Nou we zijn de klos met nieuwe klimaatplannen, waar moeten wij burgers al die verhogingen die er aan komen van betalen?
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Klimaat/natuur
Collapse
X
-
https://www.ad.nl/politiek/akkoord-o...elen~a700d6e0/
Akkoord om klimaatdoelen te halen: kabinet komt met 120 maatregelen
MET VIDEOSpeciale teams gaan straks de deuren langs in kwetsbare wijken om bewoners te helpen met het isoleren van hun woning. Autorijden wordt duurder en afvalcentrales moeten verplicht plastic scheiden. Dat zijn een paar van de maatregelen die het kabinet wil nemen om de CO2-uitstoot fors te verminderen.
Het kabinet neemt extra maatregelen om de klimaatdoelen te halen die het kabinet zichzelf heeft gesteld. Binnen de regeringscoalitie leek de spanning de afgelopen weken fors op te lopen, maar dinsdagavond laat werd er een akkoord gesloten waar alle vier de regeringspartijen zich in konden vinden.
In totaal neemt het kabinet 120 aanvullende maatregelen. Zo trekt het 425 miljoen euro uit om huizen in zogeheten kwetsbare wijken (waar veel mensen met lagere inkomens wonen in vaak tochtige huizen) beter te isoleren. Daarnaast komt er 100 miljoen euro subsidie voor zonnepanelen op huurhuizen.
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) belooft dat de overheid in die kwetsbare wijken ‘straat voor straat’ met speciale teams langs de deuren zal gaan om mensen te ondersteunen en hulp te bieden met het aanvragen van subsidies en het nemen van isolerende maatregelen. ,,Het moet zo laagdrempelig mogelijk’’, zegt hij.
Autorijden duurder
De vier partijen waren het de afgelopen weken vooral oneens over plannen om het autorijden ‘klimaatvriendelijker’ te maken. Afgesproken is dat benzine en diesel meer moeten worden bijgemengd met biobrandstoffen. Daardoor gaat de literprijs benzine volgens Jetten ‘met hooguit een paar cent’ omhoog. ,,We willen mensen die zich geen elektrische auto kunnen veroorloven maar wel aangewezen zijn op hun auto voor bijvoorbeeld hun werk, niet opzadelen met enorme kostenstijgingen.’’
Daarnaast worden nieuwe auto's duurder: de aanschafbelasting (bpm) stijgt met zo'n 200 euro. De subsidieregeling voor de aankoop van tweedehands elektrische auto's wordt verlengd. De komende zes jaar wordt daar telkens 100 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.
In het regeerakkoord is afgesproken is dat de CO2-uitstoot in 2030 met minimaal 55 procent is teruggebracht, het streven is 60 procent. In 2050 moet ons land helemaal ‘klimaatneutraal’ zijn. In februari berekende een speciale commissie dat er extra maatregelen moeten worden genomen om dat doel te halen. De lijst met maatregelen die die commissie voorstelde, was erg omstreden. Zo stelde het de invoering van een aparte vleesbelasting voor. Veel van die voorstellen neemt het kabinet niet over, omdat ze volgens Jetten niet uitvoerbaar waren of de lasten niet eerlijk verdeelden over de bevolking.
Tata Steel
De maatregelen die het kabinet neemt, moeten ertoe leiden dat in 2030 bovenop de al geldende klimaatmaatregelen nog eens 22 megaton CO2 minder wordt uitgestoten. Daarmee wordt wel het doel gehaald dat de commissie voorstelde, alleen op een andere manier. Daarvoor zet het kabinet vooral in op subsidies. Er wordt in totaal 22 miljard euro uit het klimaatfonds gehaald, dat ervoor bedoeld is om de CO2-doelen te halen.
Volgens Jetten wordt ‘van iedereen een bijdrage gevraagd'. Maar de grootste bijdrage moet komen van de industrie. Die sector moet de komende jaren in totaal 5,2 megaton CO2 extra besparen. Voor grote CO2-uitstoters als staalfabriek Tata Steel betekent dat dat die niet op de huidige voet verder kunnen, zegt Jetten. ,,Maar we willen ook dat bedrijven hier vergroenen en niet gaan vervuilen in het buitenland. We zullen bedrijven daarom helpen om te verduurzamen, maar bedrijven als Tata Steel moeten wel zelf eerst forse stappen zetten.’’
Energiebelasting
Het kabinet gaat de manier waarop energiebelasting wordt geheven veranderen. Vanaf volgend jaar gaan burgers over de eerste 800 kuub gas die ze verbruiken minder energiebelasting betalen. Is het gebruik hoger, dan stijgt de energiebelasting ook stapsgewijs. Op die manier hoopt het kabinet huishoudens te stimuleren energie te besparen. Nu gebruikt een huishouden volgens het Nibud per jaar gemiddeld 1200 kuub gas.
Jetten benadrukt dat de tarieven en hoeveelheden nog verder worden uitgewerkt. ,,Maar het is de bedoeling dat de meeste huishoudens er op vooruit gaan of in elk geval niet op achteruit gaan.’’ Wel gaat het lage tarief voor grootverbruikers (zoals de glastuinbouw en fabrieken) op termijn fors omhoog.
Plastic
Elektriciteitscentrales moeten vanaf 2035 helemaal klimaatneutraal zijn, is afgesproken. Kolen worden vanaf 2030 zelfs verboden. Afvalcentrales moeten fors minder CO2 gaan uitstoten en moeten onder andere verplicht het plastic scheiden, zodat dat kan worden hergebruikt. Bij de verbranding van plastic komt veel CO2 vrij. Voorts moeten gasleveranciers verplicht een bepaalde hoeveelheid ‘groen gas’ leveren aan hun klanten. Groen gas is gas dat onder andere wordt opgewekt uit mest of afval.
Een van de voorstellen van de commissie die het kabinet niet overneemt is de verplichting voor leasemaatschappijen om vanaf 2025 hun hele wagenpark te elektrificeren. In plaats daarvan worden werkgevers verplicht om de CO2-uitstoot van dienstreizen te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om de trein te pakken of vaker thuis te laten werken.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1311...izenden-euro-s
Verwijderen klimaatleuzen kostte Den Haag al duizenden euro’s
DEN HAAG - De kosten voor het verwijderen van de klimaatleuzen die demonstranten van Extinction Rebellion meermaals hebben aangebracht op Utrechtsebaan (A12) in Den Haag lopen in de duizenden euro’s. Dat laat de gemeente Den Haag weten in een brief aan de gemeenteraad.
Comment
-
https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...erk-betwijfeld
Haalbaarheid uitvoering klimaatplannen Rutte IV wordt door grootste werkgeversorganisatie sterk betwijfeld
Nederland gaat spannende tijden tegemoet.
Ingrid Thijssen, een vooraanstaand D66-lid gaf als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW in het tv-programma WNL op Zondag een glasheldere uitleg over veel knelpunten in de huidige samenleving en in het bedrijfsleven, die de haalbaarheid van de uitvoering van de ambitieuze plannen van D66-klimaatminister Rob Jetten sterk in twijfel trekken. Een verspilling van vele miljarden euro’s dreigt dan ook van deze voor Nederland te voortvarende klimaataanpak van het kabinet. Vanwege onhaalbare doelstellingen afgezet tegen de tijd waarin die doelen gehaald moeten worden.
Het is bij de kabinetten-Rutte al vaker fout gegaan met wetten en voorstellen die vooraf niet of slecht op uitvoerbaarheid waren getoetst. Dat heeft onder meer de toeslagenaffaire ons wel geleerd. In Nederland zijn zoveel complexe dossiers zolang vooruitgeschoven zonder het hebben van een visie hoe Nederland er in de toekomst uit zal moeten zien, dat de gevolgen daarvan Nederland thans flink gaan opbreken.
Het klimaat verslechtert in rap tempo. Daarover is vriend en vijand het eens. Maar ambitieuze plannen maken en die ook kunnen uitvoeren met een breed draagvlak is de kunst. Een kunst waar bewindspersonen op een aantal belangrijke ministeries kennelijk weinig kaas van hebben gegeten.
De praktijkvoorbeelden van knelpunten en kritische factoren die het D66-lid Thijssen als voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland aanhaalde over de onhaalbaarheid van de gestelde klimaatdoelen, logen er niet om. Zoals bijvoorbeeld de huidige doorlooptijd van het kunnen verkrijgen van een simpele vergunning, tot het nu al nijpende tekort aan voldoende elektriciteitscapaciteit. Om nog maar te zwijgen over de minimale omvang van het huidige aanbod van tweedehands elektrische auto’s waarvan het aanbod voorlopig om verschillende redenen met zekerheid niet wezenlijk zal groeien.
Nederland gaat spannende tijden tegemoet. Zullen de ambitieuze klimaatplannen van het kabinet, waarvoor zoveel extra geld wordt vrijgemaakt, ook binnen het gestelde tijdpad gerealiseerd kunnen worden? In het bevestigende geval kan echt van een wonder gesproken worden.
Als je niet in wonderen gelooft is het beter om als overheid de klimaatdoelen in de tijd niet vast te zetten op onhaalbare tijdstippen.
Comment
-
Onze energietransitie is verwaarloosbaar | Columns | Telegraaf.nl
Vooral in Azië CO2 beperken
Onze energietransitie is verwaarloosbaar
Op de site van World in Data staat een mooie werkgrafiek van de wereldwijde uitstoot van CO2. Je kunt er afzonderlijke landen in oproepen, en dat ook nog eens in de loop van de tijd. Het jaar 2022 is nog niet opgenomen, maar de data van 2021 geven een goed inzicht in de staat van de CO2-uitstoot.
Wereldwijd bedroeg die 37,7 miljard ton. China was daarvan de grootste leverancier: 11,5 miljard ton. Dat was meer dan de EU en de VS samen: die waren goed voor bij elkaar 7,8 miljard ton. Het hoogtepunt van de EU-uitstoot lag in 1980; toen stootte de EU 4 miljard ton uit. Nu is het 2,9 miljard, wat een forse reductie is. Nederland droeg in 2021 141 miljoen ton bij, ofwel een verwaarloosbare hoeveelheid in de totaliteit van de werelduitstoot van 37,7 miljard ton.
Deze data laten zien dat de Nederlandse energietransitie, ofwel het reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen, geen enkel effect heeft op het klimaat. Als je vindt dat de mensheid en de aarde verloren zijn wanneer de CO2-uitstoot niet wordt geëlimineerd, dan moet je niet alleen de Nederlandse maar bovenal de Chinese uitstoot beperken. En die van India moet daar bij worden opgeteld. Azië als geheel is goed voor 21,7 miljard ton, bijna drie keer zoveel als de EU en de VS samen. Je kunt er niet omheen: als het waar is dat CO2 de aarde vermoordt, dan moet vooral Azië direct stoppen met fossiel.
Meer steenkool
Belazeren
We hebben de uitstoot dus verplaatst, maar CO2, anders dan stikstof, is een globaal fenomeen en is overal in de atmosfeer in gelijke mate aanwezig. Wat we qua CO2-uitstoot naar China hebben verplaatst, komt dus onafwendbaar naar ons terug. Ofwel: we belazeren onszelf. Zolang wij spullen nodig hebben die zij goedkoper willen produceren dan wij, zal China blijven produceren, en als ze daarvoor steenkolencentrales nodig hebben, dan hebben ze geen enkele schroom om die te bouwen, net als India. En je kunt ze geen ongelijk geven. Ook Aziaten willen comfort en consumeren en naar een vakantiestrand vliegen.
Goedkope fossiele brandstoffen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de meest vrije, meest gezonde, meest welvarende samenlevingen in de menselijke geschiedenis, en we hebben geen enkel argument om Aziaten te vragen daarvan af te zien. Terwijl wij onszelf, onder leiding van Rob Jetten, die geen benul heeft van de wetenschap rond CO2, op de knieën dwingen om ons te bevrijden van fossiel, gooien ze in Azië nog een extra schep kolen op het vuur. Ook al is de Nederlandse energietransitie zinloos, onze elites weten niet van wijken. Ze zijn bereid tientallen miljarden over de balk te gooien – niet omdat het zin heeft maar omdat het goed voelt. Wat nu ultiem urgent zou zijn, is het staken van het bestellen van spullen in Azië. Zien we onze elites dat doen?
Het rituele reduceren van CO2-uitstoot is het droomproject waarmee de elites hun leven een vorm van religieuze verdieping geven: er is geen sterker ideologisch en politiek wapen dan het dodelijke globale gevaar van CO2. Ik lees de toekomstrapporten van bevlogen klimaatgroepen, en ze bepleiten het afschaffen van scheepsverkeer, luchtverkeer, autoverkeer. Het bakje druiven uit India dat in mijn keuken staat, zal over enige tijd niet meer mijn supermarkt bereiken. Zuurkool zullen we eten. In dikke truien de wintermaanden doorstaan. Digitaal geld zal ons koopgedrag reguleren en reduceren. Terug naar vrome, nederige eenvoud omdat de aarde gered moet worden.
De Belgische chemicus Ferdinand Meeus schreef vorig jaar op de opiniesite Opiniez: „Om de groene energietransitie, met als einddoel nul CO2-uitstoot, te bereiken tegen 2050 moeten we volgens [klimaatwetenschapper] prof. Pielke vanaf vandaag, wereldwijd, elke dag een kerncentrale bijbouwen of elke dag 1500 windmolens.” En hij voegt daaraan toe: „Dat gaat natuurlijk niet gebeuren.”
Paniek
Viruspaniek, stikstofpaniek, droogtepaniek, waterpaniek, Ruslandpaniek, en de ergste: CO2-paniek. De paniek wordt aangejaagd en uitvergroot, zo lijkt het, opdat we blind de opdrachten van onze elites gaan opvolgen. De enige juiste houding ten aanzien van de agenda’s van onze leiders is momenteel wantrouwen. En dat is eigenlijk om te janken.
Dankzij de globalisering is China de werkplaats van het westen geworden, zo beseften we tijdens de pandemie. In China vindt een gigantische productiviteit plaats van alle spullen die we goedkoop willen importeren, zoals mondkapjes. Maar niet alleen die spullen: China moet ook onze energietransitie mogelijk maken, denk aan zonnepanelen, batterijen en grondstoffen voor elektrische apparaten, denk ook aan communicatieapparaten zoals telefoons en modems, en in toenemende mate elektrische auto’s, waarmee China wereldleider wil worden. En bij dat alles stoot de Chinese industrie enorme hoeveelheden CO2 uit.
Comment
-
Onze energietransitie is verwaarloosbaar | Columns | Telegraaf.nl
Vooral in Azië CO2 beperken
Onze energietransitie is verwaarloosbaar
Op de site van World in Data staat een mooie werkgrafiek van de wereldwijde uitstoot van CO2. Je kunt er afzonderlijke landen in oproepen, en dat ook nog eens in de loop van de tijd. Het jaar 2022 is nog niet opgenomen, maar de data van 2021 geven een goed inzicht in de staat van de CO2-uitstoot.
Wereldwijd bedroeg die 37,7 miljard ton. China was daarvan de grootste leverancier: 11,5 miljard ton. Dat was meer dan de EU en de VS samen: die waren goed voor bij elkaar 7,8 miljard ton. Het hoogtepunt van de EU-uitstoot lag in 1980; toen stootte de EU 4 miljard ton uit. Nu is het 2,9 miljard, wat een forse reductie is. Nederland droeg in 2021 141 miljoen ton bij, ofwel een verwaarloosbare hoeveelheid in de totaliteit van de werelduitstoot van 37,7 miljard ton.
Deze data laten zien dat de Nederlandse energietransitie, ofwel het reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen, geen enkel effect heeft op het klimaat. Als je vindt dat de mensheid en de aarde verloren zijn wanneer de CO2-uitstoot niet wordt geëlimineerd, dan moet je niet alleen de Nederlandse maar bovenal de Chinese uitstoot beperken. En die van India moet daar bij worden opgeteld. Azië als geheel is goed voor 21,7 miljard ton, bijna drie keer zoveel als de EU en de VS samen. Je kunt er niet omheen: als het waar is dat CO2 de aarde vermoordt, dan moet vooral Azië direct stoppen met fossiel.
Meer steenkool
Belazeren
We hebben de uitstoot dus verplaatst, maar CO2, anders dan stikstof, is een globaal fenomeen en is overal in de atmosfeer in gelijke mate aanwezig. Wat we qua CO2-uitstoot naar China hebben verplaatst, komt dus onafwendbaar naar ons terug. Ofwel: we belazeren onszelf. Zolang wij spullen nodig hebben die zij goedkoper willen produceren dan wij, zal China blijven produceren, en als ze daarvoor steenkolencentrales nodig hebben, dan hebben ze geen enkele schroom om die te bouwen, net als India. En je kunt ze geen ongelijk geven. Ook Aziaten willen comfort en consumeren en naar een vakantiestrand vliegen.
Goedkope fossiele brandstoffen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de meest vrije, meest gezonde, meest welvarende samenlevingen in de menselijke geschiedenis, en we hebben geen enkel argument om Aziaten te vragen daarvan af te zien. Terwijl wij onszelf, onder leiding van Rob Jetten, die geen benul heeft van de wetenschap rond CO2, op de knieën dwingen om ons te bevrijden van fossiel, gooien ze in Azië nog een extra schep kolen op het vuur. Ook al is de Nederlandse energietransitie zinloos, onze elites weten niet van wijken. Ze zijn bereid tientallen miljarden over de balk te gooien – niet omdat het zin heeft maar omdat het goed voelt. Wat nu ultiem urgent zou zijn, is het staken van het bestellen van spullen in Azië. Zien we onze elites dat doen?
Het rituele reduceren van CO2-uitstoot is het droomproject waarmee de elites hun leven een vorm van religieuze verdieping geven: er is geen sterker ideologisch en politiek wapen dan het dodelijke globale gevaar van CO2. Ik lees de toekomstrapporten van bevlogen klimaatgroepen, en ze bepleiten het afschaffen van scheepsverkeer, luchtverkeer, autoverkeer. Het bakje druiven uit India dat in mijn keuken staat, zal over enige tijd niet meer mijn supermarkt bereiken. Zuurkool zullen we eten. In dikke truien de wintermaanden doorstaan. Digitaal geld zal ons koopgedrag reguleren en reduceren. Terug naar vrome, nederige eenvoud omdat de aarde gered moet worden.
De Belgische chemicus Ferdinand Meeus schreef vorig jaar op de opiniesite Opiniez: „Om de groene energietransitie, met als einddoel nul CO2-uitstoot, te bereiken tegen 2050 moeten we volgens [klimaatwetenschapper] prof. Pielke vanaf vandaag, wereldwijd, elke dag een kerncentrale bijbouwen of elke dag 1500 windmolens.” En hij voegt daaraan toe: „Dat gaat natuurlijk niet gebeuren.”
Paniek
Viruspaniek, stikstofpaniek, droogtepaniek, waterpaniek, Ruslandpaniek, en de ergste: CO2-paniek. De paniek wordt aangejaagd en uitvergroot, zo lijkt het, opdat we blind de opdrachten van onze elites gaan opvolgen. De enige juiste houding ten aanzien van de agenda’s van onze leiders is momenteel wantrouwen. En dat is eigenlijk om te janken.
Dankzij de globalisering is China de werkplaats van het westen geworden, zo beseften we tijdens de pandemie. In China vindt een gigantische productiviteit plaats van alle spullen die we goedkoop willen importeren, zoals mondkapjes. Maar niet alleen die spullen: China moet ook onze energietransitie mogelijk maken, denk aan zonnepanelen, batterijen en grondstoffen voor elektrische apparaten, denk ook aan communicatieapparaten zoals telefoons en modems, en in toenemende mate elektrische auto’s, waarmee China wereldleider wil worden. En bij dat alles stoot de Chinese industrie enorme hoeveelheden CO2 uit.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1459...-utrechtsebaan
Klimaatactivisten aangehouden na spuiten leuzen op Utrechtsebaan
DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft zaterdagavond twee klimaatactivisten van Extinction Rebellion aangehouden omdat zij leuzen spoten op de muur van de tunnel in de Utrechtsebaan, op de A12 in Den Haag. Twee andere activisten kregen een bekeuring voor op de snelweg lopen, zegt een woordvoerster van de politie.
Extinction Rebellion meldt dat de activisten meerdere malen „stop fossiele subsidies” op de muur schreven, die volgens de organisatie net opnieuw was geverfd. Ze gebruikten een krijtspray die „met een sopje” is weg te wassen, zegt Extinction Rebellion. De groep biedt aan dit te doen „zodra de regering stopt met het verstrekken van fossiele subsidies.”
De politie zegt te onderzoeken wat voor soort verf is gebruikt. De twee activisten zijn aangehouden wegens vernieling, maar als inderdaad krijtspray is gebruikt, is daarvan misschien geen sprake, zegt de woordvoerster. In afwachting van het onderzoek zitten de twee vast.
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/felle-cla...ilen~a86ee5b8/
Felle clash tussen Kamer en kabinet over besteding stikstofmiljarden: ‘Ik ga ervan huilen’
Het kabinet wil liefst 24,3 miljard reserveren voor een stikstoffonds, maar het is nog onduidelijk of er ook in de Eerste Kamer een meerderheid te vinden is voor die stikstofplannen. Kamer en kabinet zijn fel geclasht in het debat over de besteding van die miljarden. ‘Ik ga ervan huilen’, aldus PvdA-Kamerlid Joris Thijssen.
Oppositiepartijen die nodig zijn voor steun in de Eerste Kamer, steunen de wet ‘in deze vorm’ niet. BBB vreest dat de miljarden een soort ‘duizenddingendoekje’ worden.
Linkse partijen vinden dat in de wet voor het stikstoffonds niet duidelijk genoeg is wat er wel en niet van gefinancierd mag worden. Zo maakt PvdA-Kamerlid Joris Thijssen zich zorgen dat dit geld nu wordt uitgegeven aan de stikstofcrisis, terwijl dan later weer blijkt dat ook dierziekten weer aandacht vergen. Als stikstofminister van der Wal zegt dat ze de ui even af wil pellen, pareert het PvdA-Kamerlid spitsvondig: ,,Ik snap uw vergelijking met een ui die u af wilt pellen, maar ik ga er toch van huilen’’, aldus PvdA’er Joris Thijssen.
Oppositiepartijen die nodig zijn voor steun in de Eerste Kamer, steunen de wet ‘in deze vorm’ niet. ,,Er wordt 24,3 miljard vrijgemaakt terwijl de coalitie niet eens weet waarvoor het gaat dienen’’, betoogt Kamerlid Pieter Omtzigt. ,,Met dit bedrag kun je fietspaden naar elke woning aanleggen, Defensie vier keer vergroten of de problemen in Groningen oplossen!”
Groot ongemak
In de wet staat nu dat de doelstellingen moeten worden gehaald in 2035, maar omdat in het coalitieakkoord is afgesproken om dit al in 2030 te doen is een proces in gang gezet om dit te wijzigen. Maar dat zal op z’n vroegst later dit jaar klaar zijn. En over dat moment heerst groot ongemak bij verschillende partijen. Provincies moeten namelijk op 1 juli hun plannen indienen hoe zij de stikstof-, klimaat- en waterdoelen gaan halen. Dan staat in de wet zeer waarschijnlijk nog 2035. Bovendien is onduidelijk of de wettelijke aanpassing naar 2030 het nog wel gaat halen, gezien regeringspartij CDA zich inmiddels ertegen verzet.
Minister Christianne van der Wal pareert: ,,We gaan uit van 2030, met twee ijkmomenten.’’ Daarmee bedoelt zij de door stikstofbemiddelaar Johan Remkes voorgestelde momenten om nog eens extra te kijken of de doelen haalbaar zijn. ,,Ik haat het echt om het over een jaartal te hebben, maar het gaat erom dat het kabinet duidelijkheid geeft’’, ageert GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. ,,Het is Hoekstra die een bom heeft gelegd onder dit kabinet, daarom staan we hier voor de tweede dag te debatteren en anders hadden we het misschien af kunnen doen als een hamerstuk.’’ De CDA-leider Wopke Hoekstra zei in een interview met deze nieuwssite dat 2030 voor hem niet heilig was.
,,De natuur wacht niet op jaartallen’’, betoogt minister Van der Wal. Als de provincies “verstandig” zijn, kiezen ze 2030 en niet 2035 als deadline voor het halen van de stikstofdoelen, zegt de VVD-bewindsvrouw. In de wet staat nu nog 2035, maar volgens Van der Wal is het ‘praktisch’ en ‘pragmatisch’ om 2030 te hanteren.
Voor dat jaartal moeten ook andere doelen worden gehaald, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat of waterkwaliteit. Maatregelen daarvoor hangen vaak samen met de stikstofaanpak. Zo moeten provincies in 2027 voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Daarin staan regels waaraan water moet voldoen. Maatregelen daarvoor, zoals de hoeveelheid mest verminderen, dragen óók bij aan de stikstofdoelen.
Hetzelfde geldt voor klimaatmaatregelen. In 2030 moet de landbouw minder broeikasgassen uitstoten. Dan gaat het natuurlijk om CO2, maar óók om methaan, wat koeien uitstoten. Als daarvoor het aantal koeien vermindert, zal óók de stikstofuitstoot omlaag gaan.
Motie van wantrouwen
Onvrede in de Tweede Kamer leidde een paar weken voor het debat tot een motie van wantrouwen tegen het kabinet, omdat vrijwel de hele oppositie het onbestaanbaar vindt dat de regering hier nu géén duidelijkheid over geeft. Toen D66-fractieleider Jan Paternotte in het Kamergebouw een oppositieleider tegenkwam, grapte hij: ,,Jullie zitten te stoken in een matig huwelijk.” Treffend: want ondanks een verhit debat en interne verdeeldheid blijft het kabinet zitten, maar van liefde is nog weinig sprake meer.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk hoopt ‘eindelijk eens te kunnen beginnen met stikstof reduceren’. Andere partijen verwijten zijn partij geen duidelijkheid te verschaffen. Volgens PvdA’er Joris Thijssen ‘gijzelt’ het CDA de stikstofdiscussie. PvdD-voorvrouw Esther Ouwehand verwijt het CDA ‘gevaarlijk spel te spelen’. Omtzigt stelt dat het hele proces daardoor nu ‘in het water’ loopt, omdat provincies plannen moeten maken op basis van een wet die al dan niet wordt aangepast. Hij vreest ‘bestuurlijke chaos’.
‘Duizenddingendoekje’
Drie weken geleden stond het debat ook al op de rol, maar dat duurde toen zo lang dat het werd opgeschort tot na het meireces. Van de coalitiepartijen staat wel vast dat zij het stikstoffonds steunen, maar van de oppositie is dat nog steeds niet duidelijk. Er zijn vanuit de Kamer meerdere voorstellen gedaan om de wet aan te passen. Dinsdag wordt hierover gestemd.
Oppositiepartijen stellen het kabinet in feite voor een keuze. GroenLinks en PvdA willen niet dat geld besteed wordt aan plannen waarmee alleen winst op het gebied van stikstof wordt behaald. Ook klimaat en waterkwaliteit moeten profiteren van de investeringen, aldus de linkse partijen. Maar Van der Wal ziet van GroenLinks geen enkel plan zitten.
De BBB wil juist het tegenovergestelde: de partij van Caroline van der Plas wil niet dat het fonds een soort ‘duizenddingendoekje’ wordt waarmee te veel problemen opgelost moeten worden. Als het geld ook voor klimaat of water uitgetrokken wordt, dan vindt zij dat de ministeries van Rob Jetten (Klimaat) en Mark Harbers (Waterstaat) moeten bijdragen.
VVD-Kamerlid Thom van Campen zegt ‘te hopen dat de wet het haalt’. ,,Deze wet gaat eigenlijk alleen over het oprichten van de bankrekening van de 24,3 miljard. De oppositie haalt daar de discussie over de jaartallen bij en wil er allerlei andere ministers bij betrekken. Maar dan denk ik: maak het nou niet zo ingewikkeld!’’
Comment
-
Als de klimaatplannen van Timmermans doorgaan zal ons land in een stikstofcrisis 2.0 terechtkomen
Zolang hij zijn klimaatovertuiging zal blijven prediken en deze probeert door te drukken staat de burger een duur en armoedig leven te wachten. Ondertussen reist hij maandelijks van Brussel naar Straatsburg en dat doen hij zeker niet op de fiets. Dure, door de EU geleasde automobielen staan gereed om de bobo’s te vervoeren en dat staat haaks op zijn klimaatgepredik. Moeten wij niet, net als het Verenigd Koninkrijk, ons voorbereiden op een Nexit, voordat het compleet uit de hand loopt voor Europese burgers en ons geld in die bodemloze put blijft verdwijnen.
Comment
-
https://www.ad.nl/politiek/timmerman...-wet~a46ceeeb/
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
Brengen nieuwe natuurregels onze voedselzekerheid in gevaar? Of redden ze die juist? Eurocommissaris Frans Timmermans moest maandag stevig aan de bak om zijn wet voor natuurherstel te verdedigen.
,,Hoe kan het verbeteren van de bodemkwaliteit slecht zijn voor boeren? Hoe kunnen maatregelen tegen overstroming en droogte slecht zijn voor boeren?’’ Frans Timmermans ging maandagmiddag in het Europees Parlement één voor één de mythes af die er rond zijn wet voor natuurherstel zijn ontstaan. ‘Leugens’ is zelfs een woord dat in zijn omgeving wordt gebruikt als het gaat om een deel van de aanvallen op de maatregelen die het dagelijks bestuur van de EU heeft voorgesteld om de alsmaar achteruitgaande biodiversiteit te herstellen.
Verschillende landen, waaronder Nederland, willen de voorstellen afzwakken. In het Europees Parlement wil de grootste fractie, de christendemocraten er zelfs helemaal van af. ,,In te veel lidstaten leidt de tenuitvoerlegging van de bestaande natuurwetgeving al tot een bureaucratische nachtmerrie’’, zegt Esther de Lange (CDA). De voedselzekerheid zou door de nieuwe voorstellen in gevaar komen, het land zou op slot moeten, vreest zij. En die vrees wordt gedeeld door de liberalen en de rechtse fracties.
Verschil van inzicht en uiteindelijk een compromis zijn normaal in politieke besluitvorming, zeker in Brussel, maar de verschillen zijn de afgelopen tijd zo uitvergroot dat het de vraag is of een compromis er deze keer nog in zit. In Nederland klinkt de verkiezingsoverwinning van de BBB door, in Brussel de Europese verkiezingen die er in juni volgend jaar aankomen.
Stuifmeelkorrels
Intussen gaat de kwaliteit van de bodem achteruit, dat weerspreekt ook in het Europees Parlement vrijwel niemand. Veel gewassen zijn afhankelijk van bestuivers, zoals bijen en zweefvliegen die van bloem naar bloem vliegen en de stuifmeelkorrels naar de stamper overbrengen - ook die populaties gaan achteruit. Maar Bert-Jan Ruissen (SGP) verwoordde een breed levend gevoel toen hij zei: ,,Denk aan de ecologie, maar ook aan de economie.’’
Timmermans kwam maandag naar de parlementaire commissies voor Landbouw en voor Milieu om ze te vragen de voorstellen niet te verwerpen, maar te zeggen ‘tegen welke onderdelen u bezwaar heeft, dan kunnen we het daarover hebben’. In juni stemt het parlement. De christendemocraten willen er helemaal van af. Als daarvoor geen meerderheid is, komen allerlei wijzigingsvoorstellen in stemming. Vervolgens moet er dan nog overeenstemming worden bereikt met de lidstaten.
Niets doen is pas echt een bedreiging voor de voedselvoorziening, zei Timmermans. ,,Vorig jaar hadden boeren in heel Europa te maken met de ergste droogte in 500 jaar. In sommige lidstaten verloren ze de helft van hun oogst. Dit jaar werd Zuid-Europa al in maart getroffen door droogte.’’ De voorstellen gaan over natuurherstel, níet over meer beschermde gebieden, verzekerde Timmermans. Ze treden ook pas vanaf 2030 in werking.
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/straffe...odig~af22b4e0/
Straffeloos A12 bezetten leidt tot grote frustratie bij politie: 'Dan zijn we dus niet meer nodig’
1587 ARRESTATIESBinnen de politie is grote frustratie ontstaan over het feit dat het blokkeren van de A12 in Den Haag zonder strafrechtelijke consequenties blijft. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de bijna 1600 aangehouden klimaatactivisten niet te vervolgen vanwege het ‘vreedzame karakter’ van de de demonstratie. ,,Dan hoeven we de volgende keer niet op te komen draven”, klinkt het cynisch uit de mond van een politieagent.
Bij de zevende blokkade van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag 1587 klimaatactivisten aangehouden. Niet eerder zijn er zoveel mensen aangehouden bij een blokkade op de A12 van de klimaatactiegroep. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Veel agenten die ter plaatse waren vinden dit onbegrijpelijk, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond. ,,De grote inzet van politiemensen bij de illegale demonstratie van XR en het massaal niet vervolgen van demonstranten die zich niet wilde verwijderen roept bij politiemensen veel vragen op. We moeten uitkijken dat de rechtsgelijkheid niet in het geding komt waarom bij de ene demonstratie wel vervolging en de andere niet.”
‘Wat doet dit met motivatie?’
Tegelijkertijd moet er volgens de voorzitter van de politiebond door het OM worden gekeken naar het strafbare gedrag, en niet de reden waarvoor de demonstranten op de A12 staan. ,,Bij zoveel aanhoudingen loop je altijd risico’s”, erkent Struijs. Maar: ,,Als vervolgens het overgrote deel wordt geseponeerd, doet dat wat met je motivatie. Zeker omdat het veel kostbare tijd kost en er zoveel meer te doen is aan belangrijk politiewerk.” Volgens politiebond ACP zijn zaterdag veel agenten ingezet die normaal gesproken een vrije dag hadden. ‘Wat doet dit met de motivatie van politiemensen?’, vraagt woordvoerder Maarten Brink zich af. ‘Veel politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond. En dan handhaaf je de openbare orde en doet het OM het af met deze motivatie. Ik verwonder me uitermate!’
Burgemeester Jan van Zanen benadrukt dat voor de actie wederom een ‘enorme politiecapaciteit’ nodig was, ‘die op andere plekken in het land niet kon worden ingezet. Ik heb grote waardering voor onze politiemensen, die vanuit het hele land aanwezig waren om de blokkade te beëindigen.’ Over het niet-vervolgen van de demonstranten zegt Van Zanen: ‘Gelijk bij aanvang is ingegrepen. Dat is een duidelijk statement. Het strafrechtelijke vervolg is aan het OM.’
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/98...-niet-vergeten
Kringen
Niets is belangrijker dan het klimaat, laten we dat toch vooral niet vergeten
Eng hoor. Nemen die domrechtse polderlanders het zo’n arme hulpofficier kwalijk dat-ie gelovig is. Wat is dit voor een land, waar je niet eens meer uiting mag geven aan het diepste van wat een mens beweegt, zoals JP Balkenende het ooit treffend omschreef?
Dit tweette zaterdag acteur Sieger Sloot, volgens zijn eigen bio een ‘mediapersoonlijkheid’, al had ik helaas nog nooit van hem gehoord: „Vandaag gearresteerd op de A12. De hulpofficier die ons toespreekt begint met: ‘Ik wil jullie bedanken voor wat jullie doen voor Nederland en het klimaat en voor onze kinderen en kleinkinderen’.”
En wat denk je?
Heel veel burgers boos op die officier!
Nou ja zeg!
Gebedsdienst
Je weet toch wat er gaande was? De orthodoxe geloofsgemeenschap Extinction Rebellion hield wederom een gebedsdienst waarbij de A12 bij Den Haag als kerk fungeerde. Dat is de heilige asfaltkathedraal van het ER-bisdom Nederland en de kudde kwam er bijeen voor de gezamenlijke eucharistieviering onder leiding van Maria Magdalena van Houten, roepnaam Carice. Op Instagram noemt zij zichzelf een zondaar omdat zij regelmatig in vliegmachines stapt, en dat terwijl zij bang is dat haar zoontje over twee maanden niet meer in de tuin op zijn springkussen kan spelen omdat het daar dan mede dankzij al die vliegmachines te heet zal zijn.
Maar ja, wat zei Jezus over zondaars? In één keer goed: wij zijn het allemaal! Meer argumenten heeft een religieus mens doorgaans niet nodig om het diepste van wat hem of haar beweegt bevestigd te zien, en zoals Jezus zijn vriendschap met zijn vrienden en leerlingen deelde, zo deelden de klimaatfundamentalisten hun vriendschap tijdens die dienst op de A12 andermaal met elkaar. Ook zo knap: ze traden het zoveelste einde van de mensheid weer in opperste vrolijkheid tegemoet.
Wat een dappere helden en heldinnen toch! Dansend en zingend in hun bikini’s lieten Akelei en Fleur en Hannah of hoe al die verwende rijklinkse meisjes allemaal ook mogen heten zich natsproeien door het ME-waterkanon. Vet, leuk, gezellig! Snel, een selfie! En toen werden er ook nog eens - feest compleet - dik 1500 actievoerders aangehouden, sprak de hulpofficier inderdaad zijn bewondering voor hen uit en liet het Openbaar Ministerie tenslotte weten dat op een enkel geval na van vervolging zou worden afgezien.
En ja hoor.
Werd de pliesie óók nog eens boos!
„Met verbazing namen wij kennis van het besluit van het OM Den Haag”, liet politievakbond ACP weten. „Veel agenten werden ingezet voor handhaving van de openbare orde. Dit doet wat met hun motivatie!”
Blokkeerfriezen
Zo kortzichtig weer, zo schaamteloos, net als trouwens de vergelijkingen die direct werden gemaakt met de aanpak, door hetzelfde OM, van de zogeheten blokkeerfriezen op de A7 destijds, die wél allemaal werden vervolgd.
Niets is belangrijker dan het klimaat, laten we dat toch vooral niet vergeten. Bovendien is de verontwaardiging van die politievakbond wel héél eenzijdig. Want welke criminelen worden hier dan nog wél vervolgd?
Comment
-
https://www.ad.nl/binnenland/run-op-...ions~aa873f2b/
Run op statiegeld zorgt voor meer overlast en vervuiling op stations
Het zoeken in afvalbakken naar kleine flesjes en blikjes waar statiegeld op zit, zorgt voor overlast. Steeds meer gemeenten maken daarom blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. De NS zit ermee in zijn maag op stations door heel Nederland. ,,Het is dweilen met de kraan open.”
Vuilnisbakken opentrekken, zakken kapotscheuren of containers omkieperen; er is een enorme toename van mensen die graaien in afvalbakken op stations en in de stad, op zoek naar afgedankte flesjes en blikjes waar sinds kort statiegeld mee te verdienen valt.
Het graaien in de bakken zien de instanties niet als een probleem, maar zakken die opengescheurd of omgekiept worden zorgen voor veel overlast, blijkt uit een rondgang. ,,Het is dweilen met de kraan open”, zegt een woordvoerder van de NS. ,,Onze schoonmakers werken hard om de stations netjes te houden. Maar mensen trekken vuilniszakken kapot en laten alles op de grond liggen.”
De NS-woordvoerder noemt het ‘wrang’. ,,De maatregel is ingevoerd om zwerfafval tegen te gaan, maar nu belandt er afval dat al in de vuilnisbak is gegooid alsnog op straat, omdat mensen flesjes en blikjes met statiegeld eruit proberen te vissen en daarbij alles overhoop halen.”
Zelf extra bijverdienen
Tegelijkertijd willen schoonmakers zelf ook extra bijverdienen door flesjes en blikjes uit vuilniszakken te vissen, zo merken schoonmaakbedrijven sinds de invoering van het statiegeld op kleine flesjes en blikjes. ,,Dat is niet de bedoeling”, laat een woordvoerder van Asito weten. Het schoonmaakbedrijf is verantwoordelijk voor het schoonhouden van treinstations.
,,Het staat uiterst onprofessioneel als je eigen personeel in prullenbakken staat te graaien. Bovendien is het onveilig, want in die zakken liggen ook naalden en glasscherven. Personeel is er vaker op gewezen dat het verboden is en dat blijven we doen.” Vorige maand werden alle schoonmakers van het bedrijf er nogmaals schriftelijk op gewezen.
Geld doneren
In de hoop de overlast te verminderen, heeft NS statiegeldautomaten geplaatst op de vijf grote stations in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. ,,We hopen dat mensen hun flessen en blikjes gaan inleveren en niet meer in de prullenbak gooien”, zegt de woordvoerder. ,,Die gedragsverandering kost even tijd.” Toeristen kunnen vooralsnog geen gebruik maken van de automaten omdat gebruikers in het bezit moeten zijn van een Nederlands bankrekeningnummer. Ze kunnen er wel voor kiezen om het geld te doneren aan de Plastic Soup Foundation.
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat er boetes worden uitgedeeld. Er worden namelijk bij het leeghalen van de afvalbakken slotjes kapotgemaakt of extra vervuiling gecreëerd. In het centrum van de stad worden de afvalbakken sinds kort met andere sloten vergrendeld, zodat die niet open te krijgen zijn met een driehoeksleutel van de bouwmarkt.
Ook in Rotterdam is de hoeveelheid zwerfvuil rond bakken merkbaar toegenomen door ‘graaiers’, vertelt een woordvoerster van de gemeente. ,,Dat is niet de bedoeling van het statiegeld natuurlijk. Er zit voor mensen een verdienmodel in”, stelt ze vast.
Blikjes- en flessenhouders
Steeds meer gemeenten maken blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen als mensen naar statiegeldflesjes- en blikjes zoeken. De zogenoemde doneerring moet dat voorkomen. In Amsterdam loopt een proef en Goes is vrijdag de eerste Zeeuwse gemeente die begint met ‘een soort flessenhouder rond de prullenbakken’. En in Utrecht hangen er sinds vorige week rekjes aan prullenbakken waarin flesjes en blikjes met statiegeld passen. Zo halen mensen op zoek naar dit statiegeld hopelijk de prullenbakken niet meer leeg, aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht. Het is volgens haar nog te vroeg om het effect van de doneerring te zien.
Ook in Rotterdam, Gouda, Staphorst, Lelystad en Capelle aan den IJssel zijn dit soort rekjes te vinden. Volgens een fabrikant van de doneerring hangen binnenkort naar schatting zo’n tweehonderd statiegeldbeugels in circa twintig gemeenten. De verwachting is dat het statiegeld op blikjes zorgt voor mínder zwerfafval. Op kleine plastic flesjes zit 15 cent statiegeld sinds 1 juli 2021. Sindsdien ziet zwerfafvalonderzoeker Dirk Groot dat het aantal kleine flesjes in het zwerfvuil meer dan 80 procent minder is geworden.
Comment
-
https://www.ad.nl/amersfoort/welke-b...d-br~af592318/
Welke boerenbedrijven stoten veel stikstof uit? Maandag maakt minister uitkoopregeling bekend
Om de stikstofcrisis te bezweren, zal vooral één groep boeren z'n activiteiten moeten staken. De zogenoemde ‘piekbelasters’, boeren die bovengemiddeld veel stikstof produceren. Alleen al in Gelderland zijn dat er 1800. Maar wie dan precies? Dat moet maandag duidelijk worden, wanneer het ministerie een speciale website lanceert.
Comment
Comment