Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Arabische wereld

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #51
    Ps Jordanie en Saudie Arabie hebben Israel geholpen bij aanval van Iran op Israel, die zitten dus niet te wachten op een escalatie.

    Comment


    • #52
      Dit gaat nog tig jaar zo door. Komen ze nooit uit, ze eisen beide de zelfde heilige plekken, en er zijn teveel landen bij betrokken die ook invloed uitoefenen zoals Iran miljoenen naar Hamas stuurt om het vuurtje op te stoken.

      Comment


      • #53
        https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...rdt-vernietigd

        Extreemrechtse Israëlische ministers dreigen kabinet te laten vallen als laatste stukje Gaza niet wordt vernietigd


        De extreemrechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen. Hij werd daarbij gesteund door collega-minister Ben-Gvir (Nationale Veiligheid). Rafah is het laatste bastion voor de op de vlucht geslagen Palestijnen. Er bevinden zich zo'n anderhalf miljoen mensen die geen kant meer op kunnen.

        Er wordt momenteel in Egypte gesproken over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die Hamas nog vasthoudt. Een bestand is volgens Smotrich een "vernederende capitulatie en verleent de nazi's een overwinning ten koste van honderden heldhaftige soldaten die in de strijd zijn gesneuveld", schreef hij op sociale media. De minister noemt Hamas regelmatig nazi's.

        Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding "geen bestaansrecht meer". Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. Op X herplaatste hij een bericht dat hij eerder in januari plaatste: "Roekeloos akkoord = ontmanteling van de regering."

        Bij het begin van de oorlog dreef de Israëlische regering de bevolking van Gaza naar het zuiden, waar het zogenaamd veilig zou zijn. Vervolgens verplaatste het Israëlische offensief zich steeds verder naar het zuiden, een spoor van dood en verderf achterlatend. In Rafah, op de gesloten grens met Egypte, woonden voor de huidige oorlog zo'n 275.000 mensen. Inmiddels leven er zo'n 1,5 miljoen mensen in vluchtelingenkampen.

        De internationale gemeenschap dringt er al tijden bij Netanyahu op aan om geen aanval op Rafah te lanceren. Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft herhaaldelijk gezegd dat zo'n aanval een breekpunt is voor de vooralsnog vrijwel onbeperkte steun van de VS aan Israël. Netanyahu heeft gezegd open te staan voor Amerikaanse argumenten om de stad niet binnen te vallen, maar de praktijk heeft talloze keren uitgewezen dat de Israëlische regering naar niemand luistert. De afgelopen weken wordt Rafah al gebombardeerd, waarbij hoofdzakelijk burgerdoelen worden getroffen. Dit heeft ondanks de internationale ophef nog geen enkele keer tot daadwerkelijke actie tegen het Israëlische geweld geleid.

        Comment


        • #54
          De aanval is verder ingezet, vraag mij af of Hamas hun tereuraanslag dit waard vond, of is het inmiddels een ordinair verdienmodel geworden via het geld wat ze krijgen van o.a. Iran en andere rijke oliestaten?

          Comment


          • #55
            De aanval vd ME in Amsterdam is ook eindelijk ingezet op de relschoppende studenten bij en in de UvA, graag ook de schade op ze verhalen aub

            Comment


            • #56
              De mobiele eenheid werden met stenen bekogeld en met amoniak besproeid. En die studenten zijn onze toekomst.. o my God

              Comment


              • #57
                zijn niet alleen studenten, ook Moslims en een geweldadige aktiegroep uit Duitsland

                Comment


                • #58
                  https://www.ad.nl/binnenland/ravage-...-ton~a1d9d01c/

                  Het Binnengasthuisterrein een dag na de demonstraties. Pro-Palestijnse studenten voerden woensdag actie bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waarbij ze barricades bouwden. © ANPRavage na pro-Palestina protesten in Amsterdam, korpschef raamt schade op meer dan een ton


                  FOTO'SIn delen van de Amsterdamse binnenstad zijn donderdagochtend nog duidelijk de gevolgen zichtbaar van het pro-Palestijnse protest dat daar dinsdag en woensdag plaatsvond. Een ANP-fotograaf ziet op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stapels met stoeptegels en pallets liggen. Ook zijn veel muren en ramen op het terrein bespoten met teksten als ‘All eyes on Rafah’ en

                  ‘From the river to the sea’.

                  Het lijkt er wel op dat er minder losse spullen liggen dan woensdag, aldus de fotograaf, die verder laat weten dat het donderdagochtend vroeg nog rustig was op straat. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat herstelwerkzaamheden in de stad in principe zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Donderdag worden in ieder geval zo veel mogelijk straten hersteld. ,,Er wordt zo veel mogelijk zo snel mogelijk gedaan.”

                  Een deel van de door de betogers opgeworpen barricades belandde woensdag overigens in de gracht. Op beelden was in de avond te zien hoe een buurtbewoner met een groot net troep uit de gracht viste.

                  Forse schadepost


                  Volgens korpschef Frank Paauw van de Amsterdamse politie heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) door de protesten te maken met een forse schadepost. ,,Er liggen alleen al op straat, bij de barricade, kunstwerken tot een waarde van 100.000 euro aan stukken”, zegt hij in het WNL-programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

                  Ook een deel van de inventaris van de woensdag bezette UvA-panden ligt buiten. ,,De lambrisering, alles wat er is, is of vernield of er zit graffiti op.” De UvA was donderdag nog niet bereikbaar voor vragen over de schade.

                  Rutte en Yeşilgöz veroordelen acties


                  Mark Rutte is niet blij met de ontwikkelingen in Amsterdam. In een bericht op X schrijft de demissionair-president dat de ‘gebeurtenissen’ op en rond de universiteit ‘duidelijk over grenzen’ gaan. ‘Demonstreren mag. Altijd. Maar geweld gebruiken tegen de politie en vernielingen aanrichten mag nooit. Stop daarmee!’, is te lezen in het bericht.

                  Ook demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) haalt op X hard uit naar de demonstranten. ‘De relschoppers die dit op hun geweten hebben moeten de rekening en de bijbehorende straffen krijgen. Want dit accepteren we niet. Nooit.’

                  Ze heeft er geen goed woord voor over dat de politie is belaagd, journalisten het werk onmogelijk is gemaakt en vernielingen zijn aangericht. Ook partijleiders Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roepen op X demonstranten op te stoppen met vernielingen en geweld.

                  Eerder deelden burgemeester Halsema, de hoofdofficier van justitie en de chef van de Amsterdamse politie al hun zorgen over de vorm van het protest. ‘Demonstreren is een grondrecht, maar demonstranten die andermans eigendommen vernielen en de openbare ruimte blokkeren gaan een grens over en maken zich schuldig aan strafbaar gedrag’, meldden zij in een gezamenlijk statement.

                  Amnesty wil evaluatie politieoptreden


                  Ondertussen dringt mensenrechtenorganisatie Amnesty aan op ‘een evaluatie van het optreden van de lokale overheid en politie’ bij de demonstraties. Volgens Amnesty moet ‘de toepassing van geweld door de politie’ onder de loep worden genomen.

                  De organisatie veroordeelt het gebruik van geweld door demonstranten tegen de politie en noemt dat ‘onacceptabel’, maar vindt dat er vervolgens door agenten ‘onvoldoende onderscheid’ is gemaakt tussen de vreedzame demonstranten en de groep die geweld gebruikte. Dat sommige politici op sociale media opriepen tot ‘leegvegen’ van het UvA-terrein, moet volgens Amnesty ook worden meegenomen in de evaluatie.

                  Bekijk hieronder een selectie van foto's van de ravage na de protesten.
                  Politieagenten arresteren een demonstrant bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op woensdagmiddag. © ANPAgenten verlaten het terrein van de universiteit nadat de demonstranten zijn verwijderd. © REUTERSEen shovel van de politie rijdt over een barricade heen bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ingangen naar het terrein werden van meerdere kanten geblokkeerd met onder meer pallets en fietsenrekken. © ANPSchoonmakers van de Gemeente Amsterdam ruimen het puin op dat is achtergebleven na de bezetting van het UvA terrein aan de Binnengasthuisterrein in Amsterdam. © Michel van BergenSchoonmakers van de Gemeente Amsterdam ruimen het puin op dat is achtergebleven na de bezetting van het UvA terrein aan de Binnengasthuisterrein in Amsterdam. © Michel van BergenAchtergelaten spullen van de demonstranten in een sociëteitsgebouw van de UVA op het Binnengasthuisterrein. Veel muren in het gebouw zijn beklad. © Joris van GennipAchtergelaten spullen van de demonstranten in een sociëteitsgebouw van de UVA op het Binnengasthuisterrein. Veel muren in het gebouw zijn beklad. © Michel van BergenAchtergelaten spullen van de demonstranten in een sociëteitsgebouw van de UVA op het Binnengasthuisterrein. Veel muren in het gebouw zijn beklad. © Joris van GennipHet Binnengasthuisterrein een dag na de demonstraties. Pro-Palestijnse studenten voerden eerder actie bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waarbij ze barricades bouwden. ANP RAMON VAN FLYMEN © ANPHet Binnengasthuisterrein een dag na de demonstraties. Pro-Palestijnse studenten voerden eerder actie bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waarbij ze barricades bouwden. © ANPHet Binnengasthuisterrein een dag na de demonstraties. Pro-Palestijnse studenten voerden eerder actie bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waarbij ze barricades bouwden. © ANPHet Binnengasthuisterrein een dag na de demonstraties. © ANPAchtergelaten spullen van de demonstranten buiten een gebouw van de UVA op het Binnengasthuisterrein. Op het terrein is de ravage duidelijk zichtbaar. © ANPFoto's van de ravage na de pro-Palestina protesten in Amsterdam. © Jean-Pierre JansEen ondergekalkt bord na de pro-Palestina protesten in Amsterdam. © Jean-Pierre JansPassanten bekijken de schade de pro-Palestina protesten in Amsterdam. © Jean-Pierre JansOp muren van het universiteitsgebouw in Amsterdam zijn leuzen gekalkt. © Jean-Pierre JansEen omstander uit zijn woede omtrent de vernielingen om en aan het universiteitsgebouw als gevolg van de demonstratie © Jean-Pierre Jans

                  Comment


                  • #59

                    Dilan Yesilgöz - Zegerius

                    @DilanYesilgoz
                    De stofwolken trekken op. Tot diep in de nacht is er puin geruimd. Gebouwen zijn beklad en stenen uit de grond getrokken. Politie belaagd, journalisten het werk onmogelijk gemaakt. De relschoppers die dit op hun geweten hebben moeten de rekening en de bijbehorende straffen krijgen. Want dit accepteren we niet. Nooit. https://at5.nl/artikelen/226560/in-beeld-ochtend-na-ontruiming-binnengasthuisterrein

                    Comment


                    • #60
                      https://www.telegraaf.nl/watuzegt/69...euw-dieptepunt

                      Hoofdredactioneel commentaar
                      Verdedigen gesprek tussen bestuur UvA en gemaskerde activisten is nieuw dieptepunt

                      Na de uit de hand gelopen studentenprotesten in Amsterdam is ernstige twijfel gerezen over het beoordelingsvermogen van universiteitsbestuurders. Zij hadden beter voorbereid moeten zijn op het overwaaien uit de Verenigde Staten van de radicale anti-Israëlische beweging.

                      In plaats daarvan was sprake van dezelfde lankmoedigheid als bij sommige academische leiders in de VS. Er werd begrip getoond voor de boosheid van studenten, die uitsluitend gericht is op Israël. Geen woord over 7 oktober en de Israëlische gijzelaars in handen van Hamas.

                      De Universiteit van Amsterdam zwichtte voor de eisen van agressieve, barricades opwerpende activisten door een lijst te verstrekken met Israëlische samenwerkingspartners. De Erasmus Universiteit volgde al snel in het geven van het verkeerde voorbeeld.



                      De Universiteit van Utrecht toonde zich nog wel standvastig: „We laten ons niet onder druk zetten en willigen deze eisen niet in.”



                      Dieptepunt was het belachelijke optreden van rector-magnificus Verbeek van de UvA die besloot te onderhandelen met gemaskerde activisten. Zijn verklaring dat het deels ging om studenten, is later tegengesproken door de UvA: „We weten het niet exact.”



                      Een pijnlijke blunder, maar de UvA ging sowieso al de fout in door het gesprek aan te gaan met raaskallende relschoppers, die zich vereenzelvigen met het gedachtegoed van Hamas.

                      Comment


                      • #61
                        ’Protest hypocriet’

                        De traditionele selectieve verontwaardiging van links doet weer opgeld, stelt L. Uijttewaal.




                        Waar zijn de protesten tegen de Russische massamoord op eigen en Oekraiense soldaten? Waar waren die studenten na de slachting in Boetsja? Of na het bombardement op het theater in Donetsk waar honderden onschuldige burgerslachtoffers die daar een schuilplaats zochten de dood vonden?

                        Waar zijn ze bij de dagelijkse aanvallen op steden en energienetwerken om burgers te treffen? Letterlijk dodelijke stilte van de eigen gelijk schreeuwers die tegen geweld protesteren door geweld te gebruiken. Hypocrisie in het kwadraat.

                        Comment


                        • #62
                          En dat linkse tuig is ook nog pro Hamas wat moordenaars, verkrachters en ontvoerders zijn in naam van Allah. En dat gaat hier de boel slopen, opsluiten en sleutel weggooien. Die klimaat activisten zie je ook graag oro palestina demonstraties bijwonen, enge mensen.

                          Comment


                          • #63
                            Twijfel over sommige actievoerders op Amsterdamse universiteit

                            Comment


                            • #64
                              Er worden zelfs nu Joodse studenten bedreigd door mede studenten.

                              Comment


                              • #65
                                https://www.parool.nl/columns-opinie...ntes~bfefb54d/

                                ‘Welkom in Hamasland, waar geen Joden of homoseksuelen zijn, maar wel veel Amsterdamse studentes’

                                “Welkom in Hamasland, mijnheer Holman. U zult het hier heel prettig vinden, want wij hebben een oude Europese wens waargemaakt: hier zult u geen Joden vinden. Na een lange strijd, met hulp van vele studentenbewegingen uit de hele wereld, is het ons gelukt de Joden... Van de rivier tot de zee... U snapt het... Een vraagstuk is opgelost. De halve wereld is blij met ons.

                                Misschien valt nu nog iets op. We kennen hier geen homoseksuelen. Homoseksualiteit bestaat hier niet. We vinden het smerig, goddeloos en typisch voor de decadente wereld. Kijk, hier op het Sjeik Yassinplein hangen we de mensen met een homoseksuele geaardheid op. Mooi hè, die stroppen? Soms gooien we ze van een hoge flat. Die zijn we op het ogenblik aan het bouwen.

                                U ziet verder dat onze vrouwen gesluierd zijn. Op straat zult u geen onderscheid zien tussen de ene en de andere vrouw. Bij ons zijn dus inderdaad alle vrouwen gelijk. En het zijn geen seksobjecten. Er kan dus geen jaloezie ontstaan, geen haat. Onze vrouwen zijn er helemaal voor de man. Zo wil onze God het en zo willen wij het. We zagen op de Amsterdamse universiteiten al dat de meeste studentes tijdens de demonstraties met de keffiyeh liepen, en wat stond ze dat prachtig. We hebben hier nu veel blonde meisjes. Hun Amsterdamse ouders, veelal afkomstig uit wat de grachtengordel genoemd wordt, zijn dolblij dat hun dochters hier bij ons verblijven, want hier is het veilig voor de dames, hier kunnen ze een mooie echtgenoot krijgen en hier zijn geen verleidelijke muziekfestivals. Integendeel.

                                De kinderen van de vrouwen krijgen hier zeer goed onderwijs. Veel koranstudie. Verder zijn wij meesters in tunnels graven en dat kan men hier ook leren, evenals het maken van onze Qassamraketten.

                                Dit Hamasland is bij uitstek geschikt voor de Amsterdamse studenten. En wat zijn ze welkom! De jongens kunnen in het leger om te vechten tegen de Joden die er nog her en der zijn. We nodigen ook vooral de docenten van die Amsterdamse universiteiten uit om zich tot ons te bekeren. Ze mogen legaal meerdere jonge vrouwen hebben.

                                Wij zullen een voorbeeldland zijn voor de wereld. Want binnenkort zullen wij de hele wereld veroveren. En dat is allemaal ontstaan op de Amsterdamse universiteiten, waar klonk dat er een revolutie moest komen.

                                Dat men in de wereld zo’n hekel aan Joden had, hadden wij nooit gedacht.”

                                Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                                Comment


                                • #66
                                  https://www.telegraaf.nl/nieuws/7440...bd-en-beledigd

                                  Wangedrag van aangehouden tegendemonstranten Amsterdam houdt aan in arrestantenbus: agenten ’geschopt, gekrabd en beledigd’

                                  AMSTERDAM - In Amsterdam heeft een grote groep „agressieve demonstranten” zich tegen de politie gekeerd bij acties in het centrum. Op de Kalverstraat waren maandagmiddag enkele tientallen tegendemonstranten op de been die naar een pro-Israëlactie van de SGP op de Dam wilden gaan. Zij werden tegengehouden, aangehouden en met een stadsbus naar een cellencomplex gebracht. Dit ging niet zonder slag of stoot.
                                  -----------------------------

                                  weer dat werkeloze linkse reltuig wat de politie aanvalt en voor schade zorgt, wat is dat toch met dat gespuis?

                                  Comment


                                  • #67
                                    waarom die ellende hier uitvoeren, ga lekker in Israel demonstreren dan ons eigen land te slopen, hebben ze niets anders te doen? Hoe verdienen ze hun geld? dat demonstreert en sloopt maar op de dag.

                                    Comment


                                    • #68
                                      En waarom niet demonstreren over andere oorlogen?

                                      Comment


                                      • #69
                                        Inmiddels trekken de Israelische tanks op, onbegrijpelijk wat ze willen bereiken.

                                        Comment


                                        • #70
                                          https://www.ad.nl/binnenland/politie...teit~ab88b92c/

                                          Politie ontruimt gebouw Radboud na urenlange bezetting: ‘Zwarte dag voor universiteit’


                                          De Radboud Universiteit in Nijmegen is maandagavond na een urenlange bezetting ontruimd. Rond 00.30 uur waren alle pro-Palestijnse actievoerders het gebouw uit. Een deel vertrok zelfstandig. Agenten hebben andere demonstranten verwijderd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

                                          Sinds maandagmiddag hielden actievoerders de tweede etage van het Erasmusgebouw bezet. ‘Vertrekken of de politie grijpt in’, dat was het ultimatum dat ze 's avonds kregen van het college van bestuur van de Radboud Universiteit.



                                          Ties van den Bogaard, woordvoerder van de Palestina-activisten, zei dat ze het ultimatum naast zich neerlegden. Dat was voor de Mobiele Eenheid (ME) reden om rond 23.30 uur tot actie over te gaan. Agenten kwamen in meerdere gepantserde wagens en ME-busjes naar het Erasmusgebouw.

                                          Een deel van de actievoerende studenten besloot uiteindelijk toch vreedzaam te willen vertrekken. Twee andere, kleine groepen zagen dit niet zitten. Politie heeft die demonstranten uit het gebouw verwijderd. Ze zijn met een bus naar station Dukenburg gebracht.

                                          Tekst gaat verder onder de foto.

                                          Agenten slepen actievoerders het gebouw uit. © Paul Rapp

                                          Vreedzaam vertrekken of anders


                                          De actievoerders kregen van het college van bestuur eerder die avond nog twee opties: een gesprek met het universiteitsbestuur en de politie over een vreedzaam vertrek, of de politie grijpt in.

                                          De tweede optie: zelf zonder gedoe vertrekken en dinsdagochtend om 09.00 uur een gesprek met het college van bestuur. Actiewoordvoerder Van den Bogaard antwoordde daarop dat hij de indruk had dat veel studenten nog erg strijdbaar waren.

                                          Op een afwijzing van het ultimatum zou Daniël Wigboldus, voorzitter van het college van bestuur, volgens Van den Bogaard gezegd hebben: ‘Dat maakt mij zeer verdrietig’.

                                          Het college van bestuur verklaarde schriftelijk dat er maandagavond gebeld is met de actievoerders om ze uit te nodigen voor een gesprek over de bezetting van het Erasmusgebouw: ‘We nemen de situatie zo serieus dat ten behoeve van de veiligheid van alle studenten en medewerkers de politie bij dat gesprek aanwezig zou zijn.’

                                          De actiewoordvoerder zou echter niet op dit aanbod zijn ingegaan omdat hij over de eis wil praten (alle banden met Israël verbreken), maar niet over een onmiddellijk vertrek uit het Erasmusgebouw, aldus de universiteit.

                                          In een felle discussie tussen Van den Bogaard en Wigboldus, zei die laatste: ,,Dit is een zwarte dag voor de Radboud Universiteit. Ik sta hier met lood in mijn schoenen om het gebouw te vorderen.”

                                          Tekst gaat verder onder de foto.
                                          Agenten vragen aan de actievoerders of ze het gebouw willen verlaten. © Paul Rapp

                                          Normaal dicht om zeven uur


                                          De sfeer rond het Erasmusgebouw op de campus was toen al uren gespannen. Bewakers konden niet voorkomen dat er na de sluiting nog steeds actievoerende studenten door de nooduitgangen binnengelaten werden. Het Erasmusgebouw sluit normaal gesproken om 19.00 uur.

                                          Pro-Palestina-actievoerders verschansten zich sinds maandagmiddag in het pand. Rond het middaguur waren zo'n 150 actievoerders naar het Erasmusgebouw gelopen. Daar gingen ze eerst in de hal zitten en maakten ze duidelijk dat ze het gebouw zouden bezetten totdat de Radboud Universiteit alle banden met Israël zou verbreken.

                                          Sinds twee weken verblijft een groep actievoerders in tenten op de campus. Ze kondigden vorige week aan dat hun acties grimmiger zouden worden.

                                          Demonstranten worden met de bus afgevoerd. Ze vertrekken onder luid gejuich. © Paul Rapp

                                          Comment


                                          • #71
                                            https://www.telegraaf.nl/watuzegt/48...t-eigen-beulen

                                            OPINIE Keyvan Shahbazi, cultureel psycholoog
                                            ’Onnozele, linkse docenten en studenten heulen met eigen beulen’

                                            De geestelijk en dus hoogste leider van het Iraanse regime, ayatollah Khamenei, betuigt op X zijn steun aan de studentenprotesten tegen Israël. „Zo’n sullige symbiose tussen (extreem)links en islamisten is al eens eerder voorgekomen in de geschiedenis”, duidt Keyvan Shahbazi.

                                            © AMAURY MILLER

                                            Keyvan Shahbazi is schrijver en cultureel psycholoog.




                                            Aan de Nederlandse universiteiten protesteert (extreem)links schouder-aan-schouder met de sympathisanten van Hamas, Islamitische Jihad en Moslimbroederschap tegen Israël. Daaronder ook docenten die verbonden zijn aan Trotskistische Internationale Socialisten en Palestina Comité. Ze eisen Jodenlijsten op en het verbreken van contacten met Israëlische universiteiten. Tegelijkertijd werken ze samen met universiteiten onder controle van de ayatollahs, want zoals ze op TEDx roepen: ’Ze zijn veel democratischer dan we denken’. Zie hoe weerzin tegen het Westen (extreem)links en islamisten samenbrengt.

                                            Nieuwe gedaante




                                            Zo’n sullige symbiose is al eens eerder in de geschiedenis voorgekomen. Het maakte in 1979 een einde aan het seculiere bewind van de Sjah van Iran. Destijds herkende het Westen de nieuwe gedaante van het fascisme niet en keek de andere kant op. Sterker nog, de democraten in het Witte huis voerden geheime overleggen met ayatollah Khomeini en bewapenden de voorgangers van de Afghaanse Taliban. In het islamisme fantaseerden ze een tegenmacht voor de Sovjet Unie. William Sullivan, de ambassadeur van president Carter in Teheran noemde Khomeini ’een Ghandi’.

                                            Verder links van het midden was men ronduit lyrisch van enthousiasme. De Franse PvdA organiseerde op 23 januari 1979 in Parijs een steunmanifestatie voor de ayatollah. Michel Foucault, filosoof en idool van de huidige woke-beweging (en recentelijk ontmaskerd als pedoseksueel roofdier van Algerijnse kinderen), prees op 6 oktober 1978 in de krant de ’spirituele politiek’ van Khomeini. Want die was een ’grote verbetering’ ten opzichte van ’de verwoestingen van het Westen’. Na de revolutie, toen de islamitische galg op de stadspleinen overuren draaide, ging hij samen met Jean-Paul Sartre en de dichter Jean Genet zelfs op audiëntie naar Teheran.
                                            Marxistisch gewauwel



                                            Opgeleid aan de westerse universiteiten was de Iraanse intellectuele elite sterk onder invloed van de antiliberale en antikapitalistische hersenspinsels van deze links-intellectuelen. Hun revolutionaire retoriek sloeg over op de Iraanse universiteiten. Liberale democratie was uitgevonden door het imperialistische Westen om kapitalisten te beschermen tegen arbeiders. Het antwoord was de omverwerping van het systeem en de dictatuur van het proletariaat; een klasseloze maatschappij. Dit soort marxistisch gewauwel mengde zich met het anti-moderne en antisemitische geblèr van de ayatollahs over ’het inpikken van islamitisch land door Joden’. Zij hitsten hun gelovige aanhang, het echte proletariaat, de straat op.

                                            Zo deed islamisme in 1979 voor het eerst zijn intrede in de wereldpolitiek. De directe El Al-vluchten tussen Tel Aviv en Teheran waren al gestopt. De Israëlische ambassade in Teheran – de enige in het Midden-Oosten – werd de ambassade van Palestina. Waar dat Palestina was, wist niemand. De Iraanse Joden vluchtten massaal het land uit. Yasser Arafat werd als held binnengehaald. Hij lebberde aan de baard van de ayatollahs en ging met zakken vol oliedollars weg. Later, na opkomst van bendes als Hamas en Islamitische Jihad, viel ook hij in ongenade.
                                            Niets geleerd



                                            In het huidige Nederland hebben de links-activistische docenten en studenten niets, maar dan ook helemaal niets geleerd van deze eerdere copulatie van de islam met links. Weet u wie na de Iraanse revolutie als eerste met duizenden tegelijk op de islamitische martelbank en voor de executiepelotons terechtkwamen? O, ironie: diezelfde onnozele linkse docenten en studenten die een jaar eerder met hun protesten de islamisten aan de macht hadden geholpen.



                                            Keyvan Shahbazi is schrijver en cultureel psycholoog

                                            Comment


                                            • #72
                                              stuur dat linkse studententuig naar Gaza, gooi er een atoombom op en we hebben een probleem minder

                                              Comment


                                              • #73
                                                Ja joh waarom niet gehele midden oosten plat gooien, doen we Moskou erbij zou Trump zeggen.

                                                Comment


                                                • #74
                                                  Blaffende honden bijten gelukkig niet😉

                                                  Comment


                                                  • #75
                                                    Biden komt met een soort van vredesplan (voor hoe lang dat weer duurt en dan Hamas vroeg of laat weer een aanval doet om de boel te laten exploderen)

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X