Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Verkiezingen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #51
    Timmermans gaat door met zijn eigen vertrouwde verwerpelijke tactiek, ten koste van overleden mensen zijn punt willen maken engnek 1e klas

    Comment


    • #52
      https://www.telegraaf.nl/financieel/...lein-tot-groot

      Verkiezingsonderzoek:
      Ondernemer keert straks VVD de rug toe: ’Frustatie bij bedrijven van klein tot groot’

      AMSTERDAM - Hoewel ze lijsttrekker Dilan Yesilgöz wel zien zitten, keert een op de drie ondernemers die voorheen VVD stemden de partij bij de komende verkiezingen de rug toe. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De meeste bedrijven zijn blij dat het demissionaire kabinet vertrekt. ,,Ze hebben weinig tot stand gebracht. Veel plannen, weinig actie.”


      Aan het speciale verkiezingsonderzoek deden iets meer dan 1300 bedrijven en zzp’ers mee. Ze tonen zich niet optimistisch over hoe Nederland er voorstaat. Twee op de vijf ondernemers beoordelen het huidige economische klimaat als negatief tot zeer negatief. De meerderheid ziet dat volgend jaar ook niet verbeteren. Over 2024 is drie op de vijf ondernemers somber.

      Korte termijn

      Overigens geldt dat pessimisme niet voor het eigen bedrijf. De meeste ondernemers schatten de eigen situatie in als goed tot zeer goed. Maar ze zien wel allerlei knelpunten, zoals de gestegen kosten, de hogere lonen en de grote personeelstekorten. Bovendien denken ze dat dat na de verkiezingen eerder slechter dan beter wordt.

      ,,Er wordt vooral gekeken naar korte termijn zaken die goed vallen bij de kiezer”, zegt een ondernemer. Een collega klaagt over een gebrek aan regeren. ,,Er is vooral gereageerd met een zak geld in plaats van het probleem op te lossen.”

      Driekwart van de ondervraagden houdt rekening met een verdere stijging van hun lasten. Ook verwachten ze nog meer eisen waaraan ze moeten voldoen, bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid, en nog meer complexe regels. Een derde gelooft niet dat de stagnatie op het gebied van infrastructuur snel verbetert.
      Arbeidsmarkt

      Ondernemers mopperen ook dat er weinig tot niets wordt ondernomen om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Toch vinden ze dat een van de belangrijkste problemen die een komend kabinet moet aanpakken, samen met de tekorten op de woningmarkt en de voortdurend groeiende regeldruk.



      ,,Werken moet lonen. Nu werken steeds meer mensen drie tot vier dagen”, constateert een van de ondervraagden. ,,Met een vergrijzende samenleving moet minder werken juist duurder worden”, suggereert een collega.

      Bedrijven putten moed uit de opkomst van partijen als BBB en Nieuw Sociaal Contract. Iets meer dan de helft ziet dat als een kans op verandering. Ondernemers geven de voorkeur aan een coalitie waarin zowel de VVD, BBB als de partij van Pieter Omtzigt vertegenwoordigd zijn. Toch verliest de VVD, net als D66 behoorlijk wat aanhang.

      Afgestraft

      Van de ondernemers stemde bij de laatste verkiezingen in 2021 liefst 48% op de liberalen. Nu is maar 30% van de ondernemers dat van plan. Ook D66 wordt afgestraft. De vorige keer stemde 12% van de ondernemers op de democraten, nu zegt 5% dat te gaan doen. De aanhang van PvdA/Groen Links is min of meer stabiel en komt niet verder dan 3 tot 4%.

      Ook in het Nederlandse bedrijfsleven blijkt het aantal zwevende kiezers groot. Ongeveer een kwart van de ondernemers zegt nog niet te weten op welke partij ze op 22 november gaan stemmen. Ze blijken wel fan van VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgoz: liefst 37% ziet haar het liefst als toekomstig premier. Op ruime afstand volgen Pieter Omtzigt en Frans Timmermans, met respectievelijk 11 en 10%.Droom

      Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW zegt in een reactie dat ondernemers snakken naar een stabiel en op de lange termijn gericht beleid. ,,Dat is cruciaal, want ze staan de komende jaren voor grote investeringen, met name gericht op duurzaamheid.” Jacco Vonhof van MKB Nederland benadrukt dat nu al een derde van de regels voor zijn achterban onuitvoerbaar is.

      Intussen komt de droomcoalitie van ondernemers volgens de laatste peilingen nog zeker elf zetels te kort. Dat zou betekenen dat zich nog een vierde partij bij VVD, BBB en NSC zou moeten aansluiten.

      Comment


      • #53
        Medio 2024 hebben we dus een nieuw kabinet. Dat dan ook weer na een jaar valt omdat ze geen reet voor elkaar kunnen krijgen.

        Comment


        • #54
          Omdat ze teveel compromissen moeten sluiten en EU wetten moeten volgen en invloeden v buitenaf als oorlogen geen vat op hebben. Links en rechts zullen samen gaan regeren want kan niet anders

          Comment


          • #55
            Helft v kiezers gaat komende verkiezingen op andere partij kiezen dan de laatste verkiezingen. Dynamiek van ontevredenheid huidige politiek en komstvnieuwe partij met name NSP v Omtzigt

            Comment


            • #56
              Originally posted by vuurwants View Post
              frankkinky , # 47 ; volledig mee eens. # 48; klimaat komt voor mij ook pas op latere prioriteit.. milieu daarentegen is voor mij nr 1.
              En bij welke partij kom jij dan nu uit om op te kiezen?

              Comment


              • #57
                Volgens de stemwijzer kom ik uit op D'66 of 50 plus.
                De 1e gaat sowieso keihard afvallen en ik zal me is wat meer verdiepen in het verkiezingsprogramma van 50 plus. Staat me alleen al tegen dat ze al tig jaar relletjes hebben dus nul stabiliteit.
                Ik vind het erg lastig.

                Comment


                • #58
                  Dus je gaat sowieso niet stemmen op een partij, die wel het dichtste bij jouw ideeën staan voor het land? Wat is er zo moreel verwerpelijk aan D66 dat je daar, ondanks dat je blijkbaar wel met ze op één lijn ligt, dat je toch niet op ze stemt?

                  Comment


                  • #59
                    Pieter Omtzigt valt mij erg tegen tot nu toe. Zijn ideeën voor bestuurlijke vernieuwing zijn op veel punten wel iets wat mij aanspreekt, maar ondertussen is hij zelf niet heel transparant en spreekt hij zichzelf tegen. In eerste instantie wilde hij vooral rustig zijn partij opbouwen, hoopte haast op niet al teveel stemmen, maar alle stappen die hij neemt de laatste weken zijn die van iemand die vooral bezig is met de meeste stemmen krijgen.

                    Daarnaast heb ik veel twijfels over de rest van zijn partijprogramma. En de bestuurlijke vernieuwing kan ook doorslaan op bepaalde punten. Als je elk stapje als kabinet steeds moet verantwoorden, wordt het er ook stroperiger van in besluitvormingen.

                    Denk uiteindelijk wel dat het goed zou zijn als zijn partij in een kabinet terecht komt, want dat er iets moet veranderen in de denkwijze en werkwijze van ministeries is wel duidelijk.

                    Comment


                    • #60
                      de pest is dat er straks 5 of 6 partijen nodig zijn en er zoveel compromissen moeten worden gesloten dat er weer geen of halfbakken beleid zal plaatsvinden. Daarnaast veel onderwerpen die in de EU worden bepaald of door een rechter die ook uitspraken doen waar een regering zich aan moet houden. Heb dus totaal geen vertrouwen in verandering of echte verbetering, zeker niet omdat de wereld ook qua oorlogen etc meer en meer in de brand staat en ook invloed heeft op zoveel factoren hier waardoor politici ook daar automatisch mee geconfronteerd worden zoals energieprijzen, inflatie, migratie, etc

                      Comment


                      • #61
                        https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

                        Peiling Ipsos (31-10-2023)

                        VVD: 28
                        NSC: 26 (-1)
                        PvdA-GL: 22 (+2)
                        PVV: 17 (-1)
                        BBB: 12
                        D66: 8 (+1)
                        PvdD: 7
                        SP: 5 (-1)
                        CDA: 4
                        CU: 4
                        FvD: 4
                        DENK: 4
                        SGP: 3
                        Volt: 3
                        JA21: 2
                        BIJ1: 1
                        ​50PLUS: 0
                        ​+/- vs. 17-10-2023


                        Comment


                        • #62
                          Peiling Maurice de Hond (28-10-2023)

                          NSC: 31 (+3)
                          VVD: 26
                          PvdA-GL: 24
                          PVV: 19 (-1)
                          BBB: 9 (-2)
                          D66: 7
                          CDA: 5
                          FvD: 5
                          SP: 4
                          PvdD: 4
                          CU: 4
                          Volt: 4
                          DENK: 3
                          SGP: 2
                          JA21: 2
                          BVNL: 1
                          50PLUS: 0
                          BIJ1: 0

                          ​+/- vs. 21-10-2023

                          Comment


                          • #63
                            https://www.telegraaf.nl/podcast/760...ijn-om-te-zien

                            Jan Terlouw: ’Peilingen D66 doen pijn om te zien’

                            Het zelfgeorganiseerde gesprek tussen Frans Timmermans en Pieter Omtzigt was meer een lezing dan een debat. De setting in Arnhem zorgde bij parlementair verslaggever Leon Brandsema voor ongemak. In Het Haags Kwartiertje bespreekt hij met Peter Winterman en Valentijn Bartels de meest opvallende momenten van de avond. Arbeidsmigratie speelt deze campagne een grote rol. Veel partijen pleiten voor minder buitenlandse medewerkers, met uitzondering van D66. En politiek orakel Jan Terlouw heeft tot slot advies voor Rob Jetten.



                            Het Haags Kwartiertje is ook te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

                            Comment


                            • #64
                              https://www.telegraaf.nl/nieuws/1626...vooruit-helpen

                              Pieter Omtzigts plannen tegen het licht
                              Wat zijn de plannen van NSC en kunnen ze Nederland daadwerkelijk vooruit helpen?

                              DEN HAAG - Vraag Pieter Omtzigt naar de oplossingen voor het bestuur van ons land en hij komt steevast met dezelfde stokpaardjes: een regionaal kiesstelsel, een constitutioneel hof en een minderheidskabinet. Maar wat houden die plannen van NSC eigenlijk in en gaan ze Nederland ook vooruit helpen? Hoogleraren zien veel beperkingen.

                              © ANP / HH



                              Omtzigt mag dan geboren zijn in Den Haag, hij verhuisde al op jonge leeftijd naar Twente en woont daar nog altijd. En het is de oud-CDA’er een doorn in het oog dat hij momenteel het enige Kamerlid uit die regio is. De Tweede Kamer zal, zo zocht De Telegraaf uit, ook na de verkiezingen weer een Randstad-bolwerk zijn. De staatscommissie parlementair stelsel, onder leiding van Johan Remkes, stipte dit probleem in 2018 ook al aan.

                              Regionaal kiesstelsel

                              Omtzigt wil daarom een regionaal kiesstelsel invoeren. In een recent stuk van zijn hand legt hij uit hoe dat eruit moet komen te zien. Partijen dienen wat de NSC-voorman betreft per kiesdistrict (bijvoorbeeld de twaalf provincies) een aparte kieslijst in, met kandidaten die in die regio wonen en beloven daar ook te blijven als ze verkozen worden. Van de 150 Kamerzetels worden er 125 verdeeld via de regio’s. De overige zetels worden verdeeld onder de partijen die landelijk minstens 2 of 3 procent van de stemmen hebben gekregen, om te voorkomen dat kleinere partijen helemaal buiten de boot vallen.

                              Maar Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, zet kanttekeningen bij dit idee. Zo is het volgens Van der Meer ’een beetje dubieus’ wat precies regionale vertegenwoordiging is: „Gaat het om waar iemand nu woont of waar die oorspronkelijk vandaan komt?” Hetzelfde geldt voor de kiezer: „Denk aan een Groninger die naar Utrecht is verhuisd, maar zich nog wel verbonden voelt met de provincie Groningen.”

                              Andere kenmerken dan regionale binding zijn bovendien voor kiezers belangrijker bij het bepalen van een voorkeursstem. Het beroep, talent, of geslacht bijvoorbeeld. Of stel dat iemand graag op een parlementaire kuitenbijter wil stemmen, die zich stevig ingraaft in dossiers en zo onrecht blootlegt – zoals Omtzigt – maar deze kiezer niet in Twente woont. Van der Meer: „Je dwingt mensen om langs regionale lijnen te stemmen, ook als ze daar geen behoefte aan hebben.”

                              Constitutioneel hof




                              Een constitutioneel hof is volgens Omtzigt hard nodig om wetten te toetsen aan de Grondwet. Burgers zouden hier kunnen aankloppen, als ze vrezen dat wetgeving grondrechten in gevaar brengt. Het kan dan fungeren als een soort noodrem. „Wij zijn het enige land in Europa waar de rechter wetten niet kan toetsen aan de Grondwet”, merkt de NSC-leider op in zijn verkiezingsprogramma. Met zo’n hof kan dit volgens hem wel en hij krijgt ook hier bijval van de staatscommissie parlementair stelsel.

                              Maar volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden is het hof ’een oplossing zonder groot probleem erachter’. „Ik snap de gedachte, omdat de rechter wetgeving kan toetsen aan allerlei verdragen, maar niet aan de Grondwet.” Maar de hoogleraar concludeert dat de Tweede en Eerste Kamer over het algemeen prima in staat zijn om te oordelen of wetgeving of constitutionele bepalingen vallen te rijmen met de Grondwet. „De Raad van State adviseert standaard voor behandeling of een wetsvoorstel in strijd is met de Grondwet. Als dat zo is, wordt die kritiek eigenlijk altijd overgenomen door het parlement.”



                              Niet de rechter, maar het parlement zorgt er in Nederland zodoende doorgaans effectief voor dat wetsvoorstellen niet in strijd zijn met de Grondwet, legt Voermans uit. De hoogleraar vindt wel dat daarvoor voldoende kennis aanwezig moet zijn in het parlement. Maar het zou volgens hem ook kunnen door voorlichting te vragen bij de Raad van State, en door een commissie constitutionele zaken op te tuigen. „Dat is goedkoper en efficiënter. Het komt zelden voor dat er gedoe is. Daar is dan niet een peperduur constitutioneel hof voor nodig.”

                              © ANP / HHMinderheidskabinet



                              Tot slot oppert Omtzigt geregeld om te regeren met een minderheidskabinet ’om een andere politieke cultuur vorm te geven’. De meningen van de hoogleraren verschillen hierover. Voermans heeft er een hard hoofd in dat een minderheidskabinet in Nederland zorgt voor stabiel bestuur van het land. „Waarom zou de Tweede Kamer het kort na de hectiek van de verkiezingen goed vinden dat bijvoorbeeld twee partijen met een minderheid het land gaan regeren?”



                              Van der Meer van de Universiteit van Amsterdam ziet er juist wel wat in. „Niet dat we het a priori moeten doen. Maar de optie moet op tafel kunnen liggen. Minderheidskabinetten zijn niet instabieler dan meerderheidskabinetten, wanneer er op hoofdlijnen afspraken liggen met een of meerdere gedoogpartners.” Die afspraken moeten dan gaan over waar de pijn moet worden genomen: „Want daar ligt het vaak lastig.”

                              Dat bleek in de weken na Prinsjesdag wel, toen de Kamer de macht greep en in verschillende meerderheden voor miljarden de begroting vertimmerde met plannen waar de financiële onderbouwing soms flink van rammelde.



                              Veel historische voorbeelden van een ’echt’ minderheidskabinet zijn er volgens de hoogleraren niet. Kabinet-Rutte I rekenen ze allebei niet helemaal mee. Door de gedoogsteun van de PVV was er voor belangrijke onderwerpen al een meerderheid in de Tweede Kamer. Rompkabinetten daargelaten moeten we volgens Voermans terug naar 1939 voor de laatste poging: kabinet-Colijn V. Het was geen succes, zegt de hoogleraar: „Na drie dagen konden ze al inpakken.”

                              Comment


                              • #65
                                Originally posted by Ed Raket View Post

                                En bij welke partij kom jij dan nu uit om op te kiezen?
                                Ik vermoed een linkse partij... welke precies moet ik nog ff uitzoeken...Wie natuur en milieu het hoogste in het vaandel heeft staan ben ik nog niet achter....(let wel; natuur en milieu; dus niet klimaat.)

                                Comment


                                • #66
                                  Weet je wel welke partijen echt links zijn?

                                  Comment


                                  • #67
                                    Partij vd Dieren, D66 of Groenlinks/pvda dus

                                    Comment


                                    • #68
                                      Voor mijn keuze is dat vrij irrelevant...als natuur en milieu maar voorop staat...

                                      Comment


                                      • #69
                                        Dan kom je bij die 3 partijen uit, is niet zo moeilijk

                                        Comment


                                        • #70
                                          Klopt en alleen PvdA/Gl maakt kans op regeringsdeelname dus dan is de keuze simpel

                                          Comment


                                          • #71
                                            BBB en PVV en SP zijn ook links maar op klimaatgebied tegenovergestelde.

                                            Comment


                                            • #72
                                              We hebben natuurlijk ook Volt en Denk nog of een CU op de linkervleugel

                                              Comment


                                              • #73
                                                https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-kunnen-vinden

                                                Omtzigt en Timmermans lijken het uitstekend met elkaar te kunnen vinden

                                                Comment


                                                • #74
                                                  Peilingen 4 november 2e Kamer door Maurice de Hond:

                                                  NSC: 30 (-1)
                                                  VVD: 26
                                                  PvdA-GL: 25 (+1)
                                                  PVV: 19
                                                  BBB: 9
                                                  D66: 7
                                                  PvdD: 5 (+1)
                                                  FvD: 5
                                                  CDA: 4 (-1)
                                                  SP: 4
                                                  Volt: 4
                                                  CU: 3 (-1)
                                                  DENK: 3
                                                  SGP: 2
                                                  JA21: 2
                                                  BIJ1: 1 (+1)
                                                  BVNL: 1
                                                  50PLUS: 0

                                                  ​+/- vs. 28-10-2023


                                                  NSC: 30 (+30)
                                                  ​VVD: 26 (-8)
                                                  PvdA-GL: 25 (+8)
                                                  PVV: 19 (+2)
                                                  BBB: 9 (+8)
                                                  D66: 7 (-17)
                                                  PvdD: 5 (-1)
                                                  FvD: 5 (-3)
                                                  CDA: 4 (-11)
                                                  SP: 4 (-5)
                                                  Volt: 4 (+1)
                                                  CU: 3 (-2)
                                                  ​DENK: 3
                                                  SGP: 2 (-1)
                                                  JA21: 2 (-1)
                                                  ​BIJ1: 1
                                                  ​​BVNL: 1 (+1)
                                                  ​​50PLUS: 0 (-1)

                                                  ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2021

                                                  Comment


                                                  • #75
                                                    1e grote lijsttrekkersdebat gisteren bij RTL tussen VVD, NSC en PvdA/GL.

                                                    Omtzigt vaag, geen financiele onderbouwing voor zijn plannen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X