Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Klimaat/natuur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1439...en-betaalt-mee

    Nederlandse kabinet: genderplan en uitbannen ’fossiele voordelen’
    Elk jaar 1000 miljard om klimaatakkoord van Parijs te halen, maar niet iedereen betaalt mee

    Uitgerekend in de oudste oliestaat ter wereld wordt komende weken door tal van wereldleiders én leden van ons kabinet bepleit om de ’fossiele’ energie verder uit te bannen. In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, een van de rijkste staten van de Kaukasus, staat de klimaattop vooral in het teken van geld.

    © Foto Getty Images


    De klimaattop in Baku, Azerbeidzjan, de oudste oliestaat van de wereld, staat door uitspraken van Trump onder hoogspanning.




    Vliegtuigen vol hoogwaardigheidsbekleders, journalisten, lobbyisten, topmensen uit het bedrijfsleven en diplomaten zullen komende dagen landen in Bakoe. Ondanks sombere boodschappen dat de klimaatdoelen bij lange na niet gehaald worden en de aarde verder opwarmt dan voorzien, doemt hier een ander belangrijk vraagstuk op: trekt de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs? Dat document is in 2015 getekend en heeft sindsdien als doel: we blijven ruim onder de twee graden opwarming van de aarde. Het liefst zelfs op maximaal anderhalve graad.

    Het is een vraag die ook bij VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat) leeft, vertelt ze voorafgaand aan de top tegen De Telegraaf. „Wat het precies gaat betekenen zal de komende twee weken blijken”, zegt Hermans. „De heer Trump heeft in de campagne ook een paar andere heftige uitspraken gedaan die haaks staan op hetgeen waar wij in Nederland, in Europa en in heel veel andere landen mee bezig zijn. Trump beweerde dat het klimaat juist afkoelt en dat je van windturbines kanker krijgt.” Door dit soort uitspraken wordt Hermans juist ’gemotiveerd’, vertelt de VVD’er. „Wij moeten in Nederland door met wat wij aan het doen zijn, vanuit ons verantwoordelijkheidsgevoel. En de samenwerking met Europa opzoeken en verder verstevigen.”

    Biljoen dollar



    Het plan is dat niet alleen Hermans, maar ook staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) en staatssecretaris Vincent Karremans (Preventie) afreizen naar Azerbeidzjan. Eerder was het ook de bedoeling dat premier Dick Schoof zou afreizen, maar die blijft vanwege de antisemitische straatterreur in Amsterdam in Nederland. In de oliestaat in de Kaukasus zal het de komende weken vooral om geld gaan. Elk jaar zou er maar liefst een biljoen (dat is 1000 miljard) dollar nodig zijn om het klimaatakkoord van Parijs te halen. Maar juist daar wringt de schoen: mega-uitstoters als China en bijvoorbeeld schatrijke Golfstaten betalen volgens het huidige klimaatfinancieringsmodel niet mee. Dat zorgt onder meer bij de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump voor kwaad bloed. Hij heeft al aangekondigd het klimaatakkoord van Parijs door de papierversnipperaar te trekken. Dat zet de klimaattop gelijk onder hoogspanning, zo valt te horen bij Nederlandse diplomaten.

    Hermans de boer op met ’genderplan’




    Opmerkelijk is dat Nederland op de klimaattop onder meer oproept tot het uitbannen van ’fossiele voordelen’, zoals extremistische actiegroepen als Extinction Rebellion tot vervelens toe bepleiten. Een andere opvallende bezigheid van Hermans en haar collega’s uit het rechtse kabinet in het overwegend islamitische Bakoe? Het werken aan een ’gender action plan’. Vrouwen en meisjes zouden, zo meldt Hermans aan de Tweede Kamer, immers ’extra hard geraakt worden door klimaatverandering’.



    Gevraagd naar een toelichting verklaart Hermans dat als volgt: zij zal zich in de onderhandelingen inzetten op het ’vergemakkelijken van toegang tot financiering voor de meest kwetsbaren’, waaronder dus vrouwen en meisjes in bijvoorbeeld Afrika. „De lijn is dat wij uitdragen dat hier ook aandacht voor moet zijn”, aldus Hermans.

    Wie betaalt klimaatrekening?



    Maar los van deze thematiek staat er voor Nederland wel degelijk veel op het spel. Zo wordt er ingezet op thema’s waar Nederland juist goed in is: waterbeheer (om overstromingen te voorkomen), voedselzekerheid en betere regels voor de koolstofmarkten. Toch zal met name de focus komen te liggen op de vraag: wie betaalt de klimaatrekening? Alleen het welvarende Westen of straks ook een land als China, dat zelfs meer CO2 uitstoot dan Europa en de Verenigde Staten bij elkaar opgeteld?

    „Wij willen vooral kijken naar de bijdrages die worden geleverd vanuit overheid, maar ook mogelijkheden scheppen voor privaat geld. Denk aan fondsen”, zegt minister Hermans. „En ja: wij vinden dat het aantal landen dat overheidsgeld aanlevert moet worden herzien, waaronder China en de Golfstaten. Dat zijn landen die ook echt bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen en zich een heel stuk hebben ontwikkeld ten opzichte van de vorige klimaatafspraken, maar toen nog niet hoefden te betalen. In die zin trekken wij aan hetzelfde eind van het touw als aanstaand president Trump. Maar dat vraagt natuurlijk óók een evenredige bijdrage van de Verenigde Staten.”
    Portemonnee trekken



    Met een buidel vol plannen zal het kabinet vooral resultaten proberen te boeken, in samenwerking met een andere belangrijke Nederlander: Wopke Hoekstra. De CDA’er is afgelopen week ’goedgekeurd’ door het Europees Parlement als Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij belooft China en de VS aan te zullen spreken om met aangescherpt klimaatbeleid te komen én daarvoor de portemonnee te trekken.

    Comment


    • Het is financieel bizar, voor te weinig effect. In Nederland zijn al meer zonnepanelen neergelegd dan in het gehele continent Afrika

      Comment


      • De kosten van niks doen worden groter en groter voor de getroffen landen/gebieden, niks doen zal uiteindelijk vele malen duurder zijn, daar zijn de wetenschappers en 'rekenaars' het wel over eens. Het aantal klimaatvluchtelingen zullen in de miljoenen gaat lopen en oorlogsvluchtelingen ver gaan overschrijden.

        Comment


        • ja maar vele landen kunnen dit niet betalen of zijn er niet mee bezig en de rest vd wereld kan het niet zonder ze oplossen dus dan is het geld weggooien

          Comment


          • https://www.nu.nl/klimaat/6334587/op...ot-bedrag.html


            De VN-klimaattop staat dit jaar geheel in het teken van geld. Daar is veel meer van nodig om arme landen te helpen de overstap naar een groene economie te maken. Maar wie is bereid om de portemonnee te trekken?
            Afgelopen jaar was een recordjaar voor groene energie in Nederland, de EU en tal van andere landen. Maar de energietransitie loopt lang niet overal op rolletjes. Eén statistiek is veelzeggend: Nederland heeft meer windmolens en zonnepanelen dan het hele continent Afrika:
            Foto: BJD
            Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan zullen alle landen moeten vergroenen, ook als ze daar zelf eigenlijk geen geld voor hebben. Op de klimaattop die dit jaar plaatsvindt in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe (COP29) gaat het daarom over de klimaatsteun van rijke aan arme landen.

            In 2009 werd voor het eerst een bedrag vastgesteld dat industrielanden moeten steken in klimaatfinanciering: 100 miljard dollar per jaar. Een fors bedrag, maar tegelijk is het duidelijk dat het nog altijd volstrekt onvoldoende is.

            Volgens schattingen van verschillende organisaties hebben ontwikkelingslanden biljoenen (duizenden miljarden) nodig. Niet alleen voor schone energie, maar ook om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals ergere droogtes en overstromingen.

            In het Parijsakkoord is daarom afgesproken dat er voor 2025 een nieuw doel moet worden vastgesteld. Daar moet in de komende twee weken duidelijkheid over komen.
            Foto: BJDSpanningen of solidariteit?


            Eén ding is zeker: dat wordt niet makkelijk. De onderhandelingen vinden plaats te midden van wereldwijde spanningen, waaronder oorlogen in Oekraïne en Gaza en een dreigende handelsoorlog tussen China, de VS en de EU.

            Het vertrouwen van ontwikkelingslanden in het rijke Westen is ondertussen beperkt. Zij zijn nog altijd boos dat industrielanden te laat waren met het bijeenrapen van de 100 miljard dollar. En veel ontwikkelingslanden komen om in de schulden; zij vrezen dat rijke landen straks komen aanzetten met nog meer leningen in plaats van giften.

            Kortom: het is nog maar de vraag of er op de komende klimaattop sprake zal zijn van wereldwijde solidariteit. Zeker gezien het bedrag dat verschillende ontwikkelingslanden eisen in aanloop naar de top: 1.000 miljard dollar per jaar.

            "Dat lijkt natuurlijk een idioot groot bedrag en dat is het ook", zegt klimaatexpert Hilde Stroot van hulporganisatie Oxfam. "Maar er zijn heel veel verschillende manieren waarop je het bij elkaar kan harken."

            Volgens Stroot zouden rijke landen bijvoorbeeld hun veelbesproken fossiele subsidies kunnen afbouwen en het bespaarde geld kunnen steken in klimaatfinanciering. Ook ziet ze mogelijkheden in wereldwijde belastingen op de winsten van olie- en gasbedrijven, het vermogen van de allerrijksten of op de lucht- en scheepvaart.

            Nederland zet mes in ontwikkelingshulp


            Daar is lang niet overal animo voor. Het is daarom zeer de vraag of het echt tot een afspraak kan komen over zo'n enorm bedrag. "Die 1 biljoen is gewoon niet realistisch", zegt PvdA-GroenLinks-Europarlementariër Mohammed Chahim. Hij ziet het vooral als een hoog openingsbod.

            De EU en andere industrielanden hebben niet gezegd welk bedrag zij wél zien zitten. Maar Nederland is een van de landen die de komende jaren juist minder geld willen steken in ontwikkelingshulp. Het kabinet-Schoof zet daar de komende jaren het mes in, waardoor er weinig zal overblijven van de krap 1 miljard euro die Nederland nu jaarlijks steekt in klimaatsteun.
            Schoof niet aanwezig in Azerbeidzjan


            Premier Schoof slaat de klimaattop in Azerbeidzjan over. "Vanwege de grote maatschappelijke impact van de gebeurtenissen van afgelopen donderdagnacht in Amsterdam, blijf ik in Nederland", aldus de minister-president.

            Op de COP29 wordt hij vervangen door de Klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden, Jaime de Bourbon de Parme. Ook minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei is namens het kabinet aanwezig.

            'Meer landen moeten bijdragen'


            De EU, VS en Japan willen de komende weken zo min mogelijk praten over een (torenhoog) bedrag en zoveel mogelijk over de opbouw van het doel voor klimaatsteun. Ze hopen dat hier veel meer verschillende geldbronnen in gaan meetellen, zoals ook investeringen van bedrijven. Daarnaast willen ze dat meer landen gaan bijdragen, zoals Saoedi-Arabië, Zuid-Korea en China. Zij zijn nu nog niet verplicht om geld te steken in klimaatsteun, terwijl ze relatief welvarend zijn.

            China kan mogelijk een sleutelrol kunnen vervullen, denkt Pieter Pauw, die aan de TU Eindhoven onderzoek doet naar klimaatfinanciering. Het land investeert nu al veel in (soms groene) infrastructuur in ontwikkelingslanden, maar dat telt niet officieel als klimaatsteun. Als het land wel officieel wil bijdragen aan een wereldwijd financieringsdoel, kan dat een doorbraak zijn. "Dan denk ik dat veel anderen zullen zeggen: wij doen ook mee'", zegt Pauw.

            Ondertussen hangt het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen nog boven de top. De VS wordt straks vertegenwoordigd door de vleugellamme regering-Biden. Het zal één vraag centraal stellen: gaan andere landen extra ambitie tonen om te laten zien dat de rest van de wereld nog wél actie wil ondernemen? Of trekken ze zich terug in de verwachting dat de aanpak van de klimaatcrisis de komende jaren zal stokken?

            Het antwoord weten we rond 22 november, als de klimaattop tot een besluit moet komen.

            Comment


            • https://www.ad.nl/buitenland/spannin...aalt~a0238f2a/



              Een demonstrant laat van zich horen voorafgaand aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bakoe. © REUTERS

              Spanning verwacht op klimaattop in Bakoe: westerse landen willen dat China meebetaalt


              Een nieuw rondje knokken over klimaatbeleid en geld. Dat belooft de klimaattop die maandag in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, begint. Eén van de belangrijkste twistpunten tussen China en het welvarende Westen - hoeveel betaalt Peking - dreigt te escaleren. ,,Ik houd mijn hart vast dat er geen akkoord komt.” Een uitleg in vijf vragen.

              1. Waarom weer een klimaattop?


              Inderdaad, het lijkt inmiddels net zo'n eindejaarstraditie als kerst en sinterklaas. Elk jaar buigen lobbyisten, diplomaten en wereldleiders zich in november over de aanpak van klimaatverandering. Deze frequentie is afgesproken binnen het klimaatverdrag van de Verenigde Naties. En omdat de uitdaging van het Akkoord van Parijs - niet meer dan 2 graden opwarming in 2100 - zo groot is, is het geen overbodige luxe. Zo spraken landen vorig jaar in Dubai af dat uiteindelijk iedereen afstand zal doen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Die veroorzaken immers de CO2-uitstoot.

              2. Waar gaat het dit jaar over?


              Het gaat over geld, heel veel geld. Naast het elkaar aansporen om maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, spraken lidstaten in 2009 af om jaarlijks 100 miljard vrij te maken voor arme landen. Die klimaatfinanciering is bedoeld om dijken te versterken, duurzame energiebronnen te bevorderen en schade door extreem weer te herstellen. Deze toezegging loopt af in 2025. En dus is een nieuw financieel akkoord nodig. Zuidelijke landen, samen met veel westerse ngo's, stellen dat het nieuwe bedrag minstens duizend miljard dollar per jaar moet bedragen.
              © Getty Images

              3. Waarom is die discussie zo spannend?


              Het gaat niet alleen om de hoogte van het bedrag, maar ook om de vraag: wie betaalt? Tot nu toe zijn dat alleen landen die in 1992 tot de Oeso behoorden, de club van rijke industrielanden. Denk aan de meeste Europese lidstaten, de VS en Australië. Maar die verdeling weerspiegelt de huidige wereldorde allang niet meer. China behoort tot de rijkste en machtigste landen ter wereld. En toch hoeft het geen rooie yen af te staan voor dit fonds. Dat moet eindelijk anders, eisen westerse landen. China weigert vooralsnog. Bakoe kan alleen slagen als dit conflict wordt overbrugd.

              4. Komt er wel een akkoord?


              Dat valt te bezien. ,,De olifant in de kamer”, zegt klimaatspecialist Maarten de Zeeuw van Greenpeace, ,,is de herverkiezing van Donald Trump.” Niet alleen is zijn credo drill, baby drill (niet zeuren, maar olie pompen), hij zal waarschijnlijk de VS opnieuw terugtrekken uit het Akkoord van Parijs. Als Amerika de knip dicht houdt voor het nieuwe klimaatfonds, dan is de vraag wat de rest van de wereld doet. Zullen zuidelijke landen nog instemmen met duur klimaatbeleid? ,,Ik houd mijn hart vast dat er geen akkoord komt.” De Zeeuw wenst dat Europa niet met de vinger wijst naar China, maar zijn eigen (historische) verantwoordelijkheid neemt.
              Maarten de Zeeuw, campagneleider Greenpeace, zal de VN-klimaattop in Bakoe bijwonen. © Eigen Foto

              5. Maakt het voor mij als burger iets uit?


              Eerst in financiële zin: tot nu toe betaalt Nederland per hoofd van de bevolking zo’n 100 dollar per jaar aan het klimaatfonds. Als het fonds vertienvoudigt, dan zal die bijdrage per Nederlander stijgen. Wat het klimaatbeleid betreft, zal deze top niet leiden tot aanscherping van onze doelen. Maar als Bakoe mislukt en zuidelijke landen, mogelijk in navolging van Trump, de handdoek in de ring gooien, dan raakt het beteugelen van klimaatverandering verder uit zicht. Dan helpen onze 30.000 windturbines op de Noordzee ook niet. Dan is de klimaattop, zoals een minister uit Papoea-Nieuw-Guinea het laatst omschreef, ‘een verspilling van tijd’. Daar schiet geen Nederlander iets mee op.

              Lobbyisten, diplomaten en enkele regeringsleiders arriveren in Bakoe voor een nieuwe VN-klimaattop. © Getty Images

              Comment


              • Huidige klimaatdoeleinden worden al niet behaald, en met bovenstaande punten ziet het er alleen maar somberder uit

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/financieel/...ak-tegen-shell

                  Milieudefensie verliest in klimaatzaak tegen Shell

                  Den Haag - Shell hoeft zich niet extra in te spannen om de uitstoot van schadelijke stoffen met 45% te verminderen. Het gerechtshof Den Haag wijst eisen daartoe de klimaatzaak van Milieudefensie af. De uitspraak geldt als een dreun voor de milieubeweging.

                  © ANP/HH

                  Veel klanten zitten nog niet te wachten op dure biobrandstoffen.




                  In en voor het gerechshof-gebouw braken mensen van Milieudefensie in tranen uit.



                  Het hof deed de uitspraak in de sinds 2018 slepende klimaatzaak tussen het olie- en gasconconcern en de milieuactiegroep. Die eist dat Shell zijn uitstoot dratisch beperkt. Daarvoor heeft het hof onvoldoende concrete steun kunnen vinden in het recht.

                  Directeur Donald Pols van Milieudefensie reageerde uiterst teleurgesteld op het verlies. ,,Dit raakt ons diep.”



                  Hij wil de 42 pagina’s uitspraak eerst zorgvuldig lezen, maar liet doorschemeren dat de milieugroep in cassatie gaat bij de Hoge Raad tegen deze uitspraak.

                  Bij de Shell-directie klonk tijdens het voorlezen van de uitspraak in de zaal al snel opluchting, toen het hof beargumenteerde dat aan Shell juridisch geen concrete reductieplicht van 45% voor met name de uitstoot bij zijn miljoenen klanten is op te leggen. Daarvoor ontbreken volgens het hof concrete handvatten ook in EU-richtlijnen en Nederlandse wetgeving.



                  Tegelijkertijd is Shell volgens het hof wel bezig om zijn eigen uitstoot voor 2030 sterk te beperken. Die was vorig jaar met 31% gedaald afgezet tegen 2016. Het inmiddels Britse concern heeft voor $10 tot $15 miljard aan duurzame plannen aangekondigd.

                  ’Zelfde effect’




                  Hoewel op Shell ’een zware verantwoordelijkheid rust’, kan het olie- en gasconcern volgens hof-voorzitter Carla Joustra niet worden gedwongen de uitstoot van al zijn klanten wereldwijd met de door Milieudefensie verlangde 45% af te bouwen.



                  Iedere reductie helpt opwarming van de aarde beperken, dat betekent niet dat een afgedwongen reductieverplichting voor specifiek Shell hetzelfde effect heeft, aldus de uitspraak.

                  Shell betoogt dat als het moet stoppen met olie en gas, klanten die fossiele brandstoffen bij concurrenten kopen. Daar ging het hof goeddeels in mee. De daling van Shells uitstoot leidt dan niet tot een mondiale CO2-verlaging.



                  En dus is ook daarmee de bescherming van burgers in Nederland en het Waddengebied, zoals Milieudefensie dinsdag eiste, volgens het hof niet gegarandeerd.



                  Wel stelt het hof dat het concern een "mensenrechtelijke verplichting” heeft om uitstoot te beperken ,,en zodoende gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan".

                  Shell-ceo Wael Sawan zegt na de uitspraak ’blij’ te zijn. Hij stelt op pad te zijn om in 2050 onder de streep, met compensatie, geen CO2 meer uit te stoten. Tegelijkertijd opent Shell nog wel nieuwe olie- en gasvelden.

                  Juridisch uniek



                  De eerdere uitspraak van de rechtbank, waarin Shell op vrijwel alle punten had verloren, was juridisch uniek. Voor het eerst veroordeelde een rechter na de eis van Milieudefensie een enkel bedrijf om behalve de eigen CO2-uitstoot van verbrande diesel, benzine en kerosine ook die van al zijn klanten wereldwijd terug te brengen.

                  Volgens Shell is dat onhaalbaar. „Wij kunnen klanten de schoonste brandstoffen aanbieden, maar hen niet verplichten die te tanken”, zei directeur Frans Everts van Shell Nederland eerder. Volgens Milieudefensie wist Shell sinds de jaren 60 van de schadelijke gevolgen van zijn oliewinning en deed het onvoldoende om die schade te beperken.

                  De politiek moet veel duidelijker geformuleerde regels opstellen voor bedrijven, oordeelden juristen na afloop, het gerechtshof zocht maar vond geen concrete gronden voor instemming met de eis van Milieudefensie om Shell zijn uitstoot met 45% te laten beperken.



                  De uitspraak van dinsdag, vlak voor opening van de aandelenbeurzen, werd wereldwijd gevolgd. Inperking van de productie van Shell door de rechter zou consequenties kunnen krijgen voor Nederland, maar mogelijk ook de hele olie- en gassector. Ondernemersvereniging VNO-NCW waarschuwde vooraf voor de negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie en het vestigingsklimaat als Shell zou verliezen.



                  Het aandeel Shell reageerde na de uitspraak beperkt. Bij een 0,6% hogere olieprijs en de 0,7% lagere AEX koerste het op 0,6% verlies.

                  Comment


                  • terecht, het is belachelijk om 1 bedrijf verantwoordelijk te houden of te straffen, en dan gaan de gebruikers dus naar andere bedrijven om het te kopen

                    Comment


                    • Veel regeringsleiders afwezig bij internationale klimaattop COP29

                      Comment


                      • Die top is ook niet serieus te nemen gezien de locatie

                        Comment


                        • Inderdaad en Trump zal er ook weer uitstappen.

                          Comment


                          • https://www.telegraaf.nl/financieel/...wet-timmermans

                            Soepelere regels voor bedrijven
                            Nieuwe wind in Brussel: Europarlement zet bijl in groene bomenwet Timmermans

                            Brussel - Het Europees Parlement zet de bijl in de omstreden ontbossingswet. Een meerderheid van de parlementariërs heeft donderdag niet alleen ingestemd met een jaar vertraging: ook de wet zelf moet op de schop.

                            © FOTO ANP/HH

                            Frans Timmermans




                            De bomenwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans regelt dat importeurs van producten als chocolade en koffie moeten aantonen dat er geen bomen zijn gesneuveld voor de productie.

                            Vanuit het bedrijfsleven en landen uit verschillende delen van de wereld klinkt er al maanden felle kritiek op de wet. Ze vinden de spelregels te onduidelijk en zeggen niet klaar te zijn voor de razendsnelle invoering op 1 januari aanstaande. De consument dreigt de dupe te worden van hogere prijzen in de schappen door een verstoring van aanvoer van grondstoffen en hoge administratieve lasten.



                            Na een golf van kritiek en een stevige lobby is Europese Commissie gezwicht. Brussel stelt nu voor om de invoering van de omstreden verordening met een jaar uit te stellen.



                            EU-lidstaten zijn al akkoord met de vertraging. Donderdag boog het Europees Parlement zich over het voorstel.Meerderheid



                            Een meerderheid steunt het uitstel van de wet. Maar de machtige christendemocraten willen ook de wet zelf aanpassen. Meerdere voorstellen, om de regels te versoepelen voor mkb-bedrijven en landen die geen risico vormen, hebben tijdens een spannende stemming steun gekregen van een meerderheid. De stemming verliep chaotisch door problemen met stemcomputers.



                            De overwinning van de christendemocraten is mede mogelijk gemaakt door de rechterflank van het Europarlement. Sinds de laatste Europese verkiezingen is centrumrechts niet meer afhankelijk van links voor meerderheden. BBB-Europarlementariër Sander Smit spreekt van een ’centrumrechtse koerscorrectie’. Hij is in zijn nopjes met de beslissing: „De huidige ontbossingswet is een bureaucratisch monster.”



                            Het Europees Parlement moet nu onderhandelen met de lidstaten. Niet alle EU-landen zitten te wachten op wijzigingen. Bovendien is er weinig tijd: als er geen akkoord komt dreigt de Timmermans-wet alsnog op 1 januari in te gaan.

                            Natuur- en milieuclubs zijn fel tegen uitstel van de wet en voerden de afgelopen weken een stevige lobby. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is woedend op de christendemocraten: “Deze wijzigingen helpen enkel grote bedrijven die winst maken met de vernietiging van tropische bossen. Bedrijven die meeliften met de politieke kruistocht tegen alles dat groen is.” Zijn GL-collega Bas Eickhout noemt het een ’politieke kamikaze-actie’.

                            Comment


                            • https://www.nu.nl/klimaat/6335499/su...gang-gaan.html

                              Superuitstoters worden gespot vanuit de ruimte, maar blijven vaak hun gang gaan

                              De VN-organisatie die vanuit de ruimte 'superuitstoters' van het broeikasgas methaan kan opsporen, heeft in een jaar tijd ruim twaalfhonderd waarschuwingen gestuurd aan overheden en bedrijven. Maar in 99 procent van de gevallen lijkt daar niets mee te zijn gedaan.

                              De meeste meldingen gaan over grote lekken bij olie- en gasinfrastructuur, zegt Roland Kupers van het VN-methaanobservatorium (IMEO) tegen NU.nl. Hij noemt het "heel erg teleurstellend" dat er nog zo weinig gebeurt met de meldingen over grote methaanlekken.

                              Methaan is een broeikasgas dat vele malen krachtiger is dan CO2. Het tegengaan van lekken uit olievelden en gaspijpleidingen is daarom een belangrijke manier om klimaatverandering te beperken. De uitstoot van methaan is verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde klimaatopwarming.

                              De meeste landen hebben zich inmiddels aangesloten bij een internationaal methaanakkoord, dat als doel heeft dat de uitstoot in 2030 met 30 procent is teruggedrongen. Maar het lukt nog niet om de uitstoot naar beneden te krijgen, bleek eerder dit jaar uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap.
                              Turkmenistan en VS zijn grootste vervuilers


                              Het IMEO heeft als doel om landen en bedrijven te helpen bij het opsporen van de allergrootste methaanlekken. Daarvoor worden onder meer satellieten gebruikt, die zulke lekken vanuit de ruimte kunnen opsporen. Bijvoorbeeld bij een olieveld in Algerije, waar satellieten 25 jaar geleden al een lek opmerkten. Door de jaren heen bleek dat dat lek bleef bestaan. Het had elk jaar een even grote klimaatimpact als honderdduizenden benzineauto's samen.

                              Na een melding van de VN is dat lek dit jaar eindelijk gedicht, staat in een rapport dat de VN-milieuorganisatie donderdag publiceert. Maar in de meeste gevallen doen overheden en bedrijven dus nog altijd niets met de waarschuwingen die het VN-observatorium verstuurt. "Dat moet echt veranderen", zegt Kupers op de klimaattop in Azerbeidzjan. "Overheden moeten gewoon zeggen: 'Hartelijk dank, we gaan er wat aan doen.' Dat blijft echt achter."

                              Toch ziet hij ook positieve ontwikkelingen: inmiddels zijn 140 olie- en gasbedrijven een samenwerking aangegaan met IMEO om hun methaanuitstoot in kaart te brengen en terug te dringen. Ze vertegenwoordigen iets minder dan de helft van de wereldwijde olie- en gasproductie. "Daar komen bijna elke week nieuwe bedrijven bij, dus het groeit ontzettend snel", zegt Kupers. Kanttekening is wel dat vooral 'schonere' olie- en gasproducenten zich lijken aan te sluiten.

                              De satellieten vinden de meeste 'methaanpluimen' in Turkmenistan, een land met zwaar verouderde olie- en gasinfrastructuur. Daarna volgen de Verenigde Staten. Azerbeidzjan, dit jaar het gastland van de VN-klimaattop, staat op plek acht.

                              Klimaattoppen zijn 'niet meer geschikt'


                              Het is controversieel dat de klimaattop wordt georganiseerd in Azerbeidzjan, een land dat economisch afhankelijk is van olie- en gaswinning. Een groep prominente experts, onder wie voormalig VN-baas Ban Ki-moon en voormalig VN-klimaatchef Christiana Figueres, waarschuwt donderdag dat de jaarlijkse klimaattoppen "niet meer geschikt zijn" om klimaatverandering tegen te gaan.

                              De VN moet voorkomen dat de toppen nog plaatsvinden in landen die zelf onvoldoende klimaatambitie tonen, schrijven de experts. Bovendien moeten landen vaker en kleinschaliger bij elkaar komen om de wereldwijde klimaataanpak te versnellen. Ook vinden ze dat vertegenwoordigers van bedrijven moeten worden geweerd, als zij zelf onvoldoende doen om hun uitstoot terug te dringen.

                              Uit een telling van de actiegroep Kick Big Polluters Out bleek donderdag dat ruim zeventienhonderd aanwezigen op de klimaattop banden hebben met bedrijven uit de olie-, gas- en kolenindustrie. "Hun lobbyisten zijn slangen in het gras, die op elk moment kunnen toeslaan om hun winsten te beschermen", reageert de Oegandese klimaatactivist Hilda Nakabuye.

                              Tijdens de klimaattop in Dubai van vorig jaar lag het aantal fossiele lobbyisten nog hoger. Toen werd uiteindelijk wel afgesproken om "weg te bewegen" van fossiele brandstoffen, maar niet hoe snel of op welke manier.

                              De top in Bakoe duurt nog tot volgende week vrijdag. Dan moet er een akkoord liggen over klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. Die hebben veel meer geld nodig om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, en om de overstap naar schone energie te maken.


                              Klimaattop in Bakoe
                              • De klimaattop in Bakoe is deze week van start gegaan zonder de leiders van de machtigste landen.
                              • Onderhandelaars moeten het vooral eens zien te worden over de enorme hoeveelheid klimaatsteun die ontwikkelingslanden nodig hebben.
                              • De eerste dagen werden overschaduwd door verschillende opstootjes tussen de president van Azerbeidzjan en westerse landen. Op het autocratische gastland is veel kritiek.

                              Comment


                              • Gedoemd om te mislukken vrees ik.. de meeste regeringen (en hun kiezers) willen nu eenmaal dolgraag de wereld nog extra vervuilen met van alles en nog wat...wat de gevolgen zijn voor kun kleinkinderen boeit de huidige generatie niet meer. Sterker nog; er zijn al zat eilanden die nu al dreigen te verzuipen en het industrie-landen zeggen; verzuip maar..los het zelf maar op.

                                Comment


                                • yup, we zien het wel, het is niet anders, zoals vrijwel met alles

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1991...raad-van-state

                                    ‘Minister Madlener weet het beter dan zijn eigen adviseurs’
                                    Utrecht vestigt hoop voor Amelisweerd op Raad van State

                                    Utrecht - Het Domplein stond zaterdagmiddag helemaal vol tijdens de manifestatie Red Amelisweerd Nu. Slogans als ‘Amelisweerd niet geasfalteerd’ en ‘Je hebt het niet gesnapt, als je nu nog een bos voor een snelweg kapt’ lieten aan duidelijkheid niets over voor het doel van de actievoerders. Toespraken werden gehouden, afgewisseld met muzikale intermezzo’s.

                                    Een brede strook dwars door het beroemde bos Amelisweerd werd in 1982 gekapt voor de aanleg van de A27 en dat zit veel Utrechters nog steeds dwars.




                                    Meest indrukwekkend was misschien wel het moment van één minuut stilte, toen het rumoer wat altijd op het Domplein te horen is volledig verstomde. Volgens de politie waren er ruim 2000 demonstranten aanwezig, de organisatie hield het op 3000 mensen. De manifestatie werd de afgelopen weken aangekondigd met een vernieuwde videoboodschap van cabaretier Vincent Bijlo, ondersteund door bijdragen van Utrechters als Joris Linssen, Maarten van Rossem, Barry Atsma, Fedja van Huet en Spinvis, waarin Carice van Houten het spits afbijt met de woorden ‘Daar is het weer het beest, het asfaltmonster’.

                                    ‘Minister Madlener weet het beter dan zijn eigen adviseurs’




                                    Een brede strook dwars door het beroemde bos vlakbij de domstad werd in 1982 gekapt voor de aanleg van de A27 en dat zit veel Utrechters nog steeds dwars. Sinds 2004 wordt er weer gesproken over een nieuwe verbreding, iets waar zowel de provincie Utrecht als de gemeente Utrecht tegen ageren en waarvoor zij een alternatief plan hebben geschreven.

                                    © De Telegraaf

                                    Tussen de 2000 en 3000 mensen zouden zich hebben verzameld op het Domplein.



                                    Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat verwees eind oktober dit alternatieve plan naar de prullenbak, omdat het de doorstroming en veiligheid niet zou verbeteren. In het alternatief zou in tegenstelling tot het Tracébesluit A27 en A12 van de minister de huidige verdiepte tunnelbak door Amelisweerd niet te hoeven worden verbreed. De maximum snelheid moet dan wel omlaag naar 80 kilometer per uur.

                                    © De Telegraaf

                                    De actievoerders maken zich druk om nieuwe plannen om bomen te kappen ten behoeve van een strook snelweg.



                                    In het Tracébesluit moeten eeuwenoude bomen vlak langs de autosnelweg worden gekapt. ,,Ik vind het echt heel bizar dat de minister zegt dat het alternatieve plan niet veilig zou zijn, terwijl het helemaal is bekeken door adviesbureau Arcadis, die ook het plan van de minister zelf heeft beoordeeld”, vertelt Anneke Wensing van de actiegroep Amelisweerd Niet Geasfalteerd. ,,Beide plannen zijn precies even veilig. Eigenlijk zegt hij nu dat hij het beter weet dan zijn eigen adviseurs.”

                                    © Foto De Telegraaf

                                    Anneke Wensing
                                    Hoop op neutrale blik Raad van State



                                    Wensing kijkt hoopvol vooruit naar de behandeling komende week in de Raad van State. ,,De minister kan van alles zeggen, maar de Raad van State zal er met een neutralere blik naar kijken.” Ook het alternatieve plan wordt daarbij betrokken. Verder wordt gekeken of het stikstoftechnisch kan en naar de nut en noodzaak of de weg echt verbreed moet worden. Mocht de Raad van State geen bezwaar zien tegen het Tracébesluit, dan is er altijd nog een politiek besluit nodig, weet Wensing. ,,Dan is de strijd nog niet voorbij. De politiek kan bovendien nog steeds zeggen dat we het toch niet gaan doen.”

                                    © De Telegraaf



                                    De actievoerders ondernemen ook concrete acties. ,,Zo gaan we weer beginnen met de bomenwacht. We weten nog goed toen er in 1982 tijdens een zitting al gestart werd met het kappen van het bos. We vertrouwen er ook nu niet helemaal op dat er niet al van tevoren bos wordt weggehaald om de protesten voor te zijn. Er gaan daarom twee keer per dag mensen een rondje lopen om te kijken of er niet iets gebeurt. En mocht er daadwerkelijk iets plaatsvinden dan roepen we snel mensen op om daartegen in verzet te komen.” Tijdens de manifestatie werd verteld dat er zich al 3265 mensen hebben aangemeld als bosbeschermer en dat er boomklimtrainingen worden gegeven.

                                    Comment


                                    • gaat nergens over, strookje bomen, en anders lopen we daar giga vast met verkeer en file's geven juist meer uitstoot

                                      Comment


                                      • wat weggehaald moet worden voor de noodzakelijke verbreding van de A27 is geen bos te noemen, is paar meter bomen, maar ja je weet hoe dat gaat met die principe deugneuzen

                                        Comment


                                        • Gemeente Utrecht gaat zich zelf in de vinger snijden zonder goede bereikbaarheid van de stad zonder verbreding van de A27 terwijl ze juist tig woningen bij gaan bouwen.

                                          Comment


                                          • Nieuwbouw ook met hele lage parkeernormen, wordt geen pretje voor autobezitters

                                            Comment


                                            • Men heeft betaalbare woningen nodig wat lastig is met de huidige bouwkosten. Ook locaties, vergunningen, procedures, stikstofwet en bouwpersoneel is een groot probleem.

                                              Comment


                                              • Dus geen woningen voor asielzoekers, beginners en lage inkomens.

                                                Comment


                                                • https://www.nu.nl/politiek/6335880/k...an-bieden.html

                                                  Kabinet wil meer wereldwijde klimaatsteun, maar twijfelt wat het zelf kan bieden

                                                  Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) weet niet of Nederland de internationale klimaatsteun zal opvoeren, ook al heeft het kabinet vorige week een verklaring ondertekend waarin staat dat dat nodig is. Hermans wil eerst de uitkomst van de VN-klimaattop in Azerbeidzjan afwachten.
                                                  Nederland sloot zich afgelopen week aan bij de High Ambition Coalition, een groep van 26 landen die streven naar een ambitieuze uitkomst op de top. Ze zeggen dat er biljoenen (duizenden miljarden) dollars nodig zijn voor arme landen en dat de klimaatsteun met spoed omhoog moet. Ook onderstrepen de landen "het kritieke belang" van giften en goedkope leningen.

                                                  Hoewel de handtekening onder deze verklaring staat, weet Hermans nog niet of Nederland ook de eigen klimaatsteun gaat opvoeren, zegt ze in de zijlijnen van de top tegen NU.nl. Dat hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen in Bakoe. "Die gesprekken lopen nu, en die zullen dan de basis vormen voor wat Nederland uiteindelijk gaat bijdragen."

                                                  Dit jaar en volgend jaar komt er 900 miljoen euro uit de staatskas om arme landen te helpen bij het bestrijden van klimaatverandering. De totale klimaatfinanciering is ongeveer het dubbele, omdat daar ook private investeringen bij tellen die door de overheid mogelijk zijn gemaakt.

                                                  Bezuinigingen op komst


                                                  Na 2025 wil het kabinet hard snijden in de ontwikkelingshulp, tot 2,4 miljard euro in 2027. De exacte gevolgen voor de klimaatfinanciering zijn nog niet duidelijk, maar klimaat is niet een van de kernthema's die overblijven op het ministerie van PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Dat zijn gezondheid, handel en mensenrechten.

                                                  Het Nederlandse kabinet is op de klimaattop vertegenwoordigd door Hermans en VVD-staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport). Premier Dick Schoof zegde af voor de opening van de top, na de ongeregeldheden in Amsterdam. Ook PVV-minister Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) laat de top schieten, liet zijn ministerie maandag weten. Hij was vorige week ziek en richt zich nu "op een aantal beleidsdossiers die vorige week zijn blijven liggen".

                                                  Hermans zegt deze redenen te begrijpen. "Tegelijk is het ook jammer, want je hoopt met heel veel collega's tegelijkertijd hier te zijn. Maar het is niet zo dat we nu niets kunnen doen. Je hoeft niet per se hier te zijn om een goede bijdrage te leveren aan nationaal en internationaal klimaatbeleid."

                                                  Minister wil stappen zetten


                                                  De VVD-minister gaat niet in op de vraag of haar PVV-collega Klever ook zo'n bijdrage levert met de bezuinigingen op haar departement. "Nu breng je het steeds helemaal terug naar snijden in ontwikkelingssamenwerking", reageert ze. De klimaattop gaat volgens haar ook over niet-financiële onderwerpen, zoals het terugbrengen van de uitstoot, aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en koolstofhandel.

                                                  "Op al die onderdelen wordt onderhandeld. Op al die onderdelen hoop ik dat we de komende dagen stappen kunnen zetten", zegt de minister.

                                                  In de eerste week van de klimaattop werd op deze onderwerpen nog weinig vooruitgang geboekt. Daarom voerde VN-klimaatchef Simon Stiell maandag de druk op landen op. "Laten we stoppen met het theater en aan de slag gaan met het echte werk", zei hij.

                                                  Als voorzitter van de top heeft Azerbeidzjan de hulp van Brazilië en het Verenigd Koninkrijk ingeroepen om de onderhandelingen vlot te trekken. Ingewijden zeggen dat dat kan helpen, omdat deze landen meer diplomatieke ervaring en politieke macht hebben dan het gastland.

                                                  Volgens experts die NU.nl eerder sprak, hebben ontwikkelingslanden meer geld nodig om de eigen klimaatambities waar te maken. De hoofdonderhandelaar van Kenia sprak maandag nog van een "gapend gat" tussen de behoeften van ontwikkelingslanden en het beschikbare geld.

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/binnenland/halen-d...acht~af8dce66/


                                                    Tientallen konikpaarden die bij het Lauwersmeer grazen moeten mogelijk alsnog naar de slacht. © Eddy Nagel

                                                    Halen deze konikpaarden de kerst? Staatsbosbeheer heeft nu geen plek voor ze, dus dreigt de slacht


                                                    Dierenbeschermers maken zich grote zorgen over het lot van 55 konikpaarden, waaronder enkele drachtige merries. Eerder dit jaar moest eigenaar Staatsbosbeheer ze al verplaatsen van een ongeschikte plek vol pijnlijk onkruid naar het Lauwersmeer, maar daar mogen ze slechts tot 1 december blijven. De slachtbank dreigt.


                                                    ,,Als er geen andere bestemming komt, dan halen ze de kerst niet. Dat zou ik schandalig vinden", zegt Eddy Nagel van de stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen. Ook Karen Soeters, de bekende dierenbeschermer van House of Animals, spreekt met weerzin over die dreigende uitkomst. ,,Diep triest.”

                                                    Staatsbosbeheer laat weten volgende week met een mededeling te komen over de paarden, die eerder in het Oostvaardersveld bij Lelystad verbleven. ,,Het besluit gebeurt zorgvuldig en alle betrokken overheden moeten worden meegenomen”, zegt een woordvoerster.

                                                    Onverkwikkelijk


                                                    Nadat een mogelijke verhuizing naar Zweden niet doorging, zien dierenbeschermers de bui al hangen. Een uitkomst aan de slachthaak vinden zij onverkwikkelijk. Staatsbosbeheer werd afgelopen zomer via de rechter juist gedwongen om de konikpaarden een betere leefomgeving te bieden. Nagel: ,,Als dit afloopt in het slachthuis, is echt sprake van wanbeleid.”

                                                    Staatsbosbeheer zette de konikpaarden in om het natuurterrein nabij de Oostvaardersplassen te begrazen. Maar dierenbeschermers trokken al snel aan de bel omdat zij steeds de dieren aantroffen met stekelige zaadbollen van het onkruid grote klis in hun manen en op hun gezichten.
                                                    Konikpaarden met klissen. Volgens de Stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen hebben de dieren er last van en kunnen de stekels zelfs in de ogen terechtkomen. © Eddy Nagel
                                                    Nagel: ,,We hebben gezien hoe die stekels bij de paarden in hun ogen komen en dat ze blind kunnen raken. Sommigen lopen zo het water in. Het is echt dierenmishandeling om ze te laten grazen in een gebied dat vergeven is van grote klis.”

                                                    Na een jarenlange juridische strijd kregen de dierenbeschermers gelijk. In juli stelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat het Oostvaardersveld niet geschikt is als graasgebied. Daarop besloot Staatsbosbeheer om de dieren dus weg te halen. Van de zeventig ‘geredde dieren’ arriveerden er 55 in het Lauwersmeer. De rest nam al de afslag richting slachthuis.

                                                    Drama


                                                    Dierenbeschermer Soeters spuwde haar gal al eerder over die werkwijze. Volgens haar ziet Staatsbosbeheer zich keer op keer genoodzaakt om konikpaarden naar de slacht te sturen. ,,Het bewijs van totaal wanbeleid ten koste van deze dieren is onomstotelijk. De grote vraag blijft: wanneer stopt dit drama nu eindelijk?”, verzuchtte ze in september.

                                                    Staatsbosbeheer zegt dat verplaatsing van de paarden geen bevel van de rechter was, maar een eigen keuze. ,,Van de rechter moesten we het gebied geschikt maken. Toen is eerst het maaien van de grote klis overwogen, maar dat bleek praktisch onhaalbaar. Vervolgens viel de keuze op verplaatsing.”

                                                    Een deel van de merries in de kudde is drachtig van een veulen. © Eddy Nagel
                                                    In de Ezumakeeg, waar de 55 dieren nu staan, zijn de dieren slechts welkom tot 1 december. In het betreffende deel van het Lauwersmeer is de waterstand verhoogd en dat maakt een verblijf gedurende de winter onmogelijk. In de rest van het natuurgebied is evenmin plek voor de kudde. Daar grazen namelijk al zo'n 200 konikpaarden en 300 Schotse hooglanders. Volgens Staatsbosbeheer heeft het gebied niet voldoende voedsel te bieden voor deze aantallen.

                                                    Drachtige merries


                                                    Zowel Nagel als natuuractivist Fenna Swart van Comité Schone Lucht wijst erop dat verschillende merries in de kudde zwanger zijn. Swart: ,,Als die te ver zijn in hun dracht, mogen ze helemaal niet meer worden vervoerd. Laat staan naar het slachthuis.” Staatsbosbeheer bevestigt dat er zwangere dieren zijn. ,,Dat gebeurt het hele jaar door in zo’n kudde.”

                                                    Het aanbod van een Zweedse particulier om de dieren over te nemen, werd door de publiekrechtelijke boswachtersorganisatie afgewezen. ,,Deze dieren zijn in sociaal groepsverband opgegroeid. We willen niet dat ze straks individueel worden doorverkocht en alleen op stal komen te staan”, aldus de woordvoerster.

                                                    Het is niet de eerste keer dat dierenbeschermers Staatsbosbeheer kritisch volgen. Zes jaar geleden ontstond grote commotie over uitgemergelde grote grazers in de Oostvaardersplassen. Soeters: ,,Mensen zijn zich rotgeschrokken over hoe er met dieren wordt omgegaan. Ook nu lijkt het meer op het dumpen van paarden. Er zou al lang gebruik moeten worden gemaakt van geboortebeperking.”

                                                    Swart vindt dat er meer politieke grip op Staatsbosbeheer nodig is. ,,Naar buiten toe claimt men te werken aan de versterking van bossen en biodiversiteit, maar in werkelijkheid gaat men rücksichtslos om met dieren en hun leefomgeving. Het probleem is dat er geen onafhankelijke toezichthouder is. De politiek gaf het uit handen. Het gevolg is dat men bossen kapt voor biomassa en dieren systematisch afvoert naar het slachthuis.”

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X