het kan ook tactiek zijn want de VVD is de enige partij met ervaren mensen, wat de BBB, PVV en NSC weinig hebben qua bestuurslieden. Dus een VVD wil dan zijn huid duur verkopen en ook bepaalde stabiliteit hebben met ervaren mensen op belangrijke posten. We hebben niets aan dit land aan een instabiel kabinet, zeker niet omdat Kaag een lege schatkist heeft achtergelaten.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Verkiezingen
Collapse
X
-
Originally posted by vuurwants View PostNu ben ik een verderfelijke linksmensch die te lui is om te werken schijnbaar, maar als ik vvd zou stemmen voelde ik me aardig in mijn kloten gepikt door die werkweigerende DilanY te DH..wat een mafketel is dat toch..
Comment
-
dat is deze topdame van vd VVD ook niet, vreemde discussie dit, trouwens ik ben een SP stemmer, maar heb veel respect voor de lijsttrekker van VVD ondanks dat haar partij met name door optreden Rutte en veel mensen te veel naar migratie en klimaat vinden gaan onder VVD in huidige regering en dus ook veel stemmen om die reden naar NSC, PVV en BBB zijn gegaan
SP baal ik van dat die dochter van Marijnissen er nog zit die niet geschikt is en ook eens misschien ander werk moet gaan zoeken in de samenleving, haal die Renske Leyten alsjeblieft terug
Comment
-
De VVD heeft al gemerkt nu dat ze hun plannen deels niet kunnen uitvoeren vanwege EU regels, stikstof uitsoraken, en zijn door de kiezer daarvoor afgestraft. Nu zijn de milharden op door corona hulp, klimaat uutgaven en migratie. Hoe te regeren nu , alles gaat ten koste van de mensen en economie. En kiezers voelen dat en stemmen deels ook zo.
Comment
-
Veel vvd-stemmers hebben spijt van hun stem, en ik snap dat wel... ondanks dat ik verrekte links ben vindt ik dat de pvv en de vvd samen met NSC iets op poteen zouden moeten zetten...de kiezer heeft daar alle recht op denk ik...
Comment
-
https://www.volkskrant.nl/politiek/p...edium=referral
Ze gaan praten met VVD als gedoogpartner, logisch want ze zijn 1/3 van hun kiezers kwijtgeraakt en zouden dan eigenlijk in de oppositie moeten gaan zitten, zoals CDA, D66 en CU als verliezers ook doen.
Comment
-
https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html
peiling nu 2 december 2e kamer nadat de verkiezingen geweest zijn en men in de verkenningsfase zit:
PVV: 42 (+5)
PvdA-GL: 22 (-3)
NSC: 19 (-1)
VVD: 16 (-8)
D66: 11 (+2)
BBB: 10 (+3)
CDA: 6 (+1)
SP: 5
PvdD: 3
CU: 3
FvD: 3
SGP: 3
DENK: 3
Volt: 3 (+1)
JA21: 1
+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023
Comment
-
https://nos.nl/collectie/13962/liveb...d-kunnen-komen
Yesilgöz na gesprek met Omtzigt: denk dat we eind kunnen komen- De verkenner voerde vanochtend een gesprek met Omtzigt en Yesilgöz
- Vanmiddag heeft hij nog een afspraak met Omtzigt en Wilders
- Omtzigt is terughoudend over een samenwerking met de PVV
- Vandaag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd
Ze voegde eraan toe dat ze "op heel veel onderwerpen dezelfde zorgen" heeft als Omtzigt over de PVV. "De basisprincipes zijn dat je niet aan de rechtsstaat mag rommelen."
Omtzigt wilde na het "superprettige gesprek" niet kwijt wat er inhoudelijk met de VVD was besproken en ook niet vooruitlopen op zijn gesprek met Wilders bij de verkenner, later op de middag.
Wel zei hij dat hij eerst weer als Kamerlid wordt geïnstalleerd en daarbij trouw zal zweren aan de Grondwet.
Omtzigt met Yesilgöz bij de verkenner
De leiders van VVD en NSC. Yesilgöz en Omtzigt, zijn nu samen bij de verkenner. Omtzigt zei voor hij naar binnen ging dat de "garanties" die hij vorige week vroeg van de PVV, nog altijd staan. "Die punten zijn heel belangrijk."
Omtzigt heeft vanmiddag ook nog samen met Wilders een afspraak met Plasterk. Vorige week zei hij dat zijn partij nog niet klaar is om te onderhandelen over een kabinet met PVV, BBB en VVD.
"Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn", schreef hij in zijn brief aan de verkenner.
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/wilders-e...open~abd92e50/
Pieter Omtzigt (NSC) voorafgaand een tweede gesprek met verkenner Ronald Plasterk en de lijsttrekker Geert Wilders (PVV). © ANP
Wilders en Omtzigt houden het zo vaag mogelijk, maar weg naar rechts kabinet lijkt open
Pieter Omtzigt lijkt - heel voorzichtig - open te staan voor verdere gesprekken met de PVV over een nieuw kabinet. Na een twee uur durend overleg met Geert Wilders sprak Omtzigt niet zoals eerder over blokkades.
Zowel Geert Wilders als Pieter Omtzigt hielden het zo vaag mogelijk na hun tweede duo-gesprek bij verkenner Ronald Plasterk. Maar wie hun woorden op een goudschaaltje woog (en wat níet gezegd werd), kan er wel iets uit opmaken. Zo zei Pieter Omtzigt dat hij ‘er vertrouwen in’ heeft dat Plasterk met een advies kan komen. Als de NSC-leider formatiebesprekingen met de PVV zou hebben geblokkeerd, zou dat nauwelijks opgaan.
Omzigt herhaalde bovendien niet, wat hij eerder steeds wel deed, dat er blokkades zijn, zoals de anti-islamstandpunten van Wilders. ,,Het was een constructief gesprek in een goede sfeer.” Maar of daar binnenskamers écht over gesproken is? Dat wilde Omtzigt niet toelichten. Hooguit zei hij: ,,We hebben wat inhoudelijke verkenningen gehad. Zo van: hoe zit je in de wedstrijd? Hoe kijk je tegen dingen aan? We zullen verder moeten praten over de rechtsstaat, dat snapt u. Hoe wij de rechtsstaat zien, dat is niet veranderd. U weet hoe ik er in zit, de rechtsstaat is mij zeer dierbaar.”
Maar Omtzigt besloot: ,,Ik denk dat het sowieso verstandig is om te praten.”
Wilders hield het zo mogelijk nog korter. ,,Ik heb opnieuw een goed en constructief gesprek gehad. Nu wachten we met vertrouwen het verslag van de verkenner af. Ik heb er een goed gevoel over. Meer wil ik er niet over zeggen.”
Comment
-
Originally posted by vuurwants View PostVeel vvd-stemmers hebben spijt van hun stem, en ik snap dat wel... ondanks dat ik verrekte links ben vindt ik dat de pvv en de vvd samen met NSC iets op poteen zouden moeten zetten...de kiezer heeft daar alle recht op denk ik...
Comment
-
Het is toch de derde partij geworden, daarom. Dat wijf moet niet zeuren en mee gaan regeren..de bitch. Net zoals die zeurpiet van NSC.. Dat die mafketel GW meer dan 90% van wat hij zijn kiezers heeft beloofd niet kan waar maken doet er ff niet toe.
Comment
-
Originally posted by vuurwants View PostHet is toch de derde partij geworden, daarom. Dat wijf moet niet zeuren en mee gaan regeren..de bitch. Net zoals die zeurpiet van NSC.. Dat die mafketel GW meer dan 90% van wat hij zijn kiezers heeft beloofd niet kan waar maken doet er ff niet toe.
Comment
-
Originally posted by vuurwants View PostHet is toch de derde partij geworden, daarom. Dat wijf moet niet zeuren en mee gaan regeren..de bitch. Net zoals die zeurpiet van NSC.. Dat die mafketel GW meer dan 90% van wat hij zijn kiezers heeft beloofd niet kan waar maken doet er ff niet toe.
overigens kan geen enkele partij veel doen als de EU veel bepaalt en een stikstof rechter en de schatkist leeg is, of denk je dat jouw partij wat dat ook wezen mag, wel de kiezer had kunnen beantwoorden? Ja pro migratie en klimaat omdat niet die partij dat wil, maar omdat de EU dat ons oplegt
Comment
-
VVD is afgestraft met verlies van veel zetels met name omdat er zoveel migranten zijn toegelaten, en er miljarden in klimaat is gestopt zonder echt meetbaar effect en omdat het MKB deels in de steek is gelaten.
Maar de VVD was ook deels uitgeleverd aan D66, CDA en CU en ooj EU regels en uitspraak rechter mbt Co2 en is de wereldwijde inflatie gevolg vd oorlogen.
De problemen blijven voor een nieuwe regering ook, de oorlogen zijn er ook nog steeds maar er zijn problemen bij gekomen namelijk dat er geen geld meer is, er moet bezuinigd worden en van 1 januari zijn er 0 gasbaten, terwijl Groningen in 2023 nog deels open waren qua gaswinning.
We zijn deels vanuit ons eigen land onregeerbasr geworden.
Comment
-
Wat is een extraparlementair kabinet? (ad.nl)
Verkenner Ronald Plasterk na afloop van gesprekken met lijsttrekkers Pieter Omtzigt (NSC), Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yesilgöz (VVD). © ANP
Gedogen, zakenkabinet of extraparlementair: deze regeervarianten zijn allemaal mogelijk
De komende twee maanden duiken de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB de achterkamers in om te kijken of er voldoende basis is voor een rechts kabinet. Maar wat voor kabinet dat dan zou moeten worden, is nog volkomen onduidelijk. Welke opties zijn er?
Komt er een gewoon meerderheidskabinet?
Die kans lijkt klein. Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) bekijken de komende maanden of ze voldoende vertrouwen in elkaar hebben. Wilders en Van der Plas willen het liefst een gewoon meerderheidskabinet met alle vier de partijen. Ze kunnen ook een meerderheid vormen in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste.
De VVD wil echter geen bewindspersonen leveren voor een kabinet en alleen een minderheidskabinet van PVV, NSC en BBB steunen vanuit de Kamer. In 2010 hadden we ook zo’n minderheidskabinet van VVD en CDA dat op onderdelen aan meerderheden werd geholpen door de PVV. Omtzigt voelt daar niets voor. Hij heeft ‘een stellige voorkeur’ voor een zaken- of extraparlementair kabinet.
Wat is het verschil tussen een zaken- en een extraparlementair kabinet?
Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert is door Omtzigt gevraagd voorbeelden van dergelijke kabinetten op papier te zetten. Desgevraagd kan hij wel uitleggen wat die twee vormen precies inhouden. ,,Een gewoon kabinet zoals we dat de laatste decennia kennen heeft een sterke binding met de Tweede Kamer. Er is een coalitie van partijen die met elkaar een regeerakkoord afspreken en die elkaar beloven zich daaraan te houden. Bij een extraparlementair kabinet is die binding losser: er is wel een coalitie van partijen die beloven samen te werken, maar er is géén regeerakkoord. Het kabinet moet dus met plannen komen waarvan het vooraf niet altijd zeker weet of er een meerderheid is.’’
Een zakenkabinet is nóg een stapje verder weg van wat we gewend zijn. Bovend’Eert: ,,Bij een zakenkabinet is er ook geen coalitie van samenwerkende partijen. Er komt een kabinet met ministers die niet eens lid van een politieke partij hoeven te zijn. De binding met de Kamer is dus nóg losser.’’
Hebben we weleens zulke kabinetten gehad?
Jawel, extraparlementaire kabinetten waren in het verleden best gebruikelijk. Bijvoorbeeld de kabinetten-Drees (1948-1958) kenden geen regeerakkoord dat was opgesteld door de partijen die deelnamen aan de coalitie. ,,We hebben daar best ervaring mee. Het kabinet-Den Uyl (1973-1977) was ook een extraparlementair kabinet’’, zegt Bovend’Eert. ,,Het had geen regeerakkoord maar partijen leverden wel ministers.’’
Een zakenkabinet, daar hebben we amper ervaring mee. De laatste keer was het kabinet-De Geer 1 (1926-1929). ,,De politiek was sterk verdeeld. Ze kwamen er maar niet uit in de formatie. Omdat er niks anders lukte, is toen maar dit geprobeerd’’, vertelt Bovend’Eert.
Aanvankelijk was het idee om een kabinet te vormen dat alleen uit ambtenaren bestond. Uiteindelijk kwam er een kabinet waarin naast apolitieke figuren ook enkele politici zaten, onder wie CHU-politicus Dirk Jan de Geer die premier werd. Bovend’Eert : ,,Maar zo’n zakenkabinet is geen wenselijke optie. Omdat het niet kan rekenen op steun uit de Kamer, kan het elk moment vallen en weinig anders doen dan op de winkel passen.’’
En nieuwe verkiezingen?
Cynici opperen nu al dat deze formatie alleen maar kan uitdraaien op nieuwe verkiezingen. Maar de ervaring leert dat dat nog nooit gebeurd is. In theorie zou het kunnen, maar dan moet het demissionaire kabinet de Tweede Kamer ontbinden. Hoe ingewikkeld ook: er komt altijd een nieuw kabinet.
Elders gebeurt zo’n herstemming wel. Zo zijn er landen waar in de wet staat dat er automatisch nieuwe verkiezingen komen als er binnen een x-aantal weken geen nieuw kabinet kan worden gevormd. ,,Maar het lost in de praktijk niets op’’, zegt Bovend’Eert. ,,Kijk naar Israël waar het is gebeurd. Mensen stemmen niet ineens heel anders en dan zit je na nieuwe verkiezingen weer in dezelfde impasse.’’
Comment
Comment