Is dit je eerste bezoek? Van harte welkom op ons forum! Lezen van het forum kan altijd door hieronder te klikken op het onderwerp dat je interessant vind. Nog leuker is het als je ook schrijft! Registreer je om zelf ook te schrijven, Registeren is binnen een minuut geregeld!
Reproductiegetal weer onder de 1, aantal positieve tests daalt met 20 procent in een week
CORONAVIRUSHet reproductiegetal van het coronavirus is voor het eerst sinds half december onder de 1 gekomen. Hoe verder het onder de 1 komt, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen. Ondertussen is ook het aantal nieuwe besmettingen fors afgenomen, afgelopen week met twintig procent.
Wat mijn vermoeden is, is dat het gedoe over het 'niet effectief zijn van mondkapjes' voornamelijk ingegeven was door het feit dat NL er destijds veel te weinig had en het kabinet het daardoor te warm onder de voeten kreeg. Om blamage te voorkomen lieten zij die van Dissel maar wat roepen.. (het RIVM is uiteindelijk ook niet geheel onafhankelijk gebleken (en werden ook door het kabinet gesoufleerd)
zucht jij begrijpt het echt niet he?,, ik volg veel economisch nieuws en kijk ook om mij heen
veel zijn gestopt voordat men failliet ging, veel mensen zijn hun spaargeld kwijt maar bedrijf bestaat nog of gewoon gestopt, veel mensen hebben bedrijf nog maar met mega schulden nu opgezadeld
veel onnodig kapot gemaakt je zal maar je geld verliezen door die stoethaspels
Mja weet niet hoeveel je kan toeschuiven richting de overheid. Als je terugkijkt naar de laatste 2 jaar, dan is een groot deel van die tijd in tientallen andere landen dezelfde tactiek gevolg qua lockdowns, vaccinatiestrategie, QR-code achtige dingen. Er zaten in de details verschillen, sommige landen gingen ze mega streng op het ene moment en iets soepeler dan het andere moment dan Nederland. Maar de tendens was overal hetzelfde.
Met de kennis achteraf is het makkelijk praten en er zijn zeker dingen die beter hadden gemoeten. Maar lockdowns waren met name dat eerste jaar helaas haast onvermijdelijk. Hooguit dat je kan betwisten of de ene branche misschien een maand eerder open had gekund dan de ander.
Die boosterprik campagnd werd weken te laat begonnen en ook in een super laag tempo met slechte campagne naar bevolking waar een lockdown moest worden ingrsteld die anders totaal niet nodig was geweest. Hugo de Jonge was totaal ongeschikt voor de corona job.
Booster campagne is inderdaad trager dat ben ik met jullie eens, maar dat is pas van de afgelopen maanden. Het onderzoek ging vooral over de periode daarvoor.
Dat liep uiteindelijk behoorlijk gelijk op in Europa. De volledige vaccinaties zat Nederland behoorlijk in de voorhoede uiteindelijk in de lijstjes.
Wat zou een voorbereiding op een nieuwe variant kunnen zijn? Er is sowieso nooit in NL een voorbereiding op een virus geweest..
Voor zoiets als corona hebben veel wetenschappers zoals Ab Osterhaus meer dan 10 jaar geleden al gewaarschuwd.. tja en daar is ook nooit iets mee gedaan.. Onze overheid heeft nu eenmaal geen geld over voor enige voorbereiding.. Daar hebben we mee te leven...
Ik ben het met je eens ook maar dat gaat onze regering echt niet doen.. no way.. liever het land nog een paar keer op slot dan ic capaciteit verhogen of personeel opleiden..gewoon de hele gezondheidszorg lekker minimaal houden zoals de afgelopen 12 jaar met legio bezuinigingen..Als het moet, helpt Duitsland ons toch? hhhh
we hebben het ook aangekund, code zwart nooit bereikt, en 12 jaar ziekenhuizen met personeel en dure appararuur open houden leeg kost meer geld wat dan tenkoste was gegaan van iets anders, maar nu is de situatie wel anders dat men voorbereid moet zijn
Ik geloof er niks van dat deze regering zich zou willen voorbereiden op wat voor een virus dan ook..juist omdat zij -zoals jij ook- denkt dat we het allemaal wel makkelijk aan kunnen. Als het ff kan, zullen ze alles juist wegbezuinigen (en ik denk dat dat binnenkort ook gaat kunnen)
niemand schrijft hier ook dat ze dat willen juist het tegenovergestelde, men laat het over zich heen komen, maar waarop moet je voorbereiden als er straks een andere ziekte komt die je niet kan voorspellen, is ook lastig
Coronapandemie is nog niet voorbij of de volgende crisis dendert op ons af
De slopende coronapandemie is nog niet voorbij of de volgende crisis dendert op ons af: waar kunnen we straks terecht als patiënt? Niet meer in ziekenhuizen zoals we die nu kennen. De kleintjes sluiten om niet meer open te gaan. Maar het alternatief is nog niet klaar.
Het is niet meer voor te stellen, maar een jaar of dertig geleden waren er in Den Haag en naaste omgeving te veel ziekenhuisbedden. Het grote fuseren begon, net als in de rest van Nederland, want lege bedden kosten geld. Wat dat betreft zijn ziekenhuizen ‘gewone’ bedrijven met de zorgverzekeraars als de grootste financiers. Zij bepalen in welke ziekenhuizen ze welke zorg inkopen voor hun verzekerden en van liefdadigheid is daarbij geen sprake.
Door die situatie kunnen we nu al naar minder ziekenhuizen in de buurt en dat gaan er de komende paar jaar nog minder worden. De ziekenhuizen zoals we die nu kennen en waar je ook voor al je ‘huis-tuin-en-keuken'-behandelingen naar toe kan, komen zelfs helemaal niet meer terug. Ziekenhuizen worden ‘interventiecentra’ voor acute en complexe zorg: kanker- en hartoperaties, trauma’s na ernstige ongelukken en aanslagen.
Daarna thuis herstellen, in elk geval niet in het ziekenhuisbed want daar zijn die niet voor. Dat het efficiënter moet is niet alleen door geld gedreven: er is een onoverkomelijk tekort aan medewerkers in de zorg. Hartslag via de app
,,Zorg zit niet in stenen en wordt onafhankelijk van tijd en plaats’’, zegt Richard Janssen, emeritus hoogleraar Economie en organisatie van de gezondheidszorg aan Tilburg University over de nieuwste trend. ,,Met nieuwe technologie zijn dokters straks in elk huishouden als dat nodig is. Nu monitoren cardiologen je hartslag al via een app als je op vakantie bent. Het klassieke ziekenhuisbed zal over 10, 20 jaar echt een achterhaald concept zijn.”
‘Luchtfietserij’, roept Jan Sluimer, gepensioneerd chirurg in Wassenaar. ,,Het is niet zo dat straks iedereen met een iPad op schoot of een app op de telefoon contact heeft met z’n dokter en alleen bij hele acute problemen en complexe operaties in het ziekenhuis komt. Ik ben geen tegenstander van digitaliseren. Maar je zal een patiënt altijd eerst moeten zien.” Bronovo
Sluimer is gedreven actievoerder voor het openhouden van HMC Bronovo, het inmiddels flink afgeschaalde hospitaal in het chique Haagse Benoordenhout, waarvan de toekomst na 2024 onzeker is. Actiegroepen van omwonenden, voormalig medisch specialisten en wijkverenigingen willen er een ziekenhuis behouden waarin huisartsen, GGZ en paramedici samenwerken.
Mét een nu verdwenen 24/7 spoedzorg en een intensive care. ,,We zijn in gesprek met de belangrijkste ziektekostenverzekeraars, de huisartsen rondom Bronovo, de politieke partijen en de wijkverenigingen’’, zegt Leo Smits, bestuurslid van Houd Bronovo Open.
De voorstanders weten zich gesteund door de gemeenteraad. Een aantal partijen, waaronder de VVD van zorgwethouder Kavita Parbhudayal, heeft het openhouden van Bronovo zelfs in het verkiezingsprogramma staan. Alleen: de gemeenteraad en het gemeentebestuur hebben geen zeggenschap over ziekenhuizen. Ziekenhuizen
Gaat HMC Bronovo straks toch voor veranderingen zorgen op de kaart met ziekenhuizen? Zo ziet die er nu uit in Den Haag en omgeving: het Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan in Den Haag is dicht en de specialisten, verpleegkundigen, bedden en patiënten zijn verhuisd naar het grote HagaZiekenhuis aan de Leyweg. Het Diaconessen Ziekenhuis in Voorburg is een centrum geworden voor dagbehandelingen en in Zoetermeer is de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis onzeker door financiële problemen. Door een oude samenwerkingsovereenkomst met het HagaZiekenhuis zit het ziekenhuis in Den Haag nu ook met die financiële last. Bij Reinier de Graaf in Delft en het LUMC in Leiden spelen geen verhuis- of sluitingsperikelen.
HMC, met de locaties Westeinde, Bronovo en Antoniushove in Leidschendam, puzzelt momenteel driftig op plannen welke gebouwen bij de nieuwe toekomst horen. Volgens Ingrid Wolf, bestuursvoorzitter van HMC, wordt ‘het ei’ van het vastgoed- en huisvestingsplan begin april gelegd om intern te worden beoordeeld. Welke rol Bronovo daarin krijgt laat ze in het midden.
,,Bronovo staat nu niet te koop en u hoort mij niet zeggen dat Bronovo na 2024 sluit. Er zit al wat relativering in”, zei ze deze week in een bijeenkomst met gemeenteraadsleden. ,,Maar het is een misverstand te praten over Bronovo als zelfstandig ziekenhuis met eigen dokters en verpleegkundigen. Het is onderdeel van HMC met drie locaties waarin onze schaarse medewerkers rouleren.”
De investeringen die nodig zijn om de locatie Westeinde, waar het overgrote deel van de zorg van HMC nu is geconcentreerd, te vernieuwen, zijn niet alleen enorm maar gaan ook lang duren, zo’n 15 jaar. Zorgen zijn er extern of dat wel allemaal kan terwijl het ziekenhuis in bedrijf is. ,,Is er dan wel voldoende capaciteit?” vraagt Willem Beaumont, voormalig arts bij GGD Haaglanden, zich af. Parkeerproblemen
Nu al actueel is de lastige bereikbaarheid van het binnenstadsziekenhuis Westeinde. Volgens Wolf kan de gemeente wél een rol spelen in het verbeteren van de doorstroming op de aanvoerwegen naar het ziekenhuis en het uitbreiden van openbaar vervoer er naar toe. ,,Dat laatste is vanuit bepaalde wijken moeilijk. Ook kunnen we alle hulp gebruiken bij het oplossen van de parkeerproblemen daar.”
Wolf heeft nog een waarschuwing aan Den Haag. ,,We moeten er als stad kien op zijn dat we ons niet focussen om van de ene kant van de stad naar de andere te moeten reizen voor zorg, maar dat we van Den Haag naar Groningen moeten’’, zegt ze. ,,Ik voorzie dat er straks in Nederland nog maar 25 of 30 interventiecentra zijn.”
Veel tijd om de hele gezondheidszorg te transformeren is er niet. Het aantal bewoners in en rond Den Haag groeit harder dan voorspeld en het aantal 70-plussers verdubbelt. Die senioren hebben gemiddeld één chronische ziekte en krijgen toenemende ouderdomsklachten, waaronder dementie. Gecombineerd met te weinig personeel in de zorg is dát volgens deskundigen de nieuwe crisis die op ons af dendert.
Willem Beaumont, voormalig arts bij GGD Haaglanden, maakt zich er grote zorgen over. ,,Die almaar groter wordende groep alleenwonende ouderen kan na een operatie in het ziekenhuis helemaal niet alleen thuis herstellen. De thuiszorg is overbelast en de aanwezigheid van mantelzorgers wordt overschat.”
Juist bij dat probleem kan de gemeente Den Haag een belangrijke rol spelen, vindt HMC-bestuursvoorzitter Wolf. Het zou volgens haar enorm bijdragen als patiënten, die altijd beter af zijn als ze thuis kunnen herstellen dan in een ziekenhuis, vanuit de Wmo worden geholpen. Via de Wmo kunnen mensen gebruikmaken van bijvoorbeeld een boodschappendienst, huishoudelijke hulp of aanpassing van de badkamer. Beeldbellen
Beaumont ziet hoe dan ook een schrijnende tweedeling ontstaan. ,,Tussen degenen die het geld hebben om zich uitgebreider te verzekeren en degenen die dat niet kunnen. Tussen mensen die wel makkelijk beeldbellen en mensen die laaggeletterd zijn. In een stad met 200 nationaliteiten, ik maak me hele grote zorgen of iedereen wel de juiste zorg gaat krijgen.”
Omwonenden van ziekenhuizen die dicht zijn of mogelijk dicht gaan maken zich om meer zorgen dan het verlies van hulp dichtbij: wat komt ervoor in de plaats. Gezien de opbrengst is woningbouw het meest lucratief, maar omwonenden willen daarover zeker meepraten. Het HagaZiekenhuis heeft daarvoor al een projectgroep samengesteld om te luisteren naar omwonenden van het Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan. Ook rond het Bronovo staat iedereen op scherp voor het moment dat het ziekenhuis toch verdwijnt.
Volgens Aad de Groot, directeur van DSW Verzekeringen, ‘moet je vastgoed dat de bestemming zorg heeft nooit wegdoen’. ,,Dat krijg je later nooit meer terug.” Dat zal veel omwonenden van ziekenhuizen die dicht zijn of gaan als muziek in de oren klinken. Niemand wil zorg uit de buurt zien verdwijnen. De bestemming zorg kan ook een mooie combinatie van beide betekenen: woningen met een zorgelement, voor senioren bijvoorbeeld. Ook de gemeente Den Haag, van wie de grond onder het oude Rode Kruisziekenhuis is, wil dat graag.
Wat zou een voorbereiding op een nieuwe variant kunnen zijn? Er is sowieso nooit in NL een voorbereiding op een virus geweest..
Voor zoiets als corona hebben veel wetenschappers zoals Ab Osterhaus meer dan 10 jaar geleden al gewaarschuwd.. tja en daar is ook nooit iets mee gedaan.. Onze overheid heeft nu eenmaal geen geld over voor enige voorbereiding.. Daar hebben we mee te leven...
Ja en nee, er zijn tig dingen waar wetenschappers voor waarschuwen dat er een kans is dat het gebeurd. Als ze 10 jaar geleden op volle kracht hadden geïnvesteerd omdat Ab Osterhaus dat heeft gezegd en ze daar miljarden hadden uitgegeven, dan hadden we ze 8 jaar lang voor gek verklaard dat er zoveel geld naar toe ging.
Het had natuurlijk beter gemanaged kunnen worden, dat is overduidelijk. Maar een virus als deze hou je nooit buiten de deur. Zodra je beseft dat het er is ben je al te laat. Zelfs Australië wat zichzelf als eiland hermetisch heeft afgesloten heeft meerdere lockdowns gehad.
we hebben het ook aangekund, code zwart nooit bereikt, en 12 jaar ziekenhuizen met personeel en dure appararuur open houden leeg kost meer geld wat dan tenkoste was gegaan van iets anders, maar nu is de situatie wel anders dat men voorbereid moet zijn
Nou aangekund... Hoeveel mensen zitten er nu nog thuis met long-covid? Zorgpersoneel is volledig afgemat, er worden nu nog operaties uitgevoerd die we in normale tijden als maanden geleden hadden willen doen.
We kleden de essentiële beroepen echt teveel uit. Er werken mensen die veel plichtsbesef hebben en ondanks slechte werkomstandigheden, ondanks matig salaris, ondanks weinig echte steun vanuit de maatschappij toch maar doorgaan. Omdat ze het niet over hun hart kunnen krijgen om zieke mensen te laten stikken (letterlijk).
Daar maakt de overheid keihard misbruik van. Waarom meer uitgeven als ze het werk toch wel uitvoeren? Dat is met de bril van een manager in het bedrijfsleven een logische keuze, maar je bent gewoon echt een lul als je dat doet.
Inderdaad, meer salaris, meer opgeleid personeel en bedden capaciteit is wel gewenst, ook al staan ze dan gedeeltelijk tijden leeg, want we kunnen niet iedere keer een groep ondernemers de prijs laten betalen van een pandemie zoals deze.
Comment