Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Verkiezingen

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Inderdaad Rutte was ook links EU beleid aan het uitvoeren , maar vele EU landen nu rechtse regeringen, bevolking is de uitbuiting zat en boeren durven dat te uiten.

    Comment


    • Zoals ik al voorspelde bij de verkiezingsuirslag, geen formatie mogelijk en dan nog, de EU regeert.

      Comment


      • En nieuwe verkiezingen zullen ook weinig uitmaken

        Comment


        • Inderdaad, stel de PVV groeit door dan blijft het probleem dat er geen andere coalitiepartners zijn die met de PVV willen of kunnen regeren voor een meerderheidskabinet. En een minderheidskabinet is helemaal te wankel met die partijen met te weinig ervaren mensen en of aantal tegenstellingen in standpunten.

          Over links is er geen meerderheid en een CDA of VVD zijn te klein om zich te willen verbinden aan een linkse meerderheid.

          Dan zal een zakenkabinet of een vorn van een minderheidskabimet overblijven.

          Comment


          • Hoe groter de PVV wordt, des te kleiner een kans op een rechts kabinet.

            Comment


            • die D66 muts van een ollongrun had toch gelijk met haar pieter omzight functie elders.

              Comment


              • We wisten allemaal al dat een coalitie niet mogelijk is met deze partijen, een VVD die veel is kwijtgeraakt en als enige genoeg ervaren bewindslieden heeft, een BBB die geen cijfermatige kennis hebben, een Omtzigt die met een CDA light veraf van de PVV staat en ook een PVV wat te weinig ervaren of capabele bewindslieden heeft en plannen heeft die zoveel geld kosten die niet uitgevoerd kunnen worden.

                Daarnaast zal met de EU regels mbt assielzoekers, klimaat moeten volgen en ook de stikstofuitstpraak van de rechter. Als er al een coalitie was gekomen was deze snel gevallen of hadden ze weinig kunnen uitvoeren, want dat hebben we al met Rutte gezien die linkse EU maatregelen moest uitvoeren.

                Comment


                • https://www.ad.nl/politiek/pvv-vvd-e...komt~a16d1302/


                  Geert Wilders (PVV) voor aanvang van gesprekken in het formatiegebied. © ANP

                  PVV, VVD en BBB houden de deur open voor Omtzigt: ‘Ik hoop dat hij alsnog komt’


                  Pieter Omtzigt blijft alsnog welkom om weer aan te schuiven bij de formatie. De partijleiders van PVV, VVD en BBB houden de deur voor hem open. Ze willen vrijdag verder praten, na een kort overleg donderdagochtend. ‘Ik hoop dat Pieter ook komt'.

                  Vooralsnog gaan de formatiegesprekken dus verder zónder NSC-leider Pieter Omtzigt. Die zit ‘moe’ thuis in Enschede, laat zijn partij weten. Nadat hij de formatie deed klappen, is Omtzigt niet meer met de partijleiders om tafel gegaan, evenmin is er contact geweest per telefoon.

                  Niettemin blijft informateur Ronald Plasterk de rode loper uitleggen: Omtzigt blijft welkom. Ook namens de andere partijleiders. Dilan Yesilgöz: ,,Het lijkt me wel zo netjes om het met z'n allen af te ronden. Hij blijft welkom. Hij is straks ook onderdeel van het verslag immers. Ik hoop dat hij komt.”

                  PVV-leider Geert Wilders: ,,Het zou heel raar zijn om hem nu in één keer níet uit te nodigen. Maar als hij niet wil of kan, dat is dan aan hem. Ik ga formeel niet over het uitnodigingenbeleid, maar ik vind het logisch hem hier te vragen.” Wilders wilde verder weinig zeggen.

                  Appje


                  De leiders van PVV, VVD en BBB kwamen donderdag opnieuw bijeen, maandag moet Plasterk immers zijn verslag inleveren bij de Tweede Kamer. ,,Ik ben ‘s morgens altijd goedgehumeurd, wat niks wil zeggen over de staat van de formatie”, zei PVV-leider Geert Wilders bij aankomst in het Tweede Kamergebouw.

                  Sinds Omtzigt dinsdagavond aankondigde in deze fase niet meer verder te praten, heeft Wilders niets meer van hem vernomen. ,,Het laatste wat ik hoorde was dat appje van eergisteren.” VVD-leider Dilan Yesilgöz en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas wilden niks zeggen voorafgaand aan het overleg.

                  Sinds 19 december spraken de vier met elkaar over een mogelijke coalitie. De NSC-fractie heeft woensdag een brief afgeleverd aan informateur Ronald Plasterk, maar over de inhoud daarvan is niets bekend.

                  Comment


                  • Hij kan het mentaal ook niet aan, zeker niet als ie ziet watvoor nitwitsen bij de PVV lopen. En dan zit ie ook nog zelf met onervarenheid in zijn eigen partij, en de onkunde binnen de BBB.

                    Comment


                    • We weten toch allemaal dat er geen coalitie gevormd kan worden met deze verkiezingsuitslag?

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/show/ik-mag-hopen-...oelt~ad6d0b3d/



                        PREMIUMAngela de Jong. © Shody Careman

                        Ik mag hopen dat Pieter Omtzigt gisteravond heeft gekeken en zich aangesproken voelt


                        ANGELA KIJKT TVIk hoop van harte dat Pieter Omtzigt woensdagavond dit programma heeft gekeken en zich realiseert dat het geen tijd is voor getreuzel en politieke spelletjes, schrijft Angela de Jong.

                        De 93-jarige Greet zegt het maar gewoon zoals het is. Ze vindt haar leven waardeloos. Ze is niet heel erg mobiel, haar zicht neemt af, maar het is vooral de eenzaamheid die haar nekt. Ze zit maar in haar huisje in Linschoten. Te wachten. Tot bijvoorbeeld haar dochter en schoonzoon langskomen. Tot ze met goed fatsoen om 21.00 uur naar bed kan.

                        Er is nog de wekelijkse kaartmiddag met de buurvrouwen, met wat lekkers en een glaasje wijn toe. Maar als ze vandaag een spuitje kon krijgen, nou, dan wist ze het wel, zegt ze ferm. ,,Ach meisje’’, reageert haar gelovige vriendin ontzet. Zij is geen voorstander van zelfmoord, maar bidt wel elke avond tot God of hij haar alsjeblieft die nacht wil komen halen.

                        Welkom in Nederland, mensen. Waar we de ouderenzorg tot op het bot hebben uitgekleed. Waar iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen, want dat vinden we toch allemaal zo’n fijn idee? Zorgpersoneel is er niet, dus jagen we massa’s mantelzorgers over de kling. En het wordt allemaal nog erger, want in 2040 is één op de vier Nederlanders 65 of ouder. Het aantal tachtigplussers is dan verdubbeld naar twee miljoen.

                        Nee, vrolijk werd ik niet van wat ik woensdagavond zag en hoorde in De toekomst is grijs, de nieuwe documentairereeks van Omroep Max op NPO 2 die de gevolgen van de aanstormende grijze tsunami in kaart brengt. Het is niet nieuw wat er te berde werd gebracht. Het is al honderd, zo niet duizend keer geschreven in kranten en gezegd op tv. Maar het is helaas zoals een oude wijsgeer al zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Pas nu de situatie actueel wordt in mijn eigen leven, ga ik me zorgen maken. Pas nu denk ik: hoe hebben we als land zo stom kunnen zijn om de bejaardenhuizen af te schaffen?

                        En ik niet alleen. Alle ouderen in De toekomst is grijs verzuchten hetzelfde. Vroeger moesten ze er niet aan denken daar ooit terecht te komen, maar nu klinkt dat bejaardentehuis als de hemel op aarde. Daar hoeven ze zich niet meer hijgend de trappen op te hijsen van hun veel te grote en lege huizen. Daar kunnen ze een praatje maken met leeftijdsgenoten in plaats van hun dagen slijten voor de tv. Daar hoeven ze niet te worstelen met de vraag wie ze zal vinden als ze vallen en wannéér ze gevonden worden, want er is hulp onder handbereik. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

                        Ik zou De toekomst is grijs normaal gesproken niet aanraden aan iemand die oververmoeid thuis zit. Maar toch hoop ik dat Pieter Omtzigt gisteravond gekeken heeft en zich aangesproken voelt. Er is werk aan de winkel in Nederland en rap ook. Er is geen tijd voor politieke spelletjes. Om nog maar een ervaringsdeskundige uit de serie te citeren: het is geen 5 vóór 12, het is 5 óver 12.


                        Comment


                        • Groot deel v NSC wilde niet met PVV. Daarbij is het geld er niet wat de PVV wil uitgeven, daar komt hun linkse karakter tevoorschijn. Omtzigt wilde als gedoogpartner in deze coalitie maar de VVD was hem voor om op die basis zelf alleen mee te doen aan de onderhandelingen.

                          En de BBB heeft geen flauw benul van financieen. Als deze 4 alleen al een coalitie zouden vormen zou het binnen no time vastlopen en vallen op een mix van onervarenheid, geen financiele onderbouwing, er moet bezuinigd worden plus EU doelen en regels die ze niet kunnen veranderen. Plus dat stikstofdossier door de rechter is bepaald en dat er teveel tegenstellingen zijn en ego's in deze partijen. En dan zijn er nog meer problemen waar ze tegen aanlopen bv, gevolgen vd huidige oorlogen en miljarden die naar defensie, klimaat moeten, en gebrek aan gasinkomsten.

                          Je moet nu helemaal niet willen regeren, vrijwel onmogelijk met welke coalitie ook, en dat zullen de kiezers weer bij een volgende verkiezing afrekenen.

                          Comment


                          • je kan inderdaad beter nu niet regeren omdat je niets kan bereiken en daarna afgestraft wordt.

                            Zorg wordt ook nog een probleem met vergrijzing, tekort aan personeel en te hoge kosten. Of herziening belastingstelsel wat al 10 of 20 jaar wordt uitgesteld en houtje touwtje aan elkaar hangt met onderbezetting personeel en verziekte werkcultuur al daar.

                            En zolang Putin maar doorgaat in Syrie, Afrika, Oekraine blijven de vluchtelingen komen, en als Trump aan de macht komt dan moeten wij onze eigen boontjes doppen als NAVO land, want Trump gaat geld en manschappen verminderen, en op de VS richten qua verbetering economie etc.

                            Het ziet er allemaal niet best uit, ongeacht welke partijen bij ons aan de macht zijn.

                            Comment


                            • Omtzigt is weer bij het overleg voor wat het waard is

                              Comment


                              • https://www.ad.nl/politiek/omtzigt-o...-was~aae02975/

                                Omtzigt oppert minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB, erkent dat zijn afscheid ‘niet chic’ was


                                COALITIEBESPREKINGEN / MET VIDEONa dagen wegblijven verscheen Pieter Omtzigt maandagochtend plotseling alsnog bij informateur Ronald Plasterk. De NSC-leider erkent dat zijn afscheid van deze informatieronde ‘niet chic’ was. ‘Ik zou het niet nog een keer doen op deze manier'. Hij oppert nu een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1597...ng-in-formatie

                                  NSC halveert in peiling door opstelling in formatie

                                  DEN HAAG - In een nieuwe peiling van I&O Research staat Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt op 9 zetels: een ruime halvering ten opzichte van de huidige twintig Kamerzetels. Het verlies komt volgens I&O door de weifelende opstelling van NSC in de formatie.

                                  © ANP




                                  Ondertussen profiteert de PVV van Geert Wilders: die partij groeit in de laatste peiling naar 49 zetels. Op dit moment heeft de PVV 37 Kamerzetels. Omtzigt blies vorige week de onderhandelingen op tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Rechtse kiezers nemen hem dat kwalijk: volgens I&O verwijten ze Omtzigt besluiteloosheid, het niet nakomen van beloften en het spelen van spelletjes.

                                  Omtzigts waarderingscijfer – in augustus een 7,6 – is gezakt naar een 5,5. Teleurgestelde NSC-kiezers wijken grotendeels uit naar de PVV, met name om het signaal af te geven dat ze een rechts kabinet mét de PVV willen, zo stelt het onderzoeksbureau.
                                  Formatie



                                  Ruim de helft van de Nederlandse kiezers kijkt negatief naar het stuklopen van de formatieonderhandelingen (53 procent). Vooral degenen die in november stemden op onderhandelingspartners PVV (73 procent), BBB (68 procent), VVD (71 procent) en NSC (58 procent) zijn teleurgesteld. Eén op vijf kiezers vindt het prima dat de formatie vastliep, dit zijn vooral linkse kiezers.



                                  Omtzigt liet dinsdag weten dat hij een rechts kabinet mogelijk wel wil gedogen. Daaraan stelt hij allerlei voorwaarden. Zo moeten er volgens de NSC-leider ’echt stappen worden gezet op beter bestuur en bestaanszekerheid’. Maar Omtzigt wil voorlopig dus niet om tafel met PVV, VVD en BBB om daarover te onderhandelen.

                                  Comment


                                  • Omtzigt krijgt wel voor elkaar wat ie wil nu, VVD niet als gedoogpartner maar als coalitiepartner wat ook beter is qua leveren ervaren bewindslieden.

                                    Comment


                                    • Maar als NSC gedoogpartner wordt, zit je nog met een minderheidskabinet.

                                      Comment


                                      • Omtzigt kan dit werk niet aan te snel driftig of overspannen.

                                        Comment


                                        • PvdA en SER man Kim Putter mag nu de informateur zijn, gaat minimaal een maand duren, maar goed onze economie loopt goed door momenteel.

                                          Comment


                                          • Pieter Omtzigt zet formatie voort

                                            Comment


                                            • De verwachte interne ruzie binnen PvdA en Groenlinks is daar, gang naar de rechtbank verwacht.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1340...lt-de-politiek

                                                Experts zien financiële problemen zakenkabinet: het zuur verdeelt de politiek

                                                AMSTERDAM - Nederland zeilt al jaren financieel scherp aan de wind, omdat politieke verschillen worden overbrugd door geld uit te geven. Hoe moet dat goed komen als er in een extraparlementair of zakenkabinet met ’wisselende meerderheden’ knopen moeten worden doorgehakt over mogelijke bezuinigingen, nu de rijksfinanciën er steeds slechter voor staan? Deskundigen zien moeilijkheden ontstaan.

                                                © ANP / ANP

                                                VVD-leider Dilan Yesilgoz in de Tweede Kamer in gesprek met v.l.n.r. Lilian Helder, Mona Keijzer (beiden van BBB), NSC-voorman Pieter Omtzigt, Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB).

                                                „De essentie van politiek is keuzes maken”, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. Dat het daar de afgelopen jaren al niet echt van is gekomen, kan zij terugzien in de stand van de economie. Door miljardenuitgaven van de overheid draait de economie nog wel, maar zijn er niet eens meer genoeg werkkrachten beschikbaar om alle kabinetsplannen uit te voeren en blijft het geld dus op de plank liggen. „We stuiten op korte termijn niet eens zozeer op de grenzen van de schatkist, maar op de grenzen van de werkgelegenheid”, ziet Blom.

                                                En al die miljardenuitgaven bleken ook nog eens onvoldoende om politieke verschillen écht te overbruggen. „Denk maar aan het klimaat- en stikstoffonds”, zegt Blom. Geld opzij zetten leek de oplossing om VVD, D66, CDA en CU bij elkaar te brengen. „Maar dan loop je tegen een nieuwe spanning op: je kunt alsnog gaan ruziën over hoe je het geld precies uitgeeft.” Ook CPB-directeur Pieter Hasekamp herkent dat: „De ervaring van de afgelopen jaren is dat het er niet makkelijker op wordt als je met veel partijen aan tafel zit.”
                                                Moeilijk zonder geld uit te geven

                                                Kortom: zelfs in een traditioneel meerderheidskabinet bleek het al moeilijk om zonder veel geld uit te geven verschillen te overbruggen. Hoe moet dat dan nu er misschien een extraparlementair of zakenkabinet komt dat met ’wisselende meerderheden’ de problemen in het land gaat oplossen? Informateur Kim Putters moet de komende weken uitzoeken of zo’n alternatieve kabinetsvorm zou kunnen werken. Hij spreekt maandag en dinsdag alle fractievoorzitters en wil van hen ’hom of kuit’ om snel een advies te kunnen schrijven over welke partijen bereid zijn deel te nemen aan zo’n experimenteel kabinet.

                                                (Tekst gaat verder onder foto)

                                                © FOTO’S ANP/HH

                                                Hoofdeconoom Marieke Blom van ING: „De essentie van politiek is keuzes maken.”

                                                Maar vooral op het financiële vlak roept dit al vraagtekens op. En dat terwijl op dat gebied veel werk te verzetten is. Het CPB legde deze week een waarschuwing neer: het begrotingstekort loopt de komende jaren hard op, dus een ’koerscorrectie’ is nodig. Gaat dat lukken als er wisselende meerderheden gezocht worden? CPB-directeur Hasekamp twijfelt: „Hoe losser de coalitievorm, hoe lastiger het is om budgettaire kaders te handhaven.” Want een meerderheid voor het afschaffen van het eigen risico is makkelijk te vinden.Miljardenrekening

                                                Maar voor hoe de bijbehorende miljardenrekening betaald moet worden, ligt dat al lastiger. Goed steun organiseren is essentieel in een alternatieve kabinetsvorm, vertelde hoogleraar bestuurskunde Arco Timmermans deze week na zijn bezoek aan informateur Putters. „Voldoende steun en constructief opstellen is een belangrijke voorwaarde”, klonk zijn oproep aan politiek Den Haag.

                                                Toch heeft econoom Blom van ING er een hard hoofd in dat het zuur ook voldoende wordt genomen in een alternatieve kabinetsvorm. „Ik denk dat het hoe dan ook heel moeilijk is voor een zakenkabinet om te gaan regeren. Het feit dat dit überhaupt wordt overwogen, duidt er al op dat het moeilijk is om compromissen te sluiten en iets te besluiten waar pijn in zit.” Ze legt uit dat er normaal gesproken in een coalitie ’pakketjes’ worden gemaakt: „Met fijne, maar ook pijnlijke dingen.”

                                                Zakenkabinet

                                                Maar dat lijkt haar lastig in een zakenkabinet: „Die pakketjes zitten normaal in een coalitieakkoord, maar dat is er dan waarschijnlijk niet. Of misschien maar een beperkt akkoord.”

                                                Tijdens de gesprekken tussen de vier partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) die ook na het uitzoekwerk van Putters waarschijnlijk het voortouw moeten nemen, viel bovendien voor en achter de schermen al te horen dat er de nodige verschillen tussen hen zaten in het financiële denken. VVD en NSC wilden de teugels strak houden, terwijl PVV en BBB minder waarde hechten aan de Europese begrotingsregels. Ook over de vraag of geld moet worden opgehaald via bezuinigingen of lastenverhogingen verschilden de meningen.Staatsschuld

                                                En dat terwijl er nogal een opdracht ligt. Topambtenaren van ministeries, De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau leverden een dik rapport aan voor de formatie met de suggestie om minstens 17 miljard euro per jaar aan bezuinigingen of lastenverhogingen door te voeren. „Dat is nog best bescheiden gekozen”, vindt Blom. „Want ook dan is er nog steeds een tekort op de begroting. Dus ik vind het niet overdreven streng.”

                                                En dat terwijl Nederland er op het oog nog goed voor staat. De staatsschuld is nog altijd minder dan 50 procent van het bbp, dat mag van Brussel nog tot 60 procent stijgen. Maar met een tekort van zo’n 3 procent zit Nederland al wel op de Europese grenzen, stipt Blom aan. „Dat is eigenlijk al hoog voor een economie waarin het nog best goed gaat.”

                                                Het is wat Blom betreft nu het moment om in te grijpen en harde keuzes te maken. Want: „Als je nu niet kiest, ga je dat doen op het moment dat het slecht gaat met de economie. En dat is juist het slechtst mogelijke moment. Je moet niet snoeien als het vriest.” Of dat gaat lukken met een alternatieve regeringsvorm? Blom heeft er een hard hoofd in. Maar hoogleraar Timmermans wijst erop dat het niet anders kan: „Politiek is altijd zoet en zuur, in welke combinatie dan ook.”

                                                Comment


                                                • https://www.volkskrant.nl/politiek/a...edium=referral

                                                  Wordt heel lastig, EU regels, geplunderde schatkist, oorlogen die doorgaan die invloed hebben op vluchtelingenstroom, uitgaven defensie, inflatie... en een Wilders die pro Putin standpunten heeft en een Omtzigt waarmee moeilijk te werken is, en een BBB met te weinig kennis en 3 partijen met 0.0 regeringservaring.

                                                  Comment


                                                  • Dit jaar nog nieuwe verkiezingen, dan is er nog weinig over van de NSC

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X