Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Woke, de nieuwe maat van wie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2026...an-uitsluiting

    Oekraïense vlag blijft wel in top
    Baarn zegt nee tegen Nederlandse driekleur: ’Is voor sommigen symbool van uitsluiting’

    BAARN - Baarn weigert de Nederlandse vlag op te hangen in de raadzaal. Politiek te gevoelig. Met de Oekraïense vlag heeft Baarn dan weer een stuk minder moeite. Die hangt al bijna 2,5 jaar vrijwel non-stop en fier op het gemeentehuis. En wat de gemeente betreft blijft dat ook zo.

    © CASPER HUURDEMAN

    Het beeld sinds begin 2022: de Oekraïense vlag wappert in Baarn naast de Baarnse vlag. De Nederlandse vlag ontbreekt.




    Onafhankelijk raadslid Tino Schouten diende onlangs een voorstel in om de vlaggen van Nederland, Baarn en Lage Vuursche in de raadzaal te hangen. Niets bijzonders, het rood-wit-blauw is in tal van raadzalen terug te vinden, net als lokale vlaggen.

    „De vlag verwijst naar onze historie, is een symbool van eenheid, onafhankelijkheid en onderlinge verbondenheid als inwoners”, vindt Schouten. Maar Baarn begint er niet aan. Er is over gestemd, en Baarn zegt nee tegen de driekleur.
    ’Ambivalent symbool’



    Schouten kreeg er bij veel partijen de handen niet voor op elkaar. Schoutens voormalige partij VoorBaarn heeft er in meerderheid geen trek in, en bijvoorbeeld ook GroenLinks waagt zich er niet aan.



    ,,Een ambivalent symbool dat vaak politiek gemaakt wordt”, vindt GL-raadslid Anne Sluijs. „Voor de één een symbool van uitsluiting van wie er wel en wie er niet bij hoort in Nederland, voor de ander een terecht symbool van trots voor al het goede dat ons land ook in zich heeft.”



    Ook van Hanneke Struijk van D66 mag de vlag in de kast blijven. „Wat ons betreft zou het dan een oneindige vlaggenparade moeten worden met een Europese vlag en een regenboogvlag en misschien nog wel andere vlaggen.” Bij het CDA is de Nederlandse vlag nog wel welkom, maar de lokale vlaggen dan weer niet. En zo zeiden de meeste raadsleden ’nee’ tegen het vlaggenvoorstel van Schouten.Oekraïens blauw-geel



    Opmerkelijk genoeg ligt in Baarn het eigen rood-wit-blauw dus duidelijk een stuk problematischer dan het Oekraïense blauw-geel. De vlag van het land in oorlog wappert sinds de Russische inval in februari 2022 onafgebroken in top op het Baarnse gemeentehuis. Op nationale feestdagen na dan, want dan weet Baarn de Nederlandse vlag weer wel te waarderen.


    © CASPER HUURDEMAN

    De Utrechtse provincievlag is ingeruild, de Nederlandse vlag hing er sowieso nooit.



    En ook opmerkelijk: er is nog geen raadslid dat publiekelijk een punt heeft gemaakt van dat jarenlange Oekraïense vlagvertoon, en er is ook nog geen raadslid dat heeft gepleit voor het bijplaatsen van vlaggenmasten zodat bijvoorbeeld ook de Europese vlag en de regenboogvlag in top kunnen worden gehesen.Feestdagen



    Tot de Russische inval hingen de Baarnse blauw-geel-blauwe vlag en de Utrechtse rood-witte provincievlag aan de twee masten boven de hoofdingang van het Baarnse gemeentehuis. De Nederlandse driekleur werd ook toen al alleen gebruikt op feestdagen.



    Toen na de Russische inval iedereen massaal een Oekraïense vlag insloeg en in top hees, ging ook Baarn daar in mee. De Utrechtse vlag werd gestreken en de Oekraïense gehesen. Maar waar bij verreweg de meeste gemeentehuizen de Oekraïense vlag na verloop van tijd weer stilletjes de kast in ging, heeft Baarn nooit een geschikt moment gevonden om de Oekraïense vlag weer binnen te halen. En dus hangt die vlag er nog steeds.Geen plannen



    Heeft Baarn enig idee hoe lang de buitenlandse vlag in top blijft op het gemeentehuis? Nou nee, eigenlijk niet. „De vlag toont al sinds het begin van de inval in de Oekraïne dat wij meeleven met de Oekraïense bevolking”, laat een woordvoerder van de gemeente Baarn weten.



    „Dat laten we niet alleen symbolisch zien door middel van de vlag, maar ook doordat we in Baarn, ruim twee jaar na de inval, nog altijd tientallen Oekraïense vluchtelingen onderdak bieden. Er zijn voor de korte termijn geen plannen om de vlag te vervangen.”

    Comment


    • Ja vermoeiend die zogenaamde deugneuzen

      Comment


      • Ja en nu mogen de haringkarren niet meer in Amsterdam, moet allemaal inclysuef en geen nederlandse vlaggen due vaak op de haringkarren hangen. Hoe haal je die ziel en eigen cultuur uit je stad. Gekmakebd dat linkse woke politici

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/4691...ra-wordt-affra

          Naamswijzigingen liggen gevoelig onder wetenschappers
          Nieuwe namen voor honderden ’racistische’ planten: ’caffra’ wordt ’affra’

          MADRID - Honderden planten krijgen op termijn een nieuwe naam, omdat hun huidige namen als racistisch kunnen worden gezien. Dat is besloten door biologen tijdens het Internationaal Botanisch Congres in Madrid. 63 procent van de vereiste 60 procent meerderheid stemde in met de naamswijzigingen van 218 planten en algen.

          © ANP / SCIENCE PHOTO LIBRARY

          Een ’caffra’ in Zuid-Afrika. Vanaf 2026 gaat deze plant verder onder de naam ’affra’.




          Het gaat daarbij onder meer om planten met het woord ’kaffer’ erin. Dat is een discriminerend scheldwoord dat in Zuid-Afrika een beledigende aanduiding is voor zwarte mensen. Daardoor staat de kafferboom en de kafferbraam vanaf 2026 niet meer bekend als ’caffra’, wat de Latijnse naam is, maar als ’affra’. Dat is een verwijzing naar Afrika.

          Ook is er veel te doen om planten met namen die onbedoeld verwijzen naar omstreden historische figuren. Neem bijvoorbeeld de hitlerkever - die verwijzing laat zich raden - of de struik hibbertia. Die is vernoemd naar slavenhouder George Hibbert, die in de achttiende eeuw het verzet tegen de afschaffing van de slavernij leidde.

          Gevoelig



          Het wijzigen van namen van planten ligt gevoelig onder wetenschappers. Dat heeft vooral te maken met hun Latijnse namen, ontstaan uit een dode taal. Die wijzigen niet meer, omdat de taal dat ook niet meer doet. Daardoor kan het zelfstandig wijzigen van dergelijke namen mogelijk tot verwarring leiden.



          Op het congres werd ook gestemd voor de oprichting van een sensitiviteitscommissie. Die moet rekening houden met welke namen nieuw ontdekte planten, schimmels en algen krijgen. Normaliter worden die vernoemd naar hun ontdekker, maar dat kan door zo’n commissie genegeerd worden als een naam als discriminerend wordt gezien.

          Comment


          • Toen ik biologie studeerde in de jaren '80 was het eigenlijk 'aan de orde van de maand' dat Latijnse namen van planten en dieren veranderde..Nog niet zolang geleden (ik schat 10-15 jaar) is de hele systematiek van vogels op de schop gegaan.. Went erg snel en binnen een paar jaar weet je al niet beter.. niks om van wakker te liggen aldus.

            Comment


            • mag wat kosten qua inzet mensen, herdrukken van boeken, etc, niet zo best voor het klimaat

              Comment


              • Die congressen zijn er periodiek sowieso (om de 4 jaar, de meesten. Sommigen jaarlijks)).. boeken zullen en niet worden herdrukt om zoiets kleins..online wellicht. Overigens is wel de trent om dat meer en meer via online-vergaderingen te doen..maar inderdaad helaas nog niet allen..

                Comment


                • dus als het iets kleins is waarom dan al die poeha, en nationaal en internationaal zal alles toch aangepast moeten worden, dat zijn niet een paar velletjes papier, en dan in het onderwijs nog de nodige aanpassen, maar ja de wokies hebben de macht en die gooien hun principes snel overboord

                  Comment


                  • Bij de opening vd Spelen waren ze ook aardig woke bezig hoor

                    Comment


                    • Er is ook alle reden toe om het onder de aandacht te blijven brengen. Als sommigen dan vinden dat het ze 'door de strot wordt geduwd' omdat ze een zebrapad in regenboogkleuren niet aankunnen, dat is dan maar zo. Want de andere kant van de medaille is vele malen erger als ik dit zo lees.





                      NU+ Leraren zien mede door Andrew Tate minder homoacceptatie bij jongeren

                      29 jul 2024 om 05:00

                      Het lijkt erop dat steeds minder middelbare scholieren homoseksualiteit normaal vinden. Die indruk wekt de GGD Gezondheidsmonitor, die in verschillende regio's is uitgevoerd. Ook in het onderwijs worden deze signalen opgevangen. Wat speelt er in de klas en hoe gaan scholen hiermee om?
                      In zeven van de acht regio's waarin de GGD's middelbare scholieren naar de acceptatie van homo- en biseksualiteit hebben gevraagd, is die afgenomen.

                      In de regio Amsterdam is de acceptatie onder jongeren in vier jaar tijd van 63 procent naar 43 procent gezakt. In de Gooi en Vechtstreek was de daling het grootst: van 78 procent naar 49 procent.

                      Leraar maatschappijleer en decaan Robin Mobron van het Keizer Karel College in Amstelveen ervaart de kentering al een aantal jaar. "Vooral bij jongens tussen twaalf en vijftien jaar is de omslag merkbaar", vertelt Mobron aan NU.nl.

                      "We zien dat zij worden aangestoken door sociale media. Dat begon een aantal jaar geleden met influencer Andrew Tate, maar deze groep kijkt tegenwoordig ook naar video's van bijvoorbeeld Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet."

                      Je hoort een soort algoritmisch geblaat.
                      Robin Mobron, docent maatschappijleer

                      In deze video's worden onder andere haatdragende opmerkingen over homoseksualiteit en genderidentiteiten gemaakt. "Het zijn korte video's zonder enige uitleg of verdieping. Je merkt dat jongeren hen een-op-een napraten. Een soort algoritmisch geblaat", zegt Mobron.

                      Hoe gaat hij als docent het gesprek aan met leerlingen? "Natuurlijk vragen wij naar diepere beweegredenen achter de haat. Maar een gesprek voeren is lastig, want jongeren kunnen hun uitspraken vaak niet beargumenteren." Er heerst volgens hem een soort algemene vijandigheid.

                      'Iedere docent moet gesprek met leerlingen kunnen aangaan'

                      De Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) herkent dit beeld, laat voorzitter Marcel Mooijman weten. "Vanuit het maatschappijleeronderwijs krijgen wij steeds vaker de vraag om aandacht te besteden aan hoe docenten in de klas het gesprek kunnen voeren over inclusiviteit en polariserende onderwerpen."

                      De vereniging biedt daarbij advies. "We geven allereerst de randvoorwaarden voor het voeren van een goed gesprek: bepaal de toon van het gesprek en laat iedereen aan het woord. Daarnaast is goede voorlichting nodig om van mening te kunnen veranderen. Veel extreme opmerkingen komen voort uit onwetendheid. Maar van mening veranderen kost bij ieder mens tijd", legt Mooijman uit.

                      De taak om deze gesprekken te voeren kan niet alleen bij docenten maatschappijleer liggen, vindt hij. "Haatdragende opmerkingen komen overal op school voor: op het schoolplein, tijdens de wiskundeles en in de gymzaal. Op het moment dat zoiets gebeurt, moet iedere docent op een constructieve manier het gesprek met leerlingen kunnen aangaan", stelt de voorzitter.

                      'Had gehoopt dat we in 2024 verder zouden zijn'

                      Belangenorganisatie COC Nederland geeft voorlichtingslessen over seksuele diversiteit op scholen. Thijs Smeenk is een van de voorlichters en ook hij merkt steeds meer van het gebrek aan acceptatie. "Toen ik in 2012 hiermee begon, had ik gehoopt dat we in 2024 verder zouden zijn. Maar de vijandigheid wordt almaar groter."

                      Ik krijg weleens de vraag: wat nou als ik me hond voel?
                      Thijs Smeenk, voorlichter COC Nederland

                      Waar denkt hij dat het vandaan komt? "Naast invloed van sociale media is het onderwerp ook breder geworden. Voorheen ging het vooral over de l, h en b, nu gaat het over veel meer identiteiten in de lhbtqia+-gemeenschap. Dat wekt weerstand op. Tijdens lessen worden weleens opmerkingen gemaakt als: 'Wat nou als ik me hond voel, wat zegt u daarvan?' Als ik dan vraag of ze denken dat klasgenoten zich veilig durven uit te spreken over bijvoorbeeld hun geaardheid, beseffen ze vaak dat dat niet zo zal zijn."

                      COC-woordvoerder Philip Tijsma noemt de cijfers van de GGD's zeer zorgelijk. "Polarisatie is een wereldwijd probleem en dringt ook door tot in de klas. Wij willen heel graag dat staatssecretaris Mariëlle Paul, verantwoordelijk voor primair voortgezet onderwijs en emancipatie, verder wetenschappelijk onderzoek doet. Wat is er precies aan de hand en wat kunnen we ertegen doen? Uiteindelijk moet iedereen op school zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen."

                      'Soms zijn haatdragende opmerkingen pubergedrag'

                      Tijsma: "We hebben wel de indruk dat de haatdragende opmerkingen soms ook pubergedrag zijn: stoer doen, iets hard roepen en kijken wat het effect is. Als je doorvraagt en onwaarheden kunt ontkrachten, blijkt dat de soep vaak niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Dat is een fijne gedachte, maar alsnog moeten we deze ontwikkeling heel serieus nemen. De lhbtqia+-gemeenschap heeft het bepaald niet makkelijk op de middelbare school."

                      Ook docent Mobron denkt dat het vooral een kwestie van leeftijd is. "Vanaf een jaar of zestien nemen de extreme opmerkingen af", ziet hij op zijn school. Dat lijkt overeen te komen met resultaten uit het onderzoek Seks onder je 25e, uitgevoerd door Soa Aids Nederland en Rutgers. Daarvoor is een bredere leeftijdsgroep (tussen 13 en 25 jaar) gevraagd naar de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Deze resultaten laten juist een toenemende acceptatie zien.

                      Het lijkt dus beter te gaan naarmate middelbare scholieren ouder worden. Maar Mobron maakt nog wel een kanttekening: "We moeten wel oppassen voor de kleine groep die niet over de haat heen groeit. Dat kan gevaarlijk worden."

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1757...niet-inclusief

                        Kritiek vanuit Den Haag op ’Laatste Avondmaal’ bij openingsceremonie Olympische Spelen: ’Laf en niet inclusief’

                        DEN HAAG - Met de uitbeelding van het Laatste Avondmaal van Jezus in de openingsceremonie van de Olympische Spelen werd het christendom „bespot”, vinden sommige Nederlandse politici. „Dus het belachelijk maken van het christendom is oké, maar als ik wat Mohammed-cartoons publiceer, dan heeft links het over heiligschennis en spreken radicale imams fatwa’s uit”, aldus PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem wordt met twee maten gemeten.

                        © SCREENSHOT

                        De uitbeelding van het Laatste Avondmaal van Jezus, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen

                        Wilders sprak zich al eerder uit tegen „woke onzin” bij de ceremonie, waarin dragqueens te zien waren. Ook bij de verwijzing naar het Laatste Avondmaal, dat in de populaire cultuur veel bekende persiflages kent, stonden dragqueens centraal.

                        Met de verwijzing naar de belangrijke Bijbelscène - waarvan de meest bekende weergave de muurschildering van Leonardo da Vinci is - wordt een heilig moment ontheiligd, aldus ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder op X. Hij legt een link met de vervolging van christenen. De politicus spreekt van „het trappen tegen de meest vervolgde groep mensen op aarde. Christenen worden in grote delen van de wereld vermoord, onterecht vastgezet, verkracht, ontvoerd, opgejaagd, verdreven, alleen vanwege het feit dat ze christen zijn.” Volgens Ceder was het moment „laf” en „ook niet inclusief en het is helemaal niet vernieuwend.”

                        ’Essentie van vrijheid van expressie’

                        Net als Wilders maakt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian de vergelijking met islamkritiek. „Leuk of niet, de essentie van vrijheid van expressie is dat je andermans religie belachelijk mag maken en over smaak valt gelukkig te twisten”, aldus de VVD’er op X. „Punt is natuurlijk wel dat men dit niet durft te doen met Mohammed of de Koran want dan was de wereld letterlijk te klein geweest.”

                        Ook de katholieke kerk was kritisch. De regisseur van de ceremonie, Thomas Jolly, zei dat „het nooit de bedoeling is geweest om te beledigen”, maar dat juist inclusiviteit werd nagestreefd. „In Frankrijk zijn mensen vrij om lief te hebben hoe ze willen, te houden van wie ze willen, om te geloven of niet te geloven”, zei Jolly verder.

                        Hoewel veel kijkers het Laatste Avondmaal herkenden, benoemde de organisatie van de Spelen vrijdagavond in een tweet een ander element: de Griekse god Dionysos, die onder meer de wijn en de beschaving onder zijn hoede had. De acteur die hem speelde, Philippe Katerine, reageerde tegenover BFMTV laconiek: „Zonder controverse zou er geen lol aan zijn. Zou het niet saai zijn als iedereen op deze planeet het eens was?”

                        Comment


                        • https://www.rtl.nl/boulevard/enterta...sche-zwemsters

                          Commentator geschorst om opmerking over make-up Olympische zwemsters

                          RTL Boulevard

                          De Australische sportcommentator Bob Ballard is door Eurosport geschorst naar aanleiding van een opmerking van hem over het Australische estafetteteam, meldt de BBC. De zwemsters Mollie O'Callaghan (20), Emma McKeon (30), Meg Harris (22) and Shayna Jack (25) wonnen zaterdag goud op het onderdeel 4x100 meter vrije slag. Terwijl de zwemsters wegliepen van het zwembad zei Ballard, "je weet wel hoe vrouwen zijn... rondhangen, hun make-up doen".

                          Cocommentator Lizzie Simmonds antwoordde direct dat de opmerking van Bob ongepast was. Eurosport liet zondag weten dat Bob niet meer in het schema staat van commentatoren voor de Olympische Spelen.

                          Inmiddels heeft Bob zelf gereageerd op het voorval. 'De opmerkingen die ik zaterdag heb gemaakt hebben aanstoot gegeven', schrijft Bob in een statement op X. 'Het was nooit mijn intentie om iemand van streek te maken of te kleineren en als ik dat heb gedaan, bied ik mijn excuses aan. Ik ben een groot voorstander van vrouwensport.'

                          Comment


                          • Woke ook op de Olympische spelen toegeslagen bij het boksen. Italiaanse bokster geeft snel op als ze klappen krijgt van een omgebouwde vent, levensgevaarlijk. Maar ja iedereen moet mee kunnen doen he🤐

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/olympische-spelen/...atie~a20ae665/ tja gaat ook om eerlijkheid en veiligheid in de sporr, de wereld wordt er niet gemakkelijker op

                              Comment


                              • Ingewikkelde kwestie, maar stel je slaat zo je tegenstander dood of met ernstig letsel... is verschil in gewichtsklasse in deze situatie niet genoeg?

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/entertainme...oke-agenda-zat

                                  Disney lijkt in paniek over toekomst Star Wars
                                  Disney draait nieuwe Star Wars-serie de nek om: ’Fans zijn woke-agenda zat’

                                  Een nieuwe Star Wars-film was jarenlang een groots evenement. Tussen 1977 tot 2005 verschenen er zes films waar reikhalzend naar werd uitgekeken. Er stonden lange rijen voor de bioscopen en de merchandise vloog de winkels uit. Maar sinds Disney de rechten voor Star Wars in 2012 overnam van geestelijke vader George Lucas, begon het grote uitmelken. Deze week heeft Disney, nadat nieuwste serie The Acolyte de nek omdraaide, voor het eerst publiekelijk een flinke knauw opgelopen. Wat ging er mis?

                                  Luke Skywalker was de held in de eerste Star Wars-films. Actrice Amandla Stenberg speelt de hoofdrol in The Acolyte.




                                  Dat Disney mogelijkheden en geld zag in Star Wars is niet zo gek. De enorm succesvolle franchise stond na Episode III: Revenge of the Sith in 2005 stil en George Lucas leek er verder geen plannen meer voor te hebben. Maar liefst vier miljard dollar werd op tafel gelegd voor Luke Skywalker en consorten. Het duurde drie jaar voordat de eerste productie, Episode VII: The force awakens, in de bioscoop te zien was. Ruim twee miljard dollar bracht de film op en tevens een hernieuwd enthousiasme voor Star Wars door een enorme schare oude én nieuwe fans.


                                  Sindsdien heeft Disney er vijf films, zeven animatieseries en zes live-action series uitgepompt. Met in veel gevallen meerdere seizoenen. Maar hoe meer er werd uitgebracht, in de bioscoop of op streamingplatform Disney+, hoe meer kritiek er kwam. Dat lijkt nu op een kookpunt te zijn aanbeland, erkent ook Star Wars-kenner Dennis Mons: „Wat Leslye Headland (regisseur en producent van The Acolyte, red.) heeft gedaan was hemeltergend. En niet alleen vanwege de woke-agenda. Maar het is een verschrikkelijk voorbeeld van een aardig idee met slecht schrijfwerk. Ik ben blij dat ze de serie de das om hebben gedaan.”

                                  The Acolyte had veel actie, maar fans waren niet blij met het verhaal.



                                  Online lijken veel fans het daarmee eens te zijn en op diverse YouTube-kanalen buitelen recensenten over elkaar heen om de serie met de grond gelijk te maken. Op filmwebsite IMDb krijgt de serie een 4.1. Een van de laagste cijfers van alle Star Wars-producties.Slecht onthaald



                                  Maar dat was niet de eerste keer dat een Star Wars-serie slecht werd onthaald. Ook series als The book of Boba Fett, Obi-Wan Kenobi en Ahsoka werden zeer gemengd ontvangen. „Dat sommige mensen Ahsoka zo goed vonden kwam door de serie The clone wars waar het karakter Ahsoka al in te zien was”, vervolgt Mons. „Ik heb vrienden, dat zijn van die wandelende Star Wars-encyclopedieën, die dat door al die voorkennis heel gaaf vonden. Maar dat gaat mij te ver. Iedereen moet erin kunnen stappen, en niet eerst hele Wikipedia-pagina’s uitlezen om te snappen waar het over gaat.”

                                  Rosario Dawson scoorde als Ahsoka goed bij veel toegewijde fans.



                                  Dat er binnen de Star Wars-gemeenschap een hoop onvrede is en discussie is erkent ook Femke de Graaf. Zij is lid van de Nederlandse fanvereniging Star Wars Awakens en heeft er een podcast over. „Discussies zijn er zeker, maar dat mag ook”, vertelt De Graaf. „Het meeste geschreeuw online komt van mensen die ontevreden zijn. De mensen die het nog allemaal leuk vinden hoor je minder, en dat zijn er nog steeds heel veel.”Herkenbaarheid



                                  Ook De Graaf bevestigt dat er veel enthousiasme was over series als Ahsoka en met name The Mandalorian. Die laatste was het eerste grote succes van Star Wars op Disney+. „Daar zitten veel herkenbare elementen in zoals baby Yoda en Ahsoka zelf. Mijn favoriete productie tot nu toe vanuit Disney is dan ook een aflevering in Ahsoka waarin ook Anakin Skywalker te zien is, echt heel gaaf vond ik dat. Die herkenbaarheid doet het goed bij veel kijkers. Dat had The Acolyte natuurlijk totaal niet.”

                                  Mons benadrukt daarbij nog even zijn eerder genoemde ’woke-agenda’. Het boeit de Star Wars-fan echt helemaal niks dat er een bepaalde agenda doorgedrukt moet worden. Maar het helpt niet als je product van zichzelf al niet goed is en je bovenliggende toon woke is. Dan stuit je heel veel mensen tegen de borst. De enige twee blanke mannen in de serie zijn twee ontzettende losers, een lesbische heksenkring staat centraal en een belangrijk moment van Darth Vader uit een eerdere film wordt tenietgedaan. Daar worden fans dan boos over. We zijn al jaren aliens gewend van alle rangen, standen en kleuren. Het boeit de fans dan echt niks dat twee vrouwen elkaar leuk vinden. Maar het verhaal moet gewoon goed zijn.”

                                  De bekende lichtzwaarden zijn ook in The Acolyte van de partij.



                                  Desondanks schrok volgens De Graaf de Star Wars-gemeenschap in Nederland wel van de keuze om de serie, nog geen maand na de laatste aflevering, te schrappen. „Veel fans had nog wel gehoopt op wat meer. Maar we snappen de keuze wel. De serie heeft 180 miljoen dollar gekost en de kijkcijfers vielen enorm tegen. Tel al dat gedoe erbij op en je snapt waarom er geen tweede seizoen komt.”Opgeschort



                                  Ondertussen heeft Disney al vijf jaar geen nieuwe film meer uitgebracht na de tevens matig ontvangen Episode IX: Rise of Skywalker. Vele producties werden geannuleerd of opgeschort. Het enige wat er nu echt aan lijkt te komen is een film over het succeskarakter The Mandalorian in 2026. Toch kijkt Mons nog altijd uit naar nieuwe producties: „Met de aankomende serie The skeleton crew lijken ze een goede weg in te slaan. Een beetje een combinatie van Star Wars en The goonies. Star Wars is altijd al gericht geweest op jonger publiek.”

                                  © Disney

                                  In The force awakens stonden de karakters van Finn en Rey centraal.



                                  „Of de overname van Disney goed is?” vervolgt Mons, „aan de ene kant wel. George Lucas was er klaar mee. En veel extra content is tof, maar er is ook zoiets als overkill. Nu heeft Disney even een paniekaanvalletje met de kelderende kijkcijfers op Disney+. Maar de charme is er daardoor wel vanaf. Het is niet zo bijzonder meer. En dat doet pijn als fan.”



                                  De Graaf ziet het allemaal een stuk zonniger in: „Ik denk dat we in onze handjes mogen knijpen met wat Disney allemaal uitbrengt. Als je mij 15 jaar geleden had verteld wat er nu allemaal zou uitkomen had ik je vierkant uitgelachen!”

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/buitenland/kruisva...-aan~a8f06424/


                                    PREMIUMHet Harley-Davidson-logo (l) en activist Robby Starbuck (r). © wolterke - stock.adobe.com / Getty Images

                                    ‘Kruisvaarder tegen wokisme’ claimt nieuw succes: ook macho-merk Jack Daniel's past doelen rond diversiteit aan


                                    Amerikaanse ‘macho-merken’ als Harley-Davidson en Jack Daniel’s komen onder druk van sociale media opeens terug op hun diversiteitsprogramma’s. Robby Starbuck (35), een zelfverklaarde kruisvaarder tegen ‘wokisme’, claimt het als een persoonlijk succes. Is woke op z’n retour?


                                    ‘We hebben sinds april 2024 geen DEI-beleid meer’, bevestigde Harley-Davidson onlangs in een verklaring online. Het betekende dat alle bedrijfsactiviteiten ter bevordering van diversiteit, gelijkheid en inclusie (in het Engels afgekort DEI) in de ijskast zijn gezet. De motorenfabrikant voegde eraan toe ook geen wervingsbeleid meer te hebben dat rekening houdt met etniciteit, gender, ras, religie, beperkingen of seksuele geaardheid. ‘We nemen de beste mensen aan en iedereen is welkom', aldus het bedrijf in een verklaring op X, waar het nieuwe beleid publiekelijk werd toegelicht.

                                    Een soortgelijk verhaal bij whiskykoning Jack Daniel’s, die meldt dat bonussen voor leidinggevenden en werknemers zijn gekoppeld aan bedrijfsresultaten, ‘niet aan DEI'. Ook hier stoppen alle DEI-cursussen en wordt er - net als bij Harley-Davidson - nadrukkelijk niet meer gestreefd naar ‘kwantitatieve doelstellingen voor diversiteit in het personeelsbestand’. Anders gezegd: minderheden zullen geen streepje voor hebben bij sollicitaties.

                                    Een heel verschil met vier jaar geleden, toen de Black Lives Matter-beweging spraakmakend was en veel bedrijven DEI juist omarmden als een strategie die nieuwe klanten kon trekken en de verkoop zou aanjagen. Volgens een overzicht uit 2023 van de app Veebs - waarmee consumenten het DEI-gehalte van een producent kunnen toetsen - stond het Britse concern Unilever op 1, gevolgd door het Amerikaanse E.l.f Cosmetics, Mars (M&M), Pernod Ricard (onder meer gin en whisky), Campbell’s (soep) en Pepsi. Hun betrokkenheid bij diversiteit, gelijkheid en inclusie zou klanten aanspreken.
                                    Harley-Davidson heeft alle bedrijfsactiviteiten ter bevordering van diversiteit, gelijkheid en inclusie stopgezet. © Reuters
                                    Maar volgens tegenstanders van woke is dat uit den boze en moet het bedrijfsleven worden bevrijd van ‘linkse terreur’. Hoewel DEI goed kan zijn voor de onderneming, is het hebben van ontevreden klanten dat niet, meent een commentator over het bakzeil halen van Harley-Davidson, Jack Daniel’s en nog een handvol bedrijven.

                                    Campagnes van conservatieve Amerikanen


                                    Volgens persbureau Bloomberg ‘staken bedrijven hun DEI-activiteiten hoofdzakelijk onder druk van sociale media’. Harley-Davidson laat in een verklaring op X weten dat het tegemoetkomt aan de kennelijke verwachtingen van zijn klanten.

                                    Wat is woke of wokisme?


                                    Oorspronkelijk verwijst het woord naar een bewustzijn van ongelijkheden. De betekenis van ‘woke’ hangt af van wie je het vraagt. Voor sommigen is ‘woke’ of 'wokisme’ een bedreiging geworden van hun eigen opvattingen, ze zien het als een soort doorgeschoten deugen: je wilt het zo goed doen, dat je andersdenkende mensen gaat uitsluiten. Voor anderen staat het juist voor een ontwaken en bewustwording van maatschappelijke ongelijkheid op het gebied van ras, gender en seksuele oriëntatie, die hoe dan ook en op allerlei manieren aan de kaak moet worden gesteld en aangepakt.

                                    De ommezwaai van de motorenfabrikant en ook van Jack Daniel’s wordt daarbij als een persoonlijk succes geclaimd door Robby Starbuck. Hij is een zelfverklaarde kruisvaarder tegen ‘wokisme’, de beweging die volgens zijn aanhangers alertheid en ook actie aanmoedigt tegen raciale of sociale discriminatie en onrechtvaardigheid in het algemeen.

                                    Actievoerder Starbuck heeft de wind in de zeilen, want in achttien Amerikaanse staten waar Donald Trumps Republikeinen aan de macht zijn, waren al wetsvoorstellen aangenomen of voorgesteld waarin DEI-programma’s worden begrensd of helemaal afgeschaft. De strijd tegen wokisme is een speerpunt in de campagne van presidentskandidaat Donald Trump. En dat ondanks peilingen die aantonen dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking diversiteit, gelijkheid en inclusie min of meer zou steunen. Maar, zoals voorstanders betreuren, ‘zijn het niet deze mensen die de meeste ophef maken over het terugdraaien van diversiteit op sociale media’.

                                    Sinds begin juni is Starbuck bezig bedrijven te ‘ontmaskeren’ waarvan hij vindt dat hun geafficheerde inspanningen voor diversiteit en duurzaamheid haaks staan op de opvattingen van hun klanten. Die zouden allemaal niets van DEI moeten hebben, weet hij. Al jaren circuleert er in conservatieve kringen een leuze daarover: Go woke, go broke (vrij vertaald: doe woke en je gaat naar de knoppen). Starbuck publiceerde na zijn ‘triomf’ bij Jack Daniel's vorige week een tekening waarop hij vermomd als IJzeren Hein alweer aanklopt bij een volgend bedrijf.

                                    Wie is Robby Starbuck?
                                    Robby Starbuck wilde eerst de politiek in. © Getty Images
                                    Robby Starbuck (35) is een christelijke activist uit Nashville, Tennessee, met ruim 560.000 volgers op X. De voormalige regisseur van muziekvideo's probeerde in 2022 vergeefs een zetel in het Huis van Afgevaardigden te winnen. Sindsdien wil hij naar eigen zeggen ‘neutraal denken en gezond verstand’ herstellen in het Amerikaanse bedrijfsleven.

                                    Starbuck gaat er met gestrekt been in. Hij is behalve een kruisvader tegen woke ook actief met het verspreiden van complottheorieën, waaronder een bizarre en nergens op gebaseerde bewering dat blootstelling aan het pesticide Atrazine amfibieën ‘homoseksueel’ zou maken, waardoor mannelijke kikkers met elkaar zouden paren.

                                    Hij beweert ook ten onrechte dat acteur Matthew Perry is gestorven aan het coronavaccin. In februari bracht hij zijn eerste documentaire uit, The war on children, op het socialemediaplatform X, waarbij Elon Musk een warme aanbeveling gaf. Starbuck behandelt daarin ‘de eindeloze strijd om controle over de volgende generatie en hun gedachten’. Alle woke-uitingen zijn mikpunt van zijn aanvallen.

                                    Comment


                                    • Een anti-woke-wappie dus...

                                      Comment


                                      • zou het eerder een realist noemen

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/video/21104...jn-hier-gewend

                                          Moet Artis deuren sluiten? ‘Dieren zijn hier gewend!’

                                          14:40Video



                                          Moet Artis sluiten of niet? Daar gaat de gemeenteraad van Amsterdam binnenkort over debatteren. Jeroen Holtrop vraagt de bezoekers hoe zij hier tegenaan kijken.

                                          Comment


                                          • Ach ach, laten we alles maar dichtgooien.

                                            Comment


                                            • Ik heb ruim 25 jaar als bioloog voor de dierentuinwereld gewerkt. Zijdelings ook zo nu an dan voor Artis. Ze hebben de laatste 15 jaar enorme goede veranderingen doorgevoerd. Ik zou het zonde vinden als ze moesten sluiten en eerlijk gezegd zie ik dat ook nooit gebeuren.

                                              Comment


                                              • ja maar die deugneuzen die krijgen veel voor elkaar helaas

                                                Comment


                                                • Wat is er 'woke' aan een debat over het sluiten van een dierentuin? Of is alles waar je je niet in kan vinden 'woke'?

                                                  20 jaar geleden waren ook al discussies hierover, of dierentuinen en circus met dieren nog van deze tijd is of niet.

                                                  Dat Partij van de Dieren hiervoor een voorstel indient is weinig verrassend.

                                                  Comment


                                                  • woke is een algemene term geworden voor een kleine groep mensen die anderen willen opleggen wat niet goed is en het vervaagt dus als begrip

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X