1 prik als je in het afgelopen half jaar positief bent geweest op corona. Wel goed als dat ook kan, sinds oktober zijn er 1,1 miljoen mensen besmet geraakt. Dat scheelt dus alweer een miljoen prikken, zo is er ff een snelle sprong gemaakt!
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Corona gevolgen
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1886...ij-dan-gedacht dat die 3e golf eerder afgelopen zou zijn is mooi, maar wat dan met die 4e golf die men verwacht en de vaccinaties nog niet opschieten, gaan we nu dan over een maand meer versoepelingen krijgen?
Comment
-
Originally posted by Sander Schimmelpenninck View Posthttps://www.telegraaf.nl/nieuws/1886...ij-dan-gedacht dat die 3e golf eerder afgelopen zou zijn is mooi, maar wat dan met die 4e golf die men verwacht en de vaccinaties nog niet opschieten, gaan we nu dan over een maand meer versoepelingen krijgen?
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2094...inatiepuinhoop
Nee geen debat... vallen ze weer, kan er nu eens gewoon beleid en aktie gemaakt worden wat een stumperig land zijn we geworden
Comment
-
Mja beetje opruiende titel. Er staat al een debat gepland volgende week over de corona-aanpak, maar een aantal oppositiepartijen willen een apart debat over de vaccinatie-strategie. Met al het politieke gekloot de laatste week is er al te veel afleiding van daadwerkelijk iets doen. Elke keer apart op het matje komen om uren lang dezelfde vragen te beantwoorden, en dan over een week weer, dat lijkt me ook niet efficiënt.
Wel belangrijk dat het besproken wordt uiteraard!
Comment
-
Er moet een corona vaccinatie commander in chief worden aangesteld die mandaat krijgt en dat vaccinatiebeleid regelt. De huidige toestand kost levens, levensjaren, en mensen hun financien en toekomst. En daar maakt niemand zich druk om. Nee wij maken ons druk over slavernij v tig 100 jaar geleden zonder slachtoffers die in leven zijn. Zullen we ons eens richten op mensen die in leven zijn en of hun kinderen etc die in leven zijn. Dan hebben we al een onmogelijke taak. We zijn niet eens in staat slachtoffers vd toeslagen affaire of aardbevings ellende te helpen. De politieke partijen zijn met hun gekonkel nog amper in staat im tijden v crisis snel een kabinet te vormen. Het is toch ongehoord watvoor brevet v onvermogen onze leiders anno 2021 uitstralen. En ze er mee wegkomen ook.
Comment
-
Originally posted by Pietertje68 View PostHugo de Jonge is toch 'de corona-minister'?
Comment
-
-
Originally posted by Ed Raket View Post
ja minister van het hele gedoe, en daarom werd al op tv geopperd om net als in de UK waar dit wel goed en serieus wordt aangepakt een apart iemand aan te stellen allen voor die vaccinaties, want het het is duidelijk dat het bij ons een bende is. Er zijn vaccins, er zijn mensen om ze te zetten, maar ze worden niet voldoende gezet, en dat kost levens etc. Het is een schande voor een goed georganiseerd en rijk land zoals wij met dichte bevolkingsdichtheid dus betere logistiek dan vele andere landen.
We beginnen nu wel echt achter te lopen inderdaad, zitten op 11,8% van de bevolking die gevaccineerd is. Terwijl andere landen in de EU ondertussen op 17-19% zitten.
Volgens mij heeft Nederland meer ingezet op het Janssen vaccin, waar we deze maand de eerste levering van krijgen. En dan ben je met 1 prik klaar. Misschien dat we daarmee een inhaalslag kunnen maken?
Comment
-
niet een minister gewoon 1 persoon, die je die functie geeft
janssen vaccin zijn de eerste vaccins verkeerd gemaakt die zijn vernietigd, de rest eist eerst de USA op omdat ze daar gemaakt worden en zij een wet hebben dat alles in eigen land eerst naar hun eigen bevolking gaat
maar probleem is nu niet de vaccins, want er liggen 1 miljoen op de plank, en er zijn prikkers, maar ze worden niet weggeprikt, de hele organisatie is een ramp, geen duidelijke strategie en leiding en ze geven elkaar allemaal de schuld
zie ook https://www.telegraaf.nl/nieuws/1288...-uit-te-leggen
Comment
-
Comment
-
https://www.parool.nl/nederland/aant...-toe~b7e481bc/ in de ziekenhuizen is de druk nog groot, nu weer meer infecties dan gisteren, lijkt wel te stabilaseren
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2006...me-dingen-doen
Interview met coronaminister
Hugo de Jonge: ’In het zicht van de haven gaan we geen domme dingen doen’
DEN HAAG - De aanpak van de coronacrisis nam deze week opnieuw een onverwachte wending. Het AstraZeneca-vaccin wordt niet meer toegediend aan mensen onder de zestig. Intussen ervaren veel Nederlanders dat het prikken maar niet opschiet. Tijd voor een interview met coronaminister Hugo de Jonge.
Geen bewindsman die het tijdens de coronacrisis zo voor de kiezen krijgt als De Jonge (43). Zijn hardnekkige optimisme ontaardt soms in bravoure, wat slecht voor hem uitpakt als hooggespannen verwachtingen niet worden waargemaakt.
Geen bewindsman die het tijdens de coronacrisis zo voor de kiezen krijgt als De Jonge (43). Zijn hardnekkige optimisme ontaardt soms in bravoure, wat slecht voor hem uitpakt als hooggespannen verwachtingen niet worden waargemaakt.
Tegelijkertijd is er de totale onvoorspelbaarheid van de crisis, zoals de gedeeltelijke prikstop met het AstraZeneca-vaccin laat zien. Het hoort er allemaal bij, zegt De Jonge: „Ik snap best dat mensen het na alle berichten spannend vinden. We kunnen nu met recht zeggen: boven de zestig is het verstandig om ermee door te gaan.”
De aanpassing leidt in elk geval niet tot een versnelling van het prikken?
„In Nederland gaat het net zo snel als in andere Europese landen. De snelheid wordt bepaald door de leveringen.”
Waarom staan we in Europa dan onderaan de priklijsten?
„Het wisselt. We staan in de middenmoot van Europa en sneller kan niet. Er zijn een hoop misverstanden over de snelheid. Zoals dat we heel veel voorraad hebben. Deze week rijden we 900.000 vaccins uit.”
Wij zagen weer een lijstje voorbijkomen waarop we onderaan bungelen. Waarom zijn die voorraden niet vorige week al geprikt?
„Omdat die er grotendeels nog niet waren. En als er een voorraad binnenkomt, is er eerst controle en dan volgt de distributie naar de GGD’s, huisartsen en instellingen. Aan het begin van de week heb je dus veel voorraden en aan het eind een minimale hoeveelheid. De vraag is hoeveel veiligheidsvoorraad je moet aanhouden voor als er een levering niet of later komt, zonder de hele operatie in de soep te laten lopen. Bij Pfizer was dat eerst vijf dagen, toen drie en nu twee dagen. We varen heel scherp aan de wind.”
Overweegt u ook het Russische vaccin Spoetnik te kopen?
„Zeker. De versnelde beoordelingsprocedure bij het EMA is gestart om te bekijken of het vaccin veilig en effectief is. Wil je er op korte termijn iets aan hebben, dan zouden ze wel in het tweede kwartaal van 2021 moeten kunnen leveren. Ik begrijp dat dit nog lastig is. Maar ik ben ook bezig met de inkoop van vaccins voor volgend jaar. Daartoe zullen nieuwe contracten worden afgesloten waarbij we ook afspraken maken over de werking tegen mutanten van het virus. Ook daar kan Spoetnik zeker onderdeel van zijn.”
Intussen wordt er veel geklaagd over de manier waarop mensen zich voor een vaccin kunnen melden. Slimste mens-jurylid Maarten van Rossem wist voor zichzelf een vaccin te regelen, door vasthoudend te blijven bellen.
„Het moment waarop dat bij hem lukte, zat dicht bij het moment dat zijn leeftijdsgroep aan de beurt was.”
Ikke ikke ikke en de rest kan stikken’ verweet u hem. Past het een minister om zo hard uit te halen naar een burger?
„Wat mij stoorde was de houding om te proberen voor te piepen ten koste van iemand die ouder is dan hijzelf en statistisch een grotere kans heeft op ernstige ziekte door corona. Je belast ook nog het belsysteem als iedereen dat gaat zitten proberen. En vervolgens het verwijt maken aan de GGD dat het zo’n chaos is! Dat doe je toch ook niet als je voordringt bij de Albert Heijn? Bovendien: bekende Nederlanders zijn niet belangrijker dan andere Nederlanders.”
In de media verschijnen dagelijks allerhande experts die ons bijschijnen over de crisis, zoals Diederik Gommers en Ernst Kuipers. Zij vertellen vaak dat wat u doet niet deugt. Gommers zei deze week dat u en de GGD niet lijken te beseffen dat het crisis is. Wat vindt u daarvan?
„Ik heb grote waardering voor onze medische experts. Maar ik moet beslissingen nemen die met dilemma’s omgeven zijn. Die komen niet altijd goed voor het voetlicht. We kijken heel goed welke experts we nodig hebben om onze besluiten goed te nemen. Als het gaat om de ontwikkeling van de epidemie, moet je bij virologen en epidemiologen zijn. Het advies over vaccinatie vragen we aan de gezondheidsraad...”
…en dus niet aan ic-specialist Gommers?
„Je wordt nooit groter door op een ander te gaan staan. De mensen van de GGD zijn dag en nacht in de weer met het bestrijden van de crisis, met testen en vaccineren. Net als de mensen bij het RIVM of hier op het ministerie. En de huisartsen. Als je kijkt hoe die mensen hun werk doen, vind ik het aanmatigend te zeggen dat daar de urgentie niet wordt gevoeld. Daar trek ik een streep. Ze werken zich echt het snot voor de ogen.”
Maar moeten we die experts in de talkshows dan blijven geloven, ook al praten ze over zaken waar ze wellicht wat minder verstand van hebben?
„Ook uit die kritieken spreekt voor een deel ongeduld. Ik denk dat de hele samenleving, naast de strijd tegen het virus, ook aan het strijden is tegen de eigen coronamoeheid. Dat betekent dat mensen vatbaar worden voor alternatieve theorieën. Iedere suggestie in de media waarom er sneller geprikt zou kunnen worden, wordt dan van harte aanvaard en aangenomen. Want misschien is het waar.”
Op dit moment liggen er ruim zevenhonderd coronapatiënten op de ic. Intussen lijkt het kabinet voor te sorteren op meer versoepelingen. Is dit wel het juiste moment?
„We zien dat de derde golf wat lager lijkt dan verwacht. Het zou te maken hebben kunnen hebben met de miljoenen vaccinaties die we nu hebben gezet en de miljoenen mensen die de ziekte hebben doorgemaakt. Bij elkaar naar schatting zo’n zes miljoen mensen met bescherming. Dat is een schild tegen de verspreiding van het virus.”
Een paar weken geleden werd er nog hel en verdoemenis gepredikt over die derde golf en nu valt het allemaal ineens erg mee. Dan is er toch ook iets mis met de ramingen van het RIVM?
„Dan onderschat u het duizelingwekkend aantal factoren waar die prognoses rekening mee dienen te houden. Bijvoorbeeld of mensen die gevaccineerd zijn het virus kunnen verspreiden zonder er zelf ziek van te worden. Maar ook de mate waarin iemand die ziek is geworden later nog iemand kan besmetten. Vervolgens heb je te maken met de mate van besmettelijkheid van het virus van verschillende varianten. En met in hoeverre mensen zich houden aan de maatregelen. Er was en is veel onzeker en dus kan er sprake zijn van voortschrijdend inzicht.”
Kiest het kabinet uit voorzorg niet gewoon steeds de extra voorzichtige route vanwege de onzekerheid?
„Hmm, dat denk ik niet. Het is waar dat als je in ziekenhuizen begint over versoepelingen, mensen zich daar afvragen waar je mee bezig bent. Dat is ook een realiteit waar wij rekening mee moeten houden. In het zicht van de haven gaan we geen domme dingen doen. Maar we gaan niet voorzichtigheidshalve onnodig lang de boel op slot laten. Een deel van de mensen lijdt onder het virus. Maar misschien lijden nog wel meer mensen onder de maatregelen tegen het virus.”
Dat laatste geldt al veel langer dan de afgelopen weken. Waarom gaat u daar ineens wel rekening mee houden?
„Of het echt een andere afweging is, weet ik niet. We willen dinsdag met een openingsplan komen en perspectief bieden hoe we in stappen de samenleving kunnen openen. Of we het eerste stapje dan al kunnen zetten of later, hangt af van het OMT-advies.”
Kunnen mensen op zomervakantie?
„Naar mijn beste inschatting van dit moment: ja. Maar alles staat of valt met de leveringen van de vaccins. Ik verwacht dat aan het begin van juli iedereen de eerste prik heeft gehad en twee derde volledig beschermd is door vaccinatie. Half mei komen we met een nieuw reisadvies.”
Nog even een blik op het veelbesproken debat over de mislukte verkenning van vorige week. Hoe heeft u daarnaar gekeken?
„Nou... Politiek haalt niet altijd het mooiste in mensen naar boven. Maar ik onthoud me verder van commentaar langs de zijlijn.”
U werkt nauw samen met premier Mark Rutte. Die leek er vorige week bijna uit te vliegen. Wat zou het voor het aanpakken van de coronacrisis betekenen als dat was gebeurd?
„Dat had voor de crisisaanpak desastreus geweest.”
Komt het trouwens nog goed met het CDA?
„Ja.”
Wanneer?
(glimlacht) „Misschien moet ik ook daar niet als commentator over optreden. Ik hou heel veel van die partij en van haar gedachtegoed. En om die reden ben ik positief.”
Wilt u door als minister, mocht het CDA opnieuw gaan regeren?
„Ik heb nog niet veel tijd gehad om daar over na te denken, want alles wat ik in me heb zet ik in voor het aanpakken van de crisis. Er zijn momenten die ontzettend eenzaam kunnen voelen. En er zijn momenten waarop je juist heel veel steun ervaart. Ik voel me thuis in deze rol. Ik sta zoveel liever met de handen aan het stuur en vol in de wind, dan met mijn handen in de zakken langs de kant. Maar ik leef in het nu. Mocht de partij de vraag stellen over het hierna, dan ga ik hem dan pas beantwoorden.”
In de nieuwste aflevering van de podcast ’Afhameren’ gaat politiek commentator Wouter de Winther uitgebreid in op het interview met Hugo de Jonge:
Comment
Comment