Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Woke, de nieuwe maat van wie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/61...ond-er-niet-op

    Linda-cover was inderdaad niet inclusief genoeg: ik stond er niet op

    Ze heeft groot gelijk, Kempertje. Die Linda-cover met negen halfnaakte vrouwen erop, onder wie Geraldine zelf, is gewoon niet inclusief genoeg, klaar.

    Zo stond ik er niet op.

    Het is een grove schande.

    Ik moest wel even lachen toen ik zag dat de dames weliswaar met ontblote bovenlijven poseerden, maar hun tepels stuk voor stuk aan het oog van de camera onttrokken. Want waarom lieten ze zichzelf ook alweer topless fotograferen? Om de toenemende preutsheid aan de kaak te stellen. En dat deden ze dan op deze wel heel ayatollahvriendelijke wijze. Uit protest tegen de instagrammisering van de maatschappij free the nipple roepen, terwijl je je eigen nipples op de bijgaande illustratie zedig verborgen houdt: tegenstrijdiger kan het niet, maar goed, ieder zijn ding, of twee dingen zo u wilt, het werkelijke probleem is dat het allemaal lekkere wijven waren. En wat dat betreft heeft Geraldine Kemper domweg een punt. De wereld bestaat niet louter uit lekkere wijven. Kijk maar eens om u heen.



    Ziet u alleen maar lekkere wijven?

    Als het even tegenzit ziet u zelfs een lelijke kerel.

    C’est moi.

    Excuses


    Nadat deze Linda-editie van de persen was gerold bood Kempertje zelfs haar excuses aan. Zij had een Instagram-post van ene Tatjana Almuli gelezen, die stelde dat er ook dikke vrouwen hadden moeten worden ’geïncludeerd, of vrouwen met grote borsten, saggy boobs en vrouwen met een geamputeerde borst’. Daar kon Geraldine, die dat Linda-nummer zelf natuurlijk niet hoefde te verkopen, het bij nader inzien alleen maar mee eens zijn, waarna zij aangaf dat zij zich er bij een volgend soortgelijk project meer tegenaan zou gaan bemoeien: „Wie staan er nog meer op de cover? Is het inclusief genoeg? Representeren we iedereen? En als het antwoord nee is, kan ik meehelpen met nadenken wie er dan wel op de cover naast mij komt te staan.”

    Op deze cover was het best al keurig verdeeld hoor, daar niet van. Negerinnetje erbij, Aziaatje, een Turkse, zelfs een actrice genaamd Fockeline met wie ik om die reden veel erbarmen voelde omdat je met zo’n voornaam een Hollywood-carrière wel kunt vergeten. Nou ja, noem maar op. Maar wat te denken van een moslima met hoofddoek erbij? Dat alleen al zou het heel wat inclusiever maken. Ik zie de kiek voor me, al zie ik helaas óók al voor me hoe in Fairview, New Jersey, een jongeman van Iraanse afkomst opgroeit die het desbetreffende meisje desnoods vele jaren later aan zijn mes rijgt, een niet zo ongebruikelijke reactie in islamitische kringen wanneer de middeleeuwse toorn der geestelijke leiders wordt gewekt.


    Ik stel mezelf kandidaat


    En waarom alleen vrouwen, Kempertje?

    Hierbij stel ik mezelf kandidaat voor de volgende fotoshoot.

    Mijns inziens voldoe ik volledig aan Kempertjes nieuwe voorwaarden: man, hoogbejaard, lelijk, lang, dik, kalend, levervlekken, platvoeten, flaporen en inmiddels een stel jetsers waar menig millennialletje niet aan kan tippen.

    Iederéén moet toch worden gerepresenteerd?

    Comment


    • ’In het centrum voor gezinsplanning weten we dat mannen ook zwanger kunnen worden’, lees ik op een poster van een Frans centrum voor gezinsplanning. Ik dacht eerst dat de poster nep was. Na onderzoek zag ik dat het ding echt was en dat men daar zelfs trots op was en boos werd op iedereen die er kritiek op had in plaats van in gesprek te gaan. Ze spreken hun fierheid uit over ’papa’s die hun kind gebaard hebben’. Op de poster zie je een zwarte zwangere man met een baard naast een blanke partner, ook met een baard. Dames en heren, het is een officiële poster van een centrum voor gezinsplanning in Frankrijk.

      Comment


      • https://www.ad.nl/buitenland/hongare...uder~a35ee2f4/

        Hongaren storen zich aan zoenende vrouwen in Netflix-tekenfilm, mogelijk klacht bij Nederlandse toezichthouder


        In Hongarije is ophef ontstaan over een zoenscène met twee vrouwen in de Netflix-serie Jurassic World: Camp Cretaceous. Die zou in strijd zijn met de vorig jaar aangenomen wet die ‘homopropaganda’ richting kinderen en jongeren verbiedt. Probleem voor de Hongaren: het toezicht op Netflix in de EU wordt uitgeoefend door Nederland.

        De bewuste scène, met bijbehorende liefdesgeschiedenis, zit in het vijfde seizoen van de serie, die in Nederland wordt uitgezonden onder de titel Jurassic World: Kamp Krijtastisch. Personages Yazz en Sami ontwikkelen daarin gevoelens voor elkaar. In Hongarije heeft de serie het leeftijdsadvies 7+ meegekregen. Dat maakt dat het uitzenden van de serie botst met een vorig jaar aangenomen wet, stellen critici in het land.

        Die hebben een petitie opgestart, die zaterdagochtend bijna 80.000 keer ondertekend was. ‘De serie hersenspoelt kinderen vanaf zeven jaar met homoseksuele propaganda,’ valt onder meer te lezen. ‘Vindt u het acceptabel dat kinderen op deze manier gemanipuleerd worden? Uit je verontwaardiging richting Netflix door de petitie te ondertekenen!’

        Klachten


        Hongaarse media melden dat mediawaakhond NMHH inmiddels een onderzoek gestart is naar de kwestie. Bij de toezichthouder zouden een flink aantal klachten zijn binnengekomen. Het land nam vorig jaar een omstreden wet aan die jongeren moet ‘beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. De wet betekent in de praktijk dat onderwijs en uitingen in de media over die onderwerpen in de ban worden gedaan.

        De vraag is echter of de wet de Hongaren in het geval van Jurrasic World veel soelaas biedt. De Europese hoofdzetel van Netflix zit namelijk in Amsterdam, en daarom is het Nederlandse Commissariaat voor de Media sinds 2015 verantwoordelijk voor het toezicht. ‘Met de registratie in Nederland valt Netflix in alle EU-landen waar de dienst te ontvangen is onder toezicht van het Commissariaat. Netflix moet zich dan ook aan de Nederlandse Mediawet houden,’ valt te lezen in het jaarverslag van 2015.

        De Nederlandse mediawet kent geen bepalingen over homoseksuele uitingen, in tegenstelling tot over bijvoorbeeld alcohol - daarvoor mag alleen na 21.00 uur reclame gemaakt worden.

        Diplomatieke rel


        De Hongaarse toezichthouder, die vandaag niet bereikbaar was voor een reactie, laat aan nieuwssite Politico weten dat het de Nederlandse collega’s gaat informeren als het constateert dat Netflix inderdaad de Hongaarse wet heeft overtreden. De Hongaren willen dat het Nederlandse Commissariaat voor de Media, dat uiteindelijk een oordeel moet vellen, dan maatregelen neemt.

        Het Commissariaat voor de Media was vandaag niet bereikbaar. Netflix wil niet op de zaak reageren, meldt een woordvoerder.

        Mocht het tot een officiële klacht komen, dan lijkt een nieuwe diplomatieke rel gegarandeerd. De Hongaarse anti-homowet ontmoette in Europa veel kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties en de Europese Unie. De Europese Commissie startte een procedure en sleepte het land van premier Orbán voor de Europese rechter. Minister-president Mark Rutte vroeg zich vorig jaar naar aanleiding van de wet hardop af of Hongarije nog wel thuishoorde in de EU. Orbán noemde dat toen ‘koloniale arrogantie’. ,,Ze denken gewoon niet na over wat ze wel of niet kunnen zeggen over een ander land en hun wetten.”

        Comment


        • https://www.ad.nl/westland/museum-ha...nnen~ac9ddcda/

          Museum haalt kunstwerken met zwarte vrouwen weg na kritiek op omschrijving ‘negerinnen’


          Twee schilderijen met zwarte vrouwen zijn niet langer te zien op een expositie van de nog altijd populaire kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Het Museum Maassluis heeft de werken uit eigen beweging verwijderd naar aanleiding van een controverse over de bijschriften bij de kunstwerken. De vrouwen worden daarin als ‘negerinnen’ omschreven.

          Na een bezoek aan de expositie ‘De Zomer van Jeanne’ wees de Westlandse wetenschapper en dichter Joop Alleblas (75) het museum op de in zijn ogen beledigende omschrijvingen. Het gaat om bijschriften die negentig jaar geleden door de kunstenares zelf werden geschreven.



          ,,Destijds waren ze wellicht neutraal”, zegt Alleblas. ,,De taal ontwikkelt zich echter voortdurend. Zeker van een museum mag je verwachten dat ze zorgvuldig met taal omgaan en discriminerende duidingen vermijden. De door het museum gebezigde omschrijvingen worden door grote groepen mensen als beledigend, minachtend en kwetsend ervaren.”

          Voorbeeldfunctie

          Alleblas vroeg het museum de gewraakte bijschriften aan te passen of desnoods te verwijderen. ,,In plaats van negerin kan het museum eenvoudig de omschrijving ‘vrouw’ of desnoods ‘zwarte vrouw’ gebruiken. ,,Een museum heeft een voorbeeldfunctie. Je mag verwachten dat men zich inzet om de wereld iets dragelijker te maken en mee te werken aan een gevoel van gelijkheid tussen mensen. In plaats daarvan wordt een belast verleden onterecht geactualiseerd en geaccentueerd.”

          Zijn oproep was de aanzet tot een correspondentie met een voor Alleblas totaal onverwachte en ongewenste uitkomst. Het museum liet hem weten dat de twee schilderijen van de tentoonstelling zijn verwijderd om de ‘rust rond de expositie’ te bewaren. ,,Dat is totaal belachelijk”, zegt Alleblas, die een bewonderaar is van Jeanne Bieruma Oosting, een uit een aristocratische familie afkomstige vrouw die zich tot afgrijzen van haar vader ontwikkelde tot veelzijdig en eigenzinnig kunstenares. ,,Het museum ontneemt bezoekers nu de mogelijkheid deze schilderijen te zien. Men steekt de kop in het zand en gaat de discussie gewoon uit de weg.”


          Dichter Joop Alleblas. © Foto: Thierry Schut


          Een woordvoerder van Museum Maassluis wil niet te veel woorden vuil maken aan de kwestie. ,,We hebben een hartstikke leuke tentoonstelling die heel veel bezoekers trekt. Sommige mensen hadden moeite met dit werk. Gelukkig bezitten wij veel kunst van haar hand, dus hebben we de schilderijen vervangen. Discussies over wat wel en niet kan, laten we graag over aan anderen die daar meer verstand van hebben. Wij zijn maar een klein museum.”

          Bewust voor gekozen

          In een schriftelijke reactie liet voorzitter Mick Otten eerder weten dat Museum Maassluis er ‘bewust’ voor heeft gekozen om de oorspronkelijke titels over te nemen, zoals die door Jeanne Bieruma Oosting aan haar schilderijen zijn gegeven. ‘Inderdaad spreken we tegenwoordig over gekleurde of zwarte mensen, omdat de term neger of negerin kwetsend is voor grote groepen in onze samenleving’, schrijft Otten. ‘In het colofon bij de tentoonstelling wordt daar verantwoording over afgelegd. Het blijft een lastige afweging. Aan de ene kant willen wij niemand voor het hoofd stoten. Aan de andere kant is Jeanne Bieruma Oosting een (uitzonderlijke) vrouw van haar tijd. Daarbij vinden wij het belangrijk om de historie de historie te laten’.

          Jeanne Bieruma Oosting was bij leven een zeer bekend en geliefd kunstenares. Zelfs het Koninklijk Huis kocht haar werk. De belangstelling voor haar werk is terug dankzij een recent verschenen biografie van Jolande Withuis. Deze zomer tonen maar liefst zes musea haar werk.

          Jan Alleblas is op verschillende plekken wezen kijken: ,,Het interessante is, dat in Zutphen een schilderij van Jeanne Bieruma Oosting hangt uit de collectie van het Museum Maassluis. In de beschrijving wordt gesproken van een man in een geel shirt in plaats van een neger in een geel shirt. Hoe makkelijk kan het zijn?’’

          Comment


          • Tja, zoiets zou je heden ten dage uiteraard niet meer zo omschrijven maar gezien de tijdsgeest van toen hadden wat mij betreft de oorspronkelijke titels mogen blijven staan.

            Comment


            • precies, maar ja alles moeten de wokisten winnen

              Comment


              • https://www.ad.nl/binnenland/nederla...ypen~a04481b9/

                Nederlandse uitgever zet verkoop Winnetou-boeken stop vanwege stereotypen


                Meulenhoff Boekerij zet per direct de verkoop stop van boeken over Winnetou, de indianenheld uit de verhalen van Karl May. Dat meldt de Nederlandse uitgever na vragen van deze website. Meulenhoff volgt daarmee de Duitse branchegenoot, die deze week al meldde publicaties van Winnetou in te trekken na recente kritiek.

                Tot voor kort maakte in Duitsland uitgever Ravensburger Verlag reclame voor verschillende nieuwe Winnetou-boeken - een voor acht jaar en ouder en een ‘eerste leesboek’ voor 7 jaar en ouder. De aanleiding voor die publicaties was een film die momenteel ook in de bioscopen draait. Activisten zetten op sociale media grote vraagtekens bij de stereotypen die in de publicaties naar voren komen.



                Dat heeft de uitgever zich aangetrokken. De twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek gaan uit de handel. In een gepubliceerde verklaring eerder deze week stond: ‘We hebben vandaag besloten om de verzending van de titels stop te zetten en ze uit onze collectie te halen. Wij danken u voor uw kritiek. Uw feedback heeft ons duidelijk gemaakt dat we de gevoelens van mensen kwetsen met de Winnetou-titels. Dat is nooit onze bedoeling geweest en het is ook niet verenigbaar met onze waarden. Daar bieden we onze oprechte excuses voor aan.’

                Veel cliche's

                De Duitse uitgever Ravensburger Verlag meldde als uitleg dat de boeken moesten worden bekeken vanuit het perspectief van de historische realiteit, waartegen ze een ‘geromantiseerd beeld met veel clichés’ vertoonden. In de verklaring voegde de uitgever eraan toe: ‘Het was nooit onze bedoeling om met deze titels de gevoelens van anderen te kwetsen. Onze redacteuren houden zich intensief bezig met onderwerpen als diversiteit en culturele toe-eigening.’

                In Nederland geeft Meulenhoff Boekerij de Winnetou-titels uit. Desgevraagd laat deze uitgever, een van de grootste boekenuitgeverijen van Nederland (en marktleider in e-books), vanmiddag per email weten: ‘We volgen de Duitse lijn en zetten de verkoop per heden stop.’

                Volgens een woordvoerder gaat het om elektronische exemplaren en Winnetou-boeken die op aanvraag nog worden geleverd. ,,We zijn daar momenteel mee bezig, om dat te regelen”, aldus de zegsvrouw. Vooralsnog ontbreekt een verdere toelichting van Meulenhoff.



                Fictieve held

                Winnetou is een fictieve indiaanse held van verschillende romans die in het Duits zijn geschreven door Karl May (1842-1912), een van de best verkochte Duitse schrijvers aller tijden. Het personage van de heldhaftige indiaan maakte zijn debuut in de roman Old Firehand (1875).

                In de verhalen is Winnetou het opperhoofd der Apachen (een indianenstam). Hij komt met Old Shatterhand in aanraking, een oersterke man. Samen strijden zij als bloedbroeders voor een vreedzame, christelijke wereld in de ontluikende Verenigde Staten van eind 19e eeuw. In tegenstelling tot andere indianenverhalen kenmerken de verhalen van May zich door het feit dat de beide hoofdpersonages slechts in uiterste nood, en na uitputten van alle andere mogelijkheden, naar de wapens grijpen.

                Reacties

                Enkele Tweede Kamerleden reageren geschokt op het besluit van de uitgever. ,,Een gebed zonder einde”, noemt fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 het. ,,Ridicule beslissing natuurlijk die wederom halsoverkop wordt genomen uit angst voor een aantal agressieve ophitsers die de media opzoeken. Zit niks oprechts achter, alleen maar sensatie. Welke striphelden of oude filmsterren houden we nog over? Mag James Bond eigenlijk nog wel? Alles moet kapot van de woke-family”, aldus Eerdmans.

                Comment


                • Na ja, het is ook geen probleem natuurlijk dat die boeken niet meer verkocht worden. Kinderen lezen sowieso (bijna) geen boeken meer. Die Eerdmans maakt dus heibel om niks.

                  Comment


                  • Nou dat is een domme en gemakkelijke manier van redeneren. Laten we dan alles maar afschaffen wat kinderen misschien niet meer doen of leuk vinden. Who cares.

                    Comment


                    • Lezen is heel belangrijk voor kinderen, laat dat voorop staan.

                      Comment


                      • nou dan, dus heibel van Eerdmans om iets heel belangrijks, niet om niets...

                        Comment


                        • Hij motiveert niet waarom juist de boeken van Winnetou voor kinderen zo belangrijk zijn.. Wat leren de kinderen van Karl May wat ze van andere schrijvers niet leren? Noppes, dus een storm in een glas water..populistisch geouwehoer..

                          Comment


                          • sinds wanneer moet een kind perse iets leren van een kinderboek, er zijn zowel boeken voor kinderen als volwassenen voor vermaak, sterker nog dat zijn de meeste boeken

                            Comment


                            • Voor mij is de Donald Duck ook prima hoor..maar die Eerdmans roept dat Karl May moet blijven. Waarom dan? Wat is er zo bijzonder aan Winnetou dat die boeken niet weg mogen?

                              Comment


                              • je bent niet 1 van de snuggerste? omdat je dan wel tig boeken kan verbieden, gaat erom dat er steeds redenen worden gezocht om dingen te verbieden omdat er altijd wel iemand zich voelt achtergesteld, laat mensen zelf bepalen wat ze willen lezen we leven niet in communistisch Rusland van voor 1989 of in Noord Korea

                                Comment


                                • Voor mij hoeft dat boek niet per sé weg maar ook niet per sé te blijven..Als een politicus zich bemoeit met wat uitgevers niet meer uitbrengen, zal er wel een reden voor zijn..maar dat motiveert hij niet behalve met iets van 'wokisten'.. Na ja, volgens mij heeft hij belangrijkere dingen te doen dan zich druk maken over een boek dat niet meer verschijnt. Komt hij soms aandacht te kort? Blijkbaar. En gelukkig maar, HHH

                                  Comment


                                  • je draait de boel om, we hebben in dit land gewoon vrijheid, het is een populair kinderboek wat nu onder druk bij een uitgever wordt gestopt met uitgeven door paar van die wokisten die weer wat hebben gevonden wat volgens hun maatstaven niet kan

                                    en zo op zoek naar het volgende, en zo krijgen we een absurde maatschappij, goed dat een politicus daar tegen op staat.

                                    Comment


                                    • Naar mijn idee is er niks mis met mensen die tegen stereotypering zijn... Dat zal ons verschil in inzicht wel zijn. (ten minste, daar draait het om, begreep ik)

                                      Comment


                                      • daar gaat het niet om, het gaat erom dat een klein groepje voor anderen gaat bepalen wat zogenaamd goed of fout is, laat iedereen dat voor zich zelf uitmaken. Als ik Winnetoe wil kopen voor mijn kinderen dan moet dat kunnen. We gaan toch ook de bijbel niet meer uitgeven omdat een groepje daar dingen in vindt staan die niet kunnen volgens hun?

                                        Comment


                                        • Ja straks mag Sneeuwwitje niet meer

                                          Comment


                                          • https://www.villamedia.nl/artikel/tw...eet-over-pride

                                            Twitteraccount van Jan Roos geschorst na tweet over Pride

                                            Het Twitteraccount van Jan Roos is in ieder geval tijdelijk geblokkeerd, vermoedelijk na een tweet waarin Roos 'iedereen veel plezier wenst die homo's gaat kijken', refererend naar de Amsterdam Pride die zaterdag plaatsvond.

                                            Tegenover het ANP laat Roos weten dat hij geen opheldering heeft gekregen over waarom zijn account (tijdelijk) is opgeschort, maar bevestigt in ieder geval dat hij geen toegang meer heeft tot zijn account.

                                            ‘Ik wens iedereen die gaat homo’s kijken veel plezier vandaag’, schreef hij zaterdagmiddag op Twitter. Daarop reageerde iemand dat Roos weer ‘roddels’ de wereld in kon sturen en kan doen ‘alsof het journalistiek knap werk is’. Daarop reageerde de presentator van de YouTube-show ‘Roddelpraat’ met de tekst ‘ga eens dood joh’. Zelf heeft Roos geen verklaring over waarom zijn account geblokkeerd is, behalve dat ‘dit is wat woke doet’.

                                            ‘Voor het eerst in drie jaar kon ik in mijn eigen stad weer eens lekker ‘homo’s gaan kijken’, zoals Jan Roos zijn Twittervolgers o zo vriendelijk toewenste’, zo schreef NRC-columnist Frank Huiskamp als reatie op de tweet van Roos in zijn column die maandag in de krant verscheen.

                                            Het is niet de eerste keer dat Roos en zijn collega Dennis Schouten, met wie hij ‘Roddelpraat’ maakt, in de ban terecht komen op social media. In juli werd het duo de toegang tot hun YouTube-account ontzegd wegens ‘cyberpesten’. Daardoor konden zij een week lang geen nieuwe video’s uploaden. Het duo werd uitgesloten voor een Televizier-prijs, omdat de organisatie van Televizier van mening is dat Roddelpraat ‘(kwetsbare) groepen en personen in de samenleving consequent in een hoek zet en beledigt’.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3898...elijk-radicaal

                                              WinneTou niet langer welkom in de winkels: ’Jammer dat nuance vaak verloren gaat, het wordt gelijk radicaal’

                                              In Duitsland is recent een verhitte discussie ontstaan over indiaan Winnetou, de held uit de boeken van Karl May. Uitgeverij Ravensburger heeft twee nieuwe Winnetou-kinderboeken na kritiek over stereotypen en culturele toe-eigening uit de winkels gehaald.

                                              1 In hoeverre speelt de Winnetou-discussie in Nederland?


                                              In ons land zijn de boeken uit de koker van Karl May, die voor het eerst verschenen in 1893, inmiddels onderdeel van het publieke domein. Dat betekent dat de auteurs- en eigendomsrechten zijn vervallen. Bij Meulenhoff Boekerij waren de oude uitgaven uit de jaren ’70 nog verkrijgbaar als e-book en werden er op aanvraag nog geprinte versies geleverd. De uitgeverij geeft aan nu de Duitse lijn te volgen en de verkoop stop te zetten. Een ’zieke woke-werkelijkheid’ noemt PVV-leider Geert Wilders dit nieuws.



                                              „Het jammere van dit soort acties is dat de nuance vaak verloren gaat. Het wordt gelijk erg radicaal”, vindt inclusie-expert Wendy Broersen. „Met een gezonde discussie is niets mis, maar de boeken gelijk op de brandstapel gooien? Dat gaat wat mij betreft een stap te ver. Je kunt de discussie namelijk niet (goed) voeren en de geschiedenis begrijpen als de boeken niet meer beschikbaar zijn.”

                                              Ook Bol.com heeft besloten om de boeken van Winnetou op ’tijdelijk niet beschikbaar’ te zetten. „Wij gaan op korte termijn in gesprek met het Meldpunt Discriminatie. Op basis van hun oordeel zullen we het boek offline halen of er een waarschuwingslabel bijplaatsen.”

                                              2 Welke boeken liggen nog meer onder een vergrootglas?


                                              Sjors en Sjimmie, Kuifje in Afrika of Jip en Janneke: het lijken vooral kinderboeken waar nogal eens kritiek op ontstaat. Niet zo gek, vertelt Broersen. „Tussen de 6 en 8 jaar nemen kinderen stereotypen aan, die ontzettend lastig los te laten zijn. Daardoor liggen o.a. schoolboeken al een tijdje onder de loep, wat volgens mij helemaal niet verkeerd is. Bepaalde methodeboeken kunnen er door stereotypering bijvoorbeeld voor zorgen dat meisjes minder snel voor een technische studie kiezen.”

                                              Ook Bol.com verwijdert soms boeken uit de online winkel. „Boeken met haatdragende, discriminerende of racistische teksten of symbolen zijn niet toegestaan op het platform. Tegelijkertijd willen we zorgvuldig omgaan met de vrijheid van meningsuiting en daarmee ook het educatief en historisch belang van boeken ondersteunen.” Onder meer de boeken Fragments of Life, dat stereotyperend voor Oost-Aziatische vrouwen zou zijn en The Protocols of the Learned Elders of Zion ’een verzonnen antisemitische tekst die beweert een Joods plan voor wereldheerschappij te beschrijven’, zijn offline gehaald.

                                              3 Sinds wanneer ’cancelen’ we boeken?


                                              „Wat betreft racistische boeken is die discussie al begonnen met Mein Kampf. Moest dat boek wel in de bibliotheek liggen? Want wat trigger je daar eigenlijk mee?”, vertelt Broersen. „Over stereotypen in boeken zijn al langer discussies gaande, maar culturele toe-eigening is wat nieuwer.” Dat waait volgens de inclusie-expert vooral over uit Amerika, waar sommige mensen het ’niet oké’ vinden als bijvoorbeeld een blank persoon dreadlocks draagt.

                                              4 Hoe erg is het dat bepaalde boeken onder de loep worden genomen?


                                              „Doordat er een discussie ontstaat, vormt zich ook weer een nieuw normaal. Neem de kwestie over de traditionele rolverdeling van Jip en Janneke: er over praten zorgt ervoor dat er nieuwe boeken komen waar die rolverdeling anders wordt ingevuld. Met kritisch zijn en ons aanpassen aan de tijdsgeest is niets mis”, vindt Broersen.

                                              5 Hoe ziet de boekenwinkel er over 100 jaar uit?

                                              In boekhandels is steeds meer diversiteit te vinden, vertelt Willemien Wagner, eigenaresse van Boekhandel Wagner in Sassenheim. „Omdat de samenleving daarom vraagt en er tegenwoordig ook een breder aanbod verkrijgbaar is. Boeken als Heartstopper van Alice Oseman (over twee jongens die verliefd worden op elkaar) verkopen volgens haar goed. „En het boek Sinterklaas is bijvoorbeeld op verzoek van de schrijfster, Charlotte Dematons, uit de verkoop gehaald. Jip en Janneke zie ik echter niet zo gauw verdwijnen, al blijft een boekhandel natuurlijk gewoon een winkel, die inspeelt op vraag en aanbod.”

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1045...cisme-te-maken

                                                Andere naam voor Schots café The Black Bitch? ’Het heeft niets met racisme te maken’

                                                LINLITHGOW - Het zal ongetwijfeld de meest beruchte pub in het Schotse plaatsje Linlithgow zijn: de 350 jaar oude The Black Bitch. Dat het café mogelijk een naamswijziging staat te wachten, omdat de huidige racistisch kan worden opgevat, stuit op veel weerstand.

                                                De naam van het café heeft echter niet met een dame te maken, maar met een windhond uit een oude lokale legende. Die zwarte, vrouwelijke viervoeter bracht voedsel naar haar uitgehongerde baasje die gevangen zat op een eiland op Linlithgow Loch, zo luidt het verhaal in het plaatsje met nog geen vijftienduizend inwoners. In het centrum staat nog steeds een standbeeld van het dier, dat ook prijkt op het wapenschild van Linlithgow.



                                                Het is kroegeigenaar en bierbrouwer Greene King zelf die een naamswijziging voorstelt, tot onvrede van de lokale gemeenschap. Ook historici zeggen dat de huidige naam niets met racisme te maken heeft. Er werden al honderden bezwaren ingediend en duizenden handtekeningen gezet uit protest tegen ’The Willow Tree’, zoals het café moet gaan heten.

                                                Het lokale bestuur heeft de kwestie doorverwezen naar Edinburgh. Mogelijk komt de naam in aanmerking als nationaal erfgoed, maar volgens de caféketen ’is het niet aan de gemeente om de naam van het pand te controleren’, meldt de Daily Mail. Het nieuws wordt in de Britse media breed uitgemeten.

                                                Overigens is online en op Google de naam al gewijzigd naar de ’Black Batch’.

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/show/genderneutral...eten~a4622563/

                                                  Genderneutrale prijzen? ‘We voelen aan dat we ‘iets’ moeten’


                                                  Trend in de media- en cultuurwereld: het genderneutraal maken van prominente prijzen. Dat kan rimpelloos gaan (zoals bij het Televizier Gala) maar ook een complete mediastorm opleveren (denk aan de Gouden Kalveren). De toneelwereld houdt vanmiddag dus maar een ‘open’ debat. ‘We voelen dat we iets moeten.’

                                                  Stel, je zit in de organisatie van een prominente prijs in de media- en cultuurwereld en je voelt aan dat je ‘iets’ moet met de maatschappelijke genderdiscussie. Dan kun je de verschillende geslachtscategorieën afschaffen en bakken kritiek over je heen krijgen, zoals bij de grootste filmprijs van ons land, de Gouden Kalveren. Of je neemt min of meer hetzelfde besluit en hoort…niets. Dat overkwam de organisatie van het Gouden Televizier Ring-Gala onlangs.



                                                  Andere mogelijkheid: je laat een adviesbureau een lijvig rapport schrijven over alle voors en tegens van zo’n ommezwaai en bespreekt dat op een bijeenkomst met - excuus voor dit foeilelijke begrip - het werkveld. Het rapport van Blueyard - vanmiddag onderwerp van gesprek in Amsterdam - is wel eerder een discussiestuk dan een advies. Een stuk, waar de organisatie van de VSCD-toneelprijzen, waarvan de Louis d’Or (voor de indrukwekkendste mannelijke acteerprestatie) en Theo d’Or (de vrouwelijke variant) de bekendste zijn, mee verder kan. Beide prijzen worden dit jaar nog ‘gewoon’ uitgereikt maar hoe daarna is nog de vraag.




                                                  Hoe rigoureus?


                                                  ,,Er zal wat veranderen, ik kan nu alleen niet inschatten hoe rigoureus het is’’, stelt juryvoorzitter Hadassah de Boer, nauw betrokken bij de totstandkoming van het rapport ‘Elk speelt haar/hun/zijn rol en krijgt hun/zijn/haar deel’. ,,Als jury en organisatie voelen we aan dat we ‘iets’ moeten. Vanwege de maatschappelijke discussie rond gender, maar ook vanwege de manier waarop toneel tegenwoordig gemaakt wordt. Want wat moet je als een man en een vrouw samen de hoofdrol delen? Of als een non-binaire acteur stelt zich niet vertegenwoordigd te voelen door de huidige categorieën.’’

                                                  Het lijkt misschien eenvoudig om de verschillende geslachtscategorieën af te schaffen of juist te behouden, maar welke kant het balletje ook oprolt: simpel is het allesbehalve. De Boer: ,,Hoe meer je hierover weet, hoe lastiger het wordt.’’

                                                  Voorbeeldje: stel dat het besluit is om het onderscheid tussen mannen en vrouwen te laten vervallen. In hun rapport stellen de onderzoekers dat non-binaire acteurs zich dan weliswaar niet meer ‘gediscrimineerd’ hoeven te voelen en dat de organisatie eerder vooruitloopt dan volgt in een maatschappelijke trend, maar signaleren ze ook nadelen.

                                                  Want de rijke traditie van de ‘sterke merken’ Theo d’Or en/of Louis d’Or (die worden toegekend sinds 1955) staat op losse schroeven en die Theo d’Or is ook nog eens heel belangrijk omdat vrouwen ten minste aan bod komen, bij de prijzen.

                                                  Twee feiten uit het onderzoeksrapport: ‘Bij (acteer)prijzen die gendercategorieën hebben geschrapt, slepen mannen meer nominaties en prijzen in de wacht dan vrouwen’ en ‘Acteurs op het podium in 2021: mannen 57 procent, vrouwen 43 procent’.

                                                  Weinig lovende reacties


                                                  De Boer en VSCD-directeur Gabbi Mesters erkennen goed te hebben gekeken naar de commotie rond de Gouden Kalveren van vorig jaar. Eerst kreeg de organisatoren van het gala rond de filmprijzen weinig lovende reacties op het loslaten van het onderscheid in geslachten. En die storm stak alleen maar heviger op toen alle prijswinnaars onder de acteurs op het gala in Utrecht man bleken te zijn.

                                                  ,,Zolang de meeste en vaak ook beste rollen mannenrollen zijn, is er van werkelijke genderneutraliteit niet echt sprake’’, twitterde filmactrice Katja Herbers. ,,Dat genderneutrale komt de mannen wel heel goed uit’’, sneerde actrice Maryam Hassouni op Instagram.

                                                  Acteur Yorick van Wageningen zegde woedend zijn lidmaatschap van de Dutch Academy for Film, de organisatie achter de Gouden Kalveren, op. Bijna een jaar later is hij eerst even stil aan de telefoon als hem naar die beslissing gevraagd wordt. Dan: ,,Man, ik heb bijna een bloedende tong van het bijten. Alles wat ik zeg is zo polariserend. Maar toch: ik zie er nog steeds het nut niet van in om de prijzen te verminderen. Vervelend voor acteurs, vervelend voor de filmindustrie. En wat me helemaal razend maakte: de Academy heeft niets voor de filmwereld gedaan toen de klap door corona keihard was, maar men is wel heel druk met zo’n besluit.’’

                                                  Lof heeft Van Wageningen wel voor de VSCD die, bij monde van Mesters en De Boer, de genderdiscussie rond de toneelprijzen ‘transparant en zorgvuldig’ wil voeren. ,,Zij leren wel van wat bij de Academy helemaal fout is gelopen.’’

                                                  Normaalste zaak van de wereld


                                                  Eerder deze maand maakte de organisatie van het Gouden Televizier Ring-Gala bekend het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke presentatoren voortaan te laten varen, om zo plaats te maken voor een nieuwe categorie: de Televizier-Ster Impact. Daar volgde nauwelijks ophef over.

                                                  Televizier-hoofdredacteur Jeroen de Goeij: ,,Wij hielden rekening met de mogelijkheid van een maatschappelijke discussie, maar die is inderdaad goeddeels uitgebleven. Ik vermoed dat er in de filmwereld wat meer mondige mensen rondlopen. Voor ons is dit de normaalste zaak van de wereld, we hebben goed gekeken en beluisterd waar televisiemakers en onze stemmers zich bij thuis voelen en daar kwam dit besluit uit. Ik herken de behoefte aan zorgvuldigheid van de toneelwereld wel: iedere verandering bespreek je intern heel goed, daar neem je de tijd voor. De Televizier Ring bestaat al sinds 1964. Dat is echt een instituut, cultureel erfgoed. Daar mag je niet te makkelijk aan sleutelen.’’

                                                  Yorick van Wageningen heeft een heel andere verklaring: ,,Mensen zijn bang geworden om zich uit te spreken, daarom bleef het zo stil.’’


                                                  Comment


                                                  • Comment

                                                    Working...
                                                    X