D66, CU, PvdA waren naast VVD ook meerdere malen in de regeringenđ
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Klimaat/natuur
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/75...anger-rendabel
âZonnepanelen niet langer rendabelâ
Laten we elkaar niet voor de gek blijven houden met allerlei verkrampte mogelijkheden om nog iets uit je zonnepanelen te halen, zegt lezer Johan Sijtsema.
Zonnepanelen zijn voor velen per saldo (voorlopig) onrendabel geworden. Met een terugverdientijd van 16-20 jaar heb je 2 ĂĄ 3 nieuwe omvormers nodig, onderhoud etc. Tel uit je winst, zeker als je ook nog een thuisbatterij moet aanschaffen. Bovendien wil je geen dagelijks âhuishoudboekjeâ bijhouden wanneer je wat moet opladen/aanzetten. Niet afschaffing salderingsregeling/subsidie (was bekend) is het probleem, maar het overleveren van zonnepaneelhouders aan energieleveranciers. De verzwegen oncontroleerbare hoge terugleveringskosten (mede ter financiering energietransitie) zorgen ervoor dat zonnepanelen voor consumenten hun waarde (veelal) hebben verloren. Komt bij dat energieleveranciers zonnepanelen zelf kunnen aansturen (aan-/uitzetten). Als consument verlies je hiermee ook de controle over je eigen zonnepanelen. De politiek had de consumenten moeten beschermen, maar keek wederom weg.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/85...arde-realiteit
Hoofdredactioneel commentaar
Doorgeslagen klimaatambities van kabinet lopen vast in harde realiteit
Nederland is er een meester in om het braafste jongetje in de Europese klas te zijn. Verzint Brussel nieuwe regels, dan stapelt Den Haag er bijna altijd nog een paar bovenop. Zo is het ook gegaan met de Europese CO2-heffing die vervuilende industrie moet betalen. Nederland kent daar bovenop een nationale CO2-belasting waardoor bedrijven hier meer betalen dan in de landen om ons heen. Terwijl we met zân allen dezelfde klimaatdoelen zeggen na te streven.
De CDA-fractie probeerde deze nationale CO2-heffing afgeschaft te krijgen, met steun van coalitiepartijen PVV en BBB. Maar de twee andere coalitiegenoten, VVD en NSC, stemden tegen deze motie waardoor er geen meerderheid voor was. De VVD zegt zich weliswaar zorgen te maken over het ongelijke speelveld voor onze industrie, waardoor we bedrijven het land uit jagen. Maar concreet ingrijpen zit er blijkbaar niet in.
Doorgeslagen klimaatambities
Op alle fronten lopen doorgeslagen klimaatambities vast in de harde realiteit. Onze CO2-belasting is te hoog, we betalen meer energiebelasting en een veel hogere netwerkbijdrage dan in de rest van Europa en ons stroomnet zit overvol waardoor ondernemers en bouwprojecten tegen grenzen aanlopen.
Het land regeren via moties is niet ideaal. Maar er zal toch Ăets moeten gebeuren om te voorkomen dat fabrieken sluiten en de industrie haar investeringen stillegt. De coalitie zal het er snel over eens moeten worden wat de beste aanpak is.
Comment
-
door het groene klimaat beleid van de regeringen met de VVD, D66, CU, CDA en PvdA zijn de kosten giga opgelopen mede omdat het vd EU moest onder leiding van Timmermans
en terwijl we eten dat het effect nihil is
en dan moeten tekorten daardoor ergens vandaan komen
wel ff de juiste feitelijke weergave vuurwantsjegeen flauwekulletjes
- 1 like
Comment
-
Wat zijn overheidsheffingen?
De overheid rekent een heffing over de energie die je verbruikt. Deze heeft de overheid in het leven geroepen om je te stimuleren zuinig om te gaan met energie. De heffing wordt ook wel energiebelasting genoemd.
-----------------
kortom groene politiek die bedoeld is minder energie te verbruiken, dat moet linkse klimaatmensjes juist aanspreken
Comment
-
Vuurwants reageert vaak kortzichtig en zonder kennis, zonder feiten vanuit emotie..
1. VVD zit niet tientallen jaren in de regering, sinds 2010 smaen met oa CDA, PvdA, D66 en CU en nu net in nieuw kabinet met BBB, PVV en NSC maar dat is nog niet verantwoordelijk voor dit punt nu. In 2021 was het een PvdA-VVD regering met de linkse klimaatactivist en oud Greenpeace man Samson aan de macht. In 2006 geen VVD, maar PvdA met CDA en CU. De hele jaren 90 zat de PvdA in het kabinet waaronder 2 kabinetten onder PvdA premier Kok. Dus niets tientallen jaren VVD.
2. de energiebelasting is een groene klimaatmaatregel die men heeft genomen onder druk van groen EU beleid wat opgetuigd is door de klimaatpaus en pvdA man Timmermans die nu in de 2e kamer zit om de door hem mede veroorzaakte ellende qua kosten voor huishoudens door zijn klimaatbeleid wat ons als land is opgelegd te verdedigen, en die belasting is bedoeld om mensen juist minder energie te laten gebruiken wat goed is voor het klimaat
3. Kiezers stemmen allemaal anders en ze hebben juist niet gestemd voor die groene maatregelen, hooguit Groenlinks, D66 stemmers met geld en wat PvdA en Dierenpartij stemmers. Dat groene beleid is via de EU over ons heen gestort is en met name door VVD en D66, CDA en CU regering op ons los gelaten.
- 1 like
Comment
-
Fetishsex reageert vaak kortzichtig en zonder kennis, zonder feiten vanuit emotie...
1. VVD zit sinds 1994 in de regering, uitgezonderd Balkenende IV (2007-2010). Dus de afgelopen 30 jaar, was 27 jaar met VVD. Waarvan 13 jaar als grootste partij.
2. Klimaatregelingen in de EU komen niet tot stand door Ă©Ă©n man (Frans Timmermans). Het voorstel komt van de Europese Commissie, het Europese parlement doet daar zijn plasje over. Dat zijn 720 mensen, allemaal democratisch gekozen verspreid over 27 verschillende landen.
3. Immigratie en Asiel was het belangrijkste thema bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen, niet klimaat. Ruim 3 miljoen van de stemmen ging naar partijen die klimaat en groene maatregelen belangrijk vonden. Dat is wellicht niet de meerderheid, maar op 10 miljoen mensen die hebben gestemd is het niet niks. En voor hen was het wél het belangrijkste onderwerp.
Comment
-
Dus inderdaad wel EU die het bepaalt voor de Ned regering en klimaatbeleid is juist dus mede VVD regeringen uitgevoerd, ter afschuw vd VVD kiezer en dat klimaat etc geen punt 1 is bij de kiezer zegt dus iets dat veel kiezers niet op dat klimaatbeleid zitten te wachten anders was edn Groennlinks D66 en PvdA al tig jaar heel groot moeten zijn.
Kiezers willen een veilig en betaalbaar goed leven, en worden gek van die dure klimaatregels die ook nog eens weinig effect hebben op het klimaat maar wel op hun portemonnee. En nu ook nog belazerd worden met zonnepanelen, elektrische autos en warmtepompen.
En helaas is de VVD samen met D66 etc daar mede verantwoordelijk voor omdat ze vadt zitten aan die EU wetgeving en uitsoraak stikstofrechter. VVD is onder wettelijke druk een groene partij geworden, en links heeft nooit zo n pro klimaatbeleud gevoerd.
En Timmermans was zeker wel de architect daarvan in de EU en dacht ff premier te worden, maar zelfs een fusie met Groenlinks zorgde er niet voor dat hij de verkiezingen kon winnen. Dat zegt genoeg, ze weten niet wat hun achterban wil, ja een bepaald deel wat geld heeft en die klimaatregelingen wel kunnen betalen. Maar de arbeider, uitkeringsgerechtigden zijn daar weg, voelen zich in de steek gelaten of horen domweg niet meer bij deze partijen qua idealen.
En nu weer een interne machtsstrijd wie de leider moet worden en met welk programma. Links had nu bij deze mafklappersregering en klimaatsituatie moeten oogsten, tegenovergestelde gebeurt....
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...moniakuitstoot
Bedrijven krijgen tientallen miljoen voor vermindering ammoniakuitstoot
Den Haag - Fabrieken die veel stikstof uitstoten krijgen tientallen miljoenen euroâs van het kabinet om dit terug te dringen. Het kabinet stelt âŹ54 miljoen aan subsidie beschikbaar aan Rockwool, OCI en Fibrant om de uitstoot van ammoniak in de industrie te verlagen, zo maakt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) donderdag bekend.
© ANP/HH
De productielocatie van kunstmeststoffenfabrikant OCI in Geleen.
Dankzij deze subsidie kunnen deze bedrijven investeren in geavanceerde technieken, zoals wassers, waarmee zij hun ammoniakuitstoot aanzienlijk verminderen. Dit initiatief maakt deel uit van de eerder aangekondigde aanpak piekbelasting industrie en draagt bij aan een duurzamere en schonere basisindustrie, zo is het plan.
Met deze subsidieregeling wordt een jaarlijkse stikstofreductie van 216.000 kilo gerealiseerd. In totaal helpt deze aanpak de basisindustrie om meer dan 30% van de ammoniakuitstoot terug te dringen. De steun van de overheid stelt bedrijven in staat om noodzakelijke verduurzamingsstappen te zetten en hun impact op het milieu te verkleinen.
Subsidie
âDe industrie is onmisbaar in Nederland. Met deze subsidie helpen we bedrijven om hun ammoniakuitstoot fors terug te dringen, bovenop de wettelijke verplichtingen. Dit is een goed voorbeeld van hoe industrie en overheid samen kunnen werken aan schonere productieprocessen Ă©n een leefbare omgeving. Stikstofreductie, verduurzaming en een sterke industrie kunnen op deze manier hand in hand gaanâ, meldt minister Hermans.
De regeling is specifiek gericht op maatregelen die niet wettelijk verplicht zijn voor de industrie, maar die wel een grote bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Bedrijven konden zich inschrijven via een tender, de subsidies werden toegewezen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan âde meest kostenefficiĂ«nte en effectieve plannen.â De geselecteerde projecten moeten uiterlijk in 2028 zijn afgerond.
Duurzame toekomst
Hermans meldt wel dat er te weinig geld beschikbaar is om alle aanvragen te financieren. âDaarom onderzoekt het ministerie de mogelijkheden om deze aanpak voort te zetten. Het kabinet blijft zich inzetten voor een effectieve reductie van stikstofuitstoot en ondersteunt bedrijven bij de noodzakelijke transitie naar een duurzamere toekomst.â
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3460...te-beinvloeden
Brussels lobbyschandaal dijt uit: âEuropese Commissie subsidieerde naast milieuclubs ook bedrijven om beleid te beĂŻnvloedenâ
Brussel - Het Brusselse lobbyschandaal dijt uit: de Europese Commissie subsidieerde naast milieuclubs ook bedrijven om het beleid te beĂŻnvloeden.
© ANP / HH
Beeld ter illustratie: Ursula von der Leyen (l) en Antonio Costa.
Dat zou blijken uit nieuwe documenten die de Commissie heeft gedeeld met het Europees Parlement. De Telegraaf onthulde in januari details uit geheime contracten waaruit blijkt dat de milieulobby subsidiegeld ontving om onder andere Europarlementariërs te beïnvloeden en zo groene voorstellen van de Commissie door te drukken.
Sindsdien heeft de commissie begrotingscontrole van het Europarlement niet stilgezeten. Inmiddels is er een kleine selectie van 9.000 andere subsidiecontracten onderzocht, daaruit blijkt dat zelfs bedrijven belastinggeld hebben gekregen om te lobbyen in Brussel.
Scheiding der machten in het geding
âDe documenten laten zien dat de Commissie niet alleen ngoâs, maar ook bedrijven financiert die aan activiteiten doen waarbij de scheiding der machten in het geding komtâ, bevestigt NSC-EuroparlementariĂ«r Dirk Gotink. Hij is lid van de commissie begrotingscontrole en maakt zich al langer zorgen over de omstreden subsidiestromen. âDit roept opnieuw fundamentele vragen op over hoe Europese subsidies gebruikt worden in Brussel en de hoofdsteden.â
Het Nederlandse onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) heeft de geheime contracten, die vertrouwelijk zijn gedeeld met de EuroparlementariĂ«rs, kunnen inzien. FTM ontdekte onder andere dat de Duitse landbouwcoöperatie BayWa miljoenensubsidies heeft ontvangen en dat er met de Commissie is afgesproken dat het bedrijf âhet bewustzijn onder beleidsmakers zou vergrotenâ over âbeperkende regelgevingâ die zijn commerciĂ«le doelen zou âbelemmeren.â
Europarlementariër in verlegenheid gebracht
CSU-Europarlementariër Monika Hohlmeier is daardoor in verlegenheid gebracht. De Duitse politica was tijdens debatten zeer fel op de subsidies naar milieuclubs. Maar FTM ontdekte dat Hohlmeier naast haar royale EU-salaris nog eens 75.000 euro vangt als lid van de raad van commissarissen van BayWa.
âHet mag volgens de regels, maar dit soort nevenfuncties passen wat ons betreft niet bij het mandaat van een EuroparlementariĂ«râ, reageert Gotink kritisch.
BBB-Europarlementariër Sander Smit heeft onlangs formeel bezwaar aangetekend tegen de Brusselse subsidiepot die een hoofdrol speelt in het lobbyschandaal. Eurocommissaris Piotr Serafin (Begroting) heeft eerder aan De Telegraaf laten weten dat hij gaat ingrijpen tegen de omstreden lobbydeals.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/44...nzinnig-beleid
Column Marianne Zwagerman
Ingenieurs bouwden dit land, ecologen breken het weer af; Nederland verzuipt in onzinnig beleid
Mijn overgrootouders hoorden in 1882 bij het kleine clubje pioniers dat uit Friesland en West-Friesland naar de zojuist drooggemalen Horstermeerpolder trok, om de vruchtbare grond om te vormen tot de groentetuin van Het Gooi. Hardwerkende tuinders, die samen met de buurboeren voedsel maakten op de grond die was veroverd op de natuur. Nederland in het klein.
Nu zijn bijna alle boeren en tuinders er verdwenen. De polder viel voor een kwart in handen van Natuurmonumenten, kreeg het Natura 2000-stempel en werd omgebouwd tot moeras. Sappige weilanden met koeien en schapen, akkers met spruitjes en boerenkool veranderden in een natte wildernis vol knutten, muggen en riet. Ontoegankelijk, verboden voor mensen. Nederland in het klein, als de Groene Maffia wint.
Nederland was helemaal geen land, als onze voorouders het water niet hadden bestreden. Ze bouwden dijken en gemalen, pompten polders droog, joegen de zee terug, legden rivieren om, groeven kanalen en bouwden dorpen en steden in wat ooit een zompig moeras was. Ingenieurs bouwden dit land, ecologen breken het weer af.
Schikken naar het water
Het vorige kabinet besloot dat wij het water niet meer mogen sturen. Nee, het water moet zélfsturend worden. Wij moeten ons schikken naar het water, in plaats van andersom; het WBS in ambtenarentaal (Water en Bodem Sturend beleid). Het huidige kabinet heeft dat wel een beetje afgezwakt naar RHWB (Rekening Houden met Water en Bodem) maar de gevolgen zijn alsnog desastreus, blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De helft van de 1 miljoen huizen die woonminister Mona Keijzer wil bouwen kan er niet komen zonder aanvullende (dure en ingewikkelde) maatregelen en bijna een kwart miljoen huizen kan helemaal niet gebouwd worden.
Dit wordt een bestuurlijke ramp vergelijkbaar met stikstof, waarschuwen TU-Delft ingenieurs Ties Rijcken en Friso de Zeeuw. âEr komt,â zeggen zij: âEen imposante beleidsmachinerie op gang. Water-reoriĂ«nterende ambtenaren en kennisinstellingen werken aan een borgingskalender, afwegingskaders en een maatlat groene en klimaatadaptieve gebouwde omgevingâ. Dat klinkt als een nachtmerrie, ook nog eens gebaseerd op een enorme denkfout en nodeloze paniekzaaierij.
Moed en lafheid
De waterveiligheid wordt in Nederland namelijk alleen maar beter, zegt professor waterveiligheid Matthijs Kok in ambtenarenblad Binnenlands Bestuur. De risicoâs op overstromingen nemen de komende dertig jaar af in plaats van toe, zegt hij, âmaar dat is een boodschap die veel van mijn collegaâs op de universiteiten niet graag horen omdat daardoor de noodzaak van CO2-reductie minder groot lijkt.â
Bovendien doen ambtenaren net alsof er niet al acht miljoen huizen in Nederland staan, veelal onder de zeespiegel. Ze willen geen nieuwe huizen in diepe gebieden, maar op dat soort plekken staan in Nederland al honderdduizenden huizen. âAls de zeespiegel stijgt en de neerslag toeneemt, zijn maatregelen nodig voor het hele gebied, daar verandert een woonwijk meer of minder niets aan,â zeggen Rijcken en de Zeeuw. Bovendien is er juist in het lage, dichtbevolkte deel van Nederland vrijwel nooit serieuze wateroverlast door hevige regenval, omdat de waterbeheersystemen uitstekend functioneren.
Nederland is gebouwd op moedige mensen, maar verzuipt in beleid van laffe angstzaaiers met slechte argumenten.
Comment
-
Voor een gedeelte geef ik je gelijk, maar dat komt met name doordat alle waarschuwingen uit het verleden totaal genegeerd zijn. Het gevolg zal zijn dat de kosten van klimaatschade in de toekomst alleen maar zullen verveelvoudigen. De mensheid is en blijft maar een ernstig dom volkje.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...kabinetsbeleid
Energiereus Eneco trekt stekker uit nieuw windpark Noordzee: âGevolg van desastreus kabinetsbeleidâ
Amsterdam - Opnieuw een tegenvaller voor groene stroom in Nederland. Energieproducent Eneco trekt zich terug uit de bieding voor een volgend windpark op zee. Dat is âin de huidige vormâ financieel niet meer rond te krijgen, aldus het bedrijf. Ook het Zweedse Ărsted stapt uit en ziet meer kansen in andere landen.
© ANP/HH
Energieproducenten Eneco en Orsted staken uitrol van windparken op Noordzee.
De branchekoepel wijt dit aan âdesastreus kabinetsbeleidâ. âTien, vijftien jaar ging het wĂ©l goed.â
In september dit jaar staat de inschrijving op de tender voor het offshore windproject op de rol voor verschillende locaties op de Noordzee: IJmuiden Ver Gamma-A, IJmuiden Ver Gamma-B en Nederwiek I-A. Die hebben elk een capaciteit van 1 gigawatt.
Eneco heeft twee miljoen Nederlandse huishoudens als klanten evenals 40.000 zakelijke klanten. Het Rotterdamse concern heeft ruime traditie opgebouwd op zee, en belangen in vier windparken: het Prinses Amaliawindpark, Luchterduinen, Borsele III/IV en Norther voor de Belgische kust. Het onderzocht met het grote Deense Ărsted of de inschrijving financieel uit kan.
Kosten blijven struikelblok
Het Rotterdamse Eneco had precies een jaar geleden al besloten om niet deel te nemen aan de tender voor de offshore windparken IJmuiden Ver Alpha en Beta. Eneco wees toen op de gestegen kosten, onzekerheid over elektriciteitsprijzen en gebrek aan vraag bij hoge rentes.
âDit is ontzettend jammer. We geven al jaren aan dat dit soort projecten op zee zonder betere voorwaarden voor ondernemingen financieel niet meer uit kan voor bedrijven. Daar is niet naar geluisterd, nu zie je het resultaatâ, zegt Jan Vos, directeur van brancheverening NWEA.
Ook Shell zet rem op windturbine
Zweden besloot in november 2024 om dertien windenergieprojecten in de Oostzee te stoppen. Shell meldde een maand later voorlopig af te zien van nieuwe investeringen in windparken op zee.
Bij de vorige tender schreven nog maar drie bedrijven zich in voor vier beschikbare kavels op de Noordzee om er windturbines te plaatsen. âIn de jaren daarvoor waren het altijd acht tot tien bedrijven. Een enorme krimp en de situatie is alleen maar verslechterd. Vooral door de aanpak van dit kabinetâ, aldus Vos.âHoge uitgaven per kavel op zee
Bij de biedingen dienden de energiemaatschappijen, die meestal in combinaties dingen naar een kavel, aan veel milieuvoorschriften te voldoen en ook nog extra kapitaal in het bod aan te bieden.
Maar dat kan financieel niet meer, zegt Vos. Sinds corona zijn de kosten van zware materialen zoals funderingen en wieken enorm gestegen. Tegelijkertijd is de rente hoog: de financiĂ«le lasten blijven jaren doordreunen. âHet was geen geheim dat de aanbieders er vrijwel niets op verdienden, ze zaten er vaak ideologisch in, met minder CO2-uitstoot en ook om de onafhankelijkheid van energie in Nederland te versterken.â
Te weinig vraag naar duurzame energie
Maar de vraag naar groene energie is niet erg gestegen. âOmdat de industrie niet op grote schaal overgaat op groene stroom. En hoe komt dat? Omdat het kabinet bedrijven daartoe niet verplicht. Ja, dan is dit de uitkomst.â
Of meer partijen uitvallen voor windparken, wil Vos niet zeggen. âAlle bedrijven houden de kaarten tegen de borst.âGrote gevolgenâ
De ingreep heeft grote gevolgen. âHet missen van deze kans is eeuwig zonde. Wind op zee is voor Nederland de belangrijkste bron voor energiezekerheid en energie onafhankelijkheidâ, meldt Marco Kuijpers, directeur grote offshore projecten bij netbeheerder TenneT. Dat sluit de windparken op zee met grote kabels aan op installaties op land.
TenneT bouwt op de Maasvlakte verbindingen die 6 gigawatt aan capaciteit hebben, maar kijkt naar meer landen. âWe zien in Europa dat de interesse van investeerders voor wind op zee afneemt. We moeten het vertrouwen behoudenâ, aldus Kuijpers.
Afboeking $1,7 miljard op project bij VS
Ărsted heeft een dertigtal projecten op zee. Het concern moest recent een groot aantal afschrijvingen doorvoeren, wat tot verliezen leidde bij het Deense bedrijf. Dat moest al honderden banen schrappen, zijn topman werd de wacht aangezegd.
De meest recente tegenvaller voor Ărsted kwam na de afboeking van $1,7 miljard in de VS op een groot offshore windpark. De Denen ervoeren tegenwind van de regering-Trump die geen steun aan offshore windenergie geeft, maar meer oliewinning wil.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1020...ra-2000-gebied
Grote zorgen om stikstofregels die groei Defensie bedreigen: âPoetin zal niet stoppen bij een Natura 2000-gebiedâ
Den Haag - De gewenste groei van defensie dreigt te stagneren door knellende stikstof- en natuurregels. Daarover klinken in kabinetskringen grote zorgen. Het ministerie van Defensie pleit dan ook steeds nadrukkelijker voor een uitzonderingspositie om ons land veilig te houden.
© Foto ANP/HH
Defensie pleit nadrukkelijk voor een uitzonderingspositie om ons land veilig te houden. Door stikstofregels dreigt de groei van defensie te stagneren
De plannen om door dreiging de krijgsmacht te versterken, volgen elkaar in rap tempo op. Er komen nieuwe tanks, F-35-gevechtsvliegtuigen en âdronekillersâ; het personeelsbestand wordt bijna verdrievoudigd en gaat naar 200.000 mensen. Nederland wordt volop herbewapend. Geld lijkt daarbij niet eens het grootste probleem. Ruimte en regels zorgen echter voor flinke kopzorgen in het kabinet.
Groei krijgsmacht stagneert door natuurregels
Bij betrokkenen klinkt dat de groei van de krijgsmacht op alle fronten dreigt te stagneren door stikstof- en natuurregels. Volgens ingewijden blijkt uit een nieuwe inventarisatie dat zowel de personele als de materiële groei stil zou vallen als er geen uitzondering zou worden gemaakt voor het leger.
Door ingewijden wordt geschetst dat er door natuur- en stikstofregels twee parallelle werelden lijken te bestaan: die van de regeltjes en die waarin Nederland moet worden beschermd tegen dreiging. Veiligheid zou daarbij voorop moeten staan, klinkt vanuit het kabinet. âPoetin zal niet stoppen bij een Natura 2000-gebied in Estlandâ, sneerde defensieminister Brekelmans al eens.
Brekelmans en Tuinman willen uitzondering
Brekelmans en staatssecretaris Tuinman (Defensie) pleiten daarom nadrukkelijk voor een uitzonderingspositie voor de krijgsmacht. Defensie probeert zoân positie zowel in eigen land als in Brussel te bevechten, bijvoorbeeld door te werken aan wetgeving om milieuregels te omzeilen.
Voor de personele groei naar 200.000 mensen zijn extra kazernes nodig, maar vergunningen zijn nu moeilijk te krijgen. Het gebruik van nieuwe tanks en gevechtsvliegtuigen zou ook worden gehinderd door regels. De rechter oordeelde onlangs al dat defensie niet meer onbeperkt mag vliegen en schieten op de Vliehors Range op Vlieland. De Waddenvereniging had samen met Natuurmonumenten bezwaar gemaakt.
Betrokken bewindslieden vrezen meer van zulke beperkingen. âWe moeten voorkomen dat we voor iedere extra tank een boer moeten uitkopenâ, waarschuwt een betrokken bron. Het kabinet kijkt daarbij niet alleen naar eigen wetgeving, maar ook naar Brussel voor meer bewegingsruimte.
Meer investeren in defensie
De Europese Commissie lanceerde onlangs een document met ideeën om lidstaten in staat te stellen om meer en sneller te investeren in defensie. Daarbij kijkt Brussel ook naar het snijden in EU-regels die de krijgsmacht in de weg staan. Maar over brede uitzonderingen is Brussel nog niet concreet. EU-diplomaten zien het document vooral als een eerste stap om verder op door te bouwen.
Duidelijker is Brussel over wat het wil met het uitbreiden van de Europese defensie-industrie. De Commissie kondigt aan dat er in juni een voorstel komt âom snelle verlenging van bouw- en milieuvergunningen voor defensie-industrieprojecten mogelijk te maken door deze aan te wijzen als zaak van openbaar belangâ.
Het voorstel zal onderdeel worden van een breder plan om te snijden in allerlei bureaucratische rompslomp. Ook is het de bedoeling dat nationale regels worden geharmoniseerd op Europees niveau. Nu is het vaak nog een heel gedoe om bijvoorbeeld een tank te verplaatsen van de haven van Rotterdam naar Polen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/15...sche-heilstaat
Leon de Winter: klimaatmonniken willen de macht, hun doel is een ecologische heilstaat
Wat wij in Europa ook doen, de uitstoot van CO2 blijft stijgen. Dat komt door AziĂ«. Daar willen ze dezelfde levenstandaard als wij, en om dat te bereiken verbranden ze grote hoeveelheden fossiele brandstoffen. Is dat erg? Het klimaat verandert altijd en eeuwig, met of zonder mensheid. De zon en de vulkanen en de tektonische platen luisteren naar wetten die buiten de menselijke greep vallen, en waarom onze ijzige planeet twaalfduizend jaar geleden begon te ontdooien en het menselijk leven op het noordelijke halfrond mogelijk maakte â wat nu Nederland heet lag onder een kilometers hoge laag ijs â is nog niet volledig in kaart gebracht.
In ieder geval kwam dat niet door centrale verwarming, noch door de verbrandingsmotor of door vliegvakanties naar de Spaanse of Turkse kust. Maar zelfs als de menselijke maat opeens wel beslissend is geworden bij het veranderen van het klimaat, maakt het allemaal geen donder uit als alleen Europa, met Nederland voorop, zichzelf beperkingen oplegt en Azië niet. Als we toch aan belemmeringen doen, dan vertonen we het gedrag van een sekte.
Leon de Winter: auto onmogelijk duur
De verspreiding van CO2 kent geen regionale grenzen, ze strekt zich over de hele aardbol uit. En toch houden onze leiders vast aan allerlei agendaâs die beogen ons gedrag te veranderen. Autorijden moet onmogelijk duur worden, nieuwe wijken horen te worden gebouwd zonder wegen voor particulier gemotoriseerd verkeer, prachtige weidse polders en onaangetaste horizonnen zijn van geen belang meer als het erom gaat woestenijen van zonnepanelen en windmolenparken op te richten. Want het voorkomen van verdere stijging van CO2-uitstoot is heilig, zelfs als die uitstoot elders op aarde onverminderd toeneemt dankzij het verbranden van steenkool in Aziatische centrales.
We voelen ons moreel superieur met dit zelfbedrog, althans, de milieuclubs, de regeringsadviseurs, onze politici, en de cynici van grote bouwbedrijven, die zich door geen ongerepte polder of open zee laten tegenhouden bij de bouw van hun monsterlijke projecten. Al die betrokkenen bij deze misdaden tegen het nuchtere verstand, tegen de redelijkheid, tegen het respect voor de onschatbare erfenis van het Nederlandse landschap, kennen elkaar van conferenties, overlegpartijtjes, achterkamerpraatjes, wandelganggekwaak, en houden de klimaatdissidenten buiten de deur. Zij volgen de weg die ook in internationale kringen tot applaus leidt, ook al is het allemaal theater: Azië doet niet mee, dus zijn al die bespottelijke netzero plannen zinloos.
Wat willen onze klimaatleiders?
Het gaat klimaatleiders niet om het terugdringen van de uitstoot van CO2; iedereen weet dat China en India ten koste van alles dezelfde leefstijl nastreven als het Westen. Wat willen onze klimaatleiders dan van ons? Ze willen ons disciplineren en reguleren. Ze willen dat we gaan denken en rekenen in doses CO2 die we veroorzaken door lol te hebben op vakantie of een festival. Ze pleiten voor een vorm van bescheidenheid en zuiverheid die aan middeleeuwse kloostermonniken doet denken.
Zij willen dat wij gaan offeren voor de klimaatgoden. Elke bonte winkelstraat, elk vakantieresort, alles wat met de âverspillingâ van energie te maken heeft, zijn in de ogen van klimaatleiders beledigingen van hun goden. Dat ze in AziĂ« andere goden aanbidden, de goden van koelkasten, airconditioning, vliegtuigen, willen ze niet weten. Want dan zou de aanbidding van hun klimaatgoden ontmaskerd worden als de farce die ze is.
Klimaatwaanzin dendert voort
Maar het geeft hun macht. Verkiezingen hebben daarop geen effect. De klimaatwaanzin dendert onverminderd voort aangezien de betrokken politici en hun adviseurs nooit kennisnemen van het werk van klimaatdissidenten. Ze hebben nooit gehoord van Judith Curry of van Richard Lindzen. Ze denken dat er al lang overeenstemming heerst - âthe science is settledâ - onder klimaatdeskundigen, gesteund door de computermodellen van de VN.
Ze weten niet hoe die modellen tot stand komen en weten niet dat degelijke wetenschappers degelijke rapporten geschreven hebben over de ondeugdelijkheid van die modellen. Ze willen dat niet weten, want ze zouden misschien, heel misschien, verleid kunnen worden om nuchter en rationeel naar de tragische klucht van de klimaatcrisis te kijken. Ze zouden pariaâs worden in hun eigen netwerken, en wie wil dat?
Ons wordt vliegschaamte aangepraat
Dus worden het opwekken en het gebruik van moderne energiebronnen geproblematiseerd. En daarvoor moet alles wijken. De economische en industriële toekomst van ons land wordt op het spel gezet. Woningbouw en landbouw worden zo goed als onmogelijk gemaakt. Ons wordt vliegschaamte aangepraat.
In de ogen van klimaatmonniken is bijna elke menselijke activiteit een onnodige verspilling van energie, dus moet het bestaan zo duur worden dat we stil thuis blijven om het klimaat niet te hinderen. Maar geen barbecue, geen open haard, geen consumptie van vlees, geen warm, betaalbaar huis.
Optrekken met islamisten
De klimaatmonniken willen de macht om de âverspillendeâ vrije markt van vrije burgers af te breken: het doel is een ecologische heilstaat geleid door een neomarxistische klimaatelite. Hier en daar trekken zij op met islamisten, die hun eigen agenda hebben voor het opblazen van vrije burgerlijke samenlevingen. Wat ons wacht? Vrome armoede, onderworpen aan de klimaatgoden en aan Allah. Hoe stoppen we de waanzin?
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2365...et-bos-te-gaan
Slowakije wil 350 beren doodschieten om mensen te beschermen: âMensen mogen niet bang zijn om naar het bos te gaanâ
BRATISLAVA - Slowakije heeft toestemming gegeven om 350 beren te doden, omdat ze een bedreiging zouden vormen voor mensen. Aanleiding was een aantal berenaanvallen in het land, waaronder een voorval afgelopen zondag. De regering van minister-president Robert Fico heeft in grote delen van het land de noodtoestand uitgeroepen vanwege de âongewensteâ beren.
© ANP / Image Source
Slowakije heeft toestemming gegeven om 350 beren te doden, omdat ze een bedreiging zouden vormen voor mensen.
âDit kan geen land zijn waarin mensen bang zijn om naar het bos te gaanâ, zei Fico. Zijn regering zegt dat het land groot genoeg is voor ongeveer 800 dieren, terwijl er nu ongeveer 1300 leven.
Volgens Europese regels mogen beren alleen gedood worden als ze mensen aanvallen of spullen beschadigen. Activisten zeggen dat het besluit van de Slowaakse regering in strijd is met internationale afspraken. Er zouden bovendien betere methoden zijn om aanvallen te voorkomen, zoals voorlichting.
Comment
Comment