Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nu wij hier nog met de wolven, maar ja de PVV met Graus als dierenliefhebber houdt dat tegen

    Comment


    • Ja die bereikt meer dan de Partij vd Dieren

      Comment


      • Vele grote bedrijven vertrekken uit Nederland vanwege de vele klimaatregels, geen goede tendens.

        Comment


        • En giga hoge energieprijzen,

          Gasputten dicht gooien in Groningen giga fout vd overheid.

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9001...et-vastgelopen

            Honderden klimaatactivisten Extinction Rebellion blokkeren A12 Den Haag: verkeer compleet vastgelopen

            DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) blokkeren zaterdag de A12 en andere wegen in de hofstad. Het gaat in totaal om enkele honderden betogers, ziet een verslaggeefster van het ANP. Volgens de ANWB is het verkeer rond Den Haag compleet vastgelopen.

            © ANP

            Politieagenten houden demonstranten van Extinction Rebellion tegen bij de ingang van de tunnelbak van de A12 Utrechtsebaan.




            XR demonstreert om onvrede te uiten over zogenoemde fossiele subsidies, ofwel belastingvoordelen aan bedrijven die stimuleren om fossiele brandstof te gebruiken. De politie liet eerder weten dat de eerste aanhoudingen inmiddels zijn verricht. Om hoeveel mensen het gaat, kon een woordvoerder niet zeggen.

            Verkeer richting Den Haag kan de A12 vermijden en omrijden vanaf het Prins Clausplein via de A4, N14 en N44, meldde Rijkswaterstaat eerder zaterdag. ANWB laat weten dat het verkeer rond Den Haag is „compleet vastgelopen” door de demonstratie. De verkeersdienst ziet files op de A4 en de N14, wegen die door Rijkswaterstaat werden aangeraden als omrijroute. Ook op de A12 zelf staat het vast.

            Aanhoudingen XR-demonstranten A12



            Betogers die als eerste de weg opgingen en daarmee als initiatiefnemers worden gezien van het plegen van strafbare feiten, zijn aangehouden. Ze worden overgebracht naar het hoofdbureau van politie om het overtreden van de Wet openbare manifestaties.



            XR-activisten die daarna nog de weg opgingen worden weliswaar ook aangehouden, maar niet overgebracht naar het politiebureau. Zij worden overgebracht naar het stadion van ADO Den Haag, zegt de woordvoerder. Bij eerdere betogingen door XR gebeurde dat ook, waarna zij hun weg konden vervolgen vanaf daar.

            Eerder zaterdag had de gemeente Den Haag op X laten weten dat de blokkade-acties van XR verboden zijn. „De Laan van Reagan en Gorbatsjov is beschikbaar om te demonstreren.”



            „Wanneer de politiek faalt, is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig. Daarom blokkeren wij vandaag de A12! De tijd van wachten is voorbij”, motiveerden de betogers zaterdag op X nog eens hun actie.

            Comment


            • kan dat tuig nu niet eens een x gearresteerd, beboet en vervolgd worden, zoveel schade voor de rest van Nederland en men doet er maar niets tegen, gekmakend, en ze bereiken er 0,0 mee, of wegknuppelen

              Comment


              • Ze hebben ook een busje vernield

                Comment


                • wanneer worden die mensen eens vervolgd voor hun jarenlange vele overtredingen en de schade op ze verhaald van oa politie inzet, vernieling materialen, derving inkomsten ondernemers daar etc etc?

                  Comment


                  • Voor het eerst in jaren stijgt de uitstoot van bedrijven: luchtvaart bereikt hoogste niveau ooit




                    Na zeven jaren van forse dalingen is de uitstoot van grote bedrijven in 2024 gestegen, zegt de Nederlandse Emissie-autoriteit. Voor de luchtvaart gaat het zelfs om een record.

                    Er is vorig jaar zoveel meer gevlogen dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart op het hoogste niveau ooit is uitgekomen.

                    Luchtvaartmaatschappijen proberen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door biobrandstoffen te tanken, maar die wegen niet op tegen het toenemende aantal vluchten, meldt de Nederlandse Emissie-autoriteit (NEa).

                    De uitstoot van de luchtvaart is met 17 procent gestegen tot 3,1 miljoen ton CO2. Overigens worden niet alle Nederlandse vluchten meegeteld. “Het betreft alleen de vluchten binnen Europa”, licht directeur Mark Bressers van de NEa toe. Juist verre vluchten zijn slecht voor het klimaat.

                    Na zeven jaren daling, nu meer uitstoot
                    De NEa houdt ook van andere sectoren de uitstoot bij en signaleert een trendbreuk. De 330 grote bedrijven die hun uitstoot moeten rapporteren hebben namelijk méér uitgestoten dan in 2023. Deze stijging van 1,8 miljoen ton CO2 volgt op zeven jaren van forse dalingen, met alleen in 2021 een lichte stijging na het eerste covid-jaar.
                    Wat betekent dit? Het zal alleen maar lastiger worden om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Welke extra maatregelen klimaatminister Sophie Hermans neemt, wordt binnenkort duidelijk bij het verschijnen van de Voorjaarsnota.

                    Een tegenvaller voor Hermans is dat de subsidiegesprekken met de grote vervuilers niet goed verlopen. Slechts vijf van de vijftien grootste uitstoters van Nederland liggen op koers voor zulke ‘maatwerkafspraken’, liet zij de Kamer weten.

                    Wat gebeurt er nu de productie weer groeit?
                    Dat de uitstoot van de industrie vorig jaar is gestegen, komt vooral doordat Tata Steel meer staal heeft geproduceerd dan een jaar eerder – toen lag één van de hoogovens stil voor onderhoud. Verder hebben olieraffinaderijen iets minder uitgestoten en de chemische industrie iets meer, zegt de NEa.

                    Na twee jaren van forse krimp door de gascrisis, komt de productie van de industrie weer op gang. Bressers: “Het is de vraag of het bedrijven lukt om bij een hogere productie minder broeikasgassen te gaan uitstoten. Zij moeten innoveren en minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken.”

                    Maar bedrijven stellen groene investeringen uit, bijvoorbeeld vanwege de krapte op het elektriciteitsnet. Ook klagen zij over de hoge stroomprijzen. Vanuit Brussel riep Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) op tot een lagere energiebelasting om te kunnen concurreren met China en de Verenigde Staten. Enkele chemiebedrijven hebben al sluitingen in Rotterdam aangekondigd.

                    Dunkelflaute: minder energie uit zon en wind
                    Opvallend is dat de uitstoot van de Nederlandse energiesector in 2024 vrijwel gelijk was aan het jaar ervoor. Voor een deel komt dit door de zogeheten dunkelflaute, een periode met veel bewolking en weinig wind, aan het einde van het jaar. Kolen- en gascentrales hebben toen meer productie gedraaid.

                    De cijfers van de NEa gaan over de Nederlandse bedrijven die onder het emissiehandelssysteem van de Europese Unie vallen. Om CO2 te mogen uitstoten, moeten zij over rechten beschikken, die waarschijnlijk steeds duurder worden. Dit prijskaartje moet bedrijven stimuleren om schoner te produceren.

                    Industrie wil CO2 opslaan onder de Noordzee
                    Het betreft bijvoorbeeld chemiebedrijf Dow Chemical, kunstmestproducent Yara en de energiebedrijven. “Maar ook minder bekende bedrijven, zoals kleine steenfabrieken. Samen zijn ze goed voor de helft van de CO2-uitstoot in Nederland”, zegt Bressers. Volgens de nieuwe cijfers gaat het om ruim 63 megaton CO2.

                    De grootste industriële bedrijven verwachten pas de komende vijf jaar hun uitstoot flink te kunnen verminderen, zegt Bressers. Daarvoor moet de opslag van CO2 in oude gasvelden onder de Noordzee op gang komen. “De makkelijke oplossingen voor verduurzaming zijn uitgeput. Nu komen de duurdere investeringen eraan.”

                    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-ec...oit~b71738a9a/

                    Comment


                    • ja de bevolking groeit en wil genieten en consumeert, het is niet meer dan logisch

                      Comment


                      • Prima dat de c02 uitstoot omhoog gaat want dat is goed voor de natuur.

                        Comment


                        • Klimaatcrisis leidt tot fikse toename van hooikoorts


                          De wereldwijde klimaatcrisis, die door de grootste regeringspartij PVV stelselmatig ontkend wordt, heeft vele onverwachte verrassingen in petto. Zoals een fikse toename van hooikoortsklachten. Onderzoeksbureau Nivel, dat de hoeveelheid pollen in de lucht meet om mensen te kunnen waarschuwen voor de nare gevolgen, merkt dat het hooikoortsseizoen nu vroeger begint dan de samenleving gewend is. Artsen constateren dat de gevolgen ook heviger zijn.

                          Volgens Allergie Centra Nederland is het aantal mensen dat kampt met hooikoortsklachten de laatste jaren toegenomen van zo'n 10 procent naar wel een kwart van de bevolking. Dermatoloog Folkert Blok van ACN verklaart tegenover de NOS:

                          "Er zijn klimatologische veranderingen, maar het kan ook aan voeding of chemicaliën liggen." Ook zou het zo kunnen zijn dat mensen zich sneller met klachten melden bij de huisarts. Toch ziet hij klimaatverandering als de belangrijkste oorzaak. "Het belangrijkste is toch wel dat het geleidelijk warmer wordt", zegt Blok. Daardoor beginnen bomen eerder te bloeien, waardoor er eerder overlast ontstaat. "Je ziet een trend dat het elk jaar een heel klein beetje verschuift."

                          https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...van-hooikoorts

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/19...t-meer-dan-beu

                            Deelnemers roepen op tot harde aanpak rel-activisten
                            Uitslag Stelling: ’XR-protest meer dan beu’

                            De acties van Extinction Rebellion (XR) roepen veel weerstand op bij een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. De meesten zijn de wegblokkades meer dan beu. Afgelopen zaterdag was het weer raak op de A12 in Den Haag.

                            De roep om een harde aanpak van rel-activisten wordt steeds luider: 98 procent van de stemmers is voor. „Zonder pardon flink bestraffen! Dat ’tuig’ wordt elke keer met veel te veel tolerantie (nauwelijks) aangepakt”, klinkt het. En: „De wet is duidelijk, en moet ook zo toegepast worden. Ze begaan gewoon een strafbaar feit, en hier moet dan ook gewoon een consequentie aan vast zitten”, stelt een andere deelnemer.

                            Het chagrijn over XR zit ’m niet zozeer in de klimaatdemonstraties, maar in de type acties met wegblokkades. „Ze mogen demonstreren maar niet op de snelwegen. Kies plaatsen die daar bestemd voor zijn. Nu worden mensen die moeten werken tegengehouden. En de politie heeft wel andere belangrijke taken te verrichten dan het wegslepen en verwijderen van demonstranten”, meent iemand.



                            Het politieoptreden tegen XR-acties wordt door het gros van de deelnemers overwegend als ’slap’ betiteld. „Er zijn genoeg manieren om dit de kop in te drukken, maar we houden het maar op ’pappen en nathouden’, klinkt het. Toch zien respondenten wel in dat de aanpak van rel-activisten ook beperkt wordt door beleid van lokale overheden. Alhoewel velen ook het voorbeeld van de ’blokkeer-Friezen’ van stal halen; 15 Friese actievoerders werden tot een taakstraf veroordeeld nadat zij eerder een bus met anti-Zwarte Piet betogers op de A7 hadden tegengehouden. Waarom werden de Friezen wel aangepakt en komen rel-activisten van XR er zo makkelijk vanaf, is een terugkerende vraag in de reacties van deelnemers.



                            Sommige respondenten hebben ook oog voor het slopende werk van politiemensen die worden ingezet om klimaatactivisten telkens van de weg te slepen en komen met aanbevelingen: „Het moet bijzonder frustrerend zijn voor agenten om te zien dat relschoppers in ’no time’ weer moeten worden vrijgelaten. Ze moeten meteen bekeurd worden. Geen identificatie, dan net zolang vastzetten totdat ze zich bekendmaken. Iedere keer dat ze weer opgepakt worden de boete verhogen. En dan graag een deel in de ’politiepot’ storten. De enige manier om deze figuren te treffen is hen in de portemonnee te raken!”

                            Velen vinden dat overlastgevende XR-demonstranten een loopje nemen met het demonstratierecht. „Het demonstratierecht wordt misbruikt, gegijzeld door een kleine groep onverbeterlijke raddraaiers. De rechtstaat moet zichzelf verdedigen door keihard op te treden tegen dit uitschot”, stelt iemand voor. Het gros van de deelnemers zijn de blokkade-acties van Extinction Rebellion meer dan beu. Deze respondenten hebben er geen moeite mee als het demonstratierecht wordt ingeperkt.



                            Enkele deelnemers kunnen nog wel enig begrip opbrengen voor de intenties van de XR-betogers. Zo stelt één van hen: „Iedereen snapt dat de wereld moet veranderen maar op hun manier werkt het juist averechts. Eerst moet er voldoende stroom voor iedereen beschikbaar zijn voordat het gebruik van brandstoffen verminderd kan worden.”

                            Comment


                            • Klimaatcrisis: temperaturen in Europa stijgen verder, droogte neemt toe

                              De afgelopen maand was de warmste maart sinds de metingen in 1940 zijn begonnen, maakt de Europese klimaatwaakhond Copernicus bekend. Het was ook de droogste. Dat laatste heeft direct gevolgen voor de natuur. Er braken in de maand maart in Nederland meer natuurbranden uit dan in heel het jaar 2024. Vorig jaar beleefde Europa het warmste jaar uit de gemeten geschiedenis. Het poolijs is verder gesmolten dan ooit tevoren.

                              De gemiddelde temperatuur bedroeg 6,03 graden. Dat is 2,41 graden hoger dan in het gemiddelde in de periode 1991-2020. Het was overigens niet overal droog, sommige gebieden werden juist getroffen door een overvloed aan water en beleefden hun natste maartmaand.

                              NRC meldt:

                              Met name in Oost-Europa en Zuidwest-Rusland werden hogere temperaturen dan normaal gemeten. Buiten Europa was de temperatuur het hoogst boven het gemiddelde op de Canadese Arctische Eilanden en in de Baffinbaai, tussen Canada en Groenland.

                              De grootste regeringspartij in Nederland, de PVV, ontkent het bestaan van de klimaatcrisis.

                              https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ogte-neemt-toe

                              Comment


                              • https://www.ad.nl/economie/waarom-ex...isch~a5ec9cdb/


                                PREMIUMWinterpenen bij Ekoplaza © Hollandse Hoogte / ANP

                                Waarom excelleert Denemarken in biologisch eten, maar blijft Nederland ver achter? ‘Wij zien het niet als exotisch’


                                Denemarken en Nederland hebben veel gelijkenissen. Toch is één ding opvallend anders: Denen kiezen massaal voor biologisch eten, wij niet. Wat doen zij wat wij niet doen? Kenners leggen uit, en opvallend: het antwoord voert deels naar de Tweede Wereldoorlog.

                                Nederland en Denemarken zijn allebei grotendeels vlak, er is veel water en er zijn groene weides. Beide landen zijn zeer geschikt voor intensieve landbouw, wat ook volop gebeurt.

                                Maar het grote verschil: Denemarken is wereldkampioen biologisch eten, maar Nederland bungelt in die ranglijst al jaren hopeloos onderaan. Vier op de tien pakken melk die de Denen kopen is biologisch, net als 55 procent van de wortels en meer dan 65 procent van de bananen. Van alle aankopen in de Deense supermarkt is ruim 12 procent biologisch.

                                Voedselschaarste


                                Dan de Nederlandse situatie. Slechts 3 procent van wat Nederlanders eten is biologisch geteeld, een percentage dat al jaren blijft steken, aldus onderzoek van denktank Questionmark.

                                Ook wordt maar 4 procent van alle Nederlandse landbouwgrond gebruikt voor biologische voedselproductie. Alleen landen als Polen, Bulgarije, Ierland en Malta blijven ook hangen onder de 5 procent. De Europese doelstelling is ambitieuzer; voor 2030 moet 25 procent van het landbouwareaal worden gebruikt voor biologische productie. Nederland heeft die ambitie al verlaagd naar 15 procent. ,, De doelstelling is een politieke ambitie en is niet wettelijk bindend”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Denemarken zit echter al op 14 procent, Oostenrijk zelfs al op 26 procent.

                                Katja Logatcheva, marktonderzoeker van de Wageningen University & Research (WUR), zoekt de verklaring in de historie van de Nederlandse landbouw. ,,Nederland had in de oorlog te maken met voedselschaarste en de afspraak was: dat nooit meer. We werden zeer succesvol in het produceren van voedsel, ook geholpen door onze vruchtbare grond.’’

                                Nederland had bovendien een uitgebreid netwerk van rivieren, havens en later Schiphol, waardoor we al dat voedsel ook gemakkelijk konden afvoeren naar het buitenland. ,,Pas jaren later kwam de aandacht voor biologisch en duurzaam, maar toen waren wij al heel goed in het produceren van regulier voedsel. Dat succes belemmert om nu om te schakelen.’’

                                Gezonder


                                Biologische producten worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen geproduceerd, en er komt ook geen kunstmest aan te pas. Dat scheelt veel broeikasuitstoot en volgens aanhangers is biologisch ook gezonder.

                                Waarom hebben de Denen daar meer aandacht voor? Vraag het aan Paul Holmbeck, die in Denemarken 25 jaar directeur was van Organic Denmark, een samenwerking van biologische organisaties, die nu wereldwijd als voorbeeld wordt gezien.

                                Het was geen kwestie van zwaaien met een toverstaf, maar een proces van de lange adem, vertelt de voormalig Amerikaans lobbyist en journalist, die voor de liefde naar Denemarken verhuisde en werd gegrepen door het probleem toen de crèche van zijn kinderen te weinig geld had voor biologische hapjes.
                                Paul Holmbeck © Paul Holmbeck
                                Een wat afgezaagd antwoord: maar de sleutel was samenwerking. Het lukte bijvoorbeeld om alle politieke stromingen van biologisch te overtuigen. ,,De wat meer rechtse partijen wilden de kleine boer beschermen, voor andere partijen ging het juist om natuur en klimaat. Uiteindelijk kon iedereen zich vinden in de boodschap.’’

                                Toen de Deense overheid eenmaal had besloten dat het biologisch als prioriteit zag, nam het als eerst zelf maatregelen. In Denemarken is 60 procent van de voeding in ziekenhuizen, kindercrèches en verpleeghuizen biologisch. ,,Ouders zien hun kinderen op de opvang biologisch eten, en denken: misschien moeten we het thuis ook eens gaan doen.’’

                                De Denen zijn er bovendien trots op dat hun eten lokaal wordt geproduceerd. Dat wordt jaarlijks gevierd tijdens Økodag, oftewel de ‘dag van de dansende koeien’. Gezinnen en hun ouders komen in groten getale kijken naar het nationale evenement, dat plaatsvindt op boerderijen. De eerste editie in 2005 trok 10.000 bezoekers, inmiddels zijn het er 200.000 (op een bevolking van 6 miljoen).

                                Supermarkten


                                In Denemarken slaagden ze er in om supermarkteigenaren te overtuigen, al kostte dat jaren. Er kwam een miljoenenfonds dat het werk van Organic Denmark financierde. Supermarkten werden geholpen bij een biologische strategie. Biologische producten werden zichtbaar gemaakt, er kwam veel variatie en aanbod. ,,Niet één pak biologische melk, maar de helft van het aanbod. Dan wordt bio niet meer als iets speciaals gezien.’’

                                Volgens Holmbeck doen Nederland en andere Europese landen niet de investeringen om biologisch, samen met retailers en overheid, echt groot te maken. Al is het ook niet zo dat hier helemaal niks gebeurt. Het bedrag dat Nederlandse consumenten per supermarktbezoek aan biologisch besteden kwam vorig jaar uit op 5,51 euro, een stijging van 32 procent, aldus cijfers van Yougov (voorheen GfK).

                                Een deel van die omzetstijging komt door wat brancheorganisatie Bionext ‘duwtjes op de winkelvloer’ noemt. ‘Kies voor biologische avocado’s en bespaar een douchebeurt van 3 minuten’, is een voorbeeld daarvan. Als deze vorm van reclame wordt ingezet, stijgt de verkoop van biologische producten gemiddeld met 20 procent. Plus nam de zichtbare maatregel door alle zuivel van het huismerk biologisch te maken. Albert Heijn geeft ‘premium’-klanten 10 procent korting op biologisch.

                                Minder keurmerken


                                Marktonderzoeker Logatcheva ziet dat in succesvolle landen als Denemarken, maar bijvoorbeeld ook Zwitserland, een bepaalde trots bestaat voor lokaal geproduceerd voedsel. ,,Daar zijn ook minder keurmerken: het is biologisch of niet. Hier zijn vaak meer keurmerken.’’

                                Samen met 31 experts deed Questionmark aanbevelingen: supermarkten zouden bijvoorbeeld een concreet doel moeten stellen en biologisch groter inkopen. Holmbeck vanuit Denemarken: ,,Beschouw bio niet als een exotisch product. Het is voor iedereen, dus zorg voor serieus aanbod.’’

                                Comment


                                • Originally posted by theo1 View Post
                                  Prima dat de c02 uitstoot omhoog gaat want dat is goed voor de natuur.
                                  niet als het teveel is,

                                  Comment


                                  • Originally posted by Frans Cats View Post

                                    niet als het teveel is,
                                    zolang we nog onder de 2000ppm blijven is er niks aan de hand en gemiddeld is het nu rond de 375 ppm.
                                    Last edited by theo1; 2 weeks ago.

                                    Comment


                                    • nou ik ben geen klimaat volger qua groenlinks activisten, maar dat het niet in orde is in bepaalde delen is me wel duidelijk, alleen er zijn geen oplossingen direct voor die helpen die het waard zijn, we zitten vast aan die uitspraak van de rechter en de EU regels dat is het punt

                                      en dat vele andere grote landen er niets aan doen.

                                      Waarom is CO2 niet goed voor de aarde?
                                      Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer. Dit zijn allemaal gevolgen van de uitstoot van CO₂.

                                      Comment


                                      • Om te beginnen zonder c02 is er geen leven mogenlijk op aarde. Het is nog altijd niet bewezen dat c02 de aarde opwarmt dit zijn nog steeds aannames.
                                        Bij meer c02 uitstoo vergroend de aarde en men zegd bij een groenere aarde koelt de aarde af.

                                        Comment


                                        • Zes feiten en fabels over de klimaatverandering

                                          Naar aanleiding van de klimaatconferentie in Parijs het klimaatdebat weer volop los. Nog zo vaak weerklinkt het woord 'maar' in die discussie. Want is het wel zo erg als wetenschappers beweren?

                                          Naar aanleiding van de klimaatconferentie in Parijs het klimaatdebat weer volop los. Sommige bezwaren hebben we inmiddels al een keer teveel gehoord.

                                          Wanneer er gevaar dreigt, kan je twee dingen doen: meteen in actie schieten, of, als dat ingewikkeld is en het gevaar nog veraf lijkt, allerlei drogredenen bedenken waarom het al bij al nog wel meevalt. Dat is vast één van de redenen waarom in het klimaatdebat nog zo vaak het woord 'maar' weerklinkt: het zal allemaal wel, en we zijn natuurlijk geen fan van die gekke Amerikaanse sceptici, maar hier en daar blijft de twijfel toch hangen. Bij deze een poging om daar wat aan te doen.

                                          Maar... is dit eigenlijk niet allemaal volstrekt natuurlijk?

                                          Van dit voorbehoud bestaan er vele varianten. Het klimaat verandert, ja, maar dat is altijd zo geweest. CO2 is van alle tijden, en het is op onze planeet ooit veel warmer geweest. En waarom horen we nooit wat over de zon zelf? Laten we met die laatste beginnen: het is evident dat de aarde zonder de zon niet zou opwarmen, maar uit directe satellietmetingen blijkt dat de hoeveelheid warmte die de zon ons toezendt in de afgelopen decennia niet is toegenomen, terwijl de temperatuur dat wel deed. Een atmosferische verandering die wel gelijke tred houdt met die stijging is die van het CO2-gehalte. Dat is nu hoger dan het in een miljoen jaar geweest is, wat zorgt voor een aanzienlijk broeikaseffect: warmte van de zon die anders weer de ruimte in zou verdwijnen wordt op aarde vastgehouden. Dat is al eerder gebeurd, aan het einde van de IJstijden bijvoorbeeld, maar dat wil niet zeggen dat het wel meevalt: dat ging steevast gepaard met grote natuurrampen, migraties en het uitsterven van soorten. Bovendien stijgen het CO2-gehalte en de temperatuur vandaag aanzienlijk sneller dan ze dat in het verleden doorgaans deden.

                                          Maar... het weer wordt eerder wisselvalliger dan warmer.

                                          De voorspelde opwarming is een gemiddelde opwarming, en betekent dus niet dat het overal de hele tijd warmer zal zijn dan vroeger. Mogelijk zelfs integendeel: als de stijgende temperatuur er bijvoorbeeld voor zou zorgen dat de Atlantische Golfstroom, die warm water naar het noordoosten voert en zo een milderende invloed heeft op de temperaturen in Europa, zou stilvallen, dan zou het hier zelfs aanzienlijk kouder kunnen worden. Maar over het algemeen geldt dus dat het weer op een bepaalde dag moeilijk aan de opwarming kan worden toegeschreven – weer is nu eenmaal variabel. Dezelfde stelregel hanteren klimatologen onvermoeibaar bij extreem weer, zoals tropische stormen: het is onmogelijk om een dergelijke gebeurtenis onomstotelijk aan de klimaatverandering te koppelen. Wel voorspellen de meeste modellen dat zulke fenomenen algemener zullen worden. De opwarming voegt namelijk energie toe aan onze atmosfeer die tot krachtigere luchtverplaatsingen kan leiden. Bovendien maakt de stijgende zeespiegel kuststeden kwetsbaarder voor overstromingen.

                                          Maar... met computermodellen kan je alles bewijzen.

                                          Nog een klassieker. Dat wetenschappers de temperatuur meten, tot daartoe. Dat ze CO2-gehaltes afleiden uit oude ijslagen: vooruit dan maar. Maar die computermodellen waarmee ze hun rampscenario's vormgeven, hoe betrouwbaar zijn die? Allereerst: de temperatuur van de toekomst kan men niet meten uiteraard. Ze ligt zelfs nog niet vast, want we weten nog niet in hoeverre de mensheid in de komende decennia eindelijk haar leven betert. Niettemin krijgen klimatologen voortdurend de vraag om te voorspellen wat er zal gebeuren als we niets doen en wat er dan moet geschieden om dat onheil af te wenden. Daar uit het blote hoofd op antwoorden is zelfs voor experts bijzonder moeilijk, gezien de grote hoeveelheden beschikbare data en de soms verrassende wisselwerking tussen verschillende klimaatfenomenen. Dus laten ze het geavanceerde giswerk aan de computer over: alles wat we vandaag denken te weten wordt gecombineerd in een model met duidelijke uitgangspunten, dat vervolgens berekent hoe de toekomst er onder de gegeven omstandigheden zou kunnen uitzien. Geen zelfvervullende voorspelling, maar goede wetenschap.

                                          Maar... de wetenschappers zijn het ook niet eens.

                                          Wetenschappers zijn het zelden met elkaar eens. Zelfs in disciplines zonder maatschappelijke repercussies waarin maar een dozijn vorsers actief zijn wordt er vaak volop gediscussieerd over schijnbare details. Dat komt omdat wetenschappers niet alleen gemotiveerd zijn om de waarheid te achterhalen, maar ook als de beste beseffen hoe moeilijk dat is. Dus wordt er over alle aspecten van de bijzonder ingewikkelde klimatologische voorspellingen vol overgave gediscussieerd. Dat betekent echter niet dat het met het klimaat nog alle kanten uit kan: over het feit dat de planeet opwarmt door het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer, dat wij daar in belangrijke mate toe bijdragen, en dat dat voor enorme problemen zou kunnen zorgen, bestaat wel degelijk een consensus. Dat archeologen nog discussiëren over welke oude Egyptenaar precies de opdracht gaf om de piramides van Gizeh te bouwen betekent niet dat het net zo goed aliens kunnen geweest zijn.

                                          Maar... waren de stijgende temperaturen de afgelopen jaren niet stilgevallen?

                                          Neen: die indruk blijkt grotendeels het gevolg van de imperfecte manier waarop er voorheen gemeten en gerekend werd. Daarover hebben we hier voor de zomer al eens geschreven (https://eoswetenschap.eu/artikel/kli...voor-leven-zee). In dat artikel kan u ook lezen over El Niño, het weerfenomeen dat er voor zorgt dat het dit jaar, naar alle waarschijnlijkheid het warmste sinds het begin van de metingen, voor het eerst gemiddeld een volle graad warmer was dan eind negentiende eeuw, voor de grootschalige industrialisatie. Waarmee we dus al halfweg zijn richting de twee graden extra die nu als streefdoel gesteld worden.

                                          Maar... die twee graden, dat is toch totaal arbitrair?

                                          De toezeggingen die de landen die volgende week naar Parijs komen al deden zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde tot 2°C de beperken. Maar zijn we echt zoveel veiliger als de aarde 2°C opwarmt in plaats van 3°C? En wat bij 2,1°C, of 1,9 °C? Die vraag legden we voor aan oceanograaf en klimaatspecialist John Shepherd (Universiteit van Southampton), die meewerkte aan verschillende rapporten over de klimaatopwarming. “Zoals de meeste doelstellingen of drempels – denk aan minimumleeftijden of snelheidsbeperkingen – is die waarde enigszins arbitrair. Ze is echter niet totaal van de pot gerukt: hoe warmer, hoe meer problemen, en er zijn denk ik goede redenen om aan te nemen dat het aanzienlijk lastiger wordt eens we boven de 2°C uitstijgen. Vergelijk het met een boei die aangeeft op welke diepte de rotsen beginnen: met wat geluk raak je er ook met een diepere boot doorheen, maar je neemt wel het risico om op de klippen te lopen. Zo'n doelstelling is dus best bruikbaar om dit proces op gang te trekken en de stijging af te remmen, ook als we ze nipt niet halen. En blijkt dat we eronder kunnen blijven, dan is dat nog beter, natuurlijk.”

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14...t-miljoenen-op

                                            Column Marianne Zwagerman
                                            Wie klimaatfeiten levert krijgt een fooi en een trap na; fictie levert juist miljoenen op

                                            Marcel Crok, de best ingevoerde klimaatjournalist van Nederland, kreeg een schamele 150 euro voor zijn poging om deelnemers aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat de waarheid te vertellen. Namelijk dat de klimaatcrisis veel minder ernstig is dan wordt voorgespiegeld, dat Europa economisch afglijdt door bezopen klimaatbeleid en dat er volgens de officiële statistieken helemaal geen toename is van orkanen en overstromingen.


                                            Crok onderbouwt zijn stellingen met stukken van het VN-klimaatpanel IPCC, maar werd door de organisatie achteraf in een factcheck weggezet als leugenaar. Terwijl Crok op zijn eigen site aantoont dat juist de directeur van het KNMI onwaarheden vertelt bij het Burgerberaad. ‘Er is maar één logisch eindoordeel,’ zegt Crok. ‘Een opmerking die bij burgers het gevoel van urgentie over klimaatverandering kan verminderen, moet hoe dan ook weerlegd worden. Daarmee is het failliet van het Nationaal Burgerberaad Klimaat bezegeld.’

                                            Crok herhaalt daarmee bijna letterlijk wat professor Waterveiligheid Matthijs Kok zei: ‘Dat de risico’s op overstromingen afnemen, in plaats van toe, is een boodschap die veel van mijn collega’s op de universiteiten niet graag horen, omdat daardoor de noodzaak van CO2-reductie minder groot lijkt.’

                                            Sociale vooruitgang?


                                            Wie kritische vragen stelt of onwelgevallige feiten deelt, wordt uitgesloten van het maatschappelijk debat. Wie de dogma’s herhaalt krijgt miljoenen, lof en een rode loper tot in het Catshuis.

                                            Zo kreeg Milieudefensie in 2022 ruim acht miljoen euro subsidie in het kader van de ‘versterking maatschappelijk middenveld’ en ‘sociale vooruitgang’. Tussen 2016 en 2023 ontvingen ze in totaal 54 miljoen euro belastinggeld. Wat kregen we daarvoor terug? Rechtszaken tegen Shell en Albert Heijn – bedrijven die zorgen voor brandstof en boodschappen. Noem dat maar sociale vooruitgang: we zijn te arm om te tanken en boodschappen te doen door de klimaatgekte die deze bedrijven op enorme kosten jaagt.

                                            Aan de pomp afrekenen


                                            Shell werd met het propaganda-geld onder druk gezet om te ‘vergroenen’. We weten hoe dat afliep: Shell moest ruim een miljard euro afboeken op de divisie hernieuwbare energie, die ondermeer terreurturbines op zee bouwde. Weet je wie deze dure flop betaalt? U. En ik. Aan de pomp

                                            De overheid subsidieert de aanval op onze levensstijl: miljoenen voor klimaatactivisten, een fooi voor de criticus. Terwijl klimaatactivisme structureel wordt beloond, wordt de gewone burger steeds verder beperkt. Nu zijn zelfs wandelevenementen afgelast vanwege stikstof. Alsof wandelen ook al een bedreiging is voor de natuur!

                                            Ze haten ons om de vrijheid


                                            Boeren en wandelaars worden neergezet als milieucriminelen. Intussen mag de advocaat van Volkert van der G., die samen met hem boeren aanklaagde, opdraven bij de borrels van het ministerie van Landbouw. Als dát geen signaal is over de politieke kleur van onze ambtenarij, weet ik het ook niet meer.

                                            Ze haten ons. Niet omdat we vervuilen, maar omdat we vrij willen zijn. Omdat we zelf willen kiezen waar we lopen, wat we denken. Omdat we weigeren schuld te voelen voor het feit dat we bestaan.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2146...chten-afgelast

                                              Stikstofslot zet streep door wandelplannen: 150 tochten afgelast

                                              Den Haag - Stikstof tart niet alleen boeren, bouwers en bedrijven maar ook doodgewone wandelaars. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn afgelopen jaar maar liefst 150 wandeltochten afgeblazen als gevolg van het stikstofbeleid.

                                              © ANP / HH

                                              Beeld ter illustratie




                                              Terwijl het kabinet al maandenlang broedt op maatregelen om uit het stikstofslot te komen en hierover in het kabinet nog geen belangrijke keuzes voor maatregelen zijn gemaakt, proberen lokale overheden de stikstofcode mede te kraken tijdens sessies in het Catshuis.

                                              De VNG heeft daarvoor een paar plannen op tafel gelegd, zoals een grens waaronder voor vergunningen geen stikstoftoets nodig is, een stevig landelijk pakket én een gebiedsgerichte aanpak om rondom stikstofgevoelige natuurgebieden maatregelen te kunnen nemen. „En dat laatste is nodig”, meldt VNG-directeur Albert Vermuë.



                                              „Teveel woningbouwprojecten lopen door het ontbreken van een deugdelijke aanpak voor dit onderwerp vertraging op. Zelfs 150 wandeltochten werden afgelopen jaar afgelast om die reden. Geen tijd te verliezen dus”, aldus Vermuë, die een boekje open doet over de laatste Catshuis-sessie.

                                              Nieuw stikstofpakket samengesteld



                                              De verwachting is dat het kabinet komende weken een nieuw stikstofpakket samenstelt, zo heeft landbouwminister Femke Wiersma eerder al aangegeven. Gekeken wordt onder meer naar het aanpassen van wet- en regelgeving en (pijnlijke) maatregelen -bijvoorbeeld rondom stikstofgevoelige natuurgebieden- op korte en langere termijn. Hierbij wordt duidelijk dat boeren, industrie en de mobiliteitssector ’moeten gaan leveren’.

                                              Gesprekken over ingrepen lopen echter stroef, wist De Telegraaf eerder al te melden. Verwacht wordt dat niet alleen het kabinet, maar ook de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB hierover komende tijd knopen moeten doorhakken. Het gaat dan vooral om welke maatregelen op korte termijn genomen kunnen worden om de vergunningverlening weer op gang te krijgen. Hierbij liggen allerlei keuzes voor: van het aanpassen van het veevoer, het mogelijk maken om te stoppen als boer tot het verplaatsen van boerderijen, extensiveren, het plaatsen van technische innovaties in stallen, tot het versneld verduurzamen van de industrie.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9091...e-is-geen-grap

                                                ’Wanneer pakken ze die club kleuters nou eens aan?’
                                                Verbijstering na ‘zieke actie’ Extinction Rebellion over aanval met boterzuur: ‘Dreigen met terrorisme is geen grap’

                                                AMSTERDAM - Er wordt verbijsterd gereageerd op een ‘grap’ van Extinction Rebellion (XR), dat aangaf zaterdag in winkels in het hele land aanvallen met boterzuur uit te voeren. De milieuradicalen gaven donderdag toe dat de aankondiging, die tot veel beroering en zelfs kamervragen leidde, een lolletje was.

                                                © ANP / HH

                                                Er wordt verbijsterd gereageerd op een ‘grap’ van Extinction Rebellion (XR), dat zei zaterdag in winkels in het hele land aanvallen met boterzuur uit te voeren.




                                                We zijn inmiddels ruim een week voorbij 1 april, maar de mededeling om in veel Nederlandse steden met het gevaarlijke boterzuur te strooien, zou zijn verstuurd op de internationale dag om mensen in de maling te nemen.

                                                Weinigen kunnen de humor van de actie in zien. ,,Wat een zieke actie van XR”, zegt Kamerlid Ingrid Michon van de VVD verontwaardigd. Ze had eerder op de dag kamervragen voorbereid voor minister Van Weel van Justitie en Veiligheid. ,,Dreigen met een terroristische actie is géén grap. Wanneer pakken we deze club kleuters nu eens aan?”
                                                Partijen willen XR keihard aanpakken



                                                Kamerlid Emiel van Dijk van de PVV wil dat XR ‘keihard wordt aangepakt’. ,,Als ze het toch in hun hoofd halen!”, hield hij een slag om de arm of het echt een geintje zou zijn. ,,We moeten de veiligheid van het winkelend publiek garanderen. Verbied dit soort bijeenkomsten. Dit zijn géén demonstraties!”



                                                De BBB had zich eveneens heel boos gemaakt over de aangekondigde actie. Dat het nu als 1 april-grap wordt afgedaan doet volgens Kamerlid Marieke Wijen-Nass ‘niets af aan het feit dat ze dit in Naaldwijk al gedaan hebben en dat de dreiging alleen al, meer dan fout is’. ,,Als je op Schiphol de ‘grap’ maakt dat je een bom hebt, pakken ze je ook op”, voegt ze toe.

                                                © Regio15

                                                De actie in Naaldwijk werd ’stank sabotage actie’ genoemd. De radicale klimaatgroep liet eerder via X weten dat het nooit de bedoeling is dat mensen onwel werden.



                                                In Naaldwijk raakten eind januari tal van mensen onwel nadat klimaatextremisten van XR de vloeistof in een kledingwinkel van H&M hadden gegooid. De zaak moest worden ontruimd en gesloten. Meerdere mensen werden behandeld door gealarmeerd ambulancepersoneel. Boterzuur, ook wel butaanzuur genoemd, kan leiden tot flauwvallen, onwelwordingen, hoofdpijn, misselijkheid en irritatie van luchtwegen, huid en ogen.

                                                Opvallend is dat meerdere gemeenten in de val trapten. En daarmee een inkijkje gaven in hoe ze zouden reageren als het verzoek om het gevaarlijke boterzuur rond te strooien in het kader van een demonstratie, daadwerkelijk gedaan zou worden.

                                                Eindhoven: ondernemers hebben ’ook een eigen rol’



                                                De gemeente Eindhoven benadrukte in een brief dat ondernemers ‘ook een eigen rol hebben’, en gaf ze tips, zoals ‘direct spoelen met water als het op de huid of in de ogen komt’. En: ‘Breng mensen die ermee in contact zijn gekomen zo snel mogelijk naar buiten’.

                                                De gemeente Gouda adviseerde haar ondernemers in een brief ‘zich voor te bereiden’ op de demo, door middel van ‘deurbeleid of beveiliging’. ,,U moet zelf een risico-afweging maken en maatregelen treffen’, zo legde de gemeente de bal vooral neer bij haar ondernemers.

                                                Fractievoorzitter Jan de Koning van Leefbaar Gouda vindt dat zijn gemeente te ver is gegaan met dat advies naar ondernemers toe. ,,Buiten alle proporties”, zegt hij. ,,Ondernemers horen bij gevaar, net als burgers, beschermd te worden door politie en handhaving.”

                                                Op kosten gejaagd



                                                Gemeenten hebben al kosten gemaakt. In Leidschendam, waar de aanval zou worden ingezet bij winkelcentrum Mall of the Netherlands, werd zelfs een kort geding aangespannen om de milieuradicalen te stoppen. Dat zou vrijdag dienen bij de rechtbank.

                                                De fractievoorzitter van Leefbaar Gouda vindt dat als er daadwerkelijk sprake is van een grap - waar hij nog zijn twijfels over heeft - de kosten moeten worden verhaald. ,,En als dat lastig is omdat XR meer een beweging is dan een organisatie, moet het maar verhaald worden op de ‘grappenmaker’ die het bericht de wereld in heeft geholpen. Onze gemeente is op kosten gejaagd, eigenlijk de hele driehoek met politie en justitie erbij. Er zijn scenario’s uitgewerkt, veel manuren aan besteed.”

                                                ’Nooit de bedoeling’



                                                De radicale klimaatgroep liet eerder via X weten dat het nooit de bedoeling is dat mensen onwel worden, naar aanleiding van het incident in Naaldwijk. ,,We zijn hier erg van geschrokken, en bieden onze excuses aan alle betrokkenen aan”, luidde de reactie toen. XR zei destijds de actie te onderzoeken ‘om herhaling in de toekomst te voorkomen’.

                                                Comment


                                                • Wacbt maar tot de NAVO top, dan zal er keihard opgetreden worden

                                                  Comment


                                                  • Dan zal men eerst het cellentekort moeten oplossen

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X