Is vorm van terrorisme aan het worden
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Klimaat/natuur
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...ke-schittering
Soap rond zonnepark bij Schiphol duurt voort: landingsbaan dicht bij mooi weer vanwege gevaarlijke schittering
Amsterdam - Een landingsbaan op Schiphol gaat op zonnige dagen dicht tussen tien en twaalf uur ’s ochtends in verband met de schittering van een nabij gelegen zonnepark, die piloten hindert. Voor reizigers is het de komende weken korter taxiën.
© foto matty van wijnbergen
De Polderbaan gaat deels dicht vanwege de schittering van een zonnepark.
Er kwamen de afgelopen tijd tientallen meldingen van piloten die bij landing op de Zwanenburg- en Polderbaan verblind worden door de schittering van het bijna voltooide zonnepark Groene Energie Corridor bij de A9 bij Zwanenburg. De Polderbaan gaat nu de komende twee weken gedurende ochtend op slot met mooi weer. Daarna moet er een structurele oplossing zijn, zo meldt ook de gemeente Haarlemmermeer. „Dagelijks zal er op basis van weersvoorspellingen de afweging gemaakt worden of de Polderbaan inzetbaar is”, meldt burgemeester Marianne Schuurmans in een brief aan de gemeenteraad van de
Haarlemmermeer.
De sluiting van de Polderbaan houdt in dat omwonenden van andere landingsbanen mogelijk meer last krijgen van vliegverkeer, omdat naar deze banen uitgeweken zal worden, zo meldt Schiphol maandagmiddag, ook namens de luchtverkeersleiding, KLM en Easyjet. Voor reizigers betekent een dichte Polderbaan een kortere reistijd, want het is minder lang taxiën naar de gate.
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, maar bijvoorbeeld doeken over de panelen waren op korte termijn niet mogelijk. „Het gaat om enorme aantallen, tienduizenden panelen. Het is niet eenvoudig om daar zo maar doeken over heen te leggen, die moeten blijven liggen bij harde wind of storm. Het moet wel veilig voor het weg- en luchtverkeer”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Een andere hellingshoek is ook één van de oplossingen, maar het zal volgens insiders nog een behoorlijke klus zijn om dat voor elkaar te krijgen op korte termijn.
Glas
De partijen zijn donderdag met de inspectie ILT en veiligheidsdiensten bij elkaar gekomen. Toen was er nog geen zicht op een oplossing. Voordat de panelen geplaatst werden heeft luchtvaartsector overleg gevoerd met gemeente Haarlemmermeer over het plaatsen van zonnepanelen in de omgeving van Schiphol. Daarbij is door de sector aangegeven dat het gebruik van speciaal glas, het zogeheten deep textured glass, dat zon absorbeert in plaats van weerkaatst, voor de vliegveiligheid noodzakelijk is.
„De gemeente Haarlemmermeer en de eigenaar van het zonnepark werken hard aan een structurele oplossing, in overleg met de luchtvaartsector. Deze maatregel geldt vooralsnog tot 23 maart, of eerder als een structurele maatregel voorhanden is”, meldt Schiphol.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/16...v-a-en-xr-tuig
Kringen
Ook gelezen, UvA- en XR-tuig?
Soms heb ik echt een hekel aan mezelf. Neem die foto bij onze opinierubriek De Kwestie, waarin de daarop geportretteerde ‘togadriehoek’ van Amsterdam haar zorgen over de toekomst van de rechtsstaat uitsprak. Wat dacht ík weer?
Rob Hoogland
Wat een D66-koppen!
Je reinste populisme, goedbeschouwd. Ik moet mij er diep voor schamen omdat de rechtbankpresident, de hoofdofficier en de co-deken uitgerekend de T. voor hun boodschap hadden uitgekozen. De lezers van de andere msm deugen, maar de rechtskennis der Telegrafisten verdient gedegen bijspijkering, dachten ze ongetwijfeld. Ik moet daar dus juist dankbaarheid voor betonen en beloof hierbij dan ook plechtig dat ik mijn leven zal beteren.
Lang leve de rechtsstaat! roep ik luidkeels. Daarom ga ik absoluut ook niets zeggen over de aangifte wegens doxing door de Amsterdamse rechter wiens naam hier en daar werd genoemd nadat hij een streep had gehaald door het regeringsbesluit om drie islamitische haatpredikers de toegang tot het land te ontzeggen (en dat terwijl activisten van andere origine wél op gerechtelijk bevel werden tegengehouden). Als ik mijn verstand zoals gebruikelijk níet had aangesproken, zou ik mij vast hebben afgevraagd of dat óók al doxing is. Volgens mij bestaat doxing namelijk vooral uit het delen van persoonsgegevens zoals adressen en/of telefoonnummers. En had de edelachtbare zijn naam niet hoogstpersoonlijk onder zijn openbare vonnis gezet?
Nu zwijg ik daarover. Sterker nog, ter bevordering van zijn privacy geef ik die voorzieningenrechter ruimhartig als ik ben een pseudoniem: Rein Odol. En vooruit, van ‘togadriehoek’ maak ik ‘togesdriehoek’. Erg jammer dat het nodig is, maar onze rechtsstaat mag niet nóg verder afkalven. Ik weiger daarom ook te benadrukken dat de rechtsstaat dankzij het oorverdovende gejuich in de Jaarbeurs, door duizenden (!) schreeuwlelijken, over opruiende uitspraken van die alsnog toegelaten terreurverheerlijkende, homofobe en antisemitische haatpredikers, nog veel zwaarder werd ondermijnd.
De rechtsstaat gaat voor alles en daarom op deze plek ook geen woord over het falen van de hoeders ervan tijdens de toeslagenaffaire, over mijn vaststelling dat Rein Odol zich te gemakkelijk achter Haagse ‘fouten’ verschool omdat er in mijn vertroebelde ogen ook nog zoiets als een algemeen belang bestaat, over de zorgwekkende ontwikkeling dat steeds meer politieke macht naar de rechtszaal verhuist, over het gebrek aan bereidheid om naar behoren in te grijpen tijdens de pro-Palestina- en daarmee rechtstreeks verbonden Jodenhaat-terreur en over het feit dat de blokkeerfriezen wél werden vervolgd toen zij eenmalig de A7 ontoegankelijk maakten, en de stinkrebellen steeds weer niet toen zij tig keer andere snelwegen afsloten.
Tenslotte citeer ik toch maar deze twee zinnen uit dat opiniestuk: „Maar het gaat ook om het gedrag van burgers zelf. Wie toch gaat demonstreren, al heeft de burgemeester dat verboden en heeft de rechter dat verbod goedgekeurd, ondermijnt het gezag.”
Ook gelezen, UvA- en XR-tuig?
Comment
-
https://www.ad.nl/den-haag/automobil...veld~a6466095/
Een demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, op 2 juli 2024. © Regio15
Automobilist die achteruit inreed op A12-blokkade heeft geen spijt: ‘Demonstreren doe je op het Malieveld’
Een automobilist die genoeg had van de zoveelste A12-blokkade in Den Haag, reed met zijn zwarte Mercedes achteruit in op de actievoerders. Sommigen werden geraakt en vreesden zelfs voor hun leven. ,,Vreedzaam demonstreren doe je op het Malieveld. En niet op de A12’’, zegt de automobilist bij de politierechter.
,,Doe ff normaal. Dit is fucking doodslag. Stop dan, ga weg!’’ schreeuwt een actievoerder van Extinction Rebellion op 2 juli 2024. Die dag blokkeert de klimaatgroep opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag, om aandacht te vragen voor de jaarlijkse miljardensubsidies voor fossiele brandstoffen. Maar dit keer gebeurt waar al langer voor werd gevreesd: een woedende automobilist is de hinder meer dan zat.
Minuten voor de hulpkreet rijdt de Nootdorper (40) met zijn zwarte Mercedes over de toegangsweg Den Haag uit, als hij achter de beginnende blokkade belandt. Hij slaagt er nog in de protestactie te omzeilen, maar stapt toch uit. Daar wendt hij zich tot de tientallen demonstranten, vertelt hij negen maanden later aan de Haagse politierechter.
‘Stumpers’
,,Ik zei: ‘Jullie zijn stumpers. Ga wat doen met je leven.’ Er zijn tig ondernemers in Den Haag en hulpdiensten die hiervan hinder ondervinden. Het is nu zo vaak gebeurd en iedereen wordt gedupeerd, maar deze mensen worden nooit bestraft.” Maar nu zitten niet zij, maar híj als verdachte voor de rechter, op verdenking van twee mishandelingen en drie bedreigingen van actievoerders.
Nadat hij zich op de autoweg verbaal wendt tot de ‘rebellen’, stapt hij weer in zijn voertuig en rijdt hij achteruit richting de blokkade. Daar staat op de weg een olievat, waaraan vier XR-demonstranten zich hebben vastgeketend. Met zo’n 10 kilometer per uur rijdt hij met zijn trekhaak tegen het vat aan. ,,De bedoeling was om ze te waarschuwen, maar het maakt schijnbaar toch niet uit wat er gebeurt, want ze bleven zitten. Ga lekker naar het Malieveld, zet een tentje op en ga er dagenlang zitten.”
Maar met zijn achterbumper raakt hij ook twee demonstranten die vastgeketend zitten aan het vat. De een klaagt over pijn aan de heup en een ander aan haar been, een derde demonstrant voelt een pijnscheut doordat het vat zo’n 50 tot 100 centimeter wordt verplaatst. ,,Pas toen ik later de videobeelden zag, wist ik dat ze vastzaten. Het is toch ook niet mijn bedoeling om expres tegen de mensen aan te rijden?” zegt de ondernemer.
,,Deze actie zie ik in het licht van het criminaliseren, demoniseren en wegzetten door de overheid, de media en burgers, terwijl we vreedzaam gebruikmaken van ons demonstratierecht”, zegt een van de slachtoffers. ,,Maar ik ben activist, boeddhist en pacifist tot in de kist.”
,,Ik heb geen spijt. Ze maken er nu een heel groot verhaal van, maar ik heb vanaf begin af aan gezegd dat het nooit de intentie is geweest om deze mensen te verwonden. Vreedzaam demonstreren doe je op het Malieveld, en niet op de A12’’, horen zo’n 25 aanwezige XR-demonstranten de Nootdorper zeggen.
Toch veroordeelt de politierechter hem tot een taakstraf van 30 uur (na een eis van 80 uur en een voorwaardelijke rij-ontzegging van zes maanden), wegens twee mishandelingen en twee bedreigingen met zware mishandeling. De derde bedreiging acht de politierechter, net als het Openbaar Ministerie en zijn advocaat, niet bewezen. ,,De eis van de officier is veel te hoog. Er is volgens mij geen sprake van herhalingsgevaar.”
Demonstranten van XR op de A12, vastgeketend aan een olievat. © Regio15
Comment
-
Overheid treedt qua arrestaties met vervolging niet goed genoeg op waardoor dat werkloze tuig blijft terugkomen en ook steeds meer andere onderwerpen voor demonstraties, vernielingen en ontwrichting van onze maatschappij gebruiken. Soort van beroepsterroristen en die moet je keihard bestrijden, zet Netanyahu daar eens een maandje op, die weet van aanpakken.
- 1 like
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/18...-mogen-betalen
Hoofdredactioneel commentaar
Groen beleid niet meer te volgen voor burgers die de rekening mogen betalen
Jarenlang is politiek Den Haag druk geweest met de klimaat- en energietransitie. Dit ging gepaard met veel groene dwingelandij. Zo moesten burgers massaal aan de zonnepanelen. Daar kwamen regelingen voor die zo gunstig bleken dat de netwerkbedrijven die de zonnestroom moeten verwerken het niet meer aankonden.
We moesten elektrisch gaan rijden en we moesten allemaal aan de warmtepomp. Toenmalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wilde de peperdure pompen zelfs verplicht stellen. Installateurs beleefden gouden tijden, maar de verkopen zijn inmiddels ingestort omdat het kabinet-Schoof een andere koers vaart. Zo wordt het mes gezet in fiscale voordelen voor elektrisch rijden, is de plicht om warmtepompen te installeren vervallen en is rekeningrijden van de baan.
Het is voor burgers niet te volgen. Eerst moest het land in razend tempo geëlektrificeerd. En nu ineens is er bijna 200 miljard euro nodig om het overvolle stroomnet weer op orde te krijgen. De energienota voor een gemiddeld huishouden gaat daardoor wellicht met honderden euro’s per jaar omhoog.
Burgers mogen niet steeds de dupe worden van overhaaste groene plannen. Laat minister Hermans (Klimaat) liever haast maken met het kernenergie-dossier. Ondertussen is het belangrijk dat burgers niet ook nog eens opdraaien voor de kosten van ons overvolle stroomnet.
Comment
-
https://www.ad.nl/economie/meer-zonn...roen~adf6b48f/
Bijna de helft van alle zonnepanelen ligt op of bij een woning, maar de groei is bijna stilgevallen door het wegvallen van de salderingsregeling. © ANP
Meer zonnepanelen en meer wind op zee: voor het eerst is helft in Nederland opgewekte stroom groen
Na jaren van ertegenaan hikken is het zo ver: meer dan de helft van alle in Nederland opgewekte stroom was vorig jaar groen. Tegelijkertijd was de groei van groene energie in jaren niet zo laag.
Bijna 61 miljard kilowattuur stroom kwam vorig jaar uit windmolens, zonnepanelen en biomassa- en waterkrachtcentrales, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten brengt. Dat is genoeg om alle huizen in Nederland zo’n drie jaar van elektriciteit te voorzien.
Dat is 10 procent meer dan in 2023, maar in de jaren daarvoor groeide de productie van groene stroom elk jaar met 20 tot 40 procent. De hoeveelheid stroom uit biomassa is zelfs voor het derde jaar op rij gedaald.
Een deel van de beperkte groene groei kwam door het slechte weer, zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. „De hoeveelheid zon was nog redelijk normaal, maar het waaide wel flink minder dan gemiddeld. Vooral in november en december viel er relatief weinig windenergie op te wekken.”
Bovendien groeit het aantal zonnepanelen op woningen minder snel dan voorheen, en zijn er zelfs amper nieuwe windmolens op land bijgekomen. Bij de zonnepanelen van particulieren ‘treedt verzadiging op’, ziet CBS-expert Vinodh Lalta. „Iedereen die zonnepanelen op z’n huis wil hebben, heeft ze nu wel zo’n beetje, en wie er nu nog over twijfelt, vraagt zich af of het de investering waard is, nu over een paar jaar de salderingsregeling verdwijnt.”
Vergunning is lastiger
Bij wind op land speelt mee dat het verkrijgen van een vergunning erg lastig is geworden, ziet Visser. „Als je meer stroom in die categorie wilt, zul je de regels voor vergunningen moeten versoepelen.”
Maar zelfs als er meer zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales komen, is nog de vraag hoeveel extra groene stroom die kunnen produceren. Ze kunnen hun stroom namelijk lang niet altijd kwijt.
Huishoudens met zonnepanelen hebben als de zon schijnt geen of amper stroom van het net nodig. De inzet van waterstof of andere manieren om stroom op te slaan, zoals batterijen, komt amper van de grond, dus rest er weinig anders dan afschakelen als het stroomnet overbelast dreigt te raken. Ook de industrie is nog niet ‘om’. En dat is volgens Visser logisch. „Albert Heijn wil ook niet tijdens de avondspits dicht omdat er geen zon of wind is.”
Als het wél lucratief wordt om overtollige stroom op te slaan, kan groene stroom weer harder gaan groeien. Maar tot die tijd is beperkte groei misschien het hoogst haalbare, zegt Visser. „Uiteindelijk krijg je dan hier wat er in een land als Spanje ook aan de hand is, namelijk dat de stroomprijzen de helft van de dag negatief zijn. Dán ontstaat er een markt voor batterijen en kun je flink meer groene stroom opwekken en gebruiken wanneer je wilt.”
Van alle stroom die Nederland verbruikt, komt nog altijd meer dan de helft uit kolen-, gas- of kerncentrales: in 2023 was 17 procent van ons energieverbruik groen, de cijfers over afgelopen jaar heeft het CBS nog niet af.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1116...g-was-onzinnig
Kamer wil plastic-taks weer schrappen: ’Heffing was onzinnig’
DEN HAAG - Het kabinet moet het geplande kwartje extra op alle plastic bakjes bij etenswaren en drankjes schrappen. De Tweede Kamer heeft daartoe dinsdag een motie van VVD, JA21 en SP aangenomen.
© ANP
Het kabinet moet het geplande kwartje extra op alle plastic bakjes bij etenswaren en drankjes schrappen.
Als het aan de Kamer ligt verdwijnt daarmee de meerprijs die per 1 januari 2026 bedoeld was om de plastic industrie te laten verduurzamen.
Maar in de praktijk werkt dat niet, stellen de Kamerleden. „Dit terwijl de consument moet opdraaien voor extra kosten”, staat in het aangenomen plan. Bovendien zorgt het volgens de partijen alleen maar voor meer plastic in het zwerfafval.
Ingestemd met voorstel
Een politieke meerderheid heeft nu ingestemd met het voorstel om de extra kosten van een kwartje per 1 januari volgend jaar weer af te schaffen. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) liet eerder al weten hier wel iets voor te voelen.
Onder deze plastic-taks, die volgt uit de Europese richtlijn, vielen ook bijvoorbeeld papieren bekers en bakjes met een plastic coatings. Terwijl die volgens VVD-Kamerlid Martijn Buijsse juist voor 95% vermindering van milieuvervuiling zorgen.
De Kamer stemde dinsdag in met de motie van de VVD’er om dergelijke papieren bekertjes voortaan gewoon toe te staan en niet extra te belasten, mits er een goed systeem van inzameling komt.
„Ik ben hier bijzonder blij mee”, reageert Thomas Kascha, partner van het bedrijf Natural Tableware, aanbieder van de bekers en bakjes. Hij trok afgelopen weken aan de bel bij De Telegraaf omdat deze duurzame bedrijven op de fles dreigen te gaan.„Ik ben blij voor de hele branche. Deze aangenomen motie betekent dat veel bedrijven in deze sector vanaf 1 januari niet over de kop gaan. Want de voorgestelde regeling was totaal niet uitvoerbaar en contraproductief. Deze ingreep van de Kamer betekent nu dat er veel minder plastic in het milieu komt.
”Heffing was ’onzinnig’
De heffing van 0,25 euro per papieren beker of bakje met plastic coating was ’onzinnig’, aldus Kascha, omdat geen ondernemer het gedrag aanpaste. „Dus zag je dat veel bedrijven die juist duurzaam werkten terùg gingen naar plastic producten. Precies de verkeerde weg van wat we met z’n allen nodig hebben voor ons milieu. Wat de Kamer nu wil, is precies wat de staatssecretaris van meet af aan had moeten doen.”
Comment
-
https://www.ad.nl/economie/zonnestro...dupe~a4938d10/
Zonnestroom is in 2027 geen cent meer waard, dus paneelbezitters zijn de dupe
Zonnestroom is na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 nauwelijks nog wat waard. Het eerste energiebedrijf met tarieven voor 2027 biedt netto slechts 0,25 cent per kilowattuur. Huishoudens met veel zonnepanelen zullen de energierekening met wel 1000 euro per jaar zien stijgen.
Energiebedrijf Greenchoice heeft volgens energievergelijker Keuze.nl als eerste de voorwaarden voor 2027 bekendgemaakt. De terugleverkosten - ook wel bekend als de terugleverboete - dalen vanaf 1 januari 2027 fors bij Greenchoice, van 15,2 naar 5,2 cent per kWh. Dat lijkt goed nieuws maar de terugleververgoeding - het bedrag dat je krijgt voor geleverde zonnestroom, daalt naar afgerond 5,4 cent. Onder de streep blijft er 0,25 cent per kWh positief resultaat over.
Bij eerdere schattingen werd nog uitgegaan van een netto waarde in 2027 van ongeveer 5 cent per kWh. Na 2027 lijkt teruggeleverde stroom dus nagenoeg waardeloos. ,,Wanneer je per jaar met 12 panelen 3200 kWh teruglevert, je dak vol dus, dan leveren je zonnepanelen nog maar 8 euro per jaar op’’, rekent energiedeskundige Geert Wirken van Keuze.nl voor. Tenminste zoveel krijg je dan betaald voor de teruggeleverde stroom. Als die 3200 kWh dit jaar nog volledig gesaldeerd kan worden is die stroom 1000 euro waard.
Energierekening 80 euro hoger
Het verschil is gigantisch. In het rekenvoorbeeld ziet dit huishouden de energierekening met ruim 80 euro per maand stijgen. Alleen door veel meer zonnestroom zelf te gebruiken op het moment dat het wordt gemaakt, is de financiële schade te beperken. Nu wordt doorgaans 30 procent van de energie meteen zelf verbruikt door de 3 miljoen huishoudens die zonnepanelen op het dak hebben.
De Tweede Kamer eiste vorig jaar dat groene stroom die aan het net wordt geleverd de particulier nooit geld mag kosten, maar met de kwart cent per kWh wordt daar maar heel nipt aan voldaan. Inclusief energiebelasting kost een kWh bij een energiebedrijf momenteel zo’n 32 cent per kWh.
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt vindt het principe van terugleverkosten redelijk, mits die ook echt dienen om gemaakte kosten te dekken. ACM wil niet dat de terugleverkosten ‘een nieuw verdienmodel’ voor energiebedrijven worden. Er is aanvullend onderzoek gaande om te achterhalen hoe de energiebedrijven de kosten berekenen.
Ook energieleverancier Engie heeft al een tipje van de sluier opgelicht over de situatie in 2027. Per 1-1-27 kunnen klanten zonder overstapboete weg als de terugleververgoeding die Engie zal bieden tegenvalt. ,,Ik zou als je zonnepanelen hebt nu geen contract langer dan 1 jaar afsluiten bij andere energieleveranciers dan Greenchoice of Engie. Zij zijn transparant over de situatie na 2027”, zegt Wirken. ,,In de voorwaarden bij andere leveranciers staat namelijk opgenomen dat bij veranderingen in wet- en regelgeving de tarieven mogen worden aangepast. Ze zeggen niet hoeveel ze gaan vragen.”
Het slechte nieuws voor zonnestroom kan voor de zonnepanelenbranche niet op een slechter moment komen. De ingevoerde terugleverboetes en het overheidsbeleid rond het salderen - dan weer wel afschaffen, dan weer niet, dan weer wel - heeft de sector een kopje kleiner gemaakt. Vergeleken met de twee jaar geleden is het aantal panelen dat maandelijks wordt geïnstalleerd nog maar een derde van de toptijd twee jaar geleden.
Maart extreem zonnig
Ironisch genoeg komt het slechte nieuws ook op een moment dat de opbrengst van de panelen door het dak gaat. Maart is tot dusver extreem zonnig. Even na 7 uur in de ochtend beginnen de panelen stroom te maken en dat duurt tot na half zeven ’s avonds op deze zonovergoten dagen.
Wie zonnepanelen heeft kan nu nog tevreden zijn. Volgens energie- en zonnepanelenbedrijf Zonneplan is de opbrengst in de eerste dagen van maart 54 procent hoger dan vorig jaar maart, terwijl het aantal zonnepanelen in Nederland met ‘slechts’ 14,5 procent toenam. Er is zoveel zonnestroom dat er afgelopen week iedere dag wel een paar uur negatieve inkoopprijzen waren voor elektriciteit. Op de energiebeurs is de stroom dan niets waard, sterker: het kost geld - een paar cent per kWh - om het kwijt te kunnen.
De eerste dagen van maart is ronduit kassa voor huishoudens met zonnepanelen, want alle stroom die ze nu niet gebruiken mogen ze nog salderen dus op de eindafrekening wegstrepen tegen de gekochte stroom.
De zonnige dagen jagen overigens toch weer de belangstelling voor zonnepanelen ietsje aan stelt Zonneplan. Wie ze nu koopt en snel kan laten installeren profiteert nog ruim anderhalf jaar van de salderingsregeling.
Comment
-
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1318...-om-klimaattop
Duizenden bomen gekapt in Amazonegebied voor aanleg snelweg om klimaattop
Bélem - In het Braziliaanse Belém wordt, ter gelegenheid van de COP30 klimaattop, een vierbaanssnelweg aangelegd die door tienduizenden hectaren beschermd Amazone-regenwoud gaat lopen. Hiervoor worden duizenden bomen gekapt. Het doel is om het verkeer in de regio te vergemakkelijken voor als er in november 50.000 mensen arriveren voor de klimaattop. Dat meldt de BBC.
© ANP / HH
Beeld ter illustratie: ontbossing in het Amazonegebied.
De Braziliaanse regering beweert dat de snelweg „duurzame eigenschappen” heeft. Zo komen er vermoedelijk wildoversteekplaatsen, fietspaden en verlichting op zonne-energie. Lokale bewoners en natuurbeschermers reageren echter verontwaardigd over de impact op het milieu. Zij beweren dat de ontbossing in strijd is met het doel van een klimaattop.
De Braziliaanse president en minister van Milieu zeggen dat dit een historische klimaattop zal zijn, omdat deze „in de Amazone is, en niet over de Amazone gaat.” Ook biedt het volgens de president juist de gelegenheid om de aandacht te richten op de behoeften van het beschermde Amazonegebied.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...n-milieu-eisen
Ceo Peter Berdowski kijkt terug op 25 jaar in top maritiem concern
Boskalis ziet geen toekomst meer in Nederland: ’We moeten niet verzwakt worden door doorgeschoten milieu-eisen’
Papendrecht - Er is geen plaats voor maritiem concern Boskalis in de toekomst van Nederland, als het huidige beleid wordt voorgezet. Dat zegt topman Peter Berdowski, die opstapt als topman van het bedrijf. Die sombere boodschap is het gevolg van een sluipend maatschappelijk proces. „Boskalis had tien jaar geleden nog de positieve associatie met VOC, het sentiment van stoere, koppige Hollanders die wereldzeeën bevoeren. Dat mag je nu niet meer in de mond nemen.”
© foto Boskalis
Al 25 jaar geniet de topman van Boskalis van het ’schaakspel’ van onderneming, mensen en strategie, dat vorig jaar culmineerde in de hoogste omzet en bedrijfswinst ooit. In 2006 had Boskalis een vloot van enkele tientallen baggerschepen, nu zijn dat zo’n 500 schepen waarvan de waarde is verzesvoudigd.
Praten over zijn leiderschap heeft Berdowski in al die 25 jaren eigenlijk nooit gedaan. De communicatief begaafde topman van Boskalis heeft een reputatie als een veeleisende en sterke leider. „Ik wil winnen, maar dat is ook inherent aan de aannemerij. We zitten in een bedrijfstak die met enorm veel risico’s gepaard gaat. Je kunt alleen maar succesvol zijn als je kort op de bal zit. Ik zeg altijd: een zilveren medaille bestaat niet in ons werk. Je krijgt de klus of niets.” De persoon is ondergeschikt aan het bedrijf volgens Berdowski, maar de twee lijken na al die tijd met elkaar vergroeid.
Getapt
Berdowski (67) groeide op in arbeidersgezin in Utrecht. Zijn achternaam dankt hij aan zijn Poolse vader die als soldaat naar Nederland kwam om daarna te werken in een staalfabriek. Tijdens zijn studie stond de getapte Berdowski achter de bar om bij te verdienen. Eenmaal gepromoveerd in de scheikunde, begon zijn carrière bij Shell. Daar ging het Berdowski niet snel genoeg waarna koos hij voor een baan bij de consultants van Krekel van der Woerd Wouterse. Daar deed hij grote reorganisaties voor klanten in de industrie en logistiek.
Boskalis kwam bij hem uit toen de baggeraar na de wederopstanding na de problemen in de jaren tachtig opnieuw vormgegeven moest worden. De topman herinnert zich nog hoe hij ’als jonge jongen’ in 1997 belet kreeg bij president-commissaris en oud Amro-topman Roelof Nelissen. „Hij vroeg of ik tot mijn pensioen zou blijven. Ik gaf als antwoord dat ik dat onmogelijk kon toezeggen. Dat ik hier nog zit, had ik toen niet kunnen bedenken. Maar de klik met het bedrijf was er meteen. De mouwen opstropen en aan de slag.”
Overnamepad
Berdowski werd in 2006 gevraagd om bestuursvoorzitter te worden na een enorme groei met bepalende baggerprojecten in Singapore en Dubai. De nieuwe topman nam de strategie onder de loep, waarbij het besluit werd genomen om in te zetten op een verbreding binnen het concern. Berdowski ging op overnamepad, waarbij SMIT Internationale de eerste prooi was.
© ANP / Fotopersburo Dijkstra bv
Berdowski in 2007
In de sector van ’Hollands Glorie’ gaat het er hard aan toe om klussen binnen te halen en dat gold evenzeer voor de overnames. Want ook de strijd om zeetransporteur Dockwise werd een stevig robbertje vechten. „Het afgelopen jaar hebben we de hoogste omzet en winst ooit gedraaid. Dat is terug te herleiden naar dat moment in 2006, toen we besloten om het bedrijf te verbreden. Bij aanvang waren we niet altijd welkom bij de overgenomen bedrijven en we maakten ons niet altijd geliefd bij de buitenwacht, maar voor Boskalis hebben we de goede stappen gezet”, zo analyseert de topman.
In 2018 stootte ’Peter de Veroveraar’ op de drie beschermingswallen van de bodemonderzoeker Fugro, waarin Boskalis een belang opbouwde van bijna 30%, net onder de grens waarbij een verplicht bod moet worden uitgebracht. Volgens de topman trok Boskalis zich terug omdat de olie- en gasmarkt snel verslechterde en het pakket aandelen werd daarom weer van de hand gedaan. „Het is afgeketst omdat Fugro te duur was om door te bijten. We waren als grootaandeelhouder uiteindelijk wel door die beschermingswallen heen gekomen als de prijs goed was geweest. Zo’n bescherming houdt geen stand, want op een gegeven moment neemt de economische afweging het over en worden de emoties verlaten.”
Berdowski werd zelf prooi toen grootaandeelhouder HAL het concern van de beurs haalde in 2021. Boskalis betitelde het bod als ’ongevraagd’. „Het concept verraste ons niet. We wisten dat HAL natuurlijk ging investeren met de opbrengst van de brillenketen, maar we wilden wel voor alle aandeelhouders een nette prijs. Ik had daarna ook weg kunnen gaan, maar ik ben gebleven. Daardoor ontstaat nu de natuurlijk ruimte waarin ik ben gevraagd aan te blijven als president-commissaris. Boskalis is een goede investering gebleken.”
De topman houdt na 25 jaar bij Boskalis nog altijd van het ’spel’. Zo doet hij nog altijd de cao-onderhandelingen en neemt hij persoonlijk op de stoep petities in ontvangst van bijvoorbeeld vakbonden. Een tijdje geleden stond Extinction Rebellion voor de deur met een zwartboek bij het bedrijf in Papendrecht. „Ik ging ernaartoe op de fiets en heb koffie aangeboden. Ze wisten niet wie ik was en twijfelden vervolgens of ze de koffie mochten aannemen. Na een half uur begon het te regenen en vertrokken ze weer”, lacht de topman, die zich ook zonder gêne in zijn Rolling Stones-kersttrui voegt bij de jaarlijkse kerstviering.
Wurggreep
Een paar jaar geleden maakte Boskalis bekend dat het overweegt om eventueel de zetel van het concern te verplaatsen, gezien de wurggreep van de bureaucratie in Nederland. Inmiddels heeft het maritiem concern een satelliethoofdkantoor in Abu Dhabi. Onlangs leek het erop dat de EU van plan was om de regels voor de milieuverslaggeving CSRD af te zwakken, maar dit lijkt vooralsnog alleen het geval voor kleinere ondernemingen.
© ANP / ANP
De overname van Smit in 2009. Peter Berdowski (r)
Voor Boskalis en veel andere multinationals zijn de regels van het zogeheten CSDDD een nog grotere bedreiging. Zeker in combinatie met de specifiek in Nederland geldende WAMCA. Dit brengt juridische onzekerheid mee omdat een willekeurige belanghebbende rechtszaken kan aanspannen, ook met betrekking tot activiteiten buiten de EU. Berdowski ging na kritiek op de linkerzijde van het politieke spectrum op bezoek bij de Tweede Kamer om uit te leggen wat CSDDD voor een bedrijf als Boskalis betekent, maar veel weerklank vond hij daar niet. De Nederlandse politiek wil dit doorzetten. Hoe beziet hij de omslag naar de situatie waarin hij brieven krijgt dat Boskalis maar moet vertrekken uit Nederland?
„Ik zie een sluipende maatschappelijke ontwikkeling in de laatste tien jaar, ook in de Europese Unie. Politici zijn in de ban geraakt van de wereld redden, waardoor je een onthechting ziet van politieke doelen ten opzichte van de economische realiteit. We worden daar nu op niet zachtzinnige wijze als EU mee geconfronteerd. Omdat wij als Boskalis de meeste zaken doen buiten de EU, merken wij al enige tijd dat onze werelden uit elkaar gaan lopen.”
Onlangs gaf Qatar aan geen gas meer te willen leveren aan de EU als CSDDD doorgaat in de huidige vorm. Volgens de ceo illustratief voor de discussie rond de milieuwetgeving. „Boskalis had tien jaar geleden nog de positieve associatie met VOC, het sentiment van stoere, koppige Hollanders die wereldzeeën bevoeren. Dat mag je nu niet meer in de mond nemen. Ik betwijfel ten zeerste of er voor Boskalis, een prachtig bedrijf van Hollands Glorie, in het Nederland van de toekomst nog plaats is. Het lijkt dat er nu van alles in beweging is, maar eigenlijk is er weinig veranderd in de naar binnen gerichte blik van de Nederlandse politiek. Dat maakt onze toekomst hier onzeker.”
© ANP / ANP
Peter Berdowski (m) bij The Ocean Cleanup
Wat dit betekent voor de vestigingsplaatsdiscussie, is nog niet bekend. In december stelde de topman dat er mogelijk een splitsing komt van activiteiten in de EU en daarbuiten. Het lijkt er nu op dat Berdowski doorschuift naar de rvc om deze klus af te maken. „Het bedrijf wil nog gebruik maken van mijn kennis. De internationale concurrentie wordt steeds harder, en we moeten niet verzwakt worden door de doorgeschoten eisen in Nederland. Anders verlies je beetje bij beetje marktaandeel.
”Stroomprijs
Een mooie week in de carrière van Berdowski was de thriller rond de redding van de EverGiven in 2021, toen de hele wereld meeleefde met het lostrekken van het containerschip in het Suezkanaal. De windenergie noemde hij al jaren geleden een ’afschuwelijke’ markt, vanwege de grote operationele risico’s afgezet tegen de verdiensten. De ceo is blij dat Boskalis er niet van afhankelijk is. „De stroom zal niet goedkoper worden. De realiteit daalt nu in dat er veel bij komt kijken, zoals het verzwaren van de energienetten. Het wordt dus heel spannend of de EU de windenergie ambitie in 2030 haalt. Het tempo zal lager worden, onvermijdelijk.”
Comment
-
En dus?
Buiten dat.. ze knappen andermans rommel prima op..behoeden is niet hun business.. ze spinnen garen van andermans milieurampen en doen dus niks aan voorkomen... dat zou ze financieel schaden.. Hoe meer milieu-troep, hoe beter voor hen..
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1192...hrikkelijk-dom
Amerikaanse politicoloog Mearsheimer: ’Oekraïne het NAVO-lidmaatschap aanbieden was verschrikkelijk dom’
Amsterdam - Alleen als het Westen Poetins eisen over Oekraïne accepteert komt er vrede, zegt de Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer. De gelauwerde expert op het gebied van internationale betrekkingen is een overtuigd ’realist’, die denkt in invloedssferen. ,,Het schieten zal stoppen, maar ik zie geen vooruitzichten voor duurzame vrede in Oekraïne.”
Dat Vladimir Poetin zich het recht voorbehoudt om Russische strategische belangen in de voormalige Sovjet-Unie te ’verdedigen’, is voor de Amerikaanse politicoloog Mearsheimer een vanzelfsprekendheid. Rechts schade aan woonhuizen in de Oekraïense stad Kherson.
De bloedige oorlog in Oekraïne had vermeden kunnen worden als het Westen de strategische belangen van Moskou in de regio had erkend, betoogt John Mearsheimer (77). Eerdere Amerikaanse regeringen blunderden, onder meer door Kiev het lidmaatschap van de NAVO aan te bieden, is Mearsheimers overtuiging. „Dat was een verschrikkelijk dom besluit.”
Tekst gaat verder onder de foto
© ANP / HH
John Mearsheimer: „Europa zit voor langere tijd zwaar in de problemen.”
De éminence grise van de ’realistische school’ in de internationale betrekkingen – bestsellerauteur en decennialang hoogleraar aan de University of Chicago – steunt de pogingen van de regering-Trump om de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen. „Maar het zal Trump niet lukken. Poetin zal niet akkoord gaan met een staakt-het-vuren dat Oekraïne en het Westen in staat stelt om militair op krachten te komen. De Russen hebben immers het overwicht op het slagveld.”Eisen van Poetin onacceptabel
Een duurzame vredesovereenkomst kan er alleen komen, zegt Mearsheimer, als het Westen de eisen van Poetin inwilligt. ,,Maar die eisen zijn voor het Westen onacceptabel.” Dan gaat het met name om de voorwaarden dat Oekraïne een neutrale staat moet zijn, dat het NAVO-lidmaatschap definitief van tafel moet en dat Kiev geen westerse veiligheidsgaranties krijgt.
Mearsheimer: ,,Dat laatste betekent feitelijk: NAVO-lidmaatschap. Verder eist Poetin dat Kiev en het Westen de annexatie van de Krim en de vier Oekraïense regio’s, die Rusland nu bezet houdt, accepteren. Dus president Zelenski zal grote delen van Oekraïnes grondgebied moeten afstaan. En dan moet Oekraïne, volgens Poetin, bovendien nog worden gedemilitariseerd. Ook al accepteert Trump die voorwaarden, dan nog moeten de Europeanen en de Oekraïners ermee akkoord gaan, wat ik niet zie gebeuren.
”’Bevroren conflict’
Een duurzame vrede in Oekraïne is in de ogen van Mearsheimer daarom nog ver weg. „Het zal mogelijk uitdraaien op een frozen conflict, een ’bevroren conflict’, waarbij de gevechtshandelingen zijn gestaakt, maar dat elk moment opnieuw kan oplaaien. Zoals in Korea in 1953. Het gevaar daarvan is niet alleen dat de Oekraïners mogelijk op zeker moment zullen proberen om verloren grondgebied terug te winnen, maar ook dat elders in Oost-Europa brandhaarden ontstaan, zoals in het Noordpool-gebied, de Baltische landen, in Kaliningrad, Moldavië, Wit-Rusland of rond de Zwarte Zee. Ik wil maar zeggen: iedereen die denkt ’er komt vrede en vanaf nu is alles pais en vree’ draait zichzelf een rad voor de ogen: Europa zit voor langere tijd zwaar in de problemen. Ze hebben niet eens meer voldoende wapens om aan Oekraïne te leveren.”
Tekst gaat verder onder de foto
© ANP / HH
Beschadigde winkels na een Russische luchtaanval op de stad Kherson.
Dit alles, zegt Mearsheimer, is het ’dramatische gevolg van de catastrofale beslissing van de Amerikanen in april 2008 om Oekraïne het lidmaatschap van de NAVO aan te bieden’. „En vervolgens heeft het Westen verzuimd om de Russische invasie in februari 2022 te voorkomen.”Moreel geladen wereldbeeld
Het zijn dergelijke analyses die Mearsheimer, hoewel een erkende autoriteit in zijn vakgebied, niet in dank worden afgenomen door veel westerse media, politici en diplomaten. Zijn amorele,’realistische’ benadering van geopolitiek wijkt te zeer af van hun vaak moreel geladen wereldbeeld.
Mearsheimer gaat er vanuit dat grootmachten ’onvermijdelijk’ met elkaar concurreren om regionale hegemonie, waarbij zij een claim leggen op een eigen invloedssfeer. Dat Vladimir Poetin zich het recht voorbehoudt om Russische strategische belangen in de voormalige Sovjet-Unie te ’verdedigen’, is voor een realist als Mearsheimer een vanzelfsprekendheid. De VS doen immers hetzelfde binnen hun invloedssfeer, redeneert hij, zie de Amerikaanse omgang met bijvoorbeeld Mexico en Canada.Invloedssferen erkennen
Die concurrentie om de macht kan leiden tot oorlog, zoals in Oekraïne. Verstandige politici doen er, in de ogen van Mearsheimer, goed aan elkaars invloedssferen te erkennen en die te respecteren om zodoende oorlog te vermijden. „Precies wat de Amerikanen en de NAVO inzake Rusland en Oekraïne niet hebben gedaan.”
Zijn afwijkende standpunten hebben Mearsheimer het verwijt opgeleverd een ’lakei van Poetin’ te zijn; wat ook de eveneens internationaal bekende Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs overkwam, die veel van Mearsheimers analyses deelt. Maar nu Donald Trump een heel andere route volgt in het Oekraïne-dossier, zich grotendeels baserend op de inzichten uit Mearsheimers realistische school, zijn beide commentatoren weer vaker zichtbaar in het publieke debat. Met soms onheilspellende inschattingen.
Minachting
Mearsheimer, die zichzelf een ’echte liberaal’ noemt, waarschuwt de Europeanen: „De NAVO, die zich stevig aan Oekraïne heeft verbonden en diep betrokken is bij deze oorlog, verliest. Dat is een enorme klap voor die organisatie. Tegelijkertijd hebben we te maken met een Amerikaanse president, die alleen maar minachting kent voor Europa en die het liefst zo snel mogelijk uit de NAVO wil stappen: een voor Europa fatale combinatie. De oorlog heeft bovendien enorm veel schade aangericht aan de Europese economieën. Kijk hoe slecht Duitsland er voor staat.”EU en NAVO zwakker
Dat de Europese Commissie onder Ursula von der Leyen de rijen probeert te sluiten, onder meer met haar 800 miljard euro kostende herbewapingsvoorstel, verbloemt dat Europese landen onderling sterk verdeeld zijn, zegt Mearsheimer. „Iemand als Viktor Orbán staat er heel anders in dan veel van zijn collega’s. Bovendien zien we bijna overal grote delen van het electoraat opschuiven naar rechts. Nationalistische krachten, die sympathiek staan tegenover Moskou, worden sterker. Ik denk niet dat de EU of de NAVO zullen verdwijnen, maar wel dat beide instituties steeds zwakker zullen worden.”
Tekst gaat verder onder de foto
© ANP / HH
Vladimir Poetin bezoekt de troepen in Koers. Beeld uit een video.
De gevolgen? „Het zijn de Amerikanen die de NAVO draaiende houden, zonder de VS kan de NAVO niets. En niemand in Europa wil dit toegeven, maar de EU is afhankelijk van diezelfde NAVO om succesvol te zijn, want de NAVO garandeert jullie veiligheid. Stel je voor: Trump trekt zich terug uit de NAVO en in Europa ontstaat een veiligheidsprobleem. Dat is een recept voor een ramp.
”Dreiging uit China
Voor Mearsheimer speelt Europa, net als voor Donald Trump, geopolitiek een ondergeschikte rol. „Ik vind al veel langer dat de VS zich moeten richten op China. Amerika kan een kleine militaire aanwezigheid behouden in Europa, maar wij worden niet vanuit Europa bedreigd. De échte dreiging voor de VS komt uit China. Daarom moeten we niet verstrikt raken in militaire avonturen in Oekraïne of in het Midden-Oosten. Trump wil om die reden ook dat het vechten in die gebieden stopt zodat hij zich kan richten op China. Dit is onze voornaamste uitdaging: China containen (onder controle houden, red.) en tegelijkertijd oorlog met China voorkomen.”
„Hoe? Hopelijk erkennen beide landen dat zij als grootmachten intens met elkaar concurreren en een gevaar kunnen vormen voor elkaars nationale veiligheid en zijn ze verstandig genoeg om oorlog te vermijden. Rusland vormt daarentegen geen serieuze bedreiging voor de VS; Moskou zou juist een bondgenoot van ons moeten zijn tegen de Chinezen. Maar dat laatste is, na alles wat er is gebeurd, nu niet aan de orde.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1...-aantrekkelijk
Wegenbelasting hybrides omhoog: wordt zelfs diesel aantrekkelijk?
Volgend jaar is er geen belastingkorting meer voor hybrides. Ook voor auto’s met een accupakket en verbrandingsmotor moet het volle pond wegenbelasting betaald worden. Wordt het rijden op diesel en benzine hierdoor aantrekkelijker?
© Getty Images
Als voorbeeld nemen we een BMW 3-serie. Waarom? Simpelweg omdat die auto met diesel, benzine en PHEV-aandrijflijnen te krijgen is. Voordat we de berekening van de wegenbelasting starten, is het belangrijk om te weten dat bpm volgend jaar nog wel bepaald wordt aan de hand van uitstoot. Nieuwe diesels en benzineauto’s zijn dus doorgaans duurder dan plug-in hybrides. Zo kost een BMW 330i XDrive sedan minimaal 70.885,10 euro en een 330e xDrive sedan minimaal 59.743,10 euro.
Dat scheelt veel geld, maar hoe zit dat met de wegenbelasting? Deze wordt berekend aan de hand van het gewicht van de auto. Plug-in hybrides zijn zwaarder doordat er een accupakket in ligt en dus betaal je meer wegenbelasting voor de PHEV. Voor het voorbeeld nemen we de provincie Noord-Holland.
De PHEV-BMW weegt 1.860 kg. Dit betekent dat je 347 euro aan wegenbelasting per kwartaal kwijt bent. De 330i weegt met 1.570 kg fors minder. Per kwartaal moet daar 269 euro voor betaald worden. Dieselen kan bij BMW ook nog de 330d xDrive. Dit is een mild-hybride met een 3,0-liter zes-in-lijn. Deze weegt 1.735 kg en kost per kwartaal 572 euro. De 320d xDrive, met viercilinder, kost per kwartaal 530 euro.
In 2026 betaal je meer wegenbelasting voor een plug-in hybride dan voor een benzine omdat PHEV zwaarder zijn door het accupakket.
Diesel is dus nog steeds veel duurder in de wegenbelasting dan hybride of benzine rijden. Opvallend is dat de plug-in hybride zich met de aanstaande belastingregels de markt uit prijst en je dus enkel prijsvoordeel kunt hebben als je een PHEV goedkoper aankoopt en goedkope kilometers af kunt leggen door thuis te laden.
Brandstofprijzen
Doordat diesels zuiniger zijn en de prijs van diesel lager ligt, kan een zelfontbrander nog steeds aantrekkelijk zijn.
Prijzen per liter
Euro 95-benzine: 2,108 euro
Diesel: 1,872 euro
Rijd je weinig, dan wordt een benzine al snel voordeliger dan een zwaardere hybride. In geval van de BMW bespaar je per jaar 312 euro aan wegenbelasting.
Comment
-
Originally posted by vuurwants View PostEn dus?
Buiten dat.. ze knappen andermans rommel prima op..behoeden is niet hun business.. ze spinnen garen van andermans milieurampen en doen dus niks aan voorkomen... dat zou ze financieel schaden.. Hoe meer milieu-troep, hoe beter voor hen..
- 1 like
Comment
Comment