Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mark Rutte een goede premier in crisistijd

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • mark rutte heeft van de vvd een linkse partij gemaakt onder het juk van die heks kaag!

    Comment


    • Ja ze hebben Groenlinks en PvdA bijna links ingehaald. Daarom verliezen ze ook zoveel zetels in de peilingen.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...inet-insijpelt

        Column Marianne Zwagerman
        Hoe de Rutte-doctrine het kabinet insijpelt

        Voor 10 miljard euro had het hele stikstofprobleem – in hoeverre dat überhaupt een probleem is heeft Ronald Plasterk afdoende uitgelegd – opgelost kunnen worden, becijferden de nijvere ambtenaren van het ministerie van Financiën. Hun politieke baas, Sigrid Kaag, wist dat al in mei. Toch liet zij als vicepremier van Nederland gebeuren dat haar collega minister Christianne van der Wal op 10 juni de rampzalige brief met het beruchte stikstofkleurplaatje verstuurde, gebaseerd op plannen die veel duurder uitpakken.

        De 24 miljard euro die door het kabinet is gereserveerd om de stikstof te bestrijden op de manier die Van der Wal voorstaat is niet genoeg, weten de ambtenaren van Kaag. Hun berekening komt op een duizelingwekkende 42 miljard euro uit.

        ​​​​​​

        Vorige week zei Kaag nog dat ze niet op de hoogte was van het rekenwerk van haar ambtenaren maar dat was een leugen, weten we dankzij diezelfde ambtenaren die het via een lek naar de media voor elkaar kregen dat het kabinet hun sommetjes en notities alsnog moest vrijgeven. Uit de stukken doemt een grimmig beeld op. Met stikstofreductie heeft het allemaal weinig meer te maken, alles is erop gericht zoveel mogelijk boeren de nek om te draaien.

        Boerenpestbeleid

        Om gericht wat aan de stikstofuitstoot te doen zou het uitkopen van 5300 boeren volstaan. Met nog wat aanvullende maatregelen zijn we dan voor 10 miljard euro klaar. Maar dit kabinet wil om onduidelijke redenen bijna 12.000 boeren weg hebben, waarna nog eens 17.500 boeren hun bedrijfsvoering grondig op de schop moeten nemen. Het boerenpestbeleid raakt vijf keer zoveel boeren als nodig zou zijn voor de stikstofdoelen. ‘Overshooting’ noemen de ambtenaren op Financiën dat.

        Ministers bij de schiettent


        Alsof Kaag en Van der Wal op de kermis bij de schiettent hun geweer niet richten op het ene boertje dat ze moeten raken om een suikerspin te winnen, maar zich omdraaien en met een mitrailleur de halve kermis wegmaaien.

        Dat is niet alleen vervelend voor de boeren, wij hardwerkende burgers mogen 10.000 euro per huishouden bijdragen aan dit Ministerie van Onkunde. 10.000 euro die veel mensen niet hebben of heel goed kunnen gebruiken om de gaten te dichten die er vallen in de huishoudbegroting door de extreme inflatie. Verspild, door het putje gespoeld door Haagse machthebbers die zelf niet uit kunnen of willen leggen waarom ze hardnekkig vasthouden aan een anti-boer beleid. Is het domheid, is het kwaadaardigheid? Wat is het?

        En hoelang gaat de Tweede Kamer dat nog pikken, want ook de woordvoerders van de regeringspartijen wisten niet dat het kabinet doelbewust voor een veel hardere aanpak van de boeren koos dan nodig was. Zelfs niet alle ministers waren hiervan op de hoogte.

        Vertellen ze alles?


        De Rutte-doctrine is ook het kabinet ingesijpeld, niet alleen Kamerleden moeten maar afwachten of ze wel alle stukken krijgen die ze nodig hebben om de regering te controleren. Zelfs in de regering weet je niet of Rutte en Kaag je wel alles vertellen over miljarden euro’s kostend beleid waar jouw handtekening onder komt.

        De regeringsploeg liet zich erin luizen met het argument dat het ‘makkelijker te verkopen’ is om bijna alle boeren te raken dan te kiezen voor de gerichte aanpak van alleen de boeren die een probleem veroorzaken want ‘door hoog in te zetten deelt iedereen in de pijn’.

        Het platteland opheffen voor een verkooptrucje van Rutte en Kaag. Een ministersploeg die daar intuint mag voor altijd op vakantie blijven.


        Comment


        • Het is hooguit in de rest van Europa alleen in Scandinavie beter dan in Nederland.

          Comment



          • Comment


            • Originally posted by Haagse Sjonnie View Post
              Het is hooguit in de rest van Europa alleen in Scandinavie beter dan in Nederland.
              en Zwitserland geen lid van de EU

              Comment


              • https://www.ad.nl/binnenland/politie...A%20Picture%5D

                Politieke zomerslaap van Mark Rutte gaat tot grote ongelukken leiden


                COLUMNÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

                Als je in het oosten woont, net als ik, ben je wel wat gewend op het gebied van de boerenprotesten, die nu al weken ons landje bezighouden.

                Op woensdagochtend, toen ik naar Arnhem reed voor een klus, maakte ik een noviteit mee: op de afrit lagen zand, puin en versleten banden, allerlei obstakels die niet op Google Maps werden aangekondigd en daardoor voor gevaarlijke situaties zorgden.

                Op de terugweg hoorde ik op de radio dat de ellende nog niet voorbij was. De opruimwerkzaamheden konden niet doorgaan, omdat de bedrijven die deze klus voor hun rekening moesten nemen, werden geïntimideerd en bedreigd. Ze haakten af. Er komt een moment dat je iets als terreur moet beschouwen. Gisteren is dat punt bereikt. Ten eerste brachten deze agressieve boeren andere weggebruikers in gevaar en ten tweede bedreigen zij de ondernemers die namens de overheid voor orde moesten zorgen.



                Om uit deze impasse te komen, hebben we een premier nodig die snel handelt en bestuurlijk ingrijpt, om te beginnen door het gedrag van de hooligans te veroordelen. Het is merkwaardig dat hij dat níet doet. Mark Rutte voelt in de peilingen de hete adem van de BoerBurgerBeweging in zijn nek en durft zich daarom niet te gedragen als een premier, wat hem op de keper beschouwd een laffe man én een ongeschikte leider maakt.

                Die laatste kwalificatie zou je hem ook kunnen geven omdat hij alles op het bordje van Johan Remkes heeft geschoven, de politieke wonderdokter die volgens onze minister-president ook dit probleem gaat oplossen, simpelweg door met allerlei partijen te praten.

                Mooi niet, dus. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) is helemaal niet bereid om met de beste man te vergaderen, ze vinden hem partijdig, dus heel leuk en aardig, zijn verbindende kwaliteiten, maar daar heb je niets aan als mensen je niet eens willen ontvangen. De politieke zomerslaap van Mark Rutte gaat tot grote ongelukken leiden. Want wie in de provincies buiten de Randstad woont, weet dat de vulkaan van ontevredenheid elk moment volledig kan uitbarsten.

                Als die eikel van een Sywert slim was geweest, had hij veel eerder een bedrijf in vlaggen opgericht, ze zijn op dit moment niet aan te slepen. Het is goed zoeken naar boeren die niet meedoen aan de protesten, zoals ook kundig leiderschap onvindbaar lijkt bij dit kabinet.

                Comment


                • Dit is al achterhaald
                  https://nos.nl/ttapp

                  Comment


                  • Originally posted by Paulus2 View Post
                    Dit is al achterhaald
                    https://nos.nl/ttapp
                    Hoi, begrijp niet wat je wilt duiden? De link komt op algemene infopagina uit?

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/binnenland/over-on...oont~abeedd26/

                      Over ‘onacceptabel’ gesproken… Het is de hoogste tijd dat Rutte zich luid en duidelijk een crisisleider toont


                      COLUMNLinda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

                      ,,We zijn op vakantie en ik heb geen idee wat er speelt”, tekende een collega op uit de mond van Klaas Otto, de dubieuze oud-voorman van motorclub No Surrender en het ex-liefje van Rachel Hazes.

                      Nou, wat er speelt is dit: in Den Bosch is een explosief ontploft bij een woning waar een jong gezin lag te slapen. De politie houdt er ‘nadrukkelijk rekening mee’, en dat zeggen ze alleen als ze het voor 99,99 procent zeker weten, dat de dader(s) het verkeerde huis voor ogen hadden en eigenlijk een aanslag wilden plegen op het adres van de huidige vriendin van Klaas Otto.

                      Waar menigeen stante pede terug naar huis zou snellen als een of andere koekert jou iets wil ‘duidelijk maken’ met explosieven, is Klaas Otto niet bepaald onder de indruk. Snap ik ergens ook wel weer, want hij is geweld natuurlijk gewend. Dan schrik je niet van een aanslagje meer of minder. Daarom zegt hij vanaf zijn vakantieadres nonchalant dat hij eenmaal weer thuis wel hoort wat er precies aan de hand is.



                      Stiekem ben ik een beetje jaloers op mensen als Klaas Otto. Die het wél lukt om op vakantie helemaal offline te gaan. Die op hun strandbedje niet de aandrang hebben het nieuws continu te checken. Die hun telefoon links laten liggen en zodoende niet weten dat terwijl zij zitten te relaxen voor de tent in ons land boze boeren asbest op snelwegen flikkeren, onschuldigen bijna de dood injagen en bermen in de fik steken ondanks dat het hier gortdroog is. Deze mensen krijgen er niks van mee dat Caroline van der Plas nu óók al bedreigd wordt net als aannemers die de snelwegen op willen ruimen.

                      Wat heerlijk toch, als je je daar vanuit je hotelkamer niet kwaad over wenst te maken, want vakantie is vakantie en het nieuws komt later wel weer. Deze mensen hebben er ongetwijfeld alle begrip voor dat Mark Rutte tijdens zijn vakantie slechts drie berichtjes op Twitter zet waarin hij niet verder komt dan het cliché dat gedrag van deze boeren ‘onacceptabel’ is.

                      Over ‘onacceptabel’ gesproken… Het is de hoogste tijd dat Rutte zich luid en duidelijk een crisisleider toont. Op dit moment doet hij me namelijk denken aan Klaas Otto. Op vakantie, en geen idee wat er écht speelt. Dat is prima voor alles en iedereen, maar níet voor de premier van ons land.

                      Comment


                      • Boektip: de 7 vinkjes van Joris Luijendijk, wat gaat over types als Rutte, Blok, Remkes die uit een beschermd welvarend milieu komen en geen idee hebben hoe de gewone mens leeft en mee struggelt. Totaal geen inlevingsvermogen.

                        Comment


                        • Originally posted by Johan Geluk View Post

                          Hoi, begrijp niet wat je wilt duiden? De link komt op algemene infopagina uit?
                          Blijkbaar is er iets misgegaan, ik wilde een bericht kopiëren waarin stond dat het LTO toch met Remkes in gesprek wil.

                          Comment


                          • Ze gaan dus eindelijk tot inzicht komen dat ze verkeerd zitten, zelfs in het buitenland zijn ze verbijsterd om de stikstofplannen die ook nog eens 40 miljard gaan kosten die onze overheid wil gaat ook om verwerven grond voor woningbouw want onze bevolking groeit snel, en met alle asielzoekers nog sneller. 1 miljoen huizen moeten gebouwd worden en dat is heel veel stikstofuitstoot, en we gooien miljarden weg qua inkomsten in voedselproduktie waardoor wij vermaard zijn in de wereld. Juist veel voedsel produktie op moderne manier met gebruik van zo min mogelijk grond.

                            Comment


                            • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/44...e-noodsituatie

                              Waar is Rutte in deze noodsituatie?

                              Mark Rutte vindt de protestacties van een kleine groep boeren ’onacceptabel’. Terwijl snelwegen geblokkeerd worden door levensgevaarlijk puin, mest en asbest, branden gesticht worden en Rijkswaterstaat z’n werk niet kan doen vanwege bedreigingen, twittert de premier gratuite adviezen: doe aangifte! Alsof je fiets gestolen is. Verder moeten we allemaal effe normaal doen in het gave land, nietwaar. De hardwerkende ministersploeg heeft tenslotte vakantie.

                              Nergens is een kabinetslid te bekennen dat zijn verantwoordelijkheid kent. We zien niets. Geen crisisvergadering, geen ordetroepen die bedreigde puinruimers beschermen. Geen arrestaties, geen optreden tegen de tegen burgers gerichte terreuracties. Een wanhopige politiechef vertelt aan de talkshowtafels dat arresteren onmogelijk is, omdat beelden van de snelweg niet gebruikt mogen worden en dat politie vooral gericht is op de-escalatie. Deze riedel gaat niet meer op: niets doen bij misdrijven waarop jarenlange gevangenisstraf staat, is geen de-escalatie, maar het failliet van de ordetroepen, de overheid en de rechtsstaat. Het geweldsmonopolie wordt uit handen gegeven, het recht van de sterkste regeert en bepaalt de koers van de politiek. De democratie gaat in vlammen op langs deze route.



                              Rampenfilm


                              En nog steeds beweegt het kabinet niet. Zie de beelden op de snelwegen: net een rampenfilm. De chaos nadat de overheid zich definitief teruggetrokken heeft. Waar is de regering? Die duikt. Die denkt dat het vanzelf goed komt als er geen olie op het vuur wordt gegooid. Die denkt dat geen bestuur de beste vorm van transparant bestuur is. Dan kan iedereen zien dat de regering zich niet laat provoceren. En zoals de opruiende, geweld steunende voorman van Farmers Defence Force neemt het kabinet kennelijk ’blikschade’ op de koop toe. Blikschade: understatement van het jaar.

                              Dit is struisvogelpolitiek van de gevaarlijkste soort, nul besef van wat er gaande is in de samenleving en van de eigen verantwoordelijkheid daarvoor: bij het ontstaan en het oplossen van deze crisis. Een machtsvacuüm. Waar is Rutte eigenlijk in deze noodsituatie, mogen we dat weten? Hij verzekert het land per tweet dat hij en de betrokken ministers in nauw contact staan. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Dat hij aan het klavier Czerny’s oefeningen voor de linkerhand uitvoert terwijl hij met de rechterhand appt met de minister van Stikstof die in peignoir op een Caribisch strand paradeert en dat hij in z’n oortje de minister van Justitie heeft die vanaf haar vakantiestek twittert dat de politie ’mogelijk’ gaat opsporen? Wellicht gebeuren er andere, zinnige dingen. Maar waarom zien we dat niet?

                              De enige informatie over Ruttes aanpak kwam van de voorzitter van LTO, Sjaak van der Tak, die bij Op1 aan Jort Kelder vertelde dat Rutte hem persoonlijk gebeld heeft: of hij met hem rond de tafel wil zonder ’taboes’. Wie weet is Jort momenteel de politieke postillon d’amour van boezemvriend Mark, alles kan met deze duikpolitiek. Wat betekent ’zonder taboes’? Dat de regering alle voorwaarden van het stikstofbeleid laat varen of doet alsof, om vakantietijd te winnen? Je wordt gemanipuleerd waar je bij staat.

                              Geen wonder dat de hardste boerenacties massaal gesteund worden in het land, ook door mensen die geweld verwerpen. Ook als er levens in gevaar komen, ook als democratische principes sneuvelen, ook als geweld en terreur als politieke pressiemiddelen de overhand krijgen. In de media betuigen Nederlanders afkomstig uit alle windstreken hun steun. Dit is dus geen etnische of nationalistische solidariteit met het ’eigen’ boerenvolk. Het gaat ook niet om standpunten over stikstof. Het gaat erom dat velen kunnen meevoelen hoe het is als dingen van je afgepakt worden. Slecht, achteloos en antisociaal beleid heeft dat voor elkaar gekregen. Agenderen via democratische kanalen heeft zelden zin.

                              Egotrippers


                              Verkiezingen halen niets uit, de laatste formatie was een ordinaire machtsstrijd van egotrippers. Kabinet en stadsbesturen nemen besluiten die burgers rechten doen verliezen en hen via normatief kulbestuur dwingen af te zien van welvaart, welzijn, rationaliteit, echte pluriformiteit. Op het gebied van volksgezondheid, volkshuisvesting, immigratie, veiligheid, rechtsbescherming, jeugdzorg, onderwijs, energie, klimaat, koopkracht en financiën maakt een verspillend, ideologisch sanctionerend, te vaak ondeskundig en ondemocratisch opererend landsbestuur keuzes die gewone burgers voortdurend duperen. Mensen zijn niet alleen diep geraakt in hun portemonnee, maar ook in hun waardigheid en hun eenvoudige wens dat bestuurders hun noden oplossen in plaats van ze op te offeren voor machtsbehoud.

                              Daarom steunen de braafste mensen de engste acties. Je kunt als regering niet verwachten dat je in een zelfgeschapen bestuurscultuur van liegen, immoraliteit en antidemocratische uitspattingen burgers behoudt die zich netjes aan de wet houden en die de normen en waarden die je zelf met voeten treedt, hoog houden. Dat is beslist geen excuus voor de delicten van de trekkers en anderen die met ondemocratische middelen hun gelijk willen halen. Die moeten worden opgepakt en berecht. Maar het is wel het beeld van de heersende wanhoop waardoor Rutte IV alle legitimiteit verliest. Alleen een kabinetswissel en een radicale, welvaart en democratie verstevigende, politieke koersverandering kan iets redden. Iets, ja. Als het al niet te laat is.

                              Comment


                              • Rutte is de weg kwijt, D66 met dat ook onbetrouwbare mens Kaag mag haar gang gaan,elitair gedrag. Hoekstra als een lakei van de nietsnuttenvereniging die hun eigen achterban de boeren verraden en uitroeien, en die mislukte schoolmeester Hugo de Jonge die na zijn debacle als Coronaminister nu de woningbouw en huisvesting in Nederland om zeep gaat helpen. En legale prostitutie als kleinwisselgeld dossier door de christelijke CDA en CU verder teruggedrongen mag worden.

                                Ik schaam mij meer en meer voor mijn Nederlanderschap. En geloof me, ik ben geen wappie of complotdenker. Maar de vlag van Nederland hangt terecht helaas steeds meer ondersteboven.

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/binnenland/onze-pr...even~adf80b90/

                                  Onze premier heeft het onrealistische vernuft om álles te overleven


                                  COLUMN Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

                                  Toen ik in 2010 Nederlandse Taal & Cultuur ging studeren, werd Mark Rutte voor het eerst premier van Nederland en dat is hij twaalf jaar later nog steeds. Hij heeft daarmee het record van Ruud Lubbers verbroken. Een driewerf hoera.

                                  Toch lijkt er weinig reden om deze mijlpaal te vieren. Dat doet hijzelf niet en ook bij zijn politieke bondgenoten is er slechts ingetogen waardering voor dit historische feit.

                                  Het ontzag dat de minister-president ten deel valt, is vermoedelijk een uitvloeisel van diens grote talent om telkens ongeschonden uit schandalen, intriges en affaires te komen.

                                  Als ons tijdens een gastcollege op de universiteit werd verteld hoe je een goed plot moest schrijven, werd er niet zelden gehamerd op geloofwaardigheid, waarmee de docent in kwestie bedoelde te zeggen dat je het nooit té absurd moest maken, een verhaal.

                                  Wie over de politieke avonturen van Mark Rutte had geschreven, zoals hij die de afgelopen twaalf jaar in het openbaar beleefde, kreeg bij ons op de studie ongetwijfeld een onvoldoende vanwege het onrealistische vernuft van de premier om álles te overleven.



                                  De mensen in zijn directe omgeving, bijvoorbeeld de ministers in de verschillende kabinetten, kwamen er minder genadig vanaf. Er zijn er twintig die de rit niet wisten uit te zitten en van hen moesten er dertien het veld ruimen vanwege misstanden en falend beleid.

                                  De premier zelf bleef telkens fier overeind. Hij kwam zelfs weg met een evidente leugen over het lot van een lastig Kamerlid dat politiek geëlimineerd moest worden. Functie elders.

                                  En zelfs het wissen van sms’jes, met cruciale informatie voor het Nationaal Archief, veranderde in een rechtsstatelijke discussie, in plaats van een afrekening van het parlement.

                                  Een andere veelgehoorde oneliner bij ons in de collegezalen was: ‘De werkelijkheid is vaak bizarder dan de fantasie’. Dat heeft Mark Rutte met zijn optredens bewaarheid. Hij kwam van de ene crisis in de andere noodsituatie terecht, maar telkens bleef hij ongedeerd.

                                  Vorige week zag ik dat acht op de tien Nederlanders inmiddels vindt dat de minister-president over zijn houdbaarheidsdatum is. Dat was de uitkomst van een onderzoek dat EenVandaag hield onder zijn eigen panel.

                                  In een voorspelbare wereld zou je verwachten dat dit het laatste kabinet is dat hij mag leiden, maar het spannende jongensboek van Mark Rutte is volgens hemzelf nog maar halverwege, dus we gaan nog een hoop meemaken. Gordels vast. Deze rit duurt nog een poos.

                                  Comment


                                  • Mark Rutte de langszittende premier ooit van Nederland sinds gisteren. Van harte gefeliciteerd iedereen die massaal op hem heeft gestemd!

                                    Comment


                                    • Bedankt voor de NIET-felicitatie.. (ik beschouw het dan maar als een welgemeende condoleance, waarvoor dank.)

                                      Comment


                                      • Daar bij; tijdens deze Grooten Droogtecrisis geeft hij niet thuis en laat het de waterschappen maar oplossen. Waar is onze Grote Leider wanneer we hem nodig hebben??

                                        Comment


                                        • Originally posted by vuurwants View Post
                                          Bedankt voor de NIET-felicitatie.. (ik beschouw het dan maar als een welgemeende condoleance, waarvoor dank.)
                                          huh Rutte pakt juist de door jou gehate boeren aan en pompt 40 miljard iin het klimaat... nog nooit iemand gedaan,

                                          Comment


                                          • Suffie!!! Ik haat geen boeren, ik ben van mening dat de intensieve veehouderij moet saneren.. hoe vaak moet ik dat nog cursief, bold en underlined typen voordat dat tot je botte hersens doordringt?
                                            Verder vind ik de VVD de meest slechte partij die er bestaat!

                                            Comment


                                            • maar dat is de partij die het mogelijk maakt door jarenlang beleid dat er geld is bij de overheid om vervolgens dit plan uit tevoeren dus 2x chapeau voor de VVD met D66 en CDA, hoezee hoezee hoezee

                                              Comment


                                              • ja je kan beter met een volle schatkist beleid voeren dan met een lege, maar zelfs met een volle die nu leeg is geraakt, kan je ook veel dingen vergeten het juiste te doen voor mensen en ook veel geld over de balk te gooien. Ergste vind ik dat men het vertrouwen van meer en meer mensen kwijt aan het raken is door hun beleid en communicatie en beloftes die ze niet nakomen, het is nog nooit zo erg geweest.

                                                Comment


                                                • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ht-onder-rutte

                                                  Nederland zucht onder Rutte

                                                  Een open brief aan u, de langstzittende premier van Nederland. Voor een keer niet geschreven door een buitenparlementaire actiegroep die vraagt om verandering. Een open brief geschreven door een gewone burgers die niet op u stemde en dat waarschijnlijk ook nooit zal doen. Maar u hebt mijn stem niet nodig.

                                                  Sinds maandag 1 augustus 2022 bent u de langstzittende premier van Nederland.

                                                  Een persoonlijk mijlpaal voor u, aldus Henk Kamp, de mastodont van de VVD. Hij kwam bij #svenop1 ijverig vertellen wat voor bescheiden man u wel niet bent. “(Hij) geeft niet om rijkdom, hij koopt niets voor zichzelf. Hij geeft niets om persoonlijk bezit.” Meneer Kamp vergat gemakshalve te vertellen dat Ruud Lubbers, de op één na langst zittende premier, ook niets gaf om uiterlijk vertoon. Net als Wim Kok. Joop Den Uyl. Willem Drees en alle anderen die dit land leidden. Nederland wordt volgens de politicoloog Arend Lijphart geregeerd door politici die altijd het nationale belang vooropstellen. Zelfs Dries van Agt was, voor internationale begrippen, een bescheiden premier.

                                                  Henk Kamp prees u de hemel in. Superlatieven kwamen te kort om te vertellen wat voor goed mens Mark Rutte wel niet is. Maar meneer Kamp miste de kans om u te positioneren als een effectief en gedegen bestuurder. Toen de presentator vervelende vragen begon te stellen over bijvoorbeeld de #toeslagenaffaire, reageerde de heer Kamp besmuikt. Meesmuilend. Alsof er slechts sprake is geweest van enkele, kleine slippartij.



                                                  Meneer Kamp vergat – gemakshalve– dat de slachtoffers van de #toeslagenfraude ook naar de radio luisteren en dat zij deze idyllische visie zeker niet zullen delen. Net als de andere slachtoffers van het harde en onmenselijke economische beleid. Die mensen vinden u hardvochtig. Meneer Kamp zei dat u de langstzittende premier bent omdat velen uw beleid ondersteunen. Ik zeg: U bent inderdaad de langstzittende premier, omdat u een goede politieke koorddanser bent. U laat de coalitiepartners de vieze klusjes laat opknappen. En die willen maar al te graag als Gekke Henkie de geschiedenis ingaan. Jeroen Dijsselbloem, Jetta Klijnsma, Diederik Samsom. PvdA’ers die omwille van macht de eigen basis – typisch de minder draagkrachtigen – verloochenden.

                                                  U weet wel beter. Uw eigen basis - de beter gesitueerden van Nederland - in de steek laten? Never-nooit! Bureaucratische gedrochten zoals de participatiewet, dat onzalige plan om de jeugdzorg onder het beheer van gemeenten te plaatsen zonder behoorlijk budget en technische expertise, het sluiten van verzorgingshuizen, die treffen uw kiezers niet. Niet de mensen met een goed gevulde portemonnee.

                                                  Het CDA dacht dat zij, anders dan de regenteske PvdA, niet leeggegeten zou worden. De Boeren. De Christelijke kleine luiden. Massaal keren ze het CDA nu de rug toe. Mevrouw Kaag begaat dezelfde fout. Al dansend op een tafel rekende ze zich na de laatste verkiezingen rijk. Jammer dat Hans van Mierlo, die über-realo niet meer leeft. Want hij had haar vast verteld dat arrogantie in de politiek immer genadeloos wordt afgestraft.

                                                  Niemand kan zeggen dat u arrogant bent. U bent goedlachs. Benaderbaar zelfs. En soms, als u zijdelings een camera ontwaart, zeer gedienstig (weet u nog dat perfecte pr-moment met die schoonmakers van de Tweede Kamer?) Blijmoedig treedt u de wereld tegemoet. Henk Kamp zei daarover (geparafraseerd): Mark is volkomen zichzelf. Hij is in dienst van de BV Nederland, en that’s it. Hij ambieert geen topfunctie in het buitenland. Hij wil hier blijven, en al zijn krachten geven aan Nederland”.

                                                  En ik dacht vanuit mijn bescheiden plekje in wachtkamer van de derde klasse: …wat!? Wonen we nu in de Efteling? Sinds wanneer dan? De duidingen van Henk Kamp voerde mij terug naar een mediaoptreden aan het begin van uw carrière. Een vraag over armoede en uitkeerders. U lachte. Breeduit. Geamuseerd. Nederland beleefde de grootste kredietcrisis sinds 1933. Een crisis veroorzaakt door gierigheid en hebzucht van de banken, notabene! En dat vond u uitermate vermakelijk dat de allerzwaksten de hoofdprijs zouden betalen? Het laaghangende fruit…de electorale non valeurs. De mensen van wie u electoraal niets te vrezen had. Dát bedoelde u met laaghangend fruit.

                                                  De eigen-schuld- dikke- bult mentaliteit werd geboren tijdens Rutte I en kwam tot volledige wasdom tijdens Rutte II. “Er is niet zoiets als gratis geld. Iedereen zwak of ziek moet wat doen voor de kost”, grauwde Den Haag. Willem Drees, de politicus die u zo bewondert, draaide zich om in zijn graf. Want de verzorgingsstaat was niet opgetuigd om luiwammesen te kweken, zoals u beweerde! De verzorgingsstaat was ooit opgetuigd om de sociaal zwakkeren te beschermen tegen horigheid, willekeur en uitbuiting.

                                                  En na 2010 moesten mensen opnieuw hun hand ophouden voor een aalmoes. Er werd rücksichtslos gesloopt en afgebroken. Bibliotheken gesloten. Sociale werkplaatsen dicht. Verzorgingstehuizen opgedoekt. Bejaardentehuizen verdwenen. Naschoolse opvang beperkt toegankelijk. En in uw jubileumjaar blijkt dus dat al dat slopen een miskleun van zo heb je mij daar is geweest. Nu roepen stemmen dat de participatiesamenleving, het geesteskind van Jan-Peter Balkenende by the way -een idee-fixe is.

                                                  Altruïsme als bezuinigingsmaatregel. Je moet het maar verzinnen. Want even eerlijk: zou ú de poepluier van een buurman die u slechts vaagjes kent willen verwisselen? Of iedere dag een potje koken voor de buurvrouw van verderop in de straat? Waar zou u de tijd vandaan halen? Of het geld om iedere dag een extra mond - van een wildvreemde - te voeden? Ja. Een bestuurlijke flop. En dan heb ik het nog niet eens over de maatschappelijke kosten.

                                                  En toen was daar opeens die lastige Pieter Omtzigt. Met zijn onderzoek naar de Belastingdienst. Hij wilde de onderste steen boven. Lodewijk Asscher stuurde met zijn vertrek uit de Tweede Kamer uw plannen om de status quo te handhaven danig in de war. Maar u, het eeuwige zondagskind, wist precies hoe te handelen. De kiezer vragen om een nieuw mandaat. En toen daar weer problemen ontstonden omdat Sigrid Kaag zei dat ze niet met u wilde regeren? Toen was daar #Nieuwsuur: Diepe kniebuigingen. Beterschap beloven. Sorry zeggen. Dat laaghangende fruit. Dat bleek een bananenschil van formaat. Voor meneer Omtzigt geen “een functie elders”. U zou het ALLEMAAL fixen. Het zou allemaal transparanter worden. De burger zou niet langer slachtoffer worden van computers die nee zeggen en sadistische overheidsambtenaren die burgers koeioneren.

                                                  Er zou een frisse politieke wind gaan waaien. U vroeg om vertrouwen. Maar amper was uw mond koud, of daar kwamen Siewert van Lienden en zijn matties. #Mondkapjesschandaal. Dat was het CDA, zei u? Okay. Die #nokiaaffaire; die oude Nokia die volgens u maar net 100 sms-berichten kan opslaan. En dat u daarom besloot om “niet relevante” sms’jes te verwijderen. U herschreef effekes de geschiedenis. En nu mist de gemeenschap dus belangrijke informatie. Gelukkig zijn er andere methoden om de effectiviteit van bestuur te meten. Het feit dat bijna elke kabinet onder uw leiding de eindstreep niet haalde bijvoorbeeld. De #coronapandemie en de effecten van de maatregelen. Bestuurskundigen en politicologen hebben de sms’jes niet nodig.

                                                  Nederland zucht. De boeren en de #stikstofcrisis. De arbeidsmarktcrisis. Arbeid was een wegwerpartikel. Slechts de belangen van werkgevers telden. De structurele onderbetaling van het onderwijs- en zorgpersoneel. Bezuinigingen bij de politie. Bij de rechterlijke macht. De almacht van zorgverzekeraars. Sickcare in plaats van healthcare. Hele klassen die niet alle dagen les kunnen krijgen, want het leerkrachten tekort is dusdanig nijpend. De #kofferberg op #Schiphol. De problemen op Schiphol… het is niet allemaal de schuld van Dick Benschop. De problemen op de #huizenmarkt. Weet u nog? Een van uw ministers die sociale woningen als Premie A-vastgoed te koop aanbood aan buitenlandse hedgefondsen en andere vage speculanten?

                                                  Beste meneer Rutte. Ik geef het u te doen. Zo'n grote verantwoordelijkheid dragen. Of ik het beter zou doen? Ik zit niet in het Torentje. Niet iedereen wil in de politiek. En niet alleen omdat het is een ondankbare taak is.

                                                  Ik hoop dat u deze regeringsperiode keurig netjes afmaakt. Want Nederland staat voor enorme uitdagingen. De oorlog in Oekraïne. De gierende inflatie. Ik maak me veel zorgen, weet u. Want Rutte IV? De liefde spat er niet bepaald vanaf.…. Voorthobbelen met Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra en die mensen van de ChristenUnie. In de reeks van zesjes-kabinetten, zitten er dit keer opnieuw geen hemelbestormers tussen.

                                                  Nederland kiest sinds 2010 voor stabiliteit. Rechts van het midden. Tegen de flankenpolitiek van avonturiers als Geert Wilders en Thierry Baudet. En dat, mijn waarde, is beslist geen verdienste.

                                                  Hoogachtend,

                                                  Natascha Adama
                                                  Visiting professor Duke University, North Carolina

                                                  Comment


                                                  • Comment

                                                    Working...
                                                    X