Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Straks eten we gebreit nepvlees,ook al niet gezond en niet te betalen

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3659...ef-van-de-baan

      Provincies krijgen jaar extra voor uitwerking plannen
      Stikstofhalvering in 2030 definitief van de baan

      DEN HAAG - Het halveren van de stikstofuitstoot in 2030 is definitief van de baan. Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zal haar wetsvoorstel waarin dat jaartal opgenomen staat niet naar de Tweede Kamer sturen, melden Haagse ingewijden nu een Kamermeerderheid de wet niet meer zal steunen. Van der Wal zelf laat weten dat het ’niet voor de hand ligt dat de Kamer wil dat we hiermee doorgaan’.

      Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

      Ⓒ ANP / ANP

      In het coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en CU werd opgenomen dat de halvering van de stikstofuitstoot vervroegd werd van 2035 naar 2030. Voor veel boeren en provincies voelde die deadline als een loden last die bovendien onhaalbaar werd geacht. Het leidde zelfs tot een crisisachtige sfeer in de coalitie toen voormalig CDA-leider en minister Wopke Hoekstra het jaartal ’niet heilig’ verklaarde.

      Desalniettemin werd het wetsvoorstel waarin de stikstofversnelling is opgenomen gewoon doorgezet. Het CDA kondigde wel aan wel te willen ’heronderhandelen’ over de stikstofparagraaf. De partij stuitte op hevige weerstand, voornamelijk bij D66 maar ook de VVD. Van een heronderhandeling is het echter nooit gekomen.

      Maar nu is het demissionair stikstofminister Van der Wal die de stikstofwet alsnog parkeert, zeggen betrokkenen. Dat gebeurt in het zicht van nieuwe verkiezingen. Haar eigen VVD blijkt in het vorige week gepresenteerde verkiezingsprogramma de deadline van 2030 te hebben losgelaten. Maar ook bij het in de peilingen rap slinkende D66 blijkt de trek om te blijven hameren op dat jaartal plots te zijn afgenomen.

      ’Geruzie over een jaartal’


      D66-lijsttrekker Rob Jetten hekelt ineens het ‘geruzie over een jaartal’ en vraagt zich af wat daar de afgelopen jaren mee is bereikt. Hij wil juist meer aandacht voor het toekomstperspectief voor boeren, zei hij bij praatprogramma OP1. Dat leidt dan weer tot verontwaardiging bij het CDA. „Waarom omarmden ze anderhalf jaar geleden al niet dit CDA-verhaal?”, wil Kamerlid Derk Boswijk weten.

      Hoewel de stikstofwet voorlopig in een la verdwijnt, gaan maatregelen om stikstof te reduceren gewoon door. De Tweede Kamer heeft regelingen - zoals het uitkopen van veehouders, innovatie en het verplaatsen van boerderijen - namelijk niet controversieel verklaard.

      Voor het aanpakken van de stikstofproblematiek wil minister Van der Wal een fonds van maar liefst 24,3 miljard euro in het leven roepen, maar onduidelijk is nog of dat fonds in volle glorie het levenslicht gaat zien. Provincies moesten per 1 juli plannen aanleveren, die tellen op tot zo’n 60 miljard euro.

      Jaar extra de tijd voor provincies


      Eerder liet de VVD-minister aan De Telegraaf weten dat zij in gesprek gaat met provincies om hun plannen bij te stellen. Inmiddels is duidelijk geworden dat alle provincies voor de stikstofplannen een jaar extra de tijd krijgen van Van der Wal om hun plannen ’concreet uit te werken’. De kosten moeten volgens de demissionaire bewindsvrouw ’medio 2024 in proportie tot de beschikbare middelen zijn teruggebracht’. Donderdag wordt daar in de Tweede Kamer verder over gedebatteerd.

      Comment


      • het volk stemt steeds minder op partijen die die zware klimaatregelen willen , ja als je eerst investeert in een waterpomp, elektrische auto of zonneplaten op je huis en daarna gaat je geld kosten ipv opbrengen, dan ben je snel klaar met die onbetrouwbare politici en mensen kunnen dat gewoon niet betalen meer

        Comment


        • https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/362...an-de-toekomst

          Ja we gaan algen eten!

          Comment


          • Kunnen we die boeren ook niet op de A12 inzetten en dan tegen die klimaatgasten? Zodat de politie weer overal hun belangrijkere taken elders in het land kunnen verrichten?

            Comment


            • ja de Romeinen hielden ook spelen in de arena's ,laten wij ook zo iets doen

              Comment


              • Met Leeuwen erbij?🤣

                Comment


                • Lol, ja dat deden de o zo geciviliseerde Romeinen ook in hun tijd.

                  Comment


                  • Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9602...r-rond-stallen

                      ’Kritische depositiewaarde ongeschikt’
                      Nieuwe studie bom onder piekbelastersbeleid: stikstof slaat amper neer rond stallen

                      AMSTERDAM - De natuur heeft amper baat bij het piekbelastersbeleid waarin boerderijen worden opgekocht. Dat blijkt uit een nieuw stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het Mesdagfonds. Volgens het onderzoek komt 90 procent van de uitgestoten stikstof door melkveehouderijen helemaal niet terecht in de directe omgeving.

                      Ⓒ ANP / JEFFREY GROENEWEG

                      De Universiteit van Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar in opdracht van het Mesdagfonds het onderzoek uitgevoerd. Dinsdag zijn de resultaten gepresenteerd.


                      Hogere luchtlagen


                      Uit het onderzoek, uitgevoerd op twee melkveebedrijven, blijkt dat slechts 10 procent van de ammoniakemissie neerslaat binnen een straal van 500 meter rondom de stal. De overige 90 procent van de uitgestoten stikstof komt terecht in hogere luchtlagen van de atmosfeer, samen met de emissie van voornamelijk stikstofoxiden, afkomstig van industrie en verkeer. Deze stikstofdeken slaat elders neer.

                      Kritische depositiewaarde


                      Onder leiding van Albert Tietema van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) is bij de studie gebruikgemaakt van zowel bestaande methoden om stikstofdepositie te meten als enkele nieuwe, nog experimentele methoden.

                      Het onderzoek toont volgens Tietema aan dat er sprake is van voor de natuur schadelijke stikstofuitstoot door de landbouw. Wel vindt hij dat het beleid dat daarop is gebaseerd, anders zou moeten. „Wanneer een boerderij op pakweg 100 meter van een natuurgebied is gevestigd, kan het zinvol zijn deze op te kopen”, aldus Tietema. „Maar op 400 meter afstand ligt dat dus alweer heel anders.”

                      Tietema: „Ons doel was zoveel mogelijk te meten, met de beperkte middelen die we hebben. Er is onder meer gebruikgemaakt van biomonitoren. We hebben gekozen voor planten in potten die rondom de melkveehouderijen en in natuurgebieden zijn geplaatst. De stikstof die deze planten opnamen, bleek voornamelijk afkomstig te zijn uit de stikstofdeken en kan dus als oorsprong de landbouw hebben, maar ook het verkeer en industrie.”

                      Een belangrijke consequentie is volgens de onderzoekers daarom dat de kritische depositiewaarde (KDW), de grens van stikstofuitstoot die nu wordt gehanteerd voor Natura 2000-gebieden, niet geschikt is om te bepalen wat er moet gebeuren met veehouders.

                      Piekbelasters


                      Het huidige Nederlandse stikstofbeleid houdt in dat de piekbelasters verantwoordelijk worden gehouden voor een belangrijk deel van de neerslag van stikstof in beschermde natuurgebieden. Als zij stoppen, kan de natuur zich herstellen en komt het halen van de stikstofdoelen een stuk dichterbij, is de gedachte.

                      Maat dit beleid gericht op piekbelasters zal volgens de onderzoekers dus in veel gevallen niet effectief zijn omdat het niet tot meetbare verschillen in stikstofbelasting in de beoogde natuurgebieden leidt.


                      Inkrimpen van de veestapel


                      In plaats van te sturen op het neerslaan van stikstof is het volgens de UvA-onderzoekers en het Mesdagfonds veel effectiever om te kijken naar de uitstoot. Die kan niet alleen worden verlaagd met het inkrimpen van de veestapel, maar bijvoorbeeld ook door stikstof en fosfaat terug te winnen uit mest en dat te gebruiken als vervanger van kunstmest.

                      Boeren kunnen ook aan de slag met ander voer en een ander graslandbeheer, aldus de onderzoekers. Daar hebben niet alleen de Natura 2000-gebieden baat bij, maar alle natuur.

                      Tussen 1996 en 2006 werd de stikstofuitstoot al met 60 tot 70 procent verminderd door dit soort maatregelen.

                      Uitstoter of gebruiker


                      De onderzoekers concluderen verder dat het niet mogelijk is om expliciet antwoord te geven op de vraag of een bemest grasland een uitstoter of een gebruiker van ammoniak is. Dat hangt af van veel verschillende factoren, zoals het soort bodem en de grondwaterspiegel. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat bepaalde plantensoorten stikstof opnemen, wat de waarden automatisch verhoogt.

                      „De UvA heeft nu voor het eerst echt gemeten, dat is anders dan modellering waar telkens van uit is gegaan”, legt Lubbert van Dellen, secretaris van het Mesdagfonds, uit.

                      De uitkomsten komen volgens de onderzoekers overeen met eerder onderzoek en de modellen van het RIVM. ,Alleen heeft de overheid deze modellen anders geïnterpreteerd”, aldus Van Dellen.

                      Boerenbelangenorganisatie Agractie roept de Tweede Kamer nu op het stikstofbeleid controversieel te verklaren.

                      Comment


                      • Ja daar gaan we weer, overdreven beleid dus op foutieve metingen

                        Comment


                        • en miljarden Euro's weggooien en een beroepsgroep en sector waar Nederland groot in is en tienduizenden mensen werken om zeep helpen wat bij de oude foute cijfers al geen effect had, terwijl die productie dan elders in de wereld wordt overgenomen om door te gaan met die voedselvoorziening vaak met slechtere resultaten. Het is zo gestoord.

                          Comment


                          • https://www.bd.nl/video/productie/gr...et-geld-401218
                            Gewoom de bak in dus..

                            Comment


                            • al 3 weken gaan die klimaatblokkade gasten ook niet de bak in , laat staan een boete of strafblad

                              gelukkig vandaag werden ze angstig door tegendemonstranten, het volk met verstand en wat moet werken pikt het niet meer

                              paar hooligans erop af en knuppelen als de politie het niet doet

                              Comment


                              • Boeren werden gearresteerd en opgesloten zelfs op geschoten bij 1 van hun enkele demonstraties waarin ze knokten voor hun bestaansrecht. En deze linkse oproerkraaiers mogen dagelijks zonder consequenties een stad met bewoners en ondernemers plat leggen. Links regeert met Rutte, Kaag, Jetten🤬

                                Comment


                                • Heren, zoek eens op 'whataboutery'... Daar zijn jullie erg consequent expert in.

                                  Comment


                                  • niet druk om maken we hebben toch geen invloed erop

                                    Comment


                                    • boeren krijgen steeds wel meer gelijk dat de metingen en effecten verkeerd zijn en nu veel beter zijn in hun voordeel

                                      Comment


                                      • https://www.ad.nl/binnenland/leeg-sc...elen~a2c7b1c9/


                                        Volgens groentetelers wordt het steeds moeilijker luizen en schadelijke vliegen te bestrijden die dol zijn op koolsoorten zoals spruiten. © ANPLeeg schap of duurder voedsel? ‘Teelt van sla, uien en appels in de knel door wegvallende bestrijdingsmiddelen’


                                        De Nederlandse teelt van groente en fruit raakt in de knel, omdat het steeds moeilijker is ziekten en plagen te bestrijden. Door strengere overheidsregels krimpt het pakket aan chemische bestrijdingsmiddelen snel, terwijl alternatieve ‘groene middelen’ vaak nog niet beschikbaar zijn.


                                        Dat blijkt uit een rondgang door de agrarische sector. Vooral in sla, spruiten, uien, kleinfruit en appels groeit het risico op misoogsten. Omdat boeren hun gewassen onvoldoende kunnen beschermen tegen vraat en schimmels, moeten consumenten straks genoegen nemen met minder gaaf voedsel in de schappen. Of zelfs met een leeg schap.

                                        ,,Het is een hoofdpijndossier”, waarschuwt Tineke de Vries, voorzitter van de vakgroep akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt van LTO Nederland. ,,Als een gewas het moeilijk krijgt hebben we graag een volle gereedschapskist om te hulp te schieten. Helaas zijn onze opties steeds beperkter.”
                                        Machteloos


                                        Afgelopen zomer sloegen fruittelers alarm over de appelbloesemkever. Die kon, nadat een bestrijdingsmiddel was verboden, ongehinderd zijn gang gaan in boomgaarden. Dat toekomstbeeld van machteloos toezien dreigt ook bij luizen en vliegen in sla en koolsoorten en bij tripsen in prei en uien.


                                        ,,Trips is een minuscuul insect dat het sap uit bladeren zuigt”, zegt Jolanda Wijsmuller. Ze is teeltdeskundige bij de producent van chemische en biologische bestrijdingsmiddelen Bayer Crop Science. ,,Als de hoeveelheid tripsen uitgroeit tot plaag, stopt de groei van de plant. Dat leidt tot een lagere opbrengst en kleinere uien.”

                                        Ook voor spruitentelers groeit de uitdaging om hun stronken te beschermen tegen luizen en vliegen. Als in de eetbare delen van groentes te veel vraatplekken zitten, dreigen afnemers het voedsel af te keuren. In het uiterste geval, zo legt LTO-bestuurder De Vries uit, zullen boeren helemaal stoppen met een bepaalde groente. Dat kan leiden tot een lager aanbod en hogere winkelprijzen.

                                        Bestrijdingsmiddelen staan in de belangstelling door de slepende politieke discussie over het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Hoewel de Europese Voedselautoriteit (EFSA) meent dat er geen risico’s aan een verlenging zitten, eist een meerderheid van de Tweede Kamer toch een verbod. Minister Adema (LNV) wikt en weegt deze weken over een besluit.

                                        Voor glyfosaat is echter ook niet zomaar een alternatief te vinden. ,,Het is het beste middel tegen aardappelopslag”, zegt De Vries. En belangrijker: glyfosaat is bij lange na niet het enige bestrijdingsmiddel dat op de wip zit.

                                        Volgens interne cijfers van fabrikant Bayer waren sinds de zomer van 2018 119 werkzame stoffen toe aan een Europese herbeoordeling van de wettelijke toelating. In één op de drie gevallen kreeg een stof daadwerkelijk groen licht. De komende vijf jaar moeten nog ruim 200 chemische stoffen langs een herbeoordeling.
                                        Driekwart verdwijnt


                                        ,,Ik denk dat zeker 75 procent van die stoffen verdwijnt”, zegt Albert Schirring, groente- en aardappelspecialist op het hoofdkantoor van Bayer Crop Science in Monheim. Deels omdat regels strenger zijn, deels omdat fabrikanten soms tegen de kosten van de procedure aanhikken en besluiten de actieve stof terug te trekken. Er verschijnen wel nieuwe groene middelen op de markt. Maar dat compenseert het krimpende pakket niet.

                                        Schirring: ,,De consequentie die ik zie, is dat er minder aanbod van groente en fruit van Europese bodem zal zijn. Duitse boeren vragen zich al af of ze straks nog uien kunnen telen. Supermarkten kunnen groentes wel van buiten Europa halen, maar zijn die even duurzaam geteeld? Ik denk het niet.”

                                        LTO-bestuurder De Vries benadrukt dat akkerbouwers en groentetelers al gestaag minder chemie gebruiken. ,,Als een middel schadelijk is voor de gezondheid, is het goed dat het verdwijnt.” Ook boeren kennen de zorgen over een mogelijk verband tussen sommige stoffen en ziektes als parkinson. De Vries: ,,Maar als telers zitten we steeds vaker knel. Want welke alternatieven blijven over?”

                                        De aardappelteelt werd in de vochtige zomermaanden hard geraakt door een nieuwe agressieve stam van de schimmel phytophthora. © ANP
                                        Bij een aantal groenten is overstap naar biologisch gelukkig best mogelijk. Bij rode bieten en wortelen gebeurt dat al. Toch kreeg ook de biologische aardappelteelt afgelopen zomer, vooral in Flevoland, een knauw door de enorme schimmeldruk van phytophthora. Flinke delen van de oogst zijn mislukt.
                                        Mannetjes lokken


                                        Groene middelen, dus van natuurlijke oorsprong en niet synthetisch, zijn een andere optie. De werking is vaak ingenieus. Zo kun je tegen een schadelijke insectensoort bijvoorbeeld het stofje inzetten waarmee de vrouwtjes mannelijke exemplaren verleiden. De mannetjes worden gelokt en gedood met een biologisch bestrijdingsmiddel en zo blijft de populatie insecten binnen de perken.

                                        Dit aanbod van groene middelen groeit echter langzaam, stelt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) in Ede. ,,De overgang naar groene stoffen is nog beperkt”, zegt woordvoerder Hans van Boven. ,,Tegelijkertijd daalt het aantal chemische toelatingen en horen we dat er vooral in kleinere teelten minder alternatieven beschikbaar zijn.”

                                        Frans Timmermans, inmiddels lijsttrekker namens GroenLinks/PvdA, ijverde er als Eurocommissaris voor dat de hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen in Europa in volume moet halveren. © ANP
                                        Er zijn verschillende redenen waarom bestrijdingsmiddelen strenger worden beoordeeld. Zo kunnen er nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn. Daarnaast zette Brussel helemaal een streep door neonicotinoïden en hormoonverstorende stoffen. Ten slotte wenst de Green Deal van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans dat het volume aan gebruikte chemische middelen halveert per 2030.
                                        Oprecht


                                        ,,Ik maak me zorgen over hoe het verder moet”, zegt Wijsmuller. ,,In discussies krijg ik vaak op mijn bord: ja maar, u werkt voor Bayer. Nee, mijn zorgen zijn oprecht. In de politiek spreekt iedereen nu over bestaanszekerheid. Maar de beschikbaarheid van goed, gezond en betaalbaar voedsel is ook een bestaanszekerheid. Politieke keuzes die nu worden gemaakt, leiden tot duurder voedsel en een kleinere beschikbaarheid. Ik wil niet dat goed en gezond voedsel straks alleen voor rijke mensen is.”

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/financieel/...en-op-uitstoot

                                          Column: Europa neemt voortouw met prijs plakken op uitstoot

                                          CBAM. Een afkorting die binnenkomt. CBAM staat voor de rekening. Voor de vervuiler, die moet betalen. Deze maand komt Europa met het Carbon Border Adjustment Mechanisme (CBAM): de eerste CO2-belasting ter wereld die over grenzen en continenten gaat.

                                          © ANP / HH

                                          Het is een goede zaak. Een prijs plakken op uitstoot is dé manier om de klimaattransitie te bespoedigen. En op deze manier voorkom je grenstoerisme. Jaren geleden pleitte ik in politiek Den Haag al voor een belasting op vervuiling, net zoals veel economen dat deden. Maar de standaardreactie was altijd: ‘Dat gaat ten koste van de werkgelegenheid in Nederland.’

                                          Het was een moeizame discussie. Fabrieken zouden de grens over gaan. Weg belastinginkomsten. Weg banen. En nog steeds geen schone lucht of water, want die vervuiling steekt de grens ook zo over. Dus dat was het einde van de discussie; economische realiteit versus politieke werkelijkheid.

                                          Gelukkig zijn we nu verder. Europa heeft zelfs een voortrekkersrol en is leidend in de handel op uitstoot: de emissierechten (ETS). Het beprijzen van CO2 noemen economen ’het expliciet maken van externaliteiten’. Ofwel: wat zijn de kosten of geleden schade als gevolg van een economische activiteit? Dat werkt. Niet zeuren. Met de juiste prikkels kan kapitalisme de wereld redden. Een bedrijfsmodel dat drijft op voordeel uit externaliteiten is niet duurzaam.

                                          Toch kunnen critici stellen dat het dweilen is met de kraan open. Het zet Europese bedrijven op een achterstand ten opzichte van de concurrentie. Of dat erg is, valt nog te bezien. Mijn mening over duurzame businessmodellen heeft u net gelezen. Maar de wereld schoot er maar beperkt iets mee op. Vandaar de volgende stap. Daar komt CBAM om de hoek kijken.

                                          Goede nieuws


                                          Productie kan zich verplaatsen over de wereld. Het goede nieuws is dat CBAM grensopportunisme helpt voorkomen. Zes CO2-intensieve sectoren (cement, staal, aluminium, kunstmest, elektriciteit en waterstof) gaan hieronder vallen. Importeurs moeten CBAM-certificaten kopen, waarvan de prijs gelijk staat aan de CO₂ -prijs die geldt voor EU-ETS. Zo krijgen we een gelijk speelveld.

                                          Natuurlijk zijn er haken en ogen aan deze belasting. Ja, het zal leiden tot hogere prijzen voor de consument. Ja, er zijn winnaars en verliezers in dit proces. Maar daar heb ik een oplossing voor. De extra inkomsten kunnen gebruikt worden om verliezers te compenseren. Of nee. Laten we het meteen goed doen en geen nieuwe rondpompmachine optuigen: we gebruiken het om de inkomstenbelasting te verlagen.

                                          Kort gezegd: incentives werken in de praktijk beter dan grensbewaking, de vervuiler betaalt en economen gaan de wereld redden. CBAM!

                                          Roelof Salomons is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en verbonden aan pensioenverzekeraar Athora. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

                                          Comment


                                          • Aardig stil rond dit dossier

                                            Comment


                                            • Enige dat ik lees is dat er toch wel aardig wat animo is voor de uitkoopregeling, zou me niet verbazen als je daar al een heel eind mee komt.
                                              Probleem is dat het nu weer jaren gaat duren voordat zo'n boer alles rond heeft gemaakt met taxaties (waar natuurlijk niet genoeg experts voor zijn) en vergunningen ed.

                                              Comment


                                              • Frans Timmermans laat stikstofdeadline van 2030 los en gaat daarmee in tegen eigen partijprogramma

                                                Comment


                                                • Timmermans ziet ook de peilingen en moet wel schakelen omdat de meeste kiezers niet pro klimaat maatregelen stemmen

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/binnenland/hij-mik...hoot~a65702d7/



                                                    PREMIUMBoerenzoon Jouke (16) snapt er niks van dat de politie zijn tractor woensdagavond bij Heerenveen heeft beschoten. © Videostill

                                                    Hij mikt en schiet: poging doodslag lijkt onafwendbaar voor agent die op Jouke (16) schoot


                                                    VRIJDAG RECHTSZAAKDe agent die op 5 juli vorig jaar gericht op de 16-jarige Jouke schoot tijdens de boerenprotesten, staat vrijdag voor de rechter. Dat hij wordt veroordeeld voor poging doodslag, lijkt haast wel zeker. Hoe kán dat? De gebeurtenissen van die dag op een rij maken wel een en ander duidelijk.

                                                    Het is die zomerdag 5 juli al dag vijf op rij van heftige boerenprotesten. De wegblokkades op de snelweg, de kleine brandjes, de blokkades bij de distributiecentra van supermarkten. De boeren pikken de op handen zijnde stikstofregels niet. En eigenlijk kan de politie er niet tegenop.

                                                    Dit is wat anders dan voetbalhooligans, coronawappies of voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Mannen op trekkers, groter en sterker dan politiewagens en busjes, zelfs opgewassen tegen ME-pelotons. En ze zijn met veel, als een colonne legertanks rijden ze eigenlijk overal heen waar ze zin in hebben. De politie weet het en de boeren hebben het door: op de trekker zijn ze niet te stoppen. Agenten worden er moedeloos van. Het grootste deel van Nederland staat dan ook nog eens pal achter die boeren en de rest bekritiseert het politiekorps omdat ze ‘er niks aan doen’.

                                                    Die 5 juli is ook al de zoveelste dag op rij voor de nu verdachte agent, wiens privacy vanwege zijn veiligheid op alle mogelijke manieren wordt beschermd. Zo zal hij in de rechtbank in een afgesloten ruimte zitten en zal zijn stem vervormd te horen zijn.

                                                    Zelfs traangas wordt ingezet, een zeldzaamheid


                                                    De agent is zeer ervaren, zijn staat van dienst is lang, maar in zijn functie niet al te vaak betrokken bij zulke protesten. Bovendien: dat ‘de tegenstander’ reusachtige trekkers als wapen inzet, is nieuw voor de politie. Ook agenten die zich bijna ‘thuis voelen’ tussen relschoppers en uit de hand lopende demonstraties, staan voor iets nieuws. Zelfs traangas wordt deze dagen ingezet om de orde te handhaven, een zeldzaamheid.

                                                    Het moment dat de agent schiet op boerenzoon Jouke. © -
                                                    Ook in Heerenveen trekken de boeren die dag weer ten strijde. De Lidl en de Spar moesten het eerder op de dag al ontgelden als de boeren besluiten bij Heerenveen de snelweg A32 af te gaan. Tussen de dertig en vijftig trekkers mét allerlei personenauto’s daartussen willen de afrit af.

                                                    De nu verdachte agent is samen met een collega als eerste van gealarmeerde politieagenten ter plaatse. Onderaan de afrit proberen ze de weg te blokkeren met hun auto. Belangrijk om te weten: ze zijn dan nog alleen. Twee agenten die een stoet van boerentrekkers op zich af zien komen. Ze zijn kansloos natuurlijk. Trekkers die erlangs willen, rijden zo weg. Met de trekker op de snelweg is verboden. Zeker als er in de laadbak ook nog mensen zitten, maar het gebeurt.

                                                    Onderaan de afrit lijken de trekkers nóg imposanter


                                                    De boeren willen niet aangehouden worden en rijden weg. Onderaan de afrit zien die trekkers er nog imposanter uit. Maar - er zijn beelden van op YouTube - ze rijden niet in op de politiewagen. De nu verdachte agent waar het om draait, zit dan nog achter het stuur, zijn bijrijder stapt uit.

                                                    Dan moet een eerste trekker toch stoppen. De bijrijder van de agent houdt de boer achter het stuur meteen aan. Een tweede trekker die er vlak achter zit, moet ook stoppen, anders klapt ie er bovenop. Het lijkt er sterk op dat dáár in de beleving van de nu verdachte agent het idee wordt versterkt dat er op hen wordt ingereden. De eerder uitgestapte agent verricht met getrokken pistool een tweede aanhouding. Er zijn beelden van die online viralgaan. Het is ook díe agent die later vals wordt beschuldigd op sociale media.

                                                    Tekst gaat verder onder de foto.

                                                    De politie houdt met getrokken wapens boeren aan. © X
                                                    De 16-jarige Jouke staat ondertussen ook stil. Hij is de vierde in de rij. Inmiddels zijn er ook andere politiewagens gearriveerd. Voor Jouke staat een trekker met een paar dames erop. Die blijft ook staan, maar een andere trekker gaat ervandoor. Het is het moment dat ook Jouke besluit weg te gaan, een klein stukje spookrijden, richting de McDonald’s. Twee agenten, onder wie de verdachte, hebben dan hun wapens getrokken.

                                                    De collega van de nu verdachte agent lost een waarschuwingsschot. Maar de verdachte agent schiet op de wegrijdende Jouke. Hij volgt de trekker met twee gestrekte armen. Hij mikt. En schiet. Gericht. Eén keer. Op de cabine. De kogel slaat in de zijkant in, precies tussen de ramen. Twee centimeter naar links en Jouke wordt in of in de buurt van zijn hoofd geraakt.

                                                    ‘Maakt de trekker een lichte beweging naar rechts?’


                                                    De beslissing om te schieten wordt in een split second genomen, maar de trekker reed op dat moment niet op de agent af. Of is het die hele lichte beweging naar rechts - enigszins zichtbaar voor wie de beelden op YouTube goed bekijkt - die die indruk wekt? De agent denkt in elk geval dat hij zich moet verdedigen, want hij schiet. Het lijkt dezelfde agent te zijn die even later met getrokken wapen in zijn rechterhand een Mercedes tot stoppen dwingt. Ook die lijkt niet op hem in te willen rijden. Maar ergens, zo lijkt het, is de agent gaan denken dat dat wél kan gebeuren. Het ziet er nerveus uit.

                                                    Jouke moet stoppen. Daarna kantelt het nieuws heel snel. Eerst is het beeld dat er is ingereden op agenten. Poging doodslag. De politie twittert het zelfs. Maar al heel snel draait het om: de agent schoot onterecht. Poging doodslag. Het lijkt een kant-en-klare zaak. Of de agent daadwerkelijk achter tralies verdwijnt? Dat is in de recente geschiedenis, kijk de uitspraken er maar op na, zeer zelden gebeurt bij een agent die de fout ingaat bij het uitoefenen van zijn functie.

                                                    Jouke staat de dagen en weken erna geregeld de pers te woord. Als eerste het AD, hij reageert nog vrij nuchter: ,,Ik snap er niks van, mik dan op de banden, zo’n groot doel...”, vertelt hij, wijzend op de banden die bijna net zo hoog zijn als hijzelf. Het kogelgat zit een meter hoger, Jouke kan er zijn vinger insteken.

                                                    Inmiddels geven hij en zijn ouders geen interviews meer. De familie wordt platgebeld. Het laat ze niet los, tot op de dag van vandaag niet, is het enige wat Joukes moeder nog laat weten. Om twee redenen: Jouke is beschoten... en die agent wordt nog steeds bedreigd. Het Openbaar Ministerie is blij dat de familie altijd heeft gezegd niet te willen dat er een heksenjacht op de agent plaatsvindt. ,,Dat had anders nog veel erger kunnen zijn.” Vrijdag in de rechtbank, dáár moet deze zaak worden afgehandeld.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X