Dus meer koeien, maar minder mensen per hectare! đ
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hebben de demonstrerende boeren gelijk?
Collapse
X
-
HHH, dat zou wat zijn ja...
Taak van onze regering is, de NL-natuur te beschermen..ieder land heeft daar zo zijn eigen regering voor om te handelen naar EU-wetgeving..dat wij schoon produceren is prima, maar geen reden om dat voor andere landen te blijven doen..onze eigen natuur verpesten t.b.v. export lijkt me oerdom.. (EU-regels zijn er niet voor niets) Dus een slimme boer kiest eieren voor zijn geld...
Comment
-
wat een haat toch tegen die boeren terwijl fabrikanten vervuilen, vliegtuigen, vrachtverkeer, boten, wij zelf in het verkeer, wij zelf met consumeren ik dank dat wij als mensheid met 18 miljoen inwoners samen de grootste vervuilers zijn, zo gemakkelijk om het steeds op die boeren af te schuiven, begin bij je zelf!
Comment
-
Ten eerste; ik haat geen boeren..ik woon er tenslotte midden tussenin.. Waar ik iets tegen heb, is het door grote banken en voederindustie veroorzaakte intensieve veehouderij..da's heel wat anders.. Gewoon een biologische boer met een gemengd bedrijf zal ik juist altijd promoten.
En inderdaad begin ik ook met mezelf; ik eet niet iedere dag vlees, laten we zeggen om en om wel/geen vlees en ik haal het op de fiets in de buurt van Hilvarenbeek bij een biologische slager.. Supermarkten mijd ik zoveel mogelijk. De laatste keer dat ik gevlogen heb is ong. 15 jaar geleden en autorijden doe ik alleen als het moet voor mijn werk.
Verder consuminder ik zoveel als mogelijk.. Allen mijn iphone is per schip uit China gekomen... ja, ik ben ook schuldig maar doe alles binnen mijn macht om dat te beperken..
Comment
-
Originally posted by vuurwants View PostTijdens de hongerwinter was de rol van de boeren uiterst dubieus.. op zijn zachts gezegd waren ze ernstig inhalig. Sommigen vonden ze zelfs erger dan de bezetter.. Dus hou maar op over die 'goede boeren'...
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/erop-of...komt~a4c5de2e/
Erop of eronder voor landbouwakÂkoord: LTO stapt uit overleg als er vandaag geen overeenÂstemÂming komt
Het is vandaag erop of eronder voor het landbouwakkoord. Als minister Piet Adema (Landbouw) en de boerenorganisaties woensdag tijdens een nieuw overleg geen overeenstemming bereiken, dan stapt LTO Nederland eruit.
Dat bevestigt een woordvoerder van 's lands grootste land- en tuinbouworganisatie. ,,Het is vandaag zoân dag van: komen we eruit of komen we er niet uit?â stelde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak woensdagochtend bij RTL Nieuws.
Perspectief
Al maanden ijvert de minister van landbouw om een akkoord dat toekomstperspectief moet bieden aan de land- en tuinbouwsector in Nederland. Er zouden afspraken in moeten komen over hoe blijvende boeren de komende decennia nog steeds een goed inkomen kunnen verdienen met de productie van zuivel, aardappelen en vlees. Dat toekomstperspectief is nodig om draagvlak te vinden voor de harde maatregelen zoals de opkoop van boeren om de stikstofuitstoot te verminderen.
Vorige week gaf Van der Tak aan AD al een winstwaarschuwing af. De stapeling van regels over milieu, natuur, klimaat, bodem en water blijft maar doorgaan vanuit Brussel en Den Haag, stelde hij. ,,Het kabinet draait zich helemaal klemâ, oordeelde Van der Tak toen. Bij de huidige stapeling van regels zou het bereiken van een landbouwakkoord een illusie zijn.
Maximale norm
Een van de belangrijkste discussiepunten is de invoering van een maximale norm voor het aantal koeien per hectare. LTO weigert zoân norm, omdat die boeren van hun ondernemersvrijheid berooft. Van der Tak ziet liever harde milieunormen voor elk bedrijf, waarna elke boer zelf mag aantonen dat die zich daaraan houdt.
Volgens Adema is de invoering van zoân norm echter geen discussie, maar een gegeven. Op BNR erkende ook de minister van landbouw dat het akkoord woensdag kan sneuvelen.
Comment
-
https://nos.nl/artikel/2478865-opnie...nd-met-kabinet
Opnieuw impasse landbouwakkoord; LTO praat vanavond met kabinet
De onderhandelingen over het landbouwakkoord zijn opgeschort. Vanavond overlegt voorman Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO apart met een delegatie van het kabinet. In Den Haag waren de belanghebbenden vandaag weer bij elkaar om te praten over een akkoord, onder leiding van minister Piet Adema.
Na een paar uur vroeg Van der Tak van LTO om een schorsing. Volgens hem is er een impasse. Naar aanleiding daarvan zei Adema dat hij vanavond verder wil praten met LTO, maar dat daar dan meer kabinetsleden bij zullen zijn. Van der Tak stemt daarmee in.
'Stuur weer in handen'
Volgens de LTO-voorman wordt het vanavond een heel belangrijk gesprek over het perspectief voor de boeren. Hij zei dat "de boer het stuur weer in handen moet krijgen op basis van een ander systeem van landbouw dan we vandaag gewend zijn". Het gaat dan onder meer om hoeveel vee een boer mag houden, het vooruitzicht van boeren die veel willen investeren in de natuur en om de zekerheden op lange termijn.
Toen Adema het overleg vanmiddag verliet, zei de minister dat het verzoek van LTO om te schorsen tot verrassing van iedereen kwam. Hij vindt het nog steeds belangrijk dat het akkoord er komt en dat de polder weer werkt. Adema wil "op basis van vertrouwen komen tot afspraken voor de toekomst van de agrarische sector en voor de toekomst van onze jonge boeren".
De onderhandelingen duren al maanden, waarbij deadlines steeds worden uitgesteld. De meest recent gestelde deadline is op 21 juni. Anders is het voor de LTO "klaar", zei voorzitter Van der Tak eerder. Volgens hem had Adema die datum zelf voorgesteld en kunnen ook milieuorganisaties en supermarktketens zich daarin vinden.
Comment
-
De keuze voor biologische teelt kost bollenboer John enkele vriendschappen
12 juni 2023, 19.30 uur ¡ Aangepast 13 juni 2023, 17.17 uur ¡ Door Marc Ruyg
John Huiberts uit Sint Maartensbrug is ĂŠĂŠn van de weinige bollenboeren die honderd procent biologisch werkt. Een unicum in een sector die bekend staat om het rijkelijk gebruik van de gifspuit. Maar de ommezwaai van gewoon naar biologisch heeft wel vriendschappen gekost. Op de wekelijkse kaartavondjes van de bollenboeren was John opeens niet meer welkom.
Ook John Huiberts teelde jarenlang op de gebruikelijke manier bloembollen. Daarbij was het gebruikelijk dat er chemische bestrijdingsmiddelen werden gebruikt om onkruid en schimmels de nek om te draaien. "Zo leerde we dat op school", aldus John. "Zo netjes mogelijk, geen onkruid en met strakke paadjes. Dan presteerde je goed, kon je meer geld lenen en dan was de boekhouder trots op je."
Maar bij John en zijn vrouw ontstond steeds meer wroeging over dit systeem waar alle boeren in gevangen zaten. Zo'n tien jaar geleden besloten ze het roer om te gooien en over te stappen op biologische teelt. Dus bloembollen telen zonder gebruik van chemische bestrijdings-middelen. Het betekende het begin van een nieuw hoofdstuk in hun leven, maar vooral heel veel onzekerheid.
Voordat de bodem schoon genoeg was voor het predicaat 'biologisch' waren ze vijf jaar verder en telen zonder bestrijdingsmiddelen betekende heel veel extra werk en tegelijkertijd onzekerheid over de inkomsten. Op hulp van collega-bollenboeren hoefde John niet te rekenen want van de ene op de andere dag was hij niet meer welkom op de gebruikelijke kaartavonden met collega-boeren. Zij zagen hem als afvallige en verrader van de gesloten bollencultuur.
Door schade en schande heeft John moeten ontdekken op welke manier hij het beste biologische bloembollen moest telen. Door bijvoorbeeld de teelt te combineren met andere gewassen waardoor de bollen minder aantrekkelijk waren voor schimmels. Ook paste hij het assortiment aan en biedt hij nu soorten aan die minder kwetsbaar zijn.
Maar met zijn technisch inzicht bedenkt hij continu oplossingen om op een verantwoorde manier bollen te telen. Zo doet hij nu proeven met een gerobotiseerde schoffelmachine die helemaal zelfstandig zijn 70 hectare land kan ontdoen van onkruid. Met zelfbedachte 'schoffelhandjes' hoopt hij de personeelskosten in de hand te houden.
In tegenstelling tot zijn voormalige vrienden wil John toekomstige bioboeren graag helpen met de teelt van biologische gewassen. Want hij ziet voor de toekomst geen andere oplossing voor de agrarische sector. "Als iedereen zijn verantwoording neemt voor het milieu en het klimaat dan kunnen boeren niet anders dan biologisch gaan werken."
De kans dat John's kinderen straks zijn levenswerk gaan voortzetten is klein. "Mijn kinderen kunnen goed rekenen en hebben al gezegd, reken niet op ons". Daarom hoopt hij dat er iemand aanklopt die het wel wil voortzetten, wellicht iemand van buiten de traditionele sector die gelooft in een biologische toekomst. "Dan is de kans groot dat ik ooit als een blij man met pensioen kan."
Bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/32030...-zijn-collegas
Comment
-
Het kabinet moet investeren in nieuwe technieken in plaats van het verminderen van het aantal koeien
Zodra Nederland weide- of landbouwgrond gaat opofferen, zullen de Duitse boeren een paar kilometer verderop wel klaarstaan om het direct over te nemen.
De ambitie van het ânaĂŻeveâ kabinet is om tot de helft van het aantal koeien terug te gaan. In de toekomst zullen wij dus het voedsel moeten importeren om het Nederlandse volk te kunnen voeden. De technieken zijn momenteel zover, dat dit niet meer noodzakelijk is voor het behoud van een goed milieu. Er moet worden geĂŻnvesteerd in nieuwe technieken.
Als het kabinet wil doorgaan met uitkopen en verminderen komt de hele keten onder druk te staan en zal omvallen, zoals nu ook bij de visserij gebeurt.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...tapel-doorgaat
Minstens 30.000 mensen verliezen baan als sanering veestapel doorgaat
AMSTERDAM - Er verdwijnen minstens 30.000 banen als het kabinet en de agrarische sector het eens worden over een sanering in de landbouw, volgens vakbond CNV. Iedere boer die stopt kost bijna drie werknemers in de voedselketen hun baan. Vooral in slachterijen, bij loonwerkers en in de zuivelindustrie zullen harde klappen vallen.
Als er een landbouwakkoord komt heeft dat niet alleen gevolgen voor de 49.000 melkveehouders, of de pakweg 12.000 vleeskoeien-, kippen- of varkensboeren. In de rest van de keten werken bijna 140.000 mensen, blijkt uit cijfers van de universiteit van Wageningen.
Comment
-
Kabinet komt al wel met handreikingen naar de boeren, lijkt mij ook minmale wat ze moeten doen en anders gewoon alles plat leggen. Dit kabinet moet eens gaan voelen als het niet meer het goede doet vd bevolking. Revolutie!
Comment
-
Gaat om afpakken van ienands identiteit en manier van leven, terwijl er niet naar inovatie gekeken wordt of andere vervuilers zo hard aangepakt worden, terwijl het effect voor het wereldklimaat te verwaarlozen is en we allen minder goed voedsel krijgen en nog eens tienduizenden mensen hun baan verliezen uit alle bedrijven die hier aan verbonden zijn, en ook ecinomische schade voor de BV Nederland groot zullen zijn. Voedselproduktie verplaatst zich vervolgens naar het buitenland met een groter vervuilender effect dan het hier in Nederland zou zijn.
- 1 like
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1508...uders-kritisch
Vrees dat âpakket vol zoet en zuurâ LTO niet over streep trekt
Landbouwakkoord: alternatieve koeiennorm moet boeren over streep trekken, melkveehouders kritisch
DEN HAAG - Met een ander koeienquotum probeert het kabinet boerenbelangenorganisatie LTO over de streep te trekken om het landbouwakkoord te tekenen. Maar veel boeren dreigen daardoor alsnog het mes in de veestapel te moeten zetten Ăłf veel meer grond te moeten aankopen, vreest de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). âLTO speelt met vuurâ, zegt voorman Henk Bleker tegen De Telegraaf.
Dinsdagavond komt een kabinetsdelegatie en het LTO-bestuur weer bijeen op het ministerie van Landbouw om te spreken over het landbouwakkoord waarover al maanden onderhandeld wordt. Vorige week zei voorman Sjaak van der Tak van LTO dat er âcruciale stappenâ zijn gezet door het kabinet, maar dat er ook nog huiswerk moest worden gedaan. Daarna zou het âhom of kuitâ worden, aldus Van der Tak. LTO zou ook gevraagd zijn om zelf met een âdenkrichtingâ te komen die voor hen âwel dragelijk isâ, meldt een ingewijde.
Boeren in de knel
Bronnen melden dat de omstreden GVE-norm (het aantal koeien per hectare) hierna voorlopig de prullenbak is gegaan. Als alternatief voor âgrondgebondenheidâ wordt ingezet op een graslandnorm, waarin de minimale oppervlakte grasland per dier wordt vastgelegd. Die wordt stapsgewijs aangescherpt en zou in eerste instantie uitkomen op 0,25 hectare gras per dier maar steeds strenger worden (uiteindelijk naar 0,35 hectare gras per dier).
Dat komt uiteindelijk neer op minder dan drie koeien per hectare. Vooral in het zuiden (onder meer De Peel) en de Achterhoek komen boeren daardoor in de knel: zij zullen het mes radicaal in de veestapel moeten zetten Ăłf veel meer grond moeten aankopen. Het plan heeft bovendien gevolgen voor de import van veevoer, meldt een ingewijde. Als boeren het voer voor hun koeien verplicht zelf op hun eigen land moeten verbouwen, dan is daar sowieso minder ruimte voor vee.
âGeen wezenlijke veranderingâ
Volgens melkveehoudersvoorman Bleker is de nieuwe koeiennorm âgeen wezenlijke veranderingâ, zegt hij tegen De Telegraaf. âHet wordt er niet anders en niet beter van. Er wordt dan nog gesproken over schuiven in jaartallen en wat schuiven tussen gebieden, maar veel melkveehouders komen gewoon in de knelâ, aldus Bleker. âLTO speelt echt met vuur.â
Bleker, die eerder al aankondigde dat als LTO en het kabinet een GVE-norm zouden vaststellen hij alle melkveehouders in Nederland om een oordeel zou vragen, herhaalt dinsdagmiddag die boodschap. âOok bij de graslandnorm zullen we breed peilen hoe dit bij boeren leeft. Ik denk dat ik het antwoord al wel weetâ, zegt de oud-CDA-bewindsman die zich zegt te storen aan het âdwingen en dreigenâ van het kabinet.
Deadline
Minister Adema (Landbouw) sprak dinsdag al met coalitie-Kamerleden van VVD, D66, CDA en CU over de voortgang van het landbouwakkoord. Hij herhaalde dat hij er âdeze weekâ uit wil komen. LTO stelde eerder de deadline vast op 21 juni. Daarna moet het âonderhandelaarsakkoordâ â als dat al gesloten wordt â nog naar de achterban van LTO en naar de Tweede Kamer worden gestuurd, waarmee onzeker blijft of het akkoord voldoende steun krijgt.
Met het pakket aan maatregelen is een bedrag van zoân 12 tot 16 miljard euro gemoeid, meldde De Telegraaf eerder al. Geld gaat onder meer naar innovatie, maar ook naar uitkoopregelingen en âecodienstenâ zoals landschapsbeheer.
âZoet en zuurâ
Haagse ingewijden vrezen echter dat het pakket âvol zoet en zuurâ het LTO-bestuur uiteindelijk niet over de streep zal trekken. âEn een flink deel van de leden al helemaal nietâ, zegt een ingewijde. Hoewel in Den Haag volop gesproken wordt over vermeende verdeeldheid in de LTO-achterban en âdreigende scheuringenâ, laat de boerenclub zelf juist weten dat dat âklinkklare onzinâ is. âHet bestuur van LTO heeft besloten om die belachelijke roddelstroom aan de voorkant in de kiem te smoren: de verschillende LTO-organisaties (LLTB, ZLTO, LTO Noord en de koepel LTO Nederland) zijn volstrekt eensgezind.â
âHoofdtafelâ
Mocht LTO dinsdagavond toch heil zien in het pakket, wordt woensdag opnieuw verder gesproken aan de âhoofdtafelâ. Daaraan zitten ook de jonge boeren, bioboeren, natuurclubs, supermarkten, banken en de verwerkende industrie.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3811...en-met-kabinet
Landbouwakkoord geklapt: LTO trekt stekker uit onderhandelingen met kabinet
DEN HAAG - Het concept-landbouwakkoord dat het kabinet en boerenpartijen geformuleerd hebben kan de papierversnipperaar in. Boerenorganisatie LTO heeft dinsdagavond de stekker uit de onderhandelingen getrokken. Dat is een harde domper voor het kabinet-Rutte IV, dat nu zelf maatregelen zal moeten nemen om de sector in transitie te krijgen.
CU-minister Piet Adema (Landbouw) poogt al maandenlang om tot een akkoord te komen, maar blijkt daar niet in te slagen. Ook een nieuwe reddingspoging op dinsdagavond blijkt vruchteloos.
Een zware delegaties van het kabinet en het voltallige bestuur van LTO hebben dinsdag opnieuw een poging gedaan om het veelbesproken landbouwakkoord te redden. Dinsdagavond kwam dat tot een climax in een vergaderzaal van het ministerie van Landbouw, waar naast minister Adema ook ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof), De Jonge (Grondzaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief bij aanwezig waren.
Volgens LTO, de club die de meeste boeren en tuinders vertegenwoordigt, is het conceptakkoord waarover maandenlang is onderhandeld onvoldoende. De boerenvoormannen vinden dat hen opnieuw geen perspectief is geboden en hekelen vanuit Den Haag gedicteerde vee-normen. Ook zou er nog steeds perspectief voor boeren en tuinders ontbreken.
Vorige week woensdagochtend schoven de onderhandelaars aan de zogeheten âhoofdtafelâ in de Haagse villa Ockenburg, waar gesproken werd over het concept-akkoord. Toen al was het âerop of eronderâ voor LTO, de club die uiteindelijk om een schorsing vroeg. Volgens minister Piet Adema (Landbouw) was dat âtot ieders verrassingâ.
Haagse bronnen melden eerder aan De Telegraaf dat er in totaal, inclusief een uitkoopregeling, zoân 12 tot 16 miljard euro gemoeid is met het niet gesloten akkoord. In het akkoord zou juist âzoet en zuurâ zitten.
Comment
Comment