Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mark Rutte een goede premier in crisistijd

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • exact! het is binnen Nederland per stad of provincie toch ook al heel verschillend qua besmettingen en opnames?

    Comment


    • https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/235...e-kiezers.html

      'Ik ben links en stem op de VVD', leiderschap Rutte trekt nieuwe kiezers

      Het optreden van Rutte in de coronacrisis betaalt zich uit in de peilingen. In de laatste peilingwijzer, een samenvatting van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar, staat de VVD op 42 zetels. Dat is een zeer ruime voorsprong op de tweede partij, de PVV, die op 20 zetels staat. Volgens politicoloog Tom van der Meer komt de virtuele groei van de VVD vooral doordat kiezers van Forum voor Democratie, CDA en 50Plus overstappen.

      "Ik ben geen fan van de VVD of haar standpunten", zegt hotel-receptioniste Gioia. Toch gaat ze bij de komende verkiezingen voor het eerst van haar leven op de VVD stemmen. "Hij heeft zich bewezen als leider en er komt een enorme opgave aan, om ons land uit de coronacrisis te leiden."
      Met alle winden mee


      Gioia stemde eerder op Partij voor de Dieren en op GroenLinks. Nu kiest ze voor Rutte. Over té rechtse standpunten van de VVD maakt ze zich geen zorgen. Ze is het eens met mensen die zeggen dat Rutte met alle winden meewaait. Maar daarom is Rutte "juist zo fijn om op te stemmen", zegt de 30-jarige Amsterdamse.

      Er zijn meer mensen die er zo over denken. De 63-jarige Hannes Negerman stemde een groot deel van zijn leven links, maar gaat nu voor Rutte. Bij een andere lijsttrekker zou de voormalige vakbondsman afhaken. "Als de VVD dan teruggaat naar haar oude principes, dan ga ik waarschijnlijk weer schuiven. Rutte wordt soms links genoemd en dat klopt wel denk ik. Hij is niet echt een zuivere VVD'er."
      'Links en rechts achterhaalde termen'


      Mark Rutte zelf vindt de VVD nog steeds rechts. "Ik vind links en rechts sowieso achterhaalde termen", zegt hij tegen Nieuwsuur. Maar als u mij met het mes op de keel zou dwingen, dan is Nederland een centrumrechts land en de VVD is een centrumrechtse partij."

      Maar de VVD kiest, na al jaren compromissen gesloten te hebben met linksere partijen, nu ook zelf voor een linksere koers. Het verkiezingsprogramma dat de partij vandaag presenteert bevat "ouderwetse" VVD-standpunten als strengere eisen aan migranten en het strafbaar stellen van illegaliteit.

      Tegelijkertijd maakt de partij ook een stap naar links met een pleidooi voor een sterke overheid, een hoger minimumloon en minder marktwerking. De VVD wil de rafelrandjes van het kapitalisme bijschaven.
      Risico op rechterflank


      Dat zorgt er wel voor dat sommige kiezers afhaken. Slager Cees van den Heuvel stemde jaren VVD, maar vindt dat de partij is "afgedwaald". Hij heeft moeite met een aantal zaken. "Het klimaatakkoord, immigratie, veel geld betalen aan Brussel, dat soort zaken."

      Volgens politicoloog Tom van der Meer is er een risico dat de VVD op de rechterflank inlevert, nu de partij meer richting het midden beweegt. "Maar dan moet daar wel een acceptabele uitdager staan. Vorig jaar was Forum voor Democratie sterker, maar die uitdager heeft het zichzelf lastig gemaakt. En de PVV heeft het imago niet mee te besturen. Voor rechtse kiezers die invloed willen hebben op regeringsbeleid is er rechts dus niet echt een alternatief. Dat maakt het voor de VVD makkelijker om naar het midden te hellen."
      Samenwerking met PVV


      Rutte zelf heeft eerder gezegd dat het "niet goed voorstelbaar is" dat de VVD en de PVV samen gaan regeren. Dat is niet veranderd, zegt hij nu. Bij Forum voor Democratie houdt Rutte de deur verder open, al maakt het volgens hem veel uit hoe Forum zich opstelt. "Gaat het dan om het FVD in Brabant waar we goed mee samenwerken, of om het FVD dat vooral de egomachine van Thierry Baudet is? Die vraag moet beantwoord worden."

      Zo lang Rutte populair is in de coronacrisis, is het volgens Van der Meer riskant om hem op leiderschap aan te vallen. "Toch zien we dat gebeuren. CDA-leider Hugo de Jonge presenteert zich als premiers-kandidaat, D66-leider Sigrid Kaag doet dat ook. Maar dat werkt vooral in het voordeel Rutte, want leiderschap is juist zijn sterke punt."

      De vervlechting van Rutte en de VVD zorgen nu voor virtuele winst, maar leveren volgens Van der Meer ook een gevaar op. "Als Rutte het moeilijk gaat krijgen dan sleurt hij de VVD mee in zijn val. En wat we in het verleden zagen bij andere partijen, is dat als de premier vertrekt je wel de helft of een derde van de zetels kan verliezen."

      Comment


      • nou mijn stem krijgt ie niet, Mark Kutte haha

        Comment


        • alsof andere andere dingen hadden gedaan, wat had Rutte dan moeten doen? en trouwens hij doet het met zijn hele kabinet, Rutte alleen heeft geen macht

          Comment


          • Vind dat het kabinet in aanloop naar de tweede golf wel wat steken heeft laten vallen. Toen het aantal besmettingen echt opliep, was er toch wel ff een paar weken drama met testcapaciteit, lang wachten op uitslagen, geen bron & contactonderzoek etc. etc.

            En ze grepen ook echt te laat in met een lockdown.

            Over het algemeen denk ik dat ze het best goed doen, zonder mega-strikte lockdown zoals in landen om ons heen weten ze het toch wel onder controle te krijgen weer. Wij kunnen in Nederland relatief veel vergeleken met Frankrijk, Oostenrijk, Italie enzovoort enzovoort. Als het eindresultaat dan ongeveer hetzelfde is als in andere landen, dan kan je stellen dat 't kabinet het wel goed voor elkaar heeft.

            Comment


            • ja achteraf is alles gemakkelijk te beoordelen wat goed of fout is

              qua lockdowns weet ik het niet, want met vrijgeven van lockdowns gaat het virus weer sneller rond, daarin zie ik dus alleen dan effect in de golfbeweging die je kan hebben want ze kunnen het virus niet wegkrijgen met lockdowns, het is een middel om de economie deels door te laten draaien en de ziekenhuizen te ontlasten

              Comment


              • Mja waren toch wel meerdere experts die in de weken voor de tweede lockdown2 al zo ongeveer smeekten om harde maatregelen omdat ze het mis zagen gaan. En nee geen 'experts' die de complotgekkies gebruiken

                Maar zoals gezegd, al met al doen ze het goed, maar dit is wel een steek die ze hebben laten vallen.

                Comment


                • Tijdens de laatste verhoren over die schandalige en slepende 'toeslagen-affaire' toch ook effetjes een wat minder zelfverzekerde Mark Rutte kunnen aanschouwen. Je kan 't ook positief uitleggen, dat 't hem in ieder geval op wat voor manier dan ook raakte, dat alles daarbij zo was misgegaan, al kon ie ook weinig anders, de bewijzen over een in die kwestie falende overheid werden op pijnlijke wijze wederom blootgelegd en waren glashelder. En nog altijd zitten de gedupeerden met de scherven. Enkel de fouten erkennen en sorry zeggen volstaat hierbij niet!
                  "Ontdek jezelf, herontdek jezelf, en vernieuw jezelf, telkens weer, maar blijf wel altijd jezelf!"

                  Comment


                  • Zitten in Groningen ook nog wat mensen te wachten op aardbevingsgeld

                    Comment


                    • Mark Rutte heeft blijkbaar gisteravond op de bank gezeten in een programma van Linda de Mol, vanochtend zag ik wat fragmenten voorbij komen. En wat mij nou zo langzamerhand wel wat gaat irriteren is dat 'ik ben zo gewoon' imago wat hij zo graag en veel uitdraagt, en dat om 'een relatie' heen kletsen. Allereerst, een VVD'er die zegt dat ie 'gewoon' is, op zich haast al een 'contradictio in terminis', maar goed, en dan nog in zijn functie, ik vind dat populair doenerij, dat quasi je vereenzelvigen met 'ons', het volk, en ja, met naderende verkiezingen dat nog eens beklemtonen, voor mij net iets té opvallend. En wat verder z'n privéleven betreft, 't interesseert me werkelijk geen moer, hij zit daar om een regering goed te leiden, en al loopt ie verder in z'n eigen tijd in z'n blote kont door z'n huis en laat ie escorts langskomen, van mij mag ie. En 't was misschien al wel duidelijk, ik ben geen VVD en Rutte stemmer!
                      "Ontdek jezelf, herontdek jezelf, en vernieuw jezelf, telkens weer, maar blijf wel altijd jezelf!"

                      Comment


                      • Ik heb het niet gezien, maar ben wel verrast dat hij in zo'n programma opduikt. Maar ja, dat hoort bij de campagne tijd en dat gaat zelfs in crisistijd door.

                        Beleid van een partij en de professionele kwalificaties van een partijleider is feitelijk het belangrijkste, maar het is niet te ontkennen dat veel mensen stemmen op 'de mens' en zich niet verdiepen in een partijprogramma. In dit soort programma's verschijnen werkt in het 'zieltjes' winnen.

                        Comment


                        • slim gedaan ze duiken altijd voor de verkiezingen in allerlei programma s op, remember Job Cohen in 5 uur show of koffietijd waar hij de polonaise moest gaan lopen

                          CDA is in oorlog intern en De Jonge krijgt negatieve kritiek over zich heen omdat hij de corona minister is, dus VVD straks glansrijk de winnaar, met een Wilders vermoedelijk, En Kaag kan het ook goed gaan doen ipv van die nietszeggende Jetten

                          Forum v Democratie verrassend 1 zetel gestegen van 3 naar 4 zetels in de peilingen van Maurice de Hond

                          Comment


                          • ja die kiezers zijn er nog, gevestigde politiek zou eens wat moeten doen met die onvrede, daar zijn o.a. al de SP, PVV, Denk en FvD door ontstaan.

                            Comment


                            • ieder persoon heeft zijn eigen visie, voorkeuren, ideeen, en de echte waarheid bestaat eigenlijk niet, dus daarom zal iedereen om verschillende redenen wel of niet, of deels wel of niet happy zijn met een bepaalde politicus

                              Ik heb geen 1 politieke partij waar ik het met al hun standpunten eens ben, en dan nog weet ik ook niet alles op ieder terrein wat wel of niet goed zou zijn qua beleid en effect en is het vaak ook niet uit te voeren om allerlei redenen en vervallen we vaak in compromissen. Dat is nu eenmaal zo in een democratie. We kunnen denk ik beter onze zegeningen tellen. Er is geen perfect land, wereld, systeem. Al is het maar omdat iedereen een ander beeld heeft van zijn of haar perfecte wereldbeeld

                              Comment


                              • Hugo de Jonge die als fractievoorzitter straks in de verkiezingen voor het CDA tegen Rutte moet strijden heeft die functie neergelegd omdat het niet te combineren is met corona Minister, je ziet hem er ook slechter uit gaan zien. En er is ook gedoe binnen de partij

                                Ook pikant is dat Rutte en Wilders in het geheim gedineerd hebben, waar zou dat over gegaan zijn, toch mogelijkheid regeringsdeelname in de toekomst? Rutten en Wilders schijnen persoonlijk zeer goed met elkaar te kunnen opschieten volgens journalisten vandaag op BNR

                                Comment


                                • Rutte deed het netjes gisteren, ff sneer naar die gekkies die buiten herrie stonden te maken, nu hopen dat mensen wat duidelijker de regels volgen, we hebben deze lockdown vooral te danken aan ons zelf

                                  Comment


                                  • Mwa, ik vond het eerste deel van de toespraak best wel zwak. Veel van hetzelfde. De manier waarop hij de maatregelen zelf uitlegde vond ik wel helder en met genoeg 'gewicht' om de ernst daarin te benadrukken.

                                    Het voelt ook wel een beetje alsof de maatregelen (weer) iets te laat zijn. In een paar dagen tijd gingen opeens pas de alarmbellen af en moeten er de hardste maatregelen ooit genomen worden.

                                    Comment


                                    • ach de golfbeweging is dan anders, want je ziet het overal, zodra ze iets los laten stijgt het weer, en voorspel het maar eens

                                      en zeker als de burgers de regels niet opvolgen

                                      Comment


                                      • Het was al een tijdje geen golfbeweging... Consistent duizenden per dag

                                        Comment


                                        • dat ligt er aan wat je als bandbreedte aanhoudt, als het schommelt tussen de 4000 en 6000 zoals het globaal deed per dag, zijn dat verschillen van gemiddeld 25% en het was constant te hoog want het moest onder de 3.000 zitten en met een reproductiegetal van onder de 1.0 dat werd dus nooit gehaald, en dan stijgt het vanzelf weer op het moment dat je die 2 weken lockdown los laat en mensen ook nog gemakkelijker worden, het weer in je nadeel is en mensen druk zijn voor feestdagen etc, en zich niet aan de overgebleven regels houden namelijk voldoende afstand en niet met teveel mensen thuis.

                                          Comment


                                          • Constant te hoog inderdaad al weken lang, dus te laat

                                            Comment


                                            • bij open gaan gaat het ook weer om hoog, dus je kan ook zeggen dat het dan weer te vroeg is om open te gaan (dat is het dus altijd), je kan moeilijk alles op slot houden dan gaat je land er aan

                                              Comment


                                              • Er miste ergens een tussenstap voor mijn gevoel. We gingen van gematigde maatregelen naar mega maatregelen. Tussendoor 2 weken eventjes wat meer dicht. Maar nu plotsklaps ook de scholen dicht, winkels dicht.

                                                Comment


                                                • dat is zeker zo maar je ziet in landen om ons heen die geen versoepeling hadden de cijfers ook stijgen, dus dat weer en binnen zitten en wellicht dat een groep mensen het niet zo serieus meer nemen heeft schijnbaar toch meer effect dan ze dachten

                                                  overigens ff terug naar dit topic, ik moet nog zien of Rutte lang premier van Nederland is gezien het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire waarin Rutte steeds van alles af wist en ook onderzoek er na stelselmatig tegen werkte. Zo'm Asscher, Wiebes, Rutte moeten eigenlijk opstappen uit de politiek, maar dat zal wel niet gebeuren vanwege aanpak corona crisis die nu alle voorrang heeft

                                                  Comment


                                                  • We zijn nu weer een paar maanden verder... Rutte, hoe staat hij er nu voor? Ik denk over het algemeen nog steeds okay, hoewel er wel echt geprutst wordt met de vaccinatie strategie.

                                                    De kritiek op de privacy lekken bij de GGD zijn natuurlijk terecht, maar snap ook dat de druk mega groot was. Ze moesten binnen enkele weken het grootste callcenter van Nederland opzetten. We hadden het als bevolking vast erger gevonden als test-afspraken maken niet zo snel zou kunnen omdat ze de telefoontjes niet konden verwerken. Helemaal in die begin periode waren we allemaal niet zo kritisch op de details.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X