Je kan ook een injectie via de huisarts krijgen.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hooikoorts, hebben jullie er last van & welke middelen ertegen werken bij jullie goed
Collapse
X
-
https://www.ad.nl/binnenland/deze-pl...je-m~a68a642f/
Ambrosia. © Getty Images/iStockphoto
Deze plant is de nachtmerrie van menig hooikoortspatiënt en zo herken je ’m
Vijf instellingen, waaronder de GGD, roepen tuinbezitters op om de ambrosiaplant te verwijderen. Deze exotische plant, die vaak als onkruid in de tuin verschijnt, veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten en is al een aantal jaren bezig aan een opmars in Nederland.
‘Heb je ambrosia in de tuin? Deze schadelijke plant veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten en hoort niet in Nederland thuis. Weghalen dus!’ Dat schrijft de GGD op de website. Volgens de GGD is ambrosia ‘veel vervelender dan andere hooikoortsplanten’ omdat een bloeiende ambrosia héél veel pollen in de lucht verspreidt en een heftigere allergische reactie veroorzaakt dan andere pollen. De plant kan ook huidklachten veroorzaken en astmapatiënten kunnen ernstige klachten krijgen.
De zaden van de plant komen meestal in tuinen terecht via vogelvoer, zeggen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, kennisorganisatie Floron, het Leids Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en Pollennieuws/Flora van Nederland.
,,Hooikoortspatiënten zijn over het algemeen in te delen in drie groepen”, legt Maurice Martens van Flora van Nederland uit. ,,Er zijn mensen die last hebben van bomen en struiken zoals van de hazelaar en de berk. Die hebben vooral in het vroege voorjaar last. Dan heb je de groep die reageert op grassen, die piek is nu zo ongeveer geweest en dan heb je nog de groep die reageert op de pollen van kruiden.” Onder die laatste valt de ambrosia, meer specifiek: de alsemambrosia. ,,Zo’n miljoen Nederlanders reageren met hooikoortsklachten op deze plant.”
Ambrosia bloeit in augustus en verspreidt dan grote hoeveelheden sterk allergene pollen. Omdat de plant tot in oktober bloeit, wordt het hooikoortsseizoen met zeker twee maanden verlengd.
Alsemambrosia. © FloraVogelvoer
Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-Amerika, hij hoort hier dus niet. De instituten roepen al een paar jaar op om groeiplaatsen van ambrosia te melden, zodat de planten weggehaald kunnen worden. In 2022 bleek dat 60 procent van de honderden meldingen over particuliere tuinen ging, waar beheerders van openbaar groen dus niks aan kunnen doen.
Tegenwoordig geldt een verbod op zaden van ambrosia in vogelvoer vanwege de ernstige nadelen van deze plant. Maar de zaden kunnen wel veertig jaar kiemkrachtig blijven, zodat de plant toch opkomt in de tuin.
Hoe te herkennen?
Op de site van Floron en Flora van Nederland is informatie te vinden over het herkennen van echte ambrosia. De blaadjes van de plant zijn ‘veerdelig gespleten’. Onderaan de stengel staan de takjes kruiselings tegenover elkaar en hogerop staan ze steeds meer verspreid. De bladeren zijn boven en onder heldergroen. De stengel heeft lange zachte haartjes, is meestal groen, maar soms (bij een oudere plant) roodbruin verkleurd. In augustus en september krijgt de plant bloemetjes die eruitzien als ‘een uitgerekte tros van hoofdjes’. In de hoofdjes zitten kleine bolletjes waar een erg sterk allergeen uit vrijkomt.
Blad van de ambrosia. © FLORA
Wie de plant uit zijn tuin haalt, moet handschoenen aandoen, want de ambrosia kan huidklachten veroorzaken. Als de plant al bloeit, is het tevens aan te raden om een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen, zegt de NVWA. Uitgetrokken planten moeten met het restafval weggegooid worden en mogen niet in de gft-bak.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/geen-wi...hten~ac4140eb/
Hoesten en proesten door hooikoorts. © Getty Images
Geen witte, maar wel een snotterige kerst? Onderzoekers waarschuwen voor hooikoortsklachten
Dat we dit jaar niet hoeven te rekenen op een witte kerst is al enige tijd duidelijk. Maar door de relatief hoge temperaturen deze maand krijgen we mogelijk wel te maken met een ander uiterste. Onderzoekers van onder meer de universiteit in Wageningen (WUR) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waarschuwen er namelijk voor dat mensen mogelijk tijdens kerst al last krijgen van hooikoorts.
Door de hoge temperaturen in december, na een toch al warme herfst, komen de eerste elzen en hazelaars al in bloei. Bij droge en zonnige omstandigheden kan de pollenconcentratie flink oplopen, signaleren de auteurs op nieuwssite Nature Today. Het is iets wat de laatste jaren, door de opwarmende aarde, steeds vaker voorkomt.
De onderzoekers wijzen erop dat meer mensen last zullen hebben van klimaatverandering. Niet alleen door vroege pollen, maar ook door bijvoorbeeld hittestress. Daarom begint een nieuw onderzoeksproject dat zich richt op het gezond omgaan met hitte en pollen in het veranderende klimaat.
Het is volgens de onderzoekers goed om hooikoortsmedicijnen in huis te hebben, aangezien veel winkels tijdens kerst dicht zijn.
Zacht kerstweer
We krijgen dit jaar dus niet bepaald te maken met winterse weersomstandigheden tijdens de feestdagen. Op kerstavond wordt het maximaal 6 tot 9 graden. Er staat die avond een matige wind.
Op eerste kerstdag wordt geen neerslag van betekenis verwacht. Het is overwegend bewolkt en bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het 9 of 10 graden. ,,Dat is vrij zacht. Normaal is het het overdag gemiddeld 6 graden in deze tijd van het jaar”, weet meteoroloog Vera Buis van Weeronline.
Er is een kansje dat op tweede kerstdag de zon wel regionaal doorbreekt. De kans dat dit gebeurt, is voor Zuid-Nederland wat groter dan voor het noorden. Het wordt die dag 7 tot 10 graden. Op vrijdag en zaterdag kan de zon op meer plekken tevoorschijn komen.
Richting de jaarwisseling neemt de neerslagkans toe, al zijn deze neerslagkansen ook niet heel groot te noemen. Willemsen: ,,De kansen zijn in de lijn van het klimatologische gemiddelde. Kortom: over het weer tijdens de jaarwisseling valt nog niet heel veel te zeggen.”
Comment
Comment