Inderdaad , hoe anders👀
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Klimaat/natuur
Collapse
X
-
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/382...st-schaapskooi
Wolven zetten streep door kerstfeest Schaapskooi
Het kerstfeest vorig jaar.© Jasper Witte / RTV UtrechtDriebergen-Rijsenburg - Het jaarlijkse kerstfeest bij de Schaapskooi in natuurgebied Heidestein op de Utrechtse Heuvelrug gaat dit jaar niet door. Utrechts Landschap heeft daartoe besloten op advies van de provincie Utrecht. Na verschillende incidenten met wolven hebben de provincie en meerdere gemeenten dringend geadviseerd de bossen niet in te gaan met jonge kinderen en loslopende honden.
Het kerstfeest op Heidestein tussen Driebergen en Zeist trekt jaarlijks duizenden mensen, onder wie veel gezinnen met kinderen. De organisatie van het evenement op een andere locatie of in een andere vorm is op dit moment niet haalbaar, aldus natuurorganisatie Utrechts Landschap. Het bezoekerscentrum de Schaapskooi is op beide kerstdagen gesloten.
Afgelopen zomer werd landgoed Den Treek wekenlang deels afgesloten, nadat een wolf eerst een hondje had meegenomen en later een meisje had gebeten. Verder zocht een wolf meerdere keren contact met honden. Deskundigen gingen ervan uit dat het om een alleenstaande wolf ging, maar dit jaar is gebleken dat het dier inmiddels deel uitmaakt van de roedel die op de Utrechtse Heuvelrug leeft.
De provincie Utrecht meldde woensdag dat zij een vergunningaanvraag voorbereidt om de wolvenroedel op de Utrechtse Heuvelrug te kunnen vangen, verdoven en zenderen. De provincie hoopt dat het makkelijker wordt de wolven te volgen als ze eenmaal zijn gezenderd.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1267...hond-te-redden
Angst op Landgoed Scherpenzeel
Wandelaar (40) met hond aangevallen door wolf: ’Ik heb hem een rotschop verkocht om mijn hond te redden’
SCHERPENZEEL - Op het uitgestrekte Landgoed Scherpenzeel wordt sinds twee weken regelmatig een wolf gesignaleerd. Een wandelaar zag er dinsdag één uit de bosjes springen, die het op hem en zijn hond had gemunt. Dat het dier na een eerste schop niet afdroop, baart rentmeester Fieke van der Linden zorgen. „Ze worden steeds minder bang.”
© ANP/HH
Op het uitgestrekte landgoed Scherpenzeel wordt sinds twee weken regelmatig een wolf gesignaleerd, foto ter illustratie.
Hans – zijn echte naam wil hij niet geven omdat de gemoederen tussen voor- en tegenstanders van de wolf flink kunnen oplopen – wijst naar een bosschage langs een van de wegen op het landgoed. Dinsdagmiddag liep hij met zijn twee honden langs het plukje hulststruiken en dennenboompjes, met daarachter een stuk bos. „Het was rond een uur of half 6. Crisistijd noem ik dat, dan heb je de meeste kans dat ze er zijn.”
Wolf tegen kaak getrapt
„Ineens hoorde ik wat geritsel en bam! Daar stond een wolf. Hij greep mijn hond achter de schouder, waardoor hij omviel en op z’n rug kwam te liggen. De wolf zette zijn poten aan weerszijden van zijn lijf en stond klaar om ’m in de keel te bijten.” Dat liet Hans niet gebeuren: hij gaf het roofdier een schop. „Toen richtte hij zich tot mij. Oren naar achter, tong uit de bek, tanden laten zien… hij nam een houding aan om mij te bespringen. Ik wist hem af te leiden en had toen net genoeg tijd om hem tegen de kaak te trappen.”Meldingen van wolven
Fieke van der Linden, rentmeester van Landgoed Scherpenzeel, kreeg in de afgelopen twee weken vijf meldingen van mensen die zeiden een wolf te hebben gezien. Hans zegt dat hij er om de paar dagen één ziet. „Vorige week zijn schapen aangevallen in de wei. Ik heb er toen één weggejaagd door hard met blokken hout tegen elkaar te slaan.”
Tekst gaat verder onder de foto.
© ALDO ALLESSIE
Fieke van der Linden, rentmeester van Landgoed Scherpenzeel, kreeg in de afgelopen twee weken vijf meldingen van mensen die zeiden een wolf te hebben gezien.
Van der Linden maakt zich zorgen. „Wat mij opvalt is dat de wolf na de eerste schop van Hans niet is afgedropen. Hij was dus niet bang voor een mens. Dit is blijkbaar het nieuwe normaal, dat er mensen of dieren worden aangevallen.”Mogelijk zwerfwolf van Hoge Veluwe
Ecoloog Erwin van Maanen monitort op meerdere landgoederen, waaronder nu ook Scherpenzeel, de aanwezigheid van het roofdier. Hij kan pas met zekerheid zeggen dat er een wolf in het spel was als er dna-bewijs ligt, maar de manier van aanvallen wijst er wel op. „Hij kwam uit het niets en greep de hond vervolgens naar de keel. In deze buurt zijn onlangs ook schapen aangevallen. Mogelijk gaat het om een zwerfwolf die vanaf de Hoge Veluwe hierheen is gekomen. Ik vermoed niet dat het om een roedel gaat.”Schrik zit er goed in
Op Landgoed Scherpenzeel, meer dan 1000 hectare aan bos, landbouwgrond, agrarische bedrijven en woningen, zit de schrik er goed in. „Melkveehouders halen hun dieren naar binnen”, zegt Van der Linden: „Dat heeft gevolgen, want zij krijgen een prijs die ook is gebaseerd op het aantal uren dat de koeien buiten staan. Bovendien raken de dieren van slag door wolven, ook als ze niet aanvallen.”
Volgens ecoloog Van Maanen is het niet de bedoeling dat wolven niet bang zijn voor mensen. „Ik zie ze in Nederland op plekken waar ze in Duitsland niet komen. In Ermelo liepen ze rond bij een picknickplaats waar mensen ook etensresten in de berm gooiden, daar kwamen ze bedelen. Als je dat niet aanpakt, creëer je probleemdieren.” Wolven kunnen weer schuw worden gemaakt door ze negatief te conditioneren, bijvoorbeeld door ze af te schrikken met paintballgeweren. „Dieren die structureel mensen benaderen en mogelijk een hoog risico vormen, dienen uitgenomen te worden.”
Update van het wolvenplan
Uitnemen komt neer op afmaken. En deze aanpak wekt wrevel bij voorstanders van de wolf. Volgens Van Maanen is het conflict tussen voor- en tegenstanders zo hoog opgelaaid omdat het beleid van meet af aan niet duidelijk was, bijvoorbeeld over wat een probleemwolf precies is. Vrijdag lekte een update van het wolvenplan uit, maar daar kwam direct kritiek op: nog steeds is niet duidelijk wanneer het roofdier precies een probleem vormt.
Wat ook niet helpt, is dat incidenten niet op één plek worden bijgehouden. Rentmeester Van der Linden: „Het is nu helemaal niet duidelijk hoe vaak het misgaat, waardoor het idee ontstaat dat het rustig is op wolvengebied. En dat is niet zo. We moeten ons afvragen of de aanwezigheid van dit roofdier en recreatie wel samengaan.” Van Maanen pleit voor een nuchtere aanpak, waarin ingrijpen mogelijk is.
Het huisdier van Hans kwam vrij met de schrik en een snee in zijn harnas. Maar de wandelaar mijdt de plek waar zijn viervoeter werd aangevallen. „Een hond is nog altijd een stukje vlees aan een touwtje, een makkelijke prooi voor de wolf. Ik ga het bos niet meer in en wil 360 graden zicht hebben.”
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...ijn-achtertuin
Column Marianne Zwagerman
Ook Diederik Gommers wil geen terreurturbine in zijn achtertuin
Diederik Gommers zeilt graag op de Oosterschelde, zei hij in het tv-programma De Kist, omdat ’het heerlijk is om daar ver van je af te kijken’. De IC-arts geniet dan ’enorm van de rust en de stilte’. Ik weet niet welke kant Gommers opkijkt vanaf zijn zeilboot, want ook de Oosterschelde is overwoekerd door windmolens, of terreurturbines, zoals ik ze liever noem.
Gommers roemt het heldere water van de Oosterschelde, waar hij graag in zwemt. In werkelijkheid plonst hij in een soep van industriële afvalstoffen van het windpark, dat is neergeplempt op en rond de Deltawerken. Windturbines verliezen met elke omwenteling een stukje van hun kankerverwekkende beschermlaagje. De snelheid aan het uiteinde van de wieken kan oplopen tot 900 kilometer per uur, dus worden de schadelijke stoffen door de wijde omgeving geblazen, een beetje zoals een virus bij een stevige niesbui.
Knarsende herrie van windmolens
Zou Gommers ook weleens naar Urk zeilen, vraag ik me af. Laatst voer ik daar voor een PowNed-programma langs de megaturbines. Het is huiveringwekkend. Als je onder de windmolens stil gaat liggen met de boot, hoor je de knarsende herrie. Bij het binnenlopen van de haven zie je achter de pittoreske vuurtoren een oerwoud aan kolossale windmolens.
In 2009, vóór de bouw van het windpark, werd de gemeente Urk beschuldigd van misleidende propaganda toen ze een fotomontage verspreidde waarop de vuurtoren als kleinduimpje voor de enorme windturbines staat. De fotomontage zou een onjuist beeld geven, volgens de voorstanders. De foto die ik vorige week op Urk maakte is juist nog erger, gewoon met mijn iPhone, zonder groothoeklenzen of trucage. De terreurturbines overschaduwen het hele vissersdorpje.
Je vraagt je af in welke tunnel de regering verdwaalde, toen ze die verwoesting van cultureel erfgoed toestond. Haagse barbarij, die zelfs de moedige Urkers niet wisten te stoppen. Terwijl Urk tijdens de coronacrisis wél als laatste gallisch dorpje standhield tegen het overheidsgeweld. In de statistieken had niemand er corona, want ze staken de teststraat in de fik. Aan vaccineren doen ze sowieso niet, want Urkers vertrouwen op de Heere. De coronasterfte was er laag. De avondklok bestond er niet, oude mensen verpieterden er niet in de gruwelijke eenzaamheid die in het volgzame deel van het land toesloeg. Urker oma’s bleven gewoon op de kleinkinderen passen, zonder zich iets aan te trekken van de adviezen van Gommers en zijn OMT-maatjes.
Windmolens moesten er komen
Maar de terreurturbines, bedacht op Haagse praattafels, wisten ze niet buiten de deur te houden. Ook al brieste Urk, keerde de bevolking zich tegen de windparken en kregen ze hulp van toenmalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij bezorgde Urk op de valreep de status van beschermd dorpsgezicht, maar het hielp niet. De windmolens móesten er komen, en ze kwamen er ook.
Urk ligt ver genoeg van de Randstad om de turbines niet te zien vanuit je Rotterdamse ziekenhuis, Haagse vergaderpaleis of Hilversumse tv-studio. Wie in de driehoek Den Haag, Amsterdam, Het Gooi leeft, komt nog altijd nauwelijks windmolens tegen (als je het strand van Scheveningen mijdt). Maar nu het Randland bijna vol staat, komen die krengen ook in onze achtertuinen. Bij mij op de oever van de Vecht, bij Gommers, onder de rook van Rotterdam en in de dure dorpjes rond Amsterdam waar mediamensen resideren.
Dus springt Gommers op de barricaden. Hij ontdekte dat de geruststellende rapporten van het RIVM over de gezondheidsschade die de terreurturbines aanrichten overheidspropaganda zijn, met een ’wetenschappelijk’ kaftje. Is Gommers eindelijk wakker geschud? Ik verheug me op zijn verhoor door parlementaire enquête-commissie corona. En zijn excuses aan de Urkers, die het altijd al goed zagen.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2003...-drentse-wapse
Doodgereden wolf gevonden bij Drentse Wapse
WESTERVELD - Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie.
© X / Annemieke van Straaten
Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen. Vorige week werd ook al een wolf doodgereden bij een dubbele aanrijding, toen in het Gelderse Bennekom. Er zouden in Nederland in totaal al meer dan honderd wolven rondlopen, met name in het noorden en oosten van het land.
Zowel de Universiteit Utrecht als de Wageningen Universiteit zal onderzoek doen naar het dier. Er wordt onder meer sectie verricht, daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de leeftijd en conditie van de wolf.
Comment
-
met Timmermans aan de macht geven we heel veel weg aan de natuur dus de wolven, vreemdelingen, nog minder geld beschikbaar voor andere mensen en dingen die nodig zijn, en we hebben al tekorten zowel in geld als bijvoorbeeld woningen, en alles betreffende klimaat is onbetaalbaar voor de armen of de gewonen man, ze willen ook de steden leeg hebben qua auto's, en wie kan elektrisch betalen en wie zegt dat die in totaal schoner zijn en het elektriciteits net kan nu al veel zaken niet aan, het is het begin vh einde die linkse hobbies
terwijl de arme en de gewonen man geen partij meer is voor de linkse politici, en dan vinden ze het gek dat die stemmers weg gelopen zijn en ook niet terug komen
- 1 like
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1582...n-volgt-verzet
Gemeenten en Rijk op ramkoers over uitstootvrije zones: ’Bij ingrijpen volgt verzet’
Amsterdam - Gemeenten en het Rijk liggen op ramkoers over uitstootvrije zones in steden. De steden komen woorden tekort om hun wrok uit te spreken over het gezwalk van staatssecretaris Jansen, blijkt uit een rondgang. De PVV-bewindsman sloeg terug door gemeenten die ook personenwagens met een verbrandingsmotor willen weren, af te poeieren. Hij weigert de wet aan te passen.
© foto anp/hh
In januari gaan de zero-emissiezones in veertien steden in, waaronder in Amsterdam.
Nog een maand, dan gaan de zero-emissiezones in veertien steden in. Vanaf dan wordt de toegang voor ondernemers die rijden in een voertuig met verbrandingsmotor steeds verder beperkt. De gemeenten gaan onverdroten door, gesteund door branchekoepels die erop wijzen dat er al jaren aan de plannen is gewerkt. Nu draaien zou oneerlijk zijn voor ondernemers die klaar zijn. Maar in Den Haag waait een andere wind.
Uitstel van uitstootvrije zones
Jansen werd door de Tweede Kamer in een lastig parket gebracht. Die nam een motie aan die de staatssecretaris opriep tot uitstel van de invoering van de uitstootvrije zones, naar eigen zeggen om ondernemers tegemoet te komen. Jansen kwam met een soort compromis, waarbij er een jaar extra uitstel zou komen voor schone busjes en in de beginperiode geen boetes zouden worden uitgedeeld. Maar binnen gemeenten klinkt hoongelach. „Hij wist echt wel dat gemeenten niet akkoord waren en kwam ermee naar buiten alsof het wel zo was.”
De publieke onmin tussen de staatssecretaris en de gemeenten komt langzamerhand tot een kookpunt. Hoewel bronnen bezweren dat het achter de schermen gemoedelijker gaat, komen zero-emissiegemeenten superlatieven tekort om te beschrijven wat ze van het zwabberbeleid van Jansen vinden.Zero-emissiezone in Haarlem
De Telegraaf deed een rondgang langs alle gemeenten die een zero-emissiezone invoeren in de komende vijf jaar. Het leeuwendeel reageerde, en liet weten geen enkele reden te zien voor uitstel. „Het is vervelend dat er twijfel wordt gezaaid vanuit de landelijke politiek”, bromt de gemeente Haarlem. „We zijn niet bereid om een maand voor de start afspraken overboord te gooien”, bast Gouda.
De gemeenten wisten niet hoe snel ze vorige week moesten reageren op de koerswijziging van Jansen. In een persbericht zeiden ze ’overrompeld’ en ’niet akkoord’ te zijn. „De staatssecretaris was onvoldoende bereid een stap te zetten”, klonk het. Niet handhaven zou ’onbehoorlijk bestuur’ zijn. Jansen zou het lokale gezag ondermijnen. Tijdens de rondgang noemen gemeenten de stappen van Jansen ’niet gepast’. „Wij herkennen het geluid dat hij schetst niet”, aldus de gemeente Amersfoort.
Bovendien klinkt een heldere boodschap aan Jansen: waag het niet je te mengen in het zero-emissiebeleid, want daar ga je niet over. „Wij gaan zelf over het invoeren en handhaven, dus het zou getuigen van onbehoorlijk bestuur als de staatssecretaris zich in onze bevoegdheden mengt”, aldus de gemeente Eindhoven. Maastricht vult aan: „De Kamer heeft geen zeggenschap. Ingrijpen zou leiden tot onbehoorlijk bestuur en daar zouden wij ons zeker tegen verzetten.”
Auto’s met verbrandingsmotor
Ook in de Tweede Kamer valt het gedoe op. Jansen werd deze week op het matje geroepen door een reeks partijen onder aanvoering van coalitiepartner VVD, die juist wil dat Jansen recht doet aan haar oproep tot uitstel. Jansen sloeg deze week terug, toen bleek dat een handvol gemeenten ook personenauto’s met een verbrandingsmotor wil uitbannen of daar onderzoek naar doet. Daarvoor moet de wet wijzigen. Jansen maakte kristalhelder dat hij er niet over piekert om daar de wet voor te wijzigen.
Ook branchekoepels als Evofenedex, Bovag, ANWB, de RAI Vereniging en TLN wijzen er overigens op dat nu de invoering nog uitstellen niet eerlijk zou zijn. Er is jaren aan gewerkt, veel ondernemers hebben zich al aangepast. Zij zouden benadeeld worden ten opzichte van collega’s met vervuilende wagens die de gok namen dat de soep zou afkoelen voor consumptie.
Ontheffing zero-emissiezone
Bovendien zijn er tal van ontheffingen en vrijstellingen voor ondernemers die écht niet uit de voeten kunnen met een elektrisch bedrijfsvoertuig. Daar wordt ook volop gebruik van gemaakt, klinkt het. Ook zijn er bij een reeks gemeenten potjes voor financiële hulp en zijn er landelijke voordelen.
Anderzijds zijn er wel degelijk gemeenten die invoering van de zones uitstelden. Apeldoorn en Ede haalden een streep door invoering per 1 januari aanstaande vanwege netcongestie en onduidelijkheid voor ondernemers.
Ook Deventer besloot afgelopen zomer na ondernemersrumoer dat invoering in 2025 ’niet haalbaar en wenselijk was’ en dat de uitstootvrije zone pas in 2028 in zou gaan. Ook Zaanstad ging recent door de pomp. Op 12 november besloot de gemeente tot uitstel tot 2030, omdat een deel van de raad vreesde dat kleine ondernemers niet mee zouden kunnen in de plannen.
Comment
-
Die wolf moet gewoon bestreden worden, Nederland is geen goed gebied voor hem qua grootte, en je kan wachten op menselijke slachtoffers. Het is een groot roofdier en de populatie groeit. Het heeft niets te maken met voor of tegen standers van natuur etc., gaat om gezond verstand, wij mensen moeten beschermd worden en ook het klein vee wat uitgemoord wordt op gruwelijke wijze door wolven.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1095...itie-grijpt-in
Klimaatactivisten weer de A12 op tegen fossiele subsidies, politie grijpt in
DEN HAAG - De politie heeft woensdagmiddag ingegrepen bij een onaangekondigd klimaatprotest van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Rond het middaguur liepen en fietsten meer dan honderd activisten de weg op, om ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer te demonstreren tegen fossiele subsidies. Na ongeveer anderhalf uur kwam de politie in actie om het protest te beëindigen.
© ANP / HH
Aanhangers van Extinction Rebellion (XR) tijdens een onaangekondigde blokkade van de A12.
In de loop van de middag liet de politie weten dat 128 personen waren aangehouden. Dat aantal kan nog iets verder oplopen, omdat op dat moment nog enkele activisten op de weg zaten. Zij hadden zich vastgeketend aan een olievat en moesten met gereedschap worden losgemaakt. Eén demonstrant was in een driepoot geklommen.
Net als bij eerdere protestacties werden de actievoerders per bus naar het ADO-stadion gebracht. Daar werden ze weer vrijgelaten.
Fossiele brandstoffen
Door de betoging kon verkeer niet via de A12 de stad uit. De weghelft de stad in bleef vrij. Net als tijdens de tientallen eerdere demonstraties eisten de activisten dat de overheid een einde maakt aan de miljarden euro's aan fossiele subsidies. Daarmee worden alle regelingen bedoeld die het gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren. Het gaat dan vooral om belastingvrijstellingen en fiscale kortingen voor grote bedrijven. Het onderwerp staat donderdag op de agenda van een commissievergadering in de Tweede Kamer.
Extinction Rebellion blokkeerde de A12 al tientallen keren. De groep heeft voor 11 januari alweer de volgende blokkade aangekondigd.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/financieel/...jf-op-noordzee
Shell begint nieuw olie- en gasbedrijf op Noordzee
Amsterdam - Shell voegt zijn Britse gas- en olieonderdelen samen met die van de Noorse producent Equinor. De samenvoeging moet de grootste onafhankelijke producent in de Britse Noordzee opleveren.
De samenvoeging in fossiele brandstoffen, beide bedrijven krijgen de helft van de onderneming, moet per direct resultaten opleveren.
Het inmiddels Britse Shell en het Noorse staatsconcern Equinor werken al tientallen jaren in het gebied. Ze bouwen hiermee een nieuw bedrijf, dat afhankelijk van goedkeuring door de Britse autoriteiten, uiterlijk eind 2025 vorm moet krijgen.
Beide bedrijven bezitten nog altijd grote olie- en gasvoorraden in het uitgestrekte Britse territoriale gebied. „Door de expertise en concurrentiekracht van Equinor en Shell te combineren, zal deze nieuwe onderneming een cruciale rol spelen bij het veiligstellen van de Britse energievoorziening”, aldus bestuurder Philippe Mathiue van Equinor.
Oliewinsten
De twee bedrijven hebben momenteel ongeveer 1300 mensen in dienst in Groot-Brittannië en pompen bijna 140.000 vaten per dag op.
Oliebedrijven staan in het Verenigd Koninkrijk onder druk. De Labour-regering wil net als tijdens de energiecrisis een groot deel van hun winsten uit olie en gas afromen voor de staatskas.
Shell probeert meer waarde voor aandeelhouders te leveren. Tegelijkertijd staat het onder meer in Nederland onder druk om nog duurzamer te produceren, hoewel het in ons land de grootste investeerder in groene energie is met bijvoorbeeld uitgaven aan windparken.
Meer olie
De nieuwe Shell-ceo Wael Sawan, opvolger van Ben van Beurden, kondigde aan de olieproductie niet te zullen beperken, maar vlak te houden. Tegelijkertijd zal Shell meer gas oppompen, volgens Sawan om te voldoen aan de wensen van klanten zoals energiecentrales en chemie die van kolen en olie af willen voor hun productie.
De productie uit de Britse velden, die sinds de jaren 60 van de vorige eeuw worden leeggehaald, neemt steeds verder af. Energie-instituut IEA meldde eerder dat er geen behoefte meer is aan nieuwe olievelden.
Vrijwel alle grote oliebedrijven zoeken met boringen voor de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse kust, zoals bij Suriname, naar nieuwe aantrekkelijk velden om aan de vraag naar brandstoffen te voldoen.
Vers geld in oude platforms
Op de Noordzee nemen nieuwkomers, vaak gesteund door kapitaal van private equity, verouderde platforms over om ze samen te voegen. Recent deed Harbor Energy dat in Brits gebied.
Het nieuwe bedrijf van Shell en Equinor zegt meer te kunnen besparen op kosten om de resterende bronnen in de Noordzee uit te baten.
- 1 like
Comment
-
https://www.autovisie.nl/nieuws/amne....telegraaf.nl/ en elektrische auto's zijn slecht voor de mensenrechten...
Comment
Comment