Dat kind komt op voor zijn familie en eigen toekomsf, na een dag hard werken.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hebben de demonstrerende boeren gelijk?
Collapse
X
-
Originally posted by vuurwants View PostMatig.. bovendien slaat dat snel neer..zegge binnen een paar kilometer.. Ook jij haalt N en CO2 door elkaar. Pffff... En dat 'kind' had op school moeten zitten ipv op een snelwegafrit te rijden.
Comment
-
Je vergeet intensieve veeteelt. maarje zal mij ook nooit zien schrijven dat boeren die enige 'vervuilers' zijn. Industrie moet (qua stikstof en vnl CO2) ook kei- en keihard aangepakt worden i.m.o. wellicht nog harder dan boeren..maar daar gaat dit topic niet over. Ik zal in ieder geval niks openen in de trend van: heeft de demonstrerende industrie gelijk..? HHH
Comment
-
en die worden niet keihard aangepakt, dus dan zie je wat het doel is, niet de stikstof maar bouwgrond , jou boeit het wellicht niet dat men dan dus weer stikstof met bouwen gaat uitstoten en de industrieeen etc. met rust gelaten wordt?
Straks worden prostituees nog verboden omdat we met sex teveel stikstof uit stoten, zou ook een geniaal idee zijn van de christenen in onze regering om zo een beroepstak aan te pakken.
Comment
-
Wat zijn de grootste stikstof veroorzakers?
Emissie (uitstoot)
De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak. Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten.
Daarbij verspreidt stikstof wel degelijk zich over grote afstanden, vandaar ook verklaring voor de waddeneilanden en dat het over grenzen van andere landen kan komen. PS, dit geeft Greenpeace zelf aan op hun site Veel stikstof waait dus zowel van Nederland naar het buitenland als van buitenland naar Nederland, daarbij wel gezegd hebbende dat Nederland de meeste stikstofuitstoot heeft per hectare in Europa, maar dat komt omdat we ook met ruim 17 miljoen mensen wonen op een kleine oppervlakte. Het grootste probleem is dus het totaal mensen. Maar ja die moeten leven, wonen, werken, reizen....
Naast boeren als geheel... (die worden dus opgeteld in een heel land...) zijn de grootste stikstof uitstoters Tata Steel, Schiphol. Schiphol heeft juist toestemming gevraagd voor meer uitstoot en om Lelystad extra te openen als vliegveld.
Comment
-
dat vindt jij, andere mensen willen reizen voor werk of fun, de vraag is er anders zou men er niet om vragen, ook gevolg van dat we met teveel mensen met hun wensen zijn
andere mensen vinden aanpak stikstof ronduit belachelijk
en zo hebben we allemaal een mening er over
Ik weet niet in detail wat waar is, ik vertrouw onze overheid voor geen meter meer, en besef ook dat men veel woningen moet bouwen nu dan is het toch apart dat men dat wel doet met gevolg stikstof uitstoot en de boeren daarvoor weg jagen en de industrie etc aardig met rust laat. Het is niet fair verdeeld
In kom nooit in een bos op in een natuurgebied dus als het er niet is mis ik het persoonlijk ook niet, en natuurlijk begrijp ik wel dat we wat natuur nodig hebben, maar ja de bevolking groeit en ook de welvaart en komt in conflict met de natuur en dat geldt voor de hele wereld.
Comment
-
dat is ook weer waar, en in vele natuurgebieden mag je niet komen of beperkt, maar goed, straks wordt je er aangevallen door een roedel wolven die terug zijn omdat het zo goed gaat met onze natuur, net als vele vissoorten terug zijn en allerlei nieuwe insecten
Maar maakt niet uit die grond van de boeren hebben we nodig om te wonen en ik woon liever in een huis dan op een matrasje in de open lucht
Comment
-
https://www.briefjevanjan.nl/aan-mark-rutte-53/
Aan Mark Rutte
Meneer Rutte,
Dinsdag 28 juni stond er een oud vrouwtje te schelden tegen de vrouw van CDA-Kamerlid Derk Boswijk.
Donderdag 30 juni was er een spoeddebat in de Tweede Kamer over hoe de Nederlandse politie omging met de boerenprotesten.
De boodschap: te vriendelijk.
Politieagenten die naar dat debat keken, konden net als wij de indruk krijgen dat er een stoet van woedende boeren op trekkers naar het huis van CDA-Kamerlid Derk Boswijk was opgetrokken en dreigde de voorgevel te rammen.
Of erger.
FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren deed een poging uit te zoeken wat er echt gebeurd was bij het huis van CDA-Kamerlid Derk Boswijk, omdat hij informatie had dat er alleen maar een scheldend oud vrouwtje aan Boswijks deur had gestaan.
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en D66-Kamervoorzitter Vera Bergkamp (met backing vocals van gillende keukenmeid Attje Kuiken van de PvdA en dodende ogen van Vrouwtje Tassendrager van de VVD) wilden níets weten van deze poging tot waarheidsvinding.
Sterker: ze spraken er schande van.
Terwijl zij, omdat ze contact hadden gehad met Boswijk of elkaar, precies wisten wat er echt gebeurd was: een oud vrouwtje had staan schelden.
Toch wilden zij per se dat iedereen die het debat volgde de indruk hield (of kreeg) dat de boeren halve of hele terroristen zijn.
Hele of halve terroristen waartegen keihard moet worden opgetreden.
Gisteravond, dinsdag 5 juli 2022, bleek dat de opruiing door een deel van de Tweede Kamer succes heeft gehad.
Omstreeks 22.40 uur schoot de Friese politie bij het knooppunt Heerenveen gericht op een boer die met zijn trekker langs een politieauto reed.
De politie meldt in een bericht “dat er door trekkerbestuurders geprobeerd is in te rijden op agenten en dienstvoertuigen” en dat er daarom gericht geschoten is.
Ik weet nog niet of er “door trekkerbestuurders geprobeerd is in te rijden op agenten en dienstvoertuigen”.
Ik sluit het niet uit, want wanhopige mensen doen gekke dingen.
We zullen de beelden daarvan wel te zien krijgen, toch?
Of zouden die er toevallig niet zijn?
Net als het bonnetje van de Teevendeal, uw sms’jes tijdens de coronapandemie en al die andere dingen die kwijtgeraakt (of kwijtgemaakt) zijn.
Ik weet inmiddels wel dat de trekkerbestuurder op wie gericht is geschoten, op dat moment níet probeerde in te rijden op agenten en dienstvoertuigen.
Daar zijn namelijk wél beelden van (zolang uw mannetjes ze niet van internet laten verwijderen).
Deze beelden: https://twitter.com/i/status/1544430383512653824
Wat we zien?
Een trekkerbestuurder die agenten passeert.
Op ruime afstand.
En op wie toch gericht geschoten wordt.
Die trekkerbestuurder was zogezegd het oude vrouwtje voor het huis van CDA-Kamerlid Derk Boswijk.
Ik ben niet zo van het vlaggen, maar ook hier gaat straks een omgekeerde Nederlandse vlag aan het huis.
Als steun voor de boeren, die dankzij de opruiiers Jesse Klaver, Jan Paternotte, Pieter Heerma, Vera Berkamp, Attje Kluiken en Vrouwtje Tassendrager hun leven niet meer zeker zijn.
Ik heb trouwens geen trekker (en mijn Lada Niva staat bij de garage).
Dus misschien wilt u even aan Dilan vragen om aan de politie door te geven dat ze niet gericht op me moeten schieten als ze in de buurt zijn.
Je kunt in Rutte- en Kaagland elk risico maar beter uitsluiten.
Groet,
JanD
Comment
-
https://www.briefjevanjan.nl/aan-het...-ministerie-6/
Aan het Openbaar Ministerie
Geacht OM,
Mijn welgemeende complimenten.
Dinsdagavond maakte de politie bekend dat in Heerenveen gericht was geschoten op de 16-jarige boerenzoon Jouke Hospes uit Akkrum.
De kogel miste Jouke maar net.
Jouke zou, volgens de politieverklaring, zijn ingereden op agenten of politiewagens.
Hij werd later aangehouden op verdenking van een poging tot doodslag en verdween op het politiebureau van Leeuwarden achter de tralies.
Binnen 48 uur nadat de politie op Jouke geschoten had, maakte het OM eerst bekend dat hij niet langer verdacht werd van poging tot doodslag en daarna dat ook eventuele andere verdenkingen tegen hem waren ingetrokken.
Hij wordt nergens voor vervolgd.
Ik vind dat uitstekend werk van het Openbaar Ministerie.
We leven namelijk in een tijd waarin juist met vereende krachten wordt geprobeerd de boeren te criminaliseren.
Politici zetten de boeren ten onrechte weg als terroristen.
Zie het oude vrouwtje bij CDA-Kamerlid Derk Boswijk.
Politiebonden liegen over (re)acties van de boeren.
Zie de ‘brandstichting’-leugen door de voorzitter van de christelijke politiebond ACP.
En de systeemmedia tonen een eenzijdig beeld.
Zie het aanvankelijk níet uitzenden van het filmpje waarop duidelijk te zien is dat Jouke níet inreed op agenten of politieauto’s toen hij bijna door zijn hoofd werd geschoten.
Het zou dus voor de hand hebben gelegen dat het Openbaar Ministerie het spelletje meespeelde en geen haast zou maken met een eventueel besluit tot vervolging.
Maar dat deden jullie niet.
Jullie pleitten Jouke binnen 48 uur vrij.
En dat siert jullie.
Het bestaat dus nog, een partij die in deze grote crisis zorgt voor deëscalatie.
En die de waarheid belangrijker vindt dan het criminaliseren van de boeren.
Met dank aan al die mobiele telefoons met camera.
Want je moet er toch niet aan denken wat er met Jouke gebeurd zou zijn als omstanders niet hadden vastgelegd hoe trigger happy enkele agenten dinsdagavond in Heerenveen waren.
Dan hadden jullie én de rechters de verklaring van de verdachte moeten afwegen tegen die van een legertje politieagenten, die (als ze van de ACP zijn) ook nog als motto hebben: “Met elkaar, voor elkaar”.
En waarbij de verklaringen van agenten bijna altijd wél worden geloofd.
Omdat agenten nu eenmaal een ambtseed hebben afgelegd, waarin ze beloven “zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar” te zijn en niets te zullen doen “dat het aanzien van het ambt zal schaden”.
Dan had de toekomst van de 16-jarige Jouke Hospes uit Akkrum er heel anders uitgezien.
En dat is best een enge gedachte.
Groet,
JanD
Comment
-
https://nos.nl/collectie/13901/artik...acht-grafieken
Het stikstofprobleem is echt Nederlands, uitgelegd in acht grafieken
Het stikstofprobleem houdt Nederland stevig in zijn greep. Woningbouw die vertraging oploopt, maximaal honderd kilometer per uur rijden op de snelweg, en boeren voor wie bedrijfssluiting dreigt. Waar komt die stikstof vandaan, en waar veroorzaakt het de grootste problemen? En hoe doet Nederland het in vergelijking met het buitenland? Een uitleg in grafieken.
Wat is de geschiedenis van het stikstofprobleem?
'Stikstofcrisis' is een wat verwarrende term. Stikstof is immers overal om ons heen, in de vorm van lucht. Die vorm van stikstof heeft geen effect op de natuur - planten kunnen het niet gebruiken.
Er zijn ook schadelijke vormen van stikstofverbindingen, voor mens en natuur. Die worden vooral door de mens geproduceerd: ammoniak en stikstofoxiden. Ammoniak is een chemische verbinding tussen stikstof en waterstof, die vooral vrijkomt in de veeteelt. Stikstofoxiden, een verbinding tussen stikstof en zuurstof, komen vooral vrij bij het stoken met brandstof in de industrie en het verkeer.
De problemen met stikstof zijn niet iets van de afgelopen jaren. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw groeide de uitstoot ('emissie') van ammoniak en stikstofoxiden hard, en daarmee ook de neerslag ervan ('depositie') in de natuur. Veeteelt werd intensiever, kunstmest werd steeds vaker gebruikt, waardoor de voedselproductie en de export van landbouwproducten sterk groeiden. Ook de industrie en het verkeer groeiden na de Tweede Wereldoorlog snel.
Sinds 1990 daalt de uitstoot van stikstof flink. Zo is de uitstoot van stikstofoxiden in de afgelopen dertig jaar met bijna drie kwart afgenomen. Dat komt door maatregelen bij fabrieken, de energiesector en in het verkeer, zoals de invoering van de katalysator.
De uitstoot van ammoniak daalde ook. In 1991 werden strengere regels voor mest ingevoerd om de uitstoot terug te dringen. Maar tussen 2013 en 2017 nam de veestapel fors toe door de afschaffing van het melkquotum. En meer vee betekent meer ammoniak, waardoor de daling stagneerde.
Waar komt de meeste stikstof vandaan?
Twee derde van de stikstofdepositie wordt in Nederland zelf veroorzaakt, aldus schattingen van het RIVM: met name door landbouw, verkeer en industrie. Van die sectoren draagt de landbouw verreweg het meeste bij aan de hoeveelheid stikstof in de natuur.
Het resterende derde deel gaat om stikstof uit het buitenland. Het is wel belangrijk te bedenken dat Nederland via de lucht vier maal zoveel stikstof exporteert dan importeert, maar daarover later meer.
Van deze categorieën verdwijnt 'ammoniak uit zee' dit najaar uit de overzichten, omdat de gevonden ammoniak in kustgebieden waarschijnlijk weinig met de zee te maken heeft. Die categorie zal vanaf dan 'meetcorrectie' worden genoemd.
Overigens is het meten van stikstof moeilijk en duur. Het kost voor één boerderij al enkele honderdduizenden euro's. Daarom worden stikstofmetingen voor veelvoorkomende stallen gebruikt in modellen waarmee kan worden berekend welke plaatsen de meeste stikstof uitstoten.
Die gegevens worden vervolgens gebruikt in een ander model, dat berekent hoeveel stikstof in de natuur terechtkomt, en waar die stikstof vandaan komt. Die berekeningen worden gecontroleerd met ongeveer driehonderd metingen voor ammoniak, en ruim zeventig metingen voor stikstofoxiden. Veel van de grafieken en kaarten op deze pagina bevatten gegevens uit die modellen.
Wie stoot de meeste stikstof uit?
Waar zitten dan de grootste uitstoters van stikstofoxiden en ammoniak? Minister Christianne van der Wal (VVD, Natuur en Stikstof) publiceerde onlangs top100-lijsten met bedrijven. Helemaal vlekkeloos ging dat niet, maar inmiddels is de correcte lijst openbaar.
De gegevens van bedrijven die veel stikstofoxiden uitstoten, zijn te vinden via een speciale website. Verreweg de grootste uitstoter is Tata Steel in IJmuiden, gevolgd door Schiphol en Dow Benelux in Hoek. Op de kaart staan de tien grootste bedrijven genoemd.
Als het gaat om ammoniak, is de lijst minder eenvoudig te vinden. In de top honderd van uitstoters staan negentig veehouderijen. Vanwege de privacywet worden de namen en locaties van die bedrijven niet openbaar gemaakt. Wel is bekend dat veel van de uitstoot uit Noord-Brabant en Limburg komt.
Overigens zijn de drie grootste uitstoters van ammoniak industriële bedrijven. Het gaat om Rockwool in Roermond, waar boeren zaterdag demonstreerden, YARA in Terneuzen en Chemelot in Sittard-Geleen.
Is de Nederlandse uitstoot veel, vergeleken met het buitenland?
Binnen Europa behoort Nederland, gerekend per hectare, tot de koplopers in de uitstoot van stikstof. Gemiddeld stoten Europese landen 11,2 kilo stikstof per hectare uit. De Nederlandse waarde, 46 kilo, is ruim vier keer zo hoog.
Hoewel er dus stikstof Nederland 'inwaait', is het effect andersom veel groter. De meeste stikstof die in ons land wordt uitgestoten, komt op buitenlandse bodem terecht. Netto is Nederland dus een exporteur van stikstof.
En is de Nederlandse veestapel echt zo groot, vergeleken met het buitenland?
Ja. Vooral het grote aantal varkens per hectare landbouwgrond valt op. Ook telt ons land relatief veel runderen.
Volgens de laatste gegevens (uit 2020) is Nederland de grootste vleesexporteur van Europa; het veel grotere Spanje staat op de tweede plaats. De export is goed voor zo'n 60 procent van de inkomsten uit de verkoop van vlees.
Overigens stammen de laatste Europese cijfers over de veestapel uit 2016. Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft in 2020 een nieuwe telling van het aantal dieren uitgevoerd. Die cijfers worden dit najaar verwacht.
Voor welke Nederlandse gebieden heeft dit gevolgen?
Een deel van al die uitgestoten stikstof komt terecht in de natuur, wat tot verschraling en andere problemen leidt. Vooropgesteld: niet alle natuurgebieden hebben evenveel last van stikstof. Dat hangt vooral af van het type grond en de grondwaterstand in die gebieden.
De overheid is verplicht natuurgebieden te beschermen, en daarom is het stikstofprobleem zo actueel. Nederland telt 161 Natura 2000-gebieden. Dat zijn natuurgebieden waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze beschermd moeten worden. De verplichte bescherming van die gebieden berust op Europese regels.
Hoewel de uitstoot en depositie van stikstof in de afgelopen decennia fors gedaald zijn, hebben natuurgebieden er nog steeds last van. Stikstof die in een natuurgebied neerdaalt, verdwijnt niet zomaar, en 'stapelt' zich jarenlang op.
Bargerveen, de Peel en de Brabantse Wal zijn voorbeelden van natuurgebieden waar de druk van stikstof erg hoog is. Op de Veluwe is de invloed van de intensieve veeteelt in de Gelderse Vallei, ten westen van het natuurgebied, duidelijk te zien.
Maar soms zijn de problemen in natuurgebieden niet op te lossen met alleen Nederlandse maatregelen. Zo komt het stikstof in natuurgebied Bargerveen voor driekwart uit het buitenland, met name uit Duitsland.
Comment
-
Dat ventje hoeft helemaal niet op school te zijn in de avond! Het agentje is niet geschikt om voor agent te spelen op de filmpjes is goed te zien dat het ventje niet eens in de buurt van die agentjes rijd !
er word niet voor niets zo snel geseponeerd dat ventje moet gewoon aangifte doen voor poging tot doodslag.
Comment
-
Er is geen uitspraak van de rechter dat de boeren een bepaalde hoeveelheid minder moeten uitstoten, er is een uitspraak van de rechter in het algemeen, en de politiek heeft nu besloten op dit moment vooral alleen de boeren daarmee te belasten.
Een jongen van 16 die keihard werkt op de boerderij van zijn ouder en al van de middelbare school kan af zijn of nu vakantietijd, hoeft dan niet in de schoolbanken te zitten en is meer man dan enige ander kind op hun 16e. Juist omdat ze weten wat hard werken is en verantwoording hebben voor een bedrijf en de beesten en dat 7 dagen per week.
- 1 like
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/van-der-p...leid~a47b5761/
Van der Plas (BBB) en Omtzigt willen spoeddebat over stikstofbeleid
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil een spoeddebat over het stikstofbeleid. Ook namens zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt zegt ze een verzoek hiertoe in te dienen naar aanleiding van nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën.
NRC schrijft vandaag dat uit deze berekeningen blijkt dat om de klimaatdoelen te halen, boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan tot nu toe werd gedacht. De landbouw zou zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeven terug te brengen als Nederland zich aan alle andere klimaatafspraken houdt.
,,Dit werpt geheel nieuw licht op de stikstofzaak. Deze informatie heeft de Kamer ook nooit gehad”, schrijft Van der Plas op Twitter.
Zomerreces
Sinds deze week heeft de Kamer zomerreces, het is niet gebruikelijk dat er dan debatten worden gevoerd. Er zijn wel uitzonderingen, afgelopen tijd onder meer rondom de coronamaatregelen. Een debat in recestijd moet schriftelijk aangevraagd worden door minstens dertig Kamerleden.
Comment
-
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/10...lager-a4136100
Ministerie van Financiën: ‘Minder stikstofreductie nodig bij halen klimaatdoelen’
Stikstofcrisis De reductie bij boeren kan omlaag bij het halen van de klimaatdoelen, berekende Financiën.
Boeren hoeven hun stikstofuitstoot veel minder te verlagen dan tot nu toe gedacht om de natuurdoelen te halen. Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme bonus aan stikstofwinst op waardoor de landbouw zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeft terug te brengen. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën, waarvan de uitkomsten bekend zijn bij NRC.
In juni presenteerde het kabinet een kaart met daarop de reductiepercentages voor de landbouw per regio: in enkele provincies moet de uitstoot (bijna) gehalveerd worden en rond natuurgebieden moet die met 95 procent omlaag. Deze harde ingrepen zijn volgens het kabinet noodzakelijk om driekwart van de stikstofgevoelige natuur in 2030 weer gezond te maken.
Maar op de kaart is de stikstofwinst die het behalen van de klimaatdoelen oplevert niet meegenomen. Alleen de al gemeten reductie is daarin doorgerekend, niet de toekomstige winst. De klimaatdoelen, vastgelegd in het Klimaatakkoord en het regeerakkoord, zijn bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 fors te verminderen. Maar als meer Nederlanders elektrisch gaan rijden, kolencentrales gesloten worden en fabrieken hun schadelijke CO2-uitstoot verminderen, zorgt dat voor fors minder stikstofsuitstoot.
Stikstofgevoelige natuur
Ambtenaren van Financiën hebben deze ‘stikstofbonus’ voor het eerst doorgerekend. Bij de laatste metingen bevond minder dan de helft van de stikstofgevoelige natuur in Nederland zich onder de kritische depositiewaarde (KDW), de grens voor wat beschouwd wordt als gezonde natuur. Haalt Nederland de klimaatdoelen, dan groeit het percentage gezonde natuur significant, zonder verder stikstofbeleid. Dankzij deze bonus kan het kabinet de stikstofopgave voor de landbouw met een kwart tot de helft terugschroeven en zal driekwart van de stikstofgevoelige natuur toch gezond zijn in 2030.
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt niet bekend te zijn met de inhoud van de studie. Het ministerie van Financiën spreekt van „een theoretisch model”, dat „geen beleidsadvies of standpunt” is.Haalt Nederland de klimaatdoelen, dan groeit het percentage gezonde natuur significant, zonder verder stikstofbeleid
De kabinetsaanpak richt zich niet op het terugdringen van stikstof op plekken waar de natuurschade het grootst is; de opgave is uitgesmeerd over het hele land: elke boer moet de eigen uitstoot een beetje terugdringen. Vorige maand berichtte NRC over een andere ambtelijke studie, waaruit bleek dat door zeer gericht boeren uit te kopen die dichtbij natuurgebieden veel stikstof uitstoten, de reductieopgave voor de rest van de sector kleiner wordt.
Aan de rekensom van Financiën kleeft één belangrijke voorwaarde: het kabinet moet de klimaatdoelen wel halen. In het regeerakkoord van Rutte IV staat dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent omlaag moet ten opzichte van 1990. Eind vorig jaar lag Nederland achter op schema. Het kabinet stelt er alles aan te doen om dit doel te halen, desnoods met extra maatregelen. Europese afspraken dwingen Nederland ook om werk te maken van de klimaatdoelen.
Opsteker voor boeren
De Financiën-berekening is een opsteker voor boeren die de afgelopen weken het land hebben platgelegd omdat zij de stikstofplannen te rigoureus vinden. De nadruk ligt volgens hen te veel op het terugdringen van de uitstoot in de landbouw. De landbouw is volgens TNO verantwoordelijk voor zo’n 60 procent van de totale uitstoot van stikstof in Nederland.
In de klimaatplannen worden boeren ontzien. Bij het opstellen van het Klimaatakkoord, in 2019, legde het kabinet-Rutte III per sector de doelen vast. De energievoorziening en de industrie hebben de grootste opgaven. De geëiste bijdrage van de landbouw is veel kleiner.
Als de Financiën-berekeningen beleid worden, wacht de landbouw nog een forse klus. Het is onduidelijk hoe die geklaard moet worden. Het uitkopen van boeren gaat tot nu toe moeizaam. Ruim anderhalf jaar geleden startten de provincies een uitkoopregeling voor boeren die veel stikstof uitstoten dichtbij natuurgebieden, maar nog geen enkele boer heeft hier voor getekend – de termijn sluit in september.
Comment
-
Een brand in een distributiecentrum van een supermarkt, oorzaak nog onbekend... Goh ik heb wel een vermoedde
Een zeer grote brand heeft zondag een distributiecentrum van online supermarkt Picnic aan de Zeearend in Almelo verwoest. Daardoor zullen de komende weken bestellingen van duizenden klanten in de regio worden geannuleerd, meldt een woordvoerder van het bedrijf maandag.
icnic noemt de situatie "supervervelend voor klanten en medewerkers" en zegt snel op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.
Het opzetten van het nieuwe distributiecentrum zal een paar weken duren. In die periode gaat het bedrijf in de regio Almelo dicht en kunnen mensen geen boodschappen bestellen.
De uitslaande brand, die zondagavond ontstond, vond plaats in een lokaal distributiepunt. Vanuit daar worden boodschappen geleverd aan klanten in de omgeving van Almelo. Even na middernacht was de brand onder controle.
De oorzaak van de brand is nog onbekend. Maandag begint een onderzoek naar het voorval.
Comment
-
Originally posted by Johan Geluk View PostEr is geen uitspraak van de rechter dat de boeren een bepaalde hoeveelheid minder moeten uitstoten, er is een uitspraak van de rechter in het algemeen, en de politiek heeft nu besloten op dit moment vooral alleen de boeren daarmee te belasten.
En we moeten allemaal 100kmh rijden ipv 130kmh.
En boeren zijn nu eenmaal de grootste uitstoters zoals iemand hierboven ook schreef.
Twee derde van de stikstofdepositie wordt in Nederland zelf veroorzaakt, aldus schattingen van het RIVM: met name door landbouw, verkeer en industrie. Van die sectoren draagt de landbouw verreweg het meeste bij aan de hoeveelheid stikstof in de natuur.
Dus het is logisch dat je daarmee begint, je kan ook niet alles tegelijk regelen.
Comment
Comment