Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Corona gevolgen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...el-langer-rond

    Onderzoek werpt nieuw licht op ontstaan Omikron: variant ging al veel langer rond

    Het ontstaan van Omikron is al sinds de ontdekking, iets meer dan een jaar geleden, een mysterie. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de variant is ontstaan bij een immuungecompromitteerd persoon (bijvoorbeeld iemand met HIV) of is overgesprongen van muizen op mensen. Beide routes zouden kunnen verklaren waarom Omikron zo verschilt van de andere varianten die er op dat moment rondgingen.

    Volgens onderzoek dat deze week is gepubliceerd in Science ligt het in werkelijkheid toch weer een slag anders. De nieuwe variant blijkt al veel langer te hebben rondgewaard in zuidelijk Afrika dan tot nu toe werd aangenomen. De onderzoekers concluderen dat inwoners in Mali, Benin, Kenia, Oeganda, Ghana en Niger al in augustus en september vorig jaar besmet waren met voorlopers van de Omikron-variant. Net als Omikron bevatte het virus toen al opmerkelijk veel mutaties in het spike-eiwit.

    Pas in november dook Omikron op in Zuid-Afrika en Botswana, de landen waar de nieuwe variant werd ‘ontdekt’. “Dat we door Omikron zijn verrast komt door de diagnostische blinde vlek in grote delen in Afrika”, zegt de Duitse onderzoeker Jan Felix Drexler tegen Der Spiegel. “Daardoor wordt maar een fractie van de sars-cov-2-infecties in die gebieden geregistreerd.”

    Drexler wil niet helemaal uitsluiten dat een immuungecomprommitteerd persoon of dieren een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van Omikron. Maar de nieuwe bevindingen maken het volgens hem veel waarschijnlijker dat er sprake was van “geleidelijke evolutie”, waarbij het virus zich “meer en meer aanpaste aan de bestaande menselijke immuniteit”.

    Nadat Omikron eind vorig jaar werd vastgesteld in Zuid-Afrika stelden tal van landen inreisbeperkingen in. De nieuwe variant bleek immers nog een stuk besmettelijker dan de voorgaande varianten. In Nederland, waar de intensive cares als gevolg van de inertie van het kabinet weer vol lagen, leidde de komst van Omikron half december tot nieuwe strenge maatregelen. Scholen, horeca en niet-essentiële winkels gingen dicht.

    Comment


    • Oorzaak i dont cars, als we er maar vanaf zijn

      Comment


      • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...kers-nu-besmet

        Nieuwe corona-explosie teistert China, tachtig procent ziekenhuismedewerkers nu besmet

        Sinds de draconische “Zero-Covid”-maatregelen zijn opgeheven, kampt de Chinese hoofdstad Beijing met een explosie van coronabesmettingen. In meerdere ziekenhuizen in de stad is meer dan 80 procent van de medewerkers besmet met het virus. Zij moeten verplicht toch aan het werk. Alle operaties zijn wel uitgesteld, tenzij de patiënt zich in een levensbedreigende situatie bevindt.

        China houdt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) graag vast aan het verhaal dat de uitbraak veroorzaakt is door het beëindigen van het Zero Covid-beleid. Maar de WHO zegt ook dat de nieuwe coronagolf al ingezet was “lang voordat” de maatregelen werden versoepeld. Het aantal nieuwe besmettingen nam na die versoepelingen wel een vlucht. Hoeveel mensen er exact besmet zijn is niet te zetten, omdat de meeste mensen niet meer worden getest.

        Ook in andere delen van het land is sprake van een overweldigende golf van nieuwe besmettingen. Een arts uit de centraal gelegen provincie Sichuan zegt tegen persbureau Reuters dat er in zijn ziekenhuis dagelijks 700 tot 800 nieuwe mensen binnenkomen met koorts. Het ziekenhuis kampt inmiddels met een tekort aan medicijnen en vreest dat ook daar een groot deel van het personeel binnenkort besmet is omdat er onvoldoende beschermingsmateriaal voorhanden is.

        De Verenigde Staten hebben China hulp aangeboden om een nieuwe uitbraak het hoofd te bieden, maar daar zou de regering in Beijing vooralsnog niet op hebben gereageerd. De Chinese overheid wijst erop dat bijna 90 procent van de bevolking is gevaccineerd. Dat gebeurt met het eigen vaccin Sinovac, dat maar zo’n 60 procent bescherming biedt tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Voor vaccins als Pfizer en Moderna is dat respectievelijk 90 en 97 procent.

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1728...n-in-nederland

          Coronavariant BQ.1 is dominant geworden in Nederland

          BILTHOVEN - Een andere versie van het coronavirus zorgt momenteel voor de meeste besmettingen. BQ.1, een subvariant van omicron, is in de afgelopen weken dominant geworden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de virusversie ook een tijdje dominant blijft. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen er zieker van worden dan van eerdere varianten.

          Het aantal bevestigde besmettingen blijft stabiel. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 5900 positieve tests. Dat is 1,5 procent meer dan in de week ervoor. Het werkelijke aantal kan hoger zijn, want het RIVM registreert alleen de uitslagen van coronatests die op de GGD-locaties zijn uitgevoerd. Zelftests thuis worden niet meegerekend.

          Ook het aantal ziekenhuisopnames verandert nauwelijks. In de afgelopen week belandden 347 mensen vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis. Een week eerder waren er (na correctie) 429 ziekenhuisopnames door toedoen van het virus. In de weken ervoor lag de instroom steeds rond de 350 mensen.

          Omdat het aantal positieve tests tegenwoordig zo weinig zegt over de stand van de epidemie, gebruikt het RIVM ook andere manieren om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden. Zo meet het instituut hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Daar is een toename te zien, maar vergeleken met de eerdere coronagolven gaat het om lage concentraties. In de verpleeghuizen stijgt het aantal vastgestelde coronabesmettingen wel. Vorige week zijn daar ruim 800 bewoners positief getest.



          In de afgelopen week hebben bijna 43.000 mensen de herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten. Voor het eerst sinds het begin van de vaccinatiecampagne zakt het weekcijfer tot onder de 50.000. De vaccinatielocaties krijgen gemiddeld nog zo'n zeventig bezoekers per dag over de vloer. De opkomst daalt al weken.

          Volgens de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben nu in totaal ruim 3,98 miljoen mensen de herhaalprik gehad. Iedereen van twaalf jaar en ouder die de eerste prik of prikken (de basisserie) heeft gehad, komt in aanmerking voor de herhaalde vaccinatie. Van die groep heeft zo'n 31 procent zich laten vaccineren. De opkomst is lager dan bij eerdere prikrondes.

          Op het hoogtepunt van de campagne, half oktober, zetten de vaccineerders ongeveer 600.000 herhaalprikken per week. Dat komt neer op meer dan 85.000 inentingen per dag.

          De opkomst is het grootst onder ouderen. Bijna 62 procent van de 60-plussers heeft de herhaalprik gehad, en onder 75- tot 85-jarigen ligt dat rond de 70 procent. Bij jonge kinderen is de opkomst circa 2 procent.

          Comment


          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...orona-en-griep

            Oversterfte schiet omhoog door corona en griep


            De oversterfte is vorige week flink toegenomen. Van 12 tot en met 18 december overleden er ongeveer 4.000 Nederlanders. Dat zijn er 850 meer dan je op basis van historische gegevens zou verwachten in die week.

            Volgens CBS-statisticus Ruben van Gaalen spelen de corona- en influenzavirussen een grote rol bij de toegenomen sterfte. Telkens als er veel coronavirus wordt aangetroffen in het rioolwater schiet de sterfte omhoog. Dat is ook nu weer het geval. Er is daarnaast ook sprake van meer ziekenhuisopnames vanwege covid-19.

            Van Gaalen schrijft op Twitter dat ook de griep een rol speelt. Volgens het RIVM is er op dit moment sprake van een griepepidemie in Nederland. Artsen melden dat er veel mensen met luchtweginfecties zijn.

            Er is de afgelopen maanden veel te doen om de toegenomen oversterfte – zeker omdat die niet volledig verklaard lijkt te kunnen worden door corona. Corona-ontkenners en andere wappies wijzen naar de vaccins. Maar dat de toegenomen sterfte het gevolg is van inentingen is volgens deskundigen uitgesloten, schreef de Volkskrant eerder deze week:

            “Zo berekende het RIVM, in lijn met tientallen internationale studies, dat net ingeënte Nederlanders in de weken na de prik juist mínder risico hebben om te overlijden. Of neem het buitenland: in bijvoorbeeld Zweden is nauwelijks oversterfte, terwijl er meer werd geprikt.”

            Mogelijk is de onverklaarde extra sterfte toch een gevolg van corona. In de maanden na een besmetting hebben mensen een hogere kans op hart- en vaataandoeningen.

            Comment


            • ja de griep heerst aardig. Maar onze bevolking neemt nog steeds toe en het huizentekort neemt daardoor ook toe. Dus oversterfte is op zich geen probleem als je het puur cijfermatig bekijkt.

              Comment


              • En gaat nu giga los in China ondanks dat daar complete steden in complete isolatie waren. Gaat toch niet weer onze kant op komen die shit?

                Comment


                • https://www.ad.nl/binnenland/griepvi...omen~a424a54e/

                  dan krijgen we dit

                  plus corona in China loopt helemaal fout nu, met nieuwe varianten

                  en de vogelpest slaat nu over op zoogdieren en men is bang dat het over gaat op de mens en dan zelfde verschijnselen als bij een zware covid patient, dus zware longproblemen en kand op doodgaan...

                  Comment


                  • Het is niet de vraag óf maar wanneer vogelgriep op mensen kan overgaan..zeker in pluimvee-rijke gebieden als NL, kwestie van tijd.

                    Comment


                    • mooi we zijn met teveel mensen en dieren op aarde, waardoor het klimaat er aan gaat, dus geen vaccins aub, gewoon de natuur zijn werk laten doen,

                      Comment


                      • Originally posted by Jonny Jon View Post

                        en nu kijken voor een winterpiek, wordt het corona of de griep?
                        helft van Nederland schijnt griep te hebben? Ik merk het niet in mijn omgeving, jullie?

                        Comment


                        • https://www.ad.nl/politiek/kabinet-g...bben~a7f5ed0d/

                          Kabinet gaat om: reizigers uit China moeten vanaf dinsdag negatief coronatestbewijs hebben


                          Mensen die vanuit China naar Nederland komen, moeten vanaf dinsdag een negatief testbewijs op corona kunnen tonen. Het kabinet gaat dit regelen via een noodverordening omdat een wettelijke basis voor deze verplichting ontbreekt.

                          Comment


                          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...verdrievoudigd

                            Corona-explosie in ziekenhuizen, aantal patiënten binnen een maand bijna verdrievoudigd

                            Het aantal coronapatiënten die moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, is maandag opgelopen tot 907. Dat is het hoogste niveau sinds 19 oktober vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds vrijdag steeg het aantal opgenomen patiënten netto met 139, aldus persbureau ANP.

                            Het is vooral druk op de verpleegafdelingen. Binnen een maand tijd is het aantal coronapatiënten daar gestegen van ongeveer 300 naar 859. Dit zou in de komende weken kunnen stijgen tot ruim boven de duizend, heeft het LCPS uitgerekend.



                            De situatie op de intensive cares voor mensen met covid was lange tijd stabiel, maar ook daar is nu een flinke toename te zien. In twee weken tijd is het aantal patiënten daar gestegen van ongeveer twintig naar bijna vijftig. Dat is meer dan verwacht. Het LCPS ging er vorige week nog van uit dat de ic's half maart bijna veertig mensen met corona zouden herbergen.

                            In de afgelopen dag zijn 191 mensen nieuw in een ziekenhuis beland met een coronabesmetting. Dat is de hoogste instroom sinds half oktober.

                            Vorige maand verklaarde het Outbreak Management Team de coronapandemie ten einde en zei dat de ziekte in plaats daarvan endemisch is geworden, oftewel blijvend zonder dat daar nog veel aan gedaan kan worden. Daarmee werden ook direct enkele maatregelen tegen de verspreiding van het virus opgeheven, zoals de verplichte thuisisolatie na een besmetting. Ook de teststraten komen te verdwijnen.

                            Comment


                            • https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/10...ijnen-a4159153

                              Het aantal coronapatiënten stijgt, maar de laatste maatregelen verdwijnen


                              Vijf vragen over corona Al weken neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe. Toch schaft het kabinet de laatste maatregelen nu af. „Covid gedraagt zich nu als andere luchtweginfecties.”

                              867. Zoveel coronapatiënten lagen er afgelopen woensdag op een verpleegafdeling in het ziekenhuis – in de eerste week van februari waren dat er nog maar 274. Op de intensive care lagen woensdag 40 mensen met corona – begin februari waren dat er maar 15.

                              Kortom, het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen groeit, en dat doet het al wekenlang. Die stijging lijkt nog niet voorbij, stelde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) afgelopen week. De verwachting is dat het aantal patiënten op verpleegafdelingen toeneemt tot zo’n 1.300.

                              Toch heeft het kabinet vrijdag – op basis van een advies van het Outbreak Management Team (OMT) – besloten dat corona nu de ‘endemische fase’ heeft bereikt. Het virus is constant aanwezig, maar de bevolking heeft door vaccinatie of doorgemaakte infectie immuniteit opgebouwd. Ook is de Omikron-variant minder ziekmakend. De laatste specifieke coronamaatregelen – thuisblijven bij klachten, een zelftest doen, in isolatie bij een positieve test – kunnen vervallen. Grootschalige teststraten zijn niet meer nodig en dit voorjaar komt er geen nieuwe vaccinatieronde.

                              Ruim drie jaar na het eerste coronageval in Nederland, op 27 februari 2020, sprak minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) vrijdag na afloop van de ministerraad over „een bijzonder moment om even bij stil te staan. Je mag het nu een soort griepje noemen”.



                              Het OMT sprak in zijn advies over „een mijlpaal”. „De bevolking is nu in het algemeen goed beschermd tegen infectie en opname op de ic”, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten in een toelichting. „Daarmee vervalt de reden voor de maatregelen.”

                              1Welke gevolgen heeft dit kabinetsbesluit?

                              Het kabinet roept op „het gezonde verstand” te gebruiken. Er blijven alleen „generieke adviezen” over. Denk dan aan hoesten in de elleboog, handen wassen en thuisblijven als je je ziek voelt. Andere coronamaatregelen vervielen al eerder, zoals de anderhalvemetermaatregelen (februari 2022) en de mondkapjesplicht in het ov (maart 2022).

                              2Wat vertellen de ziekenhuiscijfers?

                              Vooral op de verpleegafdelingen stijgt het aantal patiënten, al zijn de aantallen nog ver verwijderd van de piek van de Omikron-variant in maart 2022: toen lagen ruim 1.900 mensen op een verpleegafdeling, en 170 op de IC. OMT-lid Marc Bonten verwacht regelmatig „golven” nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis. Bij de huidige golf spelen carnaval en wintersport ongetwijfeld een rol, denkt hij. „Het gaat altijd om plekken waar veel mensen bij elkaar komen.”

                              Alma Tostmann, epidemioloog van het Radboudumc, vindt dat er te licht wordt gedacht over die terugkerende coronagolven: „In september 2021 noemden we honderd opnames per dag op de verpleegafdeling ernstig. Nu zijn het er bijna tweehonderd per dag en halen we onze schouders er blijkbaar over op.”

                              Ook oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en lid van het voormalige Red Team Wim Schellekens maakt zich zorgen: „Er liggen nu gewoon heel veel ernstig zieke mensen in het ziekenhuis.” Hij pleit voor „better safe than sorry. Zo erg zijn die maatregelen ook niet. Het gaat hier niet om een avondklok of verplichte mondkapjes.”

                              3Had het kabinet ook een ander besluit kunnen nemen?

                              Minister Kuipers volgt het OMT en laat het veel kritischer advies van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat tegelijkertijd met het OMT-advies kwam, links liggen. Het MIT, dat de sociale, maatschappelijke en economische impact van corona op de samenleving in kaart brengt, vindt dat het beter is om te wachten tot corona in heel Europa – of mondiaal – endemisch wordt verklaard: „Tot die tijd zijn er nog te veel onzekerheden, onder andere over long covid.”

                              Het MIT wijst ook op de positie van werknemers. Doorwerken met corona betekent een lager ziekteverzuim, maar het kan ook leiden tot meer besmettingen op de werkvloer en dus juist toenemend ziekteverzuim. „De druk van werkgevers op besmette werknemers om met klachten op de werkvloer te verschijnen zal na afschaling – als het ware gelegitimeerd door de overheid – toenemen”, aldus het MIT.

                              4Wat betekent dit besluit voor kwetsbare groepen?

                              Het virus is voor mensen met een verminderde afweer niet ineens minder ernstig. Volgens het OMT moeten „mensen met luchtwegklachten zich realiseren dat ze mogelijk besmettelijk zijn en sommigen ernstig ziek kunnen worden”.

                              Kwetsbare mensen kunnen volgens het OMT bijvoorbeeld een mondneusmasker dragen – net als mensen in hun directe omgeving. Zorgpersoneel en mantelzorgers moeten contact met kwetsbare mensen vermijden als ze zelf klachten hebben.

                              „Het wordt weer je eigen verantwoordelijkheid om jezelf te beschermen. We gaan over tot de orde van de dag”, zegt Marc Bonten.

                              Volgens het MIT leidt het stoppen van de coronamaatregelen „tot een negatief effect op het welbevinden van medisch kwetsbare groepen” – zoals stress en angst.

                              5Hoe zit het met long covid-patiënten?

                              Endemisch of niet, het virus blijft rondgaan en dat zal tot meer long covid-patiënten leiden. „Als we niet meer thuis hoeven te blijven bij een besmetting, krijg je meer besmettingen. Daarmee maak je het aantal long covid-patiënten ook groter”, zegt Alma Tostmann. Het UWV verwacht dat het merendeel van de mensen met ernstige langdurige coronaklachten volledig arbeidsongeschikt zal worden verklaard, bleek onlangs. Wim Schellekens noemt dat „dramatisch”: „Al weten we nog weinig, we weten wel dat long covid een heel ernstig probleem is.”

                              Maar volgens minister Kuipers kunnen andere luchtweginfecties ook voor langdurige klachten zorgen. „Covid gedraagt zich nu als andere luchtweginfecties. Het onderscheidt zich niet meer.”

                              Comment


                              • Wasbeerhonden in Wuhan vermoedelijk oorzaak corona epidemie

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/binnenland/jaap-va...ndig~a5767f0b/

                                  Jaap van Dissel met pensioen, RIVM zoekt opvolger: ‘Evenwichtig en stressbestendig’


                                  Jaap van Dissel gaat met pensioen. En dus is het RIVM op zoek naar een nieuwe voorzitter van het OMT. Deze ‘nieuwe Van Dissel’ moet stressbestendig zijn en koersvast, maar ook ‘empathisch en stijlflexibel’.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/video/10210...gende-pandemie

                                    Dode door vogelgriep China: ‘Voorbereiden op volgende pandemie’

                                    13 apr.Video

                                    Een dode door het vogelgriepvirus dat rondgaat in China baart zorgen. De Wereldgezondheidsorganisatie vreest niet voor een brede verspreiding, maar adviseert wel om waakzaam te zijn. Viroloog Ab Osterhaus vindt dat we maatregelen moeten treffen om snel in te kunnen grijpen als dat nodig is.

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/binnenland/aantal-...2022~adaf6f89/

                                      Aantal sterfgevallen door covid flink gedaald, kanker grootste doodsoorzaak in 2022


                                      Het aantal mensen dat in 2022 aan covid-19 is overleden, is veel lager dan in voorgaande jaren. In 2022 overleden ruim 8200 mensen aan de ziekte. In zowel 2020 als 2021 waren dat er zo’n 20.000, volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

                                      In totaal overleden in 2022 zo’n 170.000 inwoners van Nederland. Aan zogeheten ‘nieuwvormingen’, waar kanker en bloedziekten onder vallen, overleed 28 procent, wat neerkomt op ruim 47 duizend doden. Nog eens 23 procent overleed aan hart- en vaatziekten (39 duizend).



                                      Vooral overlijdens door ziekten aan ademhalingsorganen zoals griep (stijging van 27 procent) en niet-natuurlijke doodsoorzaken (stijging van 13 procent) zijn in 2022 sterk gestegen tegenover een jaar eerder. Bij die laatste categorie ziet het CBS voornamelijk een stijging van mensen die overleden na een val.

                                      Net zoals in 2020 en 2021, was er in 2022 sprake van oversterfte. Er waren zo’n 14.500 meer sterfgevallen dan verwacht. Mogelijk komt dit door de twee griepgolven in 2022. Zo’n griepgolf was er in 2021 volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet. De oversterfte in de twee voorgaande jaren werd met name veroorzaakt door de coronapandemie.

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/binnenland/na-drie...eken~a5698264/


                                        Na drie jaar eindelijk aandacht voor long covid: ‘Er is amper naar deze mensen omgekeken’


                                        RECONSTRUCTIELang kreeg long covid ondanks noodkreten van patiënten amper aandacht. Nu bombardeert RIVM-baas Jaap van Dissel het plots tot hoofdthema van zijn verhaal, en zo lijkt de soms bijna vergeten groep na ruim drie jaar alsnog een plek op de politieke agenda te krijgen. Waarom duurde dat zo lang? En is het nog op tijd? Een reconstructie.

                                        1. De eerste reflex: nooit meer Q-koorts


                                        Het is januari 2020 als Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, een röntgenfoto van een Chinese coronapatiënt ziet, met ‘witte wolken’ bij de longen. ,,Littekenweefsel. Hier gaat langdurige schade ontstaan, dacht ik.’’ Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur bij C-support, beseft na het lezen van een Canadees onderzoek naar Sars-1 eveneens dat er iets aan komt. ,,Patiënten hielden na hun infectie hoofdpijn, angsten, heftige klachten.’’

                                        Ook virologen houden al snel rekening met een potentieel lange nasleep voor een groep patiënten. Long covid of post-covid, zoals de ziekte is gaan heten, komt kortom niet als donderslag bij heldere hemel. Nederland was bovendien gewaarschuwd, met Q-koorts vers in het geheugen. Rond 2008 eiste dat virus veel slachtoffers, vooral in Limburg en Brabant. Patiënten bleven lange tijd verstoken van zorg en erkenning.

                                        Dat nooit meer, is de gedachte bij de overheid, die kordaat reageert. Al in maart 2020 krijgt Q-support, dat al jaren Q-koorts patiënten bijstaat, de opdracht zich onder de naam C-support ook te bekommeren om longcovid-patiënten. Zorgverzekeraars vergoeden al snel longcovidbehandelingen bij fysio- en ergotherapeuten. De Tweede Kamer geeft unaniem de opdracht aan het kabinet om zorg, begeleiding en onderzoek goed te organiseren.



                                        2. De situatie drie jaar later: woede, frustratie


                                        Die motie is deze week precies drie jaar oud. De stand van zaken in mei 2023? Zorg, begeleiding en onderzoek zijn niet goed geregeld, vooral voor mensen met zware klachten niet. 100.000 tot 375.000 Nederlanders - een schatting van het OMT - kampen ondertussen met long covid. Ze hebben last van vermoeidheid, benauwdheid, een prikkelstoornis, geheugenproblemen, ‘hersenmist’ of een combinatie hiervan. Heftigheid en duur variëren enorm, sommige patiënten komen amper uit bed. Een algemeen aanvaarde definitie van long covid ontbreekt, evenals centrale registratie van patiënten én een effectieve behandeling.


                                        De slotsom, volgens Rutgers, is dat Nederland ondanks de waarschuwingen en goede bedoelingen tóch weer precies dezelfde fouten heeft gemaakt als bij Q-koorts. Hoe kon dat gebeuren? Deze site sprak met tientallen direct betrokkenen: OMT-leden, artsen, wetenschappers, patiënten en politici.

                                        3. Terug naar 2020: longcovidpatiënten dienen zich aan, maar Nederland is te druk


                                        Terug naar 1 oktober 2020, de dag waarop C-support officieel gelanceerd werd. ,,We hadden ons voorbereid op vijfduizend patiënten, over een periode van vier jaar”, zegt directeur Annemieke de Groot. ,,Toen ging het systeem open, en was het tik, tik, tik, de ene na de andere patiënt. Echt een storm. Het aantal van vijfduizend bereikten we al vroeg in 2021, inmiddels zijn het er 23.000. Dat is nog maar het topje van de ijsberg.”


                                        Hoe schrijnend de patiëntverhalen ook zijn die vanaf 2021 steeds vaker in de media verschijnen, en hoe alarmerend de patiëntenaantallen zijn die zich bij C-support en het Longfonds (meteen 40.000 kijkers bij het eerste webinar) melden: long covid lijkt niet door te dringen tot het collectieve besef.

                                        In de communicatie van het kabinet vormt het nooit een serieus thema. Op persconferenties hameren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vooral op de risico’s voor ouderen. Ze krijgen ook zelden vragen over long covid, dat vooral veel jonge, tot dan gezonde mensen treft.



                                        Af en toe komt het kort ter sprake, maar een dominant dossier wordt het nooit. Minister De Jonge, tussen maart 2020 en januari 2022 minister van Volksgezondheid, is domweg te druk met andere zaken, zeggen direct betrokkenen. In beleidskeuzes lijkt het onderwerp zelden een rol te spelen. Illustratief is de Dansen met Jansen-episode, zomer 2021. Jongeren mogen bijna direct na hun prik de kroeg in, hoewel het vaccin op dat moment nog geen bescherming biedt. Het leidt tot een hausse aan besmettingen - en dus ook tot long covid.

                                        4. OMT: nooit expliciet advies gegeven over long covid


                                        Dansen met Jansengaat rechtstreeks in tegen de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Toch valt op dat ook de medisch-wetenschappelijke adviseurs van het kabinet weinig aandacht aan long covid besteden. Het eerste jaar komt de term zelfs helemaal niet voor in de adviezen, bleek eerder.


                                        Dat is niet voor niets, zegt OMT-lid en viroloog Marion Koopmans. ,,Voorkomen van long covid was nooit een beleidsdoel van de overheid, het OMT heeft daar dus nooit expliciet over geadviseerd. Tot de zomer van 2021 was het geen actieve overweging in onze discussies. Dat was op dat moment ook geen probleem. Als je inzet op het indammen van het virus, pak je alle gevolgen mee. Dus ook long covid.” OMT-voorzitter Jaap van Dissel: ,,Als je post-covid wil voorkomen, moet je sturen op nul besmettingen. Dat is in China geprobeerd, maar ook niet gelukt.”



                                        Na de zomer van 2021 ligt de vraag of het risico op long covid een rol moet spelen bij toekomstige versoepelingen wel op tafel, maar het leidt nooit tot een expliciet advies. Diederik Gommers, destijds voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care: ,,De druk om te versoepelen was groot, post-covid stond niet op de radar bij de bevolking. Dan is het lastig uit te leggen dat je harde maatregelen neemt.”

                                        Meerdere OMT-leden stellen dat de wetenschappelijke basis om onderbouwd advies te geven over long covid simpelweg ontbrak. Koopmans: ,,Hoeveel mensen kregen long covid, bij hoeveel werd het dagelijks leven echt sterk beïnvloed? Dat wisten we niet. Om op basis van zulke onzekere kennis beperkingen op te leggen, dat is nogal wat. En vergis je niet: tijdens zo’n crisis is het al lastig om een week vooruit te kijken, laat staan een half jaar.”

                                        5. Het gevolg: voorlichting blijft uit


                                        Door de aanhoudende onduidelijkheid, en omdat iedereen druk is met wat anders, komt het onderwerp ook in het Catshuis, waar de belangrijke beslissingen vallen, nooit als topdossier voorbij. Voorlichting vanuit het kabinet komt nooit serieus uit de verf. Merel Hellemons, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam: ,,Er is heel weinig communicatie geweest. Ik heb nooit gezien dat het serieus is meegewogen, terwijl dat in mijn ogen wel verstandig was geweest.”


                                        Patiëntenorganisaties doen ondertussen hun best om het onderwerp weer op de agenda te zetten, maar veel steun krijgen ze niet. Aan talkshowtafels en in de kranten gaat het over de besmettingen van nu, de ic-capaciteit van morgen en de versoepelingen van volgende maand. Zelden gaat het over de periode daarna, waar we nu zijn beland, volgens sommigen de ‘ramp na de ramp’.

                                        6. Ernst Kuipers: een nieuw tijdperk?


                                        Met het luwen van de coronacrisis heeft minister Ernst Kuipers, in 2022 opvolger van De Jonge, meer tijd om long covid aan te pakken. Maar patiënten blijven kritisch. Zij zien ook nu geen minister die zich echt hard maakt voor hen. Dat Kuipers weigert longcovidpatiënten te registreren, ervaren zij als een gebrek aan erkenning. Ook irriteert het ze dat Kuipers voor onderzoek vooral naar het buitenland kijkt. Artsen delen die ergernis. Zij moeten op hun handen zitten, terwijl tienduizenden patiënten thuis verpieteren.


                                        De minister ontkent dat hij zich niet inspant. Kuipers herhaalt dat hij het ‘zeer serieus’ neemt, dat er veel geld naar onderzoek gaat en dat hij in EU-verband het initiatief nam om kennis te delen. Eind deze maand presenteerOok het parlement hamert op het thema, in een schriftelijke vragenronde valt de term post-covid meer dan 140 keer. Eindelijk lijkt er dus meer te gaan gebeuren. Komt het nog op tijd? Van Dissel predikt geduld. ,,De patiënt die nu ziek is, moet erkend worden, geholpen worden om het leven comfortabel te maken. We weten niet goed genoeg wat de mechanismen zijn, dat onderzoek loopt, daarna volgen definitie en behandeling.”




                                        Comment


                                        • 7. Steun uit onverwachte hoek


                                          Deze week kregen patiënten ruggensteun uit onverwachte hoek. In de Tweede Kamer spraken Jolande Sap en Jaap van Dissel als voorzitter van de belangrijkste corona-adviesorganen. Sap stelt dat centrale registratie van patiënten juist wél hard nodig is, Van Dissel zegt dat long covid ‘zonder meer een serieus probleem is voor deze mensen’: ,,Dus het is heel belangrijk om het goed in kaart te brengen. Dit zijn serieuze klachten.’’


                                          8. Epiloog


                                          Hoe zal Nederland later terugkijken op de aanpak van long covid? Sommige deskundigen twijfelen niet: die komt in het rijtje met de toeslagenaffaire en Groningen. Rutgers: ,,Het gaat om een kwetsbare groep mensen, met zeer zwaar leed, die niet de aandacht krijgen die ze verdienen.” Ook iemand die nauw betrokken was bij de coronabestrijding ziet parallellen. Op anonieme basis: ,,Iedereen wist dat long covid de bijkomende schade van het beleid was, maar toch is amper naar deze mensen omgekeken.”


                                          Anderen, zoals lector crisisbeheersing Menno van Duin, zijn minder stellig: ,,Net als in Groningen moeten kwetsbare mensen hard strijden voor hun rechten, maar ik ga niet roepen dat de overheid dit kon zien aankomen. Het is inherent aan crises dat dingen anders lopen dan je denkt. Andere keuzes hadden bovendien tot andere schade geleid, zoals eenzaamheid of leerachterstanden.”

                                          Annemieke de Groot roept op vooral samen te blijven zoeken naar een oplossing. Zij wil waken voor (te) harde oordelen. ,,Ik verzet me echt tegen het beeld dat in drie jaar niks gebeurd is. Sommige dingen zijn écht beter opgepakt dan bij Q-koorts. Het is alleen onvoldoende gebleken.”

                                          En de patiënten? Pascal Grootveld, al tweeënhalf jaar aan huis gekluisterd, heeft net als veel van haar lotgenoten weinig vertrouwen meer in de overheid. ,,Fijn dat Van Dissel nu ook zegt wat wij al jaren roepen, maar het is pijnlijk laat. En ondanks de aandacht is nog steeds heel weinig concreet. Sommige artsen vrezen dat de schade aan het lichaam op een gegeven moment onomkeerbaar is. Ik ben bang dat dat ook voor ons gaat gelden.”
                                          t het kabinet plannen voor een nieuw expertisecentrum. ,,Onderzoek vergt helaas tijd, ik snap de frustratie van patiënten, die worden door de beelden in de buitenwereld ook wel op het verkeerde been gezet. Zo van: we doen er 5 miljoen euro bij en je hebt morgen de oplossing.”

                                          Registratie is volgens de minister niet nodig om patiënten te helpen ‘herkennen en erkennen’. Dat gebeurt bij andere aandoeningen ook niet in een landelijke database. ,,We hebben ook geen database voor reuma, dementie of Parkinson, toch erkennen we die beelden.” Daarbij zou zo’n registratieslag enorm tijdrovend worden. Kuipers suggereert dat onderzoekers of verenigingen zelf wel een registratie kunnen optuigen.

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/politiek/werd-5-1-...oort~acb9b84d/

                                            Werd 5,1 miljard aan coronageld wel goed besteed? Onzekerheid duurt voort


                                            De coronapandemie is voorbij maar het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds niet kunnen aantonen dat 5,1 miljard euro goed besteed is. Het wordt hoog tijd dat minister Sigrid Kaag van Financiën ingrijpt en dat de bonnetjes op tafel komen, vindt de Algemene Rekenkamer.

                                            Comment


                                            • Originally posted by frankkinky View Post
                                              https://www.ad.nl/politiek/werd-5-1-...oort~acb9b84d/

                                              Werd 5,1 miljard aan coronageld wel goed besteed? Onzekerheid duurt voort


                                              De coronapandemie is voorbij maar het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds niet kunnen aantonen dat 5,1 miljard euro goed besteed is. Het wordt hoog tijd dat minister Sigrid Kaag van Financiën ingrijpt en dat de bonnetjes op tafel komen, vindt de Algemene Rekenkamer.
                                              aftreden zou nog beter zijn!

                                              Comment


                                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-weer-toeneemt

                                                Rioolwater wijst uit dat aantal coronabesmettingen weer toeneemt

                                                Comment


                                                • Voor het eerst zijn er geen corona patienten meer op de ic s van ziekenhuizen in NL

                                                  Comment


                                                  • Aantal besmettingen loopt wel op

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X