Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wij consument zijn ook verantwoordelijk voor wat wij willen consumeren

    Comment


    • Als de gemiddelde consument wil wat de gemiddelde citygirl forumganger wil, heb ik weinig vertrouwen in de toekomst... Dan blijft het bioindustrie en megastallen vlees.. Gelukkig zijn de EU-afspraken anders..

      Comment


      • Dat is totaal niet de maatstaf, kijk wat het volk kirst en zelfs dat telt niet want politie doet en moet deels anders doen dan wat de meeste kiezers willen. En de mensen mst kleine portemonnee zijn de grootste dupe van ale dure klimaatplannen , dat is nu eenmaal zo

        Comment


        • Dat de boeren gelijk hebben blijkt wel nu Jetten toegeeft wat mini minimaal de giga miljarden investering oplevert. Ik wist niet wat ik zag en hoorde.

          Comment


          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...stikstofcrisis

            Overheid moet kille sanering van intensieve landbouw niet langer ontkennen in aanpak stikstofcrisis


            “Perspectief bieden” aan de gehele landbouwsector is een volstrekt fout uitgangspunt geweest van Rutte IV .

            Het geopenbaarde concept-landbouwakkoord geeft eindelijk duidelijkheid over de norm voor het aantal beesten per hectare. Te beginnen bij 4 en na volledige transitie eindigend met 2,8 per hectare. Een norm waar een grote meerderheid van de huidige boerenbedrijven volgens deskundigen geen probleem mee zal hebben in de transitie van de landbouwsector.

            Een minderheid van de boeren is om begrijpelijke redenen fel tegen voornoemde norm. Dat zijn de intensieve landbouwbedrijven die goed door hebben dat hun levensvatbaarheid maatschappelijk en anderszins al langer ter discussie staat. Tel daar bovenop de van toepassing zijnde (internationale) wet- en regelgeving alsmede de gestelde klimaat- en natuurdoelen van Rutte IV en een leek kan begrijpen dat de toekomst van die bedrijven door de stikstofcrisis op het spel staat.

            “Perspectief bieden” aan de gehele landbouwsector is dus een volstrekt fout uitgangspunt geweest van Rutte IV in de communicatie met de boeren en haar benadering van het stikstofprobleem. Voor veel piekbelasters en intensieve landbouwbedrijven ziet de toekomst er in een duurzame landbouwsector immers niet rooskleurig uit. Die zullen substantieel moeten veranderen of noodgedwongen veelal moeten stoppen. Voor sommige boeren een vervelende maar wel eerlijke boodschap. Een kille sanering derhalve en de overheid moet dat ook voortaan zo benoemen.

            Nu bekend is geworden dat een grote meerderheid van de boeren de noodzakelijke transitie op basis van de belangrijkste uitgangspunten van het concept landbouwakkoord wel onderschrijven en aandurven, moet de overheid haar oren niet langer laten hangen naar een relatief kleine minderheid die veel lawaai maakt en vanuit zijn grote financiële belangen een vervelende en harde werkelijkheid voor het eigen bestaan niet onder ogen wil zien. Mede vanwege het decennialang gevoerde beleid van de overheid zelf.

            Nederland wordt evenwel nog steeds door de stikstofcrisis in het slot gehouden. Dus zal Rutte IV nu knopen moeten doorhakken.

            Rutte IV was terecht bereid om voor deze ingrijpende transitie en sanering een grote zak geld vrij te maken. De omvang van die zak geld staat nu volgens minister Adema niet meer vast. Het weglopen uit de onderhandelingen over het landbouwakkoord was achteraf van LTO niet echt slim en verstandig.

            In het najaar komen namelijk ook andere grote problemen weer aan de orde die veel geld vragen. Onderwijs, asielopvang, zorg en huisvesting. Minister Kaag heeft echter al aangekondigd dat het geld op is.

            Het bewust laten klappen van het landbouwakkoord door LTO kan wel eens letterlijk voor boeren een hele dure zet zijn geweest.

            Comment


            • Tja, eigenwijze jongens van de intensieve veehouderij.. Ik hoop dat Rutte iv eens flink en uiterst kil gaat saneren in die hoek.

              Comment


              • met als gevolg geen verbetering voor klimaat, wel duizenden mensen die in die gehele sector hun baan kwijt raken, minder goed voedsel en in andere landen meer uitstoot etc
                , dus alleen maar verliezers

                Comment


                • Klimaat gaat het in dezen nauwelijks om.. stikstof, weet u nog? Is beroerd voor natuur en biodiversiteit.. De winnaar is de NL-natuur.. andere landen kunnen wel op hun biodiversiteit letten. Ecologen zat in DU en FR..

                  Comment


                  • En dat gezever over banen en afnemen van levensstijl doet er al helemaal niet toe.. Met de sluiting van de mijnen in Limburg werd daar ook geen rekening mee gehouden.. En tegenwoordig is er overal werk zat, in iedere sector..dus die 'arme' werkeloze miljonairs-boertjes hebben binnen een dag weer werk als ze dat zouden willen..

                    Comment


                    • De natuur heeft veel stikstof nodig zonder stikstof geen natuur.

                      Comment


                      • Originally posted by vuurwants View Post
                        En dat gezever over banen en afnemen van levensstijl doet er al helemaal niet toe.. Met de sluiting van de mijnen in Limburg werd daar ook geen rekening mee gehouden.. En tegenwoordig is er overal werk zat, in iedere sector..dus die 'arme' werkeloze miljonairs-boertjes hebben binnen een dag weer werk als ze dat zouden willen..
                        Gaat om tienduizenden banen in gehele sector , arbeiders, fabriekarbeiders, groothandelpersoneel, vervoerders etc, gaat niet alleen om een paar boeren en ruim 20 miljard weggooien voor geen of miniem effect op uitstoot en klimaat is totale waanzin

                        Comment


                        • Nu blijkt dat vele klimaatregels niet eens uitgevoerd mogen worden vanwege de stikstofwet, dat is toch wel hilarisch. Het blokkeert dus hun eigen plannen mbt verbetering vh klimaat😂

                          Comment


                          • Omtzigt: Uit landbouwakkoord stukken blijkt dat kabinet melk met 26 cent per pak wilde belasten

                            In een verrassende onthulling heeft Pieter Omtzigt, lid van de Tweede Kamer, een serie tweets geplaatst waarin hij aankondigt dat de regering van plan was een belasting van 26 cent op een pak melk in te voeren. Dit plan, dat bedoeld was ter ondersteuning van het landbouwakkoord, is naar voren gekomen uit documenten die Omtzigt heeft onderzocht​.



                            Volgens Omtzigt is er een bijlage, genaamd 1B, bij het landbouwakkoord die is opgesteld door de regering, en niet door de landbouwsector zelf​. In een voetnoot van deze bijlage wordt uitgelegd hoe de regering van plan is om de kosten van het landbouwakkoord te dekken​.

                            Maar de geplande belasting op melk is slechts het topje van de ijsberg. Omtzigt beweert dat de regering nu zelf belastingverhogingen voorstelt op diverse producten, waaronder zuivelproducten, vlees, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Deze plannen zijn ogenschijnlijk opgenomen in een voetnoot, terwijl de inflatie volgens Omtzigt 'torenhoog' is en de kosten van boodschappen zeer hoog zijn​.

                            De onthulling van Omtzigt werpt licht op de mogelijke reden waarom hij de inzet van de regering voor het landbouwakkoord nooit eerder heeft gezien in de Tweede Kamer. "Nu begin ik te begrijpen waarom ik de inzet van de regering voor het landbouwakkoord nooit gezien heb in de Tweede Kamer," schrijft Omtzigt. Een debat over deze kwestie staat gepland voor aanstaande donderdag​.

                            Comment


                            • de boeren (een klein deel daarvan) trekken donderdag as op naar Den Haag met de trekker om te demonstreren. En ik geef ze geen ongelijk als je ziet dat maatregelen buiten proporties zijn en niet eens gaan helpen. Dat kunnen klimaat activisten toch ook niet blij mee zijn als ze zien dat het vrijwel niets uitmaakt wat men allemaal wil gaan doen en dat het wel miljarden gaat kosten wat dan beter elders gebruikt had kunnen worden als dit toch geen zoden aan de dijk zet. De realiteit is nu eenmaal zo, en heel vervelend, voor iedereen. Maar je moet die wel willen zien.

                              Comment


                              • Boerenprotest al langzaam begonnen nu, rode boerenzakdoek weer om minn zijspiegel, ik kom op voor mijn land

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/binnenland/boeren-...doen~a6f4cb42/

                                  Boeren gaan donderdag weer protesteren: wat willen ze en wat gaan ze doen?


                                  Een nieuw boerenprotest is aangekondigd voor donderdag in Den Haag. Komen er weer trekkers naar de Hofstad? Om wie gaat het en waarom voelen zij de noodzaak voor de zoveelste demonstratie? Het uitlekken van plannen voor een zuivel- en vleesbelasting versterkt de agrarische ergernis.

                                  Comment


                                  • Ik werk thuis, dus geen last van en anders nog steeds alle begrip vooe ze

                                    Comment


                                    • ze gebruiken netjes het Malieveld voor de demonstratie

                                      Comment


                                      • Er waren lang geen duizenden demonstranten..Zelfs BBB is niet komen opdagen... Actiebereidheid lijkt af te nemen..

                                        Comment


                                        • aktie tegen deze dictatuur regering heeft ook geen zin, dat weten de mensen in Groningen ook al, en in Limburg en de toeslagen ouders en nog velen benadeelden van die linkse kabinet die neigt naar communistische trekjes van heerschappij , en boeren hebben nog een bedrijf te runnen dat zijn geen kansloze krakers of werkelozen zoals die klimaatterroristen die alles slopen

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/politiek/live-kame...reld~a8a71dcf/

                                            LIVE | Kamer fel op Landbouwminister: ‘Word wakker minister Adema, u leeft in een droomwereld’


                                            MET VIDEOVandaag kruist de Tweede Kamer de degens met Landbouwminister Piet Adema over het geklapte landbouwakkoord. Bij de oppositie klinkt forse kritiek op de reeds gedeelde concepten, omdat de plannen te vaag zijn. GroenLinks vreest dat het ‘het debat van de halve waarheden’ wordt.

                                            BBB-voorvrouw Caroline van der Plas trapt af. ,,Wie in Nederland neemt een baan met de mededeling dat die apparaten moet aanschaffen voor verduurzaming, terwijl niet duidelijk is of je salaris krijgt en hoeveel?’’ vraagt zij zich hardop af. ,,Schiet mij maar lek’’, zegt ze. ,,Alsof boeren een soort gekke Henkies zijn.’’

                                            Zij benadrukt dat supermarkten helemaal geen verplichting hebben om Nederlandse producten in te kopen, dus dat het maar de vraag is of de Nederlandse producten die aan een hogere duurzaamheidsstandaard moeten voldoen verkocht zullen worden. Daar kunnen volgens haar net zo goed Roemeense producten liggen.

                                            ‘Extra huiswerk af? Laat maar’


                                            Landbouwminister Adema steekt bij zijn beantwoording zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Dat LTO opstapte zit de ChristenUnie-bewindsman extra hoog, omdat hij juist extra maatregelen had uitgewerkt na de ontmoeting ervoor. ,,Alsof de juf extra huiswerk geeft, en als het af is, zegt ze laat maar, ik heb er geen belangstelling meer voor’’, zegt hij beteuterd.
                                            [/img]
                                            Minister Adema belooft in september te komen met een kabinetsplan, nu het Landbouwakkoord is gesneuveld. Dat frustreert GroenLinks-leider Klaver, die vindt dat de Tweede Kamer al acht maanden lang ‘het bos in is gestuurd’. Hij doelt daarmee op de periode waarin onderhandeld werd. Hij denkt dat de minister nu niets wil delen, ‘want het plan B is er helemaal niet!’ ,,Word wakker minister Adema, er is geen akkoord. U leeft in een droomwereld.’’ In Nederland gebeurt volgens de GroenLinks-leider al sinds 2019 ‘vrij weinig’.

                                            Klaver uit ook kritiek op de vaagheid van de plannen van het kabinet in het concept-Landbouwakkoord. Het Planbureau voor de Leefomgeving merkt op dat te veel te vaag is, waardoor effecten niet eens door te rekenen zijn. Dat zou volgens de GroenLinkser moeten leiden tot ‘schaamrood op de kaken’. Landbouwminister Piet Adema liet weinig los over zijn plan B, al was hij over één ding wel al vrij stellig. ,,Grondgebondenheid komt er zeker in, maar dat wisten partijen al voor ze aan tafel kwamen.’’

                                            De ChristenUnie-bewindsman doet dit naar eigen zeggen, omdat het kabinet ‘ook een toekomst wil bieden aan jonge boeren’. Half mei onthulde deze nieuwssite dat het kabinet werkt aan een speciale nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare weiland. De VVD-CDA-D66-ChristenUnie-coalitie wil af van die hoge aantallen dieren per weiland. ,,Er zijn gebieden in Nederland, zoals De Peel in Brabant waar bedrijven tot acht grootvee-eenheden komen. Dat kan niet langer zo’’, beschrijft een betrokkene vol overtuiging.

                                            Met het niet tot stand komen van het akkoord, staat niets minister Adema meer in de weg om een maximumnorm voor het aantal koeien (en andere vee) per hectare in te stellen. Zonder akkoord met de sector wordt de vaststelling van die norm afhankelijk van het politieke steekspel in de Tweede Kamer.



                                            Het onbegrip en wantrouwen tussen de agrarische sector en de overheid zit diep. Het sluiten van een Landbouwakkoord moest de angel uit dat conflict trekken. Maar met het opstappen van de grootste landbouworganisatie LTO is het landbouwakkoord vorige week geklapt. Daarover praat de Tweede Kamer vandaag met ChristenUnie-bewindsman Piet Adema en ook minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal is erbij.

                                            Dat het niet is gelukt om de angel uit het landbouwconflict te trekken, blijkt vandaag weer. Ook nu melden boeren zich. De gemeente Den Haag heeft een noodbevel uitgevaardigd om tractoren uit de stad te weren. Volg daarover alles hier in het liveblog. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) verhuisde met tegenzin naar het Malieveld. Er zijn zeven actievoerders aangehouden.

                                            In het coalitieakkoord is afgesproken dat de doelen van het natuur- en stikstofbeleid in 2030 moeten zijn gehaald. CDA-leider Wopke Hoekstra liet zich vorig jaar in een interview met deze nieuwssite ontvallen dat dit jaartal voor zijn partij ‘niet heilig is’. Na de zware nederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart ging hij een stap verder door aan te kondigen dat het CDA daarover wil heronderhandelen.

                                            CDA ‘gijzelt het land’


                                            Met name linkse partijen zijn daar gepikeerd over. Zij vinden dat het CDA daarmee ‘het land gijzelt’. Hij wil van CDA-Kamerlid Eline Vedder weten wat het CDA wil, want dat is volgens hem ‘onnavolgbaar’. Zij laat weten dat het precieze jaartal haar ‘eigenlijk niet zo interesseert’.

                                            D66'er Tjeerd de Groot en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas hebben ook een verhitte discussie. Van der Plas bijt daarin fel van zich af en wil niet dat de suggestie gewekt wordt dat ze alleen opkomt voor de belangen van de ‘big agro’, zoals de agrarische industrie ook wel wordt genoemd. ,,Ik laat mij niet alles zeggen, door niemand!’’ zegt ze tegen de D66'er. Zij vindt het niet kunnen dat de D66'er GroenLinks ervan bericht ‘aan de leiband’ te lopen van BBB in de provincies.

                                            Pijnlijk


                                            ,,Wat een pijnlijke conclusie dat we nog steeds debatteren over hetzelfde onderwerp’’, constateert Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij legde op social media er eerder al de vinger op dat het kabinet broedde op een zuivel- en vleestaks, zo bleek uit een voetnootje bij de stukken.

                                            Ook al predikt het kabinet keuzevrijheid voor boeren, dat is volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet niet het volledige verhaal. ,,Ik wil ook het liefst dat alles vrijwillig is, maar dat is de halve waarheid. Dit zijn geen keuzes meer, maar het gevolg van bindende internationale afspraken en uitspraken van rechters.’’ Ze vraagt zich af: ,,Als er dan een moment komt waarop je wél moet uitkopen, wat heb je dan gedaan met het vertrouwen in de politiek?’’ Volgens haar wordt het debat over het landbouwakkoord het ‘debat van de halve waarheden’.

                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/binnenland/halveri...2030~af591307/

                                              ‘Halvering uitstoot broeikasgassen in melkveehouderij mogelijk voor 2030’


                                              Voedingsconcern Nestlé helpt tenminste 250 Nederlandse melkveehouders om de uitstoot van broeikasgassen te halveren voor 2030. Samen met zuivelbedrijf Vreugdenhil trekt het Zwitserse voedingsconcern hiervoor 54 miljoen euro uit. Met 51 boeren wordt inmiddels gewerkt aan de transitie.

                                              ,,Wij hebben boeren nodig voor onze melk en voor het voortbestaan van ons bedrijf”, verklaarde Nikki Adamo, bestuursvoorzitter van Nestlé Nederland, donderdag in Leeuwarden op het congres Toekomst van de Melkveehouderij. ,,De zuivelindustrie is van cruciaal belang voor Nederland, voor boeren en werknemers. Ik ben ervan overtuigd dat we samen uitgroeien tot een duurzame sector.”



                                              Grootste ter wereld


                                              Nederland geldt voor Nestlé als wereldwijde pilot voor dit klimaatproject in de zuivel. ,,De kennis en lessen die we hier opdoen, zullen we delen met de rest van de Nestlé Groep”, stelt Adamo. Het Zwitserse voedingsconcern - groot in babyvoeding en merken als Kitkat - is aanwezig in vrijwel alle landen. Het bedrijf is bovendien de grootste zuivelverwerker ter wereld.
                                              Een halvering van de uitstoot op melkveebedrijven per 2030 moet mogelijk zijn, bevestigt Kees de Koning. Hij is manager van het onderzoek- en educatiecentrum Dairy Campus waar het congres werd gehouden. ,,Ik ben een optimist. Er liggen veel mogelijkheden. Maar dan moeten we open staan voor het vakmanschap van de Nederlandse boer en alle innovaties die we samen bedenken.”

                                              Zo is Dairy Campus bezig met het ontwikkelen van een nieuw stalsysteem. De Koning: ,,We noemen het de ‘EVA-stal’: emissievrij en autarkisch (zelfvoorzienend, red.) voor energie en water. We moeten out of the box denken. Net zoals decennia geleden met de uitvinding van de melkrobot is gebeurd.”

                                              De zoektocht van Nestlé naar een duurzame melkveehouderij vindt plaats in een moeilijke context. Want het Nederlandse overheidsbeleid is er ook op gericht om een deel van de boerenbedrijven te laten verdwijnen, als middel tegen de stikstofcrisis. Ook Nestlé-ceo Adamo weet niet hoeveel boerenbedrijven er over tien jaar nog zullen zijn. ,,Maar ik weet wel dat zuivel, naast alternatieven, cruciaal blijft om de wereld te voeden.”

                                              Adamo wenst dat krimp en stagnatie niet de boventoon blijven voeren. ,,Als melkveebedrijven straks in staat zijn om volledig duurzaam te produceren, dan moeten ze ook de kans krijgen om te blijven groeien. Wij willen investeren in de blijvers. En we hopen dat de progressieve ondernemers met ons mee blijven groeien.”
                                              Halvering van dEen halvering van de uitstoot op melkveebedrijven per 2030 moet mogelijk zijn, bevestigt Kees de Koning. Hij is manager van het onderzoek- en educatiecentrum Dairy Campus waar het congres werd gehouden. ,,Ik ben een optimist. Er liggen veel mogelijkheden. Maar dan moeten we open staan voor het vakmanschap van de Nederlandse boer en alle innovaties die we samen bedenken.”



                                              Methaan geldt als sterk broeikasgas en op klimaatconferenties van de Verenigde Naties is afgesproken dat een reductie van juist die uitstoot prioriteit moet krijgen. Nestlé probeert dit met melkveehouders op verschillende manieren. Zo verkleint het inzaaien van klaver tussen het weidegras de noodzaak om kunstmest te gebruiken. Bij de fabricage van kunstmest wordt aardgas gebruikt.

                                              Voeding en mestverwerking

                                              Daarnaast richt het project zich op voeding voor de koe en mestverwerking. ,,Elk melkveebedrijf is verschillend dus we zoeken echt naar maatwerk”, zegt Klaas Cuperus, duurzaamheidsmanager bij Nestlé Nederland. ,,Efficiënt gebruik van het voer is belangrijk. Maar ook met een voeradditief zoals Bovaer van DSM kunnen we de methaanuitstoot fors verlagen.”

                                              Mestverwerking is interessant omdat het voorkomt dat broeikasgas zomaar vervluchtigt. Het is mogelijk bijvoorbeeld methaan op te vangen uit de mest en die vervolgens als ‘groen gas’ in te zetten. Zo kan aardgas met een fossiele herkomst worden vervangen. Cuperus: ,,Tenslotte streven we ernaar meer CO2 vast te leggen in het grasland. Ook dat kan een klimaatbijdrage leveren.

                                              Nieuwe stal

                                              Een halvering van de uitstoot op melkveebedrijven per 2030 moet mogelijk zijn, bevestigt Kees de Koning. Hij is manager van het onderzoek- en educatiecentrum Dairy Campus waar het congres werd gehouden. ,,Ik ben een optimist. Er liggen veel mogelijkheden. Maar dan moeten we open staan voor het vakmanschap van de Nederlandse boer en alle innovaties die we samen bedenken.”

                                              Zo is Dairy Campus bezig met het ontwikkelen van een nieuw stalsysteem. De Koning: ,,We noemen het de ‘EVA-stal’: emissievrij en autarkisch (zelfvoorzienend, red.) voor energie en water. We moeten out of the box denken. Net zoals decennia geleden met de uitvinding van de melkrobot is gebeurd.”

                                              De zoektocht van Nestlé naar een duurzame melkveehouderij vindt plaats in een moeilijke context. Want het Nederlandse overheidsbeleid is er ook op gericht om een deel van de boerenbedrijven te laten verdwijnen, als middel tegen de stikstofcrisis. Ook Nestlé-ceo Adamo weet niet hoeveel boerenbedrijven er over tien jaar nog zullen zijn. ,,Maar ik weet wel dat zuivel, naast alternatieven, cruciaal blijft om de wereld te voeden.”

                                              Adamo wenst dat krimp en stagnatie niet de boventoon blijven voeren. ,,Als melkveebedrijven straks in staat zijn om volledig duurzaam te produceren, dan moeten ze ook de kans krijgen om te blijven groeien. Wij willen investeren in de blijvers. En we hopen dat de progressieve ondernemers met ons mee blijven groeien.”

                                              Comment


                                              • Juist, inovatie is de oplossing!

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/c/239708716/ , zal tijd worden dat het kabinet de boeren perspectief willen bieden

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/binnenland/voor-ze...faat~a18da29b/

                                                    Voor zesde jaar op rij minder stikstof in mest koeien, kippen en varkens, wél meer fosfaat


                                                    In de mest van de Nederlandse veestapel zit steeds minder stikstof, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over 2022. De hoeveelheid fosfaat stijgt echter licht. Dat is niet toevallig.

                                                    De hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest bedroeg vorig jaar 467 miljoen kilogram: 0,8 procent minder dan de 471 miljoen kilogram uit 2021. Nederland blijft daarmee ruim onder het door de EU voor 2022 ingestelde stikstofplafond van bijna 490 miljoen kilogram.

                                                    Het is voor het vierde jaar op rij dat de boeren onder het stikstofplafond zitten en het zesde jaar dat de veestapel voor minder stikstof zorgt. De uitstoot is sinds 2017 met 45 miljoen kilogram afgenomen. De grootste bijdrage komt van de melkveehouderij, vooral door het houden van minder koeien en jong vee.

                                                    Melkkoeien en jonge runderen scheidden vorig jaar 269 miljoen kilogram stikstof uit, 1,4 procent minder dan in 2021. Tot 2015 werd de omvang van de melkveestapel door het melkquotum begrensd. Om de groei van de melkveestapel na de afschaffing van het melkquotum een halt toe te roepen is in 2018 vervolgens het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. Gevolg is dat sindsdien de stikstofuitscheiding door de melkveesector afnam.



                                                    Ander voer


                                                    Waar de stikstofuitstoot daalde, steeg de uitstoot van fosfaat voor het tweede jaar op rij licht. De uitscheiding kwam vorig jaar uit op 150 miljoen kilogram. Dat is 1,6 procent meer dan een jaar eerder, maar nog net onder het EU-fosfaatplafond van 150,7 miljoen kilogram. De stijging van de fosfaatuitstoot komt vrijwel geheel voor de rekening van de melkveehouderij. Hun koeien stootten vorig jaar 77 miljoen kilo uit, 3 miljoen kilogram meer dan in 2021.

                                                    Dat de veestapel minder stikstof maar meer fosfaat produceert, is niet toevallig en ligt in het voer dat runderen krijgen. Het kuilgras dat in 2022 aan koeien werd gevoerd, bestaat voor een groot deel uit de grasoogst van 2021 . In die jaren was het stikstofgehalte van het gras relatief laag, waardoor ook het gemiddelde stikstofgehalte lager uitviel. Het fosforgehalte van het ingekuilde gras was in 2021 juist hoger en een groot deel hiervan is gebruikt in 2022. Ook in het krachtvoer (snijmais) zat meer fosfor vergeleken met 2021.

                                                    Wat de reden ook moge zijn, er is werk aan de winkel voor de Nederlandse boeren. In 2025 verlaagt de EU het fosfaatplafond naar 135 miljoen kilogram. Dat is 15 miljoen kilo mindere dan de Nederlandse veestapel nu uitscheidt.

                                                    Varkens en pluimvee


                                                    Varkenshouders zagen de stikstof- en fosfaatuitscheiding van hun dieren vorig jaar met 0,3 procent dalen. In de pluimveesector daalde de stikstofuitscheiding met 0,8 procent en de fosfaatuitscheiding met 2,8 procent. Oorzaak van de lagere uitstoot komt door een afname van het aantal dieren. Het is de reden dat varkens en pluimvee al zeven jaar lang steeds minder stikstof en fosfaat uitscheiden.

                                                    Het overige vee - paarden, pony’s, schapen en geiten - was in 2022 niet verantwoordelijk voor meer stikstof en fosfaat. Met 22 miljoen kilogram stikstof en 7 miljoen kilogram fosfaat bleef de uitstoot vrijwel gelijk aan 2021.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X