Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-schiet-omhoog

    Gasindustrie profiteert van oorlog in Oekraïne, Europese CO2-uitstoot schiet omhoog

    De oorlog in Oekraïne telt voornamelijk verliezers, maar er zijn ook partijen die flink profiteren. Zo zijn de gevechten voor gasbedrijven een geschenk uit de hemel, blijkt uit het Greenpeace-rapport ‘Who profits from war’.

    Sinds het begin van de oorlog buitelen Europese landen over elkaar heen om vloeibaar gas (LNG) uit de Verenigde Staten te importeren. De daarvoor benodigde nieuwe opslagterminals en langetermijncontracten zorgen ervoor dat Europa nog zeker vijftien tot twintig jaar afhankelijk blijft van gas.



    De gevolgen voor het klimaat zijn desastreus, stelt Greenpeace: als alle LNG-projecten doorgaan schiet de Europese CO2-uitstoot met 950 miljoen ton per jaar omhoog. Dat komt neer op 32 procent van de totale uitstoot.

    Activisten van Greenpeace hebben zaterdagmorgen een terminal in Zeebrugge bezet. De terminal is van het gasbedrijf Fluxys, een van de belangrijkste aanjagers van de grootschalige overstap op LNG.

    Comment


    • Volgens mij past bovenstaand bericht beter in het klimaattopic en niet zozeer bij de boeren.

      Comment


      • wat ,maakt het uit, gaat ook over CO2 uitstoot en zodra dat in klimaat topic staat, begin jij weer dat het 2 aparte zaken zijn

        Comment


        • https://www.ad.nl/binnenland/stiksto...atat~a79a32b6/

          Stikstofregels rijden bakje friet in de wielen: straks alleen buitenlandse patat?


          De Hollandse frietaardappel komt in de knel. Haagse stikstofregels maken de Nederlandse teelt van consumptieaardappelen op zand- en lössgrond zo onaantrekkelijk dat we onze grondstof voor patat straks deels uit het buitenland moeten halen.

          Dat voorspelt Andries Middag, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi). Hij reageert op de eis van minister Piet Adema (Landbouw) om vanaf dit jaar alle aardappelen voor 1 oktober van het land te halen. Vanaf die datum moet een ‘vanggewas’ zijn ingezaaid dat uitspoeling van stikstof naar het grondwater voorkomt.

          ,,Dit kan uitmonden in de doodsteek voor de teelt van frietaardappelen op zandgrond”, waarschuwt Middag. ,,Veel aardappelen zitten niet voor niets in september en oktober nog in de grond. Ze moeten eerst voldoende rijpen en afharden voor het rooien. Dat is noodzakelijk voor een goede verwerking.” Als aardappelen te waterig zijn, bakken ze niet goed.

          Grondwaterkwaliteit


          De aardappelsector heeft lang geprobeerd om het ministerie van LNV op andere gedachten te brengen. Maar minister Adema verwijst naar de verplichte uitvoering van het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Brussel eist dat we de kwaliteit van het grondwater beschermen door uitspoeling te verminderen.



          Iedere akkerbouwer die niet voor 1 oktober een vanggewas inzaait, krijgt als straf een korting op de hoeveelheid toegestane stikstof voor de teelt van volgend jaar. Dat betekent minder voedingsstoffen voor gewassen, minder opbrengst en dus minder inkomen.

          Aardappelteler Pieter Evenhuis uit Giethoorn begrijpt niets van de dwingende datum. ,,Allerlei overheidsregels stimuleren ons tegenwoordig om als teler meer met de natuur te leven en minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daar past deze vorm van kalenderlandbouw niet bij.” Als boer kijk je niet op de WC-kalender of je kunt zaaien of oogsten: dat is afhankelijk van het weer of de vochtigheid van de grond.

          Veel te nat


          Het koude en natte voorjaar is misschien wel het beste bewijs, stelt Evenhuis, dat het vaststellen van een uiterste oogstdatum niet werkt. ,,Ik heb acht man personeel. Zij hebben de afgelopen weken regelmatig thuis gezeten. Simpelweg omdat het land te nat was om aardappelen te poten.” Hoe later de piepers in de grond zitten, hoe later de groei begint en alles opschuift in de tijd.

          De invoering van kalenderlandbouw door het ministerie van LNV zadelt de aardappelsector op met een logistieke uitdaging van jewelste. Veel boeren zijn het gewend om hun aardappelen gelijk na de oogst te vervoeren naar de frietverwerkers. Lang niet iedere teler heeft grote schuren achter de hand om de aardappelen op te slaan als hij straks eerder moet oogsten.



          ,,We hebben een uiterst efficiënt op elkaar ingesteld systeem”, vertelt Vavi-directeur Middag. ,,Fabrieken draaien al vierentwintig uur per dag. Er is geen capaciteit om ineens alles in september te verwerken, als dat qua teelt al mogelijk zou zijn. Bedrijfseconomisch en logistiek is dit besluit van LNV een enorme misser.”

          Linksom of rechtsom zal de nieuwe regel pijn doen, meent Middag. Wie ervoor kiest de piepers eerder te rooien, mist opbrengst en dus geld. En wie ze langer laat groeien, krijgt volgend jaar een financiële knauw door de bemestingskorting. Boer Evenhuis is niet van plan zijn schema voor 1 oktober overhoop te gooien. ,,Ik ga mijn regime niet veranderen. Dan maar een strafkorting.”

          Tafelaardappelen


          Het gevolg kan zijn dat de verwerkende industrie straks frietaardappelen uit het buitenland haalt om een teruggang in de Nederlandse teelt op te vangen. Bij tafelaardappelen is die kans minder groot. Ook deze groeien deels op zand, maar hoeven minder groot te worden. Eerder oogsten is iets makkelijker.

          Guido Schriever is deskundige bodem en mineralen voor de Limburgse landbouworganisatie LLTB en noemt de verplichting van minister Adema ‘onrechtvaardig en onverstandig’. Als het de minister te doen is om uitspoeling van nitraat te voorkomen, ga dan per akker meten of er daadwerkelijk teveel nitraat aanwezig is.

          ,,Dat is geen enkele moeite”, zegt Schriever. ,,Je kunt voor 70 euro zo een representatief onderzoek doen. En laten we dan alleen een bemestingskorting opleggen aan die boer die teveel nitraat vindt. Zo stimuleren we telers om beter te kijken naar hun bemesting en nitraatresidu.” Simpelweg elke boer korten die na 1 oktober nog piepers in de grond heeft, noemt de LLTB-er het ‘uitschakelen van agronomische kennis’.

          Het ministerie van LNV erkent dat het voor sommige telers even puzzelen wordt. ,,We begrijpen dat het voor enkele ondernemers een aanpassing is van de bedrijfsvoering”, stelt een woordvoerster van minister Adema. Ze benadrukt echter het belang van een goede waterkwaliteit.

          Vier miljard kilo


          Op zand- en lössgrond groeit tegenwoordig meer dan de helft van de Nederlandse frietaardappelen. Dat gaat om meer dan 40.000 hectare van de in totaal 80.000 hectare. ,,Het aandeel op zand is de afgelopen jaren gegroeid”, zegt Middag. Zo’n drieduizend telers leveren jaarlijks circa vier miljard kilo aardappelen aan de verwerkende industrie.

          Dit jaar belooft overigens een uitstekend financieel jaar te worden voor aardappeltelers. Dankzij de lage euro en tegenvallende oogsten elders in de wereld zijn de contractprijzen historisch hoog. De meevaller volgt op de corona-jaren waarin de aardappelprijzen bijzonder laag waren.

          Comment


          • Onderhandelingen landbouwakkoord lijken rond te komen, morgen verwachten ze een akkoord. Ben benieuwd wat er uit komt.

            Comment


            • Nou een akkoord zal het niet zijn, eerder een dictaat, verwacht wel acties

              Comment


              • https://www.ad.nl/binnenland/boeren-...eker~a6175daa/


                Boeren willen geen maximaal aantal koeien in hun wei, Landbouwakkoord weer hoogst onzeker


                Het slagen van de onderhandelingen voor een landbouwakkoord hangt aan een zijden draad. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en boeren staan lijnrecht tegenover elkaar over de invoering van een nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare grasland.



                Woensdag hoopt ChristenUnie-bewindsman Piet Adema na een laatste onderhandelingsronde tot een voorlopig onderhandelresultaat te komen. ,,We hebben het dan over een eerste concept, waarvan de effecten nog doorberekend moeten worden’’, legt de woordvoerder van de Landbouwminister uit. Dat moet dan nog verder worden uitgewerkt en wordt dan naar verwachting over enkele weken voorgelegd aan de ministerraad en aan de achterbannen van de boerenorganisaties. Maar het is ernstig de vraag of boeren uiteindelijk ja willen zeggen tegen een nieuwe zogenaamde ‘graslandnorm’.

                ,,Wij zijn mordicus tegen’’, stelt voorzitter Bart Kemp van Agractie, dat al eerder wegliep bij onderhandelingen. Ook de reeds vertrokken melkveehoudersvakbond NMV wil geen door Den Haag vastgesteld maximum aan het aantal dieren per hectare. Kemp: ,,En ik kan me niet voorstellen dat LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland) en NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) hiermee kunnen instemmen.’’

                Liever innovaties


                Het ministerie zou vanaf het begin een maximum aantal dieren per hectare hebben geëist. Het geeft het kabinet grip op de hoeveelheid koeien en hun stikstofuitstoot. ,,De graslandnorm is onderdeel van de gesprekken, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd’’, verklaart een bron rond het kabinet.


                Boeren zijn huiverig voor een maximale hoeveelheid dieren per hectare. Zij houden liever de vrijheid om met innovaties en goed management de uitstoot zo laag mogelijk te houden, om zo toch voldoende dieren te verzorgen voor een goede boterham. LTO en NAJK willen niet reageren, maar volgens bronnen 'worstelen onderhandelaars van LTO’, met een norm die leidt tot een ‘maximaal aantal staarten per weiland’.

                Juist intensieve melkveebedrijven in Gelderland, Overijssel en Brabant zijn de klos bij invoering van een graslandnorm, stelt Agractie. ,,Dit betekent einde bedrijf voor duizenden ondernemers’’, zegt Kemp. Volgens Henk Bleker, voorzitter van de NMV, ging het toen hij nog aan tafel zat om 2,5 à 3 koeien per hectare. ,,Dat hebben we doorgerekend en dan komt ten minste een op de vijf melkveehouders in de problemen.’’

                De landbouwsector vreest dat de graslandnorm het kabinet een nieuwe knop in handen geeft om de veestapel te laten krimpen. Bleker: ,,Het is kennelijk een diepgewortelde wens bij een deel van het kabinet, en het komt met name vandaan bij D66.’’ De tweede regeringspartij maakt er geen geheim van de veestapel het liefst te willen halveren. Alleen op die manier zijn volgens die partij kwetsbare flora en fauna te redden.



                ‘Veel moeten en weinig mogen’


                Het landbouwakkoord, waar minister Piet Adema zo hard voor ijvert, zou blijvende boeren ook in 2040 nog perspectief moeten bieden op een gezonde bedrijfsvoering. Maar het lijkt sterk de vraag of het akkoord wat dat betreft gaat leveren. ,,Het is vooral veel moeten en weinig mogen’’, zo klinkt het.

                Stikstofbemiddelaar Johan Remkes constateerde oktober vorig jaar bij de presentatie van zijn rapport dat het vertrouwen tussen boeren en Den Haag ver te zoeken is. Daarom zou men over de huidige stikstofcrisis heen moeten stappen en de vraag stellen: waar willen we naartoe met elkaar? Het landbouwakkoord zou daarvan een invulling moeten zijn.

                Stappen gemaakt


                Wat betreft verduurzaming van de productie van groente, fruit, vlees en zuivel zijn er stappen gemaakt. Jarenlang was de frustratie bij veel boeren dat zij aan steeds hogere eisen moeten voldoen - zo heeft een Nederlands vleeskuiken meer ruimte dan een Duitse kip - maar dat ze het grootste deel van de kosten van dergelijke hogere standaarden zelf moeten betalen.

                Dat moet anders. Daarom ligt er voor het landbouwakkoord nu een plan gereed voor een nieuwe duurzaamheidsstandaard. Daar moeten zowel boeren, tuinders en voedingsbedrijven en supermarkten mee gaan werken. Er komt een nieuwe minimumnorm voor milieu en dierenwelzijn voor alle Nederlandse agrarische producten die in het winkelschap liggen.

                Voorbeeld aan Albert Heijn


                Bronnen binnen de onderhandelingen stellen dat men hierbij een voorbeeld wil nemen aan de ‘Beter voor Boer & Natuur’-programma's van Albert Heijn. Ook andere supermarkten zullen die minimale eisen overnemen. En het belangrijkste: ,,De keten betaalt mee aan de hogere prijzen’’, aldus een ingewijde. Dus ook de consument, maar in elk geval komt het niet alleen op het bordje van de boer.

                Voor de agrarische producten die Nederlandse boeren en tuinders exporteren zullen dezelfde minimumeisen gaan gelden. Eenvoudig is deze aanpak overigens niet. Zeker binnen Europa kan Nederland de grenzen niet sluiten voor voedsel uit andere EU-lidstaten. Ook niet als die zijn geproduceerd met lagere standaarden dan de onze. Ze liggen straks mogelijk dus naast elkaar in het schap.

                Zelf kiezen hoe


                De vraag blijft of de onderhandelaren namens de boerensector - LTO, NAJK en Biohuis - hierin voldoende uitzicht zien op een gezonde toekomst. Eerdere concepten van het akkoord liepen immers spaak. Het grootste struikelblok voor een landbouwakkoord blijft echter de tegenstelling tussen LNV en boeren over het door Adema voorgestelde maximum aantal koeien per hectare grasland. Waar Den Haag kiest voor een harde grens waaraan niet valt te tornen, vragen landbouworganisaties juist om de vrijheid om zelf als boer te tonen dat je goed kunt werken met natuur.

                In plaats van een harde norm wil LTO een afrekenbare stoffenbalans. Dat houdt in dat je als veehouder moet voldoen aan emissienormen in je stal. Maar je kunt zelf bepalen hoe je die normen haalt; door minder koeien te houden of met nieuwe innovaties zoals de Lelysphere, die ammoniak verwijdert.

                Een boer krijgt daarbij ook de vrijheid om zelf te kiezen hoe hij binnen de normen voor uitspoeling van stikstof (nitraat) naar het grondwater blijft. Dat kan door minder mest te gebruiken maar ook anders. En als uit controles blijkt dat een bedrijf toch de normen overschrijdt, dan is de consequentie streng: alsnog krimp van het aantal dieren.

                Een harde graslandnorm voor heel Nederland is onwerkbaar, meent Kemp. ,,Je kunt als veehouder hele goede combinaties maken met een akkerbouwer in de buurt.’’ Dan heb je misschien iets meer koeien dan de Haagse norm wenst, maar de akkerbouwer biedt voldoende ruimte om de mest af te voeren, zonder dat het tot milieuproblemen leidt, zo hoopt Kemp.

                Dag en nacht gewerkt


                ,,We streven ernaar dat er woensdag een scenario ligt, waarbij partijen op hoofdlijnen akkoord zijn’’, aldus landbouwminister Piet Adema bij monde van zijn woordvoerder. ,,Er wordt echt dag en nacht gewerkt om te zorgen dat er een akkoord komt, waarbij er een goed verdienmodel is voor boeren en dat ook goed is voor de water-, lucht-, en bodemkwaliteit.’’

                Als er een tussenresultaat ligt, gaat het Planbureau voor de Leefomgeving doorrekenen hoe die plannen uitpakken. De organisaties zullen de plannen voorleggen aan hun achterbannen.

                Comment


                • Marathonoverleg tot diep in de nacht heeft geen akkoord opgeleverd, logisch, overheid zal de boeren meer tegemoet moeten komen.

                  Comment


                  • Overleg gaat nog weken duren

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/c/1571185062/

                      Comment


                      • Komende weken zouden er ontwikkelingen moeten komen betreffende uitkopen v welke boerenbedrijven.

                        Comment


                        • Vanaf vandaag:

                          https://www.nu.nl/politiek/6267587/b...er-aanbod.html

                          Comment


                          • Dan kunnen we ons opmaken voor akties denk ik, zeker als het ook op die toon wordt verteld, lekker handig weer van het kabinet. En dan ook nog wetende dat een groot deel van de kiezers achter de boeren staan, de verkiezingsuitslag was niet verpletterend genoeg, allemaal een plaat voor hun kop, dat ze dit dan niet op zijn mins subtieler en tactischer brengen om ellende te voorkomen.

                            Comment


                            • Subtieler kunnen ze het niet brengen denk ik.. EU-regels in verband met natuurherstel liggen er nu eenmaal..dus de stikstofdepositie moet fors omlaag, linksom of rechtsom..

                              Comment


                              • precies, het kan dus op verschillende manier en niet dus teveel richten op alleen de boeren en dan ons voedsel in andere laden met meer uitstoot laten produceren en vervolgens moeten verpakken en hierheen halen wat ook niet goed voor het klimaat en de uitstoot is en dan ook nog mindere kwaliteit voedsel op ons bord

                                Comment


                                • Niet alleen die boeren, dat ben ik met je eens.. Maar buiten schot kunnen ze niet blijven..maar het is verreweg de grootste N-uitstoter.. (intensieve veehouderij met name)

                                  Comment


                                  • dat kan zijn maar door de uitstoot naar andere landen te verplaatsen en te verergeren wordt het klimaat echt niet beter hoor,, en onze economie wel minder,

                                    Comment


                                    • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-kerncentrales

                                      Zeeland gaat stralende toekomst tegemoet met nieuwe kerncentrales

                                      Het kabinet wil twee nieuwe kerncentrales. Logisch. De brandstof is vaak afkomstig uit oorlogszuchtige en/of niet-democratische landen, atoomstroom is duurder dan zonne- en windenergie en het radioactief afval zadelt volgende generaties met problemen op. Maar verder hebben kerncentrales alleen maar voordelen. Kijk de video maar.

                                      Comment


                                      • Originally posted by CorneliusGeilaard View Post
                                        dat kan zijn maar door de uitstoot naar andere landen te verplaatsen en te verergeren wordt het klimaat echt niet beter hoor,, en onze economie wel minder,
                                        Stikstofuitstoot zal niet snel verplaatsen naar andere landen en heeft ook beduiden minder invloed op het klimaat dan CO2 uitstoot.. Klimaat verandering en N-uitstoot worden hier bijna constant door elkaar gehaald... ff terug naar de biologie-les leergang 2/3 middelbare school heren!

                                        Comment


                                        • mensen hebben voedsel nodig dus als het niet hier gemaakt wordt dan elders in de wereld, dat is gewoon logisch nadenken

                                          en co2 uitstoot heeft invloed op het klimaat

                                          Comment


                                          • Juist. CO2 uitstoot zorgt voor broeikaseffect en dus klimaatverandering... Stikstof (uit intensieve veehouderij) nauwelijks, terwijl dat dus erg slecht is voor natuur..
                                            Als Duitsland meer vlees gaat produceren is dat voor de Duitse natuur minder erg..simpelweg omdat Duitsland veel en veel groter is.. NL hoeft niet voor heel EU te produceren..om dat nog verantwoord te doen, is NL veeeeel te klein. Dus; halveren die veestapel in NL ten behoeve van natuur alhier..

                                            Comment


                                            • Wij werken veel schoner dan in andere landen en produceren voor de export, als je dat gaat verplaatsen naar meer vervuilende landen schieten we weinig op

                                              Comment


                                              • wij burgers moeten ook in de spiegel kijken want vergis je niet wat wij als bevolking qua uitstoot, en totale invloed hebben op de co2 uitstoot en klimaat

                                                maar ja we willen allemaal eten, auto rijden, produkten kopen, consumeren, reizen etc.

                                                Comment


                                                • Als men een groenere aarde ( natuur) wil. Dan hebben we juist meer C02 nodig.
                                                  Straks mag er nog maar 2.7 koe per hectare maar 180 mensen per hectare is in nederland geen probleem.
                                                  Last edited by theo1; 12-06-2023, 17:54.

                                                  Comment


                                                  • er zijn gewoon te veel mensen, en dat maakt de aarde kapot, echter we moeten ook vertrouwen op inovatie komende jaren en dat landen die nu of weinig (kunnen) doen ook iets gaan doen, tot die tijd zal klimaat veranderen zoals het al eeuwen doet

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X