Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mark Rutte een goede premier in crisistijd

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • maar Mark heeft nu ff gemakkelijk nog wat miljard uitgegeven zoals een linkse premier goed beaamt

    Comment


    • https://www.ad.nl/politiek/overweegt...baan~a0ceb546/

      Overweegt Rutte ineens toch een nieuwe politieke loopbaan?


      Nederland moet niet gek opkijken als Mark Rutte straks toch níet voor de klas gaat staan. Hoewel hij altijd zei na zijn premierschap leraar te worden, sluit hij nu ‘iets internationaals’ toch niet uit.


      Comment


      • Laat hem eerst ff ons land in de gaten houden zolang ie er nog zit

        Comment


        • Nou hij is al op weg naar Israel voor gesprekken met Abbas en Netanyahu..

          Comment


          • onze demissionaire premier vindt, dat hij eerder had moeten stoppen als premier.

            De super intelligente Mark Rutte met een fabelachtig geheugen probeert ons wijs te maken, dat hij nu pas tot dit inzicht is gekomen. De afgelopen bijna 13 jaar als premier stonden in het teken van het sluiten van compromissen om met zijn kabinet te kunnen blijven zitten waar hij zat. Dit ging niet alleen ten koste van de geloofwaardigheid van zijn eigen VVD, maar tastte ook die van andere partijen aan. Met als gevolg een verdere versnippering van het politieke landschap en polarisatie in de samenleving.

            De premier die altijd vertelde eigenlijk het liefst docent aan een onderwijsinstelling te willen zijn, is nu kandidaat voor secretaris generaal van de NAVO. Wanneer komt er een interview waarin hij bekent, dat zijn premierschap is mislukt en hij het land met een groot aantal onopgeloste crises achterlaat?

            Comment


            • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...van-mark-rutte

              De lafste leugen van Mark Rutte


              Door zich in de VN van stemming te onthouden, heeft Rutte aan Israël een vrijbrief gegeven om door te gaan met oorlogsmisdaden in Gaza.

              Zaterdag 28 oktober stemde de Algemene Vergadering van de VN in meerderheid voor een resolutie waarin Israël wordt opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren om de burgerbevolking van Gaza in veiligheid te kunnen brengen en te kunnen voorzien van voedsel, water, brandstof en medicijnen. De Nederlandse regering onthield zich echter van stemming, omdat – zoals Rutte zijn keus op tv verdedigde – de resolutie aan Israël “het recht op zelfverdediging zou ontnemen”. Maar zoals meerdere experts (waaronder internationale rechtsgeleerden en topdiplomaten) aangeven, die redenering snijdt geen hout: Israëls recht op zelfverdediging wordt door de resolutie op geen enkele manier aangetast. Oftewel, Pinokkio-Rutte zit weer eens te liegen, je ziet in het desbetreffende tv-fragment z’n neus centimeters langer worden. Na al zijn gelieg over de Omtzigt-affaire, over de toeslagenaffaire, over de ware (electorale) reden om begin juli de stekker uit het kabinet te trekken etc. – na al die leugens is déze leugen wel de meest laffe en schaamteloze.

              Het is ook de meest bloedige leugen van Rutte. Inmiddels zijn er volgens de VN meer dan 8.000 doden in Gaza gevallen, waarvan ruim meer dan de helft vrouwen en kinderen. In de afgelopen drie weken zijn er in Gaza per week gemiddeld 1.000 kinderen omgekomen – een feit waar het verstand bij stilstaat. Maar dat is voor Rutte blijkbaar niet voldoende om Israël op te roepen tot een humanitaire gevechtspauze. Erwin van Veen van het Clingendael Instituut maakt dan ook gehakt van Rutte’s argumentatie om zich van stemming te onthouden. Op de vraag of de VN-resolutie aan Israël het recht op zelfverdediging ontzegt, antwoordt Van Veen: “Nee, natuurlijk niet. Uiteindelijk is dat een curieus argument van de regering, ten eerste omdat niets op het papier van de resolutie Israël belet om zijn recht op zelfverdediging uit te oefenen. Daar komt nog eens bij dat ook het recht op zelfverdediging grenzen heeft en die grenzen liggen in het humanitair oorlogsrecht, waar Nederland ook partij bij is.”

              Een staakt-het-vuren is een voorlopige stop op gevechtshandelingen, geen definitieve stop. De resolutie verbiedt Israël evenmin om terug te vechten als bijvoorbeeld Hezbollah vanuit Libanon zou aanvallen. Ook volgens oud-topdiplomaat Ed Kronenburg was er voor de Nederlandse regering “geen reden om zich van stemming te onthouden”: “De Europese Unie is juist de afgelopen dagen op topniveau in Brussel bij elkaar geweest en in de verklaring die daarbij is afgegeven, wordt ook gesproken over een humanitair bestand. Op zich had Nederland dus best voor de resolutie kunnen stemmen.” Dat Nederland zich toch van stemming heeft onthouden, is volgens Kronenburg volledig te wijten aan het feit dat onze regering niet Israël en bondgenoot Amerika voor het hoofd heeft willen stoten. Uiteindelijk is voor Rutte de band met Israël en Amerika dus belangrijker dan het lot van de Gazaanse burgerbevolking. Dát is de ware reden achter Rutte’s keus om zich in de VN van stemming te onthouden; Rutte’s argument over Israëls recht op zelfverdediging is niet meer dan een laffe, doorzichtige smoes.

              Als vestigingsplaats van het Internationaal Strafhof en het Vredespaleis wordt Den Haag vaak geroemd als dé stad van vrede en internationaal recht. Maar met Rutte aan het roer is daar bitter weinig van te merken. Israël begaat op massale schaal oorlogsmisdaden door de burgerbevolking van Gaza te bombarderen en door Gaza af te sluiten van de toevoer van water, voedsel, energie en medicijnen. Er zijn nu in Gaza al meer burgers gedood dan destijds in Srebrenica, wat toen terecht door de wereldgemeenschap – met Nederland voorop – als genocide is veroordeeld. Maar nu mag Israël gewoon z’n gang gaan van Rutte, die zelfs een oproep tot een tijdelijk humanitair staakt-het-vuren te ver vindt gaan. Wie het snapt mag het zeggen.

              En daarbij zit Rutte gewoon weer eens keihard te liegen, aangezien de resolutie op geen enkele manier Israëls recht op zelfverdediging aantast. Meer dan 8.000 doden, waarvan ruim de helft vrouwen en kinderen. En dan nog steeds slappe smoesjes ophangen. Ik vind het walgelijk en schaam mij op dit moment diep om Nederlands staatsburger onder Rutte te zijn.

              Natuurlijk heeft Israël alle recht om zich te verdedigen tegen de terroristen van Hamas, die op 7 oktober gruweldaden hebben verricht in Israël. Maar dat mag nooit een excuus zijn voor het plegen van oorlogsmisdaden, die even gruwelijk, zo niet gruwelijker zijn gezien het gigantische aantal doden onder de Gazaanse burgerbevolking. Door zich in de VN van stemming te onthouden, heeft Rutte aan Israël een vrijbrief gegeven om daarmee door te gaan.

              Comment


              • Die wordt secretaris generaal van de NAVO

                Comment


                • Is ie wel geschikt voor

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2064...-met-netanyahu

                    Rutte na bezoek aan Qatar opnieuw naar Israël voor gesprek met Netanyahu

                    DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte reist vanuit Qatar, dat hij woensdag bezocht, door naar Israël. Hij praat daar met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu, meldt Rutte op X. In Qatar sprak de premier over de oorlog tussen Israël en Hamas en de situatie in Gaza. Rutte was twee weken terug al in Israël.




                    Rutte sprak met de emir van Qatar, dat een „belangrijke rol” kan spelen bij het regelen van diplomatieke zaken, zoals extra hulp aan Gaza. „In het gesprek kwamen een aantal zaken naar voren die ik ook verstandig vind om met Netanyahu te delen”, zegt Rutte tegen de NOS. „Dat wil ik persoonlijk met hem doen.”

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6330...ederland-halen

                      Hij gaat al aardig zijn gehoopte internationale rol voorbereiden. Zullen we ff niet de ellende vh Midden Oosten naar ons toe halen? We hebben genoeg eigen zorgen hier.

                      Comment


                      • Gaat onze gladde vriend niet de toeslagenwet- en Groningen bevingslachtoffers nog ff helpen zoals ie beloofd had? Heeft ie dan helemaal geen eergevoel, empathie of schuldgevoel daarover,?

                        Comment


                        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1762...vo-leiderschap

                          Concurrentie voor Rutte in race om NAVO-leiderschap

                          Concurrentie voor Rutte in race om NAVO-leiderschap
                          Mark Rutte heeft concurrentie gekregen in de race om het leiderschap van het NAVO-bondgenootschap. Ook de Estse premier Kaja Kallas zegt dat ze geïnteresseerd is in de topfunctie.

                          Tijdens een interview op een bijeenkomst van het tijdschrift Politico werd Kallas gevraagd of ze in aanmerking zou willen komen om NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op te volgen. Ze antwoordde met "ja". Stoltenberg is zelf langer aangebleven vanwege de oorlog in Oekraine. Door het conflict werd de NAVO volgens experts ook weer nieuw leven ingeblazen.

                          Kallas liet haar belangstelling doorschemeren door te vertellen wat ze onlangs zou hebben gehoord: dat de nieuwe leider van de NAVO uit een relatief nieuwe lidstaat zou moeten komen, dat het land van herkomst minstens 2 procent aan defensie besteedt en dat het "fijn zou zijn" als nu eindelijk een vrouw de NAVO gaat leiden. "Dus het is logischerwijs een slimmere stap", aldus Kallas. Zij maakte daarmee duidelijk dat zij aan de drie voorwaarden voldoet, iets wat Rutte niet kan zeggen.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/12...-kunnen-worden

                            Rutte zou zomaar ook de langstzittende demissionaire premier kunnen worden

                            Een korte samenvatting van een bijzondere avond. Dilan zei: „De uitslag valt tegen. Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen in het land.” Joh. Echt? Eindelijk inzicht, al is het een typisch gevalletje van achteraf een koe in de kont kijken.




                            Frans sprak zijn partijleden toe met zoveel vuur en emotie dat niemand het droog hield. Zo zie je maar: achteraf is het makkelijk praten. Makkelijker dan tijdens zijn campagne. Wie weet wat er was gebeurd als hij deze speech twee weken geleden had gehouden, al besef ik dat ik met dat inzicht Frans in de kont kijk. En dat is geen prettig gezicht.

                            Ook Geert kwam tot inzicht en wist dat hij zijn toon moest matigen, wilde hij kans maken. Hij beloofde trouw aan de wet en de Grondwet en beloofde het niet meer over moskeeën en korans te hebben. „Ik wil premier worden van álle Nederlanders”, zei hij, om er tijdens zijn overwinningsspeech in één adem aan toe te voegen: „Wij gaan ervoor zorgen dat Nederland weer voor de Nederlanders wordt!”



                            Dat lijkt verwarrend, maar het is niet verrassend. Toch zag alleen de Hilversumse bubbel de door Geert veroorzaakte ’aardverschuiving’ niet aankomen. Alweer niet. De geschiedenis herhaalt zich: in 2010 ging de PVV van negen naar 24 zetels en ook toen ontplofte het Mediapark. Wie waren toch die doorsnee Nederlanders die door Geert liefkozend Henk en Ingrid werden genoemd? Dertien jaar later zijn ze nog steeds niet gevonden, getuige de verbazing bij de duiders van de NOS over de ’ruk naar rechts’.



                            Of was het paniek? Dilan wil 400 miljoen bezuinigen op de NPO, Pieter wil één net schrappen en wat Geert betreft gaat de hele publieke omroep bij het grofvuil. Misschien komt dat inzicht bij de NPO pas binnen nu het einde wellicht in zicht is?



                            Voor ik nu weer die koe van stal haal, kies ik voor een elegantere gedachte: het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.



                            Gebrek aan inzicht kun je dossiervreter Pieter niet verwijten. Voor het eerst zagen we hem glunderen woensdagavond. Van oor tot oor, want wraak is een gerecht dat het best koud wordt geserveerd. En zoet. Wat wás de wraak van Pieter zoet. Hij diste het ijskoud op met een oneliner die al twee jaar in zijn achterzak zat: „Die functie elders is in Den Haag de komende jaren.”

                            Mark was de langstzittende premier van Nederland, maar hij zou ook zomaar de langstzittende demissionaire premier kunnen worden, want Geert heeft dan wel de verkiezingen gewonnen; hij kan de formatie nog verliezen. Het zou dan ook een helse formatie kunnen worden.



                            Dan denk je meteen aan één man die dat met zijn nukkige, norse, nuchtere, natuurlijke gezag – en met zijn inzicht natuurlijk! – in goede banen kan leiden. En dat is Johan.



                            Johan Remkes.



                            Maar ja, zou hij willen? Zou onze Groningse Batman, de brandjesblusser des vaderlands, Gotham City opnieuw uit de klauwen van het formatiespook willen bevrijden? Zo ja, dan zou ik hem willen adviseren alvast een flinke voorraad sjekkies te draaien.



                            Het kan een lange zit worden.

                            Comment


                            • denk nog wel 6 maanden dat ie zit

                              Comment


                              • Die loopt straks zijn nieuwe baan bij de NAVO nog mis😂

                                Comment


                                • Denk nog wel tot mei of juni dat ie moet blijven zitten

                                  Comment


                                  • Er valt weinig te formeren mer deze uitslag.

                                    Comment


                                    • VVD wil PVV niet omdat Rutte dan zijn Europese toppost niet krijgt.

                                      Comment


                                      • Politiek gekonkel en de kiezer wordt weer genegeerd en dan snappen ze steeds niet dat mensen geen vertrouwen hebben in de politiek of overheid. Ongelovelijk.

                                        Comment


                                        • En Rutte nu meer actief in het buitenland, voor zijn toekomst en eigen carriere?

                                          Comment


                                          • Heeft Rutte al wat behaald met zijn beloftes mbt afhandeling toeslagenschandaal?

                                            Comment


                                            • https://www.buttkicken.nl/briefje-va...mark-rutte-12/

                                              Briefje van Jan – aan Mark Rutte


                                              Meneer Rutte,

                                              Gelukkig!

                                              U bent er nog!

                                              In tegenstelling tot al die D66-bewindslieden die nu deserteren uit het Nederlandse kabinet, gaat u nog even door tot u Zijne Majesteit de Koning kunt verzoeken om u te verlossen van uw huidige baantje.

                                              Maar dat is een kwestie van tijd.

                                              Ik bedoelde ook niet dat u er nog bent in het kabinet.

                                              Nee, ik doelde op uw aanwezigheid op het prachtige social media-platform Twitter!

                                              Vannacht om half drie precies gooide u er zelfs in twee talen een tweetje uit.

                                              De Nederlandstalige luidde als volgt:

                                              “Zojuist hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk precisieaanvallen uitgevoerd tegen doelen in de door de Houthi’s gecontroleerde gebieden in Jemen. Het doel van deze precisieaanvallen is het uitschakelen van onder meer lanceerplatforms en raketinstallaties waarmee Houthi-rebellen gewapende aanvallen in de Rode Zee en de westelijke Golf van Aden uitvoeren tegen de koopvaardij en marineschepen. De aanvallen van de Houthi’s zijn een duidelijke schending van het internationaal recht en vormen een bedreiging voor maritiem personeel en handelsstromen. Het Amerikaans-Britse optreden is gebaseerd op het recht op zelfverdediging, heeft als doel het beschermen van de vrije doorvaart en richt zich op de-escalatie. Nederland als van oudsher zeevarend land hecht enorm aan het recht op vrije doorvaart en steunt deze gerichte operatie.”

                                              Good for you, dacht ik!

                                              Wel vroeg ik me af of Nederland meer deed dan een larmoyant tweetje.

                                              Nou, zelfs dat bleek het geval!

                                              Nederland deed niet alleen mee, Nederland steunde de actie zelfs met manschappen.

                                              Dat konden we weer lezen in een ook exact om half drie verstuurd bericht van de óók nog op Twitter aanwezige minster van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot die een gezamenlijke verklaring van de regeringen van Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten naar buiten bracht.

                                              Hoeveel manschappen Nederland dan beschikbaar had gesteld?

                                              Eh…

                                              Eén stafofficier.

                                              Eerst dacht ik nog dat het een tikfout was.

                                              Maar dat was niet zo.

                                              Eén, ook nog ‘niet-operationele’, stafofficier stelde Nederland beschikbaar.

                                              Nounou.

                                              Toe maar.

                                              Dan werd de Palestijnse Autoriteit Hamas eerder deze week toch beter bedeeld.

                                              Dat kreeg een vice-premier en minister van Financiën van Nederland.

                                              Groet,

                                              JanD

                                              PS. Cadeautje! Toepasselijker kon ik het niet krijgen in de winkel.

                                              UPDATE De Telegraaf geeft Rutte nog een kontje voor zijn NAVO-sollicitatie.


                                              Comment


                                              • Spanningen lopen op over Ruttes strijd voor Navo-topfunctie, toch is er geen breuk met beleid te zien | Politiek | AD.nl



                                                PREMIUMPremier Mark Rutte tijdens een eerdere ontmoeting met Navo-topman Jens Stoltenberg (links). © ANP/Remko de Waal

                                                Spanningen lopen op over Ruttes strijd voor Navo-topfunctie, toch is er geen breuk met beleid te zien


                                                ANALYSEMet zijn gehengel naar de baan van Navo-baas heeft Mark Rutte zichzelf als premier in een lastig parket gebracht. Elke internationale stap die Nederland zet, wordt ineens nauwlettend geobserveerd, want: probeert Rutte zijn eigen kansen te vergroten?

                                                De minister-president moet dezer dagen steeds vaker denken: had ik die zaterdag mijn mond maar gehouden. Op die dag, eind oktober vorig jaar, bekende Mark – ‘als ik stop als premier ga ik voor de klas staan’ – Rutte bij radioprogramma Spuigasten dat hij tóch ‘iets internationaals’ ambieert. En de baan van Navo-baas noemde hij ‘heel interessant’.

                                                Die uitspraak ging meteen de wereld over. Niet gek, want het trans-Atlantische bondgenootschap zoekt al anderhalf jaar naar zo’n nieuwe secretaris-generaal en de naam van Rutte zingt al tijden rond. Maar omdat diezelfde Rutte de deur altijd zó hard en resoluut dichtgooide, leek het alsof hij die baan zelf helemaal niet wilde. Ook niet nadat hij naar verluidt al twee keer door twee Amerikaanse presidenten voor de functie werd gevraagd.

                                                Eén en één is twee. Dus nu Rutte ineens tóch zei te willen, werd hij meteen dé kanshebber om de Noor Jens Stoltenberg dit najaar als Navo-SG op te volgen. Torenhoog favoriet ook: zijn voornaamste concurrenten hebben minder goede papieren.

                                                Speculeren


                                                In december noemde Rutte het ‘onverstandig’ dat hij ‘was gaan speculeren’ over ‘iets dat nog helemaal niet rond is’. Hij mag dan volgens hoge ambtenaren nog steeds een serieuze kandidaat zijn voor het leiderschap van de Navo, Rutte houdt sindsdien zijn mond.

                                                Maar: als minister-president gaat zijn werk wel gewoon door. En Rutte is sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 én door zijn lange staat van dienst (bijna niemand is langer premier dan hij) hyperactief op het internationale toneel. Dat maakt hem nu kwetsbaar.

                                                Dat bewees een groep anonieme ambtenaren en diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. In een brief, waar NRC maandag over schreef, stellen zij dat Rutte bij de oorlog tussen Israël en Hamas de regie naar zich toetrekt. Zij noemen dat ‘opmerkelijk’ en beschuldigen hem ervan dat hij Israël steunt om zijn mogelijk toekomstige baan bij de Navo niet in gevaar te brengen. Anders zou Nederland uit de pas lopen met de Amerikanen, en dat kan niet. Steun uit de VS is immers cruciaal voor het besluit wie de Navo gaat leiden.

                                                Dat laatste is ontegenzeggelijk waar. Maar wat ook waar is: ook in het verleden liep Nederland zelden uit de pas met de VS. Ons land vindt de trans-Atlantische band altijd al heel belangrijk, gaf in 2003 in de nasleep van ‘9/11’ (politieke) steun aan de oorlog met Irak, hielp vanaf 2014 bij luchtaanvallen tegen IS in Irak en Syrië en geeft ook nu politieke en ‘niet-operationele militaire’ steun aan de aanvallen op Houthi-doelen in Jemen.

                                                ‘Totale voortzetting’


                                                Zou Nederland dat anders hebben gedaan als Rutte niet in de race was voor de Navo-topfunctie? Waarschijnlijk niet. Maar de timing komt hem ook niet slecht uit. Al wijzen bronnen rond het kabinet er ook op dat er in het Nederlandse beleid ook geen breuk met het verleden is te zien. Zij benadrukken dat ook: het huidige beleid rond Israël en de Palestijnse gebieden is ‘een totale voortzetting’ van de al jaren geldende koers – of Rutte nou internationale ambities heeft of niet.

                                                Maar de opstelling van Nederland nu helpt Rutte mogelijk later wel. De verdachtmaking dat het allemaal te maken heeft met zijn ‘sollicitatie’ naar Navo-secretaris-generaal is snel gemaakt. Ook bij Buitenlandse Zaken wordt erkend dat het lastig is je daartegen te verdedigen nu Rutte zo overduidelijk in de race is voor de Navo-baan.
                                                Terugfloot


                                                Zo kan het clubje anonieme ambtenaren dat protesteert tegen het kabinetsbeleid claimen dat Rutte bij een VN-stemming Buitenlandminister Hanke Bruins Slot terugfloot. Zij zou afgelopen december voor een resolutie hebben willen stemmen die Israël opriep tot ‘het creëren van voorwaarden voor een duurzame stopzetting van vijandelijkheden’. Maar kort voor de handen in New York al dan niet omhoog gingen, zou Ruttes ministerie ervoor gezorgd hebben dat Nederland zich onthield van stemming.

                                                Dat deze lezing wordt ontkend door zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als die van Algemene Zaken, doet er eigenlijk niet meer toe. Alles wat dit kabinet op het wereldtoneel doet is nu voer voor speculatie. Zo maakt Rutte niet alleen zichzelf, maar het hele demissionaire kabinet kwetsbaar.

                                                Comment


                                                • Hij is met zichzelf bezig ipv te regeren en bijvoorbeeld die mensen vh groningen dossier of toeslagenschandaal te helpen. Wat is die Rutte toch door de mand gevallen zeg en dan nog dat linkse beleid van hem waarop de VVD nu zo afgestraft wordt door de kiezer.

                                                  Comment


                                                  • Originally posted by Beukenoot View Post
                                                    Die loopt straks zijn nieuwe baan bij de NAVO nog mis😂
                                                    Als Trump opnieuw aan de macht komt , blijft er weinig over van de NAVO ben ik bang....

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X