Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Verkiezingen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ik ben nog een zwevende kiezer...maar ik denk dat ik eens Volt ga stemmen. Denk ik dan...geloof ik twijfelend.

    Comment


    • ik ga tactisch stemmen, rechts, zodat ons nieuwe kabinet straks veel meer voor elkaar kan krijgen dan men verwacht had omdat in de EU dan veel wetten en regels worden teruggedraaid en weer aan de bevolking en hun besteedbaar inkomen kan worden gedacht.

      Comment


      • https://www.ewmagazine.nl/nederland/...zicht-1413725/

        Traditionele meerderheid van oude fracties in Europees Parlement na juni 2024 niet zeker. Foto: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

        De Europese verkiezingen op 6 juni kunnen nog weleens voor een aardverschuiving gaan zorgen, zo valt de laatste tijd steeds te vernemen. Maar wat zeggen de peilingen eigenlijk? De feiten op een rij.

        WAT ZEGGEN DE PEILINGEN OVER DE EUROPESE VERKIEZINGEN?


        De peilingen zeggen dat de grootste middenpartijen (christendemocraten en sociaaldemocraten) met licht verlies vrij stabiel blijven. De winst gaat vooral naar conservatieven en radicaal-rechtse nationalisten. Radicaal-links en de liberalen gaan volgens de peilingen flink zetels inleveren.

        De Europese Volkspartij (christendemocratisch) verliest volgens de peilingen een klein aantal zetels, maar blijft ruim de grootste met ongeveer 180 zetels. S&D (sociaal-democratisch) peilt iets meer verlies, maar blijft eveneens stabiel rond de 136 zetels.

        Renew Europe (liberaal) staat op stevig verlies en zou als er nu Europese verkiezingen waren 17 zetels inleveren, waarmee het er 85 overhoudt. G/EFA (groenen) levert eveneens 17 zetels in en zou op 55 zetels blijven steken.

        Dan de gepeilde winnaars: dat zijn vooral conservatieve en populistisch-rechtse partijen. De ECR (conservatieven) zou van 68 naar 76 zetels groeien. I&D (radicaalrechtse nationalisten) zou met 22 zetels groeien naar een totaal van 85 zetels in het Europees Parlement.

        WAT BETEKENEN DEZE PEILINGEN VOOR DE EUROPESE VERKIEZINGEN?


        Als de peilingen verkiezingsuitslagen zouden zijn, zou voor het eerst in de geschiedenis de ‘grote coalitie’ (christendemocraten en sociaaldemocraten, die een hoofdrol speelden in het opbouwen van de Europese samenwerking) geen meerderheid meer hebben.

        Daardoor is een derde partij nodig. Dat zouden de liberalen, groenen of conservatieven kunnen worden.

        NEDERLANDSE PEILINGEN EUROPESE VERKIEZINGEN


        Wat zeggen de peilingen over de trendontwikkelingen van Nederlandse partijen richting de Europese verkiezingen? Onderstaand overzicht geeft de Nederlandse peilingen voor het Europees Parlement van Ipsos-I&O sinds begin dit jaar weer.
        Partij Huidig zetelaantal Peiling februari 2024 (Ipsos-I&O) Peiling maart 2024 (Ipsos-I&O) Peiling april 2024 (Ipsos-I&O) Peiling mei 2024 (Ipsos-I&O)
        NSC 0 2 (+2) 0 (0) 1 (+1) 1 (+1)
        VVD 4 5 (+1) 5 (+1) 5 (+1) 4 (0)
        D66 2 2 (0) 2 (0) 3 (+1) 2 (0)
        PVV 0 9 (+9) 10 (+10) 8 (+8) 9 (+9)
        CDA 4 2 (-2) 2 (-2) 2 (-2) 2 (-2)
        SP 0 1 (+1) 0 (0) 1 (+1) 1 (+1)
        GL-PvdA 9 (+6) 6 (-3) 7 (-2) 7 (-2) 7 (-2)
        FvD 3 0 (-3) 0 (-3) 0 (-3) 0 (-3)
        PvdD 1 1 (0) 1 (0) 1 (0) 1 (0)
        CU 1 0 (-1) 0 (-1) 0 (-1) 0 (-1)
        Volt 0 2 (+2) 2 (+2) 1 (+1) 2 (+2)
        SGP 1 0 (-1) 1 (0) 1 (0) 1 (0)
        BBB 0 1 (+1) 1 (+1) 1 (+1) 1 (+1)
        PEILINGEN IPSOS-I&O


        Ipsos-I&O publiceert een maandelijkse peiling van de politieke voorkeuren van Nederlandse kiezers met betrekking tot de Europese verkiezingen.

        De steekproef wordt steeds grotendeels getrokken in het I&O Research Panel. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard (CBS). Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

        PEILINGEN ZIJN BEPERKT NUTTIG


        Peilingen zijn palingen, luidt het gezegde. Het zijn geen voorspellingen. Daarnaast lijdt elke peiling en peilingsmethode aan specifieke tekorten. Wel zijn peilingen nuttig voor het blootleggen van electorale trends over langere periodes.

        Laat de kiezer, op zijn beurt, het stemgedrag niet afhangen van peilingen? Nee, was eerder de mening van politicoloog Sjoerd Stolwijk in EW: ‘Wel is het zo dat peilingen het wedstrijdelement versterken, waardoor kiezers zin krijgen in de verkiezingen.’

        Comment


        • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

          Peiling Maurice de Hond (03-06-2024) Tweede kamer

          PVV: 42 (+5)
          GL-PvdA: 25
          VVD: 19 (-5)
          CDA: 10 (+5)
          D66: 10 (+1)
          BBB: 8 (+1)
          NSC: 7 (-13)
          SP: 6 (+1)
          FvD: 5 (+2)
          PvdD: 4 (+1)
          ​Volt: 4 (+2)
          CU: 3
          SGP: 3
          DENK: 3
          JA21: 1

          ​+/- vs. Tweede Kamerverkiezingen 2023




          Comment


          • Ik moet nog even uitzoeken voor 6 juni, wat het beste effect is op onze politiek in Nederland, vermoedelijk op een partij stemmen in een bepaald blok wat effect kan hebben omdat ze bij de grootste worden in geschat, en dan het blok waar inhoudelijk de richting zit die ik zou willen.

            Comment


            • Komt voor het eerst een rechtse meerderheid in de EU. Italie heeft onder het rechtse kabinet al 60% minder immigranten toegelaten, mede door hun deal en met Rutte er toen bij qua miljardenhulp aan Tunesie.

              Comment


              • https://www.parool.nl/nederland/pvv-...ngen~bea6d424/

                PVV en GroenLinks-PvdA nek aan nek in slotpeiling Europese verkiezingen


                PVV en GroenLinks-PvdA zijn een dag voor de Europese verkiezingen de grootste partijen in de slotpeiling van EenVandaag en Ipsos I&O. Tegelijk geeft bijna de helft van de kiezers aan nog geen idee te hebben op wie te moeten stemmen.

                Zowel PVV als GroenLinks-PvdA staan in de slotpeiling van EenVandaag en Ipsos I&O virtueel op acht zetels. Aan de vooravond van de Europese verkiezingen is op basis van deze peiling niet te zeggen wie van de twee de grootste wordt.

                Bij de vorige Europese verkiezingen haalde de PVV nog nul zetels. De PvdA werd toen met zes zetels de grootste. GroenLinks haalde drie zetels, opgeteld negen. Nu doen ze als één partij mee. Er is wel een verschil. In 2019 waren er nog 26 zetels voor Nederland te verdelen in het Europees Parlement. Nu zijn dat er door de brexit en de groei van de bevolking 31. De onderzoekers van EenVandaag benadrukken dat de uitkomst ook een zetel hoger of lager uit kan vallen.

                Twee zetels voor CDA, D66 en NSC


                Rekening houdend met die marge van een zetel, is het volgens de peiling maar de vraag of BBB, SP, Volt en Partij voor de Dieren erin slagen in het Europees Parlement te komen. Alle vier de partijen staan nu op één zetel. Maar door de onzekerheid kunnen dat er ook nul of twee zijn.

                De VVD heeft nu vijf leden in het Europees Parlement, en houdt die in deze peiling ook. Het CDA halveert en komt op twee. Ook D66 staat op twee, en blijft daarmee stabiel vergeleken met de vorige verkiezingen. Nieuwkomer NSC zou er ook twee halen. ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie halen in deze peiling geen zetels.

                Zwevende kiezers


                Uit de peiling blijkt ook dat bijna de helft (45 procent) van de kiezers die zegt te zullen gaan stemmen, nog niet weet op wie. Zoveel zwevende kiezers maakt voorspellen lastig.

                Hetzelfde geldt voor de opkomst. Traditioneel is die laag bij Europese verkiezingen. De vorige keer, in 2019, kwam nog geen 42 procent van de stemgerechtigden opdagen. Volgens de onderzoekers zou de PVV profiteren van een hogere opkomst. GroenLinks-PvdA zou er juist baat bij kunnen hebben als er minder mensen gaan stemmen.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2116...vv-volgt-met-7

                  EUROPESE VERKIEZINGEN



                  Nederland kiest 31 zetels in het Europees Parlement

                  Exitpoll: PvdA/GL met 8 zetels grootste na verkiezingen, PVV volgt met 7

                  Nederland bracht op donderdag 6 juni als eerste EU-land zijn stem uit voor een nieuw Europees Parlement. PvdA/GL lijkt volgens de eerste exitpoll als grootste partij uit de bus te zijn gekomen. De PVV boekt een historische winst.

                  De uitslagen van de voorlopige exitpoll.

                  Opkomst Europese verkiezingen met 46,8 procent stuk hoger dan in 2019


                  De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is dit keer een stuk hoger uitgevallen. Volgens de tweede exitpoll van Ipsos I&O voor de NOS ging donderdag 46,8 procent van de kiezers naar de stembus. Het is de hoogste opkomst sinds 1989. Toen bracht 47,5 procent van de kiezers een stem uit.
                  Vijf jaar geleden was de opkomst 41,8 procent. Bij de vijf Europese verkiezingen ervoor bleef de opkomst onder de 40 procent. Het dieptepunt was de stembusgang in 1999. Toen stemde slechts 30 procent van de Nederlandse kiezers voor een nieuw Europees Parlement.

                  Exitpoll: PvdA/GL met 8 zetels grootste na verkiezingen, PVV volgt met 7


                  PvdA/GL is de grootste partij geworden in de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij krijgt volgens de eerste exitpoll van Ipsos I&O/NOS 8 zetels. De PVV volgt met 7.


                  Nederland heeft donderdag 31 van de 720 zetels van het nieuwe Europees Parlement gekozen. De verkiezingsuitslag mag pas zondag bekend worden gemaakt. De meeste EU-lidstaten stemmen zondag.


                  Ook als PvdA/GL inderdaad de grootste wordt, moet zij wel verlies slikken. PvdA heeft nu 6 en GroenLinks heeft 3 Europarlementariërs, samen 9.


                  Onder leiding van Frans Timmermans won de PvdA in 2019 de Europese verkiezingen in Nederland. GroenLinks won ook wat in 2019. Bij deze verkiezingen zijn meer zetels te verdelen dan vijf jaar geleden.


                  Hoewel de twee partijen in de Eerste en de Tweede Kamer een gezamenlijke fractie vormen, nemen ze na de Europese verkiezingen elk plaats in hun eigen Europese fractie. PvdA'ers schuiven aan bij de sociaaldemocraten en GroenLinksers bij de groenen. Hoeveel PvdA'ers en hoeveel GroenLinksers er in het nieuwe Europees Parlement belanden, hangt af van uitgebrachte voorkeursstemmen.


                  De ChristenUnie lijkt uit het Europees Parlement te verdwijnen, volgens de exitpoll van Ipsos I&O in opdracht van de NOS. De partij deed deze verkiezingen, anders dan andere keren, niet samen mee met de SGP. Die kleine christelijke partij lijkt wel 1 zetel te behalen. Forum voor Democratie, die in 2019 met 4 zetels in het parlement kwam, krijgt ook geen zetel volgens de exitpoll. Die radicaalrechtse fractie viel de afgelopen jaren overigens al uiteen.

                  De SP lijkt niet terug te keren in het Europees Parlement. De afgelopen vijf jaar waren de socialisten daar al niet vertegenwoordigd, maar de partij had gehoopt weer een of meer zetels te heroveren bij de verkiezingen. In 2019 verloor de eurokritische SP haar 2 Europese parlementszetels. Dat jaar kreeg de SP vooral veel negatieve publiciteit na een campagnefilmpje over 'Hans Brusselmans', waarin de spot werd gedreven met Frans Timmermans, indertijd lijsttrekker van de PvdA.

                  Comment


                  • de complete uitslag voor Nederland volgt later, de rest van Europa stemt dit weekend. En dan gaat het uiteindelijk om het totaalplaatje van de zetelverdeling in de EU. Nederland is geen grote zetelhouder daar.

                    De grootste landen daarin zijn:

                    1. Duitsland 96 zetels
                    2. Frankrijk 81 zetels
                    3. Italie 76 zetels
                    4. Spanje 61 zetels
                    5. Polen 53 zetels
                    6. Roemenie 33 zetels
                    7. Nederland 31 zetels

                    en daaronder volgen nog 20 landen met 6 tot 22 zetels ieder.

                    Comment


                    • Dit topic gaat over Tweede Kamerverkiezingen......

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1879...an-feestvieren

                        EUROPESE VERKIEZINGEN



                        Analyse - Polarisatie neemt eerder toe dan af

                        Links juicht, maar Wilders kan feestvieren

                        De exitpoll van de Europese verkiezingen in Nederland wordt met gejuich ontvangen door PvdA/GL. Net als vijf jaar geleden doet links het goed, hoewel het resultaat dit keer een optelsom is van twee partijen. De bedoeling van de fusie was juist dat PvdA/GL meer kiezers zou trekken dan de som der delen. Dat lijkt in Europa niet gebeurd.

                        Wouter de Winther




                        Toch verkoopt PvdA/GL de exitpoll begrijpelijkerwijs als een grote overwinning op het verguisde rechtse blok. Helder is dat de fusieclub dé vluchtheuvel voor de linkse kiezer is, na een campagne die vooral uitblonk in het waarschuwen voor rechts. Het zal de landelijke partijtop inspireren om ook in Den Haag die koers te blijven volgen. Verdere polarisatie tussen links en rechts in de nationale politiek ligt daarbij voor de hand.


                        Ook de PVV zal niet ontevreden zijn. PvdA/GL verslaan zou mooi zijn geweest, maar voorman Geert Wilders weet dat zijn electoraat veel minder warmloopt voor Europese verkiezingen dan voor de landelijke verkiezingen. De vorige keer haalde de PVV zelfs helemaal geen zetel (na de Brexit toch nog één). Daar tegen afgezet is de exitpoll een enorme opsteker voor Wilders, ook omdat er op rechts geen enkele andere partij in de buurt komt.



                        Verder valt het beperkte verlies voor het CDA op, de goede zaken van de BBB en het vermoedelijke einde van FvD in Europa.

                        Machtsblokken




                        De kans is evenwel miniem dat onze vers gekozen Europarlementariërs het verschil zullen maken. De relatief kleine schare Nederlanders zal opgaan in de grote machtsblokken als die van christendemocraten, sociaaldemocraten en de sterk opkomende populisten. Nederland bepaalt daarin niet de koers.



                        Bij de vorige Europese verkiezingen viel op hoe de toen welbekende voorman Frans Timmermans zijn PvdA tot winnaar wist te maken. Dit keer was de bekendheid van de lijsttrekkers een stuk minder. De verkiezingscampagne werd zelfs nog meer gedomineerd door de landelijke politiek dan in voorgaande edities. In praatprogramma’s werden de Europese lijsttrekkers deels en soms helemaal vervangen door landelijke partijleiders. Die gingen op hun beurt maar weer eens nakaarten over de Tweede Kamerverkiezingen of het net gesloten coalitieakkoord.Opkomst



                        Als partijen bereid zijn hun echte ’kanonnen’ naar Brussel te sturen kan hun ideeënstrijd in het publieke debat wellicht meer aandacht krijgen. Maar daarmee is nog steeds niet gezegd dat kiezers dan wel massaal naar de stembus zullen rennen. Want hoewel de opkomst nu hoger lijkt uit te komen, komt het kiezersenthousiasme voor Europa niet in de buurt van wat bij landelijke verkiezingen te zien is.



                        De grootschaligheid van het Europees Parlement, de beperkte Nederlandse invloed daarin en het onvermogen van Brussel om de eigen onmisbaarheid met resultaten overtuigend over het voetlicht te brengen kunnen de apathie verklaren. Daar ligt een grote uitdaging voor de vers gekozen Nederlandse politici die naar Brussel gaan: zorgen dat kiezers het idee krijgen dat hun stem ertoe heeft gedaan.

                        Comment


                        • Helder...het is dus heel erg moeilijk om de NL-coalitieovereenkomst uit te voeren..ik denk dat Gertie W. en Kerrolaijn van der Pis hun kiezersbeloften niet zullen kunnen gaan nakomen....(en dat wisten ze zelf uiteraard ook wel..) Alsdus; voorlopig een hoera!

                          Comment


                          • volgens mij zijn de EU verkiezingen nog niet geweest en ook de nieuwe zetelverdeling, pas daarna kunnen we zien wat er verandert, overigens veranderen nu al zaken zoals delen van het groene Timmermans beleid terugdraaien of bijstellen.

                            En Meloni in Italie als rechts kabinet heeft al 60% minder assielzoekers voor elkaar gekregen in 1 jaar.

                            Comment


                            • ja dat is democratie, na verkiezingen andere partijen en ander beleid

                              Comment


                              • PvdA/GL is de 1 na grootste verliezer na FvD met 8,3% minder stemmen dan vorige EU verkiezingen

                                Comment


                                • ja de fusie heeft dus niet tot succes geleid, en in de EU zitten GL en PvdA weer niet bij elkaar, dus dat schiet ook niet op voor ze.

                                  Comment


                                  • Het grote PvdA is net als het grote CDA die vroeger met zijn tweeen de Nederlandse politiek bepaalden, gedecideerd tot 2 kleine partijtjes. Waarbij PvdA allang niet meer voor de arbeiders opkomt. De partij is min of meer elitair geworden en iedere keer snappen ze niet dat ze maar niet winnen, precies het probleem , ze snappen de kiezer en hun problemen niet meer.

                                    Groenlinks huppelt daar met tussen de 8 a 12 zetels op en neer met zetels die heen en weer gaan met een Partij vd Dieren en D66, en met klimaat als hoofdonderwerp.

                                    En juist nu het klimaat een groot issue is, is het veelzeggend dat kiezers daar schijnbaar niet masaal voor stemmen zodat ze groter worden. Denk zelf dat vedl kiezers juist er niet op stemmen vanwege hun klimaatstandpunten. Daarnaast is links ook meer en meer versplinterd met ook nog een Volt, D66, SP, Partij vd Dieren, Denk ze de linkse kiezer moeten trekken en dan heb je het als GL en PvdA ook extra lastig. En vergeet niet dat veel linkse stemmers richting PVV zijn gegaan omdat die wel hun problemen ziet.

                                    Comment


                                    • Originally posted by vuurwants View Post
                                      Helder...het is dus heel erg moeilijk om de NL-coalitieovereenkomst uit te voeren..ik denk dat Gertie W. en Kerrolaijn van der Pis hun kiezersbeloften niet zullen kunnen gaan nakomen....(en dat wisten ze zelf uiteraard ook wel..) Alsdus; voorlopig een hoera!
                                      Er is een hoofdlijnen akkoord. Vele zaken zijn juist niet benoemd daar mag de gehele 2e kamer dan over mee beslissen dat geeft dus alle partijen juist meer invloed op het regeringsbeleid. En de uitslag van de Europese verkiezingen gaan ook invloed hebben op het regeringsbeleid. Juist met deze nieuwere manier van regeren is het een opener democratie waarin de oppositie dus ook mee kan regeren. Eens kijken of er dan ook meer bereikt kan worden.

                                      Comment


                                      • Dat is compleet correct. Dit wordt een interessant en spannende tijd qua nieuwe politiek bedrijven waarin er juist meer samenwerking moet komen.

                                        Comment


                                        • https://nos.nl/l/2523798

                                          Duitsland levert het grootste aantal zetels, daar is een grote verschuiving tenkoste van links.

                                          Comment


                                          • en Frankrijk als 2e grote land qua zetels voor de EU, gaat zoals verwacht Le Pen aan kop:

                                            https://www.telegraaf.nl/nieuws/4396...ranse-prognose

                                            EUROPESE VERKIEZINGEN



                                            27 landen naar de stembus: 720 zetels om te verdelenLIVE | Uitslagen Europese Parlementsverkiezingen: Le Pen aan kop in Franse prognose

                                            Franse prognose: Le Pen aan kop met circa 31%


                                            In de eerste prognose in Frankrijk gaat het rechts-nationalistische Rassemblent National van Marine le Pen aan kop. De liberale Renaissance-partij, van president Emmanuel Macron, staat nu op 15,2%, aldus Franceinfo.

                                            Griekenland: christendemocratische Nea Dimokratia aan de leiding

                                            Exitpolls uit meerdere Europese landen komen binnen


                                            Uit meerdere Europese landen zijn de eerste exitpolls uitgebracht na de Europese parlementsverkiezingen. In Griekenland is de rechtse partij van premier Kyriakos Mitsotakis volgens de exitpoll van de omroep ERT de grootste geworden. De partij zou tussen de 28 en 32 procent van de stemmen hebben behaald. De linkse partij Syriza van Stefanos Kasselakis staat op de tweede plaats met 15 tot 18 procent van de stemmen.


                                            De opkomst in Griekenland was niet hoog. Mogelijk speelde het weer daarbij een rol, in het hele land kwam de thermometer ruim boven de 30 graden uit. Anderhalf uur voor de stembureaus sloten was de opkomst nog geen 33 procent.


                                            In de kleinste EU-lidstaat Malta is de regeringspartij Labour volgens de eerste resultaten de grootste geworden. Volgens die voorspellingen gaan 3 van de 6 Maltese zetels in het Europees Parlement naar Labour. Desondanks is er sprake van een verlies voor Labour.


                                            De conservatieve Nationalistische Partij van de huidige voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola kan 2 tot 3 zetels verwachten. Daarmee lijkt Metsola haar zetel te hebben veiliggesteld.

                                            Exitpoll Oostenrijk: rechts-nationalisitsche FPÖ aan kop


                                            De rechts-nationalistische Vrijheidspartij (FPÖ) lijkt de Europese verkiezingen in Oostenrijk te winnen. Dat is de prognose van enkele Oostenrijkse omroepen en persbureau APA, gebaseerd op opiniepeilingen na sluiting van de stembureaus.


                                            De FPÖ eindigt in de prognose met 27 procent van de stemmen op de eerste plaats, gevolgd door de conservatieve Volkspartij (ÖVP) met 23,5 procent en de Sociaal-Democraten (SPÖ) op 23 procent.


                                            De groene en liberale partijen zouden beide op 10.5 procent kunnen rekenen.

                                            Comment


                                            • in Belgie 2 rechtse partijen de grootste, N-VA van Bart de Wever aan kop en daarachter Vlaams Belang, dit zijn overigens de verkiezingen voor het Vlaams parlement, die werden gelijk gehouden met de andere EU verkiezingen.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7513...e-verkiezingen

                                                Macron schrijft parlementsverkiezingen uit in Frankrijk na nederlaag in Europese verkiezingen

                                                PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron schrijft nieuwe parlementsverkiezingen uit nadat bekend was geworden dat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. Volgens een exitpoll die eerder deze avond naar buiten kwam, heeft de nationalistisch-rechtse partij RN van Frankrijk twee keer zoveel stemmen gekregen als de partij van de president.

                                                © ANP

                                                In een live televisietoespraak maakte president Macron de nieuwe parlementsverkiezingen bekend.




                                                „Ik kan niet doen alsof er niets gebeurd is”, zei Macron in een toespraak waarin hij reageerde op de teleurstellende resultaten. De president heeft daarom besloten het parlement te ontbinden. De eerste ronde van de verkiezingen moet aan het einde van de maand plaatsvinden, op 30 juni. De tweede ronde zal op 7 juli zijn. Hij noemt de uitslag van de Europese verkiezingen „geen goed resultaat voor partijen die Europa verdedigen.”

                                                De verrassende stap van Macron kan ervoor zorgen dat hij veel macht moet inleveren als de Rassemblent Nationale van Marine Le Pen de komende verkiezingen wint. Le Pen verwelkomt het besluit van Macron. „We zijn klaar om de macht over te nemen als de Fransen ons hun vertrouwen geven in de komende nationale verkiezingen.”

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8402...uk-naar-rechts

                                                  Middenpartijen behouden volgens prognose krappe meerderheid
                                                  Stoelendans in EU, kiezer maakt ruk naar rechts

                                                  BRUSSEL - Europa slaat rechtsaf. De kiezer heeft gesproken, maar de grote stoelendans in het Europees Parlement moet nog beginnen. De komende weken worden cruciaal voor de nieuwe machtsverhoudingen in de Europese Unie.

                                                  © FOTO’S ANP/HH

                                                  Feest bij de aanhangers van de redicaal-rechtse partij RN (Rassemblement National). Maar liefst 32% van de Fransen stemden op de lijsttrekker van de partij.




                                                  De Europese kiezer maakt een ruk naar rechts. De christendemocraten blijven de grootste politieke familie in het Europees Parlement. Alles rechts van hen groeit. Dat bleek zondagavond uit een eerste prognose na afloop van de Europese verkiezingen.


                                                  De liberalen en groenen, die de afgelopen vijf jaar de sociaaldemocraten en christendemocraten regelmatig aan een meerderheid hielpen, zitten in de hoek waar de klappen vallen.



                                                  De afgelopen jaren rolde Brussel een progressieve groene agenda uit over het landenblok. Maar de EU is er niet in geslaagd om de migratiechaos onder controle te krijgen. Daar lijken conservatieve en uiterst rechtse partijen nu de vruchten van te plukken.Gedram



                                                  Aan de kant van de verliezers lijken de liberalen en Groenen de rekening te betalen voor hun woke- en klimaatgedram. Toch houden de centrumpartijen genoeg zetels over voor een meerderheid.



                                                  De Europese Volkspartij (EVP), de fractie van christendemocraten met vanuit Nederland het CDA, is zoals altijd de grootste geworden. De machtspartij lijkt zelfs wat te groeien.

                                                  Dr. Peter Liese



                                                  De verkiezingsuitslag is niet alleen van betekenis voor hoe het Europees Parlement er uitziet, maar het speelt ook een belangrijke rol in wie de touwtjes in handen heeft in de Brusselse bureaucratenbolwerk.



                                                  Nu de EVP de grootste is geworden zal hun boegbeeld Ursula von der Leyen bijvoorbeeld de komende vijf jaar de post van voorzitter van de Europese Commissie claimen, de machtigste baan van Brussel.’Pro-Europese coalitie



                                                  Ze moet wel op zoek naar steun van een meerderheid in het Europees Parlement. De afgelopen jaren kon ze al haar plannen doordrukken met behulp van de zelfbenoemde ’pro-Europese coalitie’. Naast haar eigen EVP bestaat dit gezelschap uit de sociaaldemocraten (S&D) met onder meer de PvdA en het liberale Renew met vanuit Nederland VVD en D66.



                                                  De drie middenpartijen behouden volgens de prognose een krappe meerderheid. Mogelijk is het niet genoeg voor een stabiele basis: de afgelopen jaren was er geen strikte fractiediscipline. Om die reden werd er vaak met de Groenen samengewerkt. Al met al waaide er een progressieve wind door de EU-vergaderpaleizen.

                                                  Dat lijkt na de nederlaag van de liberalen en groenen minder logisch. Von der Leyen lonkt al langer naar de steun van de Italiaanse regeringsleider Giorgia Meloni. Zij heeft een stevige vinger in de pap bij de rechts-conservatieve ECR met onder mee de SGP.
                                                  Migratiedossier



                                                  Om Meloni te laten zien wat Brussel kan betekenen voor rechts gaf Von der Leyen het afgelopen jaar een draai aan het stuur. Opeens toonde de Europese Commissie daadkracht op het migratiedossier en werd er geluisterd naar de boeren.



                                                  De andere verkiezingswinnaar is de ID-fractie met de PVV. Deze groep stond jarenlang aan de zijlijn omdat niemand met ze wil samenwerken. Om weer een rol van betekenis te krijgen lanceerde de Franse verkiezingswinnaar van zondag, Marine Le Pen, onlangs het plan om ECR en ID te fuseren.

                                                  © DPA/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

                                                  Ook in Duitsland boekte de rechterflank winst. AfD viert feest.



                                                  Deze megafractie kan mogelijk de op een na grootste worden. Een positie die sinds jaar en dag in handen is van de Europese sociaaldemocraten.



                                                  Of deze megafractie er gaat komen is nog maar zeer de vraag. De onderlinge verschillen zijn groot en niet alle partijen willen met elkaar samenwerken.



                                                  Voor Von der Leyen zou er een optie ontstaan om minder afhankelijk te worden van links.



                                                  De samenstelling van de nieuwe fracties gaat de komende weken nog veranderen. De prognose geeft daarom een wat vertekend beeld.



                                                  Zo is nog niet duidelijk waar Alternative für Deutschland (AfD) komt te zitten. Deze radicaal-rechtse partij is na tal van schandalen uit de ID-fractie gegooid. Toch hebben ze in Duitsland een reusachtig verkiezingsresultaat geboekt. Ook de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán zoekt nog onderdak.Groenen



                                                  Aan de linkerflank blijven ze hopen op een voortzetting van de oude coalitie. Ook de Groenen hopen ondanks hun enorme nederlaag mee te kunnen doen. Hun leider, Nederlander Bas Eickhout van GL, erkent dat de kiezer een signaal geeft. „Een grote groep mensen is niet tevreden”, zegt hij. „Tegelijkertijd zegt bijvoorbeeld drie kwart van de Nederlanders dat ze klimaat belangrijk vinden. En dan stemmen ze wel weer in grote aantallen op Wilders.”



                                                  Hij verwacht met het thema industriepolitiek een brug te kunnen slaan naar de drie centrumpartijen. „Ik denk dat we elkaar daar kunnen vinden. Dat zal moeilijker worden op landbouw.”

                                                  Comment


                                                  • Per land is de verdeling niet relevant, gaat om totale zetelverdeling in de EU, en daar is Nederland maar een klein landje met name Duitsland, Frankrijk en Italie zijn de echte zetelleveranciers.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X