Je kunt het die mensen daar niet aandoen naar mijn idee, niet voordat alles geregeld is daar. Ik weet niet wat de totale schade is maar dat moet in de miljarden lopen lijkt me..
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Wel of geen vast energiecontract
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...uwe-contracten
Gas en elektriciteit duurder in nieuwe contracten
DEN HAAG (ANP) - Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1% duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3% duurder geworden.
© ANP / HH
Gas en elektriciteit duurder geworden in nieuwe contracten.
Volgens de toezichthouder, die maandelijks cijfers over de energiemarkt publiceert, is de stijging van de tarieven in lijn met de marktprijzen voor gas en elektriciteit. De Europese gasprijzen stegen vorige maand aanzienlijk door onzekerheid over de doorvoer van aardgas uit Rusland via pijpleidingen in Oekraïne, twee landen die met elkaar in oorlog zijn.
Prijsstijgingen
Door die oorlog ontstond in 2022 een energiecrisis met extreme prijsstijgingen voor gas en elektriciteit. In de daaropvolgende jaren zijn de meeste Nederlandse huishoudens weer overgestapt op vaste contracten, zodra die weer beschikbaar waren.
De ACM controleert ook of de tarieven van energieleveranciers redelijk zijn. Ze mogen alle kosten doorberekenen en daarbovenop zelf nog iets extra verdienen. Maar de laatste maanden doet de toezichthouder vaker navraag bij leveranciers omdat er opvallende uitschieters zijn in de tarieven, legt een woordvoerder uit. De ACM heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat tarieven gemiddeld genomen onredelijk hoog zijn.
Dynamisch
Volgens de ACM is het merendeel van de energiecontracten nu een contract met vastgezette prijzen voor een of twee jaar. Het gaat om bijna 4 miljoen contracten. Maar het aantal variabele contracten steeg wel de afgelopen maand. Daarnaast zijn de relatief nieuwe dynamische contracten gestaag in opkomst, waarbij de elektriciteits- of gasprijzen per uur of dag kunnen veranderen. Toch blijven dit soort contracten, waarvan er op de particuliere markt in totaal zo'n 343.000 zijn, veruit in de minderheid. Ze kunnen in gunstige tijden goedkoop uitvallen, maar bij pech ook heel duur worden.
Comment
-
Dat gaat vrees ik wel nog een ferme klus worden; de grote financierders staan nog niet in de rij en evetuele bouwers ook nog niet.. Die zullen waarschijnlijk geïmporteerd moeten worden..maar ja, er is iets met arbeidsmigranten schijnt het..
Comment
-
dat is dus de pest dat je weinig kan controleren wat nog klopt of waar is, en of je wel kan kiezen en of die bedrijven uiteindelijk teveel pakken voor hun winst, dat moest voorheen ook al zo zijn, maar heb het gevoel dat het erger wordt of is dat het negatieve sentiment sinds corona etc.? Die klimaatdoelen jagen ook de prijzen op want niets mag meer en alles moet betaald worden, voor de normale of armere mens is dat niet eens te doen die zijn alleen bezig of ze iets kunnen betalen, die kunnen niet eens gericht mee doen voor betere klimaar doeleinden als er steeds overal een prijskaartje aan hangt...
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-niet-duurzaam
’Thuisbatterij is riskante investering en ook niet duurzaam’
UTRECHT (ANP) - Thuisbatterijen zijn voor de meeste huishoudens geen goed idee, vindt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De investering is volgens de organisatie nog altijd „risicovol”, zelfs met batterijen die inspelen op wisselende stroomprijzen en vooral gaan laden op het moment dat de prijs laag is. Erg duurzaam zijn thuisbatterijen volgens Milieu Centraal ook niet.
© ANP/HH
Een thuisaccu wordt geïnstalleerd in een woning.
Thuisbatterijen staan veel in de belangstelling, onder meer door het voornemen van het kabinet om in 2027 de zogeheten salderingsregeling voor zonnestroom af te schaffen. Door die maatregel wordt het minder lucratief voor mensen met zonnepanelen om stroom aan het net terug te leveren. Als de zon uitbundig schijnt en zonnepanelen meer opwekken dan een huishouden op dat moment verbruikt, kan overtollige energie worden opgeslagen met een thuisbatterij.
„De productie van het type thuisbatterijen dat wij veel zien, de LFP-batterij, kost veel energie en kritieke grondstoffen”, stelt energie-expert Deborah Klaasen in een advies aan consumenten. „Wanneer veel huishoudens zo’n thuisbatterij zouden aanschaffen, zou dat een aanzienlijke belasting voor het milieu betekenen.”
Nadelen
Toch ziet Milieu Centraal nog veel nadelen. Zo kunnen de gemiddelde thuisbatterijen op zonnige dagen nog steeds niet alle elektriciteit die ’over’ is opslaan en wekken zonnepanelen in de winter vaak juist te weinig stroom op om de batterij volledig op te laden. Dat „beperkt het nut” van dit soort batterijen.
De Vereniging Eigen Huis is momenteel met veertien huiseigenaren aan het onderzoeken „wat de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren kan betekenen.” In de test wordt zowel gekeken naar de financiële kant als naar praktische zaken, zoals het geluid dat de apparaten maken.
Ook de VEH wijst erop dat de terugverdientijd van thuisbatterijen op dit moment „langer is dan de levensduur.” Volgens een studie van CE Delft blijft het ook na de afschaffing van de salderingsregeling lastig om de investering binnen afzienbare tijd terug te verdienen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...per-week-nodig
Vulling aardgasvoorraden Nederland bijna laagste in Europa: 800 miljoen kuub per week nodig
Amsterdam - De aardgasprijs is maandag bijna nog eens 2% gestegen. Er komt kouder weer aan, tegelijkertijd zijn de voorraden van gas in Nederland geslonken. Alleen de Denen en Britten hebben nu minder gas in hun bergingen.
© ANP/HH
Import van vloeibaar gemaakt gas (lng) naar Eemshaven.
Dat blijkt uit de overzichten van dataleverancier Gas Infrastructure Europa. Nederlandse voorraden zijn nu voor 76,7% gevuld, de gemiddelde vulling in Europa is nu 87,9%. Sinds begin november is de gasprijs nu met 20% gestegen tot maandag €47,90 per megawattuur.
De prijs van een zogeheten future voor de levering van Amerikaans gas eind december, volgens het veel verhandelde Henry hub-contract, steeg maandag met 9%. Ook voor levering later wordt gas duurder: het termijncontract voor levering van gas aan kopers uiterlijk op 25 januari ging op de beurs met 7% omhoog.
Duur gas
De prijs voor levering van gas over een maand tikte op 21 november bijna het hoogste punt van 2024 aan. Die groothandelstarieven worden via energieleveranciers met enige vertraging doorberekend aan consumenten, of direct voor wie een dynamisch energiecontract heeft.
De gasprijs is nu ruim twee keer zo hoog als voor de Russische inval in Oekraïne.
Een stijging dezer dagen is niet ongebruikelijk, de markt voor vraag naar aardgas nadert het piekseizoen in de winter. Door gebrek aan zon- en windenergie is de hoeveelheid groene energie tijdelijk afgenomen maar zetten mensen wel de kachel hoger.
Via de pijpleiding uit Noorwegen kwam recent weinig gas, sinds de start van het gasjaar is die leiding voor slechts 25% gebruikt. In een week was 800 miljoen kuub gas nodig om de elektriciteitscentrales te steunen.
Blokkade Russisch gas
De oorlog in Gaza en die tussen de grote gasleverancier Rusland en Oekraïne houdt de prijs hoog. Grote delen van de Oekraïense energie-infrastructuur zijn vernietigd. Oekraïne laat nog wel Siberisch gas via de Oerengoj-Pomary-Oezjhorod-gaspijpleiding door naar de rest van Europa vanwege de lopende contracten. Maar die lopen af. Vanaf 1 januari 2025 blokkeert het staatsgasbedrijf in Oekraïne de laatste
Russische gastransporten.
Vorige week meldde het Russische staatsbedrijf Gazprom dat het vanwege een conflict met het Oostenrijkse gasbedrijf OMV stopt met levering aan het staatsbedrijf. Dit contract zou tot 2040 doorlopen. Oostenrijk zegt voldoende gas in huis te hebben om de winter door te komen. Andere kopers hebben het voor OMV bestemde gas afgenomen, aldus Gazprom.
Daarnaast hebben de Verenigde Staten de volgende sancties opgelegd aan de Russische bank Gazprombank. Dat is de laatste grote financiële instelling die betalingen van Europese energieklanten aan Rusland afhandelt. Tegelijkertijd viel Oekraïne diep in Rusland met raketten aan.
Prijzige import
Moskou kan vanwege deze ingrepen besluiten contracten niet uit te dienen, en de gastoevoer te stoppen, vrezen handelaren. Import van vloeibaar gemaakt gas (lng) wordt ook duurder, nadat aanvoer vanuit Australië beperkt is nadat de Pluto-installatie werd stilgelegd.
De prijzen voor gas in Europa zijn nu dermate hoog, dat het voor transportschepen loont om schepen richting Azië te laten omvaren. Inmiddels is de aanvoer 23% hoger dan een gemiddelde maand.
De voorraden worden wel doorlopend aangevuld. Maar de vraag is groter. Volgens zakenbank HSBC zullen de voorraden in Europa na dit gasjaar uiteindelijk nog op zo’n 42% vulling eindigen, fors lager dan vorig gasjaar in maart. Toen waren bergingen nog voor 59% gevuld, en hoefden energiemaatschappijen minder bij te kopen op voorraden op peil te krijgen.
Comment
-
https://www.nu.nl/economie/6339013/e...en-stroom.html
Energietarieven omhoog door stijgende handelsprijzen gas en stroom
De nieuwe tarieven voor energiecontracten zijn begin deze maand verder omhooggegaan. Vooral huishoudens met een vast contract die in december nieuwe tarieven hebben gekregen, zijn duurder uit. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder ACM.
Oorzaak van de stijging zijn hogere prijzen op de handelsmarkt voor gas en elektriciteit. Dit komt onder meer doordat windmolens en zonnepanelen de laatste tijd minder stroom hebben opgewekt. Daardoor moest meer gas worden gebruikt om elektriciteit te produceren. Verder heeft het koude weer in Europa een rol gespeeld.
Energieleveranciers hebben de tarieven voor vaste contracten begin deze maand tussen de 1 en 3 procent verhoogd. Dit geldt alleen voor degenen die in december nieuwe tarieven hebben gekregen, veel anderen met een vast contract krijgen op een ander moment tariefaanpassingen. De stijging bij variabele contracten was minder groot: 0,5 procent.
De verhogingen staan niet op zichzelf. Begin vorige maand hebben energieleveranciers hun tarieven ook al opgeschroefd.
Ook stijging netwerkkosten
Volgende maand kan de energierekening bij veel huishoudens ook wat oplopen. Dat hangt samen met een stijging van de netwerkkosten. Dit zijn de kosten die je betaalt aan netbeheerders voor het transport van gas en stroom.
Deze stijgen volgend jaar met 11 procent, wat voor een gemiddeld huishouden neerkomt op 60 euro per jaar extra. Daar staat een daling van de energiebelasting tegenover, maar dat scheelt in doorsnee slechts 47 euro. Het compenseert de gestegen netwerkkosten dus niet helemaal. Deze bedragen staan los van eventuele hogere of lagere verbruikstarieven.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...-thuisbatterij
’Trap niet in rooskleurige reclame voor thuisbatterij’
DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor onduidelijke reclames voor thuisbatterijen. Volgens de toezichthouder geven aanbieders in hun promotiemateriaal en in verkoopgesprekken vaak een wel erg positieve voorstelling van zaken over de financiële opbrengsten van een thuisbatterij.
© Getty Images
Het financiële voordeel van een thuisbatterij is niet eenvoudig in te schatten, waarschuwt toezichthouder ACM.
De laatste tijd lijken steeds meer consumenten interesse te hebben voor thuisbatterijen. Mensen met zonnepanelen denken op die manier mogelijk terugleverkosten voor zonnestroom te voorkomen. Maar het financiële voordeel van zo’n batterij inschatten is niet zo simpel, aldus de ACM.
Onzeker
„Energieprijzen uit het verleden zeggen bijvoorbeeld niet veel over de energieprijzen in de toekomst”, laat de waakhond weten in een verklaring. Volgens de ACM is het financiële voordeel van een thuisbatterij ook onzeker omdat de opbrengst daalt als steeds meer huishoudens een thuisbatterij laten plaatsen.
De ACM adviseert geïnteresseerden om niet zomaar een thuisbatterij aan te schaffen via een ongevraagd verkooptelefoontje of een advertentie via sociale media. Wie overweegt zo’n apparaat te kopen, kan beter goed onderzoek doen naar de verschillende modellen en prijzen.
Lenen
Wat ook voorkomt, is dat partijen thuisbatterijen aanbieden met een lening. De ACM raadt mensen die geld lenen voor een thuisbatterij aan om extra goed op te letten. Het is immers maar de vraag of ze dat geleende bedrag met de thuisbatterij zullen terugverdienen.
Comment
Comment