Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Verkiezingen

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nieuwe peiling Peiling I&O Research (14-12-2023)



    Alle peilingen - Peilingen Nederland

    PVV: 43 (+6)
    GL-PvdA: 23 (-2)
    NSC: 20
    VVD: 16 (-8)
    D66: 10 (+1)
    BBB: 8 (+1)
    CDA: 5
    SP: 5
    PvdD: 5 (+2)
    Volt: 4 (+2)
    CU: 3
    FvD: 3
    SGP: 3
    DENK: 2 (-1)
    JA21: 0 (-1)

    ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023

    Comment


    • https://www.ad.nl/politiek/premier-p...-nog~a601aef8/



      Premier Plasterk, dat kan ook nog


      Iedereen speelt nu een nieuwe rol in Den Haag. En tegelijkertijd weet niemand welke rol hij straks gaat spelen als de formatie rond is. Dat leidt soms tot kortsluiting. Politiek verslaggever Hans van Soest schrijft wekelijks over Haagse zaken die ons allemaal aangaan.



      Ronald Plasterk keek verbaasd op. In een van de eerste gesprekken met de aanvoerders van de vier mogelijke nieuwe regeringspartijen werd hem iets toegefluisterd. Dat hij er rekening mee moest houden dat aan het eind van de rit mensen naar hém zouden kunnen kijken om premier te worden. Premier Plasterk. Dat had geen kiezer kunnen bedenken voor 22 november. Maar de formatie verloopt chaotisch en het is niet uitgesloten dat er aan het eind van de rit alleen de mogelijkheid van een zakenkabinet overblijft.

      Vooralsnog is er voor geen enkele kabinetsvariant een meerderheid. Elke optie wordt door minimaal een partij uitgesloten. Dat betekent niet dat Plasterk vast een jacquet kan aanschaffen voor de bordesfoto. Kort na de verkiezingen is er altijd chaos en onzekerheid, maar wordt alles vanzelf weer normaal. Partijen moeten wennen aan de nieuwe krachtsverhoudingen en iedereen zoekt naar zijn nieuwe rol.

      Maar dit keer is de aardverschuiving wel ongekend groot. De coalitiemeerderheid van voor de verkiezingen is gekrompen tot slechts 41 zetels. Die partijen schragen nog het kabinetsbeleid en daardoor slaat het systeem op hol.

      Deze week leidde dat meermaals tot crisissfeer. Voorafgaand aan een debat over de Europese top wist premier Mark Rutte niet zeker of een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer zich tegen nieuwe hulp aan Oekraïne zou keren. Tijdens het debat dreigde hij dat het demissionaire kabinet zou opstappen als een motie met die strekking zou worden aangenomen. ,,Daar kunt u van uitgaan.’’

      De motie werd aangepast. Want als een demissionair kabinet opstapt, wie bestuurt dan het land zolang de formatie nog een grote zwarte doos is en niemand weet wanneer en wat er straks uitkomt? In de tussentijd zit er nog een oud kabinet met opvattingen, maar is er ook een nieuwe Tweede Kamer die iets anders wil.

      In 2006 ontstond ook crisis in zo’n politiek niemandsland. Na de verkiezingen was er toen een linkse meerderheid voor een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De nieuwe Kamer riep het demissionaire kabinet-Balkenende 3 op niemand uit te zetten tot er een nieuw kabinet zat. Minister Rita Verdonk weigerde. Er volgde een motie van wantrouwen tegen Verdonk, die niet wilde opstappen omdat ze al demissionair was. Het kabinet besloot alsnog uitzetting tijdelijk stil te leggen, waarna alle VVD-ministers dreigden weg te lopen. Uiteindelijk bleven zij omwille van het landsbelang aan. Verdeeld ging het verder.

      Toenmalig D66-leider Alexander Pechtold noemde de gang van zaken destijds ‘prostituering van het staatsrecht’. Woensdag mopperde zijn opvolger Rob Jetten over ‘staatsrechtelijk vandalisme’. Al zijn de rollen nu omgedraaid. Pechtold was boos dat de wens van de nieuwe Kamer niet door het hele kabinet werd ingewilligd. Jetten verzet zich juist tegen een nieuwe, rechtse meerderheid die wil dat het kabinet pas op de plaats maakt met de spreidingswet. Iets wat het demissionaire kabinet weigert, wat, net als in 2006, leidde tot een harde botsing tussen de oude en de nieuwe krachten.

      En er dreigen meer botsingen. Demissionair minister Carola Schouten vreest dat een Kamermeerderheid zich achter een plan van NSC schaart om leden van een pensioenfonds de kans te geven per referendum het nieuwe pensioenstelsel af te wijzen. Een stelsel dat al door het parlement is aangenomen en dat fondsen verplicht moeten invoeren. Schouten heeft binnenskamers aangegeven dat ze zich niet laat lenen voor zulke staatsrechtelijke lenigheid. Dan moet een volgend kabinet maar netjes de wet wijzigen.

      Alles is ineens anders. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) imiteerde woensdag NSC-leider Pieter Omtzigt, die door deelname aan formatiegesprekken met één voet in de Kamer staat en met één voet in een mogelijk nieuwe regeringscoalitie. ,,Als u hier stond, zou u nu zeggen: ‘Het is schandalig dat de Kamer buitenspel wordt gezet in dit proces! Ik wil het verslag binnen twaalf uur op mijn bureau hebben!’’ Omtzigt lachte minzaam.

      Iedereen speelt nu een nieuwe rol. En tegelijkertijd weet niemand welke rol hij straks gaat spelen als de formatie rond is. Plasterk zal af en toe in de spiegel kijken en denken: het zal toch niet?

      Comment


      • Plassterk een oud PVdA minister als premier van dit kabinet

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1514...n-de-peilingen

          Ja van de VVD blijft niks over, en PVV nu al op 47 zetels, het is lang geleden dat een partij zo hoog in de peilingen heeft gestaan, bijna 1/3 vd kiezers zou dus nu op PVV stemmen. Dat is een duidelijk signaal wat niemand meer kan missen.

          Comment


          • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

            Laatste peilingen PVV 48 zetels , VVD 13...

            Comment


            • Die Haga pakt opeens ook zijn wachtgeld waarop ie zo tegen was bij andere politici, ach ja, geld en mensen

              Comment


              • https://www.ad.nl/politiek/wilders-t...eren~ad4f0013/


                Geert Wilders (PVV) na afloop van het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP
                Wilders trekt omstreden islamplannen in: poging om formatie te bevorderen


                Geert Wilders voegt de daad bij het woord: hij zet zijn wetsvoorstel voor een verbod op ‘islamitische uitingen’ nu ook formeel in zijn veelbesproken ‘ijskast’.

                In een briefje aan de Tweede Kamervoorzitter, nu overigens PVV’er Martin Bosma, kondigt de PVV-leider aan dat hij een aantal initiatiefwetsvoorstellen intrekt. Die lagen overigens al te verstoffen op de plank, omdat er toch geen meerderheid voor was in de Tweede Kamer. Maar belangrijker is het signaal dat Wilders afgeeft. Hij zei bij aanvang van de kabinetsformatie al dat hij zijn toon en plannen zou matigen. Dit is een formele stap om zijn woorden gestalte te geven.

                Naast het islamverbod (wat ook draait om de productie en verspreiding van de Koran en een moskeeverbod) gaat het om een voorstel voor ‘administratieve detentie’. Dit plan kwam erop neer dat ‘potentiële’ jihadisten nog voor hun veroordeling vastgezet zouden kunnen worden. Dat kan nu niet binnen onze rechtsstaat.

                Dubbel paspoort


                Ook een plan om mensen met een dubbel paspoort het kiesrecht te ontnemen bij verkiezingen gaat de prullenmand in. Net als het voorstel om personen met een meervoudige nationaliteit niet meer altijd ‘ambtsdrager’ te laten zijn. Ter illustratie: Wilders was eerder fel op het feit dat ministers soms ook een ander paspoort hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor Dilan Yesilgöz, die ook een Turks paspoort heeft. Maar eerder viel Wilders ook minister Kajsa Ollongren (toen van Binnenlandse Zaken) aan, die ook de Zweedse nationaliteit heeft. ,,Ik wil geen Turken, of Marokkanen of Zweden in dit huis”, zei Wilders destijds. ,,Mag ik dat zeggen? Dit is mijn land.’’

                Critici zullen zeggen dat Wilders de voorstellen later alsnog van de plank kan halen - of uit de ijskast- maar het signaal is helder: aan de PVV-leider zal het niet liggen in de formatie. Die besprekingen verplaatsen zich morgenochtend overigens naar Hilversum, waar Wilders, Yesilgöz, Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) met elkaar verder praten.

                Comment


                • Kiezersbedrog.

                  Comment


                  • Het zijn wel voorstellen, waar toch geen meerderheid voor was.

                    Comment


                    • coalitievorming doet iedere partij, en dit zijn niet belangrijke issues voor de PVV kiezers

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/politiek/hoogspann...leem~af854ef6/

                        Hoogspanning in formatie na zeperd van Yesilgöz, Wilders: ‘We hebben een probleem’


                        SPREIDINGSWETHet groene licht van VVD-senatoren voor de controversiële spreidingswet is een stresstest voor het partijleiderschap van Dilan Yesilgöz én voor de formatie. De onderhandelingen over een rechts kabinet staan onder hoogspanning, PVV-leider Wilders is getergd: ,,We hebben een probleem.”

                        De coalitiebesprekingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB staan plotseling onder grote druk nu de door deze partijen gehekelde spreidingswet er alsnog komt - mét steun van de VVD in de Eerste Kamer. Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB), maar vooral Geert Wilders (PVV) vragen zich af: wat hebben we precies aan de VVD in een toekomstige coalitie?

                        De vier partijleiders zijn woensdagochtend bijeengekomen en die vraag ligt op tafel. Bronnen rond de formatie bevestigen dat het een serieuze kwestie is, één ingewijde meldt dat de VVD-leider maandag niets gemeld heeft over de muitende senatoren. ,,We dachten dat er één of twee VVD-senatoren waren die anders zouden stemmen, maar het bleek de hele fractie.”

                        Tijdens de uitloop bij de middagpauze wilde Yesilgöz niks zeggen over de onderhandelingen: ,,Elk probleem kan worden opgelost. Het is logisch dat elke politiek leider punten aan tafel ter sprake brengt.” Woensdagmiddag gaan de onderhandelingen verder in de Tweede Kamer.

                        De steun van de VVD-senatoren voor de asielwet is een test voor Yesilgöz’ leiderschap. Nog amper drie maanden geleden durfde ze te speculeren over het premierschap, maar inmiddels heeft Dilan Yesilgöz zorgen van andere aard. Niet het besturen van een land, maar dat van haar eigen partij. Die taak lijkt haar al boven het hoofd te groeien.

                        Nu de Eerste Kamerfractie van de VVD heeft ingestemd met de spreidingswet (een ‘dwangwet’, gruwelen critici), is die lijnrecht ingegaan tegen de wensen van de partijleider. Na de val van het kabinet trok Yesilgöz de handen af van de wet, omdat ‘eerst iets aan de onhoudbaar hoge’ instroom van asielzoekers moest worden gedaan. Eerst strenger aan de poort, dan pas de opvang regelen, was het devies.

                        Maar de senatoren van de VVD trokken zich daar niets van aan en steunen de wet die asielzoekers over het land moet helpen verdelen. Yesilgöz haastte zich te zeggen dat ze de Eerste Kamerfractie niet aan een touwtje heeft en dat er ‘absoluut geen dictaat’ van haar was uitgegaan.

                        Dat ze dat niet aandurfde, of dat het zelfs nodig was, toont precies haar precaire positie. Yesilgöz heeft bij lange na nog niet het gezag of krediet dat voorganger Mark Rutte in dertien jaar heeft vergaard. En dat wreekt zich andermaal.

                        Kort voor de jaarwisseling haalde Yesilgöz ook al bakzeil toen ze met een motie in de Tweede Kamer probeerde om verdere behandeling van de spreidingswet in de Eerste Kamer te stoppen. De gedachte: met deze verkiezingsuitslag is daar helemaal geen meerderheid voor onder de bevolking. Maar het was - gênant genoeg - premier en partijgenoot Rutte die namens het kabinet liet weten: nee nee, zo werkt het niet. De Tweede Kamer had al ingestemd.

                        Lees verder na de foto

                        De formatie staat onder spanning nu de VVD van Dilan Yesilgöz heeft ingestemd met de spreidingswet. Wilders zegt dat er nu 'een probleem' is. © Jeroen Meuwsen / ANP / ANP
                        Yesilgöz probeerde de misstap te maskeren met een houding van ach-je-kunt-het-proberen, maar het legde haar wankele, zoekende positie ook al bloot.

                        De verkiezingsnederlaag van de VVD was al een dreun van jewelste. En daarna spleet de partij ook nog eens in tweeën over de vraag: moeten we nu wel of niet met de PVV in zee gaan in een volgend kabinet? Yesilgöz probeerde de rijen te sluiten, maar zal moeten erkennen: ik heb nog geen grip op mijn club zoals Rutte dat had.

                        Wel probeerde ze gisteren diens laconieke houding te kopiëren, toen haar werd gevraagd naar haar zoveelste nederlaag. ,,Gesprekken gaan zoals ze gaan. In de Tweede Kamer, Eerste Kamer, de rest van de wereld gebeuren dingen en dat is politiek.” Vanmorgen voegde ze daaraan toe: ,,We hebben gezegd dat we het liever andersom hadden gehad. Eerst instroombeperkende maatregelen, dan de wet. Maar de Eerste Kamer wil het anders. Het is wat het is.” En: ,,Dit hoort er ook bij.”

                        Maar heeft ze wel voldoende gezag als partijleider? ,,Ik kan niet tegen de Eerste Kamerfractie zeggen: je moet zo en zo stemmen. Ik bel ‘s ochtends niet mensen om te zeggen hoe ze zich moeten gedragen.”

                        Formatie


                        De vraag is of haar formatiepartners NSC, BBB en vooral PVV even flegmatiek zullen zijn. Met name de PVV is mordicus tegen de spreidingswet en PVV-leider Wilders liet dinsdag meteen al weten ontstemd te zijn. ,,Mijn hemel,” schreef hij op X, voorheen Twitter.

                        En woensdagochtend -bij hervatting van de formatiegesprekken- deed hij geen moeite zijn irritatie te verbloemen. ,,We hebben een probleem, en daar gaan we over praten", klonk het afgemeten. Dat is niet alleen inhoudelijk opmerkelijk: tot nu waren de partijleiders vooral lief voor elkaar en werd totale radiostilte in acht genomen. De formatie staat in één klap onder hoogspanning.

                        De rol van de VVD is zeker niet opeens uitgespeeld bij de kabinetsvorming, daarvoor is de partij simpelweg te belangrijk om tot meerderheden te komen. Maar Yesilgöz zal wel chagrijn krijgen van Wilders. Want wat is het woord van de VVD-leider waard straks, als ze haar eigen partij niet eens weet te overtuigen van haar standpunten?

                        Zij zijn wel blij: VVD-senator Edith Schippers en demissionair VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie), die laatste bleef wel ijveren voor de spreidingswet. © ANP

                        Moeizaam

                        Diverse Haagse ingewijden observeren een moeizaam formatieproces. Onderhandelaars zwijgen over de voortgang (radiostilte!), maar een aantal signalen wijst op een traag traject. Zo wordt er niet iedere dag van de week volop door onderhandeld, ook is er veelvuldig intern overleg nodig.

                        De NSC-top hield direct na één dag onderhandelen in de luwte van Hilversum vorige week al ruggespraak met de fractie. Bronnen bij de partij van Omtzigt verklaren dat - bijna twee maanden na de verkiezingen - nog altijd gesproken wordt over ‘condities en voorwaarden’ voor eventuele samenwerking met de PVV. Die vertrouwensvraag overschaduwt de gesprekken dus ook nu nog.

                        En hoewel er behalve over grondrechten en de rechtsstaat ook over inhoudelijke dossiers gesproken wordt, gaat dat niet voorspoedig, horen bronnen rond het huidige demissionaire kabinet. Zo hebben de onderhandelende partijen over het onderwerp migratie - een cruciaal thema deze formatie - nog geen informatie opgevraagd bij de beleidsambtenaren van het ministerie van justitie en veiligheid, meldt een ingewijde van dat departement.

                        ,,Het kan zijn dat ze zelf al genoeg weten en een plan maken, maar anders zou je misschien verwachten dat ze ons wel omkeren om informatie te krijgen.”

                        Comment


                        • Dit gaat geen kabinet opleveren, zoals verwacht terug naar de stembus.

                          Comment


                          • https://www.ad.nl/politiek/partijlei...atie~a9d080d1/


                            Geert Wilders (PVV) noemt de aangenomen asielwet in de Senaat 'een groot probleem' voor de formatie. © ANP

                            Partijleiders zoeken oplossing voor asielkwestie, ‘groot probleem’ overschaduwt formatie


                            De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten donderdag opnieuw over een oplossing voor de aangenomen spreidingswet voor asielzoekers. PVV-leider Wilders noemt het ‘een groot probleem’ dat VVD’ers in de Eerste Kamer hun partijleder Dilan Yesilgöz negeren en vóór die wet stemmen. De onderhandelingen staan op scherp.

                            Bij het binnengaan van de formatiezaal in de Tweede Kamer wilden hoofdrolspelers donderdagochtend weinig kwijt.

                            Het feit dát ze nog aanschuiven bij informateur Ronald Plasterk betekent dat de onderhandelingen nog niet mislukt zijn. Maar het zal van de inhoudelijke uitweg uit deze asiel-impasse afhangen of PVV, VVD, NSC en BBB werkelijk verder kunnen praten over de vorming van een rechtse regering.

                            Na weken van kabbelende gesprekken staat de formatie deze week plotseling onder hoogspanning. De VVD verraste de andere partijen dinsdag met groen licht in de Eerste Kamer voor de door hen gehekelde wet om asielzoekers verplicht over het land te verspreiden. De wet is aangenomen en gaat volgende maand in, terwijl de nu onderhandelende partijen juist fel tegen die ‘dwangwet’ zijn.

                            Vooral partijleiders van PVV en BBB reageren gepikeerd op de VVD-koers in de Eerste Kamer. ,,We hebben een groot probleem”, zei Geert Wilders gisteren. Ook BBB-leider Caroline van der Plas was ‘onaangenaam verrast’.
                            En dit probleem was na een dag praten niet opgelost.

                            De VVD-blokkade in de Senaat is om meerdere redenen slecht nieuws voor de vier rechtse partijen.

                            Andere partijen betwijfelen na deze VVD-verrassing of partijleider Yesilgöz wel genoeg gezag heeft binnen haar partij, nu haar eigen senatoren de nieuwe partijlijn negeren.

                            Wellicht nog zwaarwegender: een eventuele rechtse regering kan vaker op een Eerste Kamer stuiten die anders stemt dan de Tweede Kamer. De Eerste Kamer werd vorig jaar getrapt gekozen via de Provinciale Statenverkiezingen, de rechtse meerderheid is daar minder groot, en - zo blijkt - niet vanzelfsprekend.

                            Dat is lastig: als een nieuw kabinet met steun van fracties in de Tweede Kamer allerlei wetten invoert, kan het dus niet automatisch rekenen op groen licht van de Eerste Kamer. Dat kan het op papier nooit, de Senaat maakt een eigen afweging. Maar vaak gaan de senatoren mee met partijgenoten in de Tweede Kamer. Maar dus niet bij een cruciaal thema als asiel.

                            Comment


                            • In de laatste peilingen VVD nog maar 12 zetels en de PVV 40 zetels

                              Comment


                              • Ik dacht gezien te hebben, dat de PVV 49 zetels zou halen.
                                Ik denk dat veel mensen, die PVV hebben gestemd later spijt zullen krijgen.

                                Comment


                                • dat geldt voor elke partij in dit huidige politieke klimaat waar de EU, en oorlogen mede het beleid bepalen in ons land,, Rutte moest ook links beleid uitvoeren en is gestraft , maar ja we zitten vast een de EU, klimaat en assielzoekersstroom en giga personeelstekort en woningentekort en bouwstop, geen 1 regering kan daar wat aan veranderen

                                  Comment


                                  • PVV: 49 (+12)
                                    GL-PvdA: 23 (-2)
                                    NSC: 17 (-3)
                                    VVD: 12 (-12)
                                    D66: 10 (+1)
                                    BBB: 9 (+2)
                                    CDA: 6 (+1)
                                    SP: 6 (+1)
                                    PvdD: 3
                                    CU: 3
                                    FvD: 3
                                    SGP: 3
                                    DENK: 3
                                    Volt: 3 (+1)
                                    JA21: 0 (-1)

                                    ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023

                                    Comment


                                    • Kiezera voelen zich in dexsteek gelaten, gaan er op achteruit en geen woningen, effect van kiesgedrag zie je in heel Europa.

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/politiek/de-format...enen~acbd20e7/



                                        PREMIUMInformateur Ronald Plasterk en de onderhandelaars van PVV, VVD, BBB en NSC. © ANPDe formatie: klachten over gebrek aan ervaring, roddels over BBB’ers die niet kunnen rekenen


                                        65 DAGEN NA VERKIEZINGENDe onderhandelingen over een nieuw kabinet ogen moeizaam. Door de muur van radiostilte sijpelen opnieuw klachten over onervarenheid van onderhandelaars. Vooral de BBB reageert gepikeerd.

                                        PVV, VVD, NSC en BBB praten al weken met elkaar, maar netto besteden de onderhandelaars nog geen 40 procent van een 40-urige werkweek in de vergaderkamer van informateur Ronald Plasterk. En tijdens de lunchpauzes trekken sommigen zich ook nog terug in eigen kring.

                                        Voor de camera’s zeggen partijleiders braaf dat ‘de sfeer goed is’, maar in Haagse wandelgangen wordt gemopperd. Bronnen rond het demissionaire kabinet én rond formerende partijen horen klachten over en weer over gebrek aan kennis, formatie-ervaring én onderhandeltalent.

                                        Veel van de hoofdrolspelers en secondanten zijn nieuw in deze rol, en de teams bij Plasterk aan tafel wisselen ook veelvuldig. Geregeld schuiven er andere fractiespecialisten aan en vervangers van partijleiders. Zo kozen VVD-leider Dilan Yesilgöz en BBB-leider Caroline van der Plas er deze week voor om sessies af te zeggen in verband met hun werk als minister en fractieleider.

                                        De onwennigheid en onervarenheid vertaalt zich in opmerkelijke vragen óf juist in overdreven gedetailleerde speurtochten naar een futiliteit. Zo fronsten ze op het ministerie van Volksgezondheid onlangs de wenkbrauwen bij één vraag die van de onderhandeltafel kwam: hoe zit het met het pandemieverdrag van de WHO waar Nederland zich bij aansluit?

                                        De vraag verraadt behalve achterdocht over internationale verdragen bij (een van de) partijen tegelijkertijd ook waar blijkbaar de prioriteiten liggen in deze fase.

                                        Lees verder na de foto

                                        Omtzigt staat de pers te woord, Van der Plas en Keijzer vertrekken. © ANP / ANP
                                        Volgens een ambtenaar van het departement was dit de énige inhoudelijke vraag die tot dusver aan het ministerie van Volksgezondheid werd gesteld. Dat kan betekenen dat de partijen zelf al genoeg weten van de zorg óf dat ze nog niet toekomen aan het uitdiepen van kwesties als het eigen risico afschaffen, post-covid aanpakken én het regelen van de tandarts in het basispakket.
                                        Rekenmeesters


                                        En er is weer gedoe. De Telegraaf schreef vandaag dat andere partijen zich zorgen maken over de financiële degelijkheid van BBB. De vragen die BBB-onderhandelaars Caroline van der Plas en secondant Henk Vermeer stelden aan de rekenmeesters van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank vorige week zouden van een laag niveau geweest zijn. Vermeer noemt dat in een officiële reactie ‘flauwekul’: ,,BBB kijkt ook verder dan de modellen. Dat politiek Den Haag dit lastig vindt, weten we al langer.” Tegenover De Telegraaf erkende Vermeer overigens nog wel: ,,Van Caroline is bekend dat ze dyscalculie heeft en ik ben ook geen econoom.”

                                        Dit stormpje waait wel weer over. Maar het feit dát er gemopper door de dikke wal van radiostilte sijpelt, zegt wel iets over de precaire staat van deze onderhandelingen. Gedoe overschaduwt de formatiepoging al sinds het begin. Het onderlinge vertrouwen is broos en wordt keer op keer op de proef gesteld door de hoofdrolspelers. Door vilein te twitteren, door over ‘grote problemen’ te reppen (Wilders) of door elkaar te verrassen met senatoren die plotseling anders stemmen over de asielwet (Yesilgöz).

                                        Geert Wilders (PVV) na afloop van een gesprek met informateur Plasterk. © ANP
                                        Betrokkenen beweren dat er ondertussen echt wel voortgang wordt geboekt, er wordt geschreven aan teksten die moeten leiden tot een akkoord. Maar aan de buitenkant oogt deze formatiepoging als een uiterst moeizaam traject. Voor partijen die in de campagne grootste plannen hadden rond armoede, migratie, woningbouw en stikstof straalt de urgentie en dadendrang er op deze manier niet van af.

                                        Informateur Ronald Plasterk houdt de moed erin. Ook de komende dagen krijgen partijen nog ‘huiswerk’ mee, zei de oud-minister donderdagmiddag monter na afloop van het laatste gesprek. ,,Het waren weer intensieve gesprekken. We zitten hier vier dagen per week, we moeten aan de gang met teksten.”

                                        Al is de vraag wat de status is van al die woorden op papier. Eén bron rond de onderhandelingen stelt dat vooral de informateur aan de bak moet. ,,Wat de uitkomst ook wordt: Plasterk zal een verslag moeten opleveren. Dat moet geschreven worden, dus een tekst komt er.”

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/politiek/formatie-...de-i~a11541a1/

                                          Formatie in ‘spannende’ fase, Omtzigt waarschuwt: ‘We zijn nog niet bij puntjes op de i’


                                          DEADLINE NADERTMet nog ruim een week te gaan spreken formerende partijen plotseling van ‘spannende gesprekken’ waarbij ‘veel op het spel staat’. Vooral de discussie over de begroting vraagt tijd.
                                          NSC-leider Pieter Omtzigt waarschuwt: het is ingewikkeld met deze vier partijen.

                                          Uiterlijk 12 februari moet informateur Ronald Plasterk de Tweede Kamer informeren over de onderhandelingen over een rechts kabinet. Maar de formatie verloopt ogenschijnlijk moeizaam, inclusief sneren over en weer, klachten achter de schermen en opvallende waarschuwingen voor de camera’s.

                                          Zo sprak PVV-leider Geert Wilders dinsdag tegenover de media van een ‘spannende tijd’ en NSC-leider Pieter Omtzigt klonk ook onzeker over de kans van slagen van de formatiepoging, met vier zo verschillende partijen. ,,U hebt van mij eerder niet al die optimistische teksten gezien”, zei Omtzigt bij hervatting van de onderhandelingen. ,,Ik vind het sowieso een ingewikkeld proces. (...) Geen garantie dat het slaagt”.

                                          Op vragen of de vier partijen ruim een week voor de deadline al toe zijn aan een afrondende fase - waarbij de puntjes op de i gezet moeten worden - gaf de NSC-leider een duidelijke boodschap: ,,Dat gevoel heb ik nog niet helemaal, daarvoor verwijs ik naar het verslag van Plasterk.” Aan het einde van de onderhandelingen weigerden de onderhandelaars commentaar, Wilders zei wel: ,,Het zijn vriendelijke, doch stevige gesprekken. Ook vandaag. We gaan de rest van de week vrolijk door.”

                                          Radiostilte

                                          Steeds vaker spelen de partijleiders met de smalle marges van die heilige radiostilte. Plasterk heeft alle betrokkenen gevraagd om te zwijgen over de voortgang van de onderhandelingen. Maar die muur van stilte vertoont barstjes. Eerst sprak PVV-leider Wilders al van ‘een groot probleem’ rond de asielwet die aangenomen werd door de senaat. Nu rept hij - net als Plasterk zelf - van ‘spannende’ en ‘stevige’ gesprekken.

                                          Pieter Omtzigt (NSC) bij de informateur. © ANP
                                          Afgelopen weekeinde X’te de PVV-leider al dat hij hoopt dat nieuwe verkiezingen voorkomen kunnen worden. Wilders wil absoluut geen ‘megabezuinigingen’ doorvoeren, waarschuwde hij.

                                          Hoofdrolspelers delen soms ook openlijk een kat uit. VVD-leider Yesilgöz had zaterdag in haar congrestoespraak gezegd dat partijen zelfs verkiezingen kunnen winnen door ‘vakkundig boze berichten de wereld in te sturen’. PVV-leider Wilders voelde zich aangesproken en noemde Yesilgöz via X ‘zuur’. Daarop zei de VVD-leider dinsdag weer: ,,Dat die man daar tijd voor heeft... Ik vind er niet zoveel van.”

                                          De overheidsfinanciën zijn een serieuze splijtzwam tussen de vier partijen. VVD en NSC staan bekend als voorzichtig als het gaat om de begroting, BBB en PVV zijn minder gehecht aan het het beperken van de uitgaven. Een adviesgroep van topambtenaren oordeelde vorig najaar dat de overheid zo’n 17 miljard euro zou moeten bezuinigen, maar grote kans dat Wilders dus zeker niet tekent voor zo’n snij-operatie.

                                          De strijd om het geld en de sneren over en weer storten de formatiepoging deze week in een cruciale fase. Plasterk moet zijn rapport gaan schrijven, ondertussen nemen de onderhandelende partijleiders afscheid van collectieve cliché-kreten als ‘de sfeer is goed’ en ‘we zetten stappen’.

                                          VVD-leider Dilan Yesilgöz en informateur Plasterk bedienen zich nog weleens van nietszeggende en montere formatieteksten, maar andere onderhandelaars zwijgen, reageren sceptisch (Omtzigt: ‘Ik ben niet van de optimistische quotes’) of ronduit dreigend (Wilders: ‘We hebben een groot probleem’). Achter de schermen wordt ook nog geklaagd over onervarenheid.

                                          Informateur Plasterk zei maandag dat de onderlinge verhoudingen niet het grootste struikelblok zijn. De meest heftige discussies gaan over de rijksbegroting: waar moet een volgend kabinet geld aan besteden, waar wordt op bezuinigd? ,,Dat is ook logisch. Uiteindelijk gaat alles over geld en waar je het wel of niet aan uitgeeft.”

                                          Comment


                                          • Gaan geruchten dat er binnenkort een statement komt dat ze er wel of niet gaan uitkomen.

                                            Comment


                                            • https://eenvandaag.avrotros.nl/peili.../zetelpeiling/ en https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

                                              Peiling Ipsos (30-01-2024)

                                              PVV: 45 (+8)
                                              GL-PvdA: 25
                                              VVD: 19 (-5)
                                              NSC: 18 (-2)
                                              D66: 11 (+2)
                                              BBB: 6 (-1)
                                              CDA: 5
                                              PvdD: 4 (+1)
                                              SP: 3 (-2)
                                              FvD: 3
                                              SGP: 3
                                              DENK: 3
                                              ​CU: 2 (-1)
                                              Volt: 2
                                              JA21: 1

                                              ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/politiek/formeren-...etel~ab45111f/


                                                Geert Wilders (PVV) donderdag na afloop van een gesprek met informateur Ronald Plasterk. © ANP/Remko de Waal

                                                Formeren gaat bij uitzondering door op vrijdag omdat deadline nadert, Wilders: ‘Er zit druk op de ketel’


                                                PVV, VVD, NSC en BBB onderhandelen voor het eerst op vrijdag en dat is niet voor niets. ,,De deadline nadert, we moeten aan de bak”, zegt PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem ‘blijft het heel spannend’.

                                                De afgelopen weken lag de formatie op vrijdag stil, vooral vanwege de agenda's van de onderhandelaars. VVD-leider Dilan Yesilgöz is ook demissionair minister van Justitie en wordt op vrijdagen bij de ministerraad verwacht. Dat er nu wel op vrijdag wordt gesproken is volgens Wilders ‘niet voor niets’. ,,Er zit wel druk op de ketel.” Yesilgöz verliet de ministerraad daarom eerder.

                                                Informateur Ronald Plasterk wil uiterlijk 12 februari met zijn verslag komen, zodat de Tweede Kamer daar nog voor het krokusreces over kan debatteren. ,,Dan hebben we nog zeven, acht, negen dagen, en als het verslag af is moeten we dat nog goedkeuren”, zei Wilders voorafgaand aan het vrijdagse gesprek. Volgens hem moeten de partijen ‘hard doorwerken’. ,,Het is heel spannend, daar blijf ik bij.”

                                                Op de vraag of Wilders voorziet dat de combinatie van zijn partij, VVD, NSC en BBB het record van de langste formatie gaat verbreken, wilde hij geen antwoord geven. ,,Laten we eerst maar de komende week zien te halen.” Ook benadrukte hij dat de vier partijen ‘nog steeds in de eerste ronde’ zitten.

                                                De andere partijleiders wilden vrijdagochtend niets zeggen over de formatiegesprekken. Plasterk zei donderdag ook dat ‘de tijd begint te dringen' en er extra inspanning nodig is. ,,Alle tijd moet goed besteed worden.” Dat gebeurt niet alleen bij hem aan tafel, benadrukte de oud-PvdA-minister. ,,Er wordt ook buiten mijn tafel veel gesproken.”

                                                Comment


                                                • Nieuwe peiling vandaag, PVV 50 zetels

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1968...t-naar-wilders

                                                    EU bepaalt de weg, wie er ook regeert hier

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X