Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hooikoorts, hebben jullie er last van & welke middelen ertegen werken bij jullie goed

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #26
    En dan zijn er ook nog mensen die nooit hooikoorts hebben

    Comment


    • #27
      het is oneerlijk, ik dit jaar ook relatief kort maar wel heftig last gehad

      Comment


      • #28
        zijn er nu nog steeds mensen die last hebben van hooikoorts?

        Comment


        • #29
          Ik al weken niet meer

          Comment


          • #30
            Er is vanuit de VS een nieuw plantje overgekomen waar 1 miljoen inwoners hooikoortslsst van hebben tot in oktober

            Comment


            • #31
              https://nos.nl/artikel/2485068-offen...em-uit-je-tuin

              Offensief tegen exotische hooikoortsplant alsemambrosia: 'Haal hem uit je tuin'


              Het is een gevreesde plant voor hooikoortspatiënten: de alsemambrosia. Vijf instellingen roepen op de planten uit tuinen weg te halen voordat ze de komende weken gaan bloeien.

              Alsemambrosia is een exotische plant die waarschijnlijk via vogelvoer in Nederland terecht is gekomen. De plant gaat deze maand bloeien en verspreidt dan grote hoeveelheden pollen die ernstige klachten kunnen veroorzaken bij de groep hooikoortspatiënten die voor die specifieke soort pollen allergisch is. Dat zijn best veel mensen, zegt bioloog Maurice Martens van Pollennieuws/Flora van Nederland. Alsemambrosia valt onder de kruidenpollenallergieën, en daar hebben zo'n 1 miljoen mensen in ons land in meer of mindere mate last van.

              Tegenwoordig geldt een verbod op zaden van alsemambrosia in vogelvoer. Maar de zaden kunnen wel veertig jaar kiemkrachtig blijven, zodat de plant soms toch nog opkomt in de tuin.

              Pollennieuws/Flora van Nederland is een van de organisaties die mensen oproepen op zoek te gaan naar de exoot in hun tuin, samen met de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het Leids Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en kennisorganisatie FLORON.




              "Dit komt sinds een jaar of dertien ieder jaar weer terug rond deze tijd", weet Martens. "De plant komt in Nederland nog niet zo heel veel voor, maar hij is wel over het hele land verspreid. En wáár hij staat, zorgt-ie voor problemen." Omdat de alsemambrosia tot in oktober blijft bloeien, wordt het hooikoortsseizoen met zeker twee maanden verlengd.

              De overheid moet ervoor zorgen dat de alsemambrosia uit openbare gebieden geweerd wordt, maar particuliere tuinbezitters moeten zelf op zoek. In 2022 bleek dat 60 procent van de honderden meldingen uit particuliere tuinen kwam, waar beheerders van openbaar groen dus niets aan kunnen doen.

              "Vandaar dat we dit jaar die oproep doen. Mensen hebben vaak moeite de plant te herkennen. De bladeren lijken op die van andere planten die wel van oudsher in ons land voorkomen."

              Wie de alsemambrosia uit zijn tuin wil weghalen, kan beter handschoenen aandoen, want de soort kan ook huidklachten veroorzaken. Als de plant al bloeit, is het verder aan te raden om een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen, zegt de NVWA.

              Eenmaal uitgetrokken planten mogen niet in de gft-bak, waarschuwen de organisaties. "Ze moeten niet bij het tuinafval, maar bij het restafval", zegt Martens. "Je moet die plant echt stevig aanpakken. Anders blijft hij verder woekeren."

              Comment


              • #32
                ik heb die plant nog niet gezien

                Comment


                • #33
                  Ik ook niet, nergens last van momenteel gelukkig

                  Comment


                  • #34
                    Originally posted by Mathijs heeft zin View Post
                    ik heb die plant nog niet gezien
                    Valt me tegen, je bent niet alle tuinen van de buren en de gemeente plantsoenen gaan doorspeuren?

                    Comment


                    • #35
                      1 miljoen mensen is best veel, maar heb er ook geen last van en ken ook geen mensen in mijn omgeving die last hebben van die plant

                      Comment


                      • #36
                        Zal wel fake-nieuws zijn dan he

                        Comment


                        • #37
                          https://www.telegraaf.nl/nieuws/1993...aart-te-bijten

                          ’Klein deel patiënten gevoelig voor álle bloeiende planten en bomen’
                          Het hele jaar door hooikoorts? ’Het seizoen begint zichzelf in de staart te bijten’

                          Niezen, snotteren of last van jeukende ogen en neus? Het hooikoortsseizoen – althans voor zover er nog sprake is van een seizoen – sloeg in november en december weer toe bij vele honderdduizenden Nederlanders. En dat terwijl de laatste maanden van het jaar voorheen relatief ’veilig’ waren voor hooikoortspatïenten: vijf vragen.

                          © ANP/HH
                          Hooikoorts (een vorm van allergische rhinitis) is één van de meest voorkomende allergieën. Ongeveer 25-30% van de Nederlanders heeft er last van.

                          1 Wat is er aan de hand?



                          Tijdens kerst zijn de eerste elzen al tot bloei gekomen en ook de eerste hazelaars staan op het punt om te gaan bloeien, zegt meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline. „Dit heeft alles te maken met het zeer zachte weer waar we vanaf 8 december mee te maken hebben.” Bioloog Maurice Martens van de website ’Pollennieuws’ bevestigt dat het ook dit jaar weer vroeg raak is. „Wij hebben de eerste meldingen van bloeiende planten al in november op onze website gemaakt.”

                          2 Hartje winter hooikoortsklachten: is dat bijzonder?




                          „Dat er zo midden in de winter hinder ontstaat door pollen in de lucht is eigenlijk al een beetje normaal aan het worden”, zegt Martens. „Het is bijna gebruikelijk dat door het huidige klimaat ook in november en december veel pollen in de lucht zweven. Dat is echt wel anders dan een jaar of 25 geleden. Planten en bomen reageren op het warmere weer en beginnen eerder aan de cyclus van voortplanting. Daar is helemaal niets vreemds aan, het is gewoon een gevolg van het warmere weer.”

                          © ANP/HH
                          Hazelaar in bloei dankzij een tot nu toe milde winter. Mensen die gevoelig zijn voro hooikoorts kunnen hiervan overlast ondervinden.



                          Door de warmere weersomstandigheden is er eigenlijk nauwelijks nog sprake van een duidelijk afgebakend hooikoortsseizoen. „Voorheen waren november en december eigenlijk bijna gegarandeerd veilige maanden voor hooikoortspatiënten. Dat waren vaak koele of koude maanden, de natuur kwam tot stilstand en daardoor was de lucht pollenvrij. Maar nu komen die pollen vroeger in de lucht en begint het hooikoortsseizoen zichzelf dus in de staart te bijten.”3 Wat zijn de vooruitzichten op korte termijn?



                          Pas richting het midden van januari neemt de kans op koud winterweer toe. „Mocht het dan flink gaan vriezen dan kan de overlast tijdelijk weer verdwijnen en gaat de natuur in rust. Bevroren, bloeiende katjes van de els en hazelaar zullen van de boom vallen. Later kunnen dan weer nieuwe katjes tot bloei komen”, aldus Van Wezel.4 Hoeveel Nederlanders hebben last van hooikoorts?



                          Dat zijn er fors meer dan je in eerste instantie zou verwachten. In totaal wordt ongeveer een kwart van de bevolking regelmatig onaangenaam geconfronteerd met de bloei van de natuur. Ongeveer 700.000 Nederlanders zijn gevoelig voor de elzen en hazelaars. Veel meer Nederlanders hebben last van berken- en graspollen, respectievelijk zo’n 1 en 2 miljoen landgenoten. Ook beginnen zo’n 800.000 Nederlanders te proesten zodra er kruidenpollen in de lucht komen.

                          Wel ziet Martens momenteel veel lokale verschillen. „Door de extreme regen van de afgelopen maanden, hebben veel hooikoortspatiënten de dans ontsprongen. De regen ’wast’ de pollen uit de lucht en als het nat is geven bijvoorbeeld de katjes van de hazelaar hun pollen niet af aan de lucht. Maar als je in een gebied woont met veel droge periodes, zul je meer hinder ervaren hebben.” Dat is ook wat meteoroloog Van Wezel ziet: „Er kunnen toch klachten ontstaan wanneer het een heel dagdeel of zelfs een hele dag droog blijft en de wind pollen vanuit de katjes de lucht in blaast.”

                          5 Hebben hooikoortspatiënten straks het hele jaar door klachten?




                          Of hooikoortspatiënten straks bijna het hele jaar niezen en proesten, hangt volgens Martens af van nogal wat factoren. „Maar een heel klein deel van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor álle bloeiende planten en bomen. Nu bloeien alleen de elzen en hazelaar, maar bijvoorbeeld de berken-, gras- en kruidenpollen zorgen momenteel echt niet voor hinder. Die roeren zich later in het jaar. Dat het in november en december zacht weer was, zegt niets over de bloei in het voorjaar. Dat hangt af van hoe warm en zonnig het dan is.”



                          Van Wezel: „Behoorlijk wat mensen hebben last van de els en hazelaar, maar voor berkenpollen zijn nog veel meer mensen allergisch. Normaal gesproken bloeit de berk vooral in april. Bij een warm verloop van februari en maart kan de bloeiperiode eerder starten. Een maand later volgt meestal de start van het graspollenseizoen.”

                          Comment


                          • #38
                            Zie de hooikoortstabletten tv reclames weer voorbij komen, dus die ellende komt er weer aan.

                            Comment


                            • #39
                              heb soms wat niesbuien, teken van hooikoorts of gewoon een niesbui? ben er nog niet achter.

                              Comment


                              • #40
                                https://www.ad.nl/buitenland/japanse...land~a50f9ea2/


                                Hooikoorts, het blijft ellende. © Getty Images/Image Source

                                Japanse oplossing voor hooikoorts-ellende: werknemers naar tropisch eiland


                                Voor miljoenen Nederlanders komt het lekkere weer in de lente met een ellendig bijeffect: hooikoorts. Toch staat het niet in verhouding tot het allergieprobleem in Japan. Daar is ieder voorjaar de economische schade zo groot dat sommige bedrijven hun werknemers tijdelijk even overhevelen naar gebieden waar weinig pollen door de lucht vliegen. Een tropisch eiland bijvoorbeeld.

                                Okinawa heeft de reputatie van een ideale vakantiebestemming dankzij de vele zonuren, de witte stranden en prachtige duiklocaties. Maar het Japanse eiland blijkt nóg een belangrijk pluspunt te hebben: je hebt er nauwelijks last van pollen.

                                Naoki Shigihara werd om die reden door zijn bedrijf naar het tropische eiland in de Oost-Chinese Zee gestuurd, schrijft The Washington Post. De 20-jarige ingenieur heeft - net als tientallen miljoenen Japanners - ieder voorjaar last van hooikoorts. Shigihara kreeg daarom door zijn werkgever aangeboden om tijdelijk te werken vanaf een locatie waar hij minder last heeft van zijn allergie.

                                „Ik voelde absoluut dat de symptomen verdwenen, en het feit dat ik gewoon in Okinawa was, was geweldig”, vertelt hij tegen de krant. Shigihara profiteerde de afgelopen twee jaar van de genereuze geste van zijn werkgever. „Nadat ik terugkwam in Tokio begonnen mijn symptomen weer te verergeren.” Volgens een onderzoek van het ministerie van Economie, Handel en Industrie biedt één op de vijf Japanse bedrijven de mogelijkheid op afstand te werken tijdens het hooikoortsseizoen.

                                Twee keer zoveel als in Nederland


                                Het Japanse hooikoortsseizoen piekt een paar maanden eerder dan in Nederland: van eind februari tot half april. En dat voelen niet alleen de mensen met pollenallergie, ook de bedrijven waarvoor zij werken. Uit cijfers blijkt namelijk dat 40 procent van de bevolking last heeft van hooikoorts, twee keer zoveel als in Nederland. Vorig jaar steeg het pollenniveau in Tokio naar het hoogste in bijna tien jaar. Premier Fumio Kishida riep hooikoorts uit tot een ‘nationale ziekte’.

                                De tientallen miljoenen werknemers die ziek thuis komen te zitten, betekenen ieder voorjaar weer een deuk in de Japanse economie. De schade door de verminderde productiviteit tijdens het allergieseizoen wordt in onderzoeken geschat op 1,4 miljard euro per dag.

                                Het is overigens een probleem dat het Aziatische land min of meer zelf heeft gecreëerd. Om de bouwsector in het land een impuls te geven na de oorlog werden er tijdens een herbebossingsprogramma overal in Japan ceder- en cipressenbomen geplant. En juist deze soort bomen produceert veel stuifmeel. Ongeveer 28 procent van de Japanse bossen bestaat uit cipressen en cederbomen.

                                De Japanse regering heeft daarom budget vrijgemaakt voor oplossingen. Een van de maatregelen is het vervangen van de kunstmatig aangeplante cederbossen. De komende tien jaar moeten die met 20 procent afnemen en worden vervangen door boomsoorten die minder stuifmeel produceren. Daarnaast moet de productie van antiallergiemedicijnen een boost krijgen.


                                Comment


                                • #41
                                  Originally posted by Mathijs heeft zin View Post
                                  heb soms wat niesbuien, teken van hooikoorts of gewoon een niesbui? ben er nog niet achter.
                                  Pollen van bomen zijn nu erg sterk sinds een paar dagen.

                                  Comment


                                  • #42
                                    Ff afkloppen, ik heb gelukkig nog geen last nu.

                                    Comment


                                    • #43
                                      https://www.sexdome.nl/weetjes/hooik...-de-symptomen/

                                      Hooikoorts? Seks vermindert de symptomen

                                      Nu de pollen weer volop door de lucht vliegen, is voor velen het ergste seizoen van het jaar aangebroken. Verstopte neus, hoofdpijn, niezen, rode ogen… Hooikoorts is niet bepaald een pretje. Natuurlijk bestaan er heel wat middeltjes om de pijn te verzachten, maar één daarvan is wel heel opvallend: seks.



                                      Nu de pollen weer volop door de lucht vliegen, is voor velen het ergste seizoen van het jaar aangebroken. Verstopte neus, hoofdpijn, niezen, rode ogen… Hooikoorts is niet bepaald een pretje. Natuurlijk bestaan er heel wat middeltjes om de pijn te verzachten, maar één daarvan is wel heel opvallend: seks.

                                      We moeten je helaas teleurstellen: je hooikoorts gaat niet spontaan verdwijnen door geregeld tussen de lakens te kruipen. Zo magisch is seks nu ook weer niet. Maar zoals Dr. Michael Benninger van de Head and Neck Institute of Cleveland weet te vertellen aan Refinery29 bestaat er wel een verband tussen je genitaliën, opwinding en neus. Net zoals een geslachtsorgaan zit ook de neus bomvol bloedvaatjes die kunnen opzwellen of krimpen. Tijdens de seks zouden de bloedvaten in je neus wanneer je opgewonden bent slinken, waardoor je beter kan ademhalen. En heb je een verstopte neus door je hooikoorts, dan kan het dus voorkomen dat je tijdelijk makkelijker kan ademen. Het proberen waard zouden we durven te stellen.

                                      Bron: Metrotime.be

                                      Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

                                      Comment


                                      • #44
                                        Ik heb nu gelukkig nog geen last maar kan nog komen

                                        Comment


                                        • #45
                                          Bij mij is het begonnen maar de pillen werken goed.

                                          Comment


                                          • #46
                                            Voorheen wel last van gehad, nu niet meer.

                                            Comment


                                            • #47
                                              Vandaag had ik extra veel last, bah

                                              Comment


                                              • #48
                                                ik nu ook paar dagen, pillen werken deels bij mij

                                                Comment


                                                • #49
                                                  Voor mij werken de eigen huismerk Kruidvat het beste

                                                  Comment


                                                  • #50
                                                    Vandaag had ik een mindere dag, hangt toch schijnbaar af van wat er in de lucht zweeft.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X