Khamenei is de onbetwistbare opperste leider van het islamitisch terrorisme. De Darth Vader (een personage uit Star Wars) van het jihadisme.Met wortel en tak uitroeien



                                              Iraanse Staat bewapent, traint en financiert aanslagen op Israëliërs in Israël, in Palestijnse gebieden en buiten Israël. Dit zijn feiten van algemene bekendheid. Als reactie daarop liquideerde Israël in Iran de sleutelfiguren van het nucleaire project van Khamenei. Als Haniyeh door Israël is geliquideerd, dan is dat in de lijn van verklaringen van de Israëlische regering waarin zij de bevolking beloofden om Hamas met wortel en tak uit te roeien. Jihadisten en niet-Iraniërs wensen een oorlog tegen Israël en Amerika.

                                              Comment


                                              • Israel vermoordt heel doelgericht journalisten.. meer dan honderd tot nu toe... dat zij in mijn ogen Puitin-praktijken.. bom op die mafketel Netanyahu en consorten. Dat zullen jullie met me eens moeten zijn want als Putin dat doet... afijn.. Ik meet niet met twee maten.. dus weg met dat gaies...

                                                Comment


                                                • Israel moet overleven met al die moslimlanden om hun heen die Israel en de Joden willen vernietigen en ze ook steeds aanvallen, ja dan vallen er ook doden aan de andere kant.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1829...-groot-dilemma

                                                    Amerikaanse troepen op volle sterkte voor wraakaanval Iran, maar president Biden kampt met een groot dilemma

                                                    AMSTERDAM - Alles wijst erop dat Iran op zeer korte termijn wraak gaat nemen voor de dood van Ismail Haniyeh, de leider van Hamas die vorige week in Teheran werd geliquideerd. De Verenigde Staten maken zich zorgen; president Joe Biden komt maandag bijeen met zijn veiligheidsteam om de situatie te bespreken. Biden lijkt vooralsnog de diplomatieke weg te willen bewandelen, maar wat heeft de Amerikaanse president aan manschappen en materieel tot zijn beschikking in het Midden-Oosten als hij zijn politiek met andere middelen wil voortzetten?

                                                    © ANP/HH

                                                    Alles wijst erop dat Iran op zeer korte termijn wraak gaat nemen voor de dood van Ismail Haniyeh, de leider van Hamas die vorige week in Teheran werd geliquideerd. De situatie in de regio leidt tot torenhoge zorgen bij de Amerikaanse president Joe Biden.




                                                    Blijkbaar houdt Washington de militaire optie open, want afgelopen vrijdag kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin al aan dat de VS zijn aanwezigheid in de regio uitbreidt. Er worden verschillende schepen richting het Midden-Oosten gedirigeerd, die gespecialiseerd zijn in verdediging tegen raketaanvallen. Ook wees het Pentagon op de mogelijkheid om meer Patriots en THAADs naar de regio te sturen, wapensystemen die in staat zijn om ballistische raketten uit de lucht te schieten.

                                                    USS Abraham Lincoln




                                                    Daarnaast zal minister Austin de strike group rond het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, die deze zomer uit het Midden-Oosten vertrekt, vervangen door de USS Abraham Lincoln, een andere carrier, en begeleidende marinebodems. Bovendien verplaatst hij een squadron jachtvliegtuigen naar het gebied, om de luchtdekking nog eens extra uit te breiden. Waar deze kisten gestationeerd zullen worden, is niet bekendgemaakt.



                                                    Lees verder onder de foto.

                                                    © ANP/HH

                                                    De Verenigde Staten sturen de USS Abraham Lincoln (afgebeeld) naar de regio om de USS Theodore Roosevelt te vervangen.



                                                    Dit komt allemaal nog eens bovenop de toch al forse militaire aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten. Amerika heeft duizenden militairen gestationeerd in de regio, of het nu met toestemming van het gastland is – zie bijvoorbeeld Jordanië, Saoedi-Arabië of Qatar –, of zonder toestemming – Syrië is hiervan het bekendste voorbeeld. Schattingen van het totale aantal lopen uiteen; analisten vermoeden dat het om minstens 40.000 manschappen gaat.Ongekende zeemacht



                                                    Dit is allemaal militair personeel dat in bases is gestationeerd. Niet meegerekend zijn de talloze opvarenden van het grote aantal marineschepen die in de wateren rond het Midden-Oosten patrouilleren. Van de Middellandse Zee via de Rode Zee, de Golf van Aden en de Arabische Zee tot de Golf van Oman en de Perzische Golf hebben de Amerikanen een zeemacht waar menig land jaloers op zou zijn. Zo zijn er alleen al in de oostelijke Mediterranée verschillende Amerikaanse fregatten en amfibische aanvalsschepen aanwezig, die indien nodig boots on the ground kunnen plaatsen in de vorm van mariniers-eenheden.

                                                    Deze marinebodems vallen onder het gezag van de Amerikaanse Vijfde Vloot die vanuit Bahrein opereert. De verschillende onderdelen van deze vloot hebben het de afgelopen maanden al behoorlijk druk gehad. Naast de verdediging tegen de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël in april, in reactie op een Israëlisch bombardement op de Iraanse ambassade in Syrië, zijn ze vooral bezig geweest om het gevaar van Houthi’s in Jemen te minimaliseren. Deze door Iran gesteunde rebellen hebben het vooral op de internationale scheepvaart voorzien, maar zoals de recente drone-aanval op Tel Aviv bewees, kunnen ze ook Israël bedreigen.

                                                    Verloren kopstukken




                                                    Het zou goed kunnen dat pro-Iraanse strijdgroepen zoals Hezbollah in Libanon, dat kort na de dood van Haniyeh enkele kopstukken kwijtraakte bij een Israëlische aanval, een rol zullen spelen bij de wraakactie. Een woordvoerder van een coalitie Iraakse milities die op de hand van Teheran is, suggereerde in een interview met persbureau AFP dat groepen uit Irak, Jemen en Syrië betrokken zullen zijn, net zoals de Libanese Partij van God.



                                                    Lees verder onder de foto.

                                                    © ANP/HH

                                                    Na de dood van Hamasleider Haniyeh raakte Hezbollah eveneens enkele kopstukken kwijt bij een Israëlische aanval.



                                                    Op welke manier deze groepen zullen meewerken aan de Iraanse wraakactie, is onduidelijk. De Iraanse stroman uit Irak trad vanzelfsprekend niet in detail over de aard van de represailles die Teheran wil nemen. Amerikaanse functionarissen lieten aan nieuwszender CNN weten dat troepen van de VS in Irak en Syrië mogelijk op de korrel worden genomen. Dat is op zich niets nieuws: Amerikaanse militairen in de regio hebben sinds Zwarte Sabbat, de aanslag van Hamas op Israël oktober vorig jaar, al te maken met meer geweld.’Significante reactie’



                                                    In Israël wordt hetzelfde vermoed, zo melden verschillende media in de Joodse staat. Zo schreef de Israëlische krant Yedioth Ahronoth: „De veronderstelling is dat er een significante reactie op verschillende fronten zal komen in de komende dagen, mogelijk gecoördineerd vanuit Iran met al zijn stromannen: Hezbollah, de Houthi’s, en de Syrische en Iraakse milities.”



                                                    Die ’significante reactie’ zal bovendien niet alleen tegen Israël maar ook tegen de Amerikanen zijn gericht.

                                                    Dat laatste wordt weer bevestigd door Iraanse media. Aan het regime gelieerde kranten en nieuwszenders melden dat Amerikaanse doelwitten onderdeel zullen zijn van de represailles. Zo schreef de krant Kayhan in een hoofdredactioneel commentaar: „Tientallen Amerikaanse bases liggen binnen het bereik van Iraanse wapens. Ain al-Assad (de Amerikaanse vliegbasis in Irak die in 2020 door Iran werd bestookt na de dood van commandant Qasem Soleimani van de Revolutionaire Garde, red.) was maar een voorbeeld. De Amerikaanse Vijfde Vloot en zijn schepen in de Perzische Golf en de Golf van Oman kunnen andere doelwitten zijn voor Iran.”

                                                    Amerikaanse slachtoffers



                                                    Als er Amerikaanse slachtoffers vallen bij een Iraanse wraakactie, brengt dat president Biden in een lastig parket. Hij kan een dergelijke aanval niet onbeantwoord laten, maar hij zal tevens meenemen in zijn overwegingen dat er over drie maanden presidentsverkiezingen zijn. Een oorlog kunnen hij en zijn Democratische partij niet gebruiken. Dat zal de reden zijn dat Biden de voorkeur lijkt te geven aan een diplomatieke oplossing.

                                                    Tegelijkertijd weet de Amerikaanse president dat de Iraanse soep niet altijd zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Ook in april dreigden pro-Iraanse milities, Hezbollah voorop, zich in de strijd te mengen. Ook destijds werd er gesproken over een dreigende escalatie die mogelijk zou leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.



                                                    De Iraanse aanval was uiteindelijk weliswaar massaal, maar hij werd grotendeels geneutraliseerd door de westerse krijgsmachten en Israël zelf, en het bleef ook bij die ene aanval. Biden zal hopen dat zich nu een vergelijkbaar scenario ontspint.Neutralisatie diplomatie



                                                    Dat is ook waar de Amerikaanse diplomatie zich nu op lijkt te concentreren. De VS probeert Arabische landen ertoe te bewegen mee te helpen bij het neutraliseren van een Iraanse aanval met raketten en drones, of op z’n minst hun luchtruimen open te stellen voor westerse krijgsmachten.



                                                    De bereidheid daartoe lijkt nu minder groot dan in april, al zullen veel landen uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen. Want niemand zit te wachten op een daadwerkelijke oorlog.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X