precies waar het beter gemist kan worden, het volk leegplukken kennen we nu wel
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wel of geen vast energiecontract
Collapse
X
-
-
https://www.ad.nl/geld/moeite-om-de-...jgen~a6762f79/
Een warme trui en kaarsen aan om te besparen op stookkosten. De Europese prijzen voor aardgas en stroom stijgen naar recordhoogtes. © ANP
Moeite om de energierekening te betalen? Dit zijn de voorwaarden om subsidie te krijgen
Nederlanders die relatief veel geld kwijt zijn aan gas en licht, kunnen ook in 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. In totaal zit er 60 miljoen euro in kas, waarmee 70.000 huishoudens kunnen worden geholpen. Al moeten aanvragers wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
In 2023 keerde het noodfonds 43,7 miljoen euro uit, verdeeld over ruim 50.000 huishoudens. De energieprijzen zijn inmiddels wat gedaald, maar liggen nog lang niet op het lagere niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Het kabinet heeft daarom besloten het noodfonds met een jaar te verlengen. De pot wordt voor twee derde (40 miljoen euro) gevuld door het Rijk. Het restant (20 miljoen euro) wordt ingelegd door energiebedrijven.
In januari opent de nieuwe aanvraagronde. Ook komend jaar kunnen alleen mensen een aanvraag doen als hun maandinkomen maximaal het dubbele is van het sociaal minimum. Het sociaal minimum bedraagt momenteel 1995 euro voor paren en 1408 euro voor alleenstaanden. Dat betekent dat het maximale inkomen voor aanvragers op ongeveer 4000 euro bruto per maand ligt voor stellen, en op 2800 euro voor singles.
Maar let op: niet iedereen die zich meldt, krijgt geld uit de pot. Wie meer dan 130 procent van het sociaal minimum verdient en maandelijks minimaal 10 procent van dat inkomen kwijt is aan energie, komt in aanmerking voor geld uit het noodfonds. Concreet: paren die samen 2600 euro bruto verdienen (ofwel 130 procent van het sociaal minimum) én meer dan 260 euro per maand aan gas en elektriciteit betalen (10 procent van 2600 euro), kunnen een tegemoetkoming krijgen. Bij een inkomen van 4000 euro moet de energierekening minstens 400 euro bedragen om in aanmerking te komen.
Coulantere regeling voor laagste inkomens
Voor mensen op of net boven het sociaal minimum (tot 130 procent) geldt een iets coulantere regeling. Zij hoeven ‘slechts’ 8 procent van hun maandelijkse inkomen kwijt te zijn aan stroom en warmte. Ofwel: verdien je als alleenstaande 1500 euro per maand en kost energie 120 euro of meer, dan kun je aankloppen bij het noodfonds.
Mensen die in aanmerking komen voor het noodfonds, krijgen niet zelf geld op hun rekening gestort. Het noodfonds keert uit aan de energieleverancier die het bedrag vervolgens in mindering brengt op de rekening. Aanvragers voor 2024 kunnen overigens pas in januari terecht op noodfondsenergie.nl. Wel kunnen zij zich daar alvast registreren, zodat zij een seintje krijgen als de subsidieaanvraag wordt opengesteld.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-midden-oosten
Gasprijs stijgt flink door vrees voor breder conflict Midden-Oosten
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/twee-lo...-kou~afc6e38c/
Dronefoto van een gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de Nederlandse Aardoliemaatschappij. Het aardgas wordt hier uit de diepe ondergrond gewonnen en gescheiden van water en aardgascondensaat. © ANP / ANP
Twee locaties in aardgasveld Groningen staan stand-by vanwege kou
Op twee locaties in het aardgasveld in Groningen, het Groningenveld, wordt weer een klein beetje gas gewonnen, zodat ze ‘stand-by’ staan voor het geval er wat gebeurt met bijvoorbeeld de gasopslagen. De productielocaties worden op het zogenoemde waakvlamniveau gezet.
Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Dit gebeurt omdat dinsdag een gemiddelde temperatuur van lager dan -6,5 graden Celsius wordt verwacht.
Sinds dit najaar is de gaswinning naar nul gebracht, maar het veld blijft wel open voor noodgevallen. Als bij lage temperaturen problemen ontstaan bij de gasopslagen, kunnen leveringsproblemen ontstaan. Daarom wordt op Spitsbergen en Scheemderzwaag de gaswinning weer een beetje opgestart. Naar verwachting kan dat al snel weer stoppen, omdat de temperaturen dan weer wat oplopen. ,,De winning is dus minimaal, namelijk alleen de winning op de waakvlam op twee locaties voor ongeveer twee dagen”, aldus Vijlbrief.
Uitbater NAM zal de productielocaties openen, toezichthouder SodM ziet toe op de veiligheid, schrijft de staatssecretaris.
Comment
-
-
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...om-doen-ze-dat
Energiebedrijven laten klanten met zonnepanelen extra betalen: waarom doen ze dat?
AMSTERDAM - Na energieleverancier Vandebron duwt ook leverancier Budget Energie klanten voor hun verbruik naar de uren met de goedkoopste stroom. Op die momenten moet de wasdroger en broodbakker aan en de batterijauto opladen. Klanten met zonnepanelen betalen daarvoor de rekening. Wat moet je als consument? Vijf vragen.
© ANP/HH, JAN VAN EIJNDHOVEN
Wat wil Budget Energie precies?
Het gaat zijn nieuwe klanten met een vast contract in de zonnige dagen van de lente en zomer in het weekeinde gratis groene stroom leveren. Het bedrijf merkte dat de duurzame klanten op die zonnige dagen heel veel groene stroom met hun panelen produceren. Maar naar die stroom is op dat moment - iedereen ligt op het strand, de industrie draait nauwelijks - betrekkelijk weinig vraag. Er blijft dus opgewekte stroom over.
Als er geen zon is, in de avond als iedereen thuis is en alle apparatuur aanzet, verbruiken consumenten juist heel veel stroom, bij op dat moment weinig aanbod. Jouw verbruik moet volgens Budget Energie veel meer naar de momenten dat er veel stroom aangeboden wordt. Die is bovendien goedkoop.
Het bedrijf grijpt in, omdat het vraag-aanbodverschil komende jaren alleen maar toeneemt. Er komen steeds meer wind- en zonneparken. Er is bovendien geen financiële prikkel voor huishoudens met zonnepanelen. Want consumenten mogen alle stroom die ze zelf opwekken in euro’s wegstrepen tegen hun eindafrekening bij de energieleverancier, het zogeheten salderen. Mensen zonder zonnecellen hebben dat wegstreepvoordeel niet.Hoe grijpt Budget Energie in?
Om die groep zonder zonnepanelen aan dat overschot van de groene stroom te krijgen, ontvangt die klant met een vast contract van april tot en met augustus van 12 tot 17 uur ’gratis’ stroom. Het is niet voor de mensen die al klant zijn. De nieuwkomer betaalt net als de rest nog wel kosten voor energiebelasting, zo’n 13 cent per kWh aan energiebelasting. Per kWh levert dat deze actie de klant een voordeel van ruim 20 cent per kWh op.
De groep klanten met zonnepanelen gaat bij Budget Energie voortaan echter terugleverkosten betalen. „Echt eerlijker”, aldus directeur Caroline Princen. Die ingreep is bedoeld als grote aanjager voor panelenbezitters om eerst zoveel mogelijk eigen stroom te verbruiken. En als duizenden klanten dat doen, wordt zo het oververhitte energienetwerk ontlast. Zonder dit soort maatregelen loopt het stroomnet vast en lukt de overgang van kolen, olie en gas naar elektriciteit niet, weet Budget Energie.Hoe ben je zo goedkoop mogelijk uit?
Door je verbruik gelijk te laten lopen met dat enorme aanbod van groene stroom. Dat blijkt een hele omslag in denken: je gas en stroom waren decennia lang zeer goedkoop. Maar het gasveld in Groningen is gesloten, Nederland moet gas importeren dat door de oorlog in Oekraïne bovendien duurder is geworden. En ook de miljardeninvesteringen in betere netten worden doorberekend aan de klant.
Consumenten moeten leren veel meer mee te bewegen als er veel stroom beschikbaar is, zeggen aanbieders. En niet verbruiken als stroom relatief duur is, dus ’s avonds rond etenstijd tot pak ’m beet acht uur. Ook ’s nachts is die goedkoop: er is bijna geen vraag.
Het advies is je stroomslurpers zoals de boiler, terrasverwarmer, wasdroger of je vaatwasser en broodbakmachine aan te zetten op de gunstige uren met groene, goedkope stroom. Dat kun je door, zoals de grootouders vroeger deden, in die uren zelf de apparatuur aan te zetten of een voorgeprogrammeerde tijdschakelaar op het apparaat te plaatsen die aanslaat op de goedkope uren. Dat is bij veel opladers voor batterijauto’s al mogelijk.
Het goedkoopst uit zijn overigens de mensen die een dynamisch stroomcontract hebben. Daarmee kun je de dag ervoor al zien op welke uren de stroom heel weinig kost.Budget Energie benadeelt hiermee toch panelenbezitters?
Inderdaad. Zij betalen mee aan de groene stroom voor klanten die geen panelen hebben. Maar die betalen zonder te profiteren van de groene stroom. Concurrent Vandebron ging als eerste over op deze ingreep. Veel toch zeer gemotiveerde duurzame klanten van deze ’groene’ aanbieder vonden het onrechtvaardig dat zij gingen betalen, terwijl klanten zonder panelen profiteerden. Vandebron noemde dat solidariteit om door de energietransitie te komen. Een duizendtal klanten liep meteen weg. Inmiddels heeft Vandebron dat aantal klanten alweer teruggehaald. Ook omdat zijn tarieven dankzij de nieuwe strategie goedkoper zijn geworden. Dat is bij Budget Energie met 800.000 klanten eveneens te verwachten. Naar verwachting zullen meer aanbieders deze aanpak volgen.
Wat als de salderingsregeling verdwijnt?
Het kabinet wil die wegstreepregeling voor panelenbezitters vanaf 2025 in stappen afbouwen. Op 1 januari 2031 is de financiële steun uiteindelijk nul. De Eerste Kamer lijkt met dit voorstel in te stemmen. Energiebedrijven juichen die stap toe: er komt dan echt een financiële prikkel voor consumenten om te investeren in eigen groene stroom. Als zij bijvoorbeeld zonnepanelen nemen en een batterij, worden ze grotendeels onafhankelijk van het stroomnet. De stroom is ’gratis’, al moeten ze wel de investeringen over een aantal jaren terugverdienen. Volgens Milieu Centraal is de terugverdientijd bij lagere opbrengst nog zo’n zes jaar.
Comment
-
https://www.nu.nl/economie/6298353/c...asprijzen.html
Het is voor de consument lastig te controleren
Comment
-
Gasprijzen en stroomprijzen dalen sterk, ‘de energiecrisis is voorbij’ (msn.com)
Gasprijzen en stroomprijzen dalen sterk, ‘de energiecrisis is voorbij’
Gasprijzen en stroomprijzen dalen sterk, ‘de energiecrisis is voorbij’© 123RF
De gasprijzen blijven dalen en de prijs is op weg naar de 25 euro per megawatt-uur, niet ver boven het langjarig gemiddelde voor de crisis, die werd veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Dat voorspelt het Financiele Dagblad.
De handel z maakt zich niet druk om de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten. Ook om mogelijke verstoringen van de lng-uitvoer vanuit de Russische Oostzeehaven Oest-Loega — na een vermoedelijke Oekraïense droneaanval — wordt niet gemaald. ‘De energiecrisis is voorbij’, concludeerde de Zwitserse zakenbank Julius Baer eind vorige week in een rapport.
‘De Europese gasmarkt lijkt het risico te negeren dat de oorlog tussen Israël en Hamas escaleert in een regionaal conflict’, stelt analist Patricio Alvarez van Bloomberg Intelligence in een notitie. De onverschilligheid wordt volgens hem mogelijk gemaakt door robuust gevulde opslagvoorraden, een ruim aanbod en een zwakke industriële vraag.
.
Het neerzetten van recordhoeveelheden duurzame energie-installaties vorig jaar in Europa betaalt zich nu uit.
‘Europa heeft zich met succes aangepast aan een wereld zonder een materiële Russische bevoorrading’, schreef Julius Baer.
Bron(nen): FD
Comment
-
https://nos.nl/op3/video/2506440-ons...j-ervan-merken
Ons stroomnet is vol. En dit ga jij ervan merken
Ons stroomnet zit vol. Hoe kan dat? En kunnen we het oplossen?
Comment
-
https://www.nu.nl/economie/6300063/h...erekening.html
Dat is nog afwachten met negatieve terugdraai acties van zonnenpanelenbezitters en elektrische autobezitters
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/goed-ni...opig~a6ea2650/
Nu de elektrische autos nog belastingvrij houden...
Comment
-
Ik reken me niet rijk met mijn zonnepanelen aangezien de leveranciers nu ongetwijfeld massaal kosten in rekening gaan brengen voor het terug leveren.
Er moet natuurlijk wel gewoon een zooitje geld verdiend worden door de rupsjes nooit genoeg.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/weer-to...-ons~a7bad12c/
Bij telefonische verkoop van energiecontracten zijn consumenten misleid. © Getty Images/iStockphoto
Weer torenhoge boete voor misleiding bij verkoop energiecontract: ‘U bént al klant bij ons’
Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het bedrijf Global Marketing Bridge een boete van 400.000 euro opgelegd voor het misleiden van consumenten bij de telefonische verkoop van energiecontracten. De twee directeuren van die firma krijgen boetes van 50.000 en 65.000 euro.
Uit onderzoek van de ACM blijkt dat consumenten door de telefonische verkopers van GMB werden misleid. Verkopers vertelden aan het begin van het gesprek niet duidelijk dat ze belden om een energiecontract te verkopen. In plaats daarvan werden andere (onjuiste) redenen gegeven. Ook vertelden zij niet wie zij waren en namens welk bedrijf zij belden. In plaats daarvan zeiden ze bijvoorbeeld dat ze werkten voor de netbeheerder of belden namens de huidige leverancier. De twee directeuren stuurden hun medewerkers aan bij de misleidende telefoongesprekken.
De verkopers zeiden dat ze belden namens ‘het consumentenadviesbureau’ of namens de netbeheerder. Daarbij was het soms onduidelijk dat er een energiecontract werd verkocht.
Dat leidde tot gesprekken als dit:
Consument: ‘Ja, maar weet u wat het is: jullie willen allemaal wel praten, maar ik denk dat ik blijf waar ik blijf.’
Verkoopmedewerker: ‘Ja, maar ik heb ook niets gezegd over een verandering, mevrouw. U blijft ook klant bij ons. Nogmaals: u bént al klant bij ons, hè? Ik ben niet een of andere verkoper of leverancier of iets dergelijks. U bent al binnen ons beheer.’
Consument: ‘Ik weet niet eens dat ik bij beheer zit, hoor. Ik stap nou gewoon over naar Eneco en dan houd ik ermee op.’
Verkoopmedewerker: ‘De Eneco staat in uw regio op plekje nummer 5. Zij zijn dus niet het voordeligste. U bent automatisch gekoppeld aan de nummer 1. De tarieven liggen daar voor u klaar. Dus ik stuur alleen de bevestiging naar u op.’
Global Marketing Bridge kon niet reageren op de megaboetes. Het belbedrijf is zelf telefonisch onbereikbaar. ACM zegt dat er niet eerder personen werden beboet, zoals nu met de directie is gebeurd. ,,De twee directeuren stuurden echt de medewerkers aan om op deze manier consumenten te misleiden.‘’
GMB is geen energiebedrijf maar een intermediair en verkoopt contracten voor energieleveranciers. Vaak worden die tussenpersonen betaald per verkocht contract. Volgens ACM moeten energieleveranciers erop toezien dat de tussenpersonen zich aan de regels houden. Sinds de energiecrisis ten einde is en energiebedrijven weer klanten werven, regent het klachten bij ACM. Volgens de toezichthouder betalen mensen bij het afsluiten van een contract via de telefoon doorgaans een hogere prijs dan ze bij een prijsvergelijker kunnen krijgen.
Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: ,,Agressieve en misleidende werving bij de verkoop van energiecontracten leidt ertoe dat consumenten vaak tegen hun zin worden overgezet naar een andere leverancier. Dat komt omdat ze onder valse voorwendselen worden gebeld en omdat verkopers allerlei trucs gebruiken om een consument toch ‘ja’ te laten zeggen. Consumenten kunnen tijdens zo’n gesprek het aanbod ook niet vergelijken met tarieven en voorwaarden van andere leveranciers en weten vaak ook niet wat voor contract ze hebben afgesloten. Daarom treedt de ACM hiertegen op door het bedrijf en de bestuurders een boete te geven.’’
GMB ligt al langer onder vuur vanwege de agressieve telefonische verkoop. Verschillende energiebedrijven zegden het contract met Global Marketing Bridge op. De directeuren gooiden het toen over een andere boeg: ze richtten zelf energiebedrijven op zoals de Hollandse Energie Maatschappij, HEM.
1,1 miljoen boete
Vorige week gaf ACM deze energieleverancier HEM een boete van 1,1 miljoen euro voor misleiding bij de verkooptelefoontjes. HEM kondigde aan in bezwaar te gaan tegen de boete. Volgens het bedrijf is de boete ‘niet zorgvuldig’ tot stand gekomen.
Comment
-
https://nos.nl/l/2518115
Het is toch wat, eerst plannen we moeten van gas af en nu blijkt keer op keer dat ons stroomnet het niet aankan en overheden erop terug moeten komen. Ps de gasputten in Groningen kunnen ieder moment dicht gegooid worden.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-aan-te-passen
Gas- en stroomprijzen lopen op: ’Goed moment om energiecontract aan te passen’
AMSTERDAM - Met de zomer in aantocht is het ongetwijfeld niet het eerste waar Nederlanders aan denken, maar dit is een goed moment om hun energiecontract aan te passen. Dat zeggen experts van verschillende vergelijkingssites voor gas- en elektriciteitstarieven. „Wie nu een nieuw jaarcontract afsluit weet zeker dat hij voorlopig goed zit.”
Op de groothandelsmarkt zijn de gasprijzen de laatste drie maanden snel gestegen. „Dat is nog maar een klein beetje verwerkt in de consumententarieven”, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. „Je kunt er op wachten dat dat de komende weken wél gaat gebeuren. Je valt je er dan ook zeker geen buil aan als je je gas- en stroomprijs nu voor een jaar vast zet.”
Ook Ben Woldring, oprichter van vergelijkingssite Gaslicht.com, adviseert mensen om niet te lang te wachten met het afsluiten van een nieuw contract. „Je kunt op dit moment bij de goedkoopste aanbieders een jaarcontract afsluiten waarin je €1,24 per kuub voor gas betaalt en €0,27 per kilowattuur voor elektriciteit. Dat is minder dan vorig jaar, toen we nog een prijsplafond hadden als gevolg van ingrijpen van de overheid.”
Welkomstkorting
Veel Nederlanders hebben vorig jaar zomer, zodra dat kon, weer een contract voor een jaar afgesloten. Die contracten lopen de komende weken af. ,,Wacht niet tot september om eventueel over te stappen”, zegt Woldring. ,,Je kunt bij een aantal aanbieders ook voor de optie kiezen om je nieuwe gas- en stroomprijs pas over drie maanden in te laten gaan. Dan zing je je lopende contract, als dat gunstig voor je is, tot het einde uit.”
© GETTY IMAGES
Ook de stroomprijs voor een elektrische barbecue loopt weer op.
Hij ziet dat energiebedrijven mensen ook weer proberen te verleiden met welkomstkortingen. ,,Die zijn er een hele tijd niet geweest, maar klanten die overstappen kunnen tussen de €230 en €350 bonus krijgen. Dat wordt dan aan het eind van je jaarafrekening afgetrokken.”
Hoe anders ging het eraan toe tijdens de energiecrisis. Toen moesten mensen waarvan het contract afliep noodgedwongen overstappen op dure flexibele contracten omdat er niks anders te krijgen was. Wie pech had, betaalde op een gegeven moment zelfs €4 per kuub voor gas. En een kilowattuur stroom kostte op het hoogtepunt van de malaise een euro.
Prikkelbaar
„Gelukkig zitten we daar weer heel ver vandaan”, zegt Woldring. „Maar door de spanningen in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne blijft de markt prikkelbaar. Je zag handelaren afgelopen week meteen reageren op het nieuws dat er explosieven waren aangetroffen bij een pijpleiding in Duitsland. Ze zijn bang dat de gastoevoer naar Europa in gevaar komt door aanslagen.”
De Kok: „De consument reageert daar tot nu toe tamelijk rustig op. Maar de cv-ketel staat op dit moment ook niet te loeien. We zien wel veel bezoekers op onze site, maar van paniek is geen sprake.
„Dat laatste is volgens hem ook nergens voor nodig. „Je kunt een variabel contract gerust nog een paar maanden laten doorlopen. De prijs daarvan ligt ook nog steeds lager dan in de zomer van vorig jaar. Dat kan de komende twaalf maanden wel gaan veranderen. Dus als je zekerheid wil van een vast laag tarief kun je je tarief nu beter vastklikken.”Gasmarkt
Beide experts verwachten dat de gasmarkt onrustig blijft. Die reageerde de laatste tijd sterk op de toegenomen vraag naar lng (vloeibaar gas red.) vanuit Azië, waar een aantal hittegolven plaatsvond. ,,Je zag de schepen die op weg waren naar Europa rechtsomkeert maken en een andere kant op varen omdat de prijzen daar hoger lagen”, zegt Woldring.
Volgens hem kan dat deze zomer andersom ook gebeuren als Europa opnieuw een heel hete zomer krijgt. Dan lopen de prijzen hier harder op dan in bijvoorbeeld China, waar de vraag naar lng sterk aantrekt. ,,Een glazen bol heb ik natuurlijk niet, maar met de oorlogen die gaande zijn, is het voorlopig niet rustig in de wereld”, aldus de baas van Gaslicht.com. ,,Wie daar zo min mogelijk last van wil hebben, kiest met zijn energiecontract daarom beter voor een stukje zekerheid.”
Comment
Comment