Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hebben de demonstrerende boeren gelijk?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Want jij bent altijd zo lekker genuanceerd he, Theo

    Comment


    • Omtzigt woedend over gang van zaken rondom stikstofbeleid: 'Kabinet ondermijnt bewust de rechtsstaat'

      Kamerlid Pieter Omtzigt is niet te spreken over de gang van zaken rondom het stikstofdossier. Maandag werd er een niet gepubliceerd rapport van het ministerie van Financiën gelekt waarin stond dat de stikstofreductie helemaal niet zo fors hoeft te zijn als Nederland de klimaatdoelen haalt. Omtzigt is niet blij met het gelekte rapport: volgens hem laat het zien dat het kabinet achter de rug van het parlement om handelt.



      Omtzigt was maandagavond te gast bij Dit is de Dag op Radio 1 waar hij stevige kritiek uitte op het kabinet. Het lekken van het explosieve stikstofrapport laat volgens Omtzigt dat het kabinet bewust de rechtsstaat ondermijnt en de Tweede Kamer buitenspel zet.

      Het is een schande dat een rapport, dat lijnrecht ingaat op de huidige stikstofplannen, nooit openbaar is gemaakt, vertelt Omtzigt.

      "Als er een andere berekening mogelijk is waardoor er in de landbouw wat minder ammoniak gekort moet worden, dan had dat tenminste op tafel moeten liggen tijdens het debat in de Tweede Kamer. Nu zegt de regering: dit is het enige plan. Het zijn hele ingewikkelde plannen van 25 miljard. Dat is 6.000 euro per huishouden. Normaal gesproken doe je een aantal maanden over dit soort plannen, nu is het er in twee weken door de Kamer gejaagd!"

      Volgens Omtzigt rammelt de juridische basis van de stikstofplannen aan alle kanten. Doordat het kabinet, net zoals in het verleden, de plannen snel door de Kamer wil loodsen ontbreekt het aan een juridische basis, aldus het Kamerlid. Volgens Omtzigt zal de rechter een streep zetten door de onteigeningsplannen.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1791...ndse-collega-s

        Duitse boerenactie uit solidariteit met Nederlandse collega's


        STEINFURT - Duitse boeren in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben maandagavond een protestactie gehouden uit solidariteit met de boeren in Nederland. De boeren stonden met zo'n zeventig tractoren op negen bruggen boven snelwegen tussen Ibbenbüren en Ladbergen, meldt de Duitse politie dinsdag.



        De demonstratie was volgens de politie vreedzaam en leverde geen verkeershinder op. Toch is de politie een strafrechtelijke procedure gestart tegen de initiatiefnemer van de actie. De demonstratie was namelijk niet aangemeld. In Duitsland moet een demonstratie 48 uur van tevoren worden aangemeld bij de autoriteiten.

        In Nederland zijn de laatste tijd veel boerenprotestenacties tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De boeren vrezen dat die plannen hun bedrijven hard zullen raken.

        Comment


        • en naast de boeren worden ook de vissers geraakt...

          https://www.ad.nl/buitenland/frankri...erij~a3bbce22/

          Frankrijk blokkeert opnieuw Nederlandse visserij


          Frankrijk zit opnieuw de Nederlandse visserij dwars. Er gaat nu ook een streep door de flyshoot-visserij. Deze vismethode, met netten aan lange lijnen en zonder kettingen die de zeebodem omwoelen, staat bekend als uiterst duurzaam.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1381...ren-in-leusden

            Rutte voert emotioneel gesprek met kritische boeren in Leusden

            LEUSDEN - Op een melkveehouderij in Leusden sprak premier Mark Rutte woensdag met een groep boeren over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren waren uiterst kritisch, zegt de premier na afloop, en de emoties waren „enorm.”

            Het gesprek, waar ook onder anderen pluimveehouders uit de buurt van Barneveld bij aanschoven, is het eerste in een reeks gesprekken op het boerenerf die Rutte wil houden. De premier sprak naar eigen zeggen met „mensen die zeer kritisch zijn op wat het kabinet nu aan het doen is. Daarom was het ook zo’n goed gesprek.”

            Daarbij liepen de emoties hoog op. Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen. „Ik ben hier om die zorgen aan te horen, maar ook om welke ideeën er zijn, welke plannen er zijn.” Veel boeren reageerden ziedend op het stikstofkaartje dat het kabinet vorige maand publiceerde. Daarin staat per gebied vast met hoeveel procent de stikstofuitstoot omlaag moet.

            Hoewel de provincies dit het komende jaar gaan uitwerken, is duidelijk dat in sommige gebieden veel minder vee kan worden gehouden. Overigens heeft Rutte in het gesprek herhaald dat de stikstofdoelen blijven staan. „We hebben te maken met een rechterlijke uitspraak.”



            ’Heel veel’ suggesties vanuit de boeren


            De aanwezige boeren zelf kwamen met „heel veel” suggesties om meer perspectief te bieden aan de boeren die wel doorgaan. „Een heel belangrijke is gewoon een eerlijke prijs”, aldus de premier. Hij wil verder niet zeggen welke concrete suggesties worden gedaan. Belangrijk is vooral dat boeren die straks minder vee houden „een goede toekomst hebben en een eerlijke prijs betaald krijgen. En wat dat ook betekent voor de supermarkt en de hele tussenhandel.”

            De veehouderij die Rutte bezocht is ook juist een bedrijf dat groen wil boeren, met zonnepanelen en duurzame stallen.

            Naast de gesprekken die Rutte voert met boerenbedrijven, gaat het kabinet samen met onder anderen provincies ook in gesprek met boerenorganisaties. Die gesprekken zullen later in het jaar beginnen onder leiding van Johan Remkes. Remkes werd recent aangewezen als gespreksleider en begint woensdag met zijn voorbereidingen, hoewel veel boerenorganisaties al gezegd hebben niet met hem om de tafel te willen.

            Comment


            • ’Heel veel’ suggesties vanuit de boeren


              De aanwezige boeren zelf kwamen met „heel veel” suggesties om meer perspectief te bieden aan de boeren die wel doorgaan. „Een heel belangrijke is gewoon een eerlijke prijs”, aldus de premier. Hij wil verder niet zeggen welke concrete suggesties worden gedaan. Belangrijk is vooral dat boeren die straks minder vee houden „een goede toekomst hebben en een eerlijke prijs betaald krijgen. En wat dat ook betekent voor de supermarkt en de hele tussenhandel.”

              Juist, strak plan om mee te beginnen..toch meer de biologische kant op? Ik zou het mogen hopen..

              Comment


              • Waarom mocht alleen de NOS daarbij zijn. Is Nederland het nieuww Noord Korea?

                Comment


                • Ja, volgende week moeten we allemaal zo'n portret van Mark Rutte thuis ophangen aan de muur en elke ochtend onze dankbaarheid uitspreken naar de Grote Leider.

                  Comment


                  • Vanochtend gelezen wat er in Sri Lanka aan de hand is met de voedselproductie. Hoe triest is het om van het ene op andere moment bestrijdingsmiddelen te verbieden in de wetenschap dat het grootste deel van je boerenbevolking in de problemen komt, stelt Henk Hazelnoot.

                    Comment


                    • https://www.nu.nl/binnenland/6212201...l_talk_wrapper

                      Ik mag hopen dat de LTO en dergelijke voor de kosten opdraaien.. maar ja, dat zal helaas wel niet.

                      Comment


                      • nou je zou maar een toeslagouder zijn...

                        je zou maar een ondernemer zijn die door coronabeleid veel of alles is kwijtgeraakt

                        je zou maar boer zijn

                        je zou maar visser zijn

                        je zou maar een slachtoffer in Groningen gasgebied zij

                        je zou maar in Limburg slachtoffer van overstromingen zijn en niets van het rijk krijgen wat beloofd is

                        en ga zo maar door

                        Denk dat veel mensen niet zo blij zijn met Rutte en cs...

                        Comment


                        • zo slecht gaat het dus niet!
                          Het gaat goed met de bossen in Nederland! Een aantal jaar geleden ging het slecht, maar het gaat nu goed en ook steeds beter. Dat volgt uit de Zevende Bosinventarisatie. Een belangrijke maat is dat de biodiversiteit toeneemt: waar voorheen alleen dennen groeiden, groeien nu ook sparren en loofbomen, en, zo legde een bioloog uit in het NOS Journaal, diversiteit betekent dat de natuur beter weerbaar wordt tegen schommelingen in omstandigheden, een gezonde situatie.

                          Comment


                          • En dat zien we toch ook mwt terugkerende planten en dieren die wegwaren? Die stikstof metingen zijn echt niet in orde, dat wordt steeds duidelijker. Minister gaf ook al toe dat die stikstofkaartjes niet klopten waarop het huidige beleid afvestemd is Pieter Omtzigt bewees dat ook al eerder. Dat is toch op zijn minst allervreemdst te noemen dat men door wil gaan met beleid uitvoeren n.a.v. verkeerde data?

                            Comment


                            • Politici en natuurorganisaties koesteren het beeld dat natuur zeer kwetsbaar is, waarbij je voortdurend moet ingrijpen om plantjes en dieren te redden.” Op de Veluwe weerspreken twee kenners moderne misvattingen. „De natuur is niet zwak.”

                              Comment


                              • Er komen steeds meer geluiden uit het veld dat er geen of niet zo groot stikstofprobleem is als er wordf voorgesteld. Is er opnieuw een overheidsschandaal aan het ontstaan met verkeerde voorstelling van zaken en zo ja, met welke reden? Lanbouwgrond afpakken voor woningbouw? En worden er miljarden Euro's belastinggeld over de balk gegooid voor niets? Ik weet het niet maar het is wel opmerkelijk dat niet de eerste de besten de metingen die nu gebruikt worden voor het ingezette stikstofbeleid, onderuit halen.

                                Comment


                                • https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/04...ouwen-a4135548

                                  Analyse

                                  Boeren hebben reden om Remkes te wantrouwen


                                  Stikstofcrisis Als probleemoplosser is Johan Remkes ongenaakbaar. Maar om het stikstofconflict op te lossen, heeft hij één manco: hij is de architect van het gewraakte beleid.

                                  Een „onafhankelijk gespreksleider” die voor „verbinding” moet zorgen tussen kabinet en boeren in het steeds explosiever wordende stikstofprobleem. Het vierregelige briefje dat de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en Henk Staghouwer (Landbouw, ChristenUnie) zondag naar de Tweede Kamer stuurden gaf niet veel duidelijkheid over de precieze opdracht waarmee Johan Remkes wordt belast.

                                  Een dag later blijkt één kant van de gesprekstafel er al niet veel vertrouwen meer in te hebben. „Onzin”, noemde aanvoerder Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie de aanstelling van Remkes. „Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, zei hij tegen het ANP.

                                  Sjaak van der Tak, voorzitter van landbouworganisatie LTO Nederland was tegen nieuwszender BNR iets genuanceerder, maar zei ook niet al te veel van Remkes te verwachten: het „onhaalbare” stikstofdoel van het kabinet – 50 procent reductie in 2030 – moet van tafel, zei hij, „anders heeft een gesprek geen zin”.

                                  De boeren hebben reden om enig wantrouwen te hebben. Zijn reputatie als politieke brandweerman (provincie Limburg, gemeente Den Haag, kabinetsformatie) staat buiten kijf, maar voor deze specifieke opdracht heeft Remkes één manco: hij heeft het bij de boeren zo omstreden stikstofbeleid zelf geschreven. Na de ingrijpende uitspraak van de Raad van State in mei 2019, waarbij de vergunning voor duizenden bouwprojecten werd ingetrokken, vroeg toenmalig minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) Remkes een oplossing te bedenken voor het slepende stikstofprobleem.

                                  In zijn eindrapport Niet alles kan overal (juni 2020) kwam zijn commissie met twee aanbevelingen die bij de boeren nu zo zwaar op de maag liggen. Allereerst: een stikstofreductie „vanuit de landbouw” van „minimaal 50 procent in 2030”. En: een „actief en gebiedsgericht landbouwbeleid” met „maatwerk van in- en uitplaatsing van boerenbedrijven rond natuurgebieden” – lees: als boeren niet vrijwillig stoppen, moet onteigening ook mogelijk zijn.

                                  Dat zijn de haakjes waaraan het nieuwe kabinet zijn stikstofrichtlijnen heeft opgehangen, inclusief het veelbesproken kaartje waarop per gebied de zo hard klinkende „richtinggevende” stikstofdoelen waren ingekleurd.

                                  „Bij voorbaat kansloos”, zegt melkveehouder Henk van der Wind uit Maarsbergen. Juist omdat de VVD-coryfee de architect is van het gewraakte stikstofbeleid is hij „niet de geschikte figuur om nu op de boeren af te sturen”, vindt hij. „Daar is duidelijk niet goed over nagedacht; het wijst op paniek in de coalitie”. Van der Wind was een van de melkveehouders die destijds door de commissie-Remkes waren geconsulteerd. Twee jaar later zag hij op het beruchte kaartje dat zijn bedrijf met honderd koeien tussen de 47 en 95 procent minder stikstof moet zien uit te stoten.



                                  Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) vindt de aanstelling van Remkes tot ‘gespreksleider’ evenzeer een teken van zwakte. „Er zitten al twee ministers op dit dossier. Is dat niet zwaarwichtig genoeg?”. Bromet vindt het onzinnig om nu weer iemand uit Den Haag met de agrarische sector te laten praten. „Er wordt al jaren over het probleem gesproken, laten we eens beginnen met het proces zelf.”

                                  Dat Remkes de voorzitter was van het ‘Adviescollege Stilstofproblematie’, zoals zijn commissie formeel heette, vindt Bromet het enige positieve aan diens aanstelling. „Hij zal niet willen morrelen aan zijn eigen aanbevelingen.”

                                  Dat is ook wat premier Mark Rutte (VVD) vrijdag liet doorschemeren. „De doelstellingen moeten helaas blijven staan”, zei Rutte in zijn wekelijks persconferentie, „en ook het tempo waarin we ze moeten halen”.

                                  Op die manier valt er weinig te praten, zegt Marcel Kuijpers van vleeskuikenbedrijf Kuijpers Kip uit Grubbenvorst – ook hij sprak destijds met de commissie-Remkes. „Je kunt als gesprekspartner niet van tevoren zeggen: dit zijn onze standpunten en die veranderen we niet. Op deze manier wordt het een twistgesprek, geen dialoog.”

                                  Net als LTO-voorzitter Van der Tak hadden boeren die geen fiducie in de missie van Remkes hebben liever een andere oud-politicus als bemiddelaar in het stikstofconflict gezien: voormalig SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Eén nadeel bij dat voorstel: ook Dijkgraaf was lid van de commissie-Remkes, dus ook hij zal de scherpe conclusies en ingrijpende aanbevelingen uit 2020 omarmen.

                                  Comment


                                  • Linkse politicus en ex Minister en wetenschapper Ronald Plassterk zegt ook al dat het best goed gaat met de natuur, en de stikstof berekeningen niet kloppen, interessante mening, en Kaag draait ook al (eerder Omtzigt die de vinger op de zere plek al legde):

                                    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1356...-en-incompleet

                                    Kaag over nieuwe stikstofberekening: ’Niet af en incompleet’

                                    DEN HAAG/BRUSSEL - Een nieuwe stikstofberekening waaruit zou blijken dat boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan gedacht, is volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) ’niet af en incompleet’. Volgens de berekening hoeft de landbouw een kwart tot de helft minder stikstof te minderen als Nederland alle klimaatdoelen haalt.

                                    Opnieuw beroering onder boeren: maandagochtend meldde NRC dat het ministerie van Financiën heeft berekend dat er minder stikstofreductie nodig is als Nederland zich aan de klimaatafspraken houdt. Want als meer Nederlanders elektrisch gaan rijden, kolencentrales worden gesloten en fabrieken CO2-uitstoot minderen, zorgt dat automatisch voor fors minder stikstofsuitstoot.



                                    Die toekomstige stikstofbesparing zou niet zijn meegenomen in het beruchte kaartje van het ministerie van Landbouw – van afgelopen juni – waarop te zien is hoeveel stikstof in Nederland per regio moet worden gereduceerd. Sinds stikstofminister Christianne van der Wal haar plannen en dat kaartje presenteerde, zijn er voortdurend boerenprotesten.

                                    Minister Kaag bevestigt dat haar ambtenaren deze nieuwe berekening hebben gemaakt. „Sinds het coalitieakkoord gaat men op ambtelijk niveau door met het verfijnen en valideren van de mogelijke doorrekening”, zegt ze vanuit Brussel tegen De Telegraaf. „Maar het is niet af. Het is niet compleet en het is ook niet politiek afgehecht.”

                                    ’Ambtelijke rekenexercitie’


                                    Kaag stelt dat het gaat om een ’ambtelijke rekenexercitie’. „Dat doet Financiën stelselmatig. Als er ideeën zijn, hoe pakt dat uit? Maar dit is heel onaf. Het hangt ook af van hoe de klimaatdoelen worden aangepakt. Het lijkt veel groter dan het is.” Kaag wist tot maandag helemaal niet van de berekening, laat ze weten. Ook bij het ministerie van Landbouw was men niet op de hoogte, zegt een woordvoerder daar.

                                    Kaag snapt dat de gelekte berekening tot meer onrust leidt onder boeren. In de Tweede Kamer hebben Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt al Kamervragen gesteld over de kwestie. Kaag: „Ik begrijp heel goed de emotie, omdat men niet weet wat de status is van zo’n stuk.”

                                    Het ministerie van Landbouw meldt dat de landbouwsector óók een bijdrage moet leveren aan het halen van de klimaatdoelen in 2030. Daarmee is niet gezegd dat de stikstofmaatregelen nu opeens afgezwakt kunnen worden. Het kabinet wil de stikstofuitstoot in 2030 halveren. In de huidige plannen moet de veestapel daarvoor met zo’n 30 procent krimpen.

                                    Comment


                                    • Het zou wat zijn als de boeren gelijk hebben. Ze hebben nu al een punt dat met name zij alleen worden aangepakt en andere vervuilers niet of minder streng. Ze hebben ook gelijk dat het stikstofkaartje niet klopt dat is al door ministers al erkend. Als nu ook nog blijkt dat al die metingen niet kloppen wat nu zelfs Kaag gaat beweren en ook meerdere wetenschappers of natuurkenners dat het probleem overdreven wordt, dan wordt het een interessante kwestie. Want die miljarden kunnen dan beter gebruikt worden voor zoals Kaag en Plassterk en ook Omtzigt ook al aangeven, voor de minima die nu niet meer kunnen rondkomen door de inflatie die door de oorlog in Oekraine maar verder blijft oplopen.

                                      En stal dat het niet klopt gaat deze regering dan het beleid aanpassen of stoicijns door met negeren en geld weg pompen in deze bodemloze put, of gaat het ze niet om de natuur maar om bouwgrond zoals ook steeds vaker beweerd wordt. Een overheid die dan steeds onbetrouwbaarder wordt. En dat moeten we niet hebben, ook niet voor de sfeer in het land of mensen die zo onder druk komen dat er excessen gaan plaats vinden. We dachten dat het nooit zo'n vaart zou lopen, maar we hebben o.a. in de VS gezien dat dat opeens anders kan zijn. Ook hier groeit de groep met ontevreden of zwaar gedupeerde mensen op verschillende vlakken. Ik vind dat een zorgelijke situatie die zwaar onderschat wordt.

                                      Comment



                                      • Comment


                                        • en zoals met vele onderwerpen nemen mensen standpunten in zonder kennis, en gaan we tegen elkaar opbieden. Wij zijn immers niet de wetenschapers of weten in detail wie er gelijk heeft. Maar als ministers al erkennen dat metingen of kaartjes niet kloppen terwijl ze zelf hun beleid daarop gemaakt hebben zet dat wel te denken zou ik zeggen. Ik ben dan ook benieuwd wat er straks uit komt in de toekomst en wat de werkelijke waarheid is.

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8719...-euro-op-tafel

                                            Kabinet maakt haast met stikstofplannen en legt 750 miljoen euro op tafel

                                            DEN HAAG - Voor provinciale plannen om de stikstofuitstoot te verlagen, trekt het kabinet versneld ruim een half miljard euro uit. Ook gaat er 250 miljoen euro naar het met spoed legaliseren van zogenoemde PAS-melders: boeren die tussen 2015 en 2019 ten onrechte een vergunning kregen voor hun bedrijf.

                                            Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, bij de laatste ministerraad voor het zomerreces. Stikstofminister Van der Wal en landbouwminister Staghouwer zetten het licht op groen voor 45 voorstellen van provincies om versneld stikstofuitstoot te verlagen en de natuur te verbeteren. Dat kan door boeren uit te kopen, maar ook met subsidies voor innovatie.

                                            Het bedrag van 504 miljoen euro komt uit een nog op te richten fonds van ruim 24 miljard euro voor de stikstofaanpak. Dat bedrag wordt nu eerder uitgegeven dan eerder gepland.

                                            Bovendien gaat er 250 miljoen euro naar provinciale plannen om zogenoemde PAS-melders met spoed een vergunning te geven. Dat was een wens van coalitiepartij CDA. PAS-melders zijn boeren die tussen 2015 en 2019 een natuurvergunning kregen, maar van wie achteraf bleek dat zij daar toch geen recht op hebben. In het coalitieakkoord is afgesproken dat deze agrariërs wél gelegaliseerd worden: uiterlijk in 2025.



                                            Plan maken


                                            Hiermee komt het kabinet deels tegemoet aan de klachten van provinciebestuurders, die vinden dat Den Haag te weinig duidelijkheid geeft over de stikstofaanpak. Vrijdag vroeg de provincie Noord-Brabant nog om geld om nu al aan de slag te gaan. Uiterlijk in juli 2023 moeten alle provincies een plan klaar hebben waarin staat hoe zij in 2030 de helft van de stikstofuitstoot in hun provincie hebben gereduceerd.

                                            Ondertussen is er nog veel onrust over het gebrek aan perspectief voor boeren in alle plannen. Minister Staghouwer (Landbouw) heeft beloofd daarover na de zomer met een nieuw voorstel te komen. Sinds een maand protesteren boeren in het hele land tegen de kabinetsplannen om de veestapel met zo’n 30 procent te verkleinen.


                                            Comment


                                            • Best raar dat er miljarden belastinggeld wordt uitgegeven aan iets waarvan men niet weet wat ervan klopt, laat staan of het nodig is dus, en of het helpt.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1344...or-in-coalitie

                                                Stikstof ettert door in coalitie

                                                DEN HAAG - Hoewel politiek Den Haag de zomervakantie inrolt, knettert het nog volop in het stikstofdossier. Regeringspartij CDA zet het kabinet onder druk om de kabinetsplannen af te zwakken. En ondertussen vinden sommige coalitiepartners het maar niets dat landbouwminister Henk Staghouwer (CU) vier weken vakantie viert.

                                                Opeens gooide het kabinet vrijdag een zak geld op tafel om vaart te zetten achter de stikstofplannen. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) haalt alvast een half miljard euro naar voren: om boeren uit te kopen, stallen aan te passen en de natuur te verbeteren. Provincies hadden gesmeekt om dat geld, zij klaagden over gebrek aan duidelijkheid én financiële middelen.




                                                „Smeerolie”, noemt Van der Wal het. Bovendien gaat er 250 miljoen euro naar plannen om zogenoemde PAS-melders met spoed een vergunning te geven. Dat zijn boeren die tussen 2015 en 2019 een natuurvergunning kregen, maar van wie achteraf bleek dat zij daar toch geen recht op hebben. In het coalitieakkoord is afgesproken dat deze boeren wél worden gelegaliseerd.

                                                ’We zijn er nog niet’


                                                „We zijn er nog niet, maar het kabinet heeft wel beter geluisterd naar de zorgen van boeren, provincies en de Tweede Kamer”, zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Zijn partij staat onder grote druk om de stikstofplannen van het kabinet af te zwakken. Boeren zijn nog altijd woedend dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd, wat betekent dat de veestapel met zo’n 30 procent krimpt.

                                                Inmiddels is het beruchte kaartje – met daarop reductiecijfers tot wel 95 procent per gebied – voor het kabinet niet meer heilig. Ook is minister Van der Wal bereid om minder strikt te kijken naar de grenswaarde voor stikstof die bepaalt of natuur in goede staat is. Met deze toezeggingen lijkt het CDA voorlopig even gerustgesteld, maar de vraag is voor hoe lang.

                                                Boerenprotest nog lang niet voorbij


                                                Want het boerenprotest is nog lang niet voorbij. Vrijdag blokkeerden trekkers en vrachtwagens het verkeer op de A1, A50 en A28. De acties zorgden voor flinke vertragingen. Zolang het kabinet vasthoudt aan de stikstofdoelen, lijkt het protest niet te verstillen.

                                                Deze zomer gaat premier Mark Rutte in gesprek met verschillende boeren. Belangrijker is het plan waaraan landbouwminister Staghouwer werkt om boeren perspectief te geven: hoe kunnen veehouders hun bedrijf voortzetten als ze minder dieren mogen houden? Dat plan moet er vóór Prinsjesdag liggen. Daarvoor zijn hulptroepen ingevlogen door CU, de partij van Staghouwer.

                                                ’Heel veel te doen, maar eerst de batterij opladen’


                                                Zelf neemt Staghouwer vanaf dit weekend gas terug, hij heeft vier weken vakantie. „Er is heel veel te doen, maar het is ook nodig om de batterij op te laden”, zegt de landbouwminister daarover.

                                                Binnen de coalitie klinkt daarover onvrede. „Als ik hem was, zou ik dat op een later moment doen”, zegt een coalitie-Kamerlid. „Zijn werk is allesbehalve af”, zegt een ander.

                                                Rutte neemt het op voor Staghouwer en denkt dat het goedkomt met het perspectiefplan: „Het is niet zo dat hij zelf iedere dag aan het schrijven is, daar is een heel team mee bezig.”

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/47...oer-koos-leren

                                                  ​​​​​​Column Marianne Zwagerman
                                                  Mark Rutte kan nog een boel van boer Koos leren

                                                  „Dit is mijn knuffelkoe”, zegt boer Koos als ik met hem in zijn weiland in Kockengen sta. Liefkozend aait hij haar grote zwarte flapoor, terwijl zij haar kop onder zijn arm duwt. „Deze koe gebruik ik altijd als het lastig wordt.”

                                                  Al sinds haar geboorte op de boerderij van Koos huppelt de koe als een verliefde puppy achter hem aan. Dat is lekker makkelijk met verkampen. Zij volgt Koos op de voet en de rest van de kudde, ook het puberende jongvee, sjokt als makke schaapjes in haar spoor van het ene naar het andere weiland.

                                                  Boerenslimheid


                                                  Gelukkig heeft Mark Rutte niet de boerenslimheid van Koos. De ooit zo briljante politicus, die denkt dat het Torentje de long stay-afdeling is waar je nooit hoeft uit te checken, heeft met zijn stikstofbeleid een kapitale strategische blunder begaan. Hij dacht weg te komen met het doorduwen van maatregelen gebouwd op wetenschappelijk drijfzand, nog voordat er fatsoenlijke wetgeving is. Alles om Kaag tevreden te houden, zodat hij zijn record kan halen en Het Torentje kan blijven bezetten tot ver voorbij zijn houdbaarheid.

                                                  Maar hij rekende buiten de boeren. Er zit gelukkig nog een beetje ruggengraat in de bewoners van ons rubberentegelparadijs, en dat zit op het platteland. Boeren veren een heel eind met de overheid mee, gezagsgetrouw als ze vaak zijn. Drainage tegen CO2-uitstoot in het weiland, stikstofzuigers in de stal, luchtwassers op het dak, een Oekraïense vluchteling in het gastenverblijf, allemaal tot je dienst. Een ’woestaantrekkelijk’ uitkoopaanbod als er toch geen opvolging is of een regelarm bestaan in een ver buitenland lonkt zijn ook nog bespreekbaar. Maar kom bij de boeren niet aan met een gedwongen onteigening en een beroepsverbod. Dan verandert het lammetje dat zo mak leek in een dolle stier. Probeer die nog maar eens in de veewagen te krijgen.

                                                  Sluipenderwijs


                                                  Rutte heeft zichzelf klem gezet door bij de boeren te beginnen met het uitvoeren van zijn duistere beleid en daar kunnen we hem alleen maar heel erg dankbaar voor zijn. De onteigening van Nederland, die al jaren sluipenderwijs aan de gang is, wordt nu geblokkeerd door een forse trekker van een onverzettelijke boer. Een veilige vestingwal waarachter de burgers kunnen schuilen, voorzichtig om zich heen kijken en de moed vinden om een verzetsvlag te hijsen. Op zijn kop, niet met rood maar met blauw in de top. En zeg vooral dat het niet mag, dan kopen we een extra vlag. Je kunt mensen maar een beperkte tijd voor de gek houden; en iedereen die de stad wel eens verlaat, ziet dat het sprookje van de kapotte natuur in Nederland niet klopt.



                                                  Maar vooral voelen alle plattelanders aan dat dit niet alleen de strijd van de boeren is. Zij zitten slechts een wagonnetje vóór ons in de trein naar de afgrond. De onteigening stopt daar niet. Elk weiland dat wegvalt voor voedselproductie komt in handen van de energietransitiebende, Hugo de Jonge, het COA of de Groene Maffia die er een verbodsbord op spijkert. Verboden voor mensen, verboden voor honden, verboden voor alles wat je lief is. Zoals mijn vriend de dichter Jan Bennink het beschrijft: je hondje op de driezitsbank, je kind, Flappie konijn. Ze stoten allemaal stikstof uit, ze mogen niet meer zijn.

                                                  Nederland onteigent als wij niet voorkomen dat het onteigend wordt.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8420...-tegen-stootje

                                                    Experts weerleggen Haagse aannames
                                                    Kenners weerleggen moderne misvattingen: ’De natuur kan tegen stootje’

                                                    KOOTWIJKERZAND - Politici en natuurorganisaties koesteren het beeld dat natuur zeer kwetsbaar is, waarbij je voortdurend moet ingrijpen om plantjes en dieren te redden.” Op de Veluwe weerspreken twee kenners moderne misvattingen. „De natuur is niet zwak.”

                                                    „Als je hier niets aan doet, wordt al dit stuifzand vanzelf weer bos.” Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand oreert Leffert Oldenkamp met luide stem over de uitgestrekte zandvlakte waar bomen en struiken terrein winnen. Toeristen luisteren aandachtig mee: „Komt dat door klimaatverandering?” Nee, antwoordt de oud-medewerker van Staatsbosbeheer. En ook niet door stikstof. „Zo ontwikkelt de natuur zich. Bijna alle Natura 2000-gebieden in Nederland worden vanzelf bos.”



                                                    In de vorige eeuw, toen Oldenkamp als houtvester verantwoordelijk was voor grote bosgebieden in Gelderland, dreigde het Kootwijkerzand ook dicht te groeien. Hij klopte aan bij het naburig legerkamp. Willen jullie oefenterrein? „Hier en daar mocht wel een grove den blijven staan, maar door met militaire terreinwagens heen en weer te rossen, herstelde het leger 1200 hectare stuifzand. Als je dit in stand wilt houden, heb je grof geweld nodig.”

                                                    Bodemverzuring gaat vanzelf, valt Henk Rampen hem bij. „Bacteriën leggen in het zand jaarlijks tientallen kilo’s stikstof per hectare vast. Die verrijking leidt tot veranderende vegetatie. Precies zoals verzuring onder heide vergrassing stimuleert. Het is de volkomen normale opeenvolging van stadia in plantengroei”, aldus het voormalig regiohoofd van Natuurmonumenten. Oldenkamp: „Ik zou niet weten waarvan ik boeren hier de schuld moet geven.”



                                                    Een fietsronde vanuit Garderen met de twee ervaren natuurkenners leidt langs ’verwildering’, te vroeg gekapt bos en dode eiken. Onderweg kegelen beide heren de ene na de andere Haagse aanname omver. „Kijk, een grasklokje”, zegt Rampen bij blauwe bloemetjes langs het fietspad. „Die zouden door stikstof allang verdwenen moeten zijn.”

                                                    Stuifzandvlakte


                                                    Oldenkamp: „Het Kootwijkerzand is de grootste inlandse stuifzandvlakte van Europa. De moeite waard als cultuurhistorisch landschap. Maar je kunt natuur niet bevriezen. Natuur ontwikkelt zich altijd en wil ergens naartoe. Daarom is het hele concept van Natura 2000 – het vastleggen en bewaren van exact dezelfde flora en fauna – tegennatuurlijk.” Rampen: „Je zadelt volgende generaties op met een enorme kostenpost aan subsidies. Want terreinbeheerders zullen moeten blijven ingrijpen om die wensnatuur te behouden.”

                                                    Oldenkamp houdt stil bij een groepje eiken. De bast laat los en enkele zijn omvergewaaid. „Dit beeld verschijnt vaak op tv en dan klinkt: ’Dit is te wijten aan stikstof.’ Nee! Dat is veel te kort door de bocht. Dit kwam vroeger ook voor. Dan haalden wij er deskundigen bij. Ligt het aan de bodem? Of is het de wintervlinder of eikenbladroller? Als jonge eikenblaadjes worden weggevreten en er heerst droogte, dan haalt die eik het niet. Maar het bos is niet meteen naar de knoppen. Er staan overigens wel te veel prunussen.”

                                                    Grote delen bos worden niet op tijd gedund. Prunussen zijn een plaag: een grotere bedreiging voor biodiversiteit dan stikstof. Terwijl enerzijds kapitalen worden gespendeerd om heide te behouden of hoogveen te herstellen, loopt anderzijds de ’verwildering’, zoals Oldenkamp het noemt, uit de hand.

                                                    ’Een soort couveusekindje’


                                                    Iets verderop wijst Rampen op een uit de kluiten gewassen den. „Kijk nou. Het is hier extreem droog en de grond zeer arm aan voedingstoffen. Toch slaagt deze grove den erin om zo dik en zo hoog te worden. Politici en natuurorganisaties koesteren vaak het beeld dat natuur zeer kwetsbaar is. Een soort couveusekindje, waarbij je voortdurend moet ingrijpen om gewenste plantjes en dieren te redden. Maar dat is onzin. De natuur is niet zwak, en kan tegen een stootje, als je haar maar haar gang laat gaan.”

                                                    Hoe gaat het dan met onze natuur? Rampen: „Best goed, vergeleken met een halve eeuw geleden. Er is veel meer oppervlakte, bijvoorbeeld in het rivierengebied. Ook de biodiversiteit verbetert, pionierbossen ontwikkelen zich tot gevarieerdere oudere bossen. En in gebieden die vroeger met verdroging kampten, is de waterhuishouding verbeterd.”

                                                    Hoogveen


                                                    Maar dat stikstof de ’natuurapocalyps’ inluidt, ontkennen beiden. Rampen: „Spreken over een stikstofdeken is onzin. In de Achterhoek in het Korenburgerveen zou de stikstofneerslag veel te hoog zijn. Toch gaat het daar goed met het hoogveen. Zo veel factoren werken mee.” Oldenkamp: „We ontkennen niet dat stikstof invloed heeft, maar de natuur zelf nog veel meer.”

                                                    Waarom schildert Den Haag de boer dan af als veroorzaker van ellende? Rampen: „Zonder die beeldvorming is niet te verkopen dat de landbouw zo veel grond moet inleveren. Maar stel dat een derde van alle veehouders verdwijnt. Denk je dan dat we hier over tien jaar iets anders zullen zien? Echt niet.”

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X