Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Klimaat is landenoverschrijdend. We weten hoe klein Nederland is.

    Comment


    • https://www.ad.nl/binnenland/rivm-ex...den~a817e047d/

      RIVM: extra maatregelen nodig voor schone lucht langs snelwegen bij Schiphol en IJmuiden


      Het kabinet hoeft geen draconische plannen te smeden om in 2030 aan strengere Europese eisen voor een schone lucht te voldoen. Wél moet er een paar scheppen bovenop langs snelwegen, bij Schiphol en Tata Steel in IJmuiden, schrijft het RIVM vandaag in een nieuw rapport.

      Door de eisen aan de luchtkwaliteit aan te scherpen wil de Europese Commissie de gezondheid van Europeanen vanaf het jaar 2030 flink verbeteren. Het aantal gevallen van luchtwegaandoeningen als astma en COPD moet een stuk omlaag.

      Het RIVM rekende afgelopen maanden door wat Nederland moet doen om aan de nieuwe eisen te voldoen. De conclusie luidt dat ons land een heel eind op weg is. In 98 procent van ons land kunnen de nieuwe Europese limieten met de huidige regels en maatregelen worden gehaald, valt te lezen in het rapport ‘Gevolgen van de voorgestelde Europese luchtkwaliteitsrichtlijn voor Nederland’.

      Het mindere nieuws is dat er op drie plekken van het RIVM een paar scheppen bovenop moet: langs snelwegen, bij Schiphol en bij Tata Steel in IJmuiden. Zo moeten de emissies langs drukke snelwegen met 10 procent omlaag, schrijft het RIVM.



      Meer elektrische auto's


      Er zijn verschillende maatregelen mogelijk om dit voor elkaar te krijgen, zegt RIVM-onderzoeker Rob Maas, tevens één van de auteurs van het rapport. Ze zijn veelal al in voorbereiding op de diverse ministeries. Meer elektrische auto's in 2030 bijvoorbeeld. ,,Het kabinet wil nu dat 16 procent van ons wagenpark dan elektrisch is. Als je er in slaagt dat percentage naar 25 procent op te hogen, voldoet Nederland aan de eisen voor minder uitstoot van fijnstof, CO2 en stikstofdioxide langs snelwegen.”



      Voor de lucht rond Schiphol zijn er meerdere opties, licht Maas toe. ,,Uiteraard kun je het aantal starts en landingen verlagen, maar dat is voor een betere luchtkwaliteit niet eens per se nodig.” Schiphol kan om te beginnen alle grondvoertuigen elektrisch maken. Vliegtuigen gebruiken daarnaast als ze stilstaan nog vaak stroom uit een eigen generator, die op kerosine werkt. ,,Als alle vliegtuigen elektriciteit van Schiphol zouden gebruiken, scheelt dat ook aanzienlijk. Met die laatste twee maatregelen ben je er voor een heel eind, hebben wij berekend.”

      Rond IJmuiden dienen de productieprocessen van Tata Steel schoner en duurzamer te worden. ,,Daar liggen eveneens plannen voor. Als ze doorgaan, dan kan ook aan de nieuwe Europese luchtkwaliteitseisen worden voldaan.”

      Uiteraard is dat aan het kabinet. RIVM-onderzoeker Maas is echter redelijk optimistisch. ,,Op papier is het allemaal te doen.” Hij wijst er op dat het kabinet de duurzaamheidsdoelen al heeft aangescherpt. De 45 procent CO2-reductie in 2030 is in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en CU verhoogd naar 55 tot 60 procent. Die extra reductie halen komt ook de luchtkwaliteit ten goede.

      Wel zou er nog politiek gesteggeld kunnen worden over het tijdspad van de extra CO2- en stikstofreductie. ,,De boeren eisen dat de industrie en het vliegverkeer ook hun steentje bijdragen aan een lagere stikstofuitstoot. Als zij meer respijt krijgen en pas in 2035 aan de eisen hoeven te voldoen, kan dat ook gelden voor de CO2-reductie.”

      Zulke vertraging heeft dan ook weer effect op de luchtkwaliteit. ,,Het is aan het kabinet en de Tweede Kamer om daar over te besluiten”, stelt Maas. ,,Als RIVM kunnen we natuurlijk niet alle bestuurlijke overwegingen in onze modellen meenemen.”

      Nederland werkt al hard aan gezondere lucht


      Doordat Nederland al behoorlijk strenge eisen kent, is het voor ons land niet heel moeilijk om aan de nieuwe regels van Brussel te voldoen, stelde het RIVM eerder. Met het bestaande lucht- en klimaatbeleid neemt de gezondheidsschade door luchtverontreiniging tussen 2016 en 2030 met 44 procent af. Dat levert een jaarlijkse winst op van ruim 50.000 levensjaren ten opzichte van 2016. Met de maatregelen uit het Schone Luchtakkoord (SLA) daar nog bij, zoals nul-emissie-bouwapparaten, komen er circa 3.500 levensjaren bij voor alle Nederlanders.

      Het RIVM analyseerde vorig jaar ook wat er nodig is om in 2030 de extra strenge limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te kunnen halen. Dat pakket van denkbare aanvullende maatregelen zou een potentiële extra gezondheidswinst van 15.000 levensjaren opleveren. Strengere emissie-eisen aan voertuigen en vermindering van emissies door houtstook leveren de meeste winst op, gevolgd door minder emissies uit scheepvaart, landbouw en industrie. Deze maatregelen maken echter geen deel uit van het kabinetsbeleid.



      Comment


      • https://www.ad.nl/buitenland/groeien...rale~a95fd390/

        Groeiend verdriet in Duitsland om afscheid van kernenergie, einde voor ‘perfecte’ kerncentrale


        Duitsland neemt vandaag afscheid van kernenergie. In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren zorgt de sluiting van atoomreactor Isar 2 voor verdriet en onbegrip.

        Plotseling schiet de vrouwelijke werknemer achter de receptie van Isar 2 vol. ,,Sorry, ik vind het moeilijk om erover te praten.’’ Ze werkt sinds 2010 voor een van de twee overgebleven kerncentrales in Zuid-Duitsland. ,,Maar voor mijn collega’s die hier langer werken, is het moeilijker.’’

        De gedwongen sluiting van de kerncentrale in de Beierse gemeente Essenbach maakt veel los bij het personeel en bewoners van huizen rond de centrale. Vrijdagnacht wordt de drukwaterreactor in blok 2 – het eerste blok ging al in 2011 van het net – na 35 trouwe dienstjaren stilgelegd.



        Grote fout

        ,,Het besluit te stoppen met kernenergie in Duitsland is een grote fout’’, meent de 27-jarige fysicus Marcus Kerschagl. Net als veel andere werknemers richt de boosheid van Kerschagl zich op De Duitse Groenen. ,,Die partij drukt het besluit door in een doldwaze bui.’’

        De ecologische regeringspartij, voortgekomen uit een anti-atoom- en vredesbeweging, neemt inderdaad het voortouw in het omstreden kernbesluit. Onverbiddelijk was Robert Habeck, co-voorzitter van de partij en de Duitse minister van Klimaat, over het lot van de Duitse kerncentrales. Ondanks de energiecrisis in Europa en de Duitse angst voor energietekorten is het gekozen plan ‘onomkeerbaar’, zei Habeck vorig weekend stellig.

        Afscheid


        Terwijl Nederland en België samenwerken bij de bouw van nieuwe kerncentrales, neemt Duitsland dus afscheid van de laatste drie overgebleven centrales. De Beierse kerncentrale Isar 2 moet – net als Neckarwestheim 2 in Baden-Württemberg en Emsland (Nedersaksen) van het Duitse stroomnet. Dat is gisteren bij alle drie gebeurd.

        Daarmee valt in één klap 4,6 procent van de Duitse stroom weg, becijfert toezichthouder Bundesnetzagentur. ,,We betalen een nultarief voor wind en zon. Atoomstroom is daarentegen duur om te produceren en om op te wekken’’, verdedigde Katrin Göring-Eckardt, Habecks partijgenoot, de controversiële beslissing.

        Paniek

        Eigenlijk zouden de drie overgebleven kernreactoren in Duitsland eind vorig jaar al worden uitgeschakeld. Maar als gevolg van de oorlog in Oekraïne schoten de energieprijzen omhoog en brak in Duitsland, door het Nord Stream 1-debacle, grote paniek uit. Coalitiepartijen FDP en De Groenen vlogen elkaar in de haren over de kwestie. Uiteindelijk besloot Bondskanselier Scholz (SPD) afgelopen najaar dat de looptijd van kerncentrales met zes maanden verlengd moest worden.

        Een halfjaar later laaide de nimmer uitgesproken ruzie tussen de Duitse liberalen en De Groenen weer op. ,,Duitsland heeft de modernste en veiligste kerncentrales ter wereld, het uitschakelen van de reactoren is een dramatische fout’’, zei Wolfgang Kubicki, vicevoorzitter van de FDP, deze week. Daar is Jens Lindemann, werknemer van Isar 2, het mee eens. ,,Alles werkt hier nog perfect, ik ken centrales die in veel slechtere conditie zijn’’, zegt Lindemann met de rokende Isar 2-kernreactor achter hem.

        Bruin- en steenkool


        De Beierse kerncentrale, waarmee in totaal 2,5 miljard euro gemoeid was, zou technisch gezien zonder problemen tot 2028 in bedrijf kunnen blijven, stelde certificeringsbedrijf TÜV Süd vorig jaar. Zónder extra uranium en zónder veiligheidsrisico’s voor de omgeving. De FDP wil, gesteund door de Duitse industrie, de centrale in slaapstand houden voor als de nood aan de man is.

        Door de onzekere energieleveringen greep Duitsland vorig jaar ondertussen vaker terug op steen- en bruinkool. In 2022 kwam het aandeel van de vervuilende fossiele brandstof in de totale energiemix in Duitsland uit op ruim een derde, aldus het nationale statistiekbureau. ‘Hoeveel kolenmijnen hebben we nodig om het wegvallen van deze centrale te compenseren?’, vraagt een man van de afdeling Leittechnik zich af.

        Meerderheid tegen stopzetting

        Zes op de tien Duitsers zijn al tegen stopzetting van kernenergie. Twaalf jaar geleden, bij de totstandkoming van de Atomausstieg, was dat nog een minderheid, blijkt uit peilingen van tv-zender ARD. In het conservatieve Beieren ligt dat aandeel nog hoger. ,,Daarom is het moeilijk te verkroppen dat we luisteren naar de minderheid’’, zegt Kerschagl.

        Lindemann erkent: in Beieren, waar kernenergie zelfs 12 procent van de stroom opwekt (goed voor 3,5 miljoen huishoudens), zul je niet veel tegenstanders van kernenergie vinden. Terwijl de Duitser wijst naar de rookpluim uit de drukwaterreactor, zegt hij met een sterk Beiers accent: ,,Gewoon waterdamp, geen giftige gassen.’’

        Voor Stephanie Eder zijn de dampwolken al dertig jaar een vertrouwd beeld. De moeder van vijf kinderen uit Wattenbacherau is ‘een beetje verdrietig’ dat het iconische decor in haar achtertuin gaat verdwijnen. ,,Mijn zoon heeft er nog zijn opleiding genoten.’’

        Comment


        • https://www.ad.nl/buitenland/finland...rgie~a6075a27/

          Finland neemt grootste kernreactor in gebruik in zelfde weekend dat Duitsland stopt met kernenergie


          Finlands nieuwste kernreactor heeft zondag voor het eerst stroom geleverd. Olkiluoto-3 werd daarmee met een vertraging van veertien jaar in gebruik genomen. Met een capaciteit van 1600 megawatt is de reactor de grootste in Europa en de reactor moet het wegvallen van stroom uit Rusland opvangen.

          Comment


          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...a-en-japan-uit

            Frans Timmermans heeft covid, stelt reis naar China uit

            Frans Timmermans zal deze week niet afreizen naar Azië. De Nederlandse Eurocommissaris heeft positief getest op covid-19, meldt Politico.eu. Timmermans zou Japan bezoeken voor een milieuoverleg van de grootste industrielanden. Daarna zou hij naar China gaan voor een gesprek met de klimaatgezant Xie Zhenhua.

            Timmermans is de tweede Eurocommissaris in korte tijd die besmet raakt met het coronavirus. Afgelopen woensdag moest de Europese buitenlandchef Josep Borrell ook al een reis naar China afzeggen. Borrell heeft Timmermans overigens niet aangestoken. De twee hebben elkaar de afgelopen twee weken niet gezien vanwege Pasen.

            Vorige week bracht Timmermans een bezoek aan Den Haag om daar te praten met BBB-leider Caroline van der Plas.
            --------------

            mag het misschien niet zeggen, maar kan ie niet beter omvallen of niet meer kunnen werken

            Comment


            • De EU heeft nu een grote stap gezet qua klimaat verbetering.

              Comment


              • En in Nederland wordt verkeerd gemeten, steeds meer deskundigen zeggen nu dat het best meevalt met de stand van de natuur in ons land.

                Comment


                • https://www.ad.nl/politiek/nieuw-pro...kers~a302395d/

                  Nieuw probleem bij zoeken opvangplekken: ‘Dassen blokkeren opvang 800 asielzoekers’


                  Nederland heeft de asielopvang nog steeds niet op orde. In zijn voortdurende zoektocht naar bedden voor asielzoekers stuit staatssecretaris Eric van der Burg op een nieuw probleem: de das.

                  --------

                  oei is dit nu een keuze voor klimaat en behoud van de natuur/de das, of gaan we voor opvang van assielzoekers?

                  Comment


                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1682...-kosten-burger

                    Europarlement stemt in met klimaatwetten: experts voorzien hogere kosten burger

                    STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft dinsdag definitief ingestemd met de klimaatwetten die zorgen voor duurdere vliegtickets, een stijging van de energieprijs en een hogere rekening aan de pomp.

                    „Dit is een cruciale stemming voor het klimaat”, jubelt Eurocommissaris Frans Timmermans. „We zijn nu heel dicht bij de afronding van het Europese klimaatpakket, waarmee we de Europese Unie op weg brengen naar een groene toekomst.”



                    Het Europarlement heeft ingestemd met vijf grote klimaatwetten. Een daarvan regelt een aanscherping van het emissiehandelssysteem (ETS). Een deel van de industrie moet voor uitstoot van broeikasgassen nu al CO2-rechten kopen. Door stapsgewijs rechten uit de markt te halen stijgt de prijs voor uitstoot. Huishoudens en bedrijven merken daar nu al een effect van op hun energierekening: kolencentrales betalen fors voor hun uitstoot.
                    CO2-prijs


                    Dankzij de nieuwe Europese wet worden (gratis) rechten versneld uit de markt gehaald. De CO2-prijs schiet daardoor omhoog. Deze prikkel moet bedrijven verleiden om te kiezen voor vergroening. Uiteindelijk moet het in 2040 zijn afgelopen met de uitstoot.

                    Daarnaast is een ruime meerderheid van het Europarlement akkoord met het plan meer sectoren te laten betalen voor de CO2-uitstoot. Daardoor gaan we vanaf 2027 meer afrekenen voor benzine, diesel en aardgas.

                    De verwachting is namelijk dat het bedrijfsleven de kosten gaat doorbelasten aan huishoudens en automobilisten. Experts verwachten aan de al prijzige pomp een lastenverzwaring van 0,12 tot 0,14 eurocent. Het effect op de energierekening komt in ons land waarschijnlijk neer op 12 cent per kubieke meter aardgas.

                    Duurder ticket


                    Daarnaast is groen licht gegeven voor het plan om luchtvaart binnen Europa vanaf 2026 vol te laten betalen voor CO2-uitstootrechten. Een vliegticket Amsterdam-Barcelona kan daardoor zomaar een paar tientjes duurder worden.

                    Om te voorkomen dat de industrie de EU ontvlucht komt er een CO2-grensheffing. Staalgiganten uit bijvoorbeeld India en de VS gaan daardoor straks een vergelijkbare groene heffing betalen als ze hun producten willen verkopen aan ons. Het Europese bedrijfsleven vreest dat hiermee slechts een deel van het concurrentienadeel is opgelost: voor export naar landen buiten de EU is niets geregeld.

                    Miljardenfonds


                    Om huishoudens op weg te helpen naar groene alternatieven komt er weer een nieuw Europees miljardenfonds. De groene straatprijs valt vooral in Oost-Europa; zo hoopt Timmermans kritische lidstaten over de streep te trekken.

                    Naar verwachting buigen de EU-landen zich volgende week voor de laatste keer over het klimaatpakket. Na hun steun zijn de wetten definitief. Binnen het groene Europarlement was de massale steun geen verrassing. Toch klinken ook daar kritische geluiden. „Ik voorzie dat we straks in 2030 tot de conclusie komen dat we een onhaalbaar bindend doel in de wetgeving hebben gezet”, reageert SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen bijvoorbeeld. „En dan zetten we ons juridisch helemaal klem.”

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7598...aatmaatregelen

                      Geruzie in coalitie om klimaatmaatregelen

                      DEN HAAG - In het kabinet is irritatie ontstaan over plannen van minister Jetten (Klimaat) om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Volgens betrokkenen heeft de D66-bewindsman een ellenlange lijst met ingrepen voorgelegd, waaronder uiterst draconische. Vooral over maatregelen die automobilisten raken klinkt gemopper.

                      Op tafel lag onder andere een plan om de aanschafbelasting op auto’s fors te verhogen, meldt de NOS. Maar dat plan ligt nu al zo goed als in de prullenbak, menen meerdere bronnen. De aanschafbelasting (bpm) is in Nederland immers als fors, zeker in vergelijking met omringende landen.



                      Een ander plan om extra biobrandstof bij te mengen in benzine en diesel ligt minder gevoelig, maar kan evenmin op weinig enthousiasme rekenen. Het jaagt automobilisten namelijk op extra kosten omdat biobrandstoffen duurder zijn. Betrokkenen zien meer heil in het terugbrengen van CO2-uitstoot in de industrie in plaats van in het wagenpark.

                      Bedrijfsleven


                      Volgens de bronnen zijn andere plannen kansrijker. Zo ligt er een voorstel op tafel om de CO2-reductie in de industrie op te schroeven van 1,5 megaton naar minstens 2 megaton, mogelijk zelfs 3,5 megaton. Die reductie moet behaald worden via maatwerkafspraken met grote bedrijven. Minister Adriaansens (Economische Zaken) sloot laatst al zo’n maatwerkdeal met Shell. Meerdere coalitiepartijen zijn hiervoor te porren, melden zij aan De Telegraaf.

                      Ook minder gevoelig ligt een voorstel om subsidies op fossiele brandstoffen af te bouwen, zoals de subsidie op kolen.

                      Het is de bedoeling dat het kabinet uiterlijk volgende week woensdag tot een akkoord komt.

                      Comment


                      • The living planet index van de stand van de natuur in Nederland is al 30 jaar vrij constant. Ze gaan straks 24 miljard weggooien in een bodemloze put. Het kan toch niet waar zijn?

                        Comment


                        • Ja er komen steeds meer geluiden van wetenschappers dat het niet zo slecht is qua stand van de natuur. Hoe kunnen de tegenstellingen qua mening en constatering daar over zo groot zijn onder de deskundigen?

                          Comment


                          • Klimaat en natuur zijn twee verschillende aken, die wel enorm verweven zijn..om te stellen dat er niks aan de hand is..tja. de zomers worden inderdaad niet warmer en in de winter valt en nog een normale hoeveelheid sneeuw.. het zal wel jongens.

                            Comment


                            • klimaatverandering is van alle tijden

                              en het is raar dat Nederland als enige land een andere rekenmethode heeft waardoor we nu niet meer verder kunnen met bouwen en mensen dus straks geen huizen hebben en we helemaal op slot komen te zitten terwijl de rest van Europa gewoon doorgaat,

                              24 miljard door de plee duwen zonder resultaat en een land wat we dan kapot hebben gemaakt , wetenschappers zijn toch niet achtelijk?

                              Comment


                              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...-op-te-brengen

                                Kosten klimaatplannen D66-minister zijn financieel alleen voor hogere inkomens op te brengen

                                D66 wekt met haar plannen de indruk dat de auto nog steeds als luxeartikel moet worden beschouwd voor een kleine elite groep burgers.

                                De uitgelekte plannen van minister Jetten om benzine en benzine-auto’s zwaar te gaan belasten om de transitie naar de aanschaf en gebruik van elektrische auto’s te versnellen, gaan volledig voorbij aan de huidige weinig rooskleurige inkomenssituatie van veel burgers tot en met de middeninkomens. Waarbij ook de toekomstige ontwikkeling van de inflatie nog eens ongewis is.

                                Weliswaar zal volgens die plannen de aanschaf van elektrische auto’s gesubsidieerd worden. Maar feitelijk zal dat niets opleveren voor alle burgers in voornoemde geplaagde inkomensgroepen, die maandelijks ternauwernood bij het huidige prijspeil de financiële eindjes nog aan elkaar kunnen knopen.

                                D66 wekt met haar plannen de indruk dat de auto nog steeds als luxe artikel moet worden beschouwd voor een kleine elite groep burgers, waarvan alleen de groep die het zich financieel kan permitteren, zonder daarvoor al teveel op te hoeven geven, een elektrische auto kan rijden.

                                De tijd van de auto als luxeartikel ligt echter ver achter ons. In de huidige samenleving is de auto gewoon niet meer weg te denken voor de meeste Nederlanders als uiterst noodzakelijk vervoermiddel. Niet alleen voor woon-werkverkeer en andere doeleinden maar ook voor ouderen die moeilijk ter been zijn en een auto nodig hebben om langer zelfstandig zorgbehandelaars te kunnen bezoeken en deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer.

                                Er zullen weinig burgers tegen de noodzakelijke transitie van benzine auto’s naar elektrische auto’s zijn. Maar dan wel een transitie die past bij de financiële mogelijkheden van alle huidige bezitters van benzineauto’s die verleid moeten worden om uiteindelijk te switchen naar een elektrische auto.



                                Iedere transitie kost tijd, geld en is vooral afhankelijk van een slimme aanpak, om een transitie daadwerkelijk ook goed uitgevoerd te krijgen. Voor Nederland houdt dat in dat eerst goed gekeken moet worden hoe de netto inkomsten kant van een grote groep burgers tot en met de middeninkomens zo verbeterd kan worden dat kostenstijgingen vanwege klimaatdoelstellingen en de klimaattransitie door iedere burger betaald kunnen worden en niet alleen door een kleine financiële elite.

                                Het beleid van vier kabinetten-Rutte heeft niet voor niets negatieve gevolgen gehad voor de laagste inkomensgroepen tot de middeninkomens in Nederland. Met alle uitvoeringsgevolgen voor de thans zo noodzakelijke transitie van benzine auto’s naar elektrisch rijden.

                                D66 presenteert vaker mooie plannen waar vooraf goed nadenken over grootschalige uitvoerbaarheid onder alle inkomensgroepen nogal eens te wensen overlaat. Dat gaat ook op voor deze jongste plannen van minister Jetten.

                                Comment


                                • Degenen die klimaatverandering en de negatieve gevolgen daarvan ontkennen zijn de nieuwe corona-wappies.aan het worden.

                                  Mensen kiezen voor de 'feiten' die ze willen horen tegenwoordig.

                                  En de 'feiten' die er voor zorgen dat iedereen kan blijven vliegen zonder schuldgevoel, kan blijven autorijden op fossiele brandstoffen, lekker thuis kunnen stoken zonder dat het veel geld kost, en dagelijks vlees kunnen blijven eten... Dat zijn de 'feiten' die ze kiezen. Het gaat niet om common sense, het gaat om geen gemak willen inleveren en dan maar roepen dat de wetenschap er naast zit.

                                  Comment


                                  • Dan zijn de meeste EU regeringen dus wappies met hun rekenmethodes. Wat is er van die zure regen destijda qua waarheid gebleken?

                                    Comment


                                    • De andere EU-landen hebben per capita een fundamenteel lagere ecologische voetafdruk.. NL zit al op zijn earth overschoot vandaag.. dus is het vrij logisch dat wij strenger moeten 'rekenen' dan bijv Fr. Du. of Esp en Por. Maar oké jongens..met de natuur gaat het prachtig.. bramen, pijpestrootje en brandnetels zat..die zien er toch groen uit, niet waar? En het is toch fantastisch dat tijgermuggen steeds vaker in NL te zien zijn..kom maar op met dat mediterrane klimaat!! Kan die kachel ook langer uitblijven.. HHHH

                                      Comment


                                      • Originally posted by Willy Wonka View Post
                                        Dan zijn de meeste EU regeringen dus wappies met hun rekenmethodes. Wat is er van die zure regen destijda qua waarheid gebleken?
                                        Zure regen is hét voorbeeld waaruit blijkt dat menselijk handelen invloed heeft gehad en ook menselijk handelen de effecten weer heeft kunnen terugdraaien.

                                        Comment


                                        • Originally posted by vuurwants View Post
                                          De andere EU-landen hebben per capita een fundamenteel lagere ecologische voetafdruk.. NL zit al op zijn earth overschoot vandaag.. dus is het vrij logisch dat wij strenger moeten 'rekenen' dan bijv Fr. Du. of Esp en Por. Maar oké jongens..met de natuur gaat het prachtig.. bramen, pijpestrootje en brandnetels zat..die zien er toch groen uit, niet waar? En het is toch fantastisch dat tijgermuggen steeds vaker in NL te zien zijn..kom maar op met dat mediterrane klimaat!! Kan die kachel ook langer uitblijven.. HHHH
                                          de das, wolf, bever etc ja die vinden ons land weer!

                                          Comment


                                          • Gelukkig wel maar geldt dat ook voor tientallen bijen en wespen, vlinders of de wilde bloemen op kalkrijke Limburgse zuid-hellingen, de vele orchideen, biezen, ratelaars etc etc? Uh nou nee...in tegendeel, is maar net hoe je kijkt (of kunt kijken). De lijst met bedreigde soorten is vele malen langer dat een paar succesvoorbeelden zoals de bever, otter of wolf.. En de eerstgenoemde groeit schrikbarend..

                                            Comment


                                            • maar de burgers moeten het betalen, en de burgers krijgen geen woningen, wordt nog wat, zeker als klimaat niet ophoudt bij grenzen en een groot deel vd wereld niets doet

                                              Comment


                                              • Je moet het ze toch nageven daar in Brussel, ze kunnen toch wel wat; ze zijn net zo creatief als ons D66 VVD CDA kabinet, ook zij kunnen zinloos belasting verhogen zonder dat het maar ook maar iets reëel oplevert. Ook zij kunnen grote groepen mensen naar de voedselbank jagen. Chapeau.

                                                Comment


                                                • Burgers en bedrijfsleven zijn ook de vervuilers dus logisch dat die betalen, maar de kiezer kiest duidelijk tegen het stikstofbeleid... en in een democratie heeft de kiezer gelijk

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1730...n-op-de-wereld

                                                    Bioloog Midas Dekkers: ’Er zijn echt veel te veel mensen op de wereld’

                                                    We moeten ’s lands grootste teruggekeerde roofdier tijd gunnen en 90% van ons voedsel komt straks uit hallen met enorme vaten vol schimmels, bacteriën en andere heel kleine organismes. Voor bioloog Midas Dekkers (Haarlem, 1946) is het allemaal niet zo ingewikkeld in het ondermaanse. „De kunst van leven is je aanpassen.”



                                                    ’s Lands kleurrijkste bioloog heeft een jubileum te vieren. Hij speelt een halve eeuw gitaar, minstens een uur per dag. „En ik breng er nog steeds helemaal niets van terecht.”

                                                    Vanwaar dan die volharding?

                                                    „Omdat het ook heel leuk kan zijn om iets te doen waarvan je zeker weet dat je er nooit goed in zult worden. Ben je gelijk van alle ambities verlost. Dat geeft rust, je weet dat het toch niks wordt. Ik struikel nog over precies dezelfde maat als vijftig jaar geleden.”

                                                    Midas Dekkers wil er maar mee zeggen: een mens doet er verstandig aan om z’n beperkingen te kennen. Hij had eigenlijk natuurkundige willen worden. Raketten bouwen en zo. Maar daar was hij naar eigen zeggen te dom voor.

                                                    Er zijn zorgen over de natuur, de wolf staat onder druk, laatste rondje voor de bruine kroeg… U heeft leukere tijden gekend.

                                                    De tijden zijn zoals ze zijn, en de kunst van leven is om je daaraan aan te passen. Met de natuur en de bruine kroeg gaat het tot mijn leedwezen slecht, maar met de wolf gaat het goed en dat stemt mij vrolijk. Het is wel het uur van de waarheid voor de wolf

                                                    In Afrika vreten cheeta’s, luipaarden en leeuwen impala’s op en wat overblijft is voor hyena’s en gieren. In Nederland doodt een wolf tien schapen en laat ze liggen. Dat heeft toch niets met ecologisch evenwicht te maken?

                                                    Hoe kun je nu al evenwicht verwachten? Die wolf is er net! Het feestje is nog niet eens begonnen. Het dier is als bezoeker koud aangekomen, staat een beetje onwennig om zich heen te kijken, heeft z’n territorium nog niet gevonden, loopt soms door woonwijken. De wolf heeft zijn jas nog niet eens uitgedaan.”

                                                    Volgens u houden wolven niet van schapenvlees. Waarom zetten ze hun tanden er dan in?

                                                    De hondenbrokken van een wolf heten reetjes, niet schapen. Maar het is als met een vos in een kippenhok. Door dat gefladder bijt dat diertje om zich heen. Zo’n hok is niet natuurlijk, een schapenkudde op de hei ook niet. Daar raken wolven opgewonden van.”

                                                    „Een volstrekt onnatuurlijke toestand, die anderhalve eeuw mogelijk is geweest omdat er geen wolven waren. Wij Nederlanders geven het Wereld Natuur Fonds geld om de tijger in India te redden. Dat roofdier vreet regelmatig een mens op. Dat kan ons kennelijk niet schelen, want dat is lekker ver weg.”

                                                    Johan Derksen durft in Grolloo niet meer met zijn labradoodle naar het bos, omdat het beest op een schaap lijkt.

                                                    Nou, dan is er toch iets dat hij niet durft, hahaha. We moeten als mensen gewoon accepteren dat we niet heer en meester zijn over onze huisdieren.”

                                                    „Als je een poes hebt, moet je op de koop toe nemen dat hij af en toe met een vogeltje in de bek thuiskomt. Als je een hond loslaat in het bos, moet je accepteren dat hij een lammetje kan pakken of zelf door een ander beest wordt gegrepen.”

                                                    „Veel van de vogeltjes die door poezen worden opgevreten zijn óók niet natuurlijk. We zetten er huisjes voor in de tuin en geven ze te eten, waardoor de echt wilde vogels minder leefruimte overhouden. Wat zich in je tuin afspeelt is per definitie een onnatuurlijke aangelegenheid.”



                                                    De bekendste biologen van Nederland: Maarten ’t Hart, Midas Dekkers, Freek Vonk. Voelt u zich thuis in dat rijtje?

                                                    „Er zijn duizenden manieren om mensen natuurbesef bij te brengen. De één doet het enthousiast, misschien iets te enthousiast. De ander doet het bedachtzaam, misschien iets te bedachtzaam, om niet te zeggen: chagrijnig.”

                                                    Midas Dekkers bereikt een groot publiek door meeslepend over dieren te schrijven, Freek Vonk door er soms letterlijk bovenop te duiken.

                                                    „Als ik krokodil was, zou ik liever met een filosofische bioloog te maken hebben dan met een bioloog die op mij springt. Ik ben van de school waarin bewonderend naar de natuur wordt gekeken. Genieten, met eerbied.”

                                                    „Ik zie de laatste jaren dat de natuur steeds vaker te gelde wordt gemaakt als consumptieartikel. Een vogel kan verdomme niet rustig broeden of er wordt een camera in z’n nest gedouwd. Dat moet jij eens bij de buurvrouw flikken, maar de mensen vinden het prachtig om naar te kijken. Als ze zelf door de natuur lopen, zien ze geen ene moer. Het bedroeft mij zeer dat natuur entertainment wordt.”

                                                    In het vertrek dat niet zou misstaan op de universiteit van Oxford steekt een opgezet aapje guitig uit boven het hoofd van woordkunstenaar drs. P.

                                                    Als student was u vertaler van dierenencyclopedieën. Was het woord altijd net zo belangrijk als het levende wezen?

                                                    Van de 10 miljoen diersoorten zijn er 9.999.999 die zonder een woord uit te brengen een buitengewoon interessant en zinvol bestaan leiden. Het leven is per definitie belangrijker dan het woord, maar het woord is mijn gereedschap. Ik ben ambachtelijk ingesteld. Schrijven is knutselen met woorden. Vind ik heerlijk.”

                                                    U had een bordje voor het raam met daarop het woord ’boekmaker’. Daar kwamen verkeerde types op af.

                                                    „Ik zat in zo’n prachtig Haarlems steegje letterlijk achter het raam. Achter een bureau met een typemachine. Als je dan zo’n bordje voor het raam hebt, worden mensen inderdaad op verkeerde gedachten gebracht.”

                                                    „Ik had een droom die nog steeds niet is waargemaakt. Wilde écht boekmaker zijn. Zelf een tekst bedenken, schrijven, zetten, drukken, inbinden, verkopen. Het hele proces. Dat had ik mezelf tot doel gesteld. Is er tot op heden niet van gekomen.”

                                                    Over kinderen gesproken… ’Schoolgymnastiek is kindermishandeling’, zei u. Hoe kan het dat een mens zo’n intense hekel heeft aan lichamelijke opvoeding en sport?

                                                    „Als iemand wil sporten, gaat-ie z’n gang maar. Maar dat je kinderen van hun vierde tot hun achttiende dwingt tot lichamelijke handelingen, daar ben ik een fel tegenstander van. Gymnastiek hoort net zo min op scholen thuis als pimpampetten of welke zinloze bezigheid dan ook.”

                                                    Volgens u is ’gezond mens’ een even onzinnig begrip als ’gezonde lantaarnpaal’. U gelooft niet in een gezonde geest in een gezond lichaam?

                                                    „’Gezonde geest in een gezond lichaam’ is een uitspraak van Juvenalis uit de Romeinse oudheid. Juvenalis was schrijver, maar vooral satiricus, grappenmaker. Ooit heeft iemand zijn uitspraak letterlijk genomen en op dat misverstand is het gymnastiekonderwijs gebouwd.”

                                                    „De oude Grieken deden aan gymnastiek, de oude Romeinen nog een beetje voor publiek vermaak en daarna is er ruim anderhalf duizend jaar geen gymnastiek geweest. Er was geen sport. Fantastisch!”

                                                    „Sport is pas halverwege de 19e eeuw herontdekt door de Pruisen, omdat ze het nationalisme hadden uitgevonden. Landen gingen elkaar bevechten en de legers waren bijeengeraapte zooitjes van boerenzonen, die in plaats van hooivorken geweren in de handen kregen gedrukt. Die legers moesten professioneler.”

                                                    „Kinderen kregen gymnastiek op school zodat ze later als lenige soldaten het leger in konden. Lekker soepel kanonnenvoer. Met die flauwekul zitten wij nu nog steeds opgescheept.”

                                                    „De sportschool… De enige school waar je niks leert. Er is één goede reden om te sporten: er lol in hebben. Maar ze moeten geen flauwekul verkopen. Niet zeggen dat sport verbroedert. Als iets niet verbroedert

                                                    Hoe meer een mens beweegt, hoe meer brandstof hij nodig heeft. ’Als we 90% van ons eten in de fabriek maken, redden we wellicht de aarde’, zegt u.

                                                    Ik denk – en dat heeft nog niet iedereen in de gaten – dat 90% van het eten straks uit de fabriek moet komen. Uit hallen met enorme vaten vol schimmels, bacteriën en andere heel kleine organismes waar zelfs Lenie ’t Hart geen medelijden mee kan hebben. Daar haal je eiwitten, koolhydraten en vetten uit. Kan de voedselindustrie er een smakelijk hapje van maken. En dan de overige tien procent op de oude ambachtelijke biologisch verantwoorde manier produceren.”

                                                    Nederlandse boeren zijn de besten en voeden grote delen van de wereld.

                                                    Als je zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk eten wilt maken, dan zijn we de absolute kampioenen. Het is alleen de vraag of dat je doel moet zijn

                                                    Als je de veeteelt verplaatst naar minder ontwikkelde landen zijn de koeien niet beter af.

                                                    Pas nadat wij de boel totaal uit de hand hebben laten lopen, gingen we nadenken over dierenwelzijn. We kunnen niet terug naar de tijd waarin mens en dier als het ware hand in poot samenleefden

                                                    Kinderen krijgen is biologisch het stomste wat je kunt doen’, zegt u. Daar denken imams en andere religieuze kopstukken toch anders over. Is geboortebeperking niet verreweg het beste middel tegen klimaatverandering?

                                                    Ja, geboortebeperking is een ideale oplossing voor alle mogelijke problemen. De beste pil tegen corona is de anticonceptiepil. Dat soort pandemieën krijg je als je met veel te veel mensen op elkaar zit. Probleem nummer 1: er zijn echt veel te veel mensen op de wereld. Probleem nummer 2: niemand doet er wat aan

                                                    Uw laatste boek gaat over menselijke rassen

                                                    Als je racisme wilt bestrijden, zul je toch eerst moeten weten wat een ras is. Arnon Grunberg schreef er een artikel over in NRC. Hij haalde ras, soort, jodendom en dna allemaal door elkaar. Als hij dat stuk van hem in een biologieles had ingeleverd, zou hij van mij de zwaarst mogelijke onvoldoende hebben gekregen

                                                    Hoe kun je over racisme praten als je niet weet wat een ras is?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X