dan gaat alles dicht dus
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Corona gevolgen
Collapse
X
-
Het alternatief is dat alles blijft zoals gisteren en vandaag.. m.a.w. dat de cijfers verder blijven stijgen en de zorg nóg verder afgeschaald moet worden. Het lijkt me onverstandig het er maar op aan laten komen dat ziekenhuizen echt geen bedden meer overhebben..dan is Nederland écht te klein. Stel je voor je valt met je fiets, breekt wat botten en er word gezegd; ga maar naar huis, is niet levensbedreigend.. Sta je toch mooi te koekeloeren (en dat staan dus nu al veel hart- en kankerpatiënten en zo)
Comment
-
https://www.ad.nl/dossier-coronaviru...nnen~aed27e81/
Hoe Nederland de booster-boot miste: 'Er vallen extra doden doordat we zo laat zijn begonnen’
RECONSTRUCTIEAndere landen zijn allang begonnen met een boostervaccinatie, Nederland wachtte af en begon te laat, oordelen experts. Over kostbare maanden waarin het kwartje maar niet viel en personeelsproblemen bij de GGD.
Nederland treuzelde volgens diverse deskundigen met de boosterprik, waardoor de deltavariant nog agressiever om zich heen grijpt. De GGD’s wachtten op een formeel startschot van de Gezondheidsraad, daarna duurde het nog weken voordat begonnen werd. ,,Je moet een dag na een advies kunnen starten.’’
Dat stellen experts in een reconstructie van deze site over de boosterprik, die in veel andere landen goede resultaten toont. De besmettingsgolf raakt hier nu ook veel verpleeghuizen, de laatste maand is op zo’n negenhonderd locaties één of meerdere coronagevallen vastgesteld.
‘Debacle’
Juist daar had een snelle boosterprik het verschil kunnen maken, stellen experts, onder wie Jos van de Sande, jarenlang hoofd infectieziekten voor de GGD Hart voor Brabant. ,,Het is belachelijk dat het boosteren zo lang duurt, een debacle.’’ Al sinds oktober stijgen de besmettingen in verpleeghuizen. ,,Daar vallen extra doden doordat we zo laat zijn begonnen.’’
Ook oud-RIVM-topman Coutinho, de voorganger van van Dissel, snapt niet dat de uitvoering zo lang op zich liet wachten na het groene licht van de Gezondheidsraad op 2 november. ,,Je moet een dag na een advies kunnen starten. Zo’n ministerie weet wat eraan komt. De minister liep zelfs al op het advies vooruit in oktober”, zegt Coutinho. ,,Er was tijd. Nu duurt het weken, en gebeurt het maar mondjesmaat.”
Vorige week startte de boostercampagne in Nederland. Andere landen gingen ons al voor. De GGD heeft vooral gewacht op het formele startsein van de Gezondheidsraad. Nu moeten ook nog 11.000 medewerkers geworven worden.
,,Jan, hoe gaat het met je? Ben je benauwd?’’ Jan, bewoner van verpleeghuis Eerbrand in Eindhoven, antwoordt kortaf. ,,Slecht. Heel benauwd.’’ Het is begin november als de zuurstoftoevoer bij de voormalig caféhouder uit Eindhoven wordt opgevoerd.
Het is slechts één voorbeeld, maar de afgelopen maand hadden welgeteld 894 verpleeghuizen te maken met een of meer corona-infecties.
Juist daar had een snelle boosterprik het verschil kunnen maken, stellen experts dus. Dat een boosterprik het tij kan keren, bewijst België, waar eind september in verpleeghuizen de eerste extra prikken de armen in gingen. Landelijk stijgen infecties nog, maar in verpleeghuizen dalen die.
Voorloper Israël boosterprikte zich in de zomer al snel uit een agressieve Deltagolf. Ook Chili, IJsland, Servië, Hongarije, Malta en de VS moeten we ruim boven ons dulden in de boostervaccinatieranglijst. Net als bij de start van de eerste prikronde bungelt Nederland onderaan. Terwijl het kabinet en de GGD eerder stelden ‘klaar te zijn’ voor het geval dat.
Vooruitzien
Opnieuw spelen de complexe crisisorganisatie, logistieke hobbels, personeelsproblemen bij de GGD en een afwachtende houding de campagne parten. ,,Vaccineren is vooruitzien”, zegt immunoloog Rijkers. ,,Je moet snel handelen, niet wachten met zandzakken leggen tot het water al bij het huis is.”
Want het is geen overbodig extraatje, die boosterprik. Een derde shot Pfizer is bittere noodzaak tegen de Deltavariant, stellen experts. In september wijst de EU-organisatie ECDC al op het belang van een extra vaccindosis, afgelopen woensdag roept de Europese gezondheidsdienst zelfs alle landen op om iedereen van 40 jaar en ouder zo snel mogelijk een derde prik te geven.
Maar volgens de huidige planning komen 60-minners hier pas ergens in 2022 aan de beurt. Sinds vorige week worden verpleeghuisbewoners, zorgpersoneel en de oudste ouderen ingeënt met een extra dosis, in het nieuwe jaar komen 60- tot 80-jarigen aan de beurt. Zicht op de aantallen is er niet. De GGD-koepel noch RIVM kan desgevraagd het aantal gezette prikken melden.
Wachten
Opvallend genoeg stelt de GGD in een reactie op vragen van deze site dat ‘tot 2 november het beeld was dat er geen boosterprik nodig zou zijn volgens de Gezondheidsraad’, meldt een woordvoerder. Andere landen waren toen al volop aan het boosterprikken en nota bene minister Hugo de Jonge zelf vertelde op 12 okt voor de camera’s dat de ‘oudste ouderen’ aan de beurt komen voor de extra prik. Alleen de Gezondheidsraad moest nog even adviseren. Daar heeft de GGD op gewacht, blijkt nu.
En er is een personeelsprobleem. Omdat tijdelijke krachten zijn uitgevlogen en GGD’ers ook druk zijn met ‘fijnmazig’ vaccineren, moeten de gezondheidsdiensten wéér de boer op. En dat in een krappere arbeidsmarkt dan een jaar geleden. GGD’s moeten het personeelsbestand nu verdubbelen, met 11.000(!) nieuwe medewerkers.
Die afbouw van het prikpersoneel blijkt bewust. Volgens minister De Jonge had het geen zin om personeel achter de hand te houden voor de eventuele boostercampagne, meldt hij via een woordvoerder. ,,Je kan medewerkers niet aannemen om op de bank te zitten wachten, het werk moet er echt zijn.”
Kritisch
Experts reageren uiterst kritisch. ,,Dat de GGD’s na het Gezondheidsraad-advies niet al op 2 november in de startblokken stonden, vind ik de grootste fout”, zegt emeritus-hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst. Hij leidde de voorloper van het Nederlandse Vaccin Instituut bij het RIVM. ,,Die dag had je echt kunnen beginnen. Of eerder. Eind augustus hadden ze in Israël al iedereen boven de twaalf een booster gegeven, daar hebben we te weinig van geleerd.”
Een GGD-arts spreekt van ‘een terugkerend probleem’ bij de pandemie-aanpak, met de GGD-eilanden die hun eigen ding doen. de Goeij, voorheen GGD-directeur en directeur-generaal Volksgezondheid, ziet liever ‘één generaal’. ,,In tijden van nood moeten RIVM, GGD, alle professoren die op de tv komen met verschillende standpunten, de voorzitter van intensivisten, de voorzitter van het landelijke spreidingsmodel, en 783 andere organen die er ook iets mee te maken hebben, een duit in het zakje doen. Als er een vergadering is over vaccineren, zitten er wel dertig generaals aan tafel. Het klinkt misschien autoritair, maar als het oorlog is, is er maar één generaal nodig.’’
Volgens Coutinho begon de trage respons al bij het Gezondheidsraad-advies van september, toen de adviseurs stelden dat een extra prik nog niet nodig was: ,,Toen dacht ik voor het eerst: kijkt de raad wel goed om zich heen, bekijkt ze wel alle gegevens uit alle landen?
Israël
In dat beruchte advies stelde de raad dat van afnemende afweer geen sprake was, wel adviseerde ze alvast te ‘anticiperen’ op het moment dat het anders uitpakt. Ondertussen leken beleidsmakers en adviseurs zich blind te staren op de puike bescherming van vaccins tegen ernstige ziekte, zegt Van der Zeijst: ,,In het tweede advies richt de Gezondheidsraad zich in november nog helemaal op het voorkomen van ernstige ziekte, terwijl wetenschappelijk bewijs aantoont dat het boostervaccin in Israël ook enorm effect heeft op de circulatie van het virus.”
Gok genomen
Maar volgens Kullberg is dat wel degelijk relevant, het over de wereld verdelen van vaccins helpt ook het ontstaan van nieuwe virusvarianten voorkomen, meldt hij. Daarbij nemen landen soms ‘een gok’ door een advies van medisch experts niet af te wachten. ,,Israël heeft een gok genomen. Achteraf kun je zeggen: goed gegokt, want we zien nu inderdaad dat de bescherming terugloopt en dat boosters werken.” Daarbij zijn vaccins primair bedoeld tegen ernstige ziekte en sterfte, benadrukt Kullberg. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’, maar eventuele bijwerkingen moeten ook gewogen worden.
Inmiddels worstelen diverse Europese landen met recordaantallen infecties, liggen harde lockdowns in het verschiet en wordt de boosterprik in rap tempo tot het standaard-arsenaal gerekend. Landen die verder zijn met extra prikken jubelen over de effecten. Het Verenigd Koninkrijk heeft nu 15 miljoen boosterprikken gezet en gaat voorlopig een winter in zonder lockdown.
Veel Nederlanders moeten wachten op die extra vaccinatie. Het ministerie van Volksgezondheid verdedigt ondertussen het tempo. Er is zo snel mogelijk gehandeld, stelt een woordvoerder: ,,De uitvoering van een operatie van het prikken van ruim 5 miljoen mensen, en als 60-minners aan de beurt komen nog meer, is niet te onderschatten qua logistiek en organisatie.”
Strategie
Die toon was de afgelopen maanden wel anders. In een debat met de Eerste Kamer vertelde De Jonge in juli dat Nederland ‘qua organisatie en bevoorrading’ klaarstond. En GGD-Ghor-chef André Rouvoet zei in september op de radio nog dat de GGD eenvoudig kon opschalen voor het boosterprikken. ,,Dat bereiden we voor. Als dat besluit valt, zijn we er klaar voor.”
Klaar betekende dus blijkbaar: binnen een maand, en na felle kritiek, zeventien dagen. En nog is het de vraag of de juiste strategie gekozen is. Experts als Van der Zeijst stellen dat de booster beter eerst ingezet kan worden bij jongeren, die het virus sneller verspreiden: ,,Als je verspreiding meer wilt remmen, de snelheid uit de golf wilt halen, zou je kunnen kiezen voor een start bij de jongere leeftijdsgroepen.’’
Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte lijdt Nederland aan een hardnekkige vorm van exceptionalisme. ,,Telkens denken we dat het coronavirus in het buitenland heftiger uitwerkt. Alsof er behalve de Deltavariant ook een Oranje Variant zou bestaan, die ons minder problemen geeft. Eentje waar geen boosters tegen nodig zijn.”
Comment
-
Met deze halve maatregels lijkt me niet dat het snel voorbij zal zijn.. maar dat kan ook niet het doel zijn, lijkt me. Anders hadden ze wel gekozen voor drie weken alles dicht..op de supermarkt na. Zijn Mark en Hugo zieltjes aan het winnen?
Comment
-
-
maakt allemaal niet uit, Zuid Afrikaanse mutatie is al in Belgie en veel heftiger dan delta., en mutaties ontstaan waar er te weinig gevaccineerd is, in heel Afrika is maar 2% gevaccineerd dus we beginnen opnieuw.
De gehele wereld moet tegelijk gevaccineerd worden en dat gaat nooit werken dus we komen in een totaal andere situatie dan we nu zitten of over denken komende weken,
kan je allemaal aan de kant schuiven
altijd lockdowns kan ook niet, dus we gaan vele doden accepteren onder de zwakkeren en ouderen, het is niet anders.
Situatie in Belgie is veel erger dan in Nederland, meer patienten bij een bevolking van ruim 11 miljoen en wij hebben er ruim 17 miljoen hier, infectiecijfers zijn daar ook al hoger en ziekenhuis bedden vergelijkbare capaciteit aan Nederland.
Dus die gaan ook op hun bek, en dan zie je in Duitsland en Frankrijk ook alles stijgen, Oostblok is en blijft een ramp
Het huidige virus wint al van ons, en de nieuwe mutatie zal dat virus verpulveren
Er komt een compleet nieuwe bak ellende aan die de huidige ellende doet verbleken.
Comment
-
Mutatie is een normaal natuurlijk aspect van virale ontwikkeling. Veel mutaties zijn niet sterker dan de vigerende variant, sommige ook wel en die geven een virus een betere kans op verspreiding. Er zullen meer mutaties komen en pas als er eentje is waarop onze vaccins geen vat hebben, is er een serieus probleem. Of dat ooit zal gebeuren, weet niemand. Maar áls dat gebeurt, maak dan je borst maar nat.
Over deze nieuwe mutatie is nog vrijwel niets bekend. ik lees in berichten hierboven dat hij veel gevaarlijker is dan de delta-variant. Dat is nog helemaal niet bekend. Er zijn zorgen, maar nog geen feiten (dienaangaand). Kan ook heel goed met een sisser aflopen. Maar, dat geldt voor elke nieuwe mutatie: kan meevallen, maar kan ook tot een drama leiden. Part of the game.
Wat ik overigens veel gekker vind dan die nieuwe mutatie, is dat er onder 600 passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika, 61 mensen zitten die positief testen op Corona. Dat is tien procent. Als dat cijfer representatief zou zijn voor intercontinentale vluchten, dan geeft dat wel te denken.
Comment
-
met gevaarlijker bedoel ik besmettelijker, want het gevolg van een virus wat veel besmettelijker is dat het veel sneller rond gaat en dat is dus gevaarlijker aangezien de zorg dat niet aankan
En je vindt dat er nu geen serieus probleem is in de wereld met aantal zieken, doden en lockdows waar velen aan kapot gaan op welke manier dan ook?
Comment
-
Originally posted by Bergstrom View Postmet gevaarlijker bedoel ik besmettelijker, want het gevolg van een virus wat veel besmettelijker is dat het veel sneller rond gaat en dat is dus gevaarlijker aangezien de zorg dat niet aankan
En wat betekent die knipoog? Vind je het grappig?
besef je niet dat veel mensen lijden onder corona en dat iedere x stomme grappige opmerkingen totaal niet leuk zijn in deze context?
Comment
-
https://www.ad.nl/dossier-coronaviru...prik~a4166721/
LIVE | Omicron-variant ‘hoogstwaarschijnlijk’ in Duitsland opgedoken, Britse Labour-partij wil versnelde boosterprik
De recent in zuidelijk Afrika opgedoken nieuwe coronavariant, de vijfde die door de Wereldgezondheidsorganisatie als ‘zorgelijk’ wordt aangemerkt, noopt een groeiend aantal landen de grenzen voor reizigers uit die regio te sluiten. Ook de VS heeft daartoe nu besloten. De omicron-variant van het coronavirus is mogelijk besmettelijker dan de tot nu toe bekende versies. De laatste ontwikkelingen rond het virus lees je in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier.
---------------
Kortom het gaat helemaal fout
Comment
-
-
Originally posted by Bergstrom View Postmet gevaarlijker bedoel ik besmettelijker, want het gevolg van een virus wat veel besmettelijker is dat het veel sneller rond gaat en dat is dus gevaarlijker aangezien de zorg dat niet aankan
En je vindt dat er nu geen serieus probleem is in de wereld met aantal zieken, doden en lockdows waar velen aan kapot gaan op welke manier dan ook?
Wat ik probeerde duidelijk te maken in mijn vorige bericht, is dat sommige mensen m.i. erg voorbarige conclusies trekken over deze nieuwe mutatie. Jij ook, overigens. De mate van besmettelijkheid zegt namelijk niet vanzelfsprekend iets over de aard van het ziekteverloop. In theorie (want we weten het gewoon nog niet) kan het zo zijn dat deze mutant besmettelijker is, maar een minder ernstig ziekteverloop laat zien. Of dat hij minder besmettelijk is, maar wel ernstiger klachten veroorzaakt. Het kan echt alle kanten op. Als deze mutant meevalt, kan een volgende een drama veroorzaken (en vice versa). Daarom: afwachten tot er kennis is opgedaan. Die ontbreekt gewoon nog, nu.
Comment
Comment