Zodra de boeren een x op een rustig tijdstip demonstreren schrikt de politiek wakker, maar wejenlang mogen xr activisten de a10 en a12 bezetten zonder gevolgen of enig geluid uit de politiek
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hebben de demonstrerende boeren gelijk?
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...an-polarisatie
Na boerenprotesten in Europa
Von der Leyen veegt erfenis Timmermans van tafel: ’Symbool van polarisatie’
STRAATSBURG - Onder druk van boerenprotesten en Europese verkiezingen opent EU-kopstuk Ursula von der Leyen de aanval op de politieke erfenis van Frans Timmermans. „Er is een echte stimulans nodig die verder gaat dan louter rendementsverlies.”
© ANP/HH
Onder druk van boerenprotesten en Europese verkiezingen opent EU-kopstuk Ursula von der Leyen de aanval op de politieke erfenis van Frans Timmermans.
Critici binnen de Europese Commissie verwijten ex-Eurocommissaris Timmermans en zijn ’architect’ Diederik Samsom een beleid van opleggen, verbieden en belasten. De andere Eurocommissarissen zijn mede verantwoordelijk voor al hun voorstellen, maar onder druk van boerenprotesten en Europese verkiezingen wil Brussel op de valreep een andere koers varen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen rekent dinsdagochtend tijdens een debat in het Europees Parlement genadeloos af met de methode-Timmermans. Ze opent de aanval op zijn natuuraanpak. „Boeren hebben een waardevolle business case nodig voor natuurmaatregelen. Misschien hebben we die case niet overtuigend gemaakt”, aldus het EU-kopstuk. „Er is een echte stimulans nodig die verder gaat dan louter rendementsverlies.”
’Andere aanpak nodig’
Het plan-Timmermans voor halvering van pesticidengebruik sterft een stille dood. „Het is een symbool van polarisatie geworden”, aldus de Duitse christendemocraat. Ze kondigt vervolgens aan dat het voorstel – reeds gestrand in het Europees Parlement – wordt ingetrokken. „Het onderwerp blijft, maar er is een andere aanpak nodig.”
© ANP/HH
Boeren protesteren in Spanje tegen het Europese landbouwbeleid.
Voor tuinders in het Westland en bollenboeren in de Bollenstreek is dat goed nieuws. De land- en tuinbouwsector steunt het terugdringen van pesticidengebruik, maar het plan-Timmermans was volgens hen ’onrealistisch’ vanwege het hoge tempo en het gebrek aan alternatieven.
Vorige week heeft Brussel voor een jaar de stekker uit een Europese eis voor akkerbouwers getrokken. Boeren hoeven daardoor niet een deel van hun land braak te laten liggen. Binnenkort lanceert de Commissie een voorstel om de lastendruk voor boeren te verminderen. Von der Leyen laat dinsdag ook weten te willen kijken naar de hoge kunstmestprijs: daar ligt een kans voor de Nederlandse lobby om groen licht te krijgen voor het duurzame alternatief renure.
’Vertrouwen creëren’
De Commissievoorzitter is onlangs een beraad met boerenorganisaties, wetenschappers en de agriketen gestart om te praten over de toekomst van de agrarische sector. Von der Leyen stelt dat het beleid meer van onderaf moet komen: „We moeten samen de situatie analyseren, ideeën delen en scenario’s voor de toekomst ontwikkelen. We moeten een gepolariseerd debat achter ons laten en vertrouwen creëren.”
Ook bij de presentatie van een nieuw Europees klimaatdoel voor 2040 wil de Europese Commissie de boeren ontzien. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Om het nieuwe doel van 90 procent reductie van broeikasgassen te halen moet er volgens een impactanalyse wel degelijk hard worden ingegrepen bij de landbouwsector.
’Verkiezingscampagne’
En ook bij het boerenberaad zijn veel kanttekeningen te plaatsen: het werk van de huidige Europese Commissie zit er bijna op. Nieuwe wetsvoorstellen komen er dus niet meer. De toonverandering van Von der Leyen wordt door haar politieke tegenstanders niet voor niets weggezet als een ’verkiezingscampagne
In Brussel verwacht iedereen dat de Duitse nog een rondje wil, maar haar politieke familie zit niet te wachten op een soort Greta Thunberg. Voor de Europese christendemocraten is de stem van het platteland essentieel om weer de grootste te kunnen worden
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1953...olledige-steun
Rutte in Brussel op de bres voor boeren: ’Zij verdienen onze volledige steun’
BRUSSEL - Demissionair premier Mark Rutte springt in Brussel op de bres voor onze boeren. Per brief roept hij voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op om een ’tussenoplossing’ mogelijk te maken voor een groen alternatief voor kunstmest. Daarnaast nodigt Rutte de topvrouw uit om in Nederland de ’uitdagingen van de agrarische sector’ te bespreken.
© ANP / ASSOCIATED PRESS
Rutte met Ursula von der Leyen
Door het verlies van een Europese uitzondering voor het uitrijden van dierlijke mest zitten veel Nederlandse boeren letterlijk in de ’shit’. Veehouders moeten de mest nu voor veel geld afvoeren, tegelijkertijd zijn boeren door de strenge mestregels afhankelijker geworden van dure kunstmest. Dit laatste is een probleem waar de agrarische sector in de hele Europese Unie van wakker ligt.
Veel Nederlandse boeren zien daarom in het groene wondermiddel Renure een lichtpuntje om uit de mestcrisis te raken. Dit alternatief voor kunstmest wordt gewonnen uit dierlijk mest, maar met minder nadelige gevolgen voor natuur en milieu. Voorstanders wijzen bovendien naar de enorme CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van gewone kunstmest.
Win-winsituatie
„Dit is een duidelijke win-winsituatie voor boeren, het klimaat en het milieu”, schrijft Rutte in zijn brief aan EU-kopstuk Von der Leyen. En de brief, ingezien door De Telegraaf, schrijft de minister-president niet voor niets. Strenge mestregels van Brussel zorgen er nog altijd voor dat het middel niet op grote schaal mag worden gebruikt in Nederland. De Europese Commissie ziet Renure namelijk als dierlijk mest en wil pas op zijn vroegst in het najaar kijken of het anders kan.
„Het is begrijpelijk dat dit een zorgvuldige afweging vereist, en dat heeft onze volledige steun”, schrijft Rutte in zijn brief. „Maar we mogen geen tijd verliezen en dringen er daarom bij u op aan om mogelijke tussenoplossingen mogelijk te maken om Renure als synthetische meststof toe te staan. (…) Wij zijn ervan overtuigd dat Renure een praktische en concrete oplossing biedt die de groene transitie en boeren op korte termijn kan helpen.”
De Europese Commissie heeft in de aanbeveling voor een nieuw klimaatdoel voor 2040, onlangs gepresenteerd door Eurocommissaris Wopke Hoekstra, al een opening geboden voor het gebruik van de circulaire biomest. Een groot aantal EU-lidstaten wil eveneens snel aan de slag met Renure, zo bleek onlangs tijdens een vergadering van EU-landbouwministers.
Geitenpaadje
Achter de schermen valt te horen dat Brussel vooral bang is voor een Nederlands geitenpaadje. Met name de milieuambtenaren van Europese Commissie zien graag dat ons land het mes zet in de veestapel.
Maar deze idealistische flank van eurocraten verliest met de komst van Europese verkiezingen snel terrein. Onder druk van boerenprotesten in alle hoeken van de EU heeft Von der Leyen een koerswijziging ingezet. De verwachting is dat de nieuwe Europese Commissie afscheid neemt van de Frans Timmermans-aanpak van belasten, verbieden en saneren.
Rutte staat in zijn brief stil bij de noodzaak van de groene transitie, maar doet dat met zeer warme woorden over de agrarische sector. „Boeren in heel Europa zijn op constructieve wijze aan deze transitie begonnen, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor voedselzekerheid”, aldus Rutte. „Veel boeren hebben echter ook te maken met kleine marges en hoge administratieve lasten, wat resulteert in zorgen over hun levensonderhoud en een afnemend draagvlak voor de groene transitie. Zij verdienen onze volledige steun.”
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/met-ver...eren~a411a3c4/
PREMIUMBoeren blokkeerden op 1 februari de straten rond het Europees parlement in Brussel. De Europese Commissie erkent nu dat het voor hen ‘in de praktijk lastig is om aan de normen te voldoen’. © Reuters
Met verkiezingen op komst wil ‘Brussel’ laten zien dat het luistert naar boeren
Maandag komen boeren weer met hun trekkers naar Brussel, waar de Europese landbouwministers hun vrijwel zeker tegemoet zullen komen. De eerste succesjes zijn al geboekt. Met de verkiezingen in aantocht wil ‘Brussel’ laten zien dat het luistert. En dat gebeurt op meer terreinen.
In Brussel heerst zorg over veel kiezers die naar rechts neigen vanwege de in hun ogen doorgeslagen klimaat- en milieuregels. De boeren, met hun imago van harde werkers die bezwijken onder de Brusselse regeldruk, verwoorden die onvrede het luidst.
Vandaar dat commissievoorzitter Ursula von der Leyen, daartoe aangemoedigd door de Franse president Macron en de Belgische premier De Croo, hen vijf jaar na het begin van de Green Deal, het pakket Europese milieu- en klimaatmaatregelen - ineens razendsnel tegemoet komt.
Afgelopen donderdag erkende de Europese Commissie dat het voor landbouwers ‘in de praktijk lastig is om aan de normen te voldoen’ en kwam ze met een reeks voorstellen om ‘de administratieve lasten’ te verminderen. Het aantal controles op boerderijen zou bijvoorbeeld worden gehalveerd. Maandag buigen de ministers van landbouw zich erover.
De nieuwe toezeggingen volgen op het schrappen van de regel dat 5 procent van de landbouwgrond braak moet blijven liggen. Die regel was bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het voorstel om pesticidengebruik te halveren werd helemaal ingetrokken. Want dat was volgens Von der Leyen ‘een symbool van polarisatie’ geworden.
Top-down benadering
Tegenstanders van de eerder veelbesproken natuurherstelwet putten hier moed uit. Die nieuwe wet - nu nog een voorstel - bevat maatregelen om de staat van de natuur te verbeteren, maar is in onderhandelingen tussen de 27 regeringen en het parlement al danig afgezwakt.
In een open brief aan Von der Leyen hekelde de grootste Europese landbouworganisatie, de Copa-Cogeca, dit weekend toch nog eens de ‘top-down benadering’ van de wet. ,,In de huidige vorm zal die leiden tot stijgende kosten en administratieve rompslomp voor onze leden, en dus onbegrip en afwijzing.”
Een stemming als die van komende dinsdag was jarenlang een formaliteit: namelijk de afsluiting van een lang wetgevingstraject. Maar de afgelopen weken zijn verschillende voorstellen juist in die allerlaatste fase alsnog gesneuveld. Zo onthield de Duitse regering alsnog zijn steun aan de ‘anti-wegkijkwet’ die bedrijven verplicht om de negatieve impact van hun activiteiten te beperken zodat consumenten erop kunnen vertrouwen dat een leuk jurkje niet onder erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd.
Ruim vier jaar was er over vergaderd. De Nederlandse Europarlementariër Lara Wolters had het er zelfs voor over om haar baby mee te nemen naar nachtelijke vergaderingen. De Duitse regering was eerder al akkoord gegaan, maar de liberale FDP ziet al die nieuwe regels voor bedrijven - haar achterban - uiteindelijk toch niet zitten. Volgens de andere partijen omdat ze er slecht voor staat in de peilingen.
Rukje naar rechts
Zo zorgt de angst voor een overwinning van rechts al voor een ruk(je) naar rechts, zeggen waarnemers in Brussel. Anderen zeggen: er wordt eindelijk geluisterd. En dat zal nog wel even doorgaan. Europese boeren krijgen binnenkort een enquête van de Europese Commissie in de bus: welke Europese regel is volgens hen overbodig of nodeloos tijdrovend? Von der Leyen heeft toegezegd dat de uitkomsten met aandacht worden bekeken.
De Europese verkiezingen zijn nog bijna 100 dagen ver weg. Von der Leyen zette afgelopen week alvast de toon. Ze riep kiezers op om toch vooral voor middenpartijen te stemmen: ,,We moeten duidelijk maken dat onze tegenstanders, Poetin en zijn vrienden, of ze nu van de AfD zijn, of het Marine Le Pen is of Wilders of andere extremistische krachten, de democratie in Europa in de weg staan. Ze willen die vernietigen. Zij willen Europa kapot maken.”
Ongewone taal voor de voorzitter van de Europese Commissie, die hier sprak als kandidaat van de christendemocraten, maar de stormvlag is dan ook echt gehesen. De EU zoals we die nu kennen is gebouwd op compromissen tussen de drie grote politieke stromingen: christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen.
In Nederland is het niet anders. ,,Er is veel naar de laatste twee verkiezingsuitslagen gekeken”, zegt een hoge EU-diplomaat. ,,Niet uit een plotselinge belangstelling voor Nederland, maar omdat politici willen weten of dat in hun land ook kan gebeuren.” Het antwoord is ja. In maar liefst negen van de 27 landen staan radicaal-rechtse ‘anti-EU’ partijen in de peilingen bovenaan.
Met het zogeheten migratiepact dat zij in december sloten, hopen EU-leiders te kunnen aantonen dat ze ook aan dát onderwerp echt wat aan het doen zijn.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1775...emoet-te-komen
Ongekende stap: Brussel wil met spoed snoeien in groene eisen om boeren tegemoet te komen
BRUSSEL - In reactie op de boerenprotesten lanceert de Europese Commissie vrijdag nieuwe voorstellen om te snoeien in allerlei groene eisen. Brussel wil daarvoor zelfs met spoed het Europese landbouwbeleid openbreken, een ongekende stap.
Als het aan Brussel ligt sneuvelt voor boeren de verplichting om 4 procent van hun landbouwgrond braak te laten liggen. Deze omstreden eis was al tijdelijk geschrapt, maar bronnen melden aan De Telegraaf dat er nu bereidheid is om het definitief om te zetten naar een boervriendelijke maatregel. Niet langer een aanslag op het verdienmodel, maar een groene subsidie als een akkerbouwer het wél doet.
Ook de omstreden kalenderlandbouw, waardoor Nederlandse akkerbouwers afgelopen najaar niet volgroeide piepers moesten rooien, gaat op de schop. Verder stelt Brussel voor om het mogelijk te maken voor lidstaten om tussentijds jaarplannen voor Europese landbouwsubsidies aan te passen. Zo kunnen regeringen beter anticiperen als boeren onverwacht worden geconfronteerd met extreme droogte, bosbranden of overstromingen.
Boer baas
De boer moet vooral weer meer baas over eigen wei worden, lijkt het devies van de Commissie. Brussel komt deze keer niet op de proppen met tijdelijke maatregelen, maar met het voorstel om het EU-landbouwbeleid aan te passen. Het huidige beleid is slechts een jaar in werking.
De Commissie kan dit niet op eigen houtje doen. Lidstaten en het Europees Parlement moeten zich buigen over de voorstellen om de EU-wetten tussentijds te wijzigen. Dat komt maar zelden voor. Bovendien wil Brussel het allemaal met spoed regelen.
© ANP / AFP
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die zich persoonlijk bemoeit met het landbouwdossier, wil het nog voor de Europese verkiezingen doordrukken. Het is nog maar de vraag of de Europese besluitvormingsmachine dit tempo kan bijbenen.
De voorstellen komen grotendeels uit de koker van EU-landbouwministers. Die buigen zich nog deze maand over de voorstellen. Komende week spreken staatshoofden en regeringsleiders er al over op de EU-top in Brussel.Dubbelrol
De persoonlijke bemoeienis van Von der Leyen kan niet los worden gezien van haar dubbelrol. Als boegbeeld van de Europese christendemocraten bij de verkiezingen moet ze zien te voorkomen dat centrumrechtse kiezers op het platteland massaal vluchten naar uiterst rechtse concurrenten.
Naast concrete voorstellen komt de Europese Commissie ook nog met een discussiedocument met ideeën om het verdienmodel van boeren te verbeteren. Voor Nederland worden lang nog niet alle problemen opgelost: Brussel doet voorlopig nog niets aan de mestcrisis. Dit dossier valt onder het uiterst strenge Europese milieubeleid en niet onder het landbouwbeleid.
Brussel zal naar verwachting vooral kritiek oogsten bij natuur- en milieuorganisaties. Die zien met leden ogen aan hoe de ene na de andere groene maatregel in de landbouw sneuvelt.
Comment
-
https://www.ad.nl/wetenschap/ecoloog...dige~acb08bd1/
PREMIUMRaymond Klaassen. © Marco in 't Veldt
Ecoloog pleit voor ander landbouwsysteem: ‘De boer is niet de schuldige’
INTERVIEWEcoloog Raymond Klaassen wil graag dat we in debat gaan over de onbalans tussen natuur en landbouw. ,,Boeren zijn niet het probleem, zij zijn vooral slachtoffer van het landbouwsysteem dat we samen hebben vormgegeven.”
De essentie van zijn betoog is helder: we moeten in de milieudiscussie niet met een beschuldigende vinger wijzen naar de boeren. Zij zijn slechts uitvoerders van een verkeerd landbouwsysteem waarvoor de agro-industrie de grootste verantwoordelijkheid draagt. En dus ook voor de problemen met stikstof, bodemkwaliteit, grondwater en biodiversiteit. Problemen met hoge kosten, waar de maatschappij nu voor opdraait.
Dit betoog van ecoloog Raymond Klaassen, verbonden aan de faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), sluit naadloos aan bij een maatschappelijk debat dat wetenschappers van de universiteit willen aanzwengelen. Hun ‘forum’ draagt de titel ‘Liekuut’, Gronings voor rechtuit of rechtdoorzee. En dat past, want Klaasens statement is weinig mensen in de sector ontgaan. ,,Boeren zeiden: ‘nou, eindelijk iemand die er een keer zo naar kijkt’. Het verrast me natuurlijk niet dat de agro-industrie het anders ziet.’’
Moeten we alleen maar medelijden hebben met de boeren? Ze worden niet aan hun lot overgelaten. Er zijn subsidies, compensatie- en uitkoopregelingen.
,,We moeten vooral niet boos op ze zijn. Als ik goede gesprekken met boeren heb, denk ik: wat zitten jullie toch in een rotpositie. Boeren zijn vooral slachtoffer van het systeem dat heel erg is gericht op productie, op maximale opbrengst per hectare. Maar deze werkwijze is zo intensief dat het allerlei problemen oplevert voor het milieu. Dat wij als maatschappij de kosten daarvan moeten betalen, is niet eerlijk. We moeten ons vooral richten op de agro-industrie. Zij heeft een grote verantwoordelijkheid in dit systeem. Het zijn vooral de grote ondernemingen die producten afnemen en verwerken, die gewasbeschermingsmiddelen en zaden leveren, die heel veel hebben bepaald in het landschap. Als de boer wil veranderen, dan loopt hij tegen grenzen aan. Als hij stopt met bieten telen en een gewas als luzerne, een oud voerdergewas dat minder kunstmest en beschermingsmiddelen nodig heeft, gaat verbouwen, dan gaat hij failliet. De boer heeft die bieten nodig om te overleven.’’
U loopt in Oost-Groningen in verwondering rond in de natuur omdat u een ‘oneetbaar landschap’ ziet. Wat bedoelt u daarmee?
,,Ik zie geen landschap dat op ons bord ligt of dat we in de supermarkt terugvinden, maar dingen die slecht zijn voor onze gezondheid, suiker van bieten, of die we niet direct kunnen eten. Bijvoorbeeld graan dat bestemd is voor diervoeder. Oost-Groningen is de graanschuur van Nederland, maar je kunt er geen brood mee bakken. Dat is heel inefficiënt. Als je voeding belangrijk vindt en als je dat een taak vindt van de akkerbouw, dan zou je andere keuzes maken in de gewassen die je teelt. Dan zou je bijvoorbeeld kiezen voor peulvruchten. Bovendien kun je je afvragen of we zoveel suikerbieten moeten telen, want we weten dat suiker niet goed voor ons is.’’
Hoe komen we tot de verkeerde keuzes?
,,Dat komt voor een groot deel door de verwerkende industrie. Een boer heeft afnemers nodig en die bepalen eigenlijk wat er wordt verbouwd, want zij bieden de boeren een afzetmarkt. De boeren verbouwen waar ze geld aan kunnen verdienen en moeten daar grootschalig op inzetten, terwijl de opbrengst daarvan eigenlijk niet in verhouding staat met de omvang van hun teelt. Want eerlijk is eerlijk, wat er per hectare aan gewassen wordt geoogst, dat is indrukwekkend veel. Mede omdat bij de hele innovatie in de landbouw altijd wordt ingezet op het maximaliseren van de productie. Maar ik ben er niet zeker van of dat in belang is van de boer en van de maatschappij. Dat is vooral in het belang van de afnemende partijen, opdat ze winst kunnen maken. Die grote productie hebben we te danken aan allerlei investeringen die niet goed zijn voor het landschap, zoals de inzet van veel gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Voor het milieu als geheel is dit een uiterst gebrekkig landbouwsysteem.’’
Volgens u zijn er slechts ‘kleine aanpassingen’ nodig om het leven van de boer en het landschap te verbeteren. Dat verrast me, omdat het probleem zo complex is.
,,We hebben uiteindelijk wel een ander systeem nodig, denk ik. Alleen, ik geloof dat je al heel gauw kleine stapjes kunt maken in de richting van dat model. Je kan niet van vandaag op morgen het roer helemaal omgooien.’’
Één zo’n stapje zou dus kunnen zijn dat je de boer veel beter betaalt voor zijn luzerne?
,,Links of rechts heeft elk stapje met geld te maken. Neem het ploegen. Er wordt door akkerbouwers steeds minder geploegd. Door de hoge dieselprijzen is het gunstiger om de ploeg te laten staan. Maar deze ontwikkeling is ook hartstikke interessant omdat het beter is voor de bodem. Maar de meeste stappen om te verduurzamen kosten de boer geld, zodat het zonder financiële hulp niet mogelijk is deze te nemen.’’
Dan is ook een andere opstelling nodig van de agro-industrie, een machtsblok met een sterke lobby in Brussel waar de meeste regelgeving vandaan komt.
,,Het zal niet meevallen om in overleg met die industrie tot een betere lastenverdeling te komen. Dat niet alleen de lasten bij de boer en de samenleving liggen, maar meer bij de agro-industrie. Ik vind ook dat de politiek daar een rol in zou moeten spelen. Ergens diep van binnen weet de agro- industrie ook zij wel dat deze manier van werken niet toekomstbestendig is. Het is dus ook in haar belang om na te denken over innovatie die zich richt op duurzame productie. Zonder al dat extra gebruik van kunstmest en gewasbescherming. De behoudzucht zit niet bij de boeren, maar bij de agro-industrie.’’
,,Het is heel vervelend voor de boeren dat de regels steeds veranderen en er veel nieuwe regels komen om te verduurzamen. Daarmee vragen we de boeren allerlei kosten te maken die ze helemaal niet kunnen dragen. Zonder hen ook een langetermijnperspectief te bieden, ze de tijd te gunnen om te verduurzamen. Daardoor ontbreekt het aan een strategie en investeringen voor de lange termijn.
,,Landbouw moet weer een integraal onderdeel worden van de natuur. Landbouw is in essentie natuur. Dat zullen heel veel boeren beamen, maar we zijn in onze landbouw doorgeschoten. De balans is zoek. We zijn nu te afhankelijk geworden van gewasbescherming en kunstmest. Je doet aan de beste landbouw door juist de natuur, de ecologie weer centraal te stellen.’’
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1030...-in-mestcrisis
Doorbraak voor Nederlandse boeren in mestcrisis
DEN HAAG - Nederland heeft in Brussel een overwinning bereikt met een belangrijk plan om boeren te helpen tijdens de mestcrisis. Dat meldt demissionair minister Piet Adema (Landbouw).
© ANP / HANS VAN RHOON
Nederland smeekt de Europese Commissie al jaren om het gebruik van Renure toe te staan, dit is een duurzaam alternatief voor duur kunstmest.
Grootschalig gebruik was tot nu toe niet mogelijk door strenge Europese milieuregels. Renure wordt gemaakt op basis van dierlijke mest, maar heeft de milieuvriendelijke eigenschappen van kunstmest. Bovendien komt er niet een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot vrij bij de productie.
Boeren moeten door strengere Europese regels minder mest uitrijden op hun land. Het afvoeren kost heel veel geld en het zorgt voor meer gebruik van duur kunstmest.
„Ik heb net het nieuws gekregen van de Europese Commissie dat er voorstellen komen om Renure te gebruiken als vervanger van kunstmest”, zegt een dolblije Adema. „Dit is echt fantastisch nieuws.”Uitwerking
Het is nog even afwachten wanneer boeren aan de slag mogen met het alternatief. Een concrete datum kan Adema nog niet noemen omdat er vanuit Brussel eerst nog een uitwerking van het nieuwe beleid zal komen.
Dankzij de boerenprotesten in alle hoeken van Europa vond Nederland opeens een luisterend oor in Brussel. Wat heeft geholpen: demissionair premier Mark Rutte heeft zich de voorbije weken actief bemoeid met het dossier. Zo bracht hij het aan de orde tijdens een EU-top en stuurde Rutte een brief naar EU-kopstuk Ursula von der Leyen.Zoden aan de dijk
Boerenorganisatie LTO is verheugd met de stap, zegt voorzitter Ger Koopmans. Hij spreekt over een ’veelbelovend’ plan. „Het is goed dat minister-president Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure. Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.”
In reactie op vragen van De Telegraaf was de Europese Commissie nooit duidelijk over de bezwaren tegen het Nederlandse plan. Achter de schermen klonk dat Brussel bang was dat Nederland met een geitenpaadje onder strenge milieuregels probeerde te komen. Nederland verloor een uitzondering op het uitrijden van mest vanwege gebrek aan vooruitgang op milieugebied.
Krimp van veestapel
Verder ging in Brussel het verhaal rond dat Europese milieuambtenaren vonden dat Nederland eerst werk moest maken van krimp van de veestapel. Dit laatste gerucht noemt een woordvoerder van de Commissie „ongegrond.”
VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft zich jarenlang vanuit het Europarlement hard gemaakt voor Renure. „Heel erg blij met deze goedkeuring. Hiermee wordt Nederland minder afhankelijk van kunstmest”, reageert de liberaal. „Beter voor boer én klimaat.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1331...wopke-hoekstra
Geen hard verzet, maar ook geen gejuich voor CO2-plannen Wopke Hoekstra
BRUSSEL - Vanuit EU-lidstaten klinkt nog geen hard verzet tegen een nieuw Europees klimaatdoel voor 2040. Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) wil in dat jaar 90 procent minder CO2-uitstoot. Maar om daar te komen, zo klinkt het onder EU-klimaatministers, moet de volle aandacht nu gaan naar uitvoering van alle bestaande groene plannen.
© ANP / EPA
Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra.
Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat) omarmt de wens van Hoekstra, maar vindt wel dat er een goed plan moet komen om te zorgen dat het allemaal haalbaar is. In de Tweede Kamer is de steun broos: formerende partijen PVV, NSC en BBB zitten niet te wachten op weer een nieuw klimaatdoel.
EU-klimaatministers hebben zich maandag voor het eerst gebogen over de 2040-discussie. Pas maanden na de Europese verkiezingen van juni moet de lidstaten samen met het Europarlement een knoop doorhakken. Een flink aantal landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, willen nog geen kleur bekennen.
Denemarken
Binnen de Europese Unie vindt alleen Denemarken de denkrichting van Hoekstra niet ambitieus genoeg: er moet nog een klimaatdoel bij voor 2035 en voor 2040 moet het ‘minstens 90 procent’ worden. Volgens de Deense staatssecretaris wil Nederland dat ook. Dat klopt niet, zo laat minister Jetten desgevraagd weten. „Wij steunen het voorstel van Hoekstra.”
Toch loopt niet iedereen over van enthousiasme. Uit Midden- en Oost-Europese landen klinkt soms een kritische noot. „Het doel lijkt te ambitieus zolang we de effecten op ons land niet weten. We hebben veel industrie en de kosten voor omschakeling zullen bij ons erg hoog uitvallen”, zegt de Tsjechische minister Petr Hladik bijvoorbeeld. Zijn Roemeense ambtsgenoot Mircea Fechet ziet dat zijn landgenoten zich steeds meer verzetten tegen groen beleid. „Op het gebied van vervoer kunnen wij moeilijk resultaten boeken. We hebben veel oude auto’s en mensen met weinig koopkracht, voor onze bevolking zijn elektrische auto’s te duur.”
Kernenergie
Met de uitvoering van alle plannen van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans is het klimaatdoel voor 2040 al binnen bereik, dat stelt althans de Europese Commissie in berekeningen. De verwachting is dat de nieuwe Europese Commissie zich de komende vijf jaar daarom vooral wil storten op de uitvoering. Verschillende ministers hebben daar nog wel de nodige wensen voor. Zo klinkt er een brede roep op minder bureaucratie en meer aandacht voor eerlijke concurrentie met bedrijven uit landen buiten de EU. Verder pleit een aantal lidstaten, waaronder Nederland, voor de inzet van kernenergie om klimaatdoelen te halen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...ben-geluisterd
EU-lidstaten akkoord met versoepeling groene eisen boeren: ’We hebben geluisterd’
BRUSSEL - EU-lidstaten zijn het dinsdag in recordtempo eens geworden over de versoepeling van groene eisen voor boeren. Als het Europees Parlement volgende maand akkoord gaat, kunnen de mildere regels al in juni worden ingevoerd. De aanpassingen van het Europees landbouwbeleid zijn een reactie op boerenprotesten in alle hoeken van het landenblok.
© ANP / ASSOCIATED PRESS
Beeld van een boerenprotest in Brussel van maart 2024.
De Europese Commissie lanceerde nog geen twee weken geleden een pakket met maatregelen om het Europees landbouwbeleid open te breken. De lidstaten zijn akkoord gegaan zonder grote wijzigingen.
Als de plannen definitief worden zullen middelgrote en kleine boeren helemaal worden vrijgesteld van controles en eventuele straffen. In Nederland valt nog geen kwart van de boeren in deze categorie.
Verder sneuvelt de omstreden regel die akkerbouwers verplicht om 4% van hun land braak te laten liggen. Het idee is om deze dwangmaatregel om te zetten naar een vrijwillige regeling waarbij boeren een groene subsidie kunnen verdienen als ze meewerken. Ook de regels voor het wisselen van gewassen en kalenderlandbouw worden versoepeld. In Nederland ging het afgelopen najaar helemaal mis met de aardappels door kalenderlandbouw. Door strenge verplichtingen moesten piepers voor een bepaalde datum worden gerooid terwijl ze nog helemaal niet rijp waren voor de oogst.’Onvoorziene klimaatomstandigheden’
Verder moet het voor lidstaten mogelijk worden om tussentijds groene eisen aan de kant te schuiven bij ’onvoorziene klimaatomstandigheden’ zoals droogte en overstromingen. Het nieuwe landbouwbeleid, nog altijd een van de grootste subsidieposten van Brussel, is nog maar een jaar van kracht. Na een lobby van groene clubs en politici bevat het meer milieu- en klimaatvoorwaarden. Het is hoogst uitzonderlijk dat Brussel al zo snel haar eigen beleid met spoedwetgeving wil corrigeren.
De koerswijziging heeft alles te maken met de boerenprotesten en de komst van Europese verkiezingen. Vooral centrumrechtse partijen zijn bang dat de bevolking op het platteland vlucht naar uiterst rechtse partijen die zich al jaren verzetten tegen de groene agenda van Brussel.
’Snel actie ondernomen’
„We hebben naar onze boeren geluisterd en hebben snel actie ondernomen om hun zorgen weg te nemen in een tijd waarin ze met tal van uitdagingen worden geconfronteerd”, zegt minister David Clarinval namens EU-voorzitter België. Het Europees Parlement buigt zich volgende maand over de voorstellen. De verwachting is dat het Europarlement in Straatsburg een eindoordeel zal vellen tijdens de laatste vergadering voor de verkiezingen.
Voor Nederlandse boeren zijn daarmee nog lang niet alle problemen opgelost. Vooral de mestcrisis, veroorzaakt door strenge Europese milieuregels, vormt nog een groot probleem. Afgelopen vrijdag deed de Europese Commissie wel een belangrijke handreiking: na een jarenlange lobby van Nederland is er een doorbraak bereikt rond het toestaan van Renure, een groen alternatief voor dure kunstmest.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1310...ormerende-vier
Uitgelekt mestpakket verhoogt druk op formerende vier
DEN HAAG - Het miljardenpakket van demissionair landbouwminister Piet Adema dat vorige week uitlekte via De Telegraaf, zet de verhoudingen binnen de formerende vier (PVV, VVD, NSC en BBB) op scherp. Partijen zijn het nog lang niet eens over welke onderdelen al dan niet gesteund moeten worden. Tot grote woede van Adema, die vooral PVV en BBB verwijt boeren in onzekerheid te houden.
© ANP / HH
Piet Adema
Dit komt dinsdagavond naar voren in een landbouwdebat. Daar kreeg minister Adema veel complimenten van PvdA/GL-Kamerlid Laura Bromet. Volgens haar lijkt het plan van Adema – dat onder meer een nieuwe grote opkoopregeling bevat, in het afromen van fosfaatrechten voorziet én bepaalt dat er minder vee per hectare mag worden gehouden – eigenlijk op een uitwerking van het PvdA/GL-programma.
Maar binnen de formerende vier klinkt er nog scepsis over de plannen. Met name BBB wil deze maand zelf nog met maatregelen komen die boeren zouden moeten helpen. Bovendien zou veel harder in Brussel moeten worden gewerkt om de Nederlandse belangen beter te vertegenwoordigen, zei Kamerlid Cor Pierik. Desnoods door nieuwe onderhandelingen te voeren. De PVV is evenmin enthousiast over Adema’s mestpakket, blijkt uit woorden van Kamerlid Jeanet Nijhof-Leeuw. Zij wil dat er niet wordt gefocust op het beëindigen van bedrijven.
Harde maatregelen
Die houding leidt dan weer tot onmin bij NSC. Kamerlid Harm Holman ziet dat er wel degelijk snel harde maatregelen moeten worden genomen omdat duizenden boeren -met name melkveehouders- anders failliet dreigen te gaan. Dat ziet ook VVD’er Thom van Campen, wiens partij in het demissionaire kabinet nu aan de knoppen zit. De weifelende houding van met name van PVV en BBB zorgt voor ’slapeloze nachten’ bij Adema, zegt hij. Volgens de minister hebben boeren hem zelf benaderd met de vraag om maatregelen nu zij met volle mestkelders zitten.
Het afvoeren van die mest (zo’n 300.000 tot 400.000 vrachtwagens per jaar) kost zoveel dat boeren dit financieel niet kunnen dragen. Verwijten dat hij niet genoeg zou doen in Brussel, bestrijdt hij. Volgens Adema heeft hij afgelopen vrijdag zelfs voor de ’derde keer persoonlijk het lid op de neus gekregen’ van de Eurocommissaris die belast is met milieuzaken en is er in Brussel écht geen ruimte om Nederland langer te ontzien. „Ondanks dat ik daar heb aangekaart dat er faillissementen aankomen, wij mooie grondgebonden bedrijven gaan verliezen en het risico bestaat dat boerenbedrijven die overblijven juist groter gaan worden. Ik heb tegen de Eurocommissaris gezegd dat ik die verantwoordelijkheid niet wil dragen, maar de deur blijft dicht.”
Mestcrisis
Adema zegt dat de problemen zo groot zijn dat partijen ter linker- én rechterzijde de handen ineen moeten slaan om de mestcrisis het hoofd te bieden. „Ik vind er ook wel iets van dat er Kamerleden zijn die zeggen: wij wachten rustig en laten de boeren wachten. De problemen zijn zó groot dat wij onze maatregelen nog even onder de pet houden”, aldus Adema, daarbij verwijzend naar PVV en BBB. Volgens de minister zijn maatregelen keihard nodig omdat er een dreiging is van een juridische procedure van Brussel die ’kan leiden tot enorme dwangsommen van honderden miljoenen’. Adema schetst ook dat Brussel dreigt de zogeheten derogatiebeschikking (een uitzonderingspositie voor boeren om meer mest uit te rijden) per direct in zal trekken als Nederland niet aan de voorwaarden voldoet én Europese landbouwsubsidies mogelijk worden ingetrokken. Op 25 april debatteert de Kamer verder over het pakket.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/melkvee...l-af~aea86c41/
Door de aangescherpte mestregels zijn er eigenlijk te veel koeien in Nederland: meer dan 600.000 te veel maar liefst. © Wouter de Wilde | WDW Foto's
Melkveehouders kunnen mest niet kwijt: ‘Lol van het boeren is er voor velen wel af’
ONDERZOEKDe Nederlandse melkveehouderij dreigt te bezwijken onder de mestcrisis. Driekwart van de boeren met melkvee ervaart financiële problemen, vier op de tien slaagt er niet in een afnemer voor hun dierlijke mest te vinden en verscheidene gezinsbedrijven zien geen andere uitweg dan het bijltje erbij neer te gooien.
Dat blijkt uit een steekproef onder 1400 melkveehouders die is gehouden in opdracht van de LTO vakgroep Melkveehouderij. ,,Ik schrik van de uitkomsten”, zegt vakgroepvoorzitter Erwin Wunnekink, zelf boer op een melkveebedrijf in de Achterhoek. ,,Collega’s zijn wanhopig, slapen slecht en ervaren stress. De lol van het boeren is er voor velen wel af.”
De mestcrisis is ontstaan doordat Nederlandse boeren stapsgewijs steeds minder natuurlijke mest mogen gebruiken op hun land. Dit komt doordat Brussel eind 2022 aankondigde dat onze uitzonderingspositie om extra mest te mogen uitrijden na twintig jaar zou vervallen. De zogenaamde derogatie eindigt definitief in 2026. Daarnaast voeren nieuwe nationale regels rond waterkwaliteit en mestvrije bufferstroken de druk verder op.
Situatie dramatisch
Wunnekink: ,,Dat de situatie dramatisch is hadden we in grote lijnen al wel uitgerekend. Uitgaande van de aangescherpte mestregels zijn er eigenlijk 650.000 melkkoeien te veel, op een totaal van 1,9 miljoen inclusief jongvee. Dat staat gelijk aan zesduizend bedrijven. In plaats van 2,5 rund op een hectare, kunnen we er straks nog 1,5 houden. Maar een koe is geen fabriekje dat je even uitzet.”
De uitkomsten van de steekproef tonen volgens Wunnekink voor het eerst de menselijke ellende achter de mestcrisis. Maar liefst 79,5 procent van de ondernemers zegt tegen problemen aan te lopen bij het afvoeren van hun mest. Terwijl mestkelders vollopen, slagen veel boeren er niet in om contracten te sluiten voor het verkopen en afvoeren van mest. Wie dat wel lukt, betaalt de hoofdprijs.
Volgens Wunnekink staan duizenden ondernemers voor een onmogelijke keus. ,,Wie zijn mest niet kwijt kan, moet kiezen tussen twee kwaden. Of je moet koeien wegdoen, wat zorgt voor inkomensverlies en mogelijk zelfs problemen met de aflossing van leningen. Of je begaat een milieudelict door de mest niet af te voeren. Dat leidt tot boetes die in de tonnen lopen. We hebben geen enkel handelingsperspectief. De politiek kan niet van ons vragen het onmogelijke te doen.”
Grote stress
Ook mentaal laat de mestcrisis zijn sporen achter, zo blijkt uit de steekproef van de landbouworganisatie. Eén op de drie ondernemers zegt ‘grote stress’ te ervaren, bijna 40 procent voelt zich ‘machteloos’ en 52 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over de toekomst van het bedrijf. Eén van de ondervraagden formuleert het als volgt: ,,Tegenover iedereen hou je je groot, maar inwendig ga je kapot.”
Het leidt ertoe dat verscheidene bedrijven ermee stoppen, of hun opvolger aanraden een ander beroep te kiezen. Van de ondervraagden zegt 17 procent dat ze betwijfelen of hun kinderen wel in hun voetsporen kunnen treden. Wunnekink: ,,Sommige boeren vertellen dat hun zoon al meer dan tien jaar meedraait in de maatschap met het uiteindelijke doel bedrijfsovername. Maar nu besluiten ze er toch mee te stoppen.”
De noodzaak om mest af te voeren betekent een financiële last van tienduizenden euro's. Per kuub zijn de afzetkosten voor mest binnen een jaar verdubbeld. Ruim de helft van de melkveehouders zegt 20.000 tot 40.000 euro per jaar extra kwijt te zijn. Drie op de tien betaalt nog meer. ,,De kosten voor de mestafzet zijn zo hoog dat er geen inkomen overblijft”, verzucht één van de ondervraagden in de steekproef.
Volgens Wunnekink zijn juist de voorbeeldbedrijven van gisteren nu de grootste klos. Het gaat om gezinsbedrijven die er altijd voor zorgden dat ze genoeg grond hadden om hun eigen dierlijke mest kwijt te kunnen. Sinds de aangescherpte bemestingsregels moeten ze alsnog mest verkopen. Maar omdat ze nooit contracten hadden met mesthandelaren, staan ze nu achteraan. ,,Als nieuwe toetreder op de mestmarkt sta je onderaan de lijst”, zegt een ondervraagde boer.
Oneerlijk
Opmerkelijk genoeg mogen de veehouders de lagere hoeveelheid dierlijke mest op hun land wel aanvullen met kunstmest gemaakt van aardgas. Terwijl boeren liever natuurlijke mest gebruiken en Wagenings onderzoek heeft aangetoond dat de uitspoeling naar het grondwater niet verschilt. Wunnekink: ,,Boeren ervaren dit als onlogisch en oneerlijk. Het zijn twee keer kosten. Eerst de mestafvoer, en daarna de verkoper van kunstmest die je silo volblaast.”
Demissionair minister Piet Adema van Landbouw overweegt een brede opkoopregeling om ondernemers aan te sporen om te stoppen. Ook denkt het ministerie over het ruimer afromen van dierrechten als een boerderij wordt verkocht.
Melkveehouders hebben echter vooral hoop dat een nieuw kabinet alsnog toestemming krijgt in Brussel voor soepeler mestregels, zo blijkt uit de enquête. Wunnekink: ,,De situatie is namelijk niet veranderd. Ons groeiseizoen is langer dan elders in Europa. Ons gras heeft meer voedingsstoffen nodig. Geef ons als sector op zijn minst de tijd om ons aan te passen.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4733...kt-onze-boeren
Column Marianne Zwagerman
Europese luchtfietserij en jaloezie nekt onze boeren
Boos gooide melkveehouder Eline Vedder haar groene rubberlaarzen weg in 2016. Ze voelde zich #belaazerd door de regering, die in Brussel de belangen van de Nederlandse boeren had verkwanseld. Boeren zouden daardoor verzuipen in de mest. Haar Facebook-video ging viral. Ze sprak Kamerleden toe, schoof aan in talkshows en belandde uiteindelijk in de Tweede Kamer voor het CDA.
Vedder kent het mestdossier als geen ander. Ze voelt de pijn van haar collega-melkveehouders als geen ander. Ze weet dat er geen wetenschappelijke grond is onder het Europese mestbeleid. Dat de grens aan de hoeveelheid mest die per hectare uitgereden mag worden uit de lucht gegrepen is, verzonnen door een EU-milieuambtenaar. Zonder enige onderbouwing, zonder onderzoek, zonder rekening te houden met de verschillen van de grondsoorten in de verschillende landen.
Leugens en halve waarheden
Je hoeft Vedder niet uit te leggen dat de derogatie, de zogenaamde ‘uitzondering’ op deze mestnorm, geen gunst van de EU is voor een land dat zijn zaakjes niet op orde heeft, maar beleid dat wél gedegen wetenschappelijk onderbouwd is, toegespitst op onze sappige, drassige Nederlandse weilanden. Ze weet hoe er met leugens en halve waarheden een beeld van de Nederlandse landbouw is geboetseerd waar bijna niet tegen te vechten valt.
Ze probeerde het wel, bijvoorbeeld in een uitzending van Jeroen Pauw, waar ze Jesse Klaver erop aansprak dat GroenLinks foto’s van legbatterijen gebruikt in de campagne. Terwijl legbatterijen al lang verboden zijn in Nederland. Leugens om Nederlandse voedselmakers in een kwaad daglicht te zetten, die in onze manipulatiemaatschappij klakkeloos worden overgenomen en verspreid door politici, Postcode Loterij-clubjes en media zodat ze de waarheid gaan vormen, die niets met de realiteit te maken heeft.Vechten tegen de tranen
Dus voelde ik me gerust donderdag over het mestdebat in de Tweede Kamer. De Telegraaf had de voorpagina ingeruimd voor het noodplan van BBB. En Vedder was er om het gevecht zelf te voeren, waar ze politici in 2016 in haar laarzenvideo toe opriep.
Maar Vedder vocht niet. Ja, tegen haar tranen. Ze herhaalde wat ze ’s ochtends al op tv had gezegd. Dat ze haar man had vastgehouden toen de koeien na een winter op stal de wei in gingen. Omdat ze zich realiseerden dat het waarschijnlijk de laatste keer was. Ze geeft de strijd op. ‘Het wordt een ravage op het platteland,’ zei ze. ‘Als je naar de feiten kijkt moet de derogatie behouden blijven, zoals de pulsvisserij ook behouden had moeten blijven. Maar onze vissersvloot ligt er gehavend bij en dat geldt straks ook voor de boeren’.
Pulsvisserij kapot gelobbyd
Onze vissers werden kapot gelobbyd door jaloerse Franse collega’s die niet konden verdragen dat onze innovatieve pulsvisserij zoveel beter en schoner was dan hun ouderwetse techniek. Wij kregen deze week gelijk van de rechter, maar de Nederlandse kotters liggen al op de sloop. Wat heb je aan gelijk nádat je kapot bent gemaakt?
Uiteindelijk zullen we ook gelijk krijgen over het mestbeleid, want dat wordt geëvalueerd in de EU, zei Adema. Er zal boven water komen dat de norm uit 1991 gebaseerd was op luchtfietserij. Dat voor Nederland een heel andere norm had moeten gelden. Maar de minister wacht de uitkomst niet af. Eerst moeten de Nederlandse koeien weg en de Nederlandse weilanden een andere bestemming krijgen. „Er wordt ons niets gegund door de EU”, zei Adema, „want de Nederlandse landbouw doet het gewoon te goed in de ogen van velen.” Zijn partijgenoot Grinwis viel hem bij: „Elke koe die in Nederland verdwijnt, wordt in Polen met een krans ontvangen.”
We hebben geen mestprobleem, maar een jaloezieprobleem. En een slechte onderhandelaar.
Comment
-
https://www.ad.nl/opinie/opinie-boer...uden~a4977ee3/
Minister Adema van Landbouw tijdens het debat over mest. © ANP
Opinie boerenorganisaties: ‘Minister Adema van Landbouw moet zich bij de feiten houden’
Minister Piet Adema van Landbouw sprak onwaarheden tijdens het mestdebat in april, stellen Helma Lodders, Linda Verriet en Harmen Endendijk. Juist bewindslieden moeten hun woorden zorgvuldig kiezen.
Helma Lodders is voorzitter Vee & Logistiek Nederland. Linda Verriet is voorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij. Harmen Endendijk is voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Hans Luijerink is voorzitter van de Vereniging van Kalverhouders.
Met grote verbazing hebben wij de uitspraken van minster Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedsel- kwaliteit in het onlangs gehouden mestdebat gevolgd. De minister verkondigde feitelijke onwaarheden en deed uitspraken die een minister onwaardig zijn. Een minister die spreekt over het ‘zeulen met dieren’ geeft weinig blijk van betrokkenheid met de veehouderij en draagt bij aan een verdere polarisatie.
Er wordt onterecht een negatief beeld neergezet van een groep hardwerkende ondernemers. Ondernemers die zich door deze minister vertegenwoordigd zouden moeten voelen. Over welke onwaarheden hebben we het dan? ‘Het zeulen met dieren door Europa’. Het overgrote deel van de dieren gaat naar of komt uit onze buurlanden Duitsland en België. Je zou dit vaak zelfs regionaal transport kunnen noemen omdat de afstanden geregeld korter zijn dan het vervoer van dieren binnen Nederland. Van de exportvlees- varkens gaat 90 procent naar Duitsland, naar slachterijen net over de grens. Ook de bewering dat we in Nederland de varkens mesten, ze naar Italië exporteren om te slachten en als parmaham weer importeren klopt niet. Er gaat slechts een heel klein deel van de dieren naar Italië (1,7 procent). Dieren die wel ver weg gaan, naar landen buiten Europa, zijn hoogwaardige en kostbare fokdieren.
Aangezien deze dieren aan de basis van een nieuwe veestapel staan, is er de ondernemers alles aan gelegen dat ze topfit op de plaats van bestemming aankomen. Niemand heeft er iets aan als dieren niet goed aankomen op hun bestemming. Dat leidt tot onte- vreden afnemers en hoge boetes. Er wordt stevig geïnvesteerd in het wagenpark om deze transporten zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Het streven om over te gaan naar de export van embryo’s en sperma kan alleen als er een veestapel is om die embryo’s en sperma te kunnen benutten. Deze punten zou onze minister moeten weten als hij zich had verdiept in de materie waar ‘zijn’ ondernemers zich mee bezighouden. De minister blijft van harte welkom om te kijken hoe het echt werkt. Politici hebben een voorbeeldfunctie. Dat betekent dat iedere politicus, maar zeker de leden van het kabinet, een verantwoordelijkheid heeft om het in een debat bij de feiten te houden. En zeker geen onwaarheden te verkondigen.
De uitspraken van de minister in de Tweede Kamer staan hier ver vanaf en zorgen alleen maar voor verdere polarisering in de samenleving. De regering verwacht van de maatschappij dat we respectvol met elkaar omgaan. Dat betekent ook dat we onze woorden zorgvuldig moeten kiezen. Dat geldt voor iedereen, op de eerste plaats voor ministers en andere politici.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2685...rensovergangen
Betogende Franse en Spaanse boeren blokkeren grensovergangen
BIRIATOU/LE PERTHUS - Protesterende Franse en Spaanse boeren hebben maandagochtend grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje geblokkeerd, veelal met tractors. Ze betogen volgens Franse media tegen de hoge kosten en lage inkomsten in hun bedrijven.
Ze eisen onder meer belastingverlagingen, inclusief verlaging van de energiebelasting in de sector. De prijzen van onder meer landbouwdiesel, gas en elektriciteit zijn weer verhoogd.
De autosnelweg die van Perpignan richting Barcelona loopt is door Franse boeren geblokkeerd bij de grens bij Le Perthus. Er zijn ook Spaanse boeren uit de regio Catalonië die de snelweg iets zuidelijker bij La Jonquera blokkeren.
Franse en Spaanse boeren hebben ook andere kleinere grensovergangen in de Pyreneeën geblokkeerd. Aan de westkant van de Pyreneeën toont de grensovergang op de snelweg Bayonne - San Sebastián eenzelfde beeld. Zowel Franse als Spaanse boeren blokkeren hier de grensovergang. Ze zeggen er tot dinsdagmorgen te blijven.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/4993...frapport-nodig
Van der Wal: extra maatregelen na nieuw stikstofrapport nodig
DEN HAAG - De stikstofuitstoot en -neerslag moet nóg forser naar beneden dan eerder al bekend was. Dat is nodig om de natuur te verbeteren, meldt demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) na een nieuwe wetenschappelijke analyse van het RIVM.
© ANP / SANDRA UITTENBOGAART
Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Eerder werd al duidelijk dat door ’nieuwe wetenschappelijke inzichten’ de Nederlandse natuur nog gevoeliger bleek voor stikstof dan eerder bekend. Eerdere maatregelen die Van der Wal aankondigde - zoals het vrijwillig laten stoppen van boeren - blijken niet voldoende om kwetsbare natuurgebieden op een gezond niveau te krijgen, zo komt uit de rapportage naar voren.
Sterker nog: nu blijkt uit het nieuwste RIVM rapport dat zelfs als het huidige beleid volledig uitgevoerd zou worden, de resultaten ’onvoldoende bijdragen aan het behalen van de wettelijk vastgestelde doelen’. De extra reductie die nodig zou zijn, is niet meer op een realistische manier haalbaar voor 2025.
Volgens demissionair minister Van der Wal (VVD) zijn ’voor een gezonde en sterke natuur extra maatregelen nodig’, zo laat ze na afloop van de wekelijkse ministerraad weten. Zelf zal ze die niet meer aankondigen: volgens Van der Wal is dit aan het nieuwe kabinet.’Conclusies liegen niet’
Van der Wal: „Maar dit rapport toont de omvang aan van wat nog nodig is, en de conclusies liegen er niet om. De natuur staat diep in het rood, waardoor onze wettelijke doelen uit het zicht zijn geraakt. Dat is een grote tegenvaller, want eerder leken we nog goed op koers te liggen. Uiteindelijk is dit vooral slecht nieuws voor de natuur en voor iedereen die op een vergunning wacht. Juist omdat de uitdaging groter is geworden, blijft verdere stikstofreductie en natuurherstel onverminderd van belang.”
Het kabinet-Rutte IV richtte eerder nog een miljardenfonds op om de stikstofproblemen samen met provincies aan te pakken in een zogeheten ’Nationaal Programma Landelijk Gebied’. Dat programma zou dus ’nog niet voldoende’ opleveren om de wettelijke doelen te halen, ondanks de miljardeninvesteringen. Wel laat het RIVM-rapport zien dat dit programma ’bijdraagt aan minder overbelasting van kwetsbare natuur’.
Bestaande stikstofbeleid sneuvelt
De aanstaande coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter aangegeven dat het bestaande stikstofbeleid sneuvelt. De formerende vier hebben in het hoofdlijnenakkoord dan ook de bijl gezet in het stikstoffonds, waar 24,3 miljard euro in zou worden gestort. Het wegvallen van dit geld leidt dan weer tot veel onzekerheid en chagrijn bij provincies, die juist plannen hadden gemaakt om ’gebiedsgericht’ te werken. Hiervoor moesten zij plannen aanleveren bij het ministerie, die de maatregelen (extern) liet toetsen en vervolgens geld ter beschikking zou stellen.
In de wet staat momenteel dat in 2025 40 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden onder de zogeheten ’kritische depositiewaarde’ moet zijn, in 2030 50 procent en in 2035 74 procent. Uit de laatste analyse van het RIVM blijkt nu dat in 2035 slechts 40 procent van de kwetsbare natuur onder de KDW komt als het huidige stikstofbeleid wordt uitgevoerd. Om het wettelijke doel van 74 procent in 2035 te halen, zou de stikstofneerslag ’fors meer moeten dalen’.
Comment
-
Ik vermoed dat de plannen van het nieuwe kabinet lastig worden op nogal wat gebieden..
https://nos.nl/artikel/2524936-eu-la...tuurherstelwet
Comment
-
Precies , D66, Groenlinks/PvdA gooien miljarden in een bodemloze put met amper netto resultaat voor het klimaat. Nog los van dat hun ook op andere terreinen daar erg goed in zijn. Liever dit kneuzenkabinet met weinig resultaat dan links met veel negatief resultaat, dat geeft meer schade.
Comment
Comment