Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mark Rutte een goede premier in crisistijd

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/86...helemaal-terug

    Haagse bemoeizucht weer helemaal terug

    De Nederlandse politiek lijkt al een tijdje ten prooi te zijn gevallen aan rolverwisseling. Partijen adopteren niet alleen standpunten die men eerder bij de concurrentie had verwacht, hun rol aan het Binnenhof verandert ook.

    De VVD heeft een ruk naar links gemaakt, die op veel niveaus te merken is. Zo zei een VVD-bewindspersoon onlangs in kleine kring het ministerschap te hebben aanvaard om Nederland naar ‘een nieuwe duurzame fase’ te helpen en om te zorgen dat ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’. Het zijn teksten die eerder bij PvdA en GL passen.



    Intussen vertonen CDA’ers na intern geruzie juist tekenen van de oude, kleinere VVD van het vorige decennium. Bracht de toen kersverse liberale leider Mark Rutte zijn kiezers in verwarring door met een groenrechtse agenda de boer op te gaan, het CDA loopt kans de boerenstem met zijn koers nu te verliezen aan BBB. Zo blijft er steeds minder over van de ooit oppermachtige confessionele partij.

    Ook D66 is van kleur verschoten, dit keer in de zoektocht naar kiezers op links. De sociaaldemocratie gaat uit van de maakbaarheid van de samenleving, terwijl D66 decennialang succesvol ageerde tegen onnodige overheidsbemoeienis en moralisme. Toen trok de toenmalige D66-fractie nog fel van leer tegen de spruitjesgeur die van 2007 tot 2010 het Binnenhof bedwelmde, veroorzaakt door de toenmalige coalitie van CDA, PvdA en CU.

    Eigen agenda


    D66 is de oude PvdA geworden en heeft haar verzet tegen overheidsbemoeienis overboord gekieperd en gelegitimeerd zolang het de eigen agenda maar kan realiseren. Niks verzet tegen de vrijheidsbeperkende avondklok, prima om een samenleving met QR-codes in te richten. En graag ook minder vlees eten.

    De voorbije maanden werd duidelijk hoe normaal liberale politici het zijn gaan vinden om de overheid niet op afstand te houden maar juist bepalend te laten zijn in de vrijheid van het individu.

    Van de vliegbelasting wisten we in het regeerakkoord al. Ineens kwam het kabinet in een week tijd ook met een vleesbelasting op de proppen, ruim baan voor vleesvervangers in de supermarkt, een verbod op wegwerp-koffiebekers en de bevoordeling van vrouwen boven mannen bij Defensie. En militairen waren nog maar amper bekomen van de cursussen diversiteit en inclusiviteit die ze inmiddels verplicht zijn om te volgen.

    Uit geopenbaarde documenten rond de koopkracht-besluitvorming bleek dat ambtenaren op Financiën hun minister hadden aangeraden om Nederland op te roepen de verwarming maar op 17 graden te zetten en een warme trui aan te trekken. Intussen harkte de staat miljarden aan extra energiebelasting en accijns binnen door de hoge energieprijzen.

    ‘Solidair met Oekraïne’, suggereerde een ambtenaar zelfs als verkooppraatje voor de bevolking. Die zal het helaas als spindoctor in Den Haag nog ver kunnen schoppen. Gelukkig liet Sigrid Kaag het uit haar hoofd om met deze kleuterklets de bevolking tegemoet te treden. Maar het geeft wel aan hoe normaal het in Den Haag is geworden om burgers her op te voeden met leefadviezen, voedseldictaten, diversiteitsdwang en toegestane discriminatie op basis van geslacht.

    De coronacrisis vergde aanpassingsvermogen van de burger. Om gezondheidsredenen was dat voor een belangrijk deel te legitimeren. Het paardenmiddel van een avondklok, waarvan het kabinet achteraf zelf de effectiviteit ervan relativeerde, geeft echter aan dat niet alles wat Den Haag verzint gewenst dan wel noodzakelijk is. Het blijft dus oppassen.

    Waar liberalen de overheid lang als noodzakelijk kwaad beschouwden, is onder de door liberalen gedomineerde kabinetten de opgeheven Haagse vinger heel normaal geworden.

    Naar aanleiding van de tv-bekentenis van Johan Derksen reageerde vrijdag de minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf, iemand waar we tot nu toe veel over hebben gehoord maar weinig van hebben gezien. De D66’er bleek zich al dagen in stilte over de kwestie te hebben opgevreten en klaagde nu dat ‘weinig mannen zich erover uitgesproken hadden’.

    Schijnwerpers


    Natuurlijk mag hij als minister voor Emancipatie hier wat van vinden. Zaken zijn ook zeker niet tegen elkaar weg te strepen. Maar na zijn woorden dwaalden de gedachten toch onbedoeld af naar de week ervoor, toen zijn partij in de schijnwerpers stond vanwege de zaak-Van Drimmelen en D66’ers (mannen en vrouwen) zich in beschamende bochten wrongen om zich er maar niet over te hoeven uitspreken. Ook van de minister werd toen vrij weinig vernomen.

    De woorden van de vicepremier van D66-huize vielen vrijdag eveneens op. Zij vond het ’terecht dat Derksen stopt’, maar had de week ervoor juist een weinig overtuigend verhaal gehouden over de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de partij die ze zelf leidt.

    Over anderen zeggen wat ze moeten doen blijkt ook rond het Binnenhof een stuk makkelijker dan optreden als er dicht bij huis zaken mis gaan. Het toont de kwetsbaarheid aan van de opgeheven vinger in de politiek. Als de eigenaars ervan zelf ook feilbaar blijken, klinken hun woorden al snel hol, hoe goedbedoeld ook.


    Comment


    • Wordt tijd dat Rutte overal de gasboringen weer start om een grotere crisis voor de bevolking en dus onze economie te voorkomen.

      Comment


      • dat gaat denk niet gebeuren want Markie wordt steeds linkser, die Kaag heeft invloed op hem

        Comment


        • Ik hoor de grote leiders in het algemeen weinig de laatste tijd. Of het nu Rutte, Biden, Macron of die Schulz is.

          Comment


          • Rutte en Kaag geven geen extra steun voor 1.2 miljoen Nederlanders die nu niet meer rond gaan komen door de inflatie en energiecrisis. Wel miljarden pompen ze in klimaatverbetering, KLM etc. Ze zijn dus beide ongeschikt als leiders in tijden van crisis in dit land.

            Comment


            • Volgens mij heeft Rutte nu een homosexuele relatie met Rob Jetten. De man radicaliseert per week erger. Hij kan zo lijsttrekker worden van de liegende klimaatterroristische bendes D66 en Groenlinks. Hopelijk valt dit kabinet snel zodat een nieuwe coalitie de toeslagenbende kan opruimen en herstellen voor die ouders en kinderen. En het Groningendossier kan oplossen, en weer naar gas overal gaan boren om onze welvaart proberen in stand te houden en de onteigening onder valse voorwendselen, van boeren te stoppen, de uit de hand gelopen vluchtelingen opvang een halt toe te roepen en ga zomaar door.

              Comment


              • Rutte duikt tegenwoordig, hooguit af en toe een tweet.

                Comment


                • Nou hij verscheen zowaar gisteren weer ff in de 2e kamer na een EU top in Spanje meen ik.

                  Comment


                  • Hij kan natuurlijk ook niet overal tegelijk staan, er is een enorme crisis in Europa door die oorlog in Oekraine, dan nog alle binnenlandse problematiek (ook deels daardoor), dan nog eens al die klimaatellende waar men wat aan moet doen (deels door rechterlijke uitspraken en internationale verdragen), ff los van het feit dat ie veel fout doet de laatste jaren, moet ie het wel allemaal doen en daar heb ik wel weer respect voor hoe hij dat volhoudt met zijn energie en inzet, al ben ik het vaak niet meer met hem eens.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/video/17398...n-maatschappij

                      'Afwezige Rutte tekenend voor kloof tussen politiek en maatschappij'


                      Video16:30

                      Elke week bespreekt hoofdredacteur Paul Jansen wat hem bezighoudt in het nieuws. De kloof tussen de politiek en maatschappij.

                      Comment


                      • als je denkt dat het niet erger kan in Nederland onder kabinet Rutte met VVD, D66, CDA en de CU, nou het gaat maar door.

                        * Groningen gasbevingendossier...
                        * Toeslagen affaire inclusief kinderontvoering door de staat
                        * Uitroeien van boeren op basis van vage metingen en andere beroepstakken met rust laten
                        * Vissersvloot opnieuw inperken en vanuit de EU door Frankrijk weer laten dicteren dat wij onze moderne manier van vissen niet mogen doen
                        * Belastingdienst die de Nederlandse wet overtreedt met grote bedrijven als Uber een voordeel te geven, waar de burgers en het MKB (grootste werkgever van Nederland) het volle pond moeten betalen
                        * Veel bedrijven en mensen gedupeerd in de Corona lockdowns
                        * Vaccinatierondes niet op tijd uitgevoerd wat vele extra doden heeft opgeleverd + onnodig 2 extra lockdowns waardoor mensen financieel kapot zijn gegaan
                        * Geen geld erbij voor de zorg, voor zowel salarisverhoging of uitbreiding zorg
                        * Nu ook geen geld voor de gedupeerden van de overstromingen in Limburg wat wel beloofd was

                        Het is een grof schandaal, waar staat Nederland nog voor?

                        dan vergeet ik nog even dat er geen 2 miljard vrijgemaakt kan worden voor de minima om ze geld tegeven vanwege de hoge inflatie waardoor vele mensen niet meer rond kunnen komen.

                        Maar wel vele tientallen miljarden weg pompen naar Zuid-Europa, uitkopen boeren, klimaatdoelen, etc. etc.

                        Wat is er aan de hand met onze politici?

                        Comment


                        • Het is inderdaad als je het zo onder elkaar zet best ongelovelijk en erg. Een overheid die burgers moet beschermen of helpen is in een paar jaar tijd een agressor of vijand geworden van het volk.

                          Comment


                          • Zou tijd worden het eens over een totaal andere boeg te proberen/kans te geven..maar ja, de kiezer heeft gesproken hey.

                            Comment


                            • Dan zou nu in de peilingen een d66 vvd cda afgestraft worden en de bbb heel groot worden , volgens mij ben jij juist heel blij met Rutte en dit kabinet vanwege het anti boerenbeleid??

                              Comment


                              • Het gerechtshof heeft bepaald dat de Belastingdienst niet vervolgd kan worden vanwege hun rol in de toeslagenaffaire. Hier stopt dus nu definitief de Nederlandse rechtsstaat....

                                Comment


                                • Originally posted by Ed Raket View Post
                                  Dan zou nu in de peilingen een d66 vvd cda afgestraft worden en de bbb heel groot worden , volgens mij ben jij juist heel blij met Rutte en dit kabinet vanwege het anti boerenbeleid??
                                  Dat boerenbeleid van kabinet Rutte is niet mijn ding..mij te soft..

                                  Comment


                                  • Originally posted by vuurwants View Post

                                    Dat boerenbeleid van kabinet Rutte is niet mijn ding..mij te soft..
                                    Klopt typisch super links wanbeleid!

                                    Comment


                                    • Och Theo, ik ben nu eenmaal fel tegenstander van de intensieve veeteelt en akkerbouw..ik heb niks tegen boeren die, met besef voor ecologie hun bedrijf willen runnen, in tegendeel...dat is in jouw ogen natuurlijk iets voor nietnuttende hippie's .. een hippie ben ik inderdaad, maar wel een hardwerkende. En zo'n natuurviendelijke hippie ben ik al sinds de aanvang mijn studie biologie..en dat zal ik ook altijd blijven. Dus ik zou het wel eens over een boeg willen gooien van GL, PvdD, SP, PvdA en dergelijke. Dat VVD-gedoe van de rijken rijker maken en de armen nóg verder in de stront trappen kennen we onderhand wel, zou ik zeggen.

                                      Comment


                                      • De Vvd en d66 helpen anders nu de natuur waar de pvda juist hun bedenkingen bij hebben. Miljarden naar natuur niet wetende of het daadwerkelijk nodig is, waardoor die miljarden niet naar de armen kunnen gaan😉

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2095...ls-premier-ben

                                          Rutte: ik voel wel dat ik halverwege mijn tijd als premier ben

                                          DEN HAAG - Hoewel Mark Rutte deze zomer het record verbreekt van de langstzittende minister-president van Nederland, overweegt hij nog niet te stoppen. „Ik voel wel dat ik langzamerhand halverwege ben”, antwoordde hij grappend tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Vragen over zijn toekomst als partijleider en leider van het land komen volgens hem pas weer ter sprake als er een half jaar later verkiezingen aan staan te komen.

                                          „Voor mij is bepalend: heb ik de ideeën, de energie, de druipende mondhoeken op vrijdagochtend als de ministerraad begint: hup we gaan aan de slag, problemen oplossen!”, aldus Rutte. „Zolang ik dat heb, wil ik graag doorgaan.” Hij noemde het premierschap van Nederland „de mooiste baan van de wereld, een ongelofelijke eer.”



                                          „Ik moet wel zeggen dat het aantal puzzels wat nu op mijn bureau ligt behoorlijk in omvang is.” Hij noemde als voorbeeld de inval in Oekraïne, die ook weer gevolgen heeft voor de Nederlandse economie, koopkracht en energievoorziening. Dat mensen zich in de media af en toe hardop afvragen of hij over zijn houdbaarheidsdatum heen is als leider van het land, zei hij te kunnen accepteren. „Ik heb ermee leren leven dat die vraag af en toe wordt gesteld.”

                                          Het ziet ernaar uit dat Rutte op 1 augustus Ruud Lubbers evenaart als langstzittende premier. Hij is dan niet in Nederland, en zegt dat ook niet te gaan vieren. Sowieso wilde hij niet te veel betekenis verbinden aan de historische betekenis van het record. „Dat betekent zitvlees en een voetnoot.”

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/47...oer-koos-leren

                                            ​​​​​​Column Marianne Zwagerman
                                            Mark Rutte kan nog een boel van boer Koos leren

                                            „Dit is mijn knuffelkoe”, zegt boer Koos als ik met hem in zijn weiland in Kockengen sta. Liefkozend aait hij haar grote zwarte flapoor, terwijl zij haar kop onder zijn arm duwt. „Deze koe gebruik ik altijd als het lastig wordt.”

                                            Al sinds haar geboorte op de boerderij van Koos huppelt de koe als een verliefde puppy achter hem aan. Dat is lekker makkelijk met verkampen. Zij volgt Koos op de voet en de rest van de kudde, ook het puberende jongvee, sjokt als makke schaapjes in haar spoor van het ene naar het andere weiland.

                                            Boerenslimheid


                                            Gelukkig heeft Mark Rutte niet de boerenslimheid van Koos. De ooit zo briljante politicus, die denkt dat het Torentje de long stay-afdeling is waar je nooit hoeft uit te checken, heeft met zijn stikstofbeleid een kapitale strategische blunder begaan. Hij dacht weg te komen met het doorduwen van maatregelen gebouwd op wetenschappelijk drijfzand, nog voordat er fatsoenlijke wetgeving is. Alles om Kaag tevreden te houden, zodat hij zijn record kan halen en Het Torentje kan blijven bezetten tot ver voorbij zijn houdbaarheid.

                                            Maar hij rekende buiten de boeren. Er zit gelukkig nog een beetje ruggengraat in de bewoners van ons rubberentegelparadijs, en dat zit op het platteland. Boeren veren een heel eind met de overheid mee, gezagsgetrouw als ze vaak zijn. Drainage tegen CO2-uitstoot in het weiland, stikstofzuigers in de stal, luchtwassers op het dak, een Oekraïense vluchteling in het gastenverblijf, allemaal tot je dienst. Een ’woestaantrekkelijk’ uitkoopaanbod als er toch geen opvolging is of een regelarm bestaan in een ver buitenland lonkt zijn ook nog bespreekbaar. Maar kom bij de boeren niet aan met een gedwongen onteigening en een beroepsverbod. Dan verandert het lammetje dat zo mak leek in een dolle stier. Probeer die nog maar eens in de veewagen te krijgen.

                                            Sluipenderwijs


                                            Rutte heeft zichzelf klem gezet door bij de boeren te beginnen met het uitvoeren van zijn duistere beleid en daar kunnen we hem alleen maar heel erg dankbaar voor zijn. De onteigening van Nederland, die al jaren sluipenderwijs aan de gang is, wordt nu geblokkeerd door een forse trekker van een onverzettelijke boer. Een veilige vestingwal waarachter de burgers kunnen schuilen, voorzichtig om zich heen kijken en de moed vinden om een verzetsvlag te hijsen. Op zijn kop, niet met rood maar met blauw in de top. En zeg vooral dat het niet mag, dan kopen we een extra vlag. Je kunt mensen maar een beperkte tijd voor de gek houden; en iedereen die de stad wel eens verlaat, ziet dat het sprookje van de kapotte natuur in Nederland niet klopt.



                                            Maar vooral voelen alle plattelanders aan dat dit niet alleen de strijd van de boeren is. Zij zitten slechts een wagonnetje vóór ons in de trein naar de afgrond. De onteigening stopt daar niet. Elk weiland dat wegvalt voor voedselproductie komt in handen van de energietransitiebende, Hugo de Jonge, het COA of de Groene Maffia die er een verbodsbord op spijkert. Verboden voor mensen, verboden voor honden, verboden voor alles wat je lief is. Zoals mijn vriend de dichter Jan Bennink het beschrijft: je hondje op de driezitsbank, je kind, Flappie konijn. Ze stoten allemaal stikstof uit, ze mogen niet meer zijn.

                                            Nederland onteigent als wij niet voorkomen dat het onteigend wordt.

                                            Comment


                                            • Wordt tijd dat ie vertrekt, snap nog steeds niet dat er geen aanslag is geweest met zoveel gedupeerden van mensen die alles zijn kwijt geraakt door hem. Volkert vd Graaff loopt weer vrij rond.... maar ja, Rutte doet juist wat Volkert wil, boeren kapot maken, want Rutte is opeens een co.bi van D66 en Groenlinks geworden. Zijn stemmers lopen al weg bij hem.

                                              Comment


                                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...en-de-vvd-niet

                                                Niets duurt eeuwig, ook Rutte en de VVD niet

                                                Op 2 augustus is Mark Rutte de langstzittende premier van Nederland ooit. Het record, dat nu nog op naam van CDA’er Ruud Lubbers staat, heeft hij dan verbeterd. En die datum gaat hij zeker halen. Zelfs als het kabinet voor die tijd zou vallen, wat buitengewoon onwaarschijnlijk is. Demissionaire periodes tellen immers ook mee.

                                                Denkt Rutte eraan na deze kabinetsperiode te stoppen? Allerminst, maakte hij gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie duidelijk. ‘Ik voel wel dat ik halverwege ben,’ voegde hij er glimlachend aan toe.

                                                Door veel journalisten is dat laatste opgevat als een grapje. Was het dat ook? Ik vermoed eerlijk gezegd nauwelijks. Ik ben er eerder van overtuigd dat Rutte er voorlopig niet over piekert de politiek te verlaten. Dat een groeiende groep kiezers dat graag zou willen, dringt niet tot hem door. Of hij heeft daar lak aan.

                                                Ook binnen de VVD, zijn partij dus, zouden steeds meer leden hem het liefst zien vertrekken. Rutte is te lang de baas geweest. In de peilingen doen de liberalen het steeds slechter. Zou er een alternatief voor Rutte zijn, dan was het aan het einde van deze rit afgelopen met hem. Maar er is geen alternatief.



                                                Het lijkt me op dit moment zo goed als uitgesloten dat iemand anders dan Rutte VVD-lijsttrekker wordt bij de Kamerverkiezingen van 2025 (of eerder). Echt toezeggen doet hij dat overigens nog niet. Vragen over zijn toekomst beantwoordt hij pas een half jaar voor die stembusgang, legde hij vrijdag uit. Als de polls dan al te beroerd zijn kan hij dan altijd nog zeggen dat hij er genoeg van heeft.

                                                De VVD gaat dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw de strijd aan met Rutte op nummer 1. Hoe zal dat aflopen? De kans dat ze dan opnieuw de grootste partij wordt lijkt me niet zo heel groot. Vanaf haar oprichting in 1948 tot 2010 had ze nooit de meeste zetels. Ook voor de oorlog namen de liberalen een bescheiden plekje in. In dat tijdvak haalden de Vrijheidsbond en de Vrijzinnig-Democratische Bond (en hoe haar voorgangers ook hebben mogen heten) zelden meer dan opgeteld zo’n 15 procent van de stemmen, vaak minder. Je moet al naar de jaren van de Eerste Wereldoorlog teruggaan om een liberale premier tegen te komen. In die tijd bestond er nog geen volledig mannenkiesrecht. Vrouwen mochten helemaal niet naar de stembus.

                                                Pas onder Hans Wiegel in de jaren zeventig begon de VVD te stijgen. Hij vormde dit clubje voor de elite om tot een ‘brede volkspartij’. De door Wiegel ingezette koers kreeg een vervolg onder lijsttrekkers als Frits Bolkestein en daarna onder Rutte. Hun beste uitslag boekten de liberalen in 2012: 41 Kamerzetels. De keer erna, in 2017, gingen er weer 8 verloren. Vorig jaar kwam er een zeteltje bij, maar virtueel staat de partij in de meeste peilingen inmiddels op zwaar verlies. Het zou me niets verbazen als de VVD in 2025 (of wanneer er ook Kamerverkiezingen plaatsvinden) haar eerste plek moet prijsgeven. De aantrekkingskracht van Rutte is sterk verflauwd en geen enkel succes duurt eeuwig. CDA en PvdA waren ooit oppermachtig in de Tweede Kamer. Tegenwoordig stellen ze weinig meer voor. Zo kan, ja, zo zál het ook met de VVD gaan.

                                                Comment


                                                • Rutte maakt de vele crississen nog groter

                                                  Comment


                                                  • Deels wel, maar deels komt het ook van buitenaf met Putin als voorbeeld.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X