we zitten op ca. 14 miljoen vaccins totaal, weet niet hoeveel 1e en 2e prikken daar in zitten
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Corona gevolgen
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1645...-verwacht-rivm
Vaccins bieden bescherming
Delta-variant coronavirus rukt op in Nederland en is deze zomer dominant, verwacht RIVM
AMSTERDAM - De zogeheten Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De Delta-variant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt.
In de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt dat de Delta-variant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliepen, de Delta-variant kreeg.
Op korte termijn zal het groeiende aandeel van de Delta-variant niet leiden tot meer ziekenhuisopnames. „Ook niet met de aankomende versoepelingen.” Het totale aantal besmettingen neem nog af. Het najaar is volgens het RIVM echter wel „een punt van zorg.” Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke Delta-variant „kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd”, waarschuwt het instituut. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn.
Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaar zijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. „Ook tegen de Delta-variant”, aldus het RIVM.
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/stormloop...last~a4225cd7/
nou met de vaccinatiegraad zit het dus wel goed,
Comment
-
Bij elke mutatie wordt er weer van de daken geschreeuwd alsof het hele 'feest' weer opnieuw begint. Elke keer zijn de vaccins daar resistent tegen geweest.
Als het jaren lang gaat door-muteren wordt het wel een probleem, dus we hebben er zelf ook baat bij om een krachtige operatie in te zetten in de armere landen met vaccinatie.
Comment
-
Originally posted by fetishsex View Postwe zitten op ca. 14 miljoen vaccins totaal, weet niet hoeveel 1e en 2e prikken daar in zitten
Volledig gevaccineerd 4,5 miljoen (2x 4,5 = 9 milj)
Alleen 1e prik 5 milj
Alles bij benadering, want sommigen krijgen maar 1 prik. 😁 Dus misschien moet je de 2 getallen omdraaien 😉
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1935...en-door-corona
Nou dat is ook fijn nieuws, ben wel benieuwd hoe het over 2 maanden is
Comment
-
Originally posted by Johan Geluk View Posthttps://www.telegraaf.nl/nieuws/1935...en-door-corona
Nou dat is ook fijn nieuws, ben wel benieuwd hoe het over 2 maanden is
Nu maar hopen dat het zo blijft.
Want vrees het ergste met die nieuwe mutaties.
Ik denk dat het allemaal te snel gaat nu. De maatregelen worden te snel los gelaten.
Vanmiddag nog wezen shoppen. Het was echt te druk in de winkels.
Mensen die bovenop elkaar liepen en allemaal zonder mondkapjes.
De meeste doen net of er nooit iets aan de hand was. Maar het corona virus is er nog steeds.
Hoop dat dit goed gaat.
Comment
-
Als de vaccinatie graad maar goed is en die is goed bij ons
de landen waar het nu fout gaat zoals nu ook Zuid Afrika, is gewoon een veels te lage vaccinatiegraad
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7685...gen-corona-aan
Comment
-
En die zou in Nederland volgende maand op 80% zijn wat voldoende moest zijn. Echter dat percentage is te laag voor o.a. de Deltavariant die veel besmettelijker blijkt te zijn en dan gaat die mutatie dus snel rond want de groepsimmuniteit zal dan immers niet werken ook omdat in het buitenland het virus nog sneller rondgaat omdat daar het aantal gevsacineerden veel lager is dan hier.
Comment
-
ja dat las ik ook, Bruls zei dat: https://www.ad.nl/nijmegen/bruls-ale...alen~a0c3303f/
Bruls alert op corona na zomer: ‘Houd er rekening mee dat we weer maatregelen moeten opschalen’
BURGEMEESTER IN CORONATIJDNIJMEGEN - Nederland gaat van het slot. Vanaf dit weekend mogen we bijna alles weer. Maar juist nu nagenoeg alle coronaregels geschrapt zijn, is burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls op zijn hoede. ,,De pandemie is nog niet over.”
,,Het klinkt misschien gek nu we deze zaterdag bijna alle coronaregels over boord gooien: maar ik ben iets bezorgder over de toekomst dan een maand geleden. Waar ik toen het gevoel had dat we een historische periode afsloten omdat het land weer open zou gaan, merk ik nu dat ik alerter ben. De pandemie is nog niet voorbij. Wat gaat het najaar brengen?
,,Er zijn veel onzekerheden. Hoe lang werken de vaccins? Zijn ze bestand tegen nieuwe virusvarianten? Welke invloed hebben terugkerende vakantiegangers op de coronacijfers? Hoewel we de crisisbestrijding vanaf komende maand in de waakstand zetten, houd ik er rekening mee dat we na de zomer toch weer moeten opschalen.”
,,Of er in het najaar weer een lockdown komt? Zover wil ik niet gaan. Maar maatregelen zijn er in alle soorten en maten. Die moeten we deze zomer niet meteen allemaal in de prullenbak gooien nu het qua cijfers goed gaat. Want besef je wel: hiér hebben we het virus aardig onder controle, maar wereldwijd is de pandemie nog steeds aan de gang.
,,Hoe de toekomst eruit ziet, weet ik oprecht niet. Misschien moeten we ieder jaar een herhalingsprik gaan halen. Dat lijkt me nog het minste probleem. En begrijp me niet verkeerd: we staan er qua corona duidelijk veel beter voor dan twaalf maanden terug. Binnen een jaar tijd hebben we meerdere werkzame vaccins ontwikkeld. Leve de medische wetenschap! Ik kijk met een blij gemoed uit naar alle versoepelingen. En toch: zolang het virus niet weg is, moet er iemand alert blijven. Noem het beroepsdeformatie, maar laat mij dat dan maar doen.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1815...soepelingen-nu
Merkel wil grenzen dicht voor alle Britten
Deltavariant grijpt wereldwijd razendsnel om zich heen: hoe verstandig zijn versoepelingen nu?
AMSTERDAM - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil elke Brit de toegang tot Europa ontzeggen, in Moskou liggen de ziekenhuizen weer ouderwets vol met coronapatiënten en Australië staat volledig in de paniekstand omdat het na anderhalf jaar hermetisch gesloten grenzen toch ten prooi dreigt te vallen aan de nieuwste versie van het coronavirus, de deltavariant. Intussen zijn in Nederland net de laatste versoepelingen doorgevoerd. Hoe verstandig is dat?
Het is nog maar een kleine greep uit alle nieuwsberichten over de deltavariant, waaruit inmiddels een deltaplusvariant – bekend onder de naam B.1.617.2.1 – is ontstaan die nog besmettelijker en wellicht dodelijker is.
Het is nog maar een kleine greep uit alle nieuwsberichten over de deltavariant, waaruit inmiddels een deltaplusvariant – bekend onder de naam B.1.617.2.1 – is ontstaan die nog besmettelijker en wellicht dodelijker is.
Deltaplusvariant weer anders
De deltaplusvariant verschilt van de gewone deltavariant doordat die beschikt over de K417N-mutatie. Die mutatie was al eerder aangetroffen bij andere varianten.
De bestaande vaccins beschermen mogelijk niet tegen deze mutatie, aldus Francois Balloux, hoofd van het University College Londen Genetics Institute. Ook professor Tang van de Universiteit van Leicester vermoedt dat de plusvariant in staat is om de vaccinatiebescherming te omzeilen.
India
De Indiërs constateren dat deze variant leidt tot ernstigere longklachten en een verminderde natuurlijke afweer. Balram Bhargava, algemeen directeur van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek, denkt dat over zeven tot tien dagen meer bekend wordt over de vraag of de bestaande vaccins afdoende zijn tegen de plusvariant.
Hoever de plusvariant om zich heen heeft gegrepen is de grote vraag. Tot nu toe zijn slechts tweehonderd gevallen aangetoond, waarvan het grootste deel in de VS (83), gevolgd door India (48) en Engeland (41). Daar heeft Downing Street 10 inmiddels besloten alles in te zetten om de plekken waar die is vastgesteld, van de buitenwereld te isoleren.
Dominant
Wat wel duidelijk is, is dat de gewone deltavariant razendsnel om zich heen heeft gegrepen en nu al de dominante soort is in tientallen landen. Vergeleken met de eerste alphavariant, is delta 40 tot 60 procent meer besmettelijker, aldus het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC).
Australië – dat sinds het begin van de corona-uitbraak in China dankzij een strikt gesloten grenzen beleid aan de lockdowndans wist te ontsnappen – moet nu daarom toch op slot. Twintig miljoen inwoners (80 procent van de bevolking) zitten verplicht thuis in afwachting van nieuwe strengere maatregelen die maandag bekendgemaakt worden. Twee weken geleden werd de deltavariant voor het eerst in Australië vastgesteld, bij een chauffeur die vliegtuigbemanningen vervoert.
Zere been
De eis van Angela Merkel dat elke Brit geweerd wordt aan Europese grenzen, was tegen het zere been van de zuidelijke landen die de inkomsten van de Britse toeristen hard nodig hebben. Maar desondanks maakte Spanje maandagochtend bekend dat het de maatregelen rond de Britten gaat aanscherpen. Zonder negatieve test zijn de Balearen voor hen verboden gebied. Daar vond een paar dagen geleden een uitbraak plaats onder meer dan zeshonderd vakantievierende studenten.
En ook in Hongkong en Portugal zijn de Britten niet zomaar meer welkom. Hongkong weert vanaf maandag elke Brit en Britten die zonder vaccinatie Portugal in willen moeten eerst 14 dagen verplicht in quarantaine.
Ook Zuid-Afrika scherpt de maatregelen aan. Alle bijeenkomsten, binnen of buiten, worden verboden net als de alcoholverkoop. Scholen gaan weer dicht en er komt een avondklok.
Versoepelingen
Intussen is er in Nederland steeds meer mogelijk. Sinds zaterdag mogen kroegen bijvoorbeeld weer onbeperkt open en geldt er geen vastomlijnd maximumaantal meer, zolang er afstand gehouden kan worden. Ook zijn amateurwedstrijden weer voor iedereen toegestaan, kunnen nachtclubs en discotheken open en is zowel binnen als buiten de maximale groepsgrootte afgeschaft.
Bovendien geldt er geen mondkapjesplicht meer, uitgezonderd het openbaar vervoer en het voortgezet onderwijs, terwijl werken op kantoor steeds meer mogelijk wordt. Vanaf woensdag kunnen er ook evenementen plaatsvinden.
Vaccinaties
Het zijn nogal forse stappen, vindt viroloog Bert Niesters. „Ik had liever gezien dat we die versoepelingen pas hadden doorgevoerd als iedereen die dat wilde de eerste prik binnen had en we wat meer weten over die variant. Dan voel je je toch veiliger.” Naar verwachting bereikt ons land dat moment rond half juli. Met vaccinatie kan veel schade van de gewone deltavariant in ieder geval voorkomen worden, zo zijn de eerste aanwijzingen.
Want hoewel de huidige vaccins iets minder goed hun werk doen tegen de gewone deltavariant, beschermen ze nog voor een aanzienlijk deel, blijkt uit studies van Public Health England. Pfizer – waarvan zo’n 70 procent van de prikken in ons land afkomstig is – beschermt twee weken na de tweede prik voor 88 procent, waar dit bij de Britse variant 93 procent was. Bij AstraZeneca daalt de bescherming van 66 naar 60 procent.
Pfizer
De kans op ziekenhuisopnames is na twee prikken klein. Pfizer beschermt voor 96 procent daartegen bij de gewone deltavariant, AstraZeneca voor 92 procent. Vanwege die argumenten lijkt Nederland op de korte termijn niet bezorgd. Zo verwacht het RIVM niet dat de deltavariant snel tot meer ziekenhuisopnames zal leiden. „Ook niet met de versoepelingen”, zo stelt het instituut. En juist die ziekenhuisopnames zijn tijdens deze crisis als maatstaf voor al dan niet versoepelen gebruikt.
Volgens het instituut is momenteel ongeveer een tiende van de besmettingen afkomstig van de deltavariant. De verwachting is dat deze versie in de zomer dominant wordt in Nederland. Voor wat betreft de plusvariant zegt het RIVM de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
Het instituut maakt zich vooral zorgen over het najaar, als die variant overal aanwezig is en het seizoenseffect voor meer besmettingen en mogelijk meer ziekenhuisopnames zorgt. Vanwege de opmars van de deltavariant heeft Nederland wel al een inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk ingesteld en blijft de anderhalvemeterregel intact.
Ook viroloog Ab Osterhaus stelt dat we voorzichtig moeten blijven. „Als het vaccineren tegenvalt en ons land er te laconiek mee omgaat, moeten we oppassen. We hebben vorig jaar de plank al misgeslagen. Toen konden mensen lekker op vakantie en was de teststraat op Schiphol vanaf vijf uur ’s middags al dicht. Ik vind dat mensen zich na hun vakantie – zeker uit de zuidelijke landen – sowieso moeten laten testen. Als we dat niet doen, kun je extra maatregelen met deze besmettelijkere variant niet uitsluiten.”
Want hoewel jongere mensen, die nog het minst gevaccineerd zijn, over het algemeen minder ziek worden van corona, blijven er risicogroepen bestaan, benadrukt Niesters. „Vergeet de mensen die een transplantatie hebben gehad of kankerpatiënt zijn, niet. Zij hebben mogelijk wel een prik gehad, maar hebben een verminderde afweer en lopen alsnog meer risico besmet te raken.”
Comment
-
Originally posted by frankkinky View PostEn die zou in Nederland volgende maand op 80% zijn wat voldoende moest zijn. Echter dat percentage is te laag voor o.a. de Deltavariant die veel besmettelijker blijkt te zijn en dan gaat die mutatie dus snel rond want de groepsimmuniteit zal dan immers niet werken ook omdat in het buitenland het virus nog sneller rondgaat omdat daar het aantal gevsacineerden veel lager is dan hier.
Comment
-
daar ga ik nu ook over twijfelen als ik lees dat de vaccinaties van nu niet zouden helpen, en weer zie ik geen reactie van onze overheid qua info. Terwijl je in het buitenland toch reacties en acties ziet t.a.v. deze mutatie.
Comment
Comment