Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6210...ijft-voorlopig

    Geen boerenrevolutie ondanks komst BBB-minister: stikstofbeleid Rutte-IV blijft voorlopig

    Den Haag - BBB-landbouwminister Femke Wiersma tempert de verwachtingen rondom het afzwakken van hard stikstof-, mest- en landbouwbeleid. Voorlopig wordt goeddeels vastgehouden aan oude en in de praktijk ingrijpende landbouwplannen van het kabinet-Rutte IV.

    © ANP

    Voorlopig wordt goeddeels vastgehouden aan oude en in de praktijk ingrijpende landbouwplannen van het kabinet-Rutte IV.




    Dat blijkt in het staartje van een urenlang landbouwdebat dat woensdag werd gevoerd in de Tweede Kamer. Veel partijen reageerden op berichtgeving waarin wordt gesteld dat het Nederlandse stikstofbeleid overboord wordt gezet, maar dat blijkt geenszins het geval: provincies moeten volgens Wiersma gewoon aan de slag om stikstofproblemen op te lossen.

    Bovendien: alle doelen die door het kabinet Rutte-IV zijn vastgesteld blijven overeind en moeten worden gehaald. Daarvoor zijn de komende tijd nog miljarden beschikbaar. Ook blijft er een ’gebiedsgerichte’ aanpak in de provincies gewoon bestaan en zullen belangrijke elementen uit het mestplan van voormalig landbouwminister Piet Adema worden doorgevoerd.
    ’Juist vergaand stikstofbeleid gepresenteerd op Prinsjesdag’



    Zo zal binnenkort ’grondgebondenheid’ worden ingevoerd voor boeren, waardoor boeren in de praktijk minder dieren per hectare kunnen houden, een plan waar D66 altijd voor ijverde. Ook komt er een streng pakket wetgeving aan dat de mestplafonds naar beneden brengt, waardoor boeren minder mest mogen uitrijden. Stuk voor stuk oude en pijnlijke maatregelen om de stikstof- en mestcrisis in ons land te beteugelen.



    Hoewel in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is aangegeven dat het zogeheten ’stikstoffonds’ van in totaal ruim 24 miljard euro sneuvelt, is dat geen reden voor een versoepelde aanpak. Sterker nog: momenteel wordt op het ministerie van Wiersma de laatste hand gelegd aan vergaand stikstof-, mest- en natuurbeleid. De bedoeling is dat dat rond Prinsjesdag naar buiten wordt gebracht.



    Terwijl Kamerleden de minister verweten het oude stikstofbeleid ’in de fik’ te zetten, bekruipt BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas juist een ongemakkelijk gevoel. „Wat er wel komt, dat weten we nog niet”, zegt ze over het beleid van Wiersma dat nu in de maak is.Stoppersregeling



    Maar aan het eind van het debat licht Wiersma zelf wel een tipje van de sluier op. Zo zal grondgebondenheid worden ingevoerd (een bedrijf beschikt dan over voldoende grond en benut de mest optimaal zodat het gras en andere voedergewassen voor het vee kunnen groeien, zo wordt de kringloop gesloten) en worden mestplafonds snel naar beneden gebracht.

    Ook andere maatregelen, zoals een brede stoppersregeling, moeten het licht gaan zien. „Pijnlijke maatregelen die noodzakelijk zijn, maar ervoor zorgen dat ons land van het slot gaat”, concludeert VVD-Kamerlid Thom van Campen.
    Minister waarschuwt voor ’moeilijke keuzes



    Hij is, net als NSC-Kamerlid Harm Holman opgelucht dat de minister harde maatregelen niet schuwt. Of de boerenorganisaties – die woensdag opgelucht ademhaalden in de veronderstelling dat het vorige boerenbeleid helemaal op de schop gaat – de komende tijd blijven juichen, wordt in het parlement achter de schermen dan ook openlijk betwijfeld.



    „Ik weet dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden”, waarschuwt de minister. Ze kondigt wel aan om ’oog te hebben’ voor de boerengezinnen die door het beleid geraakt zullen worden.

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/20...en-met-co2-ban

      Column
      Zinloos om voorop te lopen met CO2-ban

      Na het invloedrijke boek De stikstoffuik heeft natuurkundige Arnout Jaspers nu een tweede boek geschreven: De klimaatoptimist. Het eerste had ik aangeraden, het tweede nu ook, en ik zal binnenkort nog eens teruggrijpen op een van mijn vele omgevouwen paginahoekjes. Ik licht er nu één onderwerp uit dat tussen de twee boeken in ligt.




      Zowel klimaat als stikstofuitstoot zijn typische bèta-onderwerpen, en de politiek is de alfa-hel waar mensen rondlopen die het verschil tussen een picogram en een milligram niet kennen (’allebei weinig’). Het verschil is een factor miljard (109). De onkunde werd geïllustreerd toen de vorige klimaatminister Rob Jetten sprak over stikstof als een ’verstikkende deken’ die over de wereld lag. Dat is onzin. Hoe zit het wel?


      Onze atmosfeer bestaat voor 78% uit stikstofgas en 21% uit zuurstofgas. De resterende 1% bestaat uit 0,9% Argon, nog wat kleine componenten, en 0,038% CO2. Levensvormen hebben zuurstof nodig om te ademen, onverdund zou je er gek van worden, en stikstofgas is onschadelijk voor mens en milieu. Het stikstofgas verstikt niets. De deken van Jetten is onze atmosfeer, en zonder was er geen leven op aarde.



      Wat zijn ambtenaren hem niet duidelijk hadden uitgelegd is het broeikaseffect: hoewel het percentage CO2 in de atmosfeer maar 0,038% is, is het aannemelijk dat de toename tijdens de industriële revolutie, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen (die worden bij verbranding omgezet in water en CO2), heeft geleid tot het langer vasthouden van warmte door onze atmosfeer, waardoor de oppervlakte van de aarde warmer wordt. Dus bij de minister was verwarring ontstaan tussen stikstof en de ’verstikkende deken’ van het broeikaseffect.Verschillend



      Vervolgens is het goed om de twee compleet verschillende onderwerpen naast elkaar te leggen, omdat ze politiek en zelfs moreel van heel verschillende aard zijn. Eerst de stikstof. Nog iets scheikundigs: de elementaire stikstof in de lucht doet daar niets, maar stikstof kan zowel met zuurstof als met waterstof een chemische reactie aangaan, en dan nitraten en nitrieten vormen, en ammoniak. Dat zijn stoffen die als zouten voorkomen in de bodem; bij beperkte concentraties kunnen ze geen kwaad. Integendeel: het zijn bouwstoffen voor plantengroei. We spreken van arme grond als er weinig stikstofzouten in voorkomen, dan groeien er hooguit heideplanten of duingrassen. Op een rijke bodem met veel stikstofzouten kunnen bomen en bossen groeien. In Nederland is door de Natura 2000-wetten vastgelegd dat stikstofarm stikstofarm moet blijven, en rijk rijk. Als er door koeienpoep stikstof in een arme bodem komt, kunnen er bomen gaan groeien en dat mag niet van Natura 2000. Daarom is zelfs de geringste uitstoot verboden.

      Het is begrijpelijk om de grote heidegebieden, bijvoorbeeld de Veluwe of de duinen, te willen behouden zoals ze zijn, maar ons land is door de wetgever bezaaid met minuscule Natura 2000-gebiedjes, en daar mag ook geen hond meer poepen. Het stikstofbeleid behelst dus: het exact vasthouden aan de in het jaar 2000 in Nederland bestaande verdeling tussen rijke en arme grond. Het is een totaal lokaal probleem. In China heeft niemand er last van als hier een heide in bos verandert of vice versa.
      Fossiele brandstoffen



      CO2 is precies omgekeerd. Ervan uitgaande dat de aarde mede door de verbranding van fossiele brandstoffen opwarmt (en door verbranding van biomassa, door Samsom en Timmermans in hun Brusselse tijd met belastinggeld zwaar gesubsidieerd), dan gaat het om het percentage CO2 in de atmosfeer van de wereld. Nederland heeft geen eigen atmosfeer, er bestaat alleen een wereldatmosfeer. Dat is de reden dat de arme Rob Jetten in antwoord op de vraag wat het effect van zijn maatregelen zou zijn op de temperatuur van de wereld moest antwoorden dat dat 0,000036 graad Celsius zou schelen (onmeetbaar weinig).



      Is dat een reden om rustig door te gaan met steenkool? Nee, want als iedereen dat zou doen verval je in de drogredenering van de Volkskrant-columnist die regelmatig naar zijn tweede huis in Zweden vliegt en dat rechtvaardigt met ’het vliegtuig vliegt toch’. Het effect van de CO2-uitstoot van één stad in de wereld is onmeetbaar. Maar als iedereen om die reden niets doet gebeurt er niets, en dan is over de hele aarde opgeteld het effect wél merkbaar. Kortom: het terugdringen van CO2-uitstoot in Nederland zal nooit een meetbaar effect hebben, en toch is het asociaal om helemaal niets te doen. Er is geen reden tot paniek, maar iedereen in de wereld mag een morele plicht voelen om geleidelijk het gebruik van fossiele brandstoffen én industriële biomassa te verminderen.



      Stikstof en CO2: het eerste is een puur lokale keuze. Hoeveel heide en bos wil je hebben in het Nederlandse parkenlandschap? Het tweede is een minuscule bijdrage aan de samenstelling van de wereldatmosfeer, die alleen effect heeft als alle grote landen vooroplopen. Het is om morele redenen dat we loyaal meedoen, maar dat vooroplopen is zinloos.

      Comment


      • https://www.dagelijksestandaard.nl/p...ewoon-de-grond

        Timmermans geeft het eindelijk toe: Boeren pesten was altijd het doel, ze willen gewoon de grond!



        Daar hebben we het dan, zwart op wit. Frans Timmermans geeft eindelijk toe wat iedereen met een beetje gezond verstand al wist: de hele stikstofhysterie was niets anders dan een excuus om de boeren hun grond af te pakken! Ja, boeren pesten en hun levenswerk kapotmaken had één doel: ze willen die grond voor hun eigen politieke speeltjes!
        Tijdens een lezing liet Timmermans er geen misverstand over bestaan. De overheid moet actief grond van boeren opkopen om betaalbare woningen te bouwen, zegt hij. Natuurlijk, want waarom zouden de mensen die ons voedsel produceren hun land behouden als je er nóg een Vinex-wijk of een datacentrum op kunt gooien? Dit is precies wat we al die tijd hebben gezegd: de groene agenda van GroenLinks-PvdA gaat niet over klimaat of natuur, het gaat over het controleren van land en middelen. En nu geven ze dat eindelijk openlijk toe.

        Timmermans beweert dat er landbouwgrond vrijkomt door stoppende boeren, en dat die grond maar beter direct door de overheid kan worden opgekocht. En waarom stoppen die boeren, Timmermans? Juist, door het absurde stikstofbeleid en de enorme druk die jullie op hen leggen! Boeren worden uitgeknepen en weggejaagd, en nu mogen zij hun grond ook nog eens inleveren voor jouw droom van een groen en sociaal Nederland. Wat een schande.
        De PvdA-GroenLinks-club kan het blijkbaar niet laten om telkens weer de gewone Nederlander te slachtofferen voor hun utopische plannen. En het excuus? Dat de grond anders naar "grondspeculanten" zou gaan. Ja, want die zijn natuurlijk véél erger dan de overheid die je land inpikt en volbouwt met woningen voor de massa-immigratie die ze zelf stimuleren!
        Het gaat niet om betaalbare woningen, het gaat om controle. En het meest lachwekkende? Timmermans durft nog te zeggen dat dit de “hoop” moet zijn die linkse kiezers terug naar zijn partij moet brengen. Ja, hoop... Hoop dat we straks allemaal in een grijze, overbevolkte betonnen jungle wonen waar de boeren verdwenen zijn en de voedselproductie is uitbesteed aan het buitenland.

        De schaamte voorbij, dat is wat GroenLinks en de PvdA zijn. Ze hebben altijd al geweten dat hun groene leugens slechts een dekmantel waren voor het inpikken van land en eigendommen. En nu komen ze er ook gewoon voor uit. Dit is waar Nederland naartoe gaat onder hun leiding: boeren verdwijnen, landbouwgrond wordt onteigend en iedereen wordt afhankelijk van de staat.
        Tuig van de richel, dat is wat ze zijn!

        Comment


        • Ongehoord nieuws, haha.

          Comment


          • ja dat is mijn club ook niet, maar dat die boeren niet ok worden behandeld is wel duidelijk, ook die hele stikstof discussie is absurd , veel wetenschappers stellen ook vraagtekens bij de manier van meten in Nederland, terwijl in het buitenland dat heel anders is gedaan,

            Comment


            • https://www.ad.nl/politiek/timmerman...ntra~af408e16/

              Ja de boeren riepen dat 2 jaar geleden al, dat men goedkooo hun grond wilde opkopen om er vervolgens bouwgrond als bestemming van te maken...

              Comment


              • De aap komt uit de mouw, maar dat wisten we eigenlijk al. 1 probleemhe echter, beperkte bouwmogelijkheden door uitspraak rechter inzake de uitstoot😂

                Comment


                • Ze moesten die linkse, woke, werkschuwe rechters aanhouden, een ferme boete geven en een pagina's lang strafblad..het tuig!

                  Comment


                  • Nou ja nu zijn er geen woningen voor alleelei mensen, dus links schiet in hun eigen voet

                    Comment


                    • Originally posted by vuurwants View Post
                      Ze moesten die linkse, woke, werkschuwe rechters aanhouden, een ferme boete geven en een pagina's lang strafblad..het tuig!
                      Rechters zijn niet werkschuw, die staan juist onder druk door tekorten

                      Comment


                      • De rekenmodellen van het RIVM waar zoveel kritiek op was blijken zelfs veel te positieve resultaten te geven.. Wageningen komt tot nog slechtere uitkomsten..

                        https://nos.nl/artikel/2536890-stiks...zoveel-te-zijn

                        Comment


                        • de grens houdt niet op in de lucht

                          klimaat gaat gehele wereld rond, en wat we hier weghalen als dat al kan , komt er ergens anders extra bij want we moeten produceren en ook vervoeren

                          wie houden we voor de gek met die stikstof?

                          Comment


                          • Je haalt alweer CO2 en Stikstof door elkaar... Nu al de lesjes scheikunde op de tweede klas middelbare school vergeten?

                            Comment


                            • Ik zal er maar geen mening meer over hebben.. https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...rogen-door-bbb

                              Comment


                              • wordt tijd dat de boeren weer de weg op gaan demonstreren, bijvoorbeeld tegelijk met XR

                                Comment


                                • En dat veroorzaakt geen verwerpelijke/linkse/woke overlast? Met 2 maten meten vriend...

                                  Comment


                                  • nee dat heeft niets met woke maken, domoor

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/politiek/ooit-wild...-weg~ab931ac2/


                                      PREMIUM BBB-minister van Landbouw Femke Wiersma heeft heel wat uit te leggen aan de boerenachterban. © Guus Schoonewille

                                      Ooit wilde BBB in Brussel met de vuist op tafel slaan, maar Wiersma kiest liever ‘diplomatieke weg’


                                      INTERVIEWLandbouwminister Femke Wiersma wil het anders doen dan haar voorgangers. Maar ook de BBB-minister ontkomt niet aan heftige ingrepen op het boerenerf, met krimp van de veestapel tot gevolg. Dat leidt tot groot chagrijn, óók bij BBB’ers. ,,Ik zit met afspraken uit het verleden’’, zegt zij in dit interview.

                                      Femke Wiersma (39) zit aan een grote tafel op haar werkkamer op het ministerie van Landbouw. Voor haar staat de laptop open, naast haar zitten de politiek assistent en haar woordvoerder. De minister heeft wat uit te leggen, nu uitgerekend zij als BBB’er aankondigt dat de mestproductie drastisch omlaag moet (zie kader hieronder). De veestapel zal kleiner worden. En als de mestproductie volgend jaar niet omlaag gaat, dreigt zelfs nog gedwongen krimp, al wil Wiersma daar ‘niet op vooruitlopen’. Ook haar eigen partijgenoten zijn gepikeerd. Terwijl Wiersma dit interview geeft, houdt haar partijleider Caroline van der Plas een persmoment waarin ze het mestplan bekritiseert.

                                      Uw partijleider is zelfs boos, ze ‘baalt stevig’.

                                      ,,O, man! Ik heb niet de illusie dat je als minister altijd alleen maar iedereen blij kan maken. Ik zit met afspraken uit het verleden. Tuurlijk ga ik binnen die afspraken kijken wat er mogelijk is, we moeten naar Brussel. We zijn bezig om een relatie op te bouwen.”

                                      Ook u wilt naar Brussel om meer ruimte te regelen voor boeren. Al uw voorgangers probeerden dat al, vergeefs.

                                      ,,Ja, maar er komt nu ook een herziening van de regels, een nieuwe Europese Commissie, commissievoorzitter Von der Leyen heeft een nieuwe visie op landbouw opgesteld. Er is echt meer oog voor landbouw en voedselzekerheid. Wij gaan er in elk geval weer vol voor.”

                                      Hoe vaak bent u eigenlijk zelf al in Brussel geweest als minister?

                                      ,,Er zijn meerdere contacten geweest...”

                                      En hoe vaak bent u zelf daar geweest?

                                      ,,Dan impliceer je dat er geen urgentie ligt en dat is gewoon niet zo. (...) Ben ik tien keer in Brussel geweest? Nee. Maar telefonisch zijn er wel contacten. Ook ambtelijk.”

                                      Niet voor het eerst breekt de politiek assistent van de minister in tijdens het gesprek en helpt haar met de opsomming van het aantal contacten met - en reizen naar- Brussel. Zelf is Wiersma één keer afgereisd, zo blijkt. Ze was aanwezig bij het eerste ministersoverleg in Brussel, kort na de beëdiging van het kabinet.

                                      Slaat u daar dan met de vuist op tafel, zoals uw partijleider ooit aankondigde?

                                      ,,Nou, ik heb dat altijd al genuanceerd, want volgens mij begin je daar nooit mee.”

                                      Uw eigen partijleider gebruikte die woorden.

                                      ,,Ja, dat kan, maar ik niet. En ik heb dat ook meteen genuanceerd. We gaan echt wel eerst de diplomatieke weg bewandelen.”


                                      De BBB is opgericht om het stikstof- en mestprobleem op te lossen met oog voor de boerenbelangen. Is regeren ingewikkelder dan gedacht?

                                      ,,Je zit met wet- en regelgeving, dat is niet iets wat je in een paar weken kunt veranderen. Ik denk dat niemand die illusie had. En de afspraken zijn vrij hard.”

                                      Behalve alle ballen op Brussel gaat u ook voor innovatie. Maar de technische snufjes in stallen blijken vaak toch minder op te leveren dan gehoopt.

                                      ,,Wetenschappers hebben er vertrouwen in. Wat Caroline altijd zegt vind ik een goed voorbeeld: als ze met het bouwen van het eerste vliegtuig gestopt waren omdat de eerste niet de lucht in ging, dan hadden we nu nooit vliegtuigen gehad. Ik geloof heilig in innovatie.”
                                      Een boer rijdt mest uit over zijn akker. © ANP
                                      Waait er een andere wind in dit gebouw, met de komst van twee BBB-bewindspersonen?

                                      ,,Ik denk wel dat het anders is nu. Deels heeft dat ook te maken met dat ik inhoudelijk in de dossiers zit.”

                                      Ministers Christianne van der Wal en Piet Adema kenden de inhoud toch ook?

                                      ,,Nou, ik denk niet dat die daar vanaf het begin direct inhoudelijk in zaten. Dit zijn best wel technische dossiers. Als je daar nieuw inkomt, dan heb je echt wel even tijd nodig voordat je echt het overzicht hebt. (...) Zo’n stikstofkaartje zou ik bijvoorbeeld nooit de wereld insturen, ik weet wat dat openhaalt op het boerenerf.”

                                      Stel: ik ben een boer en heb BBB gestemd. Welke drie punten biedt u mij dan concreet nu, waar ik snel iets aan heb?

                                      ,,Eeehm, ja, snel en concreet, zegt u… Nou, de periode dat mest uitgereden mag worden, daar hebben we echt op tijd iets aan gedaan. We trekken echt alles uit de kast, ik ga onderzoeken hoe je dierlijke mest in potgrond kunt verwerken. Maar natuurlijk, dat is niet binnen acht weken klaar…”

                                      En zijn dit dan de voorbeelden waarvan die boer zegt: mooi, daarom heb ik BBB gestemd?

                                      ,,Er zijn meerdere dingen, maar is dat het hele ei van Columbus? Nee, want als je de derogatie (de uitzonderingspositie voor mest, red.) verliest, dan heeft dat heel veel gevolgen, en dat is daarmee niet weggenomen. Daar hebben we meer tijd voor nodig.”

                                      Wiersma’s mestplan


                                      Nederlandse boeren hadden lang een uitzonderingspositie en mochten van Brussel meer mest uitrijden dan de regels voorschreven. Dat privilege vervalt, waardoor de boeren met te veel mest zitten. Om uit deze mestcrisis te komen, kondigt Wiersma nu een plan aan waarbij de mestrechten flink worden afgeroomd als een bedrijf (preciezer: de rechten) wordt verhandeld buiten de familie. Als een kippen-, melkvee- of varkensbedrijf van de hand gaat, mag de volgende eigenaar flink minder mest produceren. Op deze manier krimpt de veestapel alsnog.

                                      Comment


                                      • we gaan dit topic sluiten, het heeft gezien de sfeer en manier van discussieren weinig toegevoegde waarde...

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/show/het-was-hartv...rden~a7f39958/


                                          PREMIUMAngela de Jong. © Shody Careman

                                          Het was hartverscheurend om een grote man zo klein te zien worden


                                          Angela Kijkt TVHet was triest om te zien. Op het oog was het nog steeds dezelfde boer, maar wie beter keek, zag dat z’n ogen net wat minder glommen en zijn schouders net wat minder fier naar achter stonden, schrijft Angela de Jong.

                                          Het erf had er nog nooit zo opgeruimd bijgelegen. De ramen van de boerderij glansden en zelfs het hoekje van de tuin waar straks een moestuintje komt, lag er als een strak, zwart laken bij.

                                          Maar de boer zelf? Om te zeggen dat ik zondagavond in Onze Boerderij schrok van boer Jos - inderdaad, hij van Dycke - is te sterk uitgedrukt. Het was nog steeds Jos, de Boer zoekt Vrouw-boer der Boer zoekt Vrouw-boeren. Maar wie beter keek, zag dat de pretogen net wat minder glommen en de brede schouders net wat minder fier naar achter stonden. Hij stak nu kaarsjes aan, in plaats van dat hij met zijn eeltige knoesten in de aarde wroette.

                                          De boer is geen boer meer, een beslissing die hij weloverwogen had genomen, gezien de klimaatverandering en ‘de markt’ die schaalverkleining onmogelijk maakt, legde hij uit. Maar het besluit doet meer met zijn identiteit dan hij wilde toegeven. Dycke is blij dat ze een paar dagen per week in de zorg werkt, want anders zitten ze elkaar ‘s morgens al aan te kijken wie de aardappels mag schillen, bekende ze.

                                          Als er voor Yvon Jaspers ooit een goede aanleiding was om een nieuwe reeks van Onze Boerderij te maken, dan is het nu wel. Boeren liggen onder vuur, zijn speelbal van de politiek en moeten lijdzaam afwachten welke kant het op gaat. Natuurlijk moet het minder en anders, dat weten we allemaal, maar dat is makkelijk gezegd aan de vergadertafel en vanuit de luie stoel. Wat als je er middenin zit en niet weet of je je gezin morgen nog eten kunt geven?

                                          Boer Frans, die de trouwe Boer zoekt Vrouw-kijker leerde kennen als een schietgrage vrijgezel op een crossmotor, is nu een bezorgde melkveehouder die niet weet waar hij met zijn mest heen moet. Hij houdt het hoofd boven water met vakantiehuisjes, kaasverkoop uit een veredelde snoepautomaat én mogelijk een natuurbegraafplaats op zijn terrein. Maar ja, iemand heeft bezwaar aangetekend en nu is de boel weer anderhalf jaar vertraagd.

                                          Varkensboer Theo voldoet niet aan de regels van het Beter Leven-keurmerk. Daarom verkoopt hij zijn biggen aan het buitenland voor ruim honderd euro per stuk, waar hij in Nederland 30 euro vangt. Hoe krom wil je het hebben? Maar toch zou hij het graag andersom doen, zegt hij op een strenge vraag van Yvon, omdat ook hij het beste wil voor zijn dieren.

                                          Ziedaar de dilemma’s van de moderne boer, opgediend in hapklare brokken. Natuurlijk zijn zij niet de enigen voor wie hun baan meer is dan een manier om geld te verdienen. Ik zag vrijdagavond bij Carrie twee krasse marktkooplieden - mannen die ze zelf elke week bezoekt, vertelde ze - die er ook geen genoeg van kunnen krijgen.

                                          Een voorrecht, noemde Jos het, om zo lang door te kunnen werken. Hij heeft volkomen gelijk. Ik moest denken aan de uitdrukking ‘en de boer, hij ploegde voort’. Misschien moeten we die in het geval van Jos maar veranderen in: ‘en de boer, die verft nu vogelhuisjes met zijn kleinzoon’.

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/binnenland/mest-en...hap~af037486f/


                                            Het geluid van tractoren en de geur van mest hebben een plek gekregen in het nieuwe Friese erfgoedbeleid. © ANP

                                            Mest en geluid van tractoren geen stank en herrie, maar juist onderdeel van het Friese cultuur­land­schap


                                            Het geluid van tractoren en de geur van mest: wie kent het niet? In Friesland hecht men zelfs zoveel waarde aan de elementen die het platteland karakteriseren dat het wordt opgenomen in het nieuwe erfgoedbeleid. „We willen een soort bewustwording creëren van wat er allemaal gebeurt in het dagelijks leven hier in Friesland”, zegt BBB-Statenlid Ursela Lolkema.

                                            Gewoonlijk bestaat het Friese erfgoedbeleid alleen uit gebouwen en monumentale panden. Het feit dat nu ook het geluid van tractoren en de geur van mest worden erkend, is bijzonder. „Het is simpelweg onderdeel van de Friese identiteit”, vertelt BBB-Statenlid Ursela Lolkema.

                                            Zij deed gisteren in de Provinciale Staten het voorstel om de kenmerken van het Friese platteland op te nemen in het nieuwe provinciale erfgoedbeleid. Lolkema benadrukt dat het specifiek om zintuiglijk erfgoed gaat. Zintuiglijk erfgoed zou deel moeten uitmaken van de belevingswaarde van het Friese cultuurlandschap en is niet gekoppeld aan juridische of financiële regels.

                                            Bewustwording


                                            Met de motie wil de BBB ook een signaal afgeven aan nieuwkomers in Friesland die klagen over geuren en geluiden: „We willen een soort bewustwording creëren van wat er allemaal gebeurt in het dagelijks leven hier in Friesland. Het geluid van de tractoren die door de dorpen rijden, de kerkklokken die luiden of de geur van de schapen op de zeedijk zijn onderdeel van het leven hier op het Friese platteland. Het is belangrijk dat mensen die hier nieuw zijn en dat niet gewend zijn, dat begrijpen en er ook begrip voor tonen.”

                                            Lolkema verwijst ook naar een opmerkelijke rechtszaak in Frankrijk in 2017 over een haan, genaamd Maurice, die met zijn gekraai geluidsoverlast zou veroorzaken. Toeristen op het eiland Oléron, gelegen aan de Atlantische kust, beklaagden zich over het huisdier van hun buren. De eigenares van Maurice, Corinne Fesseau, reageerde verbaasd: „Het is hier platteland, een haan hoort daarbij”, zei ze toentertijd.

                                            Toch besloot ze het kippenhok te isoleren om de overlast te beperken. De buren werden echter steeds bozer, wat uiteindelijk resulteerde in een rechtszaak. Fesseau en haar haan trokken uiteindelijk aan het langste eind. Een soort gelijke situatie wil ze koste wat kost voorkomen: „Mensen vergeten vaak dat er op het platteland andere geluiden zijn dan in de stad. En daar willen wij nu verandering in brengen.”


                                            Comment


                                            • Boeren uut Belgie hebben gisteren grensovergang a2 bij Maastricht geblokkeerd

                                              Comment


                                              • Het bij corona al ingezet het plan ze te onteigenen, de manieren hoe lagen al klaar bij de EU in jaren voor de corona, en de corona periode hebben ze gebruikt om diverse plannen teckunnen uitvoeren. Is ook online oo EU wrbsites terug te vinden ook in financiele verslagen.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-ons-bedonderd

                                                  Honderd boeren slepen landbouwminister voor de rechter: ’We voelen ons bedonderd’

                                                  Kantens - Honderd boeren uit Noord-Groningen hebben een zaak aangespannen tegen landbouwminister Femke Wiersma. Omdat er te veel fosfaat of stikstof in het oppervlaktewater zit, mogen zij hun gewassen vanaf volgend jaar minder bemesten. Maar volgens de boeren zijn zij hiervoor niet verantwoordelijk.

                                                  © ANP/HH, Jos Schuurman

                                                  Egbert de Vries is een van de honderd boeren die de zaak aan heeft gespannen tegen de plannen van het ministerie.




                                                  Egbert de Vries is een van de boeren die de rechtszaak tegen de landbouwminister heeft aangespannen. „Er wordt ons onrecht aan gedaan op dit moment”, zegt de akkerbouwer. Volgens de boer kosten de maatregelen voor hem zo’n 40.000 euro per jaar. „Je hebt jaren dat het er wel vanaf kan, maar dit wordt iets structureels. Dat kan écht niet uit.”

                                                  ’Voelen ons bedonderd’




                                                  Terwijl het volgens De Vries niet voor hem zou moeten gelden. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in Noord-Groningen. Dat ligt volgens het kaartje van het ministerie in het ’met nutriënten verontreinigd gebied’. Dat betekent dat er te veel fosfaat en stikstof in het water zit, of dat er te veel voedingsstoffen in het water zitten waardoor algen snel kunnen groeien. Daarom mag er minder mest worden uitgereden: dit jaar 5% minder, vanaf volgend jaar is dat 20%. Maar volgens de boer moet het gebied waar hij boert daar helemaal niet onder vallen.

                                                  „Wij voelen ons extra bedonderd omdat wij gekort worden op stikstof, terwijl er een fosfaatprobleem zou zijn. Maar als er hier al een fosfaatprobleem is, komt dat door de druk van het zeewater, wat fosfaat losweekt uit de ondergrond. De landbouw is niet de boosdoener, dat blijkt ook uit recentere cijfers van het waterschap hier.”

                                                  © Jos Schuurman

                                                  Egbert de Vries: „Straks heb ik slechte gewassen staan, daar ben ik geen ondernemer voor geworden."



                                                  Hij denkt dat hij een sterke zaak heeft, ook omdat volgens de akkerbouwer de oplossing niet bij de landbouw ligt. „Maar wij mogen onze gewassen ondertussen minder voeden, wat betekent dat we minder opbrengst hebben.” De Vries teelt suikerbieten, aardappels en tarwe. „En de markt vraagt om gezonde tarwe, niet tarwe die zwart is van de schimmel. Straks heb ik slechte gewassen staan. Daar ben ik geen ondernemer voor geworden.”De druppel



                                                  Albrechtus Tebbens Torringa komt namens het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer op voor de boeren. „Het voelt als een broodje aap dat ons verkocht wordt. En de regels zijn gebaseerd op basis van oude data. Het voelt heel onrechtmatig, en is voor boeren weer de zoveelste maatregel. Dit was de druppel, waardoor wij ons genoodzaakt voelden om naar de rechter te stappen.”

                                                  Volgens de voorzitter deden er al snel honderd boeren mee. „Er is grote steun uit de sector zelf, want het vertrouwen in de overheid is weg. Ook omdat ze wordt verkocht dat dit zo moet ’van Brussel’, terwijl dat volgens mij helemaal niet zo is.” De zaak dient vrijdagochtend. De boeren hopen op een uitspraak voor het nieuwe jaar, omdat ze vanaf dan aan de nieuwe fosfaatnorm moeten voldoen.

                                                  Landbouwminister Femke Wiersma laat weten geen uitspraken te kunnen doen over de zaak omdat hij op dit moment onder de rechter is. „We begrijpen dat de gevolgen voor de boeren waar de stikstofgebruiksnorm verder omlaag moet, ingrijpend zijn. Het zijn afspraken gemaakt met de Europese Commissie.”

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X