Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wat zijn jullie favoriete TV-programma's?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ontstaan van Amsterdam met Daan Schuurmans vind ik leuk en interessant.

    Comment


    • Zeker... eigenlijk zijn al die programma's met Daan Schuurmans zeer de moeite waard..
      Podium Klassiek op NPO 2 kijk ik ook graag..

      Comment


      • Daan Schuurmans presenteert het.

        Comment


        • Ja na ontstaan v Nederland, Vlaanderen, fam Oranje Nassau nu dus deze serie ontstaan v Amsterdam

          Comment


          • Bij tv programma Spoorloos weer verkeerde familie gekoppeld aan zoekende kandidaten. Puur emo tv vd kijkcijfers gebasseerd op leugens, en dat vd publieke omroep, en ook nog de christelijke omroepentak...

            Comment


            • Politiek duider Xander vd Wulp wordt hoofdredacteur van NOS Sport

              Comment


              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1679...orden-ze-kwaad

                120 miljoen aan beleggingen en vastgoed
                Omroepen moeten bezuinigen, maar zitten bovenop miljoenen: ’Als je over die stille reserves begint, worden ze kwaad’

                Het is hét taboe van Hilversum. Schatrijke omroepen die beleggen in vastgoed en aandelen, maar níet investeren in programma’s. Politici en kritische omroepbestuurders willen de goudpotten aanspreken in tijden van bezuinigingen.

                © ANP/HH




                Jaarverslagen liegen niet: díe tonen de stille reserves bij de publieke omroep. En daarbij geldt: hoe ouder de omroep, hoe groter het vermogen. Wie de algemene reserves van AvroTros, Kro-Ncrv, Bnn-Vara en VPRO optelt komt uit op een bedrag van ruim 120 miljoen euro: Kro-Ncrv 50 miljoen, Bnn-Vara 33 miljoen, AvroTros 32 miljoen en VPRO 8 miljoen.

                Uit de jaarverslagen blijkt dat Kro-Ncrv, Bnn-Vara en AvroTros voor miljoenen in aandelen beleggen. AvroTros heeft twee vastrenderende aandelenportefeuilles, eentje bij Rabobank en eentje bij zakenbank Julius Baer: samen goed voor 13 miljoen euro. Kro-Ncrv heeft 41 miljoen euro aan ’effecten’ in bezit. BNNVARA zag de waarde van haar beleggingsfonds in 2023 stijgen naar ruim 27 miljoen euro.

                Geld in stenen



                Héél veel geld waarmee ook programma’s gemaakt kunnen worden. Jan Slagter, directeur van het jongere (sinds 2005) en dus ’armere’ MAX noemt de stille vermogens ’hét taboe van Hilversum’. Hij vindt dat deze potten goud aangewend moeten worden voor programma’s nu er bezuinigd moet worden. MAX heeft ’bewust’ nauwelijks vet op de botten en besteedt al het geld aan programma’s. „Daartoe zijn wij toch op aarde als omroep? Je gaat toch niet speculeren op de beurs?”

                Jan Slagter krijgt behalve geld van de overheid ook nog inkomsten uit MAX Magazine en contributie van MAX-leden, 430.000 in totaal. Dat totale budget gaat bijna schoon op aan programma’s. Het afgelopen jaar investeerde MAX ruim 7 miljoen euro aan eigen programma’s, onder meer aan MAX maakt mogelijk, Carrie op vrijdag en Denkend aan Holland.

                ’Oppot-mentaliteit’



                Slagter stoort zich aan de ’oppotmentaliteit’ van de traditionele omroepen. Wie de jaarverslagen doorpluist, constateert dat er geld wordt uitgegeven aan branchevreemde activiteiten. AvroTros, KRO-NCRV en NOS zijn óók vastgoedspelers. Kro-Ncrv en AvroTros exploiteren twee panden in Hilversum die volgens AvroTros dienst doen als vastgoedbelegging.

                De NOS, goed voor een stenenrijk van 37 miljoen euro, is verhuurder van een kantoorgebouw aan De Heideheuvel in Hilversum, dat het in 1998 in bezit kreeg. Ook pikant: In 2023 loste de NOS maar liefst 7 miljoen euro af aan hypotheken, een bedrag dat aardig in de buurt komt van de uitgaven aan voetbalrechten. Ook EO steekt geld in andere zaken dan tv-programma’s. De omroep leende 2,5 miljoen euro uit aan het Leger de Heils naar eigen zeggen om een beter rendement te maken dan de ’negatieve rente’ op een spaarrekening.

                Bitcoins van kopen?



                Dominique Weesie van omroep Powned is verbaasd over al het ’geldgegoochel’. „Ik wou dat ik het geld had, dan kon ik het inzetten om leden te werven, zoals die traditionele omroepen doen. Die kopen namelijk gewoon die leden. Een miljoen meer of minder maakt hen niet uit. Van een gelijk speelveld is geen sprake.” Powned heeft haar overschotten, ’een paar ton’, op een spaarrekening staan. „Misschien had ik er bitcoins van moeten kopen”, zegt hij. Jan Slagter: „Als je over die stille reserves begint, worden ze kwaad.”

                © ANP / HH

                Het mediapark in Hilversum. Een groot deel van het vastgoed is daar in handen van de NOS.

                Gevraagd naar het waarom van het aanhouden van miljoenen aan reserves reageert Kro-Ncrv directeur Peter Kuipers dat hij ’evenveel geld aan programma’s uitgeeft als MAX’. Een lijst met programma’s en uitgaven waaraan hij het geld besteedt, wil hij niet geven. AvroTros laat bij monde van een woordvoerder weten dat de reserves worden aangehouden voor ’onzekere tijden’.



                Bnn-Vara reageert niet inhoudelijk op vragen waarom de omroep miljoenen op de plank houdt en belegt. Let wel: dit zegt overigens niet dat omroepen niet bijpassen bij programma’s. Dat gebeurt ook. Zo stak de VPRO, die niet belegt in aandelen, ooit tonnen om Lubach op Zondag mogelijk nadat de kijkcijfers op NPO3 tegenvielen en de NPO dreigde het programma te staken. Dat geld was onder meer afkomstig uit de inkomsten van het omroepblad en verenigingsgeld, in 2023 goed voor 13 miljoen euro.

                Moeten de omroepen meer van hun reserves aanspreken nu er een bezuiniging van jaarlijks 156 miljoen euro wordt ingeboekt? De NPO stelde in 2016 vast dat de reserves niet hoger mogen zijn dan 4 miljoen euro, maar hoe zich dát verhoudt met de stille reserves en de branchevreemde activiteiten van de verenigingen is niet duidelijk.



                De politiek, die altijd huiverig is om zich te bemoeien met de geldstromen van de omroepverenigingen, roert zich. Claire Martens (VVD) stoort zich aan de niet-transparante geldstromen. Ze vindt dat verenigingen niet langer het alleenrecht hebben op een omroeplicenties. Kamerlid Mohammed Mohandis (GroenLinks/PVDA) zegt dat ’uiteindelijk de omroepen ook reserves moeten aanspreken’. Minister Eppo Bruins, die gaat over het omroepbudget, beweegt al een beetje in die richting. Op kamervragen liet hij afgelopen week weten het onwenselijk te achten dat omroepen nog geld steken in het werven van leden.

                Comment


                • https://www.ad.nl/show/ik-hoop-dat-d...kken~a2675e24/

                  'Ik hoop dat de Spoorloos-slachtoffers KRO-NCRV helemaal leegtrekken’


                  AD Media PodcastMet elk nieuw interview laat Linda de Mol íéts meer los over de gevoelige kwestie rond The Voice of Holland en haar partner Jeroen Rietbergen. Of het podcastpanel ook van mening verandert? Angela de Jong peinst er niet over: ‘Linda de Mol is gek dat ze bij hem terug is’.

                  Uiteraard bespreekt het trio het nieuwe hoofdstuk in de schokkende Spoorloos-soap. Vorige week stapte opnieuw een gedupeerde van het programma naar de media. Ook zij werd gekoppeld aan de verkeerde biologische ouders. Gaat omroep KRO-NCRV diep genoeg door het stof? Angela de Jong: ,,Ik hoop dat de Spoorloos-slachtoffers KRO-NCRV helemaal leegtrekken!

                  En hoe zuiver zijn de beweegredenen van mediamagnaat Joop van den Ende om in verschillende dagbladen een paginagrote advertentie te plaatsen waarin hij waarschuwt voor de invloed van Amerika op het medialandschap van ons kikkerlandje?

                  In De Golden Bachelor, een rijke bejaardenvariant op de ‘gewone’ Bachelor, mag een welgestelde 70-plusser onder begeleiding van Chantal Janzen rozen uitdelen aan zeventien vrijgezelle dames. Mediaverslaggever Gudo Tienhooven spreekt van een ‘horrorshow’, maar Angela de Jong smulde ervan. En er ging nog een ander gehypet RTL-programma in première: The Summit, waarin een strenge Beau van Erven Dorens een groep onbekende Nederlanders een levensgevaarlijke Scandinavische berg op jaagt. Is dat spannend of eerder slaapverwekkend?

                  Het podcastpanel buigt zich verder over de in opspraak geraakte VPRO-coryfee Tim den Besten, de ‘onthullende’ nieuwsbrief van voormalig DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia en de mediaoptredens van Winter vol liefde-deelnemer Antine. Manuel Venderbos legt tussendoor nog even zichzelf als interviewer op de grill.

                  Luisteren dus! Naar de wekelijkse AD Media Podcast, waarin tv-columniste Angela de Jong en verslaggever Gudo Tienhooven alle hoofd-, rand-, en bijzaken bespreken op het gebied van media. De presentatie is in handen van Manuel Venderbos. Luister je liever via Spotify of Apple, of een andere podcastapp? Dat kan! Vind alle onze podcasts op ad.nl/podcasts.
                  Derk Bolt in het KRO-NCRV tv programma Spoorloos. © KRONCRV

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/entertainme...-van-amsterdam

                    Mark bekijkt het!
                    Daan Schuurmans is het medicijn tegen onze welvaartsdepressie met zijn verhaal van Amsterdam

                    Je kunt medelijden hebben met een stel met zeven kinderen dat in Kopen of slopen een huis zoekt, je kunt meeleven met misverstanden tijdens een Thaise meditatieorgie in The White Lotus. Maar je kunt ook beschaamd lachen om deze Eerstewereldproblemen.

                    Column Mark Koster




                    De dame van het stel in Kopen of slopen woont in Almere en heeft een nieuwe vriend met drie kinderen. Zij heeft er zelf vier, maar wil niet verkassen uit haar oude huis. Ze wil slopen en niet kopen. Met haar nieuwe liefje rijdt ze door Almere Muziekwijk, een verderop gelegen wijk waar ze nooit eerder is geweest. Makelaar Alex van Keulen vindt het opmerkelijk dat haar blik niet verder reikt dan haar eigen enclave, maar gaat tóch op zoek.

                    Het verhaal van Nederland




                    Woonwensen in de 21-ste eeuw zijn pervers vergeleken bij de woningnood in de negentiende eeuw. Het verhaal van Nederland - Amsterdam is het programma om je eigen verwendheid mee te relativeren. Daan Schuurmans duikt onder in de geschiedenis van onze hoofdstad, en is inmiddels drie afleveringen op weg en aangeland in de negentiende eeuw. In de tweede aflevering zagen we hoe een paar Amsterdamse zakenboefjes een handelsroute opzetten door de stafkaarten te stelen van de Portugese concurrentie.



                    Hoe? Door een dame van lichte zeden naar Lissabon te sturen om zeehandelaren te verleiden en hun zeeroutes te ontfutselen. Het vormde de opmaat voor de VOC, de gouden eeuw van Nederland, een wereld waarin Sywerts en opportunisten floreerden. Een mentaliteit die oud-premier Balkenende ooit met overslaande stem bezong in de Tweede Kamer.Daan Schuurmans



                    Daan Schuurmans is de alwetende verteller die soms in het decor opduikt en op licht-sarcastische wijze commentaar geeft. Je zou willen dat de duiders in Den Haag die relativerende toon hadden en niet van elke bagatel een drama maken.



                    Woensdag verschijnt Schuurmans ineens op een verdieping waar een handelaar zich net heeft verhangen. Vlak daarvoor heeft hij waardeloos geworden geldbiljetten in de haard gegooid. Hij is slachtoffer van het post-Napoleontische tijdperk dat Amsterdam in het bankroet heeft gestort, een tijdperk waarin weeshuizen zo vol lagen dat baby’s langs de gracht werden gedumpt tussen menselijke uitwerpselen.



                    Ik mag er graag naar kijken om daarna weer terug te springen naar het heden en me te vermaken over de welvaartsdepressie van de moderne medemens. Hopelijk is er een Daan Schuurmans die het later eens becommentarieert.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/entertainme...kemper-nog-toe

                      Tina bekijkt het!
                      Voice-overs lijken presentatoren in beeld te verdringen: wat voegt aanwezigheid Yvon Jaspers of Geraldine Kemper nog toe?

                      Het was al een lucratieve bijbaan voor veel bekende Nederlanders, maar inmiddels is het ook een van de belangrijkste factoren voor een succesvol programma: de voice-over. Voor veel filmacteurs en presentatoren is het lenen van hun stem aan een televisieprogramma een flinke aanvulling op hun inkomen.




                      De familie Gillis zonder Frank Lammers? Ondenkbaar. Grote gezinnen, grote vakanties zonder Harm Edens? Moeilijk. Te land, ter zee en in de lucht zonder Edwin Evers? Had een stuk minder gescoord, evenals dat Marble mania nooit zoveel vervolgseizoenen had gehad zonder Jack van Gelder. Opmerkelijk is wel dat vooral mannen succesvol zijn. Hoeveel vrouwelijke voice-overs zijn er precies? Bijna geen, behalve al meer dan twee decennia lang Loretta Schrijver. Veel meer smaken zijn er niet. Wat een verschil een goede stem kan maken, wordt nog duidelijker als een goed geluid enorm gemist wordt.

                      Zo is de stem van Jim Bakkum verre van overtuigend in The headliner en beseffen we hoe belangrijk Martijn Krabbé zijn geluid was voor het succes van The voice en nu voor zijn programma Kopen zonder kijken. Hoeveel belangrijker een stem dan een presentator is geworden voor een televisieprogramma, merkten we pas echt goed toen een door stemproblemen afwezige Art Rooijakkers helemaal niet gemist werd tijdens het tweede seizoen van B&B vol liefde.

                      Jeroen kijk in de Vegte



                      Onbedoeld had zijn afwezigheid er zelfs voor gezorgd dat het programma nog beter werd. Ook scoorde het hoger nu het niet werd onderbroken door de kletsjes en bezoekjes van hem. En zo werd voice-over Jeroen kijk in de Vegte de belangrijkste verhalenverteller van dat format. En werd het niet lang daarna zelfs beloond met een Televizier-Ring-nominatie.



                      Deze opvallende kijkcijferstijging viel natuurlijk op in de televisiewereld en werpt vragen op als: is Yvon Jaspers eigenlijk nog wel echt nodig bij Boer zoekt vrouw? Opeens lijkt ze met haar aanwezigheid een soort kleuterjuf. Kunnen de boeren hun liefdesavonturen ook niet beter vertellen tegen een buiten beeld zijnde verslaggever? Bij Big brother werd de presentator-rol van Geraldine Kemper al zo goed als afgeschaft. Want wat voegt het eigenlijk toe? Het lijkt een kwestie van tijd voordat de stem, het gezicht voor altijd heeft verdrongen als belangrijkste verhalenverteller voor de meeste televisieshows.

                      Comment


                      • Tv programma Spoorloos wordt per direct vd tv gehaald doir KRO/NCRV vanwege alle missmatches.

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/entertainme...an-de-talkshow

                          Mark bekijkt het!
                          Dat Bar laat praat over de bril van René van der Gijp toont de redactionele radeloosheid van de talkshow

                          Al draagt een tv-ster een zwart montuur, het is en blijft een vreemd figuur. Nicolette Kluijver, bekend van Expeditie Robinson, verschijnt tegenwoordig op tv met een bril met een zwart montuur, naar eigen zeggen om intelligenter te lijken en haar wallen te maskeren. Maar dat eerste – slimmer lijken – lukt niet altijd.


                          Althans, dat vond René van der Gijp, zelf ook een drager van een bril met zwarte voorruit. Gijp vond Kluijvers verhaal bij Renze over een bezoek aan Kenya ’lang en onsamenhangend’, zei hij bij Vandaag inside. Een eufemisme voor: meid, lul niet zo slap! Johan Derksen was alert en viste bij Van der Gijp, die onlangs opbiechtte zíjn bril om imago-redenen te dragen, of hij iets te maken had met Kluijvers nieuwe brilvoorkeur.

                          Het bleek de voorzet voor een nationale discussie over brillen met een zwaar zwart montuur. Terwijl er in Duitsland verkiezingen waren geweest, en we aan de vooravond staan van een geopolitieke veenbrand, doken RTL Boulevard en Bar laat in brillengate met de verbetenheid van onderzoeksjournalisten. Bij RTL Boulevard had Luuk Ikink het weekend besteed om te bewijzen dat Gijp niet de waarheid sprak, omdat hij eerder wél lelijke brillen had gedragen met leesglas. Hoe zát dat? Maar toen moest Nicky van der Gijp, de zoon van, nog komen. Hij zat bij Bar laat om te praten over zijn liefde voor de nieuwe Feyenoord-trainer Robin van Persie en kreeg ook een vraag over de bril van pa. Die droeg de bril toch echt om imago-redenen, bevestigde hij.

                          Nieuw dieptepunt


                          Het was een nieuw dieptepunt van een talkshow die ooit begon als Pauw & Witteman en statuur had, maar is afgegleden tot een babbelbox vol koffietafelleut. Zo mocht Feyenoord-’liefhebber’ Lilian Marijnissen meepraten met ’de experts’. De ex-SP-leider pakte haar telefoon en toonde haar screensaver met Van Persie en niet haar kind. Een schok in de studio. Ooit werd er gemopperd dat talkshows tien keer De Volkskrant waren, maar dat is allang voorbij. Bar laat is zestien keer Vriendin, Libelle en Margriet. Getut, geaai en makkelijke tranen. Nul diepgang, geen enkele vorm van analyse. Meest gênant was dat minister Brekelmans een mening moest geven over het stoppen van Spoorloos. ’Het kabinet is spoorloos’, grinnikte hij. Ja, en de redactie van Bar laat is radeloos.

                          Comment


                          • NPO is al tijdje de weg kwijt met programma s en ook achter de schermen met veel grens overschrijdend gedrag

                            Comment


                            • En bij de commerciëlen gebeurt dat niet ...

                              Comment


                              • De programma's van NPO heb ik geen moeite mee..dat geouwehoer op RTL en SBS word ik pas misselijk van..

                                Comment


                                • niet zoveel

                                  v Nieuwkerk, al die NOS Sport mensen, Leeflang, Huisjes, 2 acteurs van Flikken, Theo Maassen, Tim den Besten, Remco van Leen gasten van Ongehoord Nederland, allemaal publieke omroep

                                  dan staan er 2 van the Voice tegen over, de 3e Borsato nog niet bewezen,

                                  en in de politiek bij Volt, D66 en PvdA

                                  Comment


                                  • maakt toch niet uit waar die gasten die dat doen werken?

                                    Comment


                                    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...erechtvaardigd

                                      ’Drastische bezuinigingen op publieke omroep gerechtvaardigd’

                                      De bezuinigingen op de publieke omroep is alleszins te rechtvaardigen. Dertien omroeporganisaties allemaal met een eigen bestuur, directie en uitvoeringsorganisatie, weet lezer B. Huisman.




                                      Directieleden met een salaris van ruim tweehonderdduizend euro, exclusief allerlei riante emolumenten. Het totale loongebouw van de NPO bedraagt jaarlijks honderden miljoenen euro’s. Gefinancierd met duur betaalde belastinggelden. Drastische hervormingen binnen de NPO zijn dringend noodzakelijk om de uitdijende bureaucratie eruit te halen. Zelfs verschillende mediadeskundigen zijn van oordeel dat dit moet gebeuren. In dit verband wordt terecht gewezen op de efficiënte organisatievorm van de commerciële omroepen. Veel kleiner en inhoudelijk efficiënter. De linkse politiek beschermt de NPO met volstrekt onterechte argumenten. De door hun gehouden protestacties zijn volledig ongegrond. Sterker nog: het bevestigt het beeld van het onverkort in stand houden van allerlei bureaucratische procedures en werkwijzen. Een miljardenbezuiniging door het kabinet kan worden besteed op andere meer noodzakelijke beleidsterreinen zoals de zorg etc.


                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/entertainme...-moeten-zeggen

                                        Lobbycircus publieke omroepen
                                        Hoe Hilversumse omroepbaasjes invloed uitoefenen op de politiek en zelfs Kamerleden ’influisteren’ wat ze moeten zeggen

                                        HILVERSUM/DEN HAAG - Met de aanstaande hervorming van de publieke omroep zijn de Hilversumse omroepbestuurders druk als een klein baasje. Ze lopen de deur plat in de Tweede Kamer en op het ministerie, bestoken politici met mails en appjes, gebruiken de media om de publieke opinie te beïnvloeden én ze zijn niet te beroerd elkaar publiekelijk een kopje kleiner te maken, mocht dat zo uitkomen. Alles met maar een doel: de publieke omroep zo veel mogelijk in stand houden, en als het even kan er zelf nog iets beter uit komen.

                                        © ANP/HH

                                        Minister Eppo Bruins (links) met daarnaast vier omroepbazen.




                                        Maandag 2 december. In een commissiezaaltje in de Tweede Kamer is een debat over media aan de gang. De publieke omroep staat op het menu. Achterin de zaal, op de publieke tribune, zit Arjan Lock. De grote baas van de EO. Hij tikt driftig op zijn telefoon. Een Kamerlid ziet zijn mobiel oplichten; het is een bericht van Arjan Lock. Die oppert een vraag om te stellen aan een collega-Kamerlid van de NPO-kritische coalitie.

                                        Even daarvoor. De voorzitter schorst het debat en Kamerleden staan op van hun plek om de zaal uit te lopen. Diezelfde Lock snelt naar een ander Kamerlid.



                                        Tekst gaat verder onder de foto.

                                        © ANP/HH

                                        Arjan Lock, directeur van de EO.



                                        Als het debat wordt hervat, komt die met heel gedetailleerde vragen op de proppen. „Ingefluisterd door Lock”, klinkt het vermoeden in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Lock zegt desgevraagd dat hij ’voor, tijdens en na afloop van debatten’ inderdaad contact heeft met Kamerleden van ’alle partijen’. Hij erkent ook dat hij tijdens het debat app’jes heeft gestuurd naar Kamerleden, maar daarin zouden volgens hem ’zeker geen vraagsuggesties’ zijn gedaan.Hilversums pluche



                                        Lock ziet zichzelf niet graag neergezet als typische omroepbestuurder, maar is dat als een van de langst zittende bestuurders natuurlijk wel. Hij is al sinds 2008 de hoogte baas bij de EO en staat daarnaast aan het hoofd van Productiehuis EO B.V. En terwijl in de Kamer de laatste maanden nadrukkelijk stemmen opgaan om de maximale zittingstermijnen in Hilversum te beperken, wil Lock tot 2028 aanblijven.



                                        Ook andere lang zittende omroepbazen Jan Slagter (Omroep Max) en Dominique Weesie (PowNed) blijven de komende jaren nog zitten op het pluche. Ze willen pas weg als de hervorming van de publieke omroep is afgerond: zij kennen immers het wheelen en dealen.NPO 3 schrappen



                                        Vanuit de omroepen bezien niet onlogisch: de Hilversumse lobby doet zijn werk immers al jaren. Zo kwam het schrappen van NPO 3 de voorbije jaren meermaals ter tafel. Bijvoorbeeld in 2018, toen zelfs toenmalige regeringspartijen het opperden. Ruim zes jaar later vertellen de knoppen 1, 2 en 3 op iedere afstandsbediening wat daarvan terecht is gekomen.



                                        Twee jaar eerder – in 2016 - bleek de Hilversumse invloed zelfs schaamteloos direct, toen de politiek de Mediawet ingrijpend wilde aanpassen. Wijzigingsvoorstellen die CDA-senator Joop Atsma voor die wet indiende, bleken door de strategisch adviseur van MAX-baas Slagter te zijn geschreven. Dat was en is geen uitzondering, zegt een Haagse bron. „Ook op andere dossiers hoor je tijdens debatten soms letterlijke passages of vragen terugkomen uit brieven van lobbyisten. Dat je denkt: ah, die brief hebben jullie ook gehad.”


                                        Ook de Haagse stroperigheid speelt Hilversum in de kaart. Want doordat plannen voor het hervormen van de NPO zo lang op zich laten wachten, ging de Kamer onlangs toch maar akkoord met verlenging van de concessie met twee jaar – waardoor die verzekerd is van uitzenden tot 2029. Tegen die tijd zit dit kabinet er gegarandeerd niet meer. De Kamer bleek in de kwestie rond de concessieverlenging met twee jaar – die ze aanvankelijk tegenhield - een hond die wel blafte, maar niet beet.



                                        Tekst gaat verder onder de foto.

                                        © ANP/HH

                                        Minister Eppo Bruins (NSC, Media)



                                        Anderhalve week geleden lekten de plannen van minister Eppo Bruins (Media, NSC) voor de publieke omroep opeens uit. Plannen die hij eerder die week deelde met de belangrijkste omroepbazen en die er in het kort op neerkomen dat de huidige omroepen blijven bestaan maar opgaan in omroephuizen, met één bestuur en één raad van toezicht. Scheelt overhead, maar de facto verandert er weinig door. Niets voor niets lieten meerdere omroepbazen direct weten blij te zijn met de plannen.



                                        „Hier ben ik altijd al voorstander van geweest”, reageerde Kro-Ncrv-baas Peter Kuipers bijvoorbeeld. Ook anderen verklaarden zich ’groot voorstander’ van Bruins’ plannen.

                                        Hervorming publieke omroep




                                        De Hilversumse vreugde over de voornemens is niet zo gek. De omroepbazen zijn bij het opstellen betrokken geweest: er zijn diverse gesprekken geweest tussen Bruins ’over de hervorming van de NPO met de omroepbazen’, zo laat het ministerie weten.



                                        Bruins is minister namens NSC, dat in deze coalitie geldt als hoeder van de publieke omroep. Zo ging de partij voor een grotere bezuiniging op de NPO liggen: PVV, VVD en BBB wilden de subsidiekraan veel verder dichtdraaien.



                                        „Mijn lobby was vooral: geen BBC-model”, zegt Slagter over zijn bezoekjes aan Den Haag. Om daaraan toe te voegen: „Maar ik ben niet de enige die gelobbyd heeft.”



                                        Tekst gaat verder onder de foto.

                                        © ANP/HH

                                        Jan Slagter



                                        Hoe de Hilversumse betrokkenheid heeft uitgepakt? Meerdere bronnen rond het Mediapark melden bijvoorbeeld dat er meer omroephuizen komen dan nodig vanwege Hilversumse kinnesinne. De EO wil niet met Kro-Ncrv in één huis, VPRO niet met BnnVara, Omroep Max niet met fusieomroepen – zo klinkt het. Dat maakt een simpele opdeling in drie omroephuizen (links, rechts, confessioneel) een onmogelijk opgave.



                                        Lock wil in dit stadium ’helemaal niks zeggen’ over met wie de EO samen wil in één huis, Slagter bevestigt dat ’zijn’ Omroep Max inderdaad niet samen wil met een fusieomroep.Frederieke Leeflang



                                        Waar de omroepbestuurders vooral óók verheugd over zijn, is dat de macht van de NPO wordt ingeperkt. De strijd tussen de omroepen enerzijds en de ’coördinerende’ NPO anderzijds speelt al jaren. Dat NPO-voorzitter Frederieke Leeflang – die ooit in een VVD-talentenklasje zat - daarom onder vuur ligt na een artikel in het AD vanwege haar manier van opereren en een angstcultuur op de werkvloer, komt daarom goed van pas.



                                        Opmerkelijk in dat kader was dat Max-baas Jan Slagter – die bij vergelijkbare kwesties juist steevast opkwam voor de beklaagden en zich hardmaakte tegen cancellen - vorige week zondag bij Renze openlijk aan de stoelpoten van Leeflang zaagde.



                                        Tekst gaat verder onder de foto.

                                        © ANP/HH

                                        NPO-voorzitter Frederieke Leeflang.



                                        In december moeten de hervormingsplannen voor de publieke omroep definitief zijn. Of dit kabinet er dan nog zit maakt volgens Kro-Ncrv-baas Kuipers niet veel uit. Ze hebben Haagse dwang voor deze hervorming eigenlijk niet nodig, denkt hij.



                                        Alleen die bezuiniging van 156 miljoen vinden ze in Hilversum écht vervelend. Omroepen waarschuwen al dat daarvoor het mes gaat in programma’s, nog vóór de bezuiniging vanuit de overheid is doorgevoerd. Laat de kijker het maar voelen – zo lijken ze te denken ze in Hilversum - dan stemt die de volgende keer misschien anders. Zolang het mes maar niet écht in het eigen vlees hoeft.

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/show/onderzoek-naa...reef~a7954b47/


                                          Het gebouw van onder meer de NTR op het Hilversumse Media Park © Wouter de Wilde

                                          Onderzoek naar misstanden bij NTR: vooral ‘enkele’ presentatoren en managers over de schreef


                                          De NTR heeft jarenlang te maken gehad met slecht en ontbrekend leiderschap, een koude saneringsoperatie en een gebrek aan empathie tussen medewerkers. Dat blijkt maandag uit een onderzoek naar de gang van zaken bij de taakomroep, bekend van Het Klokhuis, het Sinterklaasjournaal en Nieuwsuur. Ook hebben ‘enkele presentatoren’ zich misdragen en grensoverschrijdend gedrag vertoond.

                                          De inmiddels vertrokken mediadirecteur Willemijn Francissen zou ‘een bontkraag’ van loyalisten om zich heen hebben verzameld die uit de wind werden gehouden. Deze mensen zouden ‘destructief leiderschap’ hebben laten zien, constateren de onderzoekers van het externe bureau Decoz & Co na gesprekken met (voormalige) NTR-medewerkers.

                                          Deze gang van zaken is door heel veel mensen bij de NTR ervaren als ‘persoonlijk beschadigend en slecht voor de organisatie’, stellen de onderzoekers vast. Er was binnen de organisatie ook geen sprake van diversiteit. Sterker nog: sommige collega’s met een andere achtergrond werden genegeerd en voelden zich niet welkom. Ook was er sprake van vijandigheid tussen medewerkers van verschillende generaties binnen de organisatie.

                                          Meldingen afgedaan als gezeur


                                          Verder werden meldingen bij P&O of leidinggevenden over denigrerend en vrouwonvriendelijk gedrag, belachelijk maken en discriminatie afgedaan als ‘gezeur’. Een gebrek aan leiderschapskwaliteiten, angst voor confrontatie of persoonlijke banden met de betrokkenen was meer dan eens een reden om niet in te grijpen.


                                          Enkele presentatoren hebben zich ook misdragen, aldus de onderzoekers. Niet gemeld wordt wie dit zijn. Ze waren ‘heilig’, hadden alleen direct contact met de directie en kwamen overal mee weg. ‘Dit heeft gezorgd voor veel psychosociale onveiligheid bij andere NTR-medewerkers en een verhoging van de werkdruk’, valt te lezen.

                                          De NTR maakt programma’s over kunst en cultuur, minderheden, jeugd, educatie en achtergrondjournalistiek. Na kritische noten over ‘werkcultuur en management’ in het rapport van de onderzoekscommissie-Van Rijn, begin februari 2024, besloot de toenmalige raad van toezicht tot eigen onderzoek naar de gang van zaken bij de omroep. Mediadirecteur Francissen trad tijdelijk terug. Later volgde haar definitieve vertrek, na nieuwe, verontrustende signalen over haar handelwijze.

                                          Verontschuldigingen


                                          Koos van der Steenhoven, de huidige voorzitter van de raad van toezicht, presenteerde het NTR-rapport maandag aan de medewerkers. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor ‘wat kortgeleden, maar ook iets langer geleden is misgegaan'. ,,Er zijn wonden geslagen die bij velen niet makkelijk kunnen worden geheeld.” Hij beloofde dat grensoverschrijdend gedrag door wie dan ook bij de NTR niet meer zal worden getolereerd.

                                          De raad van toezicht gaat kijken hoe het topbestuur bij de taakomroep het beste kan worden ingericht, er komt een Ombudsman en de klachtencommissie wordt zo snel mogelijk buiten de organisatie geplaatst. Ook wordt de raad van toezicht verder uitgebreid. ,,Wat we vooral moeten doen is elkaar op een volwaardige, niet discriminerende, maar vriendelijke en collegiale manier tegemoettreden”, aldus Van der Steenhoven.

                                          In totaal hebben de onderzoekers gesproken met 145 (ex-) medewerkers van de NTR, bijna een derde van het totaal aantal huidige medewerkers. Bij drie afdelingen kwam zelfs 40 tot 60 procent van al het personeel langs. Bijna iedereen gaf aan, naast alle kritische noten, ‘trots’ te zijn op de NTR en de programma’s.

                                          In lijn met rapport-Van Rijn


                                          Willemijn Francissen laat weten in een reactie op het gepubliceerde NTR-rapport, dat eerder leidde tot haar vertrek: ‘Gisteravond heb ik kennis genomen van de uitkomsten van het cultuuronderzoek bij de NTR en die stemmen verdrietig. Het beeld is in lijn met het rapport-Van Rijn, maar daarom niet minder pijnlijk.’

                                          Van de specifieke inhoud van de verklaringen heeft de voormalige mediadirecteur nu pas kennis kunnen nemen, meldt ze ook. ‘De onderzoekers hebben niet met mij gesproken, omdat dit niet paste binnen de opzet van het onderzoek, waarin ‘geen ruimte voor hoor en wederhoor’ was. Helaas is hiervan in dit proces geen sprake geweest. Ik ben teleurgesteld en geschokt over de wijze waarop het rapport tot stand is gekomen, het gehele proces ernaartoe en de handelwijze van de voormalige rvt’, aldus Francissen.

                                          Comment


                                          • Goed dat ze daar geld weghalen

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/entertainme...-van-ze-gezien

                                              Miljoenen aan subsidies en megasalarissen bij Omroep Zwart en Ongehoord Nederland: ’Maar nog bijna niks van ze gezien’



                                              Amsterdam/Hilversum - Ongehoord Nederland en Omroep Zwart krijgen jaarlijks miljoenen euro’s aan overheidsgeld overgemaakt voor het maken van programma’s op radio en tv. Dankzij die subsidies loopt er bovendien sinds 2022 een handvol nieuwe directeuren rond met salarissen van rond de anderhalve ton. Na drie jaar dringt de vraag zich op wat het publiek daar eigenlijk voor terugkrijgt. „Laten we gewoon stoppen met die ellende.”

                                              © ANP/HH, Omroep Zwart

                                              Ongehoord Nederland en Omroep Zwart krijgen jaarlijks miljoenen euro’s aan overheidsgeld overgemaakt voor het maken van programma’s op radio en tv.




                                              Met That’s my jam maakte Omroep Zwart zaterdag zijn debuut op primetime NPO 1. Een mijlpaal, maar is één – overigens slecht bekeken – vast programma op het hoofdpodium in drie jaar tijd niet wat mager? Collega-nieuwkomer Ongehoord Nederland (ON!) is voornamelijk bekend door schandalen, en geruzie met andere omroepen, de NPO en onderling.

                                              Zelf vinden de benjamins onder de omroepen dat ze zich ’stevig’ hebben gepositioneerd binnen het Nederlandse medialandschap (Omroep Zwart), of ze zien zichzelf als ’spreekbuis voor miljoen Nederlanders’ en constateren dat kijkers ’lovend’ zijn (ON!). Tot zover de slager die zijn eigen vlees keurt.

                                              Slecht zichtbaar



                                              „Ik vind ze heel slecht zichtbaar”, zegt Dominique Weesie, die als omroepbestuurder ervaringsdeskundige is omdat hij in 2010 met PowNed ook nieuw in het publieke bestel kwam. „Wij kozen er toen bewust voor om met PowNews een dagelijks programma te maken, om onze zichtbaarheid te vergroten”, zegt hij. Dat waren 140 afleveringen per jaar. „Dat at bijna al ons budget op, zo’n 2,8 miljoen euro per jaar.”



                                              Omroep Zwart had in 2023 met 8,4 miljoen euro het drievoudige aan subsidiegeld te besteden. Daarvan verdween ruim zes miljoen in de zakken van buitenproducenten. De consument kreeg daar behalve wat uitzendingen van Podium Zwart, een meerdelige docu hier of daar en een enkel radioprogramma weinig voor terug. Ook was er rond de verkiezingen een korte online-serie waarin de presentator onder meer kip kluivend bijbabbelde met een aspirant-politicus terwijl hij zelf het verschil niet wist tussen het kabinet en de Tweede Kamer („het kabinet heeft 150 zetels”).

                                              Hoewel het de afgelopen jaren dus zoeken was naar tv-programma’s van Omroep Zwart, kwam daar dit weekend verandering in. Het tweede seizoen van de muzikale spelshow That’s my jam - een format van het Amerikaanse NBC Universal met daarin de muzikale elementen uit de The tonight show with Jimmy Fallon – verhuisde van NPO 3 naar de zaterdagavond van NPO 1. Daar wist het programma, dat vooraf werd gegaan door de finale van Wie is de mol slechts 345.000 kijkers te boeien.

                                              Omroep Zwart




                                              „Opmerkelijk aan Omroep Zwart vind ik vooral dat ze niet komen met een eigen actualiteitenprogramma, terwijl het heel logisch zou zijn dat wél te doen”, zegt mediakenner Victor Vlam. „Als je je als omroep wilt onderscheiden, is dat dé mogelijkheid je te mengen in het debat met een eigen geluid. De toegevoegde waarde van een omroep zit niet in een muziekprogramma.”

                                              © ANP

                                              Akwasi Ansah, rapper en medeoprichter van Omroep Zwart.



                                              Ook Vlam vindt zowel Zwart als ON! ’heel onzichtbaar’. „En dat vind ik ergens vreemd. Want gelet op de maatschappelijke discussies die spelen plus het feit dat er voor beide omroepen echt wel een potentieel is, zou je iets anders verwachten. Het gaat in het publieke debat bijvoorbeeld meer dan ooit over racisme en inclusiviteit.”



                                              Van de twee aspirant-omroepen heeft ON! in de eerste drie jaar wél van zich laten horen, alleen ging het zelden over de toegevoegde waarde voor de kijker van hun opiniërende middagmagazine Ongehoord Nieuws - dat tegenwoordig zo’n 100.000 kijkers trekt. Het ging vooral over rabiate theorieën die er vrijelijk worden geuit, kritische rapporten van de NPO Ombudsman, opgelegde boetes, de (mislukte) poging van NPO om ON! uit het bestel te mieteren en een hoop publiekelijk uitgevochten onderling geruzie.

                                              Ongehoord Nederland ’geradicaliseerd’




                                              „Die omroep is een beetje gekaapt door gekkies”, zegt Vlam over ON!. „Ze zijn geradicaliseerd en té niche geworden, een FvD-omroep.” Weesie ergert zich aan de omroep. „Zij stapelen echt schandaal op schandaal, ik snap niet dat ze er überhaupt nog in zitten. Als je er zo’n puinhoop van maakt… wat zijn dat voor complete malloten? Zullen we daar gewoon mee stoppen, met die ellende?”



                                              Tekst gaat verder onder de foto.

                                              © ANP

                                              Ongehoord Nederland-plopkap.



                                              Ook Omroep Max-oprichter en dus ervaringsdeskundige Jan Slagter vindt de beide nieuwkomers niet uitblinken in zichtbaarheid. Tegelijkertijd is hij milder: „We weten van ON! dat er een grote groep Nederlanders is – dat zie je aan de winst van de PVV – aan wie zij een stem proberen te geven. Dus geef ze ook een kans”, zegt hij. En Omroep Zwart? „Daarover heb ik geen oordeel, want tot That’s my jam van afgelopen zaterdag - dat ik overigens best leuk vond - had ik daar nog niks van gezien.”

                                              omroepbestuurders wél echt iets terug van de miljoenensubsidie. In 2023 had ON! ’gemiddeld 10 medewerkers in dienst’ en drie directeuren met een salaris van bijna anderhalve ton, blijkt uit het jaarverslag. Bij Omroep Zwart bestond de totale organisatie eind 2023 uit twaalf voltijdsbanen. Directeuren Gianni Lieuw-A-Soe en Akwasi Ansah streken zelf beiden 155.000 euro op, het toen geldende, wettelijke maximum.

                                              Reactie ON!



                                              „ON’s toegevoegde waarde is evident: wij brengen de zo noodzakelijk geachte diversiteit van opinies binnen de publieke omroep.”, stelt ON-directeur Peter Vlemmix in een schriftelijke reactie. „We hebben inmiddels bijna 230 live-uitzendingen gemaakt van Ongehoord Nieuws, een programma dat zelfs door het publiek al eerder beoordeeld is als beste talkshow van de publieke omroep. Ongehoord Nederland heeft daarmee exact gedaan wat beloofd is bij de toetreding tot het bestel en het is essentieel voor het Nederlandse medialandschap dat we dat blijven doen.”



                                              „In het kader van pluriformiteit doen we ons best om van toegevoegde waarde te zijn”, zet Akwasi Ansah, medeoprichter en mediadirecteur van Omroep Zwart. „We krijgen veel mooie complimenten vanuit de NPO en de collega-omroepen en bereiken doelgroepen die de de publieke omroep anders niet bereikt. En we maken ook meer titels dan andere beginnende omroepen.” Dat anderen Zwart desondanks nog onzichtbaar vinden, daarover zegt Ansah: „Dat snap ik ook, dat mensen ons nog niet kennen. Daartegen zeggen we: aangenaam, wij maken graag kennis.”

                                              Comment


                                              • Ik ga ook een tv zender oprichten!

                                                Comment


                                                • Doe ik de subsidie aanvraag en salarisverdeling voor je.

                                                  Comment


                                                  • mag ik dan ook in dienst bij jullie?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X