Originally posted by Domstad
View Post
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hebben de demonstrerende boeren gelijk?
Collapse
X
-
https://www.verantwoordkiezen.nl/verschil-co2-stikstof/
Wat is het verschil tussen CO2 en stikstof? Beide gassen komen van nature in onze atmosfeer voor. Maar er zijn wel degelijk grote verschillen.
Wat is stikstof?
In de context van milieuvervuiling wordt met “stikstof” voornamelijk ammoniak en stikstofoxiden bedoeld.
Stikstofoxiden ontstaan bij alle vormen van verbranding op hoge temperatuur. Stikstofoxiden zijn stoffen die verzuring van het milieu veroorzaken, onder andere zure regen. Stikstofoxiden zijn schadelijk voor de luchtwegen van mens en dier en ook voor plantengroei. Een voorbeeld om stikstofuitstoot te verminderen is de katalysator voor de uitlaat van auto’s (auto’s stoten stikstofoxiden en CO2 uit). Ook industriële processen passen dergelijke maatregelen toe.
Stikstofverbindingen worden bijzonder veel toegepast. Ammoniumverbindingen en nitraten zijn belangrijke kunstmeststoffen. Er ontstaat dus veel stikstof in de landbouw. Een veelvoorkomende stikstofverbinding is ammoniak dat in de ontlasting van vee zit. De stikstof in de (kunst)mest verdampt in de lucht en slaat dan neer in natuurgebieden of sijpelt via de bodem en het grondwater weg uit landbouwgebied.
Wat is CO2?
Een andere naam voor CO2 is koolstofdioxide. Koolstofdioxide wordt gevormd bij de volledige verbranding van koolstof of koolstofhoudende verbindingen (olie, kolen, gas). Te hoge concentraties koolstofdioxide heeft een negatief effect op het milieu. Het broeikaseffect wordt veroorzaakt door te hoge concentraties CO2 in de atmosfeer en dat zorgt voor klimaatverandering.
Tijdens het verbrandingsproces zorgt zuurstof voor een optimale verbranding en koolstofmonoxide ontstaat als er te weinig zuurstof is. Bij een volledige verbranding van koolstofhoudende stoffen reageert de koolstof (C) met zuurstof (O2) en wordt koolstofdioxide (CO2) gevormd.
CO2 kan uit de lucht worden gehaald door bomen. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en biomassa.
Niet verwarren met koolstofmonoxide (CO) dat bij onvolledige verbranding ontstaat, een giftig en verstikkend gas, bekend als koolstofmonoxidevergiftiging.
Comment
-
Originally posted by Broodpoot View PostWat is dat voor geneuzel over onze voedselvoorziening? driekwart van wat ze produceren is voor de export. Is prima hoor maar laten we nou niet doen alsof we geen eten meer hebben als er een hoop boeren verdwijnen.
Comment
-
Originally posted by Buffalo Bill View Postdus mensen met minder geld hebben geen recht op eten die kunnen biologisch niet betalen
Tjeemig wat een uit verband gerukt geouweoeor weer hier... Die klote intensieve veeteelt moet eens eindelijk ophouden..that's it!!
Comment
-
Zou niet weten waarom ieder mens recht heeft op een dure auto of huis, dat is geen vergelijking t.o.v gezond voedsel....
Het is bekend dat men al jaren bezig is om o.a.. veeteelt in Nederland de nek om te draaien. De groenlinkse beweging is akelig sterk.
Achterhaalde kaartjes van stikstof aanduiding worden gebruikt. En er is te weinig gedaan aan inovatie. Daarbij krijgen de boeren teweinig geld voor hun produkt en verdienen andere sectoren als supermarkten, vleesverwerkingsbedrijven etc. die in die keten zitten te veel. Onder het mom van stikstofuitstoot wat er wel degelijk is maar niet zo ernstig is als men doet voorkomen worden nu mensen hun levens kapot gemaakt. En is hun emotie volkomen begrijpelijk. En ze zullen maanden lang het land op hun kop zetten om iedereen bewust te maken dat het niet in verhouding is wat de boeren nu wordt aangedaan. Rutte is volkomen de weg kwijt en lijkt links geradicaliseerd te zijn. Die van D66 waren dat al. Momenteel hebben we qua uitvoering in de praktijk 1 van de meest linkse regeringen ooit zitten.
- 1 like
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/stikstofd...haat~acfa6984/
Stikstofdebat in de Kamer: ‘Dit gaat om het verdrijven van boeren, het is boerenhaat’
KIJK LIVENa hevige boerenprotesten debatteert de Tweede Kamer vandaag over de stikstofplannen van het kabinet. VVD-minister Christianne van der Wal verdedigt de forse stikstofreductie, partijen zoeken speelruimte om de pijn voor boeren te verzachten.
Marcia Nieuwenhuis, Niels Klaassen 23 jun. 2022 Laatste update: 11:09
Als ‘gezellige’ partijvoorzitter ging het VVD’er Christianne van der Wal (48) lang voor de wind, als minister betekent het stikstofdossier haar eerste vuurproef, de grootste bestuurlijke opgave in haar carrière. Rechters dwongen Nederland tot een andere aanpak.
Op 10 juni presenteerde Van der Wal haar stikstofplannen, boerenprotesten bij haar thuis en in Stroe volgden, vandaag verdedigt zij het plan in de Tweede Kamer. Per gebied verschilt de beoogde verlaging van de stikstofuitstoot: van 12 procent tot maar liefst 95 procent. Vooral boerenbedrijven zullen moeten inschikken. ,,Het zal voor een deel van de boeren betekenen dat zij hun bedrijf niet op deze manier voort kunnen zetten’’, aldus minister Van der Wal (Natuur en Stikstof). Vermoedelijk een derde van de veestapel zal moeten verdwijnen.
De Tweede Kamer is verdeeld over het onderwerp. Zo presenteerden BBB en JA21 een alternatief plan, waarbij ze helemaal af willen van de rigoureuze stikstofmaatregelen. Al is de vraag hoe haalbaar dat is.
BBB-leider Caroline van der Plas herhaalt in het debat dat het kabinet ‘de boer wil wegvagen’: ,,Door het goedkoop opkopen van landbouwgrond en duur te verkopen als bouwgrond. Gaan we nu van alles optuigen om slecht beleid te maskeren? Komt er straks een parlementaire enquête naar het stikstofschandaal? Er wordt niet geluisterd naar de boer. Stuur het stikstofbeleid helemaal terug naar de tekentafel, het fundament is niet goed. Dan kun je niet bouwen. Dat is gezond boerenverstand.” Maar VVD-Kamerlid Thom van Campen wijst erop dat het niet reëel is om snel alle Natura 2000-gebieden te halveren, zoals BBB voorstelt. ,,Dan word je meteen teruggefloten door het Europees Hof.”
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop ‘weigert mee te gaan’ met het kabinetsplan, zei hij na de start van het debat: ,,Het kan wèl anders. Het platteland moet bloeden. Luister naar de rechter, zeggen we, en niet met een half oor. Die 50 procent minder in 2030 is een pòlitieke keuze. De rechter zegt niets over hoe snel de stikstofuitstoot omlaag moet. Neem tijd en ruimte.” PVV-Kamerlid Edgar Mulder ontkent dat er een stikstofprobleem is: ,,Als je alle fake nieuws en boerenhaat bekijkt zie je dat het om het verdrijven van boeren gaat. Dit is wegpesten, allemaal om het zogenaamde stikstofprobleem. Dat is theorie: laat meer bomen groeien en het probleem is opgelost.”
Maar ook binnen de coalitie klinkt felle kritiek na gemor in de achterban. Een meerderheid van de VVD-leden stemde op het VVD-congres vóór een motie waarin zijn het kabinet en de Tweede Kamerfractie opriepen: ‘Doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken.’ Daarmee wijzen zij de koers van het huidige kabinet af.
De stikstofproblematiek ontstond in mei 2019, toen de Raad van State oordeelde dat het hele stelsel waarmee de Nederlandse overheid de stikstofuitstoot reguleerde, in strijd was met Europese natuurwetgeving. Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter liep de vergunningverlening grotendeels vast en daarmee bijvoorbeeld ook de bouw.
Toch voorspellen meerdere bronnen rond het kabinet dat de aanpak van Van der Wal vandaag overeind zal blijven. Er zullen vermoedelijk toezeggingen volgen om de stikstofplannen zorgvuldig uit te voeren. ,,Maar dat waren we toch al van plan’’, aldus bronnen op het ministerie. In antwoord op Kamervragen heeft Van der Wal gisteravond ook nieuwe berekeningen, waarbij de reductiepercentages wat meer naar elkaar toe kruipen en de grootste uitschieters verdwenen zijn.
Maar over het hoofddoel van 50 procent reductie in 2030 - die ook in het coalitieakkoord staat - lijkt een grote meerderheid het eens.
Comment
-
Die boeren worden inderdaad te hard aangepakt, er wordt een oneerlijk spel gespeeld vanuit de politiek, daar kom je wel achter als je er even in verdiept. Die stikstofkaart klopt inderdaad ook niet. Over de rug van de boeren wordt een vies politiek spel gespeeld, dat laatste zijn we niets anders gewend van de politiek, dus daar sta ik al niet meer van te kijken. Het moet op de bodem uitgezocht worden voordat we om verkeerde redenen en gebasseerd op incomplete info en onjuiste info een belangrijke sector in ons land om zeep helpen waardoor ook nog eens vele mensen die in die branche werken de dupe worden. Nederland lijkt een bananenrepubliek te worden.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1453...-stikstofdebat
LIVE | Stikstofplannen onder vuur in spannend stikstofdebat
DEN HAAG - De stikstofplannen van het kabinet worden zwaar onder vuur genomen bij een spannend debat in de Tweede Kamer. Binnen de coalitie is het verzet tegen het uitkopen van boeren toegenomen. Toch lijken VVD, CDA en CU niet van plan de stikstofdoelen van minister Van der Wal onderuit te halen.
Tot vanavond laat debatteert de Tweede Kamer over de twee weken geleden gepresenteerde stikstofplannen van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Die plannen - en dan met name een landkaartje met daarop percentages die weergeven hoeveel stikstof per locatie moet worden teruggebracht - leidden tot een storm van kritiek. Woensdag protesteerden duizenden boeren in Stroe.
De rechtse oppositiepartijen maken gehakt van de kabinetsplannen. Zij vinden dat boeren onnodig worden gedwongen om te stoppen met hun bedrijven. Ook trekken ze de rekenmodellen in twijfel waarmee de stikstofneerslag in de natuur wordt berekend. „De stikstofplannen zijn een klap in het gezicht van de hele agrarische sector”, zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. „In veel gebieden moet tot 95 procent gereduceerd worden in zeven jaar. Het leidt onvermijdelijk tot onteigeningsdrama’s.” De linkse partijen in de Kamer zijn wél voorstander van verregaande stikstofreductie, om daarmee de natuur in Nederland te redden.
SGP’er Bisschop botst hard met coalitie-Kamerlid Pieter Grinwis (CU). Die laatste wijst Bisschop erop dat het jaar 2030, waarin de stikstofdoelen gehaald zouden moeten worden, niet keihard is: „U kent de uitvoeringskracht van de overheid, soms duren projecten wel iets langer.” Dat is tegen het zere been van Bisschop. „Verbijsterend”, zegt de SGP’er. „Dit is toch geen manier om politiek te bedrijven”, vindt hij. „Eerst moesten de doelen gehaald worden in 2035, nu in 2030. Die vijf jaar maakt een wereld van verschil voor boeren: dat is een kwestie van to be or not to be.” Volgens Caroline van der Plas (BBB) ’moeten boeren weg, omdat de overheid de grond wil hebben’.
Verzet binnen coalitie
Binnen de coalitie neemt het verzet tegen het stikstofplan van minister Van der Wal ook toe. Zo zijn CDA en CU zeer kritisch op het landkaartje met de percentages. Zij hebben vragen over de onderbouwing van die percentages. Ook vinden ze dat boeren angst is aangejaagd door de manier waarop het kaartje naar buiten is gebracht.
Toch lijkt het er niet op dat de steun voor Van der Wal wegvalt. De minister heeft woensdag al gezegd dat het kaartje niet in beton is gegoten. Over de manier waarop de stikstofdoelen gehaald kunnen worden, valt volgens haar te praten. Ook hebben de provincies daar een grote stem in. „Iedere kaart is een tussenstand”, zegt Van der Wal bij aanvang van het stikstofdebat. „Een tussenstap, naar verdere verfijning. De kaart moet definitief zijn, onontkoombaar, op 1 juli 2023.”
Wel blijft het doel van het kabinet overeind: 50 procent stikstofreductie in 2030. Voor VVD, CDA en CU is dat doel nog altijd acceptabel. Coalitiepartij D66 heeft al gezegd dat het stikstofdoel niet afgezwakt mag worden.
Volgens BBB-Kamerlid Van der Plas klopt er ’geen biet’ van het landkaartje. Zij stelt dat de huidige stikstofplannen voor banken aanleiding zijn om ’het wurgkoord voor boeren nog strakker aan te trekken’. „Banken willen boeren geen financiering meer geven.” BBB en JA21 doen samen een voorstel voor een alternatieve reparatiewet, waarbij het mes wordt gezet in natuurgebieden in Nederland. Maar daar voelen de coalitiepartijen niet voor: volgens de VVD is het in Brussel niet mogelijk gebleken om natuurgebieden samen te voegen. Het vorige kabinet heeft dat al eens geprobeerd. Jesse Klaver (GL) beticht Van der Plas van ’plat populisme’. „U moet niet meehuilen met de wolven, u moet eerlijk zijn”, vindt Klaver.
Comment
-
Overheid heeft bouwgrond nodig voor tekort aan woningen op te lossen, ze kopen dus tegen de goedkope landbouwgrond op van boeren en verkopen dit als duur woningbouwgrond. Maffia praktijken dus
En voor wat? Stikstof problemen voor wat natuurgebieden waar al amper mensen mogen komen en met bouw van woningen is de stikstofwinst al weer verloren, en dan nog gaan elders in de wereld meer boeren beginnen om die voedselproduktie die wegvalt weer op te vullen. Het is een probleem wat er niet echt is. Omdat we wat natuur in stand willen houden wat zich anders ook ontwikkelt tot andere natuur gaan we het probleem verschuiven en ook nog eens 32 miljard!!! Euro belastinggeld in pompen.
Waarom geen innovatie? We hebben toch ook de autorijders niet onteigend? Maar wel de auto's aangepast zodat ze minder uitstoot hebben. Omtzigt wees ook al vandaag terecht op de verbeterde situatie van het stikstofplattegrondje van Nederland.
Comment
-
Op Vlieland moet er 95% stikstof gereduceerd worden. Er zijn geen boeren of auto's op Vlieland... stikstof wat daar aanwezig is waait over uit buitenland.
Kunnen we alsjeblieft ophouden met deze schandelijke farce? Zure regen was ook zo'n overdreven iets. En dit ruikt naar een nieuw misdadig politiek plan als de toeslagenaffaire of het Groningendossier. Rutte, Kaag, Jetten hebben elkaar gevonden in deze linkse coalitie.
- 1 like
Comment
-
Het is ook bizar dat vervuilende fabriekeb vlakbij die aangewezen natuurgebieden mogen doorgaan. En dat ook tegen boeren wordt gezegd we willen je grond. Ja een boer kan zijn landbouwgrond qua bestemmingsplan niet wijzigen in bouwgrond zodat de waarde stijgt wat een overheid wel kan doen. Vieze spelletjes van de VVD en met name D66
Maar ja what's new
Comment
-
Ben bang dat je daar teveel van verwacht, laat staan of dat heel belangrijk is. De miljarden worden vrijwel in een bodemloze put gestort omdat het effect wat men hoopt te bereiken niet groot is. En we krijgen door veranderingen die er altijd al waren weer andere biodiversiteit. En wat men hier verbiedt popt weer ergens anders op om aan de consumentenvraag te voldoen. Hooguit verschuif je het probleem, als er al uberhaupt echt een probleem is want daarin hoor je ook steeds meer wetenschappers een ander geluid geven. En men lijkt dit issue nu vooral politiek uit te buiten, waar men straks heel veel spijt van gaan krijgen.
Comment
-
https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ieuw-inkleuren
Minister Van Der Wal krabbelt terug en wil stikstofkaart samen met boeren opnieuw inkleuren
Het boerenprotest en de intimidatie op haar eigen stoep, heeft zijn uitwerking niet gemist op stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Tegen BNR zegt de minister de “emotie en frustratie” te snappen en dat het stikstofbesluit nog niet vaststaat. Van Der Wal staat ervoor open de stikstofkaart “opnieuw in te kleuren” en dat samen met de boeren te willen doen.
Nadat de minister het stikstofbeleid van het kabinet ontvouwde, trok een groep boze boeren naar het woonadres van Van Der Wal. Die liet weten dat het ongevraagde bezoek dusdanig intimiderend was, dat haar kinderen ‘bibberend van angst’ in huis zaten. Afgelopen weekend verscheen in de Volkskrant een pagina’s lang interview met de voorman van de extremistische boerenclub Farmers Defense Force, die de kinderen van de minister daarom “pussy’s” noemde en aankondigde nog veel meer intimidatiepogingen op de agenda te hebben staan.
Van Der Wal zegt nu tegen BNR dat er van concrete stikstofplannen nog helemaal geen sprake is, maar dat er slechts “richtinggevende indicatieve doelen” zijn gepresenteerd:
“Dat is gewoon het vertrekpunt. Je moet gewoon iets neerleggen om het met elkaar erover te kunnen hebben. En dan leg je het eerste kaartje neer. Ik wil dit soort kaartjes, hoe impactvol ook, niet in mijn bureaula laten liggen, maar juist open en transparant neerleggen van: jongens we gaan met elkaar kijken hoe we per gebied hier invulling aan gaan geven. En daar een jaar de tijd voor nemen. Is dit het gebied, moet het gebied iets groter? Iets kleiner? Zijn dit de juiste reductiepercentages, zijn er gebieden waar dit niet haalbaar is en ga je schuiven met andere gebieden?”
Hoewel de minister nu zegt dat over de invulling van de kaart nog wel te praten valt, zegt ze wel dat het uiteindelijk doel niet onderhandelbaar is. Namelijk 50 procent minder stikstofuitstoot in 2030 voor heel Nederland.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1208...che-vergissing
Nederland maakt zich op voor een historische vergissing
Na een tumultueuze week koerst het kabinet nog steeds af op een kille sanering van de agrarische sector. Massaal protest van wanhopige boeren en verzet vanuit de rechtse oppositie mochten niet baten, net zo min als feiten die onderstrepen dat de plannen rammelen. Er wordt vanuit de coalitie geframed en verdraaid, vooral door D66.
Nederland maakt zich daarmee onder leiding van een VVD-premier, en gesteund door het CDA, op voor een ingreep die wel eens een historische vergissing kan zijn. Niet omdat er niks mis is in de bio-industrie of te veel stikstof geen probleem zou zijn. Maar wel omdat de rigoureuze koers het mes zet in de voedselvoorziening en het gevolg is van een papieren werkelijkheid; een onnodig streng ingevulde Europese richtlijn waarmee halsstarrig natuur wordt beschermd die door de mens zelf is gecreëerd.
Er is geen land in Europa dat zoveel stikstof heeft gereduceerd als Nederland (-68 procent sinds 1990). De EU-uitstoot bedraagt thans 3 procent. En wat gebeurt er als innovatieve boerderijen, die vooral vlees produceren voor de export, moeten sluiten? Dan komen er in het buitenland meer vervuilende bedrijven bij.
De bal ligt straks bij provincies. Zij moeten Haagse wensen invullen. Het is te hopen dat het lokale bestuur meer oog heeft voor de realiteit.
Comment
Comment