Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hooikoorts, hebben jullie er last van & welke middelen ertegen werken bij jullie goed

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #76
    Ik ben al met innemen van hooikoortspillen bezig

    Comment


    • #77
      Het pollenfeest gaat beginnen

      Comment


      • #78
        https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1...niet-leverbaar

        Pollenseizoen in volle gang, maar drie medicijnen tegen hooikoorts niet leverbaar

        De lente is officieel begonnen en met de eerste warme zonnestralen waaien ook de pollen massaal door ons land. Dat is afzien voor hooikoortspatiënten. Drie veel voorgeschreven anti-allergie medicijnen zijn op dit moment echter niet leverbaar.

        © Getty Images




        Dat meldt Independer na data-onderzoek naar de beschikbaarheid van hooikoortsmedicijnen van apothekersorganisatie KNMP. Drie veel voorgeschreven anti-allergie medicijnen zijn op dit moment niet leverbaar, terwijl de rondvliegende pollen ook bij astmapatiënten een aanval kunnen triggeren. Die mensen zijn nog eens extra gedupeerd omdat er ook tekort is aan astmamedicatie.

        Onduidelijkheid bij medicijngebruikers




        Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in Nederland ongeveer 3,6 miljoen mensen aan hooikoorts lijden. Eén op de vijf Nederlanders heeft dus lichte tot ernstige hooikoortsklachten. De aandoening ontstaat door een allergische reactie van het immuunsysteem op pollen.

        Volgens Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer, is er sprake van een tekort wanneer een medicijn naar verwachting 14 dagen of zelfs langer niet leverbaar is. „Bij de tekorten van hooikoortsmedicijnen gaat het om desloratadine (drank en tablet 2,5 mg), rupatadine (drank en tablet 10 mg) en promethazine (tablet 25 mg).”



        Uit een enquête van Independer blijkt dat 64% van de Nederlandse medicijngebruikers niet precies weten wat ze moeten doen als het medicijn niet leverbaar is. Knopperts: „De apothekers moeten dan op zoek naar alternatieven of proberen om medicatie uit het buitenland te halen. Ook kun je hulp zoeken bij jouw zorgverzekeraar, want die hebben een zogeheten zorgplicht.”

        Volgens Knopperts hebben verzekeraars vaak afspraken met verschillende leveranciers en kunnen zij mogelijk helpen om een alternatieve aanbieder voor het medicijn te vinden. „Daarnaast kan de zorgverzekeraar beslissen om de kosten van alternatieve medicatie gedeeltelijk te vergoeden.”
        Astmamedicijnen nog steeds niet leverbaar in Nederland



        Mensen met zware hooikoortsklachten kunnen ook astmatische klachten ontwikkelen. Tussen 2020 en 2024 nam het gebruik van de meest voorgeschreven astmamedicatie salbutamol aerosol met 5,4% toe. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen. Maar in ons land is er sinds vorig jaar ook een tekort aan dit veel gebruikte inhalatiemedicijn. De inhalator in poedervorm en spray van salbutamol aerosol zijn moeilijk te verkrijgen. Volgens Independer zijn er vijf medicijnen tegen astma die al langer dan 14 dagen slecht of helemaal niet leverbaar zijn.

        Knopperts: „Het is een beetje een open deur, maar zorg dat je op tijd medicijnen besteld. Het liefst heb je ook een voorraadje in huis. Zo voorkom je dat je zonder medicijnen komt te zitten.”

        Importeren uit het buitenland




        „Is jouw medicatie niet leverbaar? De snelste oplossing is om een alternatief te gebruiken. Ben je het hier niet mee eens? Je kunt vragen of andere apotheken jouw specifieke medicijnen nog op voorraad hebben. In ernstige gevallen kan in overleg met de arts en apotheek besloten worden om het medicijn uit het buitenland te importeren. Dit kan wel een tijdje duren, maar dan heb je wel de gewenste medicatie die jij nodig hebt.”

        Comment


        • #79
          je hebt ook een methode van de lange pleisters op je rug, dat helpt perfect, je zit alleen met die rare dingen continue op je rug

          Comment


          • #80
            Heb tot op heden nog niets gemerkt

            Comment


            • #81
              En nog steeds niet gelukkig maar kan opeens toeslaan weet ik uit ervaring.

              Comment


              • #82
                https://www.telegraaf.nl/lifestyle/7...llen-geen-kans

                Code rood en paars voor hooikoortspatiënten: deze niesvrije planten in je tuin geven pollen geen kans

                De hooikoortsradar kleurt vandaag en dit weekend rood en paars. Heb je een tuin? Maai het gras voor het gaat bloeien! Boer Tom geeft tips om de pollen zo goed mogelijk uit jouw tuin te weren.

                © Erna Faust (inzet: pollennieuws)




                Hooikoortsklachten zijn momenteel de schuld van de essen, die volop bloeien. Maar ook de bloeiende hangende katjes van de berken kleuren geelgroen en bij een stevige windvlaag kan er een wolk van sterk allergeen pollen vrijkomen, waarschuwt pollennieuws.nl.

                Om hooikoortsklachten te beperken, zijn er een aantal zaken die je kunt doen. Plan buitenactiviteiten in de ochtend, dan is de hoeveelheid pollen in de atmosfeer het laagst. Zeker als de zon schijnt krijg je in de loop van de dag meer luchtwervelingen. Hang verder de was niet buiten op, bescherm je ogen met een zonnebril of sportbril en smeer rond je neus vaseline waaraan stuifmuil blijft hangen. Neem een douche voor het slapen en was de pollen uit je haren. Vluchten voor hooikoorts? Ga lekker een dagje naar het strand; zeelucht bevat weinig pollen.

                Hooikoorts aanpakken door je tuin slim in te richten



                Maar wie een structurelere aanpak van het probleem wil, kan beginnen met zijn tuin, zegt Tom Groot, beter bekend als Boer Tom. „Het is voor niemand een pretje als je door al die pollen in de lucht last hebt van jeukende ogen, niesbuien of een loopneus.” Door je tuin aan te pakken kun je ervoor zorgen dat de hooikoortsklachten rondom je huis waarschijnlijk minder erg worden.

                De eenvoudigste gedachte lijkt misschien om de tuin volledig te betegelen en planten te weren, maar dat gaat er bij groendenker Tom niet in. „Niet alleen voor vogels, vlinders en bijen maar regenwater kan niet weg en zorgt sneller voor plasvorming en wateroverlast. Als het echt warm wordt, kan het temperatuurverschil zelfs tien graden oplopen.” Gelukkig zijn er volgens de tulpenkweker volop planten die geen klachten veroorzaken.

                Opeenvolgende bloeitijd



                Als alle planten in de tuin op hetzelfde moment bloeien, dan heb je vaak de heftigste klachten. Beter is het volgens Tom om te kiezen voor planten met een opeenvolgende bloeitijd. „Je hebt dan hopelijk wat minder last van hooikoortsklachten. Liever veel verschillende soorten planten dan één grote groep van dezelfde in de tuin. Kies voor planten die veel nectar produceren of felgekleurde bloemen hebben. Daar komen bijen en vlinders graag op af die het stuifmeel verspreiden. In tegenstelling tot windbestuivers, laten de door insecten bezochte planten veel minder kleine pollen los in de lucht.”

                Pollenvrije plantentips




                Planten die weinig tot geen pollen geven zijn onder meer Magnolia, roos, hortensia, vlinderstruik (Buddleja), lavendel, aster en tulpen. Wil je een bloeiende haag? Kies dan voor een meidoorn (Crataegus) of laurierkers (Prunus laurocerasus). Overweeg je een boom(pje) te planten? Naaldbomen verspreiden geen of nauwelijks pollen.

                Maaien voor het gras gaat bloeien




                Van bloeiend gras kan je snel hooikoortsklachten krijgen, legt Tom uit. „Maai het gras daarom ruim voordat het gaat bloeien! Dat betekent in de zomer minimaal eens per week. Ik maak zelf gebruik van een robotmaaier en dat is ideaal. De machine is dagelijks in de weer en snijdt continu een paar millimeter van de grassprietjes af. Ik hoef zelf niets te doen en het gazon blijft toch altijd kort en strak. Het gras gaat dus niet bloeien.”Niesvrij met deze bodembedekkers



                Het is belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen. Als je bodembedekkers plant is er vaak geen plek waar onkruidplantjes zich kunnen vestigen. Niesvrije bodembedekkers zijn onder meer vrouwenmantel (Alchemilla), schoenlappersplant (Bergenia), kattenkruid (Nepeta) en maagdenpalm (Vinca).



                Een vijver met waterplanten is nagenoeg probleemloos. Die veroorzaakt namelijk zo goed als nooit hooikoortsklachten en… je hebt een vijvertje zo gemaakt. Volgens Tom kan dat prima met een oude teil. „Vullen met water en drijfplantjes als waterhyacint, vlotvarentje en mosselplantje. Zo kun je toch genieten van groen zonder hooikoorts!”

                Moestuinliefhebbers




                Tom heeft ook goed nieuws voor iedereen die een moestuin heeft of wil. „Groenteplanten komen maar zelden tot bloei en verspreiden niet of nauwelijks pollen. Gelukkig! Een kruidenplant die je zeker eens zou moeten proberen is de koriander. Het blad schijnt hooikoortsklachten te verminderen. Hak een paar korianderblaadjes fijn, doe ze in een glas met lauwwarm water en drink het op. Hoop van harte dat het een beetje helpt!”



                Nu maar hopen dat de tuin van buren en de bomen in de omgeving ook een beetje meewerken.

                Comment

                Working...
                X