Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wel of geen vast energiecontract

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/entertainme...-virusinfectie

    Politie: vrouw Gene Hackman overleed al week voor acteur aan virusinfectie

    Het autopsierapport van Gene Hackman en zijn vrouw Betsy Arakawa geeft uitsluitsel over de doodsoorzaak van de acteur en zijn echtgenote. Volgens de lijkschouwing overleed de 63-jarige Arakawa een week eerder dan haar 95-jarige echtgenoot.

    © Getty

    Betsy Arakawa zou al een week eerder dan haar man Gene Hackman gestorven zijn.




    De politie van Santa Fe presenteerde de belangrijkste onderzoeksresultaten tijdens een persconferentie.

    Hantavirus aangetroffen




    Tijdens de lijkschouwing werd duidelijk dat de Hackmans beiden een natuurlijke dood gestorven zijn en dat er geen sprake is van koolmonoxidevergiftiging, waar eerst wel vermoedens voor waren.

    Betsy Arakawa blijkt rond 11 februari te zijn overleden aan de gevolgen van besmetting met het hantavirus. In zeldzame gevallen kan deze door knaagdieren als ratten en muizen overgedragen infectie fatale ademhalingsproblemen veroorzaken.



    Bij onderzoek in de woning van de Hackmans werden sporen van knaagdieren gevonden, waaronder ontlasting van ratten.Doodsoorzaak Betsy Arakawa



    Mogelijk had Arakawa niet door hoe ziek ze was: op de dag dat ze overleed was ze online nog actief en had ze mailcontact met vrienden. Later in de middag eindigde haar digitale spoor.



    Arakawa werd op 26 februari levenloos in haar slaapkamer aangetroffen met een geopend potje pillen naast haar. In een bijkeuken van de miljoenenvilla werd het lichaam van Gene Hackman gevonden.



    Het paar, dat sinds 1991 getrouwd was, werd ontdekt door onderhoudsmedewerkers die langskwamen om werkzaamheden op hun terrein uit te voeren. Ze zagen de lijken door het raam liggen en sloegen alarm. Ook bleek één van de drie honden van de Hackmans overleden.

    Gene Hackman had alzheimer




    Bij de lijkschouwing van Hackman werd duidelijk dat de hoogbejaarde acteur is bezweken aan de hartproblemen waar hij al enkele jaren mee kampte.



    Hij had een pacemaker die daags voor zijn dood een ernstig verstoord hartritme registreerde. Bij het uitlezen van de pacemaker van Hackman is vastgesteld dat zijn laatste hartactiviteit op 18 februari plaatsvond.



    Tijdens de autopsie werd tevens vastgesteld dat Hackman leed aan de ziekte van Alzheimer. Het valt dus niet uit te sluiten dat hij niet eens door had dat zijn echtgenote al dagen dood in huis lag voordat hij zelf bezweek.

    Comment


    • Wat heeft dit met een energiecontract te maken?

      Comment


      • Zal regeltje te hoog of te laag in algemeen tooic op dat moment hebben aangeklikt, kan de beste gebeuren😉

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-vol-stroomnet

          Wereld wordt steeds gekker, we betalen ons al scheel en straks krijgen we niet eens de daarbij behorende leverservice.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/financieel/...eunmaatregelen

            Energiearmoede dreigt voor 640.000 Nederlandse gezinnen door stijgende gasprijzen: roep om terugkeer steunmaatregelen

            Amsterdam - De stijgende gasprijs slaat een gat in de portemonnee van steeds meer huishoudens. Meer dan 640.000 Nederlandse gezinnen kunnen dit jaar te kampen krijgen met betalingsproblemen. Dat zijn er veel meer dan in het recordjaar 2023.

            © ANP/HH

            Te weinig geld om de hogere energierekening te kunnen betalen, het overkomt honderdduizenden huishoudens.




            In dat crisisjaar bleef het aantal Nederlandse huishoudens met betalingsproblemen door hoge energienota’s nog beperkt tot 400.000, vooral dankzij overheidssteun zoals het prijsplafond voor een maximale gas- en stroomprijs, en een energietoeslag van €1300 per huishouden. Deze steunmaatregelen zijn vanaf 2024 stopgezet.

            Comment


            • Ik verbaas mij al 2 jaar hoe mensen met weinig, beperkt en zelfs een modaal inkomen kunnen rondkomen met al die hoge prijzen.

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/video/12956...-stroomnetwerk

                Natuurlijk nog duurder en waar houdt het op?

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...uikers-in-huis

                  Tips voor iedereen🙃

                  Comment


                  • Zijn er onder jullie die een warmtepomp geinstalleerd hebben? En zo ja wat nog meer en de kosten. Ook uitgerekend binnen hoeveel jaar terugverdiend?

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/economie/duurzame-...olen~ae155ef8/


                      Windparken op zee zorgen voor de grote klappers bij de verduurzaming van het energiesysteem. © ANP

                      Duurzame energie is ‘op’: de rest van het jaar draaien we op olie, gas en kolen


                      Al drie miljoen huizen hebben zonnepanelen, overal staan windmolens. Toch is de hoeveelheid duurzame energie die we dit jaar opwekken vandaag al op. Hoe kan dat? En hoe kan die vergroening een zetje krijgen? ,,Geef mensen een blijvend lage energierekening.’’

                      De berekening van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) stemt nederig. Ondanks alle inspanningen zijn we nog voor bijna 80 procent afhankelijk van kolen, olie en gas. Green Energy Day, de dag dat de duurzame energie is verbruikt, valt dit jaar op 24 maart.

                      Deze dag is de groene energie op als ook het niet-duurzame energieverbruik van fossiele energie door auto’s, schepen, vliegtuigen, tuinkassen, cv-ketels en de industrie wordt meegerekend. ,,Met elektriciteit zijn we door zonnepanelen en windmolens al ver, maar elektriciteit is maar een vijfde van ons totale energieverbruik’', zegt voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE.

                      Kernenergie telt niet


                      Eerst even over de definitie van duurzame energie. Het gaat daarbij om energie die is opgewekt met hernieuwbare energiebronnen: vooral wind en zon. Kernenergie valt er niet onder, want de grondstof is niet hernieuwbaar. De houtkachel weer wel; de boom groeit immers weer terug.

                      ,,Uiteindelijk willen we een Green Energy Day vieren op 31 december 2050. We zijn dit jaar zestien dagen opgeschoven. Dat was vorig jaar nog maar zes. Dus het gaat goed’’, zegt voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE.

                      Hij is positief, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het op dit jaar na nog nooit is gelukt om dit markeringspunt minimaal twaalf dagen op te schuiven. Dat zou jaarlijks moeten gebeuren, om een écht duurzaam energiesysteem te hebben over 25 jaar.

                      De opening van een groot windpark op zee door Vattenfall zorgt ervoor dat het dit jaar wel lukt. Maar die reusachtige windparken worden niet jaarlijks opgeleverd. En Nederland zit onder het Europees gemiddelde; de Europese Green Energy Day valt pas op 12 april.

                      Olof van der Gaag ,voorzitter van de NVDE, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. © privebeeld

                      ,,De elektriciteitsproductie is heel snel aan het vergroenen, maar ja, elektriciteit is maar een vijfde deel van de energie die we verbruiken. De helft van de energie gaat op aan warmte. Een kwart gaat op aan transport. Tien jaar geleden was Nederland nog de hekkensluiter in Europa, nu zitten we in de middengroep, maar nog wel onder het gemiddelde in Europa.’’

                      Worden het moeilijke jaren voor duurzame energie nu de VS vooral veel meer olie wil produceren?

                      ,,Dat kan juist een enorme impuls geven aan groene energie in Europa. Wereldwijd opererende bedrijven kijken waar ze het best investeringen kunnen doen. Onder de vorige Amerikaanse president Joe Biden was er een heel goed investeringsklimaat ontstaan. Zo goed dat we dachten: kunnen we daar wel tegenop? Als Donald Trump dat de nek omdraait, zijn wij een concurrent kwijt. En dan kan het zijn dat bedrijven juist weer in Europa willen investeren.’’

                      Hoe gaat de datum van de Green Energy Day de komende jaren opschuiven?

                      ,,We zouden jaarlijks twaalf dagen moeten opschuiven, maar als ik naar de prognoses kijk, gaan we de komende jaren maar telkens zo’n acht dagen vooruit. Dus er moet wat gebeuren.’’

                      De NVDE pleitte onlangs voor het schrappen van subsidie voor een warmtepomp als er een warmtenet wordt aangelegd in de wijk. Waarom?

                      ,,Als het vaststaat dat een bepaalde wijk op een warmtenet overgaat, ja, dan denken we dat het onhandig is om in dezelfde wijk ook nog subsidies voor warmtepompen te geven. Omdat je dan eigenlijk twee concurrerende duurzame oplossingen, die elkaar in de weg zitten, gaat subsidiëren. Dus dan ben je eigenlijk maatschappelijk geld aan het weggooien. Als je in een oude stadswijk een warmtenet wil en alle eengezinshuizen hebben al een warmtepomp, dan blijft alleen de flat over voor het warmtenet. Dat wordt dan wel heel duur voor de flatbewoners, terwijl die vaak al krapper bij kas zitten.’’

                      Kunnen mensen met een krappe beurs wel voldoende meekomen met de verduurzaming?

                      ,,Er zijn natuurlijk renteloze leningen, maar wij vinden eigenlijk dat een radicalere oplossing nodig is. Door mensen in de armste wijken geheel op kosten van de overheid aan een duurzaam huis te helpen. Mijn ideaalbeeld is eigenlijk dat je mensen twee weken de sleutel van een vakantiehuisje geeft en dat je ze al dat werk, maar ook alle kosten uit handen neemt. En dat ze terugkeren in een goed geïsoleerde woning met warmtepomp, zonnepanelen en een blijvend lagere energierekening. Een van de manieren om dat te financieren zou zijn dat je de inkomsten uit gaswinning daarvoor gebruikt. Als je dat niet doet, moet je heel de tijd de energierekening blijven subsidiëren voor mensen die krap zitten. De enige structurele oplossing is je huis verduurzamen.’’

                      Comment


                      • https://www.ad.nl/economie/massaclai...lant~a6c05a33/



                        Foto ter illustratie. © Getty Images

                        Massaclaim op komst tegen energiesector om tariefwijzigingen: ‘Tot 6000 euro schade per klant’


                        Meerdere partijen bereiden een massaclaim voor tegen de energiesector na een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. De rechter oordeelde dinsdag dat energieleverancier Vattenfall onterecht tussentijdse wijzigingen heeft doorgevoerd in de tarieven van variabele energiecontracten. ‘Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben: miljoenen consumenten hebben mogelijk recht op compensatie’, stelt een van de partijen.

                        De zaak draait om de variabele energiecontracten, waarover miljoenen Nederlanders beschikken. Die tarieven worden doorgaans slechts tweemaal per jaar gewijzigd: op 1 januari en 1 juli. Er geldt echter een uitzondering ‘bij zeer uitzonderlijke onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden waardoor het onhoudbaar zou zijn om de tarieven ongewijzigd te laten’.

                        Die uitzondering was er in 2022 vanwege de Oekraïne-oorlog, stellen energiebedrijven. De prijzen van gas- en stroom stegen ineens zó snel dat tussentijdse verhogingen in hun ogen onvermijdelijk waren.

                        Enkele klanten van Essent, Eneco en Vattenfall waren het daar niet mee eens. Zij spanden in 2023 rechtszaken aan tegen hun energieleveranciers om de prijsstijgingen terug te draaien en kregen daarin gelijk van de rechtbank, die stelde dat de drie bedrijven zich niet aan hun eigen algemene voorwaarden hadden gehouden.

                        Vattenfall zou destijds op zijn website namelijk hebben vermeld dat het de tarieven maximaal tweemaal per jaar wijzigt. Bovendien stelde het bedrijf in de algemene voorwaarden dat het de tarieven om veel meer redenen mag wijzigen dan alleen bij uitzonderlijke omstandigheden. Daarmee zou Vattenfall zich volgens de rechter schuldig maken aan een ‘oneerlijke handelspraktijk’.

                        De eisers ontvingen uiteindelijk schikkingsvoorstellen van tussen de 400 en 1400 euro van hun energieleveranciers. Vattenfall ging later in hoger beroep, maar inmiddels heeft ook het gerechtshof geconcludeerd dat Vattenfall fout zat met de tussentijdse wijzigingen.

                        ‘Grote gevolgen’


                        ‘Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben: miljoenen consumenten hebben mogelijk recht op compensatie’, stelt de Stichting Eerlijke Handelspraktijken, een van de partijen die een claim voorbereidt. Dit geldt volgens de organisatie niet alleen voor klanten van Vattenfall, maar ook voor klanten van andere energiemaatschappijen.

                        De Friese jurist Roelof de Nekker kondigde een dag eerder ook al een massaclaim aan vanwege oneerlijke variabele energiecontracten. In de algemene voorwaarden van Energie-Nederland, die alle energieleveranciers in Nederland gebruiken, is een prijswijzigingsbeding opgenomen. Op grond hiervan kan de energiemaatschappij de prijs eenzijdig veranderen. ,,Zowel de rechtbank als het gerechtshof oordelen dat dit beding in strijd is met Europees consumentenrecht”, aldus De Nekker.
                        Tot 6000 euro per consument


                        Consumenten die de afgelopen vijf jaar een variabel energiecontract hadden (meer dan de helft van de circa acht miljoen huishoudens in Nederland), hebben volgens De Nekker te veel betaald voor gas en elektra en kunnen schade claimen bij hun energiemaatschappij. ,,Consumenten zijn misleid. De schade is enorm”, zegt de jurist. De schade bedraagt volgens hem tussen de 500 euro en 6000 euro per consument. De totale schade voor consumenten ligt ‘vermoedelijk tussen de 15 en 25 miljard euro’.

                        In 2023, toen de energiebedrijven die hun tarieven hadden verhoogd ook al in het ongelijk waren gesteld door de rechter, kondigde claimbedrijf Gobaxter al aan een massaclaim te willen beginnen tegen de energiesector.

                        Branchevereniging Energie-Nederland zegt nog geen reactie te kunnen geven. ,,Wij zijn nog bezig de uitspraak te bestuderen, ik kan nog geen inhoudelijke reactie geven”, zei een woordvoerder van de brancheorganisatie dinsdag.

                        Vattenfall oneens


                        Vattenfall is het ‘fundamenteel oneens’ met de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. ,,Wij zullen de uitspraak gaan bestuderen en ons beraden op vervolgstappen”, zegt een woordvoerder.

                        ,,We zijn het niet eens met de uitspraak omdat bij een variabel tarief het tarief tijdens de looptijd van de overeenkomst kan wijzigen. Dit kan meerdere keren per jaar en het tarief kan zowel stijgen als dalen. In de algemene sectorvoorwaarden staat duidelijk omschreven in welke gevallen de tarieven kunnen wijzigen, bijvoorbeeld bij prijsontwikkelingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas”, besluit de woordvoerder.


                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/27...-energiebeleid

                          Karrenvracht aan reacties
                          Lezers voelen zich besodemieterd met energiebeleid





                          Zijn verhaal pende ik op in een stuk over Nederlanders met zonnepanelen en elektrische auto’s. Wie het nieuws de laatste weken een beetje volgde, weet al hoe de vlag er bijhangt bij deze consumenten: sociale huurders zitten niet op zonnepanelen te wachten uit angst voor extra kosten, rijders van elektrische auto’s willen massaal terug naar een brandstofwagen en consumenten met panelen op hun dak zagen de terugverdientijd de laatste jaren fors toenemen.

                          Al die nieuwsberichten vormden de basis voor een stuk waarin we onze lezers aan het woord lieten. Hoe kijken zij inmiddels aan tegen hun investering en wat doen ze om daar toch het maximale uit te halen? Een oproepje op onze website leverde een karrenvracht aan reacties op. Waar wij als verslaggevers nog weleens moeten smeken om een prominenter plekje voor zo’n oproep, was dat nu niet nodig.

                          Eerst voor de portemonnee



                          De uitpuilende mailbox zegt iets over hoe Nederlanders inmiddels denken over zonnepanelen en elektrische auto’s – belangrijke pijlers in de energietransitie. De lezers die ik sprak, voelen zich stuk voor stuk besodemieterd. Ze spendeerden duizenden euro’s aan zonnepanelen, allen met een rekensommetje in hun achterhoofd. Over hun motivatie deden ze namelijk niet geheimzinnig: dat was in de eerste plaats hun portemonnee. Maar ze hadden ze óók het gevoel iets goeds te doen. Iets waarvoor ze door de overheid werden aangemoedigd.



                          Dat rekensommetje kan inmiddels de prullenbak in. Zonnepanelen kunnen echter nog steeds lucratief zijn, zo schreven we zaterdag in deze krant: een eenpersoons huishouden dat 50% van de opgewekte stroom zelf verbruikt, heeft de panelen er binnen twaalf jaar uit. Een vierpersoons huishouden zelfs binnen tien jaar.



                          Maar zeg dat maar eens tegen een fulltime bouwvakker of docent, die gewoon op het werk verwacht wordt en overdag geen wasjes kan draaien. De lezers die ik sprak, zoeken overigens wel naar oplossingen: ze schaffen een dure thuisbatterij aan om hun eigen stroom op te slaan óf wassen zoveel mogelijk overdag.

                          Vertrouwen in de overheid




                          Daarmee heeft de overheid eigenlijk precies wat het wil: mensen die geen energie uit vervuilende kolen meer gebruiken, maar zelf in hun stroom voorzien. Dat komt alleen wel tegen een prijs: een tanend vertrouwen van burgers.



                          Het is aan de Staat om dat vertrouwen terug te winnen. Want als zelfs vrijwillige energiecoaches het werk erbij neer leggen door, zoals de lezer dat zei, ’het compleet inconsistente beleid van de overheid’, dan is het slagen van de energietransitie nog ver weg.

                          Comment


                          • Overheid gaat mensen helpen, willen leningen afsluiten om stroomgebruikers tegemoed te komen.

                            Comment

                            Working...
                            X