Originally posted by Gast
View Post
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hebben de demonstrerende boeren gelijk?
Collapse
X
-
-
Comment
-
Duurzame boer komt bedrogen uit door 'onbetrouwbare' overheid
https://f7td5.app.goo.gl/tYM17c
Verzonden via @updayNL
Inderdaad letterlijk zo
Comment
-
Nou moe...waarom vertrouw ik dat niet, waar ligt die adder in het gras???
https://www.ad.nl/binnenland/raboban...amen~a472e599/
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/d66-er-me...aken~ad692814/
PREMIUMMenno Snel ©
-D66'er Menno Snel: ‘Je hebt niet minder boeren nodig, maar meer boeren die de omslag willen maken’
Een rechts kabinet hoeft de overgang naar duurzame landbouw in Nederland niet in de weg te staan. Dat is de stellige overtuiging van D66'er en oud-staatssecretaris Menno Snel.
Als staatssecretaris voor Financiën - hij stapte op vanwege de Toeslagenaffaire - maakte Menno Snel nog mee hoe zijn D66-partijgenoot Tjeerd de Groot met zijn oproep om de veestapel in Nederland te halveren aan de basis stond van de grootscheepse boerenprotesten. Het radicale voorstel van De Groot was het startschot voor een gepolariseerde discussie, zag ook Snel. ,,Het was echt: je bent voor of tegen boeren. Terwijl je het daar natuurlijk veel te plat mee maakt. Ik heb me daarover verbaasd.”
Niet dat hij het zijn eigen partij verwijt dat het stikstofdebat zo uit de klauwen liep. ,,Ook Tjeerd wil gewoon dat de problemen worden opgelost.” Maar dat de manier waarop het vorige kabinet de stikstofproblemen dacht op te lossen niet de meest ideale was, tot die conclusie is Snel wel gekomen.
Stikstofbeleid
De situatie nu: de wet waarmee 24,3 miljard euro wordt vrijgemaakt voor het stikstofbeleid is aangenomen door de Tweede Kamer, maar is na de val van het laatste kabinet-Rutte controversieel verklaard en wacht daardoor nog op stemming in de Eerste Kamer. Dat gebeurt pas als een nieuw kabinet geïnstalleerd is. Verder ging het het laatste jaar toch vooral over het uitkopen van boeren die te veel stikstof uitstoten, constateert Snel.
,,Dat doet natuurlijk wat met boeren. Zij zetten zich met hart en ziel in voor hun bedrijf. Ze hebben kinderen en zien ook wat er om hen heen gebeurt, met een klimaat dat verandert, een wereld die om andere manieren van produceren vraagt. En intussen krijgen ze in het maatschappelijk debat vooral te horen dat ze de vervuiler zijn, dat ze er beter niet zouden kunnen zijn, dat ze maar tevreden moeten zijn met een zak geld om te stoppen. Terwijl we allemaal weten, en dat punt maken boeren ook terecht: zij staan aan de basis van onze voedselvoorziening, zij dragen bij aan natuurbeheer, aan ons landschap. Boeren die bij wijze van spreken worden gecanceld, dat leidt natuurlijk niet tot het draagvlak dat je nodig hebt voor die verandering. En dat vind ik zonde.”
Nou, voor de draad ermee, waarom dit boerenbetoog van een oud-secretaris van Financiën? Snel is sinds kort voorzitter van het Nationaal Groenfonds, dat namens de overheid leningen verstrekt aan bedrijven, en dus ook agrariërs, die willen verduurzamen. Het fonds werkt met lage rentes en heeft geen winstoogmerk. Een lening van het Groenfonds kan dus werken als steuntje in de rug voor een boer die wil verduurzamen. Vaak trekt het ook de bank - die doorgaans weinig zin heeft in kredieten met wat meer risico - over de streep om mee te financieren, zegt Jean-Paul Schaaij, directeur van het Groenfonds.
Switch naar de toekomst
Zo treedt volgens hem het bekende vliegwiel in werking. Als overheid geef je er een draai aan, het uiteindelijke effect is veel groter. Het Groenfonds wil haar Investeringsfonds Duurzame Landbouw de komende tijd uitbreiden van 30 miljoen naar zeker 130 miljoen euro, om meer boeren te helpen om de switch naar de toekomst te maken. Snel: ,,En het voordeel van leningen ten opzichte van subsidies is: je krijgt als overheid het geld weer terug. Dat kun je vervolgens weer uitlenen aan een ander project.”
Leningen waar je nog iets van terug ziet in plaats van uitgaven waarvan je maar hoopt dat ze het beoogde effect gaan hebben: Snel vermoedt dat ook het nieuwe, rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB dat - in welke vorm dan ook - heel voorzichtig in de steigers wordt gezet, er wel oren naar heeft. ,,Je kunt zeggen: deze partijen hebben niet allemaal evenveel zin in de transitie naar duurzame landbouw. Maar vergeet niet: dat is een ontwikkeling die ook los van het kabinet dat er toevallig zit, doorgaat. Veel boeren zijn er mee bezig en zullen er niet mee stoppen.”
,,Wilders en anderen zeggen ook: laat boeren nou gewoon boeren”, vervolgt Snel. ,,En eigenlijk is dat ook wat wij zeggen. Laten we zorgen dat de boeren die verandering willen, dat ook voor elkaar kunnen krijgen. Uiteindelijk heb je voor een duurzame toekomst niet minder boeren nodig. Je hebt juist meer boeren nodig die de omslag willen maken, dat lijkt me een veel constructievere benadering. Dus laat zien dat er toekomstperspectief is. Dan hoeven boeren niet alleen maar die negativiteit te ervaren.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...e-tweede-kamer
Voorman jonge boeren voorspelt vertrek bij uitblijven goed beleid
Tractoren opnieuw naar Den Haag, boeren willen toekomstplan van nieuwe Tweede Kamer
AMSTERDAM - Boeren eisen donderdag duidelijkheid van de nieuwe Tweede Kamer. In Den Haag zal de hele dag vergaderd worden over het lot van de land- en tuinbouwsector. Agrariërs zullen met tractoren naar de hofstad rijden om voor de tijdelijke Kamer een statement af te geven, kondigt boerenprotestgroep Agractie aan.
© ROBERT HOETINK
Roy Meijer is voorzitter van de jonge boeren en zelf ook melkveehouder.
Ook op tal van andere plekken in het land zullen zij zichtbare signalen afgeven nu nog steeds géén toekomstperspectief voor de boeren is geschetst. Nog los van de stikstofproblematiek mogen boeren door strengere wet- en regelgeving komende jaren veel minder mest uitrijden. Daarnaast wil natuurminister Van der Wal ook dat provincies hun natuurbeleid aanscherpen, terwijl onduidelijk is of daar geld voor beschikbaar komt nu het met miljarden gevulde stikstoffonds na de verkiezingsuitslag op de helling staat. Reden voor boerenvoorman Roy Meijer van de jonge boeren (NAJK) om in een exclusief interview in De Telegraaf de noodklok te luiden: „Als er niets gebeurt gaat een groot deel van mijn achterban emigreren.”
Een overtekende eco-regeling, minder mestruimte en regels om de milieu en duurzaamheidsdoelstellingen mee te behalen. Er zijn volgens Meijer van de NAJK de afgelopen maand veel regelingen uit Den Haag doorgevoerd die ten koste gaan van het verdienvermogen van de boeren. Hij is bang dat veel jonge boeren er hierdoor mee gaan stoppen en luidt daarom de noodklok.
Ik zie geen blij gezicht...
„Dat is een understatement. Ik ben normaal heel genuanceerd, maar dit gaat zo niet langer. De afgelopen maand hebben de jonge boeren drie klappen in het gezicht gekregen die voor onze liquiditeit een grote opgave zijn.”
Wat ging er mis?
„We zouden subsidie krijgen om te verduurzamen. Daar waren bedragen voor bekend gemaakt. Vervolgens komt de minister naar buiten met bedragen die daar ver onder liggen. Een vermindering van 20%, terwijl je er wel al in hebt geïnvesteerd. Zo heb ik bijvoorbeeld grasland met klaver ingezaaid. Dat kost geld, maar je gaat uitrekenen dat het ook wat oplevert. Niet meer dus. Dit is de eerste streep door de rekening.
Ten tweede is demissionair minister Adema naar buiten gekomen met de nutriënten verontreinigde gebieden, bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. Daardoor is minder plaatsingsruimte voor dierlijke mest en straks ook voor kunstmest. We weten nu dat dat voor zeker 50% van Nederland geldt, en dat betekent dat het voor boeren straks moeilijker wordt om van hun dierlijke mest af te komen. Die markt zit nu al bomvol. Want we hebben ook te maken met de afbouw van derogatie (de uitzondering die Nederland vanuit de EU had en waardoor boeren meer mest mochten uitrijden, red.) en er is in Brussel geëist dat we met bufferstroken moeten werken, waardoor we dus ook meer moeten afvoeren.
© FOTO ANP/HH
Demissonair ministers Van der Wal (links) voor Stikstof en Adema van Landbouw.
En als laatste?
„Stikstofminister Van der Wal is afgelopen vrijdag met het Nationaal Plan Landelijk Gebied gekomen, om aan milieu en duurzaamheidseisen te voldoen. Maar daar staat niets tegenover. Terwijl we na alle ellende van de afgelopen jaren hadden afgesproken dat we van onderop naar boven zouden kijken. Met het concept landbouwakkoord in de hand. Dat de jonge boeren er sterker in plaats van zwakker uit moeten komen. En er staat ook niets in over het legaliseren van de PAS-melders en interimmers, terwijl deze zouden worden gelegaliseerd. Met andere woorden: er komt steeds meer bij, maar er wordt niets opgelost.”
Jullie zaten met de minister aan tafel met het landbouwakkoord. Is dat toen niet doorgedrongen?
„Begin 2023 wilden we met het landbouwakkoord de puinhoop van beleid herstructureren. Er was ruimte om beleid te maken, te investeren, monitoren en uit te voeren. Dat is niet gelukt. En nu loopt het vast, want geen enkele boer gaat meedoen als hij geen toekomstperspectief ziet.”
Wat betekent dat voor de jonge boeren?
„Als we niets doen, gaat er een koude sanering plaatsvinden, want bedrijven die het niet volhouden vallen om. Dan hoeft de overheid ook niets te doen of te betalen. Komt dat even goed uit. Maar het is míjn achterban die het zo voor de kiezen krijgt dat ze gedwongen worden radicale keuzes te maken. Of overnames gaan niet door vanwege te weinig liquiditeit door de oplopende mestafzetkosten of tegenvallende subsidies, of ze gaan stoppen of emigreren. Dat laatste zingt echt rond.
Wat zijn de gevolgen?
„Die zijn groot, voor onze sector én op Europees niveau. Dus de politiek moet een duidelijke keuze maken: vinden ze dat erg of niet. De sector vergrijst namelijk als een idioot, binnen nu en tien jaar zijn er daardoor al veel minder boeren. En als de jonge boeren ook gaan uitstromen, verzwakt onze landbouwpositie. Dat hoeft niet erg te zijn als de politiek hier bewust kiest voor minder uitstoot afkomstig van stoppende jonge boeren. Maar als je kijkt wat er nu gebeurt in de wereld, met oorlogen op het Europees continent. En voedselexport als politiek wapen. Wat wij exporteren in ruil voor energie en delfstoffen. Wil je die positie behouden, dan moet je juist zorgen dat jonge boeren en tuinders blijven. En dat het werk duurzaam moet, daar is geen discussie over. Maar dan moeten ze wel de ruimte krijgen om dat te doen. Want als je ze kwijt bent, komen ze niet meer terug. Een hoofdkantoor kun je daar nog toe verleiden, maar boeren in het buitenland is echt een heel andere manier van werken.”
Wat doet dit met jullie vertrouwen in de overheid?
„Als ik geen vertrouwen meer had, had ik gezegd dat we allemaal gaan emigreren. Dus er zit echt nog wel een wil om samen te werken, maar dan moeten ze in Den Haag wel snappen dat het een keer klaar is.”
Met het landbouwakkoord lukte het ook niet...
„We leven in een te ver doorgeschoten liberale samenleving en we komen er nu achter dat de markt het niet vanzelf oplost. Na de Tweede Wereldoorlog wisten we waar we heen wilden, een professionele land- en tuinbouw met enkel rendabele bedrijven. Ook was er een strategie om daar te komen, met structuurbeleid. En kwam de sector samen in het productschap, daar werd besloten wat er ging gebeuren. Vanaf de jaren ’90 dachten we dat de westerse wereld af was, dus werd alles afgeschaft. Maar nu komen er allerlei grote uitdagingen. We moeten weer weten waar we naartoe gaan en ook weer een vaste plek hebben om samen te komen, strategie te maken en uit te voeren.”
Donderdag is het landbouwdebat. Wat moet aan nieuwe Kamerleden worden meegeven?
„Dit is een winstwaarschuwing naar de Tweede Kamer en de Trêveszaal: zo kan het niet meer. Ik hoop dat informateur Plasterk dit ook leest.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...chaos-verwacht
Duitsland wacht hete actieweek boeren: verkeerschaos verwacht
AMSTERDAM - Duitse boeren gaan deze week protesteren tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Ze hebben aangekondigd massaal met de tractor de weg op te gaan om de geplande belastingverhogingen op diesel en landbouwvoertuigen van tafel te krijgen. De politie verwacht een enorme verkeerschaos.
© FOTO GETTY IMAGES
In navolging van hun Nederlandse collega’s gaan Duitse boeren ook de weg op om te protesteren.
De maatregelen waren onderdeel van een belastingpakket om een gat in de begroting te dichten van in totaal zo'n €30 miljard. Na eerdere grootschalige protesten besloot de regering af te zien van een abrupte afbouw van de brandstofsubsidies voor boeren, en ze geleidelijker af te bouwen. Ook zou een uitzonderingspositie voor belasting op landbouwvoertuigen voorlopig blijven. Maar volgens de organisatoren van het protest moeten de voorstellen helemaal van tafel. De Duitse boerenorganisatie zegt dat de maatregelen de landbouwsector bijna €1 miljard kosten.
De protesten zijn extra beladen na gebeurtenissen afgelopen donderdag. Toen probeerde een groep boeren in Noord-Duitsland een veerboot te bestormen met vicekanselier Robert Habeck aan boord. Zij wilden met hem in gesprek over de maatregelen. Politici spraken er schande van en de agrarische koepelorganisatie DBV distantieerde zich van de actie.
Rally’s
Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung hebben de boeren voor de komende week onder meer konvooien met tractoren en rally's gepland. De acties in het hele land moeten uitlopen op een landelijke manifestatie in Berlijn.
Door alle acties kan er verspreid over het hele land vertraging ontstaan. Weggebruikers moeten dan ook rekening houden met vertragingen, meldt ANWB.
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/grote-d...tand~a63033e5/
Honderden tractoren bij de Brandenburger Tor in Berlijn. © AP
Grote delen van Duitsland plat door protesten met tienduizenden tractoren: ‘Meer boerenverstand’
Het boerenprotest in Duitsland, dat de hele week moet duren, heeft op de eerste dag al voor flinke problemen gezorgd. Veel wegen in het land zijn geblokkeerd door in totaal tienduizenden tractoren die snelwegen en opritten zijn opgereden. Tweehonderd supermarkten kunnen niet worden bevoorraad, hele steden zijn geblokkeerd en scholen blijven dicht. Ook vielen er enkele gewonden.
Directe aanleiding voor het massale boerenprotest zijn de hoge dieselprijs (door het schrappen van de subsidie op die brandstof) en de afschaffing van de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. Maar boeren willen ook, en dat klinkt heel Nederlands, meer boerenverstand in de politiek.
Dat willen ze de hele week laten merken, met protesten door het hele land. De krant Bild heeft een opsomming van de massaliteit van het protest in de verschillende deelstaten. In Beieren doen bijna 19.000 tractoren mee, in Baden-Württemberg 25.000. In die laatste deelstaat zijn grensovergangen met Frankrijk geblokkeerd. In Brandenburg zijn meer dan honderd snelwegopritten afgesloten en in Bremen hebben 2000 voertuigen sinds maandagochtend vroeg de in- en uitgangen van de stad bezet. Pas tegen het einde van de middag kan verkeer er langzaamaan weer langs. Ook de stad Cottbus dreigt even afgesloten te worden van de buitenwereld.
In de deelstaat Nedersaksen zijn veel scholen dicht, omdat wegen onbegaanbaar zijn. Dat was al het geval door overstromingen, maar het boerenprotest maakt de problemen in de deelstaat groter. Elders in de deelstaat, in Emden, leggen boeren de productie van de Volkswagen-fabriek stil.
Honderden in Berlijn
Honderden tractoren zijn in hoofdstad Berlijn. Met knallende uitlaten en ronkende motoren laten boeren zich zien voor de Brandenburger Tor. ,,De maat is vol. De afgelopen tien jaar zijn de duimschroeven aangedraaid. De regering bepaalt dat we steeds minder aan onze producten overhouden’’, vertelt Mario Ortlieb, een graanboer uit de Oost-Duitse plaats Pritzwalk, terwijl hij ademwolkjes uitblaast.
De Duitse boeren zijn boos. © Guy Hoeks
In de vrieskou van min 7 graden Celsius trok maandagochtend vroeg een colonne van Duitse boeren en sympathisanten claxonnerend en met zwaailichten door de Leipziger Strasse in Berlijn. Politiebegeleiding zoals de dag ervoor bij een pro-Palestina-demonstratie ontbrak. Ze staan niet alleen. Ook boeren uit Nederland zijn naar verluidt onderweg naar Berlijn om hun steun te betuigen aan de Duitse collega’s.
Vanaf 08.00 uur trotseren ook boer Ronnie en industrieel medewerker Daniel de genadeloze kou in de Duitse hoofdstad. ,,Wij betogen voor een vindingrijke landbouw’’, verklaart Ronnie die akkerbouwer is in Brandenburg. Zijn vriend Daniel, die landmachines in Oost-Duitsland verkoopt, knikt naar het groene nummerbord op de tractor naast hem. ,,Tractoren moeten gevrijwaard blijven van belastingen.’’
Staatssteun afbouwen
Sinds vorige maand liggen de Duitse boeren en de bondsregering in Berlijn, die pal naast Brandenburger Tor landbouwbeleid in de Bondsdag afstemt, op ramkoers over de voorgenomen lastenverzwaringen. Terwijl de agrariërs ageren voor het behoud van de subsidie op landbouwdiesel, wil de regering de staatssteun de komende jaren afbouwen en in 2026 helemaal afschaffen.
Boerenprotest in Berlijn © Guy Hoeks
Landbouwminister Cem Özdemir (De Groenen) weigert de Duitse boeren verder tegemoet te komen. De Duitse politiek worstelt met een begrotingstekort van tientallen miljarden euro’s. Volgens Özdemir moet het geld hoe dan ook ergens vandaan komen. Voor de boeren lijkt de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting behouden te blijven. Deze handreiking van de regering noemde de landbouwminister reeds ‘heel eerlijk’.
Door te korten op staatssteun vreest Mario dat Duitsland haar landbouwexpertise teniet doet en zich afhankelijk maakt van het buitenland, zoals bij het debacle met de Nord Stream-gaspijpleidingen. Dat niet alleen. Hij ziet naar eigen zeggen Oekraïense vrachtwagens af en aan graan leveren, zonder dat er controle bestaat. ,,Het wordt niet naar onze standaarden geproduceerd. Bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat die hier al dertig jaar verboden zijn, worden daar nog volop gebruikt’’, zegt graanboer Ortlieb.
Al gauw wordt duidelijk dat het veel Duitse boeren om meer gaat dan alleen het behoud van staatssteun. ,,Er moet weer boerenverstand in het parlement. We hebben vaklui nodig met een landbouwkundige achtergrond. Als die er niet zijn, moeten experts erbij gehaald worden. Politici moeten ook meer naar het land trekken’’, aldus Ortlieb.
Boeren blokkeerden vorige week een veerboot met daarop minister van Economische Zaken Habeck:
Comment
-
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3088...nda-timmermans
Boerenprotesten als lopend vuurtje door Europa: link met groene agenda Timmermans
BRUSSEL - Boerenprotesten verspreiden zich als een lopend vuurtje door Europa. Colonnes trekkers blokkeren de wegen om uiteenlopende redenen, maar bij veel acties is er een link met de groene agenda van ex-Eurocommissaris Frans Timmermans.
© ANP/HH
Ook in België gaan boeren met hun voertuigen de weg op om te protesteren.
Waar en waarom zijn er boerenprotesten?
Het Europese platteland komt om verschillende redenen in verzet. In Duitsland en Frankrijk komen boeren bijvoorbeeld in actie tegen het schrappen van korting op de dieselbelasting, Vlaanderen maakt zich boos over stikstofplannen, in Litouwen is er ruzie over btw op groente en fruit, Ierse melkveehouders winden zich op over mestregels en akkerbouwers in buurlanden van Oekraïne eisen compensatie voor verstoringen door Oekraïense graanimport.
Hebben de protesten iets met elkaar te maken?
Op het eerste gezicht niet. Maar er is wel een belangrijke overeenkomst: het verdienmodel van boeren staat steeds meer onder druk. Dat komt mede door toenemende Europese regeldruk. Bij veel demonstraties wordt een signaal afgegeven richting Brussel en daarmee de Europese verkiezingen van juni.
Waarom hebben boeren zo’n last van Brussel?
Met landbouwsubsidies heeft Brussel decennialang ingezet op schaalvergroting. Maar onder de ’green deal’ van Eurocommissaris Frans Timmermans is een transformatie gestart om de EU in 2050 klimaatneutraal te krijgen en de biodiversiteit te herstellen. Om deze doelen te halen, gaan subsidies op de schop en is het arsenaal milieuregels uitgebreid. Veel boeren maken zich zorgen over hun bestaanszekerheid in dit nieuwe model. De boerenlobby waarschuwt voor oorlog en onrust in de wereld: Europa moet voor voedselproductie niet afhankelijk worden van anderen.
© ANP/HH
Boerenprotesten in België, niet ver van de grens met Frankrijk.
Waren onze boerenprotesten de inspiratiebron?
Dat valt niet uit te sluiten, maar het fenomeen boerenprotest is niet een uniek Nederlands exportproduct. Wel is door de gevestigde Europese politieke orde met angst en beven gekeken naar de verkiezingszege van nieuwkomer BBB bij de provinciale stembusgang. In de wandelgangen van het Europees Parlement waren veel politici onder de indruk van de grote solidariteit en liefde voor het platteland in het sterk verstedelijkte Nederland. Maar men was in de vergaderpaleizen opnieuw verrast door de flexibiliteit van de Nederlandse kiezer toen een paar maanden later niet de BBB, maar de PVV als grote winnaar uit de bus kwam.
Trekt Brussel zich iets aan van de boerenprotesten en wat zijn de gevolgen voor de Europese verkiezingen?
Vooral de christendemocraten in het Europees Parlement hebben zich in de afgelopen twee jaar steeds feller verzet tegen de groene plannen van Timmermans. Het platteland is hun traditionele achterban.
© ANP/HH
Boze boeren blokkeren de snelweg A9 in het zuiden van Frankrijk.
Hier en daar boekten de centrumrechtse Europese fractie een succesje. Zo ging er onlangs een streep door strenge regels voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Maar de grootste Europese politieke groep slaagde er niet in om Timmermans’ omstreden Natuurherstelwet van tafel te krijgen.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie wil nu opeens meer luisteren: vorige week is ze gestart met een ’strategische dialoog’ over de toekomst van de agrarische sector. De boerenlobby zit aan tafel, maar de gewone boer niet. Critici vinden dat het gesprek over de toekomst van de sector veel te laat komt: het werk van de huidige Europese Commissie zit er immers bijna op. Het lijkt vooral een verkiezingsstunt van de Duitse christendemocraat Von der Leyen. Peilingen laten zien dat bij de Europese stembusgang in juni vooral uiterst rechts terrein wint. Hun politieke kopstukken duiken nu regelmatig op bij de boerenprotesten.
Comment
-
https://www.nu.nl/binnenland/6299969...op-de-dam.html
De macht wordt groter en in diverse landen komen regeringen de boeren tegemoed
Comment
-
https://www.ad.nl/buitenland/wat-wil...-op~a08069057/
PREMIUMMensen verzamelen zich buiten het Europees Parlement tijdens een protest van boeren. © AP
Wat willen de boeren van Brussel? Hun belangrijkste grieven los je niet zomaar op
De dag begon vrijdag met nieuwe boerenblokkades in België, ondanks het feit dat ‘Brussel’ donderdag met toezeggingen kwam. Het protest is ook ingewikkeld: in verschillende EU-landen willen de demonstrerende boeren iets anders. Maar bijna overal leeft onvrede over ten minste vier punten. We zetten ze op een rij, samen met de voorstellen van Brussel.
In Vlaanderen zijn ze, net als eerder in Nederland, boos over de stikstofplannen. In Duitsland gaat het om het einde aan de belastingkorting op diesel. Maar naast verschillen in de protesten zijn er ook gemeenschappelijke grieven.
1. Strengere regels
Het Europese landbouwbeleid kenmerkt zich door gedetailleerde voorschriften. Dat is typerend voor de EU: alleen als iedereen zich aan dezelfde regels houdt kunnen producten veilig door alle landen heen worden verhandeld. Kunnen consumenten er op vertrouwen dat wat in het schap staat in orde is. En kunnen producenten eerlijk met elkaar concurreren. Alleen, de laatste jaren zijn er veel regels bij gekomen om de schade die landbouw heeft voor natuur, milieu en klimaat te beperken. Het gebruik van meststoffen en pesticiden moet worden teruggedrongen, net als de uitstoot van methaan en stikstof. Ook dierenwelzijn heeft meer aandacht gekregen. De hoeveelheid lawaai in de stallen, de grootte van de hokken, hoe breed de zitstok voor een kip moet zijn: het is allemaal vastgelegd.
De Europese Commissie stelt nu voor één onpopulaire nieuwe regel op de lange baan te schuiven: de verplichting om 4 procent van de landbouwgrond braak te laten liggen. Doel daarvan was het stimuleren van de biodiversiteit: ruimte voor bloemen, planten, insecten en daarmee voor weidevogels, die in aantal enorm zijn afgenomen.
2. De goedkope concurrentie uit Oekraïne
Hulp toezeggen is makkelijk als het je zelf niks kost. Maar het EU-besluit uit 2022 om tijdelijk geen importtarieven te heffen op met name pluimvee en eieren uit Oekraïne om de boeren daar in oorlogstijd een inkomen te garanderen, raakt de boeren in met name de buurlanden Polen, Hongarije en Slowakije meteen in de portemonnee. De Commissie heeft al eerder maatregelen aangekondigd om hen te steunen - maar om die steun te krijgen, moeten natuurlijk weer extra formulieren worden ingevuld.
De Commissie stelt nu voor dat zodra er meer uit Oekraïne wordt geïmporteerd dan het gemiddelde van 2022 en 2023, over dat extra deel wél weer douanetarieven te heffen. Beide voorstellen moeten nog door de ministers van Landbouw worden goedgekeurd.
3. Onvoldoende inkomsten
Dit komt niet door Brusselse regelgeving, maar door marktwerking. Van wat klanten in de supermarkt voor groenten en vlees betalen, eten die supermarkten en de voedingsindustrie een flink deel van de marges op. Bovendien wordt met prijzen gestunt. ‘Melk is nu soms goedkoper dan water’, schreef de leider van het Belgische Boerenforum in De Standaard. Zijn organisatie pleit voor afspraken over minimumprijzen. Supermarkten brengen daartegenin dat consumenten nu eenmaal zo min mogelijk willen betalen.
4. En dan al die andere oorzaken nog
,,De ene na de andere plaag komt op de boeren af: droogte, nattigheid, branden, hoge prijzen, zowel voor voer als voor energie”, zei Eurocommissaris Sevkovic woensdag. ,,Daar moeten we rekening mee houden.” En natuurlijk het breed levende gevoel dat politici niet ‘luisteren’. Dat laatste probeerden de premiers Orbán (voor de top) en De Croo en Rutte (erna) dus wel te doen.
De top zelf werd er niet door verstoord: het gebouw waar de 27 regeringsleiders vergaderden over een hulppakket voor Oekraïne was zoals altijd hermetisch afgesloten. Een kilometer verderop, op het plein voor het Europees Parlement, vernielden boeren een standbeeld en schermutselden ze wat met de politie. Ernstiger waren de drie verkeersongelukken die elders in België ontstonden doordat automobilisten inreden op de files die ontstonden bij boerenblokkades op de snelweg: drie zwaargewonden.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1561...ren-te-stoppen
ANWB: opritten op A7 naar Duitse grens dicht om boeren te stoppen
SCHEEMDA - De opritten bij Scheemda op de A7 zijn dicht om te voorkomen dat actievoerende boeren zondagmiddag richting de Duitse grens trekken. Dat meldt een woordvoerster van de ANWB. Volgens de zegsvrouw willen de actievoerders, bestaande uit zowel Nederlandse als Duitse boeren, de Duitse grens blokkeren.
© ANP / PERSBUREAU METER
Eerder liet een woordvoerster van de McDonald’s weten dat zo’n vijftig mensen zich voor een boerenactie hadden verzameld bij een filiaal van de fastfoodketen in Winschoten. Volgens haar gingen de boeren even na 15.30 uur vanaf de parkeerplaats de weg op en waren er zeven tractoren bij de actie betrokken.
Farmers Defence Force (FDF) heeft de actie niet georganiseerd, laat een woordvoerster van de boerenclub weten. Wel zijn er leden van FDF aanwezig.
© ANP / PERSBUREAU METER
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1561...oudende-acties
Boerenactie bij Winschoten voorbij, FDF waarschuwt komende week voor aanhoudende acties
SCHEEMDA - De boerenactie die in Winschoten begon en richting de Duitse grens trok is voorbij, meldt een woordvoerster van Rijkswaterstaat zondagavond. Volgens een woordvoerster van de McDonald’s gingen rond 15.30 uur zo’n vijftig boeren met voertuigen en zeven tractors de weg op vanaf een filiaal van de fastfoodketen in Winschoten. Om te voorkomen dat de boeren richting de Duitse grens zouden gaan, werden de opritten bij Scheemda op de A7 afgesloten. Die zijn nu weer open, aldus Rijkswaterstaat.
© ANP / PERSBUREAU METER
Volgens de ANWB wilden de actievoerders, onder wie zowel Nederlandse als Duitse boeren, de Duitse grens blokkeren. De politie controleerde voertuigen bij de Duitse grens, en deelde ook boetes uit. Een politiewoordvoerster kan niet zeggen om hoeveel boetes het gaat en waarom ze zijn opgelegd.
De actie werd niet georganiseerd door Farmers Defence Force, wel waren er leden van de boerenorganisatie bij de demonstratie.
Tekst gaat verder onder de foto.
© ANP / PERSBUREAU METERProtestacties tot dinsdag
Volgens de Farmers Defence Force (FDF) houden de acties van de boeren aan tot dinsdag. Het gaat dan om wilde acties, zegt voorman Mark van den Oever in een videoboodschap. Volgens Van den Oever komt de FDF dinsdag bijeen om een landelijke actie voor te bereiden.
Verkeershinder
De afgelopen dagen waren er meer boerenacties die veel verkeershinder veroorzaakten. Zo demonstreerden Vlaamse boeren zaterdagavond laat bij de privéwoning van de Belgische premier Alexander De Croo. Volgens Belgische media was een twintigtal boeren rond 22.00 uur met tractors naar het huis van De Croo in Michelbeke gekomen. De premier is met de boeren in gesprek gegaan.
De Belgische krant Het Nieuwsblad schrijft dat het ging om een „vreedzaam protest.” De premier zou de aanwezige boeren hebben beloofd „om de specifieke problemen van de landbouw in de Vlaamse Ardennen nog eens te bekijken.” Tegen omroep VRT zei De Croo de zorgen van de boeren te snappen. „Ik heb hen uitgelegd wat we op korte termijn gaan doen. Ik heb ook afgesproken dat we elkaar de komende weken opnieuw gaan zien om te kijken hoe we een aantal dingen kunnen oplossen”, aldus de premier.
Belgische boeren versperren met hun tractors al dagen belangrijke autowegen en overslagcentra van bijvoorbeeld supermarkten. Donderdagavond werden ook grensovergangen naar Nederland geblokkeerd. De eerste blokkades werden vrijdag weer opgeheven na toezeggingen van de Belgische en Vlaamse regering en de Europese Commissie. Die beloofden onder meer samen met de boeren te kijken of ze de regelgeving kunnen vereenvoudigen.
Afsluitdijk
Zaterdagavond trokken actievoerende boeren vanuit Noord-Holland met trekkers en auto’s de Afsluitdijk op richting Noord-Nederland. Ze reden tot het Friese Breezanddijk, dat halverwege de Afsluitdijk ligt. Daarna hebben ze rechtsomkeert gemaakt, volges een woordvoerder van de politie.
Tientallen tractoren en auto’s gingen eerder zaterdagavond bij Hoorn de A7 op en reden met een slakkengang van ongeveer 15 kilometer per uur richting de Afsluitdijk. Dat deden ze onder begeleiding van de politie. „Ons doel is de actie zo veilig mogelijk te beëindigen”, aldus de politie eerder, die zei in gesprek te zijn met de actievoerders.
Tekst gaat verder onder de foto.
© ANP / INTER VISUAL STUDIO
Een woordvoerster van Farmers Defence Force laat weten dat de boerenorganisatie niet achter de actie zit. Zij denkt dat het om een groep gaat die zelfstandig een actie heeft opgezet.
Vrijdagavond blokkeerden boeren de A7 bij Hoorn enkele uren. De snelweg werd toen in beide richtingen door tientallen tractoren afgesloten.
De acties, die donderdagavond begonnen, zijn in navolging van talloze boerenprotesten in België, waarbij de woede vooral gericht is aan Brussel. Tot de acties behoren onder meer wegblokkades, waardoor Rijkswaterstaat heeft aangeraden om reizen naar België uit te stellen
Comment
-
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/369...r-onrustig-van
Ook biologische boer vindt regels veel te streng: 'Je wordt er onrustig van'
© RTV UtrechtKamerik - Biologische boer Koos van der Laan uit Kamerik ziet de boerenprotesten en de strengere regels vanuit de Europese Unie met lede ogen aan. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn vak en de steeds hogere kosten waar boeren mee geconfronteerd worden.
Als biologische boer weet Koos als geen ander dat belasting van de natuur zoveel mogelijk moet worden vermeden. Toch vindt Koos de regels die nu vanuit de Europese Unie worden opgelegd over onder meer de bemesting 'te streng'. Voor 2050 willen ze helemaal klimaatneutraal zijn en de landbouw speelt een grote rol in die plannen. De boeren zijn onmisbaar in de duurzaamheidsplannen, maar dat betekent ook dat er nieuwe regels en investeringen moeten komen.
"Je wordt er onrustig van. Ik vind het logisch en terecht dat boeren de straat op gaan en zich aansluiten bij de Belgische collega's." Afgelopen week blokkeerden tientallen boeren de Belgische grensovergangen en reden met trackers naar distributiecentra. In onze regio werd het distributiecentrum van de Jumbo enige tijd bezet. Ook stonden boze boeren bij het provinciehuis. "Er komen zoveel regels op ons af, maar er is geen prijsgarantie. Blijven je verdiensten op pijl? Het is erg onzeker."
Als voorbeeld noemt Koos het uitrijden van mest, dat moet volgens de nieuwe regels omlaag zodat het grond- en oppervlaktewater verbetert. "Elke boer gaat al zuinig om met zijn mest. Straks mogen we minder mest uitrijden, landstroken inleveren en in sommige gevallen overgaan op kunstmest. Maar kunstmest is echt niet de oplossing. Dat moet je aanvoeren met vrachtwagens en dat zorgt ook weer voor uitstoot en extra kosten." Koos is vooral bang voor die extra kosten: "Je moet volgens deze nieuwe regels blijven investeren, maar het moet een keer terugkomen naar de boer en dat perspectief ontbreekt."
"De wanhoop is groot", besluit Koos. De verwachting is dat de boerenprotesten nog wel even aanhouden. De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement staan voor de deur en boeren willen in die verkiezingen gehoord worden.
Gedeputeerde Mirjam Sterk anderzijds, verwacht dat zowel de natuur als de boeren snel gaan profiteren van het geld dat Den Haag beschikbaar stelt om de natuur te verbeteren. Provincies hebben voor miljarden aan plannen ingediend voor het landelijk gebied, onder meer om de stikstofuitstoot te beperken. "Agrariërs in de provincie wachten op perspectief en zijn ook gebaat bij deze middelen."
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/weer-sn...boos~a3eb75f1/
© ANP
Wéér snelwegen dicht door protesterende boeren: waarom zijn ze nu precies zo boos?
Nederland wordt weer geconfronteerd met boze boeren op en rond de snelwegen. Maar waarom zijn ze nu, midden tijdens een kabinetsformatie, zo ontzettend boos? Vragen en antwoorden.
1. Is er een directe aanleiding voor de woede?
Nee, één directe aanleiding lijkt er niet te zijn, in tegenstelling tot bij de protesten tegen het strenge stikstofbeleid in 2022. Boeren die gevraagd wordt naar de oorzaak van hun woede, hebben het vooral over de ‘stapeling van regels’ en over de bemoeienis van Brussel. Als je daarop inzoomt, kun je wel een rijtje met redenen opstellen.
Zo zullen melkveehouders veel financiële pijn gaan lijden door de afbouw van de zogeheten derogatie, de uitzonderingspositie die er sinds jaar en dag voor zorgde dat Nederlandse boeren meer mest over hun land mochten uitrijden dan Europese collega’s. Dan is er nog de Europese Green Deal, het grote Brusselse maatregelenpakket dat ervoor moet zorgen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is, en dat grote invloed heeft op de manier waarop boeren hun bedrijf inrichten. De melkprijs van koeienboeren is ook een stuk lager dan in 2022, toen die een hoogtepunt bereikte. En in Nederland is er dan ook nog de stikstofcrisis die ervoor zorgt dat het boerenbestaan onder druk staat.
Dus, voelen veel boeren: het runnen van een bedrijf wordt door die opeenstapeling van problematische factoren lastiger en lastiger, en het is financieel moeilijk te bolwerken.
2. Is er een link met de protesten in andere landen van de laatste weken?
Daar lijkt het wel op. In Duitsland was het vorige maand de aangekondigde afschaffing van subsidie op landbouwdiesel die de lont in het boerenkruitvat stak. Franse boeren gingen vorige week de straat op, en ook daar was de onvrede een combinatie van landelijke en Europese regelgeving. Daarna volgden de Belgen.
Alles mondde afgelopen donderdag uit in een onvriendelijke demonstratie bij het Europees Parlement in Brussel, waar alle grieven aan de kaak werden gesteld: de strenge Europese milieunormen, de lage prijzen die boeren krijgen, vrijhandelsakkoorden die hen het leven zuur maken, enzovoorts. Ook Nederlandse boeren sloten zich aan bij het protest in vooral België, en zo ging ook hier het protestvuur weer branden.
Maandagavond meldden boeren zich langs en op verschillende snelwegen in Nederland. Er werden brandjes gesticht en wegen geblokkeerd. Dinsdagochtend gingen de acties door.
3. Boerenprotesten hebben geregeld een agressief karakter. Heeft dat effect?
Een paar jaar geleden wekten de aanhoudende protesten naast sympathie en steun ook afkeuring op. Dit laatste omdat er gevaar werd veroorzaakt en regels overtreden, ook die van het fatsoen. In juni 2022 werd stikstofminister Christianne van der Wal thuis opgezocht, waar haar kinderen bij waren. Eind vorige week uitte Farmers Defense Force-voorman Mark van den Oever dreigende taal richting een NSC-Kamerlid en minister van Landbouw Piet Adema. Dat had zelfs invloed op de sfeer in de kabinetsformatie die nu aan de gang is.
Maandagavond gebeurde er een ongeluk, vermoedelijk als gevolg van het boerenprotest. Op de A15 bij Herwijnen raakten twee automobilisten gewond bij een botsing, die waarschijnlijk het gevolg was van een door boeren aangestoken vuur en de ontstane rook.
De protesten van boeren, die dus soms een agressief karakter hebben, lijken tot nu toe steeds wel enig effect te hebben. In Nederland ging twee jaar geleden het beruchte stikstofkaartje van minister Van der Wal van tafel en werd er in de persoon van Johan Remkes een stikstofbemiddelaar benoemd. Die kwam met een eindadvies dat boeren een stuk beter aanstond dan de plannen die er daarvoor lagen. In Frankrijk beloofde de regering na alle felle protesten regels te versoepelen. President Emmanuel Macron zegde toe naar Brussel af te reizen om te pleiten voor minder strenge milieu- en klimaateisen voor Franse boeren.
4. Hoe gaat demissionair minister van Landbouw Piet Adema om met de boerenwoede?
Die zit in een wat merkwaardige positie. Aan de ene kant wordt er op dit moment een nieuw kabinet geformeerd, en kan hij als minister in een kabinet dat op de winkel past nu niet heel veel doen. Er is ook geen specifieke maatregel die hij in zijn eentje van tafel kan halen om de boerenwoede te koelen.
Wat boeren graag zouden zien: dat Adema naar Brussel afreist om er daar voor te zorgen dat het afbouwen van de mestderogatie van tafel gaat. Maandag liet Adema aan de talkshowtafel van Sophie & Jeroen doorschemeren dat dat er niet in zit.
Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof, en Piet Adema, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP
Dat wil niet zeggen dat hij in Brussel niet lobbyt voor de positie van de Nederlandse boer. Twee weken geleden pleitte hij tijdens een bezoek aan de grootste landbouwbeurs van Europa, de Grüne Woche in Berlijn, voor een speciale status voor Nederland als grote voedselproducent in een wereld vol oorlog en andere grote problemen. Adema wil niet dat er andere eisen aan Nederlandse boeren worden gesteld, wél dat ze meer ruimte krijgen om op hun eigen manier alle klimaat- en natuurdoelen te halen.
5. Wat is het perspectief voor Nederlandse boeren op de lange termijn?
Dat is de grote vraag, en zal deels ook afhangen van een nieuw kabinet. Ook de Europese verkiezingen in mei kunnen zorgen voor een andere politieke wind.
Aan de ene kant lijkt de positie van Nederlandse boeren rooskleuriger dan ooit. Ze bieden precies waar in een wereld vol oorlog en geopolitieke strubbelingen behoefte aan is: kwalitatief goed en veilig op grote schaal geproduceerd voedsel.
Maar aan de andere kant is er de planeet die lijdt onder intensieve landbouw. Experts zijn er al lang van overtuigd dat de productie van ons eten duurzamer moet. Die omslag is nog altijd niet op grote schaal gemaakt. Ondanks dat leggen nu al veel boerenbedrijven door financiële problemen het loodje.
Tussen 2005 en 2020 stopten er in heel Europa 5,3 miljoen boeren, vooral kleintjes, blijkt uit schattingen van Eurostat. Dat is ongeveer een derde van het totaal. ,,Net doen alsof het huidige systeem boeren beschermt is daarom een botte leugen”, concludeerde Marco Contiero van de Europese tak van Greenpeace vorige maand.
Comment
Comment