Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Verkiezingen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.ad.nl/politiek/echte-dis...zijn~a4bd91b4/



    PREMIUMPieter Omtzigt (NSC), Dilan Yesilgoz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) voorafgaand aan het RTL-verkiezingsdebat. © Joost Hoving / ANP

    Echte discussie over migratie ontbreekt: wat voor land willen we straks zijn?


    COLUMNPartijen tetteren wel over migratie, maar tegelijk is het oorverdovend stil over de fundamentele vraag die de politiek hoort te beantwoorden: wat voor een land willen we straks zijn? Elke keuze heeft enorme gevolgen, voor de gezondheidszorg of de leefbaarheid. Politiek verslaggever Hans van Soest schrijft wekelijks over Haagse zaken die ons allemaal aangaan.

    Al op de dag dat het regeerakkoord werd gepresenteerd, was duidelijk dat het kabinet-Rutte IV snel zou vallen. Met een multi-interpretabel zinnetje werd een fundamenteel verschil van inzicht over migratie geparkeerd. Er moest ‘meer grip op komen’. Toen dat zinnetje moest worden uitgewerkt, klapte de boel.

    Dat werpt de vraag op: gaat het deze verkiezingscampagne wel genoeg over migratie? In tv-debatten en in kranteninterviews wordt het onderwerp wel aangestipt, maar echte discussie ontbreekt. Namelijk over de vraag: wat voor land willen we straks zijn?

    Deze zomer verscheen het rapport Migratie als motor, van de denktank Denkwerk, waarvan onder andere voormalig D66-minister Hans Wijers lid is. Het rapport wond er geen doekjes om: er moest eigenlijk gisteren al worden gediscussieerd over de vraag hoeveel migranten we willen verwelkomen. Want zelfs als je meer grip krijgt op migratie, moeten er keuzes worden gemaakt. Een makkelijke oplossing is er niet.

    Het rapport schetste meerdere scenario’s over hoe onze bevolkingsgroei zich ontwikkelt tot 2070. Het aantal migranten dat hierheen komt is in acht jaar tijd verdubbeld.

    In het meest vergaande scenario wordt gestuurd op het stabiel houden van de huidige verhouding werkenden en niet-werkenden. Als we de gevolgen van de vergrijzing willen opvangen door migratie, zou dat betekenen dat er elk jaar 135 duizend mensen moeten worden binnengehaald (let wel: dat zijn er al minder dan de 220 duizend uit 2022).

    De denktank rekende uit wat zo’n groei zou betekenen voor de woningnood. Dan moeten er 25 tot 30 steden als Maastricht worden bijgebouwd en daar komen de supermarkten, politiebureaus, scholen, et cetera nog bij. Met alle gevolgen van dien voor de leefbaarheid van ons al dichtbevolkte land.

    Personeelstekorten in de zorg


    Moeten we dus migratie verder beperken? Er is ook een scenario waarin het huidige bevolkingsaantal de komende decennia op 18 miljoen wordt gehouden. Dat kan door jaarlijks slechts 25 duizend migranten toe te laten. Dan is de woningnood sneller opgelost en behouden we ons landschap, maar de denktank wijst tegelijk op een ander probleem: personeelstekorten in de zorg.

    Wie denkt dat die nu al erg zijn, kan zijn borst natmaken. Het aantal 80-plussers groeit de komende decennia zó hard, dat er in 2070 3 miljoen werknemers in de zorg nodig zijn. Wanneer we de bevolking op het huidige niveau houden (dus met minimale migratie), waarschuwt de Denktank dat straks een op de drie mensen in de zorg moet werken. Met funeste gevolgen voor de economie.

    Migratie heeft negatieve invloed op de sociale cohesie


    Dan toch maar meer migranten toelaten? De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wees drie jaar geleden op iets wat burgers al veel langer aan den lijve ondervinden. De komst van migranten met hun andere taal, cultuur en geloof heeft ‘een negatieve invloed op de sociale cohesie’. Bewoners voelen zich niet verbonden met hun buurt, voelen zich minder thuis en voelen zich vaker onveilig. Dat geldt evengoed voor wijken waar zich kenniswerkers vestigen die vooral Engels spreken.

    Gebrek aan sociale cohesie kun je niet oplossen door vanuit je ivoren toren te zeggen: ‘De wereld verandert nu eenmaal, wen er maar aan beste burger’. Niet voor niets bleek deze week uit een peiling van EenVandaag dat de meeste kiezers van NSC, VVD en BBB open staan voor een coalitie met de PVV van Geert Wilders. Ondervraagden gaven aan dat het beleid in Den Haag maar eens rechtsaf moet. Dat heeft ook met migratie te maken.

    Ondertussen gaat de discussie over migratie in de campagne niet veel verder dan ‘asielzoekers zijn maar een klein deel van het aantal migranten’ of ‘als we distributiecentra en slachthuizen sluiten, hebben we minder Oost-Europese arbeidsmigranten nodig’. Maar de onderliggende vraag wat voor land we straks willen zijn, daarover blijft het stil. Het is stil over de afweging tussen voorzieningen in stand houden en leefbaarheid. Ook van allebei een beetje is niet zonder consequenties. Als over die afweging pas bij de formatie wordt nagedacht, dreigt wederom een regeerakkoord met vage teksten en uitstelgedrag. En dan hebben we zo wéér verkiezingen.

    Comment


    • RTL debat begint nu

      Comment


      • https://www.ad.nl/politiek/live-jett...ling~a0855e25/

        Blijft vreemd steeds de wisselende aanwezigjeid van partijen/lijsttrekkers bij de diverse debatten

        Comment


        • https://www.ad.nl/politiek/live-beve...-d66~a0855e25/

          LIVE | Beveiligde Yeşilgöz voorspelt zege VVD en gedecimeerd D66


          VERKIEZINGENVVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz-Zegerius kent geen twijfel over de victorie van haar partij. Zij voorspelt een verkiezingsuitslag van 35 zetels voor de liberalen. D66 wordt gedecimeerd tot 4 zetels, verwacht ze. De VVD heeft het kabinet laten vallen om ‘een flirt’ te beginnen met de PVV, sneerde D66-leider Rob Jetten in het RTL-verkiezingsgesprek tegen VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz. En van BBB-leider Caroline van der Plas mag de staatsschuld best iets oplopen. Mis niets van de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in ons blog.

          De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 22 november


          - Het CPB heeft de verkiezingsprogramma's van politieke partijen doorgerekend. Hier lees je over de grootste verschillen tussen de partijen.

          - De lijsttrekkers van acht politieke partijen komen in aanloop naar de verkiezingen bij ons in de studio langs voor een speciale verkiezingseditie van onze podcast Politiek Dichtbij. Luister hier de podcasts terug met Geert Wilders (PVV), Esther Ouwehand (PvdD), Henri Bontenbal (CDA), Rob Jetten (D66), Caroline van der Plas (BBB) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) volgen komende week!

          13:48


          VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz-Zegerius twijfelt niet over de victorie van haar partij. Zij voorspelt een verkiezingsuitslag van 35 zetels voor de liberalen. Dat is één meer dan nu. Op de tweede plaats komt NSC van Pieter Omtzigt met 31 zetels.

          In de gesprekkenserie van Torentje naar Torentje is Yeşilgöz de eerste die een duidelijke winnaar durft te voorspellen. Anders dan vorige week was de bijeenkomst beveiligd. Jassen en tassen, hoe klein ook, mochten niet mee de zaal in. Vorige week kwamen bijvoorbeeld Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (NSC) zonder beveiliging langs. „Helaas rijd ik niet zelf", vertelde Yeşilgöz. „Dat kan niet vanwege de beveiliging.”

          „Ik mocht het zelf invullen, hè jongens.” De voorspelling van andere lijsttrekkers vorige week lieten de VVD en NSC samen op kop gaan. Yeşilgöz verwacht dat zowel BBB als CDA 10 zetels in de wacht slepen. GroenLinks-Partij van de Arbeid scoort 22 zetels, PVV 15. Alle andere partijen blijven onder de 5 zetels. Ze decimeert D66 tot 4 zetels. Er zit volgens haar ‘helaas’ niet meer in.

          De voorspelling van Yeşilgöz levert een coalitie van VVD en NSC met óf BBB óf CDA een meerderheid op, hoewel de kleinst mogelijke, namelijk 76 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Dat sluit aan bij de voorkeur die Omtzigt vorige week maandag in Enschede uitsprak voor een coalitie over rechts.

          Dilan Yeşilgöz heeft al veel eerder duidelijk gemaakt dat zij als premier het land wil leiden. Haar rivaal Omtzigt heeft de vraag wie de kandidaat minister-president van NSC is, nog altijd niet beantwoord. Mocht NSC de grootste worden, dan wil Yeşilgöz geen premier worden. De grootste móet volgens haar de premier leveren.

          PVV-leider Geert Wilders wil samen met andere EU-landen een versoepeling van de Europese regels rondom migratie en asiel bewerkstelligen. Hij vindt dat Nederland hier veel meer zeggenschap over moet krijgen. Wilders wil zelf een veel strenger asielbeleid. Als de EU daartoe niet bereid is, moet Nederland kiezen voor een opt-out, zei Wilders in een interview met het Radio 1 Journaal. Dat betekent dat Nederland zich niet houdt aan de EU-regels over migratie en asiel.

          Als Nederland zich daar 'met een iets steviger vuist op tafel' hard voor gaat maken, moet versoepeling van die regels lukken, denkt de PVV-leider. ,,Ook Europese regels zijn niet in beton gegoten", zei Wilders. Diverse andere Nederlandse politieke partijen willen of overwegen een opt-out, zoals de VVD en JA21. NSC van Pieter Omtzigt sluit een opt-out niet uit.

          Een opt-out, zeker op migratie, ligt in de EU zeer gevoelig en is lastig te regelen. Het vergt onder meer aanpassing van Europese verdragen. Als een van de lidstaten tegen een uitzondering van de asielafspraken voor Nederland is, blijft Nederland aan de Europese asielregels gehouden.

          Wilders wil na jarenlang oppositie voeren meeregeren, herhaalde hij maandagochtend. ,,Ik denk uiteindelijk dat na de verkiezingen, mits wij natuurlijk een goede uitslag halen, alles wat niet vloeibaar is, vloeibaar wordt. En dat niemand om de PVV heen kan", zei hij. ,,Ik realiseer me wel dat je, om mee te kunnen doen, niet moet vasthouden aan alle punten uit je programma." Op immigratie en asiel wil hij 'harde onderhandelingen' voeren, maar 'wel redelijk'.

          Er zijn veel overeenkomsten met de VVD, zei Wilders nogmaals, 'om elkaar in ieder geval niet uit te sluiten'. In het RTL-verkiezingsdebat zondagavond botste hij met VVD-leider Dilan Yeşilgöz, maar een coalitie van PVV en VVD is volgens Wilders niet verder uit zicht geraakt.

          En hoewel NSC-voorman Pieter Omtzigt de PVV uitsluit als samenwerkingspartner, doen zijn kiezers dat niet, zei Wilders. Uit een onderzoek van EenVandaag van een week geleden, komt naar voren dat een meerderheid van de NSC-kiezers (60 procent) het acceptabel vindt als Nieuw Sociaal Contract met de PVV gaat samenwerken.

          Rob Jetten (D66) en Dilan Yeşilgöz (VVD) zijn elkaar tijdens het RTL-verkiezingsdebat in de haren gevlogen over de lastenverdeling. Jetten verweet de VVD dat die de lasten voor werkenden verhoogt, Yeşilgöz stelde dat D66 banen op het spel zet door bedrijven zwaarder aan te slaan.

          Een doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB) liet afgelopen week zien dat de VVD de lasten voor huishoudens met 2 miljard euro verhoogt. ,,Toen viel ik echt bijna van mijn stoel'', zei Jetten. ,,Want u heeft altijd de mond vol over de hardwerkende Nederlander.''

          Yeşilgöz wees daarop op de forse lastenverzwaring die D66 volgens diezelfde CPB-modellen wil neerleggen bij bedrijven. ,,U haalt bijna 16 miljard weg bij ondernemers, waardoor al die hardwerkende Nederlanders straks geen baan hebben.''

          Jetten wierp tegen dat die hogere lasten vooral vervuilende en zeer winstgevende bedrijven treffen. ,,Dat zijn de sterkste schouders die echt wel iets meer kunnen bijdragen.''

          Comment


          • Timmermans heeff het zwaar bij Vandaag Inside, wordt aardig aangepakt met feiten over zijn onbetrouwbaarheid

            Comment


            • Maar ja dat was bekend over hem naast zijn ijdelheid. Onbegrijpelijk dat ze hem als verlosser zagen

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1587...-naar-yesilgoz

                Stap voor stap komen nu de persoonlijke aanvallen

                Comment


                • https://www.ad.nl/politiek/debatmara...ngen~a9f6127d/


                  Esther Ouwehand, Rob Jetten en Dilan Yesilgöz bij het tweede RTL-debat. © ANP

                  Debatmarathon in aantocht: dit is wanneer de tv-debatten zijn in aanloop naar de verkiezingen


                  Oneliners vliegen je om de oren, want het debatseizoen van deze verkiezingscampagne is weer in volle gang. Een aantal grote tv-debatten hebben we al achter de rug, maar dat betekent niet dat de lijsttrekkers met twee vingers in de neus achterover mogen leunen. Wil je geen debat meer missen? Lees dan vooral verder.

                  Om alle debatten te kunnen zien ben je helaas al te laat. RTL heeft haar twee debatten - een met de drie grootsten, en een met zes - al gehad, en ook het Radio 1-debat is al achter de rug.

                  Maar niet getreurd! Er staat nog genoeg op de planning om je politieke trek mee te kunnen verzadigen. Ben je verzot op het tv-debat, dan kun je namelijk vanaf komende donderdag zowaar een marathon houden. Vanaf dan kruisen lijsttrekkers iedere avond wel een keer de degens op de beeldbuis in verschillende formaties .

                  De marathon wordt afgetrapt bij SBS 6. Daar houdt het praatprogramma Vandaag Inside donderdag om 20.30 uur een debat tussen de vier grootste partijen in de peilingen: Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), en Geert Wilders (PVV) schuiven aan. Om 22.00 uur beschouwen Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Geneehet debat na.

                  Actualiteitenrubriek EenVandaag houdt je de dagen erna zoet met een reeks debatten waar iedere keer drie kleiner gepeilde partijen hun zegje mogen doen. Op vrijdag zijn dat Henri Bontenbal (CDA), Mirjam Bikker (CU) en Lilian Marijnissen (SP), op zaterdag Stephan van Baarle (DENK), Laurens Dassen (VOLT) en Joost Eerdmans (JA21). Beide dagen om 18.20 uur op NPO1.

                  Kom je uit onze zuidelijke provincies? Dan kan het nog interessant zijn om te schakelen naar regionale omroepen L1, Omroep Brabant en Omroep Zeeland, die zaterdag om 19.30 zeven lijsttrekkers hebben uitgenodigd in Eindhoven voor ‘Het debat van het zuiden’. Yesilgöz (VVD), Wilders (PVV), Bontenbal (CDA), Jetten (D66), Van der Plas (BBB), Marijnissen (SP) en Ouwehand (PvdD) zijn erbij. Limburger Frans Timmermans heeft verstek laten gaan.

                  De marathon neemt een wat lichtere wending op zondag, want dan vindt het traditionele Jeugdjournaaldebat plaats. Spreekbeurten, spelletjes met ballonnen, een bingokaart, en vragen ‘hoe Geert Wilders zijn haren zo strak krijgt’. Kinderen zorgen voor een totaal andere dynamiek tussen de lijsttrekkers onderling. Yesilgöz (VVD), Timmermans (GroenLinks-PvdA), Wilders (PVV), Jetten (D66), Van der Plas (BBB) en Bontenbal (CDA) zijn erbij zondag om 19.00 uur op NPO3.

                  Goed op adem gekomen? Maar goed ook, want we zetten de eindsprint in. Maandag om 18.20 zit je weer klaar voor EenVandaag, want de zes grootst gepeilde partijen zijn dan aan de beurt. Vijftig minuten lang leidt Pieter Jan Hagens je door een wirwar van standpunten van Yesilgöz (VVD), Timmermans (GL-PvdA), Wilders (PVV), Jetten (D66), Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB).

                  Vul hier onze kieswijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 in. Het verhaal gaat daarna verder.

                  Comment


                  • https://www.parool.nl/columns-opinie...meer~bf11e658/

                    Frans Timmermans spreekt zes talen, maar de taal van het volk spreekt hij niet meer

                    PlusTheodor Holman

                    De verkiezingsdebatten zijn in volle gang.
                    Wat er in Gaza gebeurt vindt iedereen ‘heel erg’.

                    Volgende onderwerp. De ‘echte’, dus ‘Nederlandse’ problemen.

                    Is dat niet migratie, antisemitisme, islam?

                    Nee? Oké. Straks dan.

                    Ik zie een Pieter Omtzigt. Hij brengt zijn emoties onder in rekenmodellen. Hij vindt het leuk om te scheidsrechteren, want hij is dol op regels. Hij is lidmaat van twee kerken en kiest ’s zondags altijd de middelste.

                    Ik zie een Frans Timmermans. Hij spreekt meen ik zes talen, maar de taal van het volk spreekt hij niet meer. Zelfs van de taal van zijn achterban kent hij de grammatica slecht. Timmermans is niet rood, maar vooral kleurloos geworden, met een grijze zweem. Het is net of hij zijn eigen verkiezingsprogramma met tegenzin heeft gelezen.

                    Ik zie een Caroline van der Plas. Zij spreekt wel de taal van het boerenvolk, maar heeft steeds minder te zeggen. Zij is de boer die uit de maag van oude politiek komt, haar standpunten lijken soms met paard en wagen uit de modder te moeten worden getrokken.

                    Ik zie een Rob Jetten. Hij wekt de indruk dat zijn pak meer weet dan hij en ook betere beslissingen zou kunnen nemen. Hij is zo met het milieu in de weer dat hij is gaan stinken naar een natte wind waarop geen windmolen wil draaien.

                    Ik zie een Dilan Yesilgöz. Ik heb altijd het idee dat ze uit een Disneyfilm is weggelopen en dat oom Donald elk moment naar binnen komt waggelen. Ik zal niet zeggen dat ze kwaakt, maar als zij iets uitlegt, komt er stroop uit de wijzers van de klok.

                    Ik zie een Geert Wilders. Hij heeft zijn standpunten in de week gelegd. Straks is het zo dat hij om méér asielzoekers moet vragen om hem te beschermen. Hij heeft van Rutte te horen gekregen: “Doe eens normaal man!” Hij is nu abnormaal normaal geworden.

                    De rest doet er niet toe. Toch?

                    Kortom: ik heb mijn plicht gedaan. Ik heb geluisterd en ik wissel om de dag van standpunt. In een goede democratie komt er niets terecht van de partijprogramma’s, want alle standpunten moeten na de verkiezingen worden gewogen, in stukken gehakt, opnieuw in elkaar gepuzzeld en dan in een regeringsverklaring gepropt waar uiteindelijk niets van terechtkomt.

                    Mijn gedachten zijn er ook niet bij.

                    Die zitten in Oekraïne en in het Midden-Oosten. Mijn gedachten zijn zorgen die steeds zwaarder worden.

                    Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

                    Reageren? t.holman@parool.nl.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/video/91456...hij-beleid-dan

                      Ja hilarisch, wat een pens heeft ie

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/politiek/live-top-...weer~a0855e25/


                        Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yesilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) gaan nog steeds aan kop in de peilingen. © ANP/Sem van der WalLIVE |

                        Top-3 blijft gelijk in nieuwe peiling, BBB verliest weer



                        VERKIEZINGENIn de laatste zetelpeiling van EenVandaag/Ipsos blijft de top-3 van VVD, NSC en GroenLinks-PvdA gelijk. BBB verliest wel. Van de kiezers weet slechts 40 procent al zeker op wie zij 22 november gaan stemmen. En: minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken roept gemeenten op om met enige spoed werk te maken van de toegankelijkheid van stembureaus. Mis niets van de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in ons blog.

                        Met nog een week tot de verkiezingen verandert er nauwelijks iets bij de grootste 3 partijen in de zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. BBB verliest wel, die partij komt nu op 9 zetels (-3). De toegenomen media-aandacht voor de verkiezingen brengt de meeste kiezers nog niet in beweging. De VVD staat op 28 zetels, Nieuw Sociaal Contract blijft op 26 en GroenLinks-PvdA krijgt er 23 (+1).

                        Ook de PVV, die daarachter staat, blijft gelijk. In het onderzoek, dat deels is gehouden voor het laatste RTL-debat, haalt de partij van Geert Wilders 17 zetels.

                        Bij BBB is wel een verschuiving te zien. Die partij had met 30 zetels in april van dit jaar even de koppositie in de zetelpeiling. Sindsdien zit de partij in een neerwaartse spiraal. Vlak voor de verkiezingen verliest de partij van Caroline van der Plas er nog 3 en houdt er nog 9 over.

                        Hoewel de tijd begint te dringen, weten de nieuwe leiders van D66 en het CDA het tij nog niet te keren. De partij van Rob Jetten staat nu, net als BBB, op 9 (+1). En Henri Bontenbal kan het CDA niet uit het slop trekken. Die partij staat een paar dagen voor de verkiezingen nog steeds op 4.


                        Frans Timmermans, leider van de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA, vindt het 'prima' als de SP zich ook aansluit bij het linkse verbond. Dat zegt hij in het tv-programma Vandaag Inside. Ondanks de uitgestoken hand is de relatie tussen de twee partijen koeltjes: onlangs zei SP-leider Lilian Marijnissen nog dat Timmermans haar nog niet benaderd had en dat zij ook zijn nummer niet heeft.

                        Timmermans zegt er 'bewondering' voor te hebben dat de SP er niet voor heeft gekozen om 'de anti-buitenlanderkaart te spelen'. ,,Ze hebben gekozen voor integriteit op dit punt. Dat kan ik waarderen."

                        De leider van GroenLinks-PvdA ziet er niet tegenop om ook een groot deel van zijn salaris aan de partij te geven, mocht de SP zich erbij voegen. Bij de socialisten is die salarisafdracht verplicht. ,,Maar ik doe dat zelf ook al jaren", zegt Timmermans.

                        De verhoudingen tussen de SP en Timmermans zijn al lange tijd stroef. In aanloop naar de Europese Verkiezingen van 2019 maakte de SP een aanvallend campagnefilmpje, met een hoofdrol voor de elitaire 'Hans Brusselmans' die 'Nederland wil opslokken'. De campagne pakte dramatisch uit voor de SP: de partij haalde nul Europese zetels.

                        Toen Marijnissen halverwege juni dit jaar opnieuw werd gepresenteerd als lijsttrekker, haalde ze ook uit naar Timmermans. ,,Toen hij het voor het zeggen had in Nederland, koos hij samen met de VVD voor het sluiten van verzorgingshuizen en sociale werkplaatsen, voor het invoeren van het schuldenstelsel voor studenten en het verhogen van de AOW-leeftijd."

                        Na de zomer deed Timmermans al een handreiking naar de SP. Marijnissen wees die af. Volgens haar deed GroenLinks-PvdA mooie beloftes, maar zou het na de verkiezingen toch gaan samenwerken met rechtse partijen.

                        De linkse samenwerking staat momenteel op 21 tot 25 zetels in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van verschillende peilingen. De SP haalt daar 4 tot 6 zetels.

                        Comment


                        • Strijd lijkt te gaan tussen VVD en NSP

                          PvdA/GL als 3e partij of misschien dat de PVV ze misschien nog inhaalt?

                          En dan op grote afstand een BBB met ca 9 zetels en een D66. Daaronder allemaal kleine partijtjes

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1808...een-prioriteit

                            Hij ruikt zijn kans om te regeren, maar denk dat die kans er niet voor hem komt.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/video/10315...aat-eroverheen

                              Yesilgöz ontwijkt vraag aan VI-tafel: ‘Je praat eroverheen?'

                              Politicus Dilan Yesilgöz zit bij de mannen van Vandaag Inside aan tafel. De voorvrouw van VVD praat over de partij van Pieter Omtzigt en zijn keuze om geen premierskandidaat voor de verkiezing kenbaar te maken.

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ur-aan-omtzigt

                                Jongeren willen premier Timmermans, boomers geven de voorkeur aan Omtzigt


                                Als het aan de kiezers van onder de 35 jaar ligt, dan belandt Frans Timmermans na de Tweede Kamerverkiezingen in het torentje. Oudere stemgerechtigden zien het liefste dat Pieter Omtzigt premier wordt.

                                Naarmate de leeftijd oploopt, neemt de steun voor de NSC-leider toe, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Overigens is nog altijd niet duidelijk of Omtzigt bereid is om minister-president te worden.

                                Bij de jongeren eindigt Omtzigt op plaats drie. Hij moet Dilan Yeşilgöz voor laten gaan. Ook bij de andere leeftijdsgroepen staat zij op de tweede plaats. “Christendemocraten zijn minder populair onder jongeren en de nieuwe partij van Omtzigt heeft daar toch veel overeenkomsten mee”, analyseert politicoloog Roderik Rekker de slechte score van de NSC-leider bij de jonge kiezers.

                                Jongeren vinden de woningmarkt het belangrijkste verkiezingsthema. Omdat conservatieve partijen een oplossing van de stikstofcrisis sinds 2019 blokkeren, zit de woningmarkt al jaren in het slop.

                                Comment


                                • Volgens die Gijs Rademakers bepalen de zwevende kiezers pas een week / paar dagen voor de verkiezingen op wie zij gaan stemmen.. ik ben nog nooit zwevend geweest (altijd Groen Links) maar deze keer twijfel ik ook nog.

                                  Comment


                                  • tussen welke partijen twijfel jij?

                                    Ik twijfel tussen 3 partijen

                                    Comment


                                    • https://nos.nl/collectie/13960/artik...na-22-november

                                      NOS Nieuws•Vandaag, 16:55

                                      Rechts kabinet komt nadrukkelijk in beeld als optie na 22 november



                                      Stevent Nederland af op een rechts kabinet? In de peilingen staan de partijen op rechts er goed voor en er wordt geflirt op die flank. Wat wellicht cruciaal zal blijken is het feit dat PVV-leider Geert Wilders zich duidelijk anders opstelt dan in het verleden.

                                      De PVV bestaat achttien jaar en heeft vrijwel voortdurend in de oppositie gezeten. Veel partijen, zoals de VVD onder Rutte, wilden lang niet met de partij samenwerken, vanwege de harde standpunten over bijvoorbeeld asielzoekers en de islam.

                                      Maar deze campagne probeert Wilders nadrukkelijk zijn redelijke en constructieve kant te laten zien. Uit alles blijkt dat hij graag mee wil doen. Bij de presentatie van het PVV-programma zei Wilders al dat er "wat scherpe kantjes" vanaf zijn . En gisteren zei hij bij Nieuwsuur dat hij "heel graag" wil meeregeren en bereid is tot concessies . Ook wat betreft islamstandpunten, want "er zijn belangrijkere prioriteiten".

                                      Ruime meerderheid


                                      De nieuwe opstelling van Wilders maakt het moeilijker voor andere partijen om hem te blijven negeren. Een voor de hand liggende coalitie op rechts bestaat uit PVV, VVD, NSC en BBB. In de meest recente Peilingwijzer hebben deze partijen samen een ruime meerderheid.

                                      Van die partijen heeft de BBB al ronduit gezegd serieus met de PVV te willen praten na de verkiezingen. "Er zijn punten waar BBB en PVV hetzelfde over denken, met name op het gebied van zorg en sociaal domein", zei BBB-leider Caroline van der Plas vandaag nog.

                                      VVD-leider Dilan Yesilgöz zegt al de hele campagne dat ze "geen enkele kiezer" op voorhand uitsluit. Dus ook die van de PVV niet. Maar ze is ook kritisch. Zo zei de VVD-leider tijdens het NOS Radio 1-debat "echt helemaal niks" te hebben met Wilders en zijn verkiezingsprogramma. Maar dat is alweer bijna twee weken geleden, een eeuwigheid in campagnetijd.

                                      Problematischer voor een rechtse coalitie is de opstelling van Pieter Omtzigt. Ronduit zeggen dat de PVV helemaal geen optie is, doet Omtzigt niet, maar de deur naar Wilders staat hoogstens op een heel klein kiertje. In Buitenhof zei Omtzigt "grote moeite" te hebben met Wilders' standpunten die "raken aan de rechtstaat". NSC wil alleen regeren met partijen die de rechtstaat "heel laten", aldus de NSC-voorman.

                                      Stille liefde


                                      BBB-leider Van der Plas ziet daar ruimte genoeg. Ze wil een poging wagen om de NSC-leider over te halen met Wilders in zee te gaan. "Je moet daar open voor staan", zei ze vandaag bij WNL. "Als ik met Pieter ga spreken zal dit een van de dingen zijn die ik naar voren zal brengen."

                                      Mogelijkheden aan de rechterkant dus, die voor partijen aan de linkerkant een nachtmerrie zijn. Zo spreekt D66-leider Rob Jetten van een een flirt tussen de VVD en de PVV die is uitgegroeid tot "een soort van stille liefde tussen Wilders en Yesilgöz". Met nog een week tot de verkiezingen hoopt hij, met zijn partij die er niet florissant voorstaat in de peilingen, nog een sta-in-de-weg te kunnen zijn voor een rechtse coalitie.

                                      Diezelfde hoop heeft ook GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Hij is de op twee na grootste in de Peilingwijzer, na NSC en VVD, en ziet eigenlijk maar een mogelijkheid. "Mijn doel is om de grootste te worden", zei Timmermans vanochtend bij Goedemorgen Nederland. "Dat is de enige manier om een rechts kabinet tegen te houden."

                                      Waarschuwing


                                      De verwachting is dat de linksere partijen het beeld van een rechtse regering de komende campagneweek gaan gebruiken als waarschuwing voor de kiezer. "Stem op mij, want anders krijgt u een coalitie met Wilders."

                                      De huidige GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Jesse Klaver stelde vandaag op X dat de PVV-leider heus "niet milder" is geworden. "Wilders vindt nog steeds dat een gekozen volksvertegenwoordiger met hoofddoek geen plek heeft in de Kamer."

                                      Partijen als VVD en NSC zullen proberen zo vaag mogelijk te blijven over hun voorkeur. Afhankelijk van de uiteindelijke uitslag, zouden die ook in een 'linksere' coalitie terecht kunnen komen en ze hebben er niks bij te winnen om zich nu al ergens op vast te leggen.

                                      Comment


                                      • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

                                        Peiling Ipsos 14 november 2023

                                        VVD: 28
                                        NSC: 26
                                        PvdA-GL: 23 (+1)
                                        PVV: 17
                                        D66: 9 (+1)
                                        BBB: 9 (-3)
                                        PvdD: 7
                                        SP: 5
                                        CU: 5 (+1)
                                        CDA: 4
                                        FvD: 4
                                        DENK: 4
                                        SGP: 3
                                        Volt: 3
                                        JA21: 2
                                        BIJ1: 1
                                        ​50PLUS: 0

                                        ​+/- vs. 31-10-2023

                                        Comment


                                        • Nieuwe peiling I & O vandaag, NSC verliest 4 zetels, PvdA/GL verliesr 1 zetel en PVV stijgt 2 zetels dus die kunnen PvdA/gl nog inhalen. Bij1 0 zetela

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2041...nieuwe-peiling

                                            En nu ook in artikelvorm

                                            Comment


                                            • Omtzigt te snel gepiekt? VVD weer de grootste? Imhaalrace PVV die ook misschien nog meer zetels kan pakken omdat veel mensen er niet voor uit willen komen dat ze Wilders stemmen?

                                              Comment


                                              • https://www.nu.nl/tweede-kamerverkie...ngen-2023.html

                                                Nu je kan hier de kieswijzer invullen en zien waar je op uit komt. Mijn nr 3 was pijnlijk voor mij: D66. Verder kwam ik uit op 1. NSC en 2. VVD

                                                Comment


                                                • https://www.sexdome.nl/prostitutie/w...ngen-van-2023/

                                                  Wat zijn de partij standpunten m.b.t. sekswerk bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023?

                                                  Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe staan de verschillende partijen tegenover sekswerk? Hieronder plaatsen wij aanvullend informatie, over wat de partijen in hun verkiezingsprogramma zeggen over sekswerk in Nederland.



                                                  Op het moment van schrijven is van onderstaande partijen een (concept) verkiezingsprogramma voor 2023 gepubliceerd, waardoor we per partij kunnen schrijven wat voor beleid ze voorstellen voor sekswerk in Nederland.

                                                  Standpunt BBB over sekswerk

                                                  In het concept verkiezingsprogramma van BBB staat geen vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van BBB is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.Standpunt BIJ1 over sekswerk

                                                  In het concept verkiezingsprogramma van BIJ1 staat sekswerk veelvuldig vermeld. Dit is wat BIJ1 vermeld:

                                                  BIJ1 kan niet vaak genoeg benadrukken dat sekswerk gewoon werk is. Wij strijden voor een land waarin sekswerkers vrij van vooroordelen zijn en in veiligheid hun werk kunnen doen. Dat is helaas nog lang niet het geval. Het Nederlandse sekswerkbeleid is ouderwets en achterhaald, en gaat nog steeds uit van repressie en criminalisering. BIJ1 volgt graag het voorbeeld van Nieuw-Zeeland en streeft naar totale decriminalisering van sekswerk. Sekswerkers verdienen vertrouwen en goede arbeidsrechten in plaats van stigmatisering. Zo zorgen we ervoor dat hun positie structureel beter wordt en zij gelijkwaardig mee kunnen doen aan onze samenleving.

                                                  BIJ1 zet zich in het bijzonder in voor sekswerkers die in kwetsbare posities zitten omdat zij bijvoorbeeld trans zijn, of ongedocumenteerd, of een combinatie daarvan. Deze sekswerkers moeten hun werk vaak noodgedwongen onvergund doen, waardoor ze vaker te maken krijgen met onveiligheid of uitbuiting. Veel kwetsbare sekswerkers kunnen hierdoor geen aanspraak maken op goede zorg en ondersteuning en worden daarnaast ook nog door de staat gecriminaliseerd. Dat helpt hen op geen enkele manier. We rekenen daarom per direct af met de wet WRS en stoppen met maatregelen die keer op keer bewezen hebben een tegengesteld effect te hebben. Sekswerkers weten zelf heel goed wat ze nodig hebben. Daarom praten wij met hen, in plaats van over hen.

                                                  BIJ1 strijdt voor een beleid waarin zelfbeschikking en goede werkomstandigheden centraal staan, en sekswerkers zeggenschap krijgen over hun eigen werk. Dit doen we op de volgende manieren:

                                                  SEKSWERK IS WERK

                                                  1. Sekswerk wordt volledig gedecriminaliseerd.
                                                  2. De rechten van sekswerkers worden gelijkgetrokken met de arbeidsrechten van andere zelfstandigen en werknemers.
                                                  3. De vergunningseis voor zelfstandige sekswerkers wordt opgeheven. Sekswerkers krijgen de mogelijkheid om thuis een ‘eenmanszaak’ te starten. Daarbij stellen we hen in staat diensten bij derden in te kopen zonder dat die partij gecriminaliseerd wordt.
                                                  4. Sekswerkers worden nooit verplicht bijzondere persoonlijke informatie te delen of zich te laten registreren. De Wet Regulering Sekswerk (WRS) gaat van tafel.
                                                  5. We maken in beleid onderscheid tussen sekswerk en mensenhandel. Sekswerk is werk en mensenhandel is uitbuiting. Sekswerk wordt belegd bij het Ministerie van sociale zaken en mensenhandel bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

                                                  ZEGGENSCHAP OVER EIGEN WERK EN LEVEN

                                                  1. We praten met sekswerkers, niet over hen. Sekswerkers krijgen inspraak in en bepalen mede het beleid over sekswerk.
                                                  2. De leeftijdsgrens voor sekswerk blijft op 18 jaar en gaat niet naar 21 jaar.
                                                  3. Sekswerkers krijgen toegang tot (zakelijke) dienstverlening. Zij kunnen een bankrekening openen of hypotheek krijgen en worden met respect behandeld.

                                                  VEILIGE WERKPLEKKEN

                                                  1. We stimuleren gemeenten om lokaal voldoende veilige werkplekken voor sekswerkers te faciliteren en voorkomen dat gemeenten een eigen beleid van criminalisering kunnen voeren.
                                                  2. We versimpelen het vergunningstelsel voor exploitanten. Als sekswerkers het willen, moet het makkelijk zijn werkplekken te creëren waar zij kunnen werken met gedeelde voorzieningen en in nabijheid van collega’s.

                                                  Standpunt BVNL over sekswerk

                                                  In het verkiezingsprogramma van BVNL staat geen vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van BVNL is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

                                                  Standpunt CDA over sekswerk

                                                  In het CDA ontwerp-programma staat één vermelding over prostitutie, de term sekswerk komt er niet in voor. Dit is wat het CDA vermeld:

                                                  We pakken de uitbuiting van vrouwen en mensenhandel hard aan, ook in de vergunde prostitutie. De leeftijdsgrens voor prostitutie gaat omhoog naar 21 jaar, er komt een pooierverbod en we verzwaren de verantwoordelijkheid van klanten. Er komt meer geld voor uitstapprogramma’s en andere hulpverlening om prostituees een betere toekomst te bieden.

                                                  Standpunt ChristenUnie over sekswerk

                                                  In het concept verkiezingsprogramma van ChristenUnie staan meerdere vermeldingen over prostitutie en geen vermelding met de de term sekswerk. Dit is wat ChristenUnie vermeld:

                                                  Invoering van het ‘Nordic model’. Zonder klanten zou mensenhandel niet bestaan, daarom wordt het kopen van seks strafbaar voor de klant, niet voor de prostituee, net als in bijvoorbeeld Zweden, Noorwegen en Frankrijk (Nordic model). We staan vierkant achter het burgerinitiatief ‘Ik ben onbetaalbaar’. Het pooierverbod wordt ingevoerd. Invoering van dit model moet altijd samengaan met goede hulpverlening en uitstapprogramma’s.

                                                  Uitstapprogramma’s voor prostituees. Uitstaphulp vormt een structureel onderdeel van het prostitutiebeleid. Landelijk wordt geborgd dat er in elke regio hulp beschikbaar is. Bovendien: uitstappen is één, de samenleving instappen is twee. Daarom wordt de doelstelling van de subsidies voor uitstapprogramma’s verbreed. Er is ook hulp nodig bij het vinden van werk, huisvesting (inclusief urgentieverklaring), scholing en schuldhulpverlening, om slachtoffers uit de klauwen van handelaren te houden. Projecten als het Overweeghuis in Groningen hebben een voorbeeldfunctie.

                                                  Bescherming van minderjarige slachtoffers: de grootste en meest onzichtbare groep slachtoffers van mensenhandel wordt beter beschermd. Klanten die seks kopen van minderjarigen zijn niet onschuldig, zij houden deze praktijken in stand en maken zich strafbaar aan een zedendelict. Er komt voldoende capaciteit voor opsporing en daadwerkelijke berechting. De wettelijke instrumenten om minderjarigen tegen seksueel misbruik te beschermen worden verruimd. Er komt speciale aandacht voor uitbuiting en mensenhandel van jongens.

                                                  Veilige opvang voor slachtoffers van loverboys, pooiers en mensenhandelaren. Vooral jonge meisjes die weglopen uit zorginstellingen vallen nu nog te vaak in de handen van daders. Maar ook op of om sommige scholen met kwetsbare kinderen wordt geronseld. Kinderen moeten veilig zijn, thuis of in een instelling, en ook op school. Nadere samenwerking tussen zorginstellingen en opsporing, bewustwording bij scholen zijn nodig om dit terug te dringen.

                                                  Online opsporen en hulpverlenen. Veel seksuele uitbuiting vindt uit het zicht plaats en vooral online. We investeren in innovatieve middelen zoals een webcrawler en de inzet van lokprofielen. Maar ook in online programma’s om slachtoffers te bereiken.

                                                  Versterken strafrechtelijke aanpak. Op dit moment worden te weinig mensenhandelaren en uitbuiters veroordeeld en komt men vaak niet verder dan het laaghangende fruit, de ‘kleinere pooiers’. We investeren in specialisatie van politiemensen, officieren van justitie en rechters. De aangiftebereidheid van slachtoffers wordt vergroot door het strafproces slachtoffervriendelijker te maken bij zaken rond mensenhandel. Daarnaast zetten we in op vroegbescherming, zodat slachtoffers zich veilig voelen om aangifte te doen.

                                                  Registratieplicht en taaleis voor prostituees. In aanloop naar de invoering van het ‘Nordic model’ komt er een registratieplicht voor prostituees. Zo voorkomen we dat vrouwen onderdeel blijven van het rondreizend kartel van mensenhandelaren. Ook worden er eisen gesteld als het voldoende beheersen van de Nederlandse of Engelse taal, het zelfredzaam zijn en het kennen van de eigen rechten.

                                                  Verbod ‘ruilprostitutie’. Er komt een verbod op prostitutie in ruil voor goederen of diensten. Dit is nodig om vaak jonge mensen, die in ruil voor onderdak, spullen, of drugs, seks hebben, te beschermen tegen misbruik en uitbuiting.

                                                  Aandacht voor mensenhandel bij asielverzoeken. Bij beoordeling van asielverzoeken is specifieke aandacht nodig voor mensenhandel. Medewerkers van de IND die asielaanvragen beoordelen moeten in staat zijn signalen van mannen, vrouwen en kinderen die vast zitten in een dwanghuwelijk, onder invloed staan van een pooier of zijn geronseld voor dwangarbeid te herkennen. Of iemand slachtoffer is wordt voortaan vastgesteld door een multidisciplinaire commissie, in lijn met de succesvolle ‘pilot aannemelijkheid slachtofferschap’.

                                                  Comment


                                                  • Standpunt D66 over sekswerk

                                                    In het concept verkiezingsprogramma van D66 staat sekswerk veelvuldig vermeld. Dit is wat D66 vermeld:

                                                    We decriminaliseren sekswerk. Voor veel sekswerkers is het onmogelijk om aan alle regels rondom hun werk te voldoen. Daarom kiezen sekswerkers er steeds vaker voor om in illegaliteit te werken, wat meer onveiligheid veroorzaakt. D66 wil dat anders.

                                                    • D66 wil dat Nederland, net als België, sekswerk decriminaliseert. Het nieuwe sekswerkbeleid moet samen met sekswerkers worden vormgegeven. Hierbij zijn de veiligheid en autonomie van
                                                    alle sekswerkers de belangrijkste uitgangspunten.

                                                    • Niet alle gemeenten in Nederland zorgen voor goede werkplekken voor sekswerkers. Voldoende veilige werkplekken moet de standaard worden in elke gemeente waar behoefte is. Dit gaat
                                                    zowel om thuiswerken als om andere werkplekken. De Rijksoverheid stimuleert dit en zorgt dat hiervoor geen belemmerende landelijke regelgeving bestaat.

                                                    • Het stigma dat op sekswerk rust, zorgt voor onveiligheid. D66 wil dat de landelijke overheid samen met sekswerkers en belangenorganisaties actief campagne voert om sekswerk te destigmatiseren. D66 is tegen de Wet Registratie Sekswerk.

                                                    • Geef individuele sekswerkers gelijke toegang tot het arbeidsrecht als andere werkenden. Zij moeten de vrijheid hebben om als zzp’er te werken, en mogen niet uitgesloten worden van verzekeringen of andere financiële dienstverlening.

                                                    • Binnen de seksindustrie moeten we financiële uitbuiting, dwang en geweld voorkomen en bestrijden. Met nationale wetgeving willen we de toegang tot hulpverlening en het rechtssysteem voor mensen die in een kwetsbare situatie zijn geraakt, garanderen.

                                                    Standpunt FVD over sekswerk

                                                    In het concept-verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie staat geen vermelding over prostitutie of sekswerk. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van FVD is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen,

                                                    Standpunt GroenLinks/PVDA over sekswerk

                                                    In het concept-programma van Groenlinks/PvdA staat één vermelding over prostitutie en één vermelding over sekswerk. Dit is wat ze vermelden:

                                                    Harde aanpak criminele organisaties. We pakken de criminele organisaties die zich bezighouden met drugscriminaliteit, mensenhandel en gedwongen prostitutie hard aan. Daarbij richten we ons op de topcriminelen die deze organisaties aansturen en de financiële stromen waar het ze om te doen is. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD, gemeenten en woningcorporaties werken daarvoor samen in een langjarige aanpak. We vergroten daarom de (financiële) kennis en slagkracht van opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.

                                                    Decriminalisering sekswerk en aanpak mensenhandel. We willen een volledige decriminalisering van sekswerk en versterken de rechtspositie en veiligheid van sekswerkers. Sekswerkers krijgen dezelfde rechten en vrijheden als andere werknemers en zelfstandigen in de dienstverlenende sector. We zetten ons in om veilige werkplekken voor sekswerk mogelijk te maken. Er komt een eenduidige, landelijke aanpak op het gebied van mensenhandel. De huidige aanpak is te versnipperd en gemeenten kunnen het probleem niet altijd de prioritering geven die het verdient.

                                                    Standpunt JA21 over sekswerk

                                                    In het concept-verkiezingsprogramma van JA21 staat geen vermelding over prostitutie of sekswerk. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van JA21 is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen,

                                                    Standpunt NSC (Nieuw Sociaal Contract, Pieter Omtzigt) over sekswerk

                                                    In het verkiezingsprogramma van NSC, de partij van Pieter Omtzigt, staat één vermelding over prostitutie, de term sekswerk wordt niet genoemd. Dit is wat NSC zegt over prostitutie:

                                                    De minimumleeftijd voor prostitutie wordt verhoogd naar 21 jaar. We intensiveren de bestrijding van mensensmokkel en dwang en voeren een pooierverbod in. Exploitanten van bordelen en klanten hebben een zware verantwoordelijkheid om misstanden te signaleren en voorkomen.

                                                    Standpunt van Partij voor de Dieren over sekswerk

                                                    In het concept verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren staat geen vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van de PvdD is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

                                                    Standpunt PVV over sekswerk

                                                    In het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Vrijheid staat geen vermelding over prostitutie of sekswerk. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van PVV is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen,

                                                    Standpunt van SGP over sekswerk

                                                    In het concept verkiezingsprogramma van de SGP staat één keer het woord prostitutie, sekswerk wordt niet genoemd. Dit is wat SGP zegt over prostutie:

                                                    Prostitutie is geen normaal beroep, maar een vorm van moderne slavernij. Om seksuele uitbuiting en exploitatie van mensen te voorkomen is een totaalverbod op betaalde seks nodig. Daarnaast moet er meer werk gemaakt worden van uitstapprogramma’s voor prostituees.

                                                    Standpunt van SP over sekswerk

                                                    In het concept verkiezingsprogramma van de SP staat geen vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van de SP is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

                                                    Standpunt van Volt over sekswerk

                                                    In het conceptprogramma van Volt staat één vermelding over sekswerk. Dit is wat Volt vermeld:

                                                    Werken moet veilig zijn én werken moet lonen. Dit geldt voor alle vormen van werk, óók voor sekswerk. Zolang we de beroepsgroep niet als gelijkwaardig onderdeel van de arbeidsmarkt zien, blijven de omstandigheden waaronder sekswerkers werken onveilig en hun positie benadeeld.

                                                    We voeren een inclusief beleid, waarin sekswerkers als experts worden betrokken bij het formuleren van beleid en ze als primaire belanghebbenden een prominente rol spelen in het vaststellen van de doelen.

                                                    We zijn tegen de Wet Regulering Sekswerk. In plaats daarvan moeten maatregelen worden getroffen om sekswerkers tegende gevolgen van stigma te beschermen en sekswerk te destigmatiseren.

                                                    Standpunt van VVD over sekswerk

                                                    In het verkiezingsprogramma van de VVD staat geen enkele vermelding van sekswerk of prostitutie. Het is dus niet duidelijk wat het standpunt van de VVD is met betrekking tot sekswerk voor de komende verkiezingen.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X